30. schôdza

23.3.2018 - 26.3.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:18 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:17

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Martin, ďakujem ti veľmi pekne za tento príspevok. Ja sa tiež budem chcieť venovať v tom svojom vzdelávaniu. Ty si tu spomenul ix vecí, ktoré sa dajú vyčítať aj predchádzajúcej vláde, ale aj súčasnej novej vlastne ministerke školstva v novej vláde, ktorá sa uchádza o našu dôveru.
Ja sa vrátim, ja som sa vrátila práve z východu, teda bola som cez víkend tam, kde nie je vraj absolútne nič, bolo tam ale vyše štyristo učiteľov, riaditeľov škôl, zriaďovateľov škôl, vzdelávacích expertov, ľudí, ktorí pracujú v mimovládkach, ktoré mimochodom robia skvelú prácu a výbornú robotu práve v oblasti vzdelávania a spolupracujú práve so školami a s učiteľmi a ťahajú túto našu krajinu z tej obrovskej diery von, ktorá mimochodom v oblasti vzdelávania, teda ak už mám byť alegorická a symbolická, nie je iba na východe, ale na celom Slovensku.
A ďakujem ti za to, že si spomenul práve tie projekty, ktoré pod vedením pána Pellegriniho v školách vyzerali ako výkladná skriňa úspechu, avšak v podstate nič nevyriešili a stále tu čakáme na tú reformu, ktorá nechodí a nechodí a za tejto vlády ani nepríde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:17 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Martin, ty si vyslovil, že nová vláda pokračuje v tom, čo započala stará. Ja neviem ohľadom školstva, čo započala stará, možno iba to, že nič a táto nová vláda teda bude v tom nič nejako pokračovať. Ja som čakal, že keď tu bude nové programové vyhlásenie vlády v školstve a ministerstvo chystá reformu, tak ako nás informuje stále, ktorú nám malo prezentovať už v januári tohto roku, takže tam dá aspoň nejaké základné body a nič sme nepočuli alebo neprečítali si.
Ja musím iba povedať, že za tie dva roky, čo SNS má ministerstvo školstva, skončíte aj magisterské štúdium, pokiaľ neodovzdáte nejakú okopírovanú prácu. Ale možno ministerka to zobrala s tým, že na výbore nám kvetnato rozprávala, že čo sa vlastne bude robiť a čo sa bude chystať, bolo to asi trištvrte hodinu. Potom slávnostne povedala, že to pôjde do medzirezortného pripomienkového konania, ako keby to bol, tá záruka, že sa aj niečo uskutoční, pretože aj správa o stave školstva z 2013 pána Čaploviča bola v medzirezortnom a nakoniec sa neudialo absolútne nič.
Ale ty si povedal jednu peknú vetu, že, že ten stredný manažment nejako zlyháva a že čo robí ministerstvo. Ja som to nechcel otvárať ešte na výbore, lebo tú verbálnu bitvu, tak ako pani ministerka povedala, asi zvedieme, ale ministerstvo už urobilo teraz v máji, keď príde zákon o odbornom vzdelávaní, tak je tam taká vetička, kde ministerstvo na základe vlastného rozhodnutia bude môcť vstúpiť do rozdeľovania plánu výkonov a bude môcť aj znížiť alebo zvýšiť jednotlivé počty v daných odboroch. Takže pani ministerka zo štvrtého poschodia bude rozhodovať to, čo sa bude vyučovať v Nitre, lebo máme tam Jaguar, nemusíme tam mať školu s históriou ohľadom stavebníctva, ale my tam rozhodneme, že tam budeme mať automechanikov a ešte aj odstraňuje správne konanie, takže ešte aj škola sa nebude mať kde odvolať, resp. teda zriaďovateľ. Takže toto robí to ministerstvo pod vedením SNS, že centralizuje absolútne tú moc a oni na základe neviem akých údajov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:18 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za pripomienky a budem reagovať len na tú prvú. Ako poslanec to väčšinou nerobím, ale pedagóg vo mne tentokrát zvíťazil. A rozdiel medzi drogovou a protidrogovou politikou je taký, že tá protidrogová sa robila na celom svete sto rokov. Jej účelom bolo znížiť produkciu a obmedziť ponuku a predpokladalo sa, že s tým sa zníži aj dopyt. Výsledkom je za posledných sto rokov, ktoré sa volajú vojna proti drogám na celej tejto planéte, že drog je viacej, užívateľov je viacej a sú dostupnejšie tie drogy než kedykoľvek predtým, a preto mnohé krajiny začali zavádzať tzv. drogovú politiku. To znamená, že prijali prítomnosť ľudí, ktorí narkotiká zneužívajú na svojom území, a začali sa snažiť im čo najviac pomáhať. A vďaka tomuto počty užívateľov klesajú, počty drog na trhu klesajú a ujma, ktorú títo ľudia spôsobujú sami sebe, svojím rodinám a celej spoločnosti, naokolo klesá.
To znamená, že nie je to tak, ako vy, pán kolega, ste povedali, že by niekto niečo niekomu podsúval. Ja som posledný, ktorý by niekomu niečo podsúval, presne z dôvodu, že som videl nedozierne (správne "nedozerné") následky škodlivé na mnohých životoch mnohých ľudí, ktoré drogy dokážu spôsobiť. Mne ide o to, aby deti, mladí ľudia a všetci občania tohto štátu za predpokladu, že môžu, sa drogom (správne "drogám") vyhli. A keď sa im vyhnúť nevedia, aby im bolo pomáhané ako ľuďom s problémom a nie aby boli zatváraní do basy ako kriminálnici od prvého chytenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:20 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:22

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň prajem. Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Na úvod by som rád zdôraznil, že mi je úprimne ľúto, že tu nesedí predkladateľ, a teda pán predseda vlády Pellegrini, a že tu nemáme ani ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, pána ministra Lajčáka, pretože môj príspevok sa bude primárne venovať práve tejto oblasti.
Začnem ale niečím iným, a to sú tri citácie, ktoré odzneli na konci minulého týždňa vo štvrtok v súvislosti s ohlásením tejto mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
"Táto vláda musí začať pracovať okamžite a nemá čas, aby sa zaoberala sama sebou alebo prerábala nejaké dokumenty," Peter Pellegrini.
"Týždeň by sme vyškrtávali alebo nevyškrtávali, čo už je splnené, čo nie je splnené, strácali by sme čas," opäť predseda vlády Peter Pellegrini.
Pán predseda vlády, dovoľte mi, pripomenúť vám, že žijeme v parlamentnej demokracii. Vy sa zodpovedáte parlamentu a označiť Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky za nejaký dokument a označiť vyškrtávanie alebo nevyškrtávanie absolútne neaktuálnych statí programového vyhlásenia vlády za strácanie časom je hlboko dehonestujúce a nedôstojné predsedu vlády Slovenskej republiky, ktorý sa, ako som už povedal, zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky.
To, že neskôr pán minister Drucker reagoval, asi nie je v poriadku, aby sme tam mali predsedníctvo, to už je iná stránka veci. A práve k tomu by som sa chcel dostať hneď na úvod. Predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, ktoré, pripomínam, sme mali v 2. polroku roku 2016, totiž údajne z programového vyhlásenia vlády zmizlo. Bohužiaľ, tí, čo ho odtiaľ "vyhadzovali", nedočítali programové vyhlásenie vlády do konca alebo minimálne nie po stranu 65, kde sa píše nasledovné: "Vláda s ohľadom na nedávne teroristické útoky prijme zvýšené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s nastávajúcim predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, aby bol zabezpečený plynulý chod priebehu podujatí v rámci predsedníctva v súvislosti s ochranou verejného poriadku." Aspoň dočítať do konca ste to skutočne mohli.
Čo však zostalo okrem tohto, je napríklad aj pasáž, ktorá súvisí s inou, opäť raz poviem, maličkosťou, ktorá sa od roku 2016 udiala, a to bol brexit, a teda vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, o čom rozhodli občania Veľkej Británie v referende na konci júna 2016. Dovolím si ďalšiu teda citáciu, ak dovolíte, na strane 5 programového vyhlásenia vlády: "Vláda bude usilovať o zachovanie inštitucionálnej rovnováhy v rámci Európskej únie v zmysle platných zmlúv a zároveň podporovať", a toto je dôležité, "posilňovanie postavenia národných parlamentov v zmysle dohody medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou." Veľká väčšina z nás, pochopiteľne, podporuje posilnenie národných parlamentov, pravidelne, radi a často to zdôrazňujeme aj na všetkých medzinárodných fórach, na ktorých sa zúčastňujeme, ako je napríklad v mojom prípade stretnutie COSAC-ov, a teda výborov európskych záležitostí naprieč členskými štátmi Európskej únie a Európskeho parlamentu. Nechať ale v programovom vyhlásení vlády odkaz na dohodu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou je, mierne povedané, neaktuálne. Táto dohoda totiž prestala platiť rozhodnutím občanov Veľkej Británie z 23. júna 2016, ktorí povedali jasne, že Európsku úniu opúšťajú, čo mi je úprimne ľúto.
Navyše tak zásadný dokument, ako je programové vyhlásenie vlády, si akosi nevšimol ďalšie mimoriadne dôležité zahraničnopolitické udalosti, ktoré sa od marca 2016 doposiaľ udiali. Skúsim len pár z nich. Maličkosť typu zvolenie nového prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa, s ktorým prichádza závan izolacionizmu, obchodných vojen, ale aj ohrozenia transatlantického spojenectva v rámci Severoatlantickej aliancie, ktorému sa programové vyhlásenie vlády takmer vôbec nevenuje. A keď, tak sa venuje úplne iným veciam v časti Bezpečnostná politika.
Ďalšia dôležitá vec, údajná vlajková loď zahraničnej politiky a našich úspechov od roku 2016 je Bratislavský proces, kde sme sa jasne prihlásili k tomu, kam patríme, a prihlásili sme sa aj k tomu, že chceme začať diskutovať o tom, ako to, kde patríme, a teda Európska únia má v budúcnosti vyzerať. Ani len zmienka o tak závažnej a dôležitej veci, ako bol tento neformálny summit práve na území hlavného mesta Slovenska Bratislavy.
Nespomínam to náhodou. Po Bratislavskom procese, ak chceme, prišla ďalšia dôležitá fáza v oblasti európskej politiky a zahraničnej politiky v podobe dvoch dôležitých príhovorov, a to bol príhovor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na pôde parížskej Sorbony, v ktorom okrem iného hovoril o novej podobe budúceho usporiadania Európskej únie. Spomínal viacrýchlostnú Európu, spomínal daňovú, migračnú, azylovú harmonizáciu, ale aj uhlíkovú daň či zníženie počtu eurokomisárov.
Úprimne ma, pán premiér a pán minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, zaujíma, aké stanovisko má údajne nová vláda Slovenskej republiky k takto závažným veciam, ako je napríklad daňová, azylová alebo, keď chceme, migračná harmonizácia v rámci EÚ, zatiaľ ešte 28.
Alebo čo hovoríme na zníženie počtu komisárov Európskej komisie na navrhovaných 15? Toto nie je nová téma. Nikde a nikdy som nepočul doposiaľ nejaké oficiálne stanovisko vlády Slovenskej republiky k takejto dôležitej veci, ktorá môže v konečnom dôsledku znamenať, že Slovenská republika príde o svojho eurokomisára.
Uhlíková daň a mnohé ďalšie veci, ktoré spomenul Emmanuel Macron vo svojom príhovore, akosi zostali bez odozvy v tak závažnom dokumente, ako je programové vyhlásenie vlády, a časti, ktoré sa týkajú rozvoja stabilnej a prosperujúcej Európskej únie. A keď už hovorím o stabilnej a prosperujúcej Európskej únii, čo príhovor Jean-Claude Junckera, v ktorom v rámci Bielej knihy jasne načrtol päť rôznych scenárov, kam sa môže Európska únia uberať. Žiadna reakcia na túto tému v rámci tak dôležitého dokumentu, ako je programové vyhlásenie vlády. Nerozumiem tomu a priznám sa, som z toho, mierne povedané, sklamaný.
Ďalšia dôležitá vec, ktorá v programovom vyhlásení vlády chýba, je aspoň náznak reakcie na tak závažnú tému, ako sú dnes hybridné vojny, ktoré sa evidentne nevyhýbajú ani Slovensku. Naopak, v časti, ktorá by sa práve takejto závažnej hrozby mala týkať, máme tu ďalší zaujímavý citát na strane 8, ak dovolíte: "Vláda sformuluje základné ciele bezpečnostnej obrannej politiky a parametre zachovania bezpečnosti občanov a štátu v súčasnom a budúcom bezpečnostnom prostredí" - a toto je dôležité - "v aktualizovanej bezpečnostnej stratégii a obrannej stratégii Slovenskej republiky pri zohľadnení strategickej adaptácie Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, ktorá bude predložená do Národnej rady najneskôr v roku 2017." Dovoľte mi pripomenúť, že dnes máme 26. marec 2018 a akosi som si túto aktualizovanú bezpečnostnú stratégiu a obrannú stratégiu Slovenskej republiky nevšimol. To vám naozaj nie je hanba toto predložiť do Národnej rady Slovenskej republiky v rámci údajne nového programového vyhlásenia vlády?
A keď už som spomínal hybridné hrozby, čo súčasná vláda hovorí na tak závažnú vec, ako je kauza novičok, resp. Skripaľ? Je dnes Slovensko pripravené, podobne ako naši západní spojenci, vyhostiť ruských rozviedčikov, ktorí pracujú na veľvyslanectve v Bratislave v diplomatickom zbore, ak spojenci Veľkej Británie dospejú k záveru, že stopy po otrávení bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie v juhoanglickom Salisbury vedú do najvyšších poschodí ruskej politiky? Toto je otázka, na ktorú nedostávame na Slovensku dostatočné odpovede.
Ja si totiž dovolím tvrdiť, že je neprijateľné, aby si ktorákoľvek krajina vrátane Ruska vybavovala účty so svojimi bývalými agentmi na území demokratických štátov v rozpore s ich právom. Pripojením sa k spoločnej akcii Slovensko aspoň čiastočne zmyje hanbu bývalého predsedu vlády Roberta Fica, ktorý si v rozpore so zaužívanými pravidlami brával ženu s pochybnou minulosťou a povesťou na stretnutia na najvyššej úrovni. Slovensko dnes potrebuje jasne deklarovať, na akej strane politickej kultúry stojí a koho považujeme za svojho spojenca.
Práve v sobotu sme mali stretnutie parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie. Tak závažná téma ako novičok a Skripaľ bola jednou z najdôležitejších častí tohto stretnutia. Všetci tomu dávajú adekvátnu dôležitosť, pretože tu nejde o maličkosť. Všetci okrem Slovenskej republiky, ako som si doposiaľ všimol, resp. nevšimol, pokiaľ ide o vládu Slovenskej republiky.
A dovoľte mi ešte dve dôležité témy. Programové vyhlásenie vlády na strane 7 hovorí o občanoch v zahraničí. Takisto si dovolím jeden dôležitý citát: "Vláda posilní starostlivosť o zahraničných Slovákov. Bude moderným, dynamickým spôsobom podporovať ich inštitúcie a vzťahy so Slovenskou republikou." Snažíme sa tu každý polrok pretlačiť legislatívu, ktorá podľa môjho názoru v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky odoberá občianstva ľuďom proti ich vôli. Aká je odozva vlády Slovenskej republiky? Neprejde to ani len do druhého čítania, pretože koalícia nechce. Už dvakrát som tu predkladal návrh zákona, ktorý môže rozšíriť hlasovacie práva pre občanov žijúcich v zahraničí, okrem iného aj mnohých zahraničných Slovákov, aby sa mohli spolupodieľať na tvorbe verejnej politiky na Slovensku. Aká je odozva? Dvadsať sekúnd tam (rečník ukázal rukou na obrazovku v sále) na tom odpočítavaní. Budete mať druhú príležitosť na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, kedy predkladám návrh zákona spoločne s kolegom Milan Laurenčíkom, aby mohli títo občania hlasovať aspoň na veľvyslanectvách, keď už máte taký problém, žeby sa rozšírilo právo hlasovať poštou na prezidenta alebo na európske voľby. Takto sa vy v skutočnosti staráte o zahraničných Slovákov a je mi to úprimne ľúto.
No a posledná dôležitá vec, ktorú by som rád spomenul, to je to, akým spôsobom sa pán dezignovaný premiér postavil k štvrtkovému a piatkovému zasadnutiu Európskej rady v Bruseli.
Pán premiér, ja sa pýtam a dúfam, že dostanem odpoveď, čo vás tak uháňalo, aby sme programové vyhlásenie vlády za každú cenu museli prerokovávať už minulý piatok a dnes pondelok, čo tiež je v rozpore so zaužívanými pravidlami, že pondelok je nie rokovací deň? To ste si nemohli dať aspoň tých pár dní námahu aktualizovať programové vyhlásenie vlády? A zároveň ten jeden deň, ktorý ste mohli byť na Európskej rade, využiť na to, aby ste reprezentovali a hájili záujmy občanov Slovenskej republiky? Miesto toho odovzdáte naše hlasovacie práva do rúk Českej republiky premiérovi Andrejovi Babišovi, v demisii navyše, čo je tiež veľmi dôležité, a potom v rámci euroskupiny novému premiérovi Rakúska Sebastianovi Kurzovi. Toto je podľa vás hájenie záujmov Slovenskej republiky? Museli ste sa nevyhnutne vrátiť už v piatok sem do Národnej rady a predložiť nám tento paškvil (rečník na okamih zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu) - programové vyhlásenie vlády, ktoré je absolútne neaktuálne a nereflektujúce základné a dôležité problémy slovenskej spoločnosti a, ako som spomenul, o zahraničnej politike ani nehovoriac. Verím, že na toto dostanem čoskoro odpoveď, lebo si ju sám jednoducho neviem nájsť.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 11:22 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:36

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, zrejme viem, že nestojíte o moje uznanie, ale takýchto trápností ste sa doteraz vyvarovali. Skúsim vám povedať prečo.
Použité slová "nie je vám hanba", tak mi dovoľte rovnako, nie je vám hanba vyprávať veci v súvislosti s politikou Slovenska vo vzťahu k Európskej únii v situácii, keď v čase, keď má pán prezident, francúzsky, Macron onen prejav, sa s ním stretol premiér Fico a výrazne začal hovoriť o potrebách tvrdého jadra, byť členmi tvrdého jadra a podobne a hovoril o veľmi, o tom, že teda možno očakávať veľmi vážne a dynamické momenty v zmenách v klasickom a štandardnom fungovaní Európskej únie. Čo v tom čase vyprávala celá vaša strana, ale hlavne váš geniálny predseda? Nehorázne hanebnosti, spochybňovanie Fica, čo to tu vypráva, proti, protieurópske postoje vášho predsedu, chodí prednášať pravidelne do Nemecka. Jak môžte týmto istým spôsobom vy, ktorý ste v tej strane a podliehate primeranej straníckej subordinácii, vyčítať niečo SMER-u? To vážne nevidíte tú obrovskú, to brvno vo vašich očiach?!
Keď sme už pri tom, pán kolega, budete mi rozumieť, jeden z významných európskych historikov rozprával o tom, že jedným zo znakov našej civilizácie je to klasické: "Pochybujem, teda som." Ak budete rozprávať, že Rusko má, koná obludne a podobne v situácii, keď toho agenta vydalo a vymenilo, teda ruského, ruského spravodajského dôstojníka ako anglického špióna, v situácii dva týždne pred voľbami a v situácii pred majstrovstvami sveta a pred tou situáciou, ktorá tam je. Závan totality. Závan totality. Tu je náš nový hegemón a okamžite sa klaňajme, váľajme sa po zemi - a čo po demokracii a čo po pravde.
Ja by som sa na vašom mieste hanbil, pán kolega!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:36 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Katarína Cséfalvayová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Klus, tu v niektorých veciach s vami dokážem súhlasiť. Chcela by som však v tomto kontexte zdôrazniť, že programové vyhlásenie tejto vlády na rozdiel od prípadného programového vyhlásenia akejkoľvek inej vlády, ktorá by na Slovensku vznikla aj za účasti strany Sloboda a Solidarita, jasne deklaruje proeurópske a protransatlantické smerovanie a ukotvenie zahraničnej politiky Slovenskej republiky a podľa toho sa Slovenská republika aj správa, čo je v tejto chvíli najpodstatnejšie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:38 hod.

Ing. PhD.

Katarína Cséfalvayová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán Klus, pre mňa je nonsens, keď sa niekto odvoláva na dvoch z troch najväčších rozvracačov Európy, to je na pána Macrona a pána Junckera. Stabilná a prosperujúca Európska únia neexistuje. Európa je v chaose, v rozvrate vďaka migrantom z Afriky a Blízkeho východu. Šťastie, že ste nespomenul chau Merkel, bol by som v kolapse. Ďakujem za slovo. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:39 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky. No mrzí ma, že som možno ešte niektoré veci nepovedal navyše, nič v zlom, pán poslanec Mizík.
Dovolím si na pána poslanca Číža, ktorý hovoril o mojich trápnostiach, no, ono je to tak, že na jednej strane pán predseda vlády, možno už našťastie nie aktuálny predseda vlády, možno hovoril o jadre, druhá vec je, že sa veľmi aktívne zároveň pripojil k tej skupinke diletantov, ktorí pokojné zhromaždenie občanov vidí ako štátny prevrat organizovaný navyše Georgeom Sorosom, takže aj takto máme akúsi dichotómiu medzi vnímaním jadra z pohľadu vtedajšieho predsedu vlády.
Ja som sa ale nepýtal na to v mojom príhovore, že čo si o tom myslí pán predseda vlády Fico, ja som sa pýtal na to, čo si o tom myslí súčasná nová vláda predsedu Pellegriniho. A ja som nič také v programovom vyhlásení vlády nenašiel. Ani žiadny odkaz na jadro, ani žiadny odkaz na vyjadrenia smerom k prezidentovi Macronovi alebo, ako som spomínal, k Jeanovi-Claudeovi Junckerovi.
A keď ste spomínali Rusko, áno, Rusko má také tradície, že aj Trockého prepustili a potom skončil s čakanom v hlave, takže netreba tieto hrozby brať na ľahkú váhu a ja osobne si myslím, že už včera bolo neskoro adekvátne zareagovať.
No a čo sa týka pani poslankyne Cséfalvayovej, ja by som ju rád ubezpečil, že strana Sloboda a Solidarita má úplne jasno v tom, ako má byť Slovenská republika ukotvená v európskom a transatlantickom priestore, a nevidím najmenší dôvod toto spochybňovať. Verím tomu, že napríklad aj moje vystúpenie bolo jasnou zárukou toho, kam si my predstavujeme, že by Slovenská republika mala patriť a za akých okolností by sa potom mala spolupodieľať napríklad aj na takej zásadnej veci, ako je reforma tohto priestoru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 11:39 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:41

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ale v prvom rade, nominovaná vláda, na úvod by som chcel povedať, že táto vláda nemá moju dôveru. A pokúsim sa to práve vo svojom vystúpení vysvetliť.
Pán Pellegrini je nový nominovaný premiér. Ale povedzme si na rovinu, čo sa udialo. Veľa ste o tom hovorili, kolegovia, ktorí ste boli predo mňou (správne "mnou"), a ja nebudem opakovať okolnosti, ktoré sa tu udiali za posledný mesiac, všetci sme si ich dobre vedomí a ja by som to len zhrnul tým, že naozaj sa tu došlo len k tomu, že sa tu vymenili figúrky na šachovnici. Pán Pellegrini nie je ani symbol ani zásadnej, ani rekonštrukcie. Ani po vymenovaní sa nijako nevyhranil k praktikám minulej vlády a vlastne môžeme to vidieť aj na samotnom programovom vyhlásení vlády, ktoré je staré, je to presne to isté programové vyhlásenie vlády, ako ste to už tu mnohí povedali. Pre mňa je pán Pellegrini iba tieň expremiéra Fica. A preto ste aj reprezentantom starých praktík.
Teraz by som chcel kratučko na toto povedať jednu dôležitú vec, pretože občas, keď vystupujem, tak poukazujem aj na to, že som veriaci človek a viacerí z vás sa hlásite k viere, a chcel by som povedať jednu vec alebo jedno také dôležité, á, jednu takú dôležitú myšlienku, ktorú práve vy, ktorí ste veriaci, si potrebujete uvedomiť. Že Boh je autorita, ktorú neoklameme, ktorú neoklameme, ktorá všetko vie, vidí do nášho svedomia, vidí aj do svedomia vás, vlády, vidí aj do svedomia koaličných poslancov. A možno to, čo sme tu za posledný mesiac videli, presne to bolo také to divadlo, vymenenie šach..., á, figuriek na šachovnici a podobne a snažiť sa presvedčiť verejnosť, že všetko funguje v poriadku. Ale vy dobre viete, že Boha neoklamete a že toto je to najdôležitejšie, pretože my, ktorí sme veriaci, vieme, že on je ten ultimátny sudca a on je ten, ku ktorému sa všetci zodpovedáme.
Vláda je tu však nato, aby slúžila potrebám ľudí, resp. mala by slúžiť potrebám ľudí. Ľudia platia dane a mohli by sme povedať takým jednoduchým jazykom, že sú to vlastne zákazníci vlády, ktorí platia za služby. Avšak vy aj novovymenovaná vláda práve tým, že sa len povymieňali figúrky na šachovnici a k žiadnej zásadnej rekonštrukcii neprišlo, môžme povedať, že budete pokračovať v tých starých praktikách a to, čo sme videli doteraz, bolo naozaj, že ste profesionáli v kamuflovaní. A dovoľte mi povedať prečo.
Teraz by som sa chcel chvíľku venovať práve tej dobrej situácii, o ktorej hovoríme, že na Slovensku máme takú výbornú situáciu a že Slovensku sa darí. Áno, do veľkej miery je to pravda, hovoríme o tom, aký je hospodársky rast na Slovensku, ale keď sa pozrieme na okolité krajiny, keď sa pozrieme len na priestor V4, tak vidíme, že len keď si porovnáme rast za 4. kvartál roku 2017, tak náš je najnižší v porovnaní s okolitými krajinami. To len k tomu, že táto vláda nevie vyťažiť z prostredia, ktoré sa deje, tak ako okolité krajiny, ktoré tu je, momentálne tie podmienky také, že celá Európa je v konjunktúre, celá Európa je v hospodárskom raste a my v rámci V4 sme na chvoste.
Ďalšia dôležitá vec, ďalší dôležitý parameter je deficit. Ak sa pozrieme na deficit za minulý rok, tak vidíme, že Slovensko je opäť, by som povedal, na chvoste. Ak sa pozrieme na dlh, samotný dlh, tak naozaj len Maďarsko je na tom horšie, hoci môžme povedať, že Poľsko má vyšší dlh, ale vieme, že pri ich veľkosti ekonomiky a pri ich nielen veľkosti, ale aj štruktúre ekonomiky tento dlh je v porovnaní s naším podstatne menší. A keď sa pozrieme na samotnú nezamestnanosť, tak aj toto je opäť vysvedčenie vlády, ktorá tu vládla, ktorá sa nazýva vládou kontinuity, že máme aj v rámci nezamestnanosti, hoci hovoríme o rekordnej nezamestnanosti, tak v rámci V4 ju máme najvyššiu. Nehovoriac o tom, že tu zápasíme s dlhodobo nezamestnanými a to je niečo, čo tu bolo dlhodobo zanedbávané, o čom hovorili aj moje kolegyne.
Teraz by som sa chcel vyjadriť k pánovi ministrovi financií, pánovi Kažimírovi, pretože je to minister, ktorý naďalej bude pokračovať a ktorý tiež nemá moju dôveru. A poviem prečo. Pán minister Kažimír pôsobil 4 roky ako štátny tajomník a potom je to dvojnásobný minister. Je to skúsený politik, skúsený člen vlády. Ak niekto s takýmito skúsenosťami nevie vyťažiť práve z toho, čo tu je, tak to nie je znak, ja by som to nenazval, že to je znak neschopnosti, ja si naozaj pri pánovi ministrovi myslím, že to je znak neochoty, že to je tá obžaloba tejto vlády, to je tá obžaloba aj tomu pánovi ministrovi Kažimírovi, prečo nemôže mať moju dôveru, pretože s jeho skúsenosťami mohlo Slovensko byť niekde úplne inde.
Poviem to na príkladoch. Keď si pozreme len za obdobie minulej, ale v tomto volebnom období, minulej vlády od roku 2016 do roku 2017, tak nárast daňových príjmov bol zo 14,6 mld. na 15,3 mld., to je 700 mil. Z roka 2017 na rok 2018 je to z 15,3 na 16,2 mld., čo je ďalších 900 mil. Posledný sociálny balíček bol vo výške 250 mil., ak si dobre pamätáte. Tuto sa môžme baviť o cenách, o sumách alebo o troch sociálnych balíčkoch, ktoré by sa zmestili do jedného roka do nárastu len daňových príjmov.
Ďalej tu máme nárast príspevku na sociálne zabezpečenie, z roku 2016 na rok 2017 je to z 11,6 na 12,5, o 900 mil. A takto je to aj z roku 2017 na rok 2018, kde je to 600 mil.
Keby sme sa pozreli len na vplyv prijatej legislatívy, tak vidíme, že napriek tomu, že tu boli nejaké ústupky v legislatíve, ktoré v konečnom dôsledku, ako by sme mohli povedať, že znížili príjmy do štátneho rozpočtu, tak sú tu iné opatrenia, ktoré zabezpečili ďalší nárast príjmov do štátneho rozpočtu, čiže nehovoriac o tom, že nám rastú príjmy do rozpočtu bez úpravy legislatívy, tak ešte upravujeme legislatívu tak, aby sme v konečnom dôsledku mali viac peňazí, čo by samo osebe nemuselo byť zlé, ak by sa to pretavilo do služieb ľuďom. Ako som povedal, ľudia platia dane nato, aby dostávali za to služby, aby bolo, aby vláda reagovala na ich potreby. Ale vidíme, že toto sa tu nedeje. A to je ten problém. Čiže celková bilancia za posledné dva roky je, že v konečnom dôsledku do rozpočtu príde o 150 mil. viac, ako keby táto legislatíva nebola zavedená, okrem tých veľkých súm, ktoré som hovoril, ktoré sú spôsobené nárastom ekonomiky. Tie opatrenia, ktoré ste urobili, sú to len opatrenia na to, aby ste vytiahli ľuďom viacej vrecák z peňazí (správne "peňazí z vreciek"). Napríklad poistný odvod, ktorý ste zaviedli ešte v roku 2016, teda začiatkom roku 2017 prišiel do platnosti, ktorý sa v konečnom dôsledku prenáša do cien. Zrušenie odpočítateľnej položky zo zdravotných odvodov, ktoré sme tu riešili v decembri minulého roku, kde opäť ste siahli na peniaze práve tým najmenej príjmovým. A posledné, keby som len spomenul, minimálnu mzdu zvyšujete tak, aby si na tom najviac zarobil štát. Zamestnanec je na druhom mieste a podnikatelia, ktorí túto hodnotu vyrábajú, sú niekde úplne v úzadí na vašich prioritách.
Nehovoriac o tom, pán minister financií, že upratovanie vo výdavkoch sa pod vašou taktovkou nedeje. Vidíme to na tom, že naozaj ministerstvá každým rokom majú väčšie výdavky, za ktorými sa neskrývajú žiadne výrazné reformy, ktoré by boli výraznou investíciou do Slovenska, ktoré Slovensko tak nevyhnutne potrebuje. A opäť poukážem na vašu odbornosť. Ste skúsený minister - dvakrát ste, ste druhýkrát už, tentokrát to bude tretíkrát - na ministerstve financií, ste štátnym tajomníkom, ak niekto pozná ten rezort, ak niekto vie, kde sa dá upratať, tak ste práve vy, pán minister. Ale vy to nerobíte a to je práve vaša obžaloba. A hovoria o tom odborníci, hovorí o tom, my tu v opozícii, ale hovorí o tom aj Útvar hodnoty za peniaze. Keby sme si len zobrali jednotlivé rezorty, v ktorých boli, v ktorých prešla revízia výdavkov, či už zdravotníctvo, školstvo, doprava, trh práce a finančná správa, tak vidíme, že sa tam nachádzajú úspory ročne okolo 70 mil. a jednorazovo okolo 500 mil.
Ale pozrime sa na samotné DPH. DPH medzera, alebo respektíve efektívna daňová sadzba DPH. Pán minister, vy ste nastúpili ako štátny tajomník na ministerstvo financií v roku 2006 a teraz je tá efektívna daňová sadzba presne na tom istom bode, ako ste, ako keď vy ste preberali rezort ministerstva financií vtedy ako štátny tajomník. Čiže vy ste vlastne len po sebe upratali, ale ubehlo 12 rokov a tých 12 rokov toho neporiadku, a keby som mohol ukázať graf, tak vám ukážem, že za to prvé volebné obdobie, kde vy ste bol štátny tajomník, tak efektívna daňová sadzba klesala, čiže tá DPH G rástla, áno, vy sa odvolávate na vládu Radičovej, kde sa to ešte zvýšilo, ale vy ste zdvihli ten trend, vy ste obrátili ten trend tomu, že táto daňová medzera DPH začala rásť a že začali chýbať príjmy do rozpočtu práve vďaka tomu, že ste neboli schopný vybrať takú DPH, akú ste mali. A teraz ste sa len dostali do bodu, ako ste preberali rezort. Čiže po 12 rokoch sme na mieste, ako sme boli v roku 2006. Za toto obdobie však utieklo veľa dépeháčky do rúk ľudí, ktorí ju mali odviesť. A je to približne okolo 6 mld. eur, ktoré sú stratené.
Čiže ak sa chceme baviť o tom, že vy ste dneska, hovoríte o tom, ako ste znížili daňovú medzeru DPH, tak musím povedať, že ste ju len dostali na miesto, kde ste ju preberali, a výsledkom toho je 6 stratených miliárd. Ak by sme od toho odpočítali Radičovej vlády, tak, dobre, možno sa dostaneme na 4,5. Stále sú to miliardy a my tu hovoríme o opatreniach, sociálnych balíčkoch v hodnote 250 mil. eur.
Posledné, čo by som chcel povedať k rezortu financií, je, že samotná Európska komisia, nehovoríme to len my, nehovoria to len odborníci, ale hovorí to aj Európska komisia, že s dlhom dlhodobo nerobíte nič. Jediné, čo robíte, je, že vyrastáme z dlhu. To je váš argument, že vyrastáme z dlhu, ale nevidíme žiadne opatrenie, pretože tie deficity sú tu každým rokom a vidíme, že okolité krajiny, krajinám sa podarilo dostať aj do prebytkového rozpočtu a ktoré tieto prebytky môžu použiť práve na investície. Ale hovorí o tom aj Európska komisia, ktorá jednoznačne poukazuje na to, že neznižujeme dlh, a hovorí tak pekne, že práve teraz je to slnečné počasie, kedy treba opravovať diery v streche. A vy, pán minister, dvojnásobný minister a štátny tajomník, ten najskúsenejší, ak by, ak to, kto iný by to mohol dokázať, ak nie vy. A vy dobre viete, že by ste to dokázali, však ste to aj niekoľkokrát povedali. Ale nerobíte to a to je tá najväčšia obžaloba.
Teraz by som sa chcel chvíľočku venovať ministerstvu hospodárstva, pánovi ministrovi Žigovi. Dovoľte, aby som na úvod povedal, že je to tiež skúsený minister. Je, bol štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva, potom bol ministrom životného prostredia a taktiež ministrom hospodárstva. Čiže opäť tu hovoríme o skúsenom politikovi, o skúsenom človeku, ktorý veľmi dobre pozná, ako funguje exekutíva, riadil dve ministerstvá a na jednom bol štátny tajomník. Je to podnikateľ, ak sa nemýlim, pán minister, podnikateľ od roku 1995? (Rečník sa obrátil k ministrovi, ktorý zareagoval.) Deväťdesiatjedna? Deväťdesiatjedna, čiže podnikáte veľmi dlho. Ak niekto vie, ako vyzerá, s čím zápasia podnikatelia na trhu, ak niekto vie, čo sú tie prekážky, tak, pán minister, mali by ste to byť práve vy, pretože jednak ste boli štátny tajomník, jednak ste minister hospodárstva a jednak dlhoročne podnikáte. Ale my počujeme tie hlasy, a to opäť nie sú moje hlasy, to nie je moja kritika, to je kritika aj odborných kruhov a ja by som to poukázal práve na tom, pretože vojnu byrokracii ste vyhlásili, ak sa nemýlim, minulý rok, ale vaše skúsenosti, s vašimi skúsenosťami ste tú vojnu byrokracii mohli vyhlásiť už v roku 2006, keď ste boli štátnym tajomníkom, ak sa nemýlim. Pretože tých skúseností od roku 1991 ste mali určite mnoho.
Druhá dôležitá vec je, že sa nepúšťate do žiadnych veľkých opatrení. Aj ten balíček, ktorý ste predstavili, a opatrenia, ktoré ste zaviedli za prvé dva roky, sú skôr tie menšie, tie väčšie vás ešte čakajú a tie najväčšie sa tam ani nenachádzajú. A opäť hovorím, pán minister, vy ste človek, ktorý podnikanie veľmi dobre poznáte, pretože podnikáte od roku ´91, ako ste povedali, a preto ak to niekto dokáže, tak ste to vy. Ale ak to nerobíte, tak je to vaša obžaloba.
Hovoríme o tom aj vy hovoríte o tom, aké máme dobré podnikateľské prostredie, že sem chodia zahraniční investori. No tak pozrime sa na rebríčky, uznávané rebríčky, ktoré vyhodnocujú podnikateľské prostredie. Index kvality podnikateľského prostredia Doing Business, sme klesli z 29. priečky na 39. miesto. Z krajín V4 sú na tom horšie už len Maďari. Pri indexu (správne "indexe") globálnej konkurencieschopnosti sme na 59. mieste, pričom horšie sú znova na tom iba Maďari, Maďarsko na 60. Index ekonomickej slobody nás určil spomedzi krajín V4 na posledné miesto, 59. miesto. Česi sú na 24., Maďari na 55. a Poliaci na 45. Vedieme dlhé debaty o investičných stimuloch a podobne, ale tomu sa tu teraz nebudem venovať.
Ešte doplním jeden index, a to je index podnikateľského prostredia, ktorý hovorí, že už zhruba dvanásť rokov klesá, Slovensko sa pohybuje v globálnom rebríčku konkurencieschopnosti na 6., najhoršom mieste z EÚ. Česko aj Poľsko majú výrazný náskok.
Keby som sa len chcel zmieniť kratučko k energetike, ktorá je oblasť kolegu Galeka a verím, že sa tomu povenuje omnoho podrobnejšie. Tak len samotná nezmyselná podpora ťažby hnedého uhlia, politické obsadenie na šéfa ÚRSO, toto sú všetko skutky vašej vlády, ktorá je vašou obžalobou. Obmedzenie výroby energie pre vlastné potreby, teraz o tom začínate hovoriť a je to len plánom, ale opäť toto sú veci, ktoré tu už mohli byť. Netransparentné stanovenie tarify za prevádzkovanie systému, to, že prenášame tieto náklady vlastne do cien ľuďom, dávame ľuďom, aby zaplatili tieto náklady.
Tu by som ešte len poznamenal z dôvodu času len pár vecí, na ktoré sa podnikatelia dlhodobo sťažujú a nie je to teda vec len hospodárstva, ale vy ako človek, ktorý je jednak skúsený minister a skúsený podnikateľ, je ten, ktorý by ste mali za toto lobovať, a to je, aby podnikatelia mali to prostredie nastavené stabilne. To je niečo, čo môžte zabezpečiť vy, my sami sme tu predkladali zákon nato, aby zákony týkajúce sa podnikateľského prostredia prichádzali do platnosti v jeden dátum. Vy sám to máte vo svojich dokumentoch aj v RIA 2020, ale ešte zatiaľ tento zákon ani z našej dielne neprešiel, pritom je to opatrenie, na ktoré sa sám odvolávate.
Samotní podnikatelia volajú po tom a podnikateľské prostredie to potrebuje, či už je to zníženie odpisovacej doby, či už je to, to je uvoľňovanie odpisovej politiky, alebo uvoľnenie konkurencie v energetike, alebo samotné zjednodušenie podnikania. Stabilitu legislatívy som spomenul. A mohol by som hovoriť o platobnej disciplíne. Mohol by som hovoriť o byrokracii či už pri eurofondoch a podobne, nie je na to čas.
Ale toto sú práve argumenty, ktoré hovoria proti vám, ktoré sú vašou obžalobou a sú jasným dôkazom toho, že skúsení ľudia ako pán minister Kažimír, ako pán minister Žiga by mohli pre Slovensko urobiť omnoho viac, ak by pristupovali k politike ako k službe, ako v službe vo vláde, ako službe ľuďom a k potrebám a chceli by zabezpečiť lepší život pre ľudí, pretože tempo, akým to robíte, je vyslovene argument, ktorý hovorí proti vám.
Na záver by som chcel sa opýtať jednu dôležitú otázku, a to je na pána predsedu vlády, pretože pán predseda vlády bol ten, ktorý mal na starosti ako podpredseda pre investície a informatizáciu, mal na starosti implementačnú jednotku, ktorá dohliadala na implementáciu a opatrenia ministerstiev a Útvaru hodnoty za peniaze. Pán minister financií Peter Kažimír bol ten, ktorý má pod svojím ministerstvom a je gestorom Útvaru hodnoty za peniaze a títo dvaja páni ju uviedli do praxe, do reality. Dnes je pán Pellegrini premiérom a pán minister financií je aj podpredsedom vlády, a preto sa pýtam vás, že či plánujete, resp. čo idete urobiť teda s Útvarom hodnoty za peniaze, lebo ak je to vaša priorita, tak by sme radi, ja by som rád poznal odpoveď na to, ako povýšite tento projekt hodnoty za peniaze a či sa budú ňou riadiť aj vaši ministri, pretože dnes už na to máte kompetencie a autoritu. A nehovoriac o tom, že to máte jasne zadefinované v programovom vyhlásení vlády, mali ste to aj v roku 2016, keďže je to to isté, tak by som len krátko zacitoval. "Nastupujúca vláda si uvedomuje potrebu presadenia strategickej úlohy štátu v jednotlivých rezortoch." Toto sú vety, ktoré hovoria proti vám, pretože keď si ich porovnáme so skutkami, tak vidíme, že to nejde, a pred chvíľočkou som hovoril o tých dôvodoch. Ale tu uvádzate: "Na základe modernizácie a ozdravenia verejnej správy bude postupovať tak, aby občania dostávali za peniaze odvedené na daniach skutočnú hodnotu v podobe kvalitných a dostupných služieb. Dôsledným uplatňovaním princípu hodnoty za peniaze a prijatím nového protischránkového zákona o daňových rajoch možno zabezpečiť spoločenský pokrok, čiže tvorbu nových pracovných miest," (zaznel zvuk časomeru) "rovný prístup k verejným službám a podmienky pre kvalitný život tak v mestách, ako i na vidieku."
Toto je vami zadefinovaná veta o Útvare hodnoty za peniaze. My sme sa dlhé roky potom dovolávali a chceme vidieť, že či to budete uplatňovať, a preto sa aj pýtam pána premiéra túto otázku.
Ďakujem za vašu pozornosť, ako som povedal, táto vláda nemá moju dôveru. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 11:41 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:41

Eduard Heger
Skontrolovaný text

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 11:41 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video