38. schôdza

27.11.2018 - 7.12.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

28.11.2018 o 16:13 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pani poslankyni za jej vystúpenie. Koniec koncov sme sa spolu o tom dopoludnia rozprávali, kde som sa jej pýtala, či teda plánuje vystúpiť, lebo by sa naozaj patrilo. Som rada, že tak urobila. Mrzí ma, že tu pravdepodobne dopoludnia nemohla sedieť celý čas a zrejme nebola a nepočula aj tie príspevky z radov členov nášho koaličného, teda nášho koal... (povedané so smiechom), nášho, pardon, klubu SaS, kde sme aj ústami Ondreja Dostála, aj v mojom vystúpení veľmi, veľmi ostro vystúpili práve proti extrémistickým, xenofóbnym náladám a kde sme, kde sme naozaj veľmi racionálne obhajovali aj doterajšie smerovanie zahraničnej politiky a vyslovili obavy z toho, že sa práve táto zahraničná orientácia mení, čiže sme boli v totálnej zhode s vami a je mi veľmi ľúto, že ste nás hodili do jedného vreca, takže len som sa chcela voči tomu ohradiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 15:56 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:58

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mňa takisto veľmi mrzí, že sú všetci tí, ktorí vznesú konkrétne pripomienky k tomuto rámcu, označovaní za xenofóbov, populistov, izolacionistov, zápecníkov a neviem čo ešte všetko, my stále dookola opakujeme tie isté výhrady k tomuto rámcu a stále dookola nedostávame odpovede práve od tých, ktorí sa tohto rámca zastávajú, že by sme sa nemuseli obávať tejto záležitosti.
Keď podobné výhrady má napríklad Rakúsko, Austrália, Spojené štáty americké, Dánsko, Izrael, no aj ďalšie krajiny, tak títo už xenofóbovia, nacionalisti alebo populisti nie sú, ale keď rovnaké výhrady alebo podobné vznesieme my, tak je to problém. Úprimne ma to trápi a do istej miery aj uráža.
A rád by som sa opýtal pani poslankyni, čo hovorí na to, že SMER spolu s SNS práve predstavili dohodu, podľa ktorej sa do Marrákeša nepôjde. A teda žiadne explanation of statements alebo vysvetlenie našich pozícií sa podľa toho scenára, ktorý popisovala pani poslankyňa, nekoná.
Rád by som sa teda opýtal, aká je pozícia strany MOST - HÍD v tejto záležitosti, a či teda takúto dohodu medzi dvomi ďalšími koaličnými partnermi podporí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 15:58 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Katarína Cséfalvayová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nestihnem asi na všetko, ale na pani poslankyňu Zimenovú by som chcela, že ja som sledovala aj tú debatu z kancelárie, a chcela by som možno aj teraz z tohto miesta oceniť všetky konštruktívne pripomienky a normálnu, racionálnu diskusiu, ktorá zaznela, do ktorej zaraďujem aj vaše vystúpenie, pani poslankyňa, aj vystúpenie pán poslanca Dostála, Poliačika a iných. Som veľmi vďačná, že je tu aspoň niekto, kto vyvažuje túto diskusiu a poukazuje na to, že skutočným problémom nie je compact o migrácii, ale skutočným problémom je, kam sa naša spoločnosť takouto diskusiou a s takouto populistickou politikou uberá.
Pán poslanec Klus, nestála som tam ani som nemala priestor na to, aby sme si rozobrali presne bod po bode a viedli odbornú diskusiu o tom, že čo je dobré a čo je zlé, mňa osobne prekvapilo, ako som vám už aj signalizovala minulý týždeň v písomnej našej komunikácii, napríklad že máte výhrady k remitenciám a stále, teda sme sa dohodli, že sa o tom porozprávame odborne, tak sa verím, že budeme, pretože remitencie, alebo teda to, že emigrant posiela do domovskej krajiny peniaze, je úplne normálnou súčasťou migrácie, je to dokonca v globále ešte väčší objem peňazí, ako je oficiálna rozvojová pomoc, je to adresnejšia pomoc, než je, než je oficiálna rozvojová pomoc, pretože ide presne tam, kde vznikajú potreby, a nie je tam priestor pre korupciu, to je ako pri oficiálnej rozvojovej pomoci, takže myslím si, že aj odborne vieme o tomto diskutovať.
Ja som len vo vystúpení považovala za potrebné viac upozorniť na tento trend než, než obhajovať alebo diskutovať o konkrétnych aspektoch, na čo ani v parlamentnej diskusii nie je časový priestor, a o dohode medzi SMER-om a SNS neviem, nebudem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 15:59 hod.

Ing. PhD.

Katarína Cséfalvayová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:01

Peter Marček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení kolegovia, dovoľte mi stručne popísať, ako dnešnú tému vidím ja. Problém podpory masovej migrácie zo strany našej vlády prostredníctvom ministra Lajčáka je podvod na občanoch Slovenska a moje veľké sklamanie.
Na verejnosť sa tieto informácie dostali v súvislosti s prijatím tzv. Marrákešskej deklarácie, ktorá bola prijatá 2. 5. 2018 v Maroku. Táto politická dohoda zaväzuje štáty podporovať masovú migráciu, najmä tú z Afriky do Európy, ktorá ničí Európu už niekoľko rokov. Prijalo ju Slovensko? To zatiaľ nikto nevie, lebo pán Lajčák klame a zavádza Slovákov. Tajil tak, ako je to zvykom u slobodomurárskych spolkov, ako Slovákov vtiahnuť do zmluvy, ktorú národ nechce. Rovnaký scenár, ako keď proti záujmom Slovákov slúžil pán Lajčák Američanom pri legalizácii krádeže srbského územia pre Kosovo, z ktorého sú financované cez drogové kartely protieurópske aktivity neziskových spolkov. Po tom, ako sa vec prevalila cez slušných novinárov, začal sa hľadať vinník.
Kto takú neželanú politickú dohodu vlastne podpísal? Lajčák si našiel ako správny šéf obetného baránka, vraj jeden z našich veľvyslancov, ale tomu to musel prikázať minister Lajčák, sám veľvyslanec by to na takúto vlastnú päsť urobiť nemohol. Čiže svojho veľvyslanca bezcitne prehodil cez palubu ako vlastne celé Slovensko. Keď už to prasklo, celá vláda sa uchýlila k tvrdeniu, že my neprijmeme žiadne povinné kvóty migrantov a že ten dokument nás k ničomu nezaviazal. Ale tu už o žiadne povinné kvóty nejde. Tu ide o dobrovoľné trvalé prijímanie migrantov z Afriky k nám na Slovensko. Vláda sa pod vplyvom pána ministra Lajčáka snaží ľudí oklamať alebo sa snažila jeho excelenciu poprosiť, aby išiel za nich za prezidenta, ale šťastie, že to už neprejde, lebo by sme mali zase za prezidenta zradcu národa, ktorý strká svoju hlavu do amerického, štyri bodky.
Na základe tejto deklarácie a mnohých ďalších dokumentov podobného charakteru prijatých na pôde OSN, napr. v roku 2016 prijatej Newyorskej deklarácie o migrantoch a utečencoch, vznikla politická dohoda, ktorá sa volá Globálny pakt pre riadenú a legálnu migráciu, o tom dnes hovoríme. Jeho text bol už prijatý a slávnostne sa má celý pakt prijať opäť v Marrákeši 10. 12. 2018. Stanovisko OSN a Slovenska nie sú jednotné. Ako môže pán minister Lajčák zastupovať aj záujmy OSN, predsa so svojou skupinou ľudí tam pripravoval túto zmluvu, tento pakt, aj zároveň Slovensko. Je tu taký konflikt záujmov, že odvolanie pána Lajčáka by opozícii prešlo na 100 %, každý cíti, že tu nie je zástupcom ani väčšiny Slovákov, a pochybujem, či jeho názory zdieľa 5 % obyvateľov Slovenska. Taký tu už bol Dzurinda, ktorý mal 5 %, ale rečnil a intrigoval spolu s pánom Miklošom, ako keby mali 100 %.
Pri hodnotení paktu vychádzame z vlastných analýz textu, z odborných stanovísk a právnych rozborov odborníkov u nás aj v zahraničí. Pakt ukladá štátom povinnosť považovať masovú migráciu za pozitívny jav. Je tu niekto, kto zastupuje voličov, ktorí by chceli migrantov na Slovensku? Prihláste sa! Nikto, aha, pardon, pani Nicholsonová tu síce nie je, ale určite zastane, Katka tá už pre istotu odišla s pánom Lajčákom od slobodumurára pána Sorosa. Tento pakt v texte obsahuje dobrovoľné záväzky na podporu migrácie a v mnohých bodoch núti štáty migrantov prijímať bez rozdielu, či sú ilegálni, alebo sú to utečenci, bez rozdielu, či majú, alebo nemajú právo podľa medzinárodných zmlúv požiadať štáty o ochranu. Znamená to, že ak Slovensko tento globálny pakt dobrovoľne prijme, tak bude musieť svoje záväzky plniť a prijímať migrantov prichádzajúcich vo veľkých vlnách.
Nemecká kancelárka svojím pozvaním migrantov, porušila všetky platné európske dohody o kontrole migrácie a ochrane hraníc Európskej únie. Načo sme stavali hranice schengenu, stačilo otvoriť dvere, zrušme všetky bezpečnostné zložky na hraniciach. Za čo už tri roky platíme mzdy pre zhruba 70-tisíc štátom platených ľudí, čo riešia migráciu? A Nemecko je dnes stále... A Nemecko dnes stále trvá na tom, aby sme tých migrantov, ktorí u nás znásilňujú a zabíjajú ľudí, prijímali aj my. Pýtame sa, z akej radosti alebo hlúposti, by sme to mali urobiť. Slovensko nebombarduje iné štáty, Slovensko nedrancuje ich nerastné bohatstvo, Slovensko nikdy nekolonizovalo. My nie sme nikomu podriadení, nikomu nie sme nič dlžní, ako sa nás snažia presvedčiť liberálne strany v spolupráci s tretím sektorom sčasti zriadeným na tieto ciele. Pán minister zdôraznil, že migrácia je fakt, pred ktorým si ľudia nemôžu zakrývať oči. Nie, pán minister Lajčák, vraždy, znásilňovanie, teror, rasizmus, vytváranie zón, kde štát stratil kontrolu, to sú fakty, pred ktorými si ľudia nemôžu zakrývať oči. Niektoré štáty, ako Francúzsko, Nemecko, Švédsko a iné, sú žalostným príkladom týchto faktov.
Slovensko má dostatok obyvateľov, ktorí sa nedokážu prispôsobiť a nechcú pracovať, pretože už nevládzeme robiť na našich Cigáňov, gréckych dôchodcov, slovenských oligarchov, nemecké, francúzske a kórejské automobilky, americké zbrojovky, ruských naftárov a plynárov a ešte k tomu aj afrických migrantov.
Žiadame vládu, ale najmä Lajčáka, pána Lajčáka, pána ministra, aby nás predtým chránil včas, ešte pokiaľ ich u nás nemáme. Všetky doterajšie vlády bez rozdielu na to, ktorá to bola, ste slovenský národ len zdierali. Ktorá vláda skutočne národu niečo dala, a nielen vzala? Žiadna! A teraz chce Lajčiak (pozn. red.: správne „Lajčák“) rozdať medzi občanov aj to posledné, čo tu máme. Kto im bude platiť dôchodky, keď sa sem nasťahujú a zostarnú? Kto im bude platiť nemocnice a školy, vy, pán Lajčiak? (Pozn. red.: správne „Lajčák“.) Alebo vy, páni ministri? Teda ministri tu nie sú. Alebo my poslanci? Alebo nebodaj pán Nicholson z Kanady dačo pošle na ďalšieho černoška? Tento slobodomurársky plán sa volá Nový svetový poriadok, New World Order. Pripadá vám to ako konšpirácia? Pripusťme, že to môže byť konšpirácia, ale to nič nemení na tom, že 90 % Slovákov tu migrantov nechce. Tak sa, Lajčák, neopovážte sklamať Slovákov nejakými nežnými rečičkami, lebo národ vám spraví všetkým takú revolúciu, že nežnou ju určite nenazvete.
Navrhujem v skrátenom konaní prijať tento zákon, ktorý bude len jeden podstatný paragraf: „Slovenská republika sa odmieta stať účastníkom Marrákešskej zmluvy, a preto sa zakazuje každému členovi vlády, prezidentovi Slovenskej republiky alebo každému občanovi Slovenskej republiky, aby sa zúčastnil na akomkoľvek rokovaní o tejto dohode.“
Vážení kolegovia, je nás tu ústavná väčšina, ktorá môže takýto zákon, dokonca ako ústavný, prijať. Spoločne zastupujeme viac ako 90 % občanov Slovenska. Ukážte, každý jeden z vás, dokážte, že viete splniť vôľu občanov, ktorí vás volili, hlas ľudu je jediné, čo máte počúvať. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.11.2018 o 16:01 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Marček, dobre som pochopil, že ste dali procedurálny návrh alebo? (Reakcia z pléna.) Lebo z toho to veľmi nebolo zrejmé. (Reakcia z pléna.) Neviem, čo je to do pléna, ale buď máme nejaký pozmeňovací návrh, alebo procedurálny návrh, lebo tá vaša reč sa tvárila, že to je nejaký procedurálny návrh, len som veľmi nepochopil, či je, alebo nie je, čiže to by som vás poprosil ozrejmiť.
A druhá vec, ja by som chcel poprosiť všetkých pánov poslancov, minister zahraničných vecí sa volá Lajčák, nie Lajčiak, počúvam to celý deň a už naozaj mi to strašne píli uši, volá sa Lajčák, už si to zapamätajte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 16:10 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Marček, hovorili ste o tom, že globálny pakt núti krajiny prijímať akékoľvek množstvo migrantov alebo každého migranta, ktorý prejaví záujem. Rád by som dokumentoval tak, že sa mýlite, ale skôr si myslím, že vedome klamete.
Skúste mi zacitovať z dohovoru nejaké ustanovenie, na základe ktorého majú krajiny povinnosť prijímať migrantov, nič také tam nie je. Ten dohovor je o migrantoch, nie o utečencoch a vo vzťahu k migrantom si každá krajina môže slobodne rozhodnúť, či nejakých migrantov prijme, alebo nie, koľko ich prijme, za akých podmienok, alebo či neprijme vôbec žiadneho.
Skúste mi zacitovať z dohovoru, nájdite tam nejaké ustanovenie, nepochybujem o tom, že ste ho čítali, máte ho dôkladne zanalyzovaný, tak nájdite mi tam také ustanovenie, že krajiny majú povinnosť prijímať migrantov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 16:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Marček, hovoril som to aj vášmu kolegovi Uhríkovi a poviem to aj vám, nie je vôbec vhodné, aby sme tu, v pléne Národnej rady Slovenskej republiky niekoho kastovali, či je černoch, aziat, Róm, Cigán, akokoľvek to nazvete, toto sem jednoducho nepatrí. Je úplne jedno, akej rasy je ten-ktorý človek, posudzujme ho ako ľudskú bytosť.
O to vás prosím a vyprosujem si, aby ste podobné veci v Národnej rade Slovenskej republiky spomínali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 16:12 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:13

Martin Fedor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, ja by som len naozaj zopár poznámok k tejto téme chcel uviesť. Tá prvá je možno tá, že to, že celosvetovo štáty uznávajú, že je tu problém, a to v rozsahu ako nikdy v histórii nebol, svedčí o tom, že začali na, diskutovať na pôde tam, kde takáto diskusia patrí, a to je na pôde Organizácie spojených názorov, ná... (reakcia z pléna), národov (povedané so smiechom, smiech a reakcie z pléna). Celosvetové čísla ľudí, ktorí sú v pohybe, sú masívne a sú alarmujúce. Tieto čísla hovoria, že stovky miliónov ľudí na zemi sú mimo svojej pôvodnej krajiny. Celkový počet takýchto ľudí mal vzrásť za posledné roky z odhadovaných 150 mil. v roku 1990 až na takmer 260 mil. osôb v súčasnosti. To je realita, pred ktorou sa zatváranie očí a tvárenie sa, že nás sa to netýka a nebude týka, nebude týkať, jednoducho nefunguje. A vôbec to nie je záležitosťou Európy, aj keď je samozrejmé, že to vnímame najcitlivejšie, to, čo my vnímame ako najbližšie.
Rôzne motívy, pozadie tohto javu vytvárajú potrebu, aby vlády štátov medzi sebou o tomto hovorili, ale vieme aj to, že je to fenomén, je to jav, kde bilaterálna diskusia, kde bilaterálne riešenia nestačia, a to vidíme aj v Európe.
Zároveň sa asi zhodneme, že treba migráciu kategorizovať a popísať. Popísať a kategorizovať tak, aby bolo zrejmé, o čom sa vlastne hovorí, a bez tohto sa asi nástroje na hľadanie riešení nemôžu ani nájsť. Nehľadajme teda za tým akúsi OSN, ďalšiu z radov tajomných organizácií, ktoré nám idú zase niečo vnucovať. Je to tá OSN, organizácia združujúca suverénne, samostatné štáty. Organizácia, kde sa naša diplomacia dokázala mimoriadne presadiť v osobe nášho ministra zahraničných vecí. A, mimochodom, ten je pre mňa zárukou profesionálneho prístupu k zahraničnej politike a ochrany záujmov Slovenska. A aj kvôli jeho názorom a postojom som podporoval túto vládu. Mrzí ma, že dnes pod domácim politickým tlakom k nepodpísaniu nezáväznej deklarácie môže časť svojej práce a zahraničného renomé hodiť akurát tak do koša.
Zároveň mi je ľúto, že aj predstavitelia vládnej väčšiny, ktorá vznikla ako koalícia z rozumu a s jasnými postojmi voči, voči rozvratným populistom a extrémistom, sa nechávajú nimi aj naďalej vláčiť, čoho je najlepším dôkazom aj prebiehajúca schôdza a diskusia k tejto téme. Nesúhlasím s podporou nelegálnej migrácie, nie som ani za povinné prerozdeľovacie kvóty, nechcem, aby tu vznikali nejaké ucelené moslimské komunity, ako bola veľká diskusia pred rokmi o tomto u nás. Zastávam názor, že problémy v prvom rade treba riešiť tam, kde vznikajú.
Text dokumentu, o ktorom diskutujeme, je však aj o skoro 300-tisíc Slovákoch v zahraničí a, prepáčte, ich nazývať neprispôsobovými migrantami, je urážlivé aj voči nám sebe samým. Takže prosím o trošku rešpektu voči Slovákom v zahraničí. Nie dokument o hordách nelegálnych utečencov, ktorí nás chcú zničiť a pomiešať národy v Európe, ako nám to chce niekto nahovoriť.
Čo je najdôležitejšie, jednoznačne hovorí o zvrchovanom práve v jednotlivých štátoch určovať si vlastnú politiku v tejto oblasti. A je to práve OSN, ako som povedal predtým, kto sa má podobnými globálnymi javmi zaoberať. Keď nie, budeme sa tváriť, že migrácia neexistuje, a to nie je pravda. Napríklad ľudia chodia za prácou mimo svojej krajiny a táto pracovná sila je často vítaná. Nedostatok pracovnej sily, ako to vidíme v Európe aj u nás napokon, znižuje hospodársky rast o pár desatín percent každoročne. Viem si predstaviť, koľko úsilia je dať dokopy 192 krajín, s pokusom čo len popísať problém a načrtnúť, hľadať spôsoby riešenia. A to sa podarilo pod kuratelou nášho ministra zahraničných vecí.
Ale doma, doma ho čaká prekvapenie, keďže slovo migrácia sa stalo symbolom nelegálnej migrácie zafarbenej nepríjemným pocitom z ekonomických utečencov, ktoré majú zneužívať sociálny systém v európskych krajinách. Možno nakoniec viac krajín nepodpíše tento dokument. Čo považujem ale za najvážnejšie, je to, že sami znehodnocujeme práce vlastného ministra, ktorý, ktorú presadil na globálnom poli, a nechávame sa namiesto riešenia podstatných vecí strhnúť jednou veľkou pseudotémou.
A je tu ešte jeden rozmer, na ktorý by som rád upozornil. Nechávame sa totiž strhnúť diktovaním témy zo strany predsedu maďarskej vlády, ktorý sa netají tým, že mu nevyhovujú pravidlá fungovania súčasného sveta ani Európska únia, ani OSN, a zrejme nevedomky posilňujeme jeho postavenie. Som presvedčený, že je v našom silnom záujme nenechať sa strhnúť populizmom.
A ak máme výhrady k textu deklarácie, ak sa nám zdajú veci nejasné, tak ich spíšme, dajme ich na papier a vyšlime zástupcu Slovenskej republiky, aby ich na konferencii prezentoval. Ak toto nespravíme, zbavujeme tento štát, zbavujeme Slovenskú republiku nástroja, ktorý je pre štáty našej veľkosti absolútne rozhodujúci, pretože schopná diplomacia a politická zhoda v zahraničnej politike dávali doposiaľ nášmu štátu váhu, akú by sme inak nemali. Rezignovanie na diplomaciu a zastúpenie pri stole tam, kde sa bude jednať aj o nás, nie je rozumné a je to veľká chyba.
Na záver si nedopustím ešte jednu poznámku alebo otázku pre všetkých tých, ktorí sa od rána do večera zaštiťujú kresťanskými hodnotami, tradíciami, zakladajú nové kresťanské strany a teraz mlčia. Alebo je to tým, že azda katolíci v tejto sále nepočuli a nepoznajú názory svojho Svätého Otca na túto tému a nepočuli jednoznačnú podporu snahy OSN o riešenie legálnej a riadenej migrácie?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.11.2018 o 16:13 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Fedor, no vy ste úplne posplietali všetko možné aj nemožné do jedného nezmyselného vystúpenia. Vaša poznámka s Orbánom od vás ako poslanca za stranu maďarskú, alebo aj čiastočne maďarskú je naozaj len nemým výkrikom, alebo teda keby nemým, ale výkrikom, ktorý hovorí, že vy si ani neviete nájsť miesto. Vy si jednoducho neviete nájsť miesto a to je ale váš nejaký hodnotový problém.
Čo je problém z vášho vystúpenia, je to, že vy ste povedali, že títo migranti, ktorí prichádzajú do Európy, oni vlastne nevytvárajú nejaký multikultúrny kotol, oni sú úplne v pohode, v poriadku a tí, ktorí rozprávajú inak, ktorí rozprávajú pravdu, ktorí rozprávajú to, čo videli, čo zažili, čo poznajú, tak oni sú vlastne všetci extrémisti a fašisti a ja neviem čo. Ale to je, pán poslanec, obrovská chyba vo vašom vnímaní. Ak nechápete tomu, čo sa deje v Európe, čo reálne prebieha, čo nastáva, tak potom možno by to chcelo zmeniť pohľad a svoju, svoju náplň práce a života, lebo to tak jednoducho je. A tí ľudia jednoducho na Slovensku miesto nemajú a mať nebudú, ak si chceme uchrániť ráz a identitu našej republiky, našej vlasti a našich národov, slovenského, maďarského aj všetkých menšín, ktoré tu žijú. Lebo sme rôzne národy, sme rôzne národnosti, ale všetci máme spoločnú našu európsku civilizáciu a tak ďalej a tak ďalej.
A ak nechápete, ak nechápete, že sa tu hrá o stratu našej identity, tak potom nechápete vôbec nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 16:21 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Pán poslanec Mizík.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 16:21 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video