40. schôdza

29.1.2019 - 14.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

30.1.2019 o 15:54 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Ján Kvorka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Martin, ďakujem za tvoj príspevok. Chcem len poukázať na niektoré veci, ktoré možno je aj potrebné ešte tu predniesť a povedať. Ono je veľký úspech, že tých 30 mil. sa nám podarilo a teraz je to dané na tie roky 2019, ´20, ´21. Samozrejme, každý pevne dúfame, že to bude pokračovať ďalej a ďalej, že sa to nezastaví.
Na druhej strane treba povedať, a o tom zrejme každý z nás vie, že takáto dotácia tu už dlho nebola. Muselo sa o niečo takéto zabojovať, aby sa to dalo do života, aby to mohlo tým subjektom, ktoré v poľnohospodárstve a v tej poľnohospodárskej prvovýrobe pracujú, mohli tieto peniaze používať.
A teraz sa dotknem toho, prečo som sa do faktickej poznámky aj prihlásil, hlavne tie včely. Samozrejme, že ja nie som proti včelárom. Ani nič proti tomu nemám a som jeden z vás možno všeckých typ človeka, ktorý by na takéto veci, ktoré sú prospešné pre spoločnosť, dal, koľko by sa dalo dať.
Ale na druhej strane je potrebné si uvedomiť aj to, že ten balík je voľajakýsi a ten sa nedá prerozdeliť zase každému a tak, ako by sa chcelo, pretože aj pri tvorbe tohto zákona boli požiadavky nielen z finančných prostriedkov, ktoré teraz tečú ako v prvovýrobe do poľnohospodárstva, ale boli tu, poviem, finančné prostriedky aj na to, aby sa použili tieto prostriedky aj v priemysle. Čiže dokopy poľnohospodárstvo a priemysel požadoval 70 mil., aby sa pokryli tieto náklady, čo, samozrejme, sa nedokázalo, ale postupne, môžeme pevne veriť a dúfať, že sa nám tieto finančné prostriedky podaria získať a že ich do tohto rezortu bude môcť dať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 15:47 hod.

Ján Kvorka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja chcem tiež poďakovať pánovi Feckovi, kolegovi, za to, že takýmto spôsobom vlastne ocenil tú iniciatívu jednak ministerstva pôdohospodárstva, jednak predkladateľov za Slovenskú národnú stranu. Naozaj chceme skutočne pomôcť poľnohospodárom a poľnohospodárskej prvovýrobe aj touto sumou. Síce hovoríme zatiaľ o 30 mil. ročne.
Ale takisto treba spomenúť, že sme navrhli osobitný odvod, ktorý prinesie znova, znova poľnohospodárom a potravinárom 80 mil. eur. Čiže to sú ďalšie financie, ktoré my chceme do poľnohospodárstva dať.
Rovnako tento návrh zelenej nafty, tento projekt zelenej nafty by mal byť transparentný a bez nejakých špekulácií by mal poskytovať štátnu pomoc. Je to tzv. systémové opatrenie, ktoré sa neviaže na štátny rozpočet, ale na skutočne spotrebovanú spotrebu minerálneho oleja v poľnohospodárskej prvovýrobe. Keďže je to naviazané na normatív, ktorý sa odvíja od presne zistiteľných jednotiek, to znamená od toho, kto koľko skutočne vypestuje a kto koľko skutočne chová zvierat. Nemôžme hovoriť, že by to bola nejaká zahmlená špekulácia, netransparentná, čokoľvek teraz v poslednej dobe počúvame.
Čiže trváme na tom a aj za navrhovateľov za Slovenskú národnú stranu trváme na tom, že toto je absolútne transparentné opatrenie, ktoré pomôže našim, našim prvovýrobcom poľnohospodárom a potravinárom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 15:49 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Taktiež by som rád podporil vítanie predmetného zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, a to z viacerých dôvodov.
V prvom rade poľnohospodárska prvovýroba je na Slovensku a bola, verím, aj bude vždy tradičným odvetvím. Ako tu už bolo viackrát spomínané, je to odvetvie veľmi ťažké. Ten poľnohospodár je v mnohom závislý aj od matky prírody: od počasia, záplavy, neskoré mrazy a sú mrazy. A v súvislosti s globálnym otepľovaním to poľnohospodári budú mať vždy ťažšie a ťažie. Preto som taktiež veľmi rád, že zo štátneho rozpočtu, ak to schválime, sa vyčlení 30 mil. na podporu poľnohospodárov.
A ešte jedna drobná poznámka, ktorá tiež už tu bola viackrát spomínaná ohľadom včiel. Bolo by skutočne veľmi dobré taktiež podporiť včelárstvo, pretože je to tradičné a krásne odvetvie v oblasti poľnohospodárskej výroby, či sa nám to páči, alebo nie, ale aj hlavne preto, lebo med má veľmi blahodarné účinky na ľudský organizmus. A ja pevne verím, že produkcia slovenského medu už raz konečne vytlačí tzv. čínsky med a tzv. medové produkty z našich trhov, ktoré sú oveľa lacnejšie, chuťovo podobné, ale čo sa týka zdravotníctva, takmer vôbec neúčinné a vôbec sa nedajú porovnávať s prírodným medom našich slovenských včelárov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 15:51 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, kolegovia, za vaše reakcie. Iba krátko.
Áno, 70 mil. je potrebné dať do rezortu, aby sme urobili hlavne spracovateľské a skladovacie priestory, ktoré prakticky, za ktorými volajú všetci agropodnikatelia už niekoľko rokov. A nechcú to ich mať na 300 rokov, ani na 50. Hovoria, stačí 3 až 5 rokov, aby štátny rozpočet takto ich naštartoval, a potom oni už tu svoju réžiu na to a prevádzku vedia si naštartovať.
Takže, vážení, tie suchoty, ktoré tu doteraz zažívame, spôsobilo to, že momentálne proste sme v závoze. Sme závoze oproti ostatným. A, samozrejme, je lepšie predávať zemiaky vo februári jak v októbri. A to je normálna, zdravý gazdovský rozum hovorí, že keď nemáš kde uskladniť, tak musíš predať v októbri, pretože vo februári ich nebudeš mať. A, žiaľ, toto my musíme tiež zabezpečiť. Takže som rád, že uvažujete aj týmto spôsobom, aby sme tam uliali tých 70-80 mil.
Čo sa týka medu, samozrejme, že med, myslím si, že ten poctivý, je aj z tej slovenskej zemi (pozn. red.: správne "zeme"), ktorú tu máme. A myslím si, že naši včelári si zaslúžia každopádne tuto tento nejaký honor, aby aj oni dostali z tohto rozpočtu, keď už hovoríme o agrodotáciách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 15:52 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:54

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, kolegovia, poslankyne, poslanci, no, mne asi nebudete tak pochvalne tlieskať po mojom vystúpení ako to, čo povedal kolega Fecko, pretože mám iný názor, a nielen ja, ale aj naši, moji kolegovia v strane Sloboda a Solidarita.
Zavádzate ďalšie nesystémové opatrenie, pretože toto sa nedá považovať za systémové opatrenie, pretože zavádzate ďalšie dotácie. Akákoľvek dotácia kriví trh a kriví prostredie podnikateľské. A namiesto zavádzania systémových opatrení tak prinášate ďalšiu nerovnosť a komplikácie a byrokraciu pre našich poľnohospodárov.
Systémové opatrenie by bolo také, ktoré bude slúžiť každému jednému bez ohľadu, bez ohľadu na to, či si o dotáciu požiada, alebo nepožiada. Systémové opatrenie je opatrenie zlepšenia podnikateľského priestoru. Je to opatrenie zlepšenia antibyrokratických požiadaviek, ktoré zahlcujú prácu našich poľnohospodárov vypisovaním rôznych nezmyselných dokumentov, tlačív a šikany zo strany, zo strany úradov a rôznych administratívnych povinností, ktoré ich stoja peniaze a čas. A, samozrejme, tým, že pre nich je prvoradá tá prvovýroba, tak mnohokrát sú to potom ďalšie pokuty, sankcie, ktoré máte naplánované v štátnom rozpočte, resp. v programovom vyhlásení vlády.
Na to, aby ste mohli takto rozdávať, tak vlastne zvyšujete cenu potravín, zavádzate ďalšie odvody, čo je vlastne daň z potravín 2,5 %, čo tvorí takmer 84, bude 84 eur na nákup jednej rodiny. Takúto daň zavádzate na to, aby ste mohli rozdávať vám vybraným skupinám. Pretože zákon, ktorý predkladáte, nehovorí o tom, komu bude táto štátna pomoc, bude poskytnutá. Hovorí vo všeobecnosti, že bude prvovýrobcom. Avšak to, komu bude poskytnutá, o tom bude rozhodovať Pôdohospodárska platobná agentúra vo svojich výzvach. Oni si vyberú, ktoré komodity ktorým skupinám bude poskytnutá.
Nesystémové dotácie krimia, krivia tento trh, pretože nesystémové dotácie nám znehodnocujú našu pôdu napríklad tým, že sa pestuje množstvo energetických plodín, ktoré sú také veľké monokultúry, že naozaj sa našim poľnohospodárom neoplatí pestovať také plodiny, ktoré, ktoré by si náš trh možno aj vyžadoval. Ale celý tento komplex dotácií jednoducho rozvrátil naše poľnohospodárstvo a poctivých poľnohospodárov, poctivých prvovýrobcov likviduje, končia so svojou činnosťou. Rodinné farmy sa nezakladajú, pretože tie tlaky, ktoré štát vyvíja na podnikanie v poľnohospodárstve, sú neúmerné. A takéto nesystémové dotácie, vyťahovanie si tých šperkov a rozdávanie peňazí tomu, k tomu nepomôže.
Chcem povedať, zopakovať to, že nie je tu systémovo povedané teda, už keď sa ide dávať tá štátna pomoc, komu bude tá pomoc daná. Nie je tu väzba na koncepciu rozvoja pôdohospodárstva, ktorá je schválená uznesením vlády na roky 2013 až 2020. Čiže opäť to bude, ste sa tomu bránili vo výbore, keď som povedala, že dotácie, štátna pomoc bude rozdávaná tým, kto si ju vylobujú. Pretože odpoveď bola, že prečo práve tieto komodity, ktoré ste, pán kolega, spomínali v úvodnom vystúpení, ktoré budú podporené. Nuž, lebo oni prišli, oni žiadali, že oni potrebujú. Čiže ten, kto neprišiel, ten, kto nenatŕčal ruku, tak ten si nevyloboval, že sa dostane do výzvy od apríla, aby štátnu pomoc dostal.
Zvyšujete zase byrokraciu. Ďalších desať úradníkov bude museť prijať Pôdohospodárska platobná agentúra na to, aby kontrolovala vlastne tieto nesystémové dotácie. Namiesto toho, aby naozaj sa celý systém zľahčil, tak ho zauzľujete.
Pán kolega Martinák spomenul, že poľnohospodári sú chudáci, lebo mráz, lebo sneh, lebo klíma či zmeny klímy. Nuž ja si nemyslím, že poľnohospodári sú chudáci, to absolútne nie je pravda. Vždy pršalo, vždy snežilo, máme tu štyri ročné obdobia. A dobrý poľnohospodár na to pamätá. Dobrý poľnohospodár investuje a predvída, že môže byť mráz, že môže byť aj prízemný mráz v máji, že môže už mrznúť aj v novembri. Zaseje také plodiny, aké nám tá zmena klímy prináša, čo je jednoducho fakt, a my sa musíme na tento fakt prispôsobiť a adaptovať. Nie vytrvalo žiť v svojich možno podnikateľských predstavách aj toho poľnohospodára a potom následne bude natŕčať ruku, lebo, "pozrite, pomrzli mi jablká, dajte mi sem milión, tuto mi pomrzlo hrozno, dajte mi sem milión, tuto nám živelný, pohroma, dážď nám pobil obitie, obilie, dajte, dajte nám peniaze". No, takto by to nemalo byť. Dobrý poľnohospodár toto nepotrebuje.
Opýtajte sa spoločností, ktoré v Senci majú, pestujú vo veľkom zemiaky bez, vo vlastnej réžii. Sú poľnohospodári, ktorí na toto pamätajú. Sú, sú ovocinári, ktorí majú opatrenia proti tomu, aby im zamŕzalo, zamŕzalo ovocie. A tí potom neprídu a nenatŕčajú ruku.
Čiže tento zákon, ja viem, že je ľúbivý. Ľudia si zvykli v minulosti na, na podporu tzv. tej, tej červenej nafty. Avšak, prosím pekne, nehovorte tomu, že toto sú systémové opatrenia. Je to len rozdávanie peňazí zo štátneho rozpočtu, ktoré prinesie len ďalšiu nerovnosť do poľnohospodárstva, ďalšiu nerovnosť pre prvovýrobcov v rastlinnej, ale aj v živočíšnej výrobe.
Skryt prepis

Vystúpenie

30.1.2019 o 15:54 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Peter Antal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja viem, že toto je teória SaS-ky, že dotácie krivia trh alebo niečo podobné.
Po prvé, to nie je výmysel Slovenskej republiky, že takéto dotácie idú do poľnohospodárstva. Keby to platilo všeobecne v Európe, dám vám za súhlas, že nemôžme byť inakší. Ale na to, aby sme sa my vyrovnali čo i len Českej republike, tak by sme do takýchto podobných dotácií, a nazvime to rovno dotácií, museli dať 80 mil. euro, aby sme boli aspoň na úrovni Českej republiky.
Čiže ak dneska hovoríte vy, nedávajme nič, lebo to kriví trh, tak potom to musíte vravieť ale na všetkých, na všetkých takýchto fórach, že to musia zrušiť aj všetky ostatné štáty, lebo všetky ostatné štáty dávajú ďaleko viac do takýchto dotácií, a preto je ten problém presadiť sa aj našim poľnohospodárom s cenami na niektorých trhoch, lebo jednoducho tie dotácie nemajú. A tie dotácie sú častokrát to, čo vyrovnáva rozdiel medzi, medzi predajnou cenou.
To isté, takáto debata určite bude aj pri cenových, cenových, cenovom predpise, ktorý my predkladáme, lebo som si to už vypočul. Ale jednoducho vy musíte pochopiť, že trh môže fungovať vo všetkom ostatnom, alebo možnože funguje vo všetkom ostatnom a nefunguje v potravinách, nefunguje v komoditách poľnohospodárskych, lebo trh nerieši všetko to, čo by mal riešiť. Jednoducho nemôže byť, že niekto povie, za toľko to kúpim, alebo to, alebo to si to nechaj a toto je trhový mechanizmus. Toto neni trhový mechanizmus. Tu je nerovnováha na trhu hlavne v takýchto komoditách.
Čiže jednoducho, prosím, prestaňte týmto jedným smerom ísť, že dotácie krivia trh v tomto segmente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 16:01 hod.

Mgr.

Peter Antal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Radovan Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja plynule nadviažem na pána predsedu výboru pána Antala a plne sa s ním stotožňujem v tom, že systém dotácií v okolitých krajinách je, existuje, tento fakt nemôžme opomenúť a je našou povinnosťou našim slovenským poľnohospodárom tiež dať rovnosť šancí a štát má tú povinnosť vymyslieť dotačné schémy, akým spôsobom vyrovnať tú šancu na trhu, aby boli konkurencieschopní.
Tento návrh, ktorý predkladajú moji kolegovia, pomôže slovenským poľnohospodárom a ja nesúhlasím s tým, že je nesystémový, že to je zlé a kriví trh. Práve táto pomoc je tá pomoc, po ktorej volajú. Z okolitých krajín veľmi dobre vieme, že obdobné dotačné systémy fungujú a poľnohospodári si to pochvaľujú, pretože, a preto Slovensko musí niečo podobné zaviesť, plus aj, samozrejme, iné nástroje.
Mňa veľmi mrzí to, že ste práve dali odkaz slovenským poľnohospodárom, ak, nedajboh, teda budete v exekutíve, tak slovenskí poľnohospodári sa od vás žiadnej pomoci nedočkajú. Ja som rád, že ste to na rovinu povedali, že žiadnu pomoc im nedáte a nech slovenskí poľnohospodári zvážia teda vaše kroky a do budúcna a nech si to vyhodnotia sami. Jednoducho teraz ste odkázali všetkým poľnohospodárom, že od vás ako od SaS sa žiadnej pomoci nedočkajú. Keď ich postihne nejaká nepredvídateľná katastrofa, nedáte im nič.
Toto je veľmi vážny odkaz a ja dúfam, že na toto budú potencionálni voliči SaS pamätať aj pri najbližších voľbách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 16:03 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, ja som zostal doslova prekvapený a sklamaný, že teda poslankyňa slovenského parlamentu hovorí o tom, že je to nesprávne, ak ideme dotovať našich poľnohospodárov. Preboha, veď ten dopyt po zdravých potravinách, to je základ aj prevencie všetkých ochorení a chorôb.
Stále hovoríme o nejakej schopnosti konkurencie našich prvovýrobcov, a teda, samozrejme, aj farmárov a všetci predsa dobre vieme, že takéto dotácie sú v celej Európe. Každá krajina dotuje svojich, aby mohla, a teda potom konkuruje, samozrejme, s potravinami.
A vy teda chcete hájiť potravinárov zo zahraničia, aby mali podstatne ešte lepšiu výhodu oproti našim? No nehnevajte sa na mňa, toto by ani len nemalo byť pomyslenie v slovenskom parlamente, nie tak ešte takéto, takáto nejaká apelácia na nás, že čo to ideme robiť.
Konečne, chvalabohu, že prichádza Slovenská národná strana s tým, že ideme dotovať aj našich poľnohospodárov. To sme mali urobiť hneď od začiatku. Práve preto, že sme tú dotáciu nerobili systematicky každý rok, preto je v takom stave to poľnohospodárstvo. Keby sme to boli robili od začiatku, tak dneska sme ďaleko inde a na pultoch nemáme 40 % slovenských potravín, ale možno máme tých 80 % a podstatne kvalitnejších.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 16:05 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pani poslankyňa, musím teda povedať, že toto nebola určite vaša hviezdna chvíľa, keď ste vystúpili s vaším príspevkom.
No, ja osobne si myslím, že presne tu sa hodí aj to latinské príslovie, ktoré nebudem hovoriť po latinsky, ale poviem ho po slovensky, že "keby ste boli mlčali, boli by ste filozofom", lebo teraz ste len odhalili váš vnútorný svet, o ktorom vám tu už viacerí povedali, že je v príkrom rozpore so záujmami slovenského občana a slovenského prvovýrobcu potravín. Pretože, a to mi aj lekári podpíšu, že najlepšia strava pre ľudí je tá, ktorá je lokálne, pretože je na tú stravu navyknutý, generácie a generácie našich predkov, a preto aj najlepšie cez naše telo prechádza.
Takže nedotovať našich prvovýrobcov znamená podporovať tých druhých, pretože v Európe je systém dotácií na poľnohospodárstvo nie preto, že je to nejaký systém, ktorý kriví trh, ale preto, keby potraviny neboli dotované, tak väčšina ľudí by si ich nemohlo kúpiť za tie ceny, za ktoré sa vyrábajú. To je pravda o tom. Preto sú dotované potraviny, pretože priemyselná výroba do určitej miery vyťahuje kapitál z poľnohospodárstva.
A ísť proti tomu, aby sme podporovali našich poľnohospodárov, aby naši ľudia mali kvalitnú, zdravú domácu potravu, je skutočne, no, povedal by som, hodné ekologickej aktivistky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 16:07 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Juraj Soboňa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcel by som tiež reagovať na pani kolegyňu. Pani kolegyňa, je to dlho očakávaná pomoc zo strany našich poľnohospodárov, konečne, že je už tu.
A čo sa týka tej administratívnej náročnosti, naopak, práveže touto výzvou, ktorá bude daná cez platobnú agentúru, naopak, bude najmenej administratívne náročná oproti predchádzajúcim. Skutočne sa odbúrava byrokracia, lebo bude možno podávať žiadosti elektronicky. Tí, ktorí majú elektronický podpis cez ústredný portál národnej správy a, samozrejme, vyhovuje sa aj tým, ktorí ešte nedisponujú elektronickým podpisom, môžu písomne, avšak, tak ako tu bolo povedané aj pred, vášho predrečníka, tie základné doklady musia byť doložené, aby tento oprávnený žiadateľ spĺňal tie podmienky, že má vysporiadané záväzky. Jediné, čo bude musieť doložiť každý jeden z nich, je potvrdenie o vedení účtu v banke, osvedčenie o tom, že je v zápise, že je samostatne hospodariaci roľník, to bežne na obecnom, mestskom úrade mu vydajú, a taktiež musí mať splnené podmienky, že podnik nie je v ťažkostiach.
Takže oproti predchádzajúcim výzvam, ktoré boli na podporu tejto nafty, je to oveľa menej administratívne náročné. Naopak, odbúravajú sa aj kontroly colníkov. Colníci už vôbec nebudú chodiť na jednotlivé subjekty. Takže práve naopak, títo naši poľnohospodári to uvítali.
Čo sa týka tých komodít, ktoré ste kritizovali, bolo to konzultované a navrhnuté so Slovenskou potravinárskou a poľnohospodárskou komorou. A vlastne vychádza sa z údajov o živočíšnej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2019 o 16:09 hod.

Ing.

Juraj Soboňa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video