40. schôdza

29.1.2019 - 14.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:28 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:11

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, pán poslanec Robert Fico, ktorý je trojnásobným premiérom, zakladateľom a predsedom SMER-u, chce byť predsedom Ústavného súdu. Ak si spomínate, určite si na to spomínate, kedysi dávno chcel byť presne takto generálnym prokurátorom, ale ani vtedy nespĺňal zákonom stanovenú podmienku. Bola to veková hranica. A tak ako aj vtedy pred rokmi nespĺňal ústavou stanovenú základnú podmienku, ani dnes, pretože nevie, a to napriek tomu uzneseniu, ktoré dnes prijal výbor, nevie jednoznačne dokázať, že bol v právnickom povolaní činný 15 rokov.
Tridsaťdeväť kandidátov na post ústavného sudcu, a to vrátane medzičasom odstúpivšej pani Kurilovskej splnilo zákonom stanovenú podmienku. Títo ľudia, všetci títo ľudia už pri predložení svojej kandidatúry doložili, všetci kandidáti na ústavných sudcov, že splnili všetky zákonom, teda ústavou stanovené podmienky, a to vrátane minimálne pätnástich rokov odpracovaných v právnickom povolaní. Všetci okrem poslanca Roberta Fica. Neviem ako vy, ale ja v tom nachádzam znaky bohorovnosti kandidáta Roberta Fica, ktorého spupnosť a nadradenosť nad všetkých ostatných kandidátov, nad zákon a nad ústavu spôsobili, že si nedal ani toľko námahy, aby vydokladoval splnenie ústavou stanovenej podmienky.
Robert Fico bol pripravený na ataky opozície a novinárov - akokoľvek odôvodnené -, ktoré spochybňovali jeho kandidatúru z oprávnených morálno-politických dôvodov. Ale asi sa všetci zhodneme v tejto sále na tom, že v krajine, kde sa žiaden skutok ich ľudí nestal, sa veľmi ťažko dokladá čierne na bielom, že nie je morálne spôsobilý na to, aby sa stal sudcom Ústavného súdu. Robert Fico ako kandidát na sudcu Ústavného súdu sa preto pripravoval na odôvodnení otázky o tom, či človek, ktorej, ktorý roky z najvyššej pozície rozoberal právny štát, vôbec môže byť sudcom Ústavného súdu. Pripravoval sa na otázku, či človek, ktorý je podozrivý z toho, že je aktívnym hráčom v kauze Gorila, môže byť sudcom Ústavného súdu. Pripravoval sa na otázku, či človek, ktorý financoval SMER vlastnou hlavou a čiernymi peniazmi, môže byť sudcom Ústavného súdu. Pripravoval sa na otázku, či človek, ktorý sľuboval do troch minút odvolať ministra pre podozrenia z korupcie, a pritom delil všetkých verejných funkcionárov na svojich ľudí a na tých ostatných, môže byť vôbec v právnom štáte sudcom Ústavného súdu. Bol pripravený na otázku, či človek, za ktorého pôsobenia sa mafia dostala až na úrad vlády, môže byť sudcom Ústavného súdu. Bol pripravený aj na otázku, či človek, ktorý si podľa svedka nechával baliť úplatky z Hornonitrianskych baní do alobalu, môže byť vôbec sudcom Ústavného súdu. Bol rovnako pripravený na otázku, či človek, ktorý býva v byte daňového podvodníka, môže byť sudcom Ústavného súdu. A bol pripravený aj na to, či človek, ktorého po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ulica vypísk..., ktorý, ktorého ulica vypískala z postu premiéra, môže byť v právnom štáte sudcom Ústavného súdu.
Ja myslím, že väčšina z nás v tejto rokovacej sále si vie odpovedať na všetky tieto otázky. Vieme, že taký človek nemôže, nemal by byť sudcom Ústavného súdu. Ale na všetky tieto hypotetické otázky bol pripravený kandidát Robert Fico, pretože roky odznievali tieto otázky v médiách, či je takýto človek naozaj morálne spôsobilý na to, aby mal ambície skryť sa na 12 rokov na Ústavnom súde. Na toto všetko sa pripravoval kandidát Robert Fico.
Ale ani sa mu neprisnilo, že by člen ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál spochybnil jeho kandidatúru tak čisto a tak nespochybniteľne len tým, že v skutočnosti najviac diskutovaný kandidát nespĺňa ani len základné ústavou stanovené podmienky na funkciu Ústavného súdu. A keď sa to ukázalo na ústavno..., na rokovaní ústavnoprávneho výboru, tak pred očami poslancov, pred očami širokej verejnosti, pred očami odbornej verejnosti, ktorá sa chytá za hlavu, sa začalo jedno vulgárne znásilňovanie ústavy a ústavou garantovanej zásady o rovnakom zaobchádzaní, a to v priamom prenose. A toho sme dnes všetci svedkami.
Robertovi Ficovi ako jedinému spomedzi všetkých kandidátov bolo umožnené, aby mal niekoľko pokusov doložiť chýbajúce roky praxe. Ústavnoprávny výbor opakovane hlasoval o tom, či Robert Fico splnil Ústavou stanovené podmienky. Pritom už pri prvom hlasovaní bolo jednoznačné, že výbor uznesenie neschválil, a v tomto momente je úplne jedno, akým pomerom. Aj v tejto sále sa schvaľujú alebo neschvaľujú zákony rôznymi pomermi, ale nemáme kvôli tomu donekonečna opakované hlasovania.
Nielenže sa opakovane hlasovalo, ale účelovo sa menilo aj zloženie výboru, aby sa napokon výbor uzniesol, že kandidát Robert Fico splnil podmienky, pričom všetci vieme, tu, aj tam vonku, že v skutočnosti tie podmienky nesplnil, pretože to nepustí, pretože mu stále chýba niekoľko mesiacov do splnenia podmienky minimálne 15 rokov.
Ako k tomu prídu všetci tí ostatní kandidáti? Ako k tomu príde 39 kandidátov, teda vrátane pani Kurilovskej, pri ktorých výbor nemal absolútne žiaden problém prijať uznesenie o tom, že títo kandidáti splnili podmienky? A tam boli aj kandidáti, ktorých ste napríklad navrhovali vy, s ktorými my nemusíme súhlasiť, ale naši poslanci v ústavnoprávnom výbore nemali problém zahlasovať za uznesenie, že títo ľudia dokázateľne splnili základné ústavou stanovené podmienky.
Ale ja sa chcem opýtať, že ak sme teda veci našroubovali tak, aby to sedelo ambícii Roberta Fica, že teda on stoj čo stoj chce skončiť na Ústavnom súde, ako k tomu prídu všetci tí, napríklad ústavní experti, ktorí svoju kandidatúru ani len nepredložili, lebo si boli vedomí toho, že im chýba možno jeden mesiac do splnenia ústavou stanovenej podmienky o tých 15 rokoch. A títo ľudia, ktorí to neurobili, lebo sú si vedomí, že buď tie podmienky spĺňaš, alebo nespĺňaš, nič medzi tým neexistuje, sú možno morálne oveľa zdatnejší ako kandidát Robert Fico.
Vy všetci, ktorí sa zúčastňujete na tomto divadle, konáte v rozpore s ústavou, lebo ste všetko podriadili tomu, že Robert Fico nieže chce, ale on doslova potrebuje skončiť na Ústavnom súde, lebo potrebuje tú 12-ročnú imunitu, ktorá ho zachráni pred tým, čo mu reálne hrozí za všetky skutky, ktorých sa on a všetci jeho ľudia, všetci vaši ľudia dopustili.
Pri voľbe obsadenia najvyššej inštancie, ktorá má chrániť piliere právneho štátu, jednoducho vulgárne v priamom prenose znásilňujete ústavu. Prečo je pre vás Ústavný súd taký dôležitý? Prečo je také dôležité, aby ho obsadili ľudia ako napr. Robert Fico? Nehovoriac o tom, že chcete, aby v konečnom dôsledku Ústavný súd viedol. No preto, lebo Ústavný súd je veľmi dôležitý. Rieši veľmi závažné aj politické veci napríklad. Bude to nové zloženie Ústavného súdu, ktoré bude rozhodovať o 2,5 % odvode, tak ako v minulosti napríklad rozhodol o neústavnosti zákona, ktorý umožňoval stavať diaľnice na cudzích pozemkoch. Ale Ústavný súd môže zrušiť jednotlivé zákony, môže spochybniť výsledky volieb. To je veľmi dôležitá vec. Môže reálne spochybniť výsledky volieb. Nebude mať na tom záujem človek, ktorý bol trojnásobným premiérom Slovenska? Aby, ja viem, že to je hypotéza, myslíte si, že by sa dokázal zachovať férovo? Že by dokázal zostať nad vecou?
Ústavný súd môže určiť, ako sa má chovať parlament a prezident, rozhoduje o sťažnostiach proti rozhodnutiam súdov, ale aj prokuratúry, policajtov a iných úradov. A tu sa vás chcem opýtať, to naozaj myslíte, že ak by sa napríklad na Ústavný súd v budúcnosti obrátil Marián Kočner a spochybňoval by rozhodnutie súdu, ktorý napríklad rozhodol v jeho neprospech, ako sa zachová človek, ktorý je v komplexe Bonaparte jeho susedom? Ako? Naozaj si myslíme, že dokáže byť nad vecou?
Ak by sa na Ústavný súd napríklad obrátil pán Bašternák a chcel by spochybniť rozhodnutie súdu, ktorý rozhodne v jeho neprospech, ako sa zachová Robert Fico, ktorý býva v jeho byte? Naozaj si myslíte, že bude nad vecou? Že, že odhodí všetky osobné záležitosti a bude sa riadiť čiste právom? Je toho schopný po všetkých tých rokoch, čo tu v priamom prenose predvádzal?
Robert Fico tu naozaj 10 rokov deformoval právny štát a zákony, ktoré majú byť súčasťou právneho štátu, a v konečnom dôsledku od neho chcete, aby o nich rozhodoval. Aby o nich rozhodoval nezaujato, objektívne. Ako sa to dá?
Rozhodne si myslím, že Robert Fico nebude rozhodovať proti sebe. A to znamená, že nebude rozhodovať za Slovensko. Lebo si musíme uvedomiť, že Slovensko v uplynu..., v uplynulých 10 rokov bolo krajinou Roberta Fica de facto. Pozeráme sa na niečo, čo sa tu odohráva, a tí aktéri toho všetkého, vy, teda ľudia z vládnej koalície tak konáte, aby ste chránili vlastnú slobodu, vlastnú slobodu vašich ľudí v budúcnosti, aby ste chránili slobodu konkrétne Roberta Fica a aby neboli ohrozené vaše vlastné ekonomické záujmy, o ktoré ste sa rôznymi protiústavnými zákonmi postarali. A ste schopní proste pre nejaké vlastné osobné záujmy, pre chránenie si vlastnej, vlastné slobody a slobody vašich ľudí nechať uniesť najvyššiu inštanciu práva a spravodlivosti a dať ju do rúk človeku, ktorý za uplynulé roky podpílil takmer všetky ostatné piliere právneho štátu.
Neviem, že čo vás dokáže zastaviť pred tým, aby bolo toto dielo dokonané, mne to dnes pripadá tak, že vy možno nemáte jasno v tej voľbe, možno len mlžíte, možno máte veľmi jasno, ako sa zachováte vlastne pri hlasovaní, koľko kandidátov nakoniec zvolíte, či to budú šiesti, ale mám pocit, že veľmi výrazne hráte o čas, aby to nebol Andrej Kiska, aby to nebol súčasný prezident, ktorý o tom bude rozhodovať, ale doslova do tejto svojej skladačky, ktorú ste tu rozohrali, teraz hľadáte vhodného prezidenta, ktorý dá požehnanie kandidátom na sudcov Ústavného súdu, akým je Robert Fico.
Ja neviem, ako toto dopadne, ale som si úplne istá, som si celkom istá, že aj v nadväznosti na to, čo tu robíte s Ústavným súdom, sa budú rozhodovať ľudia pri prezidentských voľbách, a som si úplne istá, že aj v nadväznosti na to, o čo sa pokúšate v súvislosti s Ústavným súdom, sa budú rozhodovať voliči v parlamentných voľbách 2020.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2019 o 16:11 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni z opozície, ja naozaj nechápem, kde vy beriete tie odborné a morálne kvality v sebe, vďaka ktorým len vy by ste dokázali vybrať tých dobrých sudcov.
Po ďalšie nerozumiem, prečo by mal pán prezident vybrať tých dobrých sudcov, keď on už preukázal, že nie je nadstranícky prezident a avizoval svoju ďalšiu politickú kariéru v parlamente. Čiže sa potom tiež môžem pýtať, prečo teda prezident, či prezident nemá záujem politicky obsadiť Ústavný súd.
Pani Nicholsonová, vy hovoríte, že nás vyhnala odniekiaľ ulica, ale vás tá ulica neprijala! Vy ste sa tam pohybovali ako nejakí čierni pasažieri, vás tiež protesty Za slušné Slovensko neprijali a neakceptovali. Robert Fico splnil zákonné podmienky, konštatoval to ústavnoprávny výbor. A ako podpredsedníčka parlamentu by ste to mali rešpektovať. Práve preto, že je to Robert Fico, musel asi desaťkrát ešte dokladať, ešte desaťkrát precizovať tie dokumenty, pretože vaši kolegovia v opozícii z toho robili jedno nedôstojné divadlo.
V kontexte morálky ste položili niekoľko otázok. Ja vám, pani podpredsedníčka, položím len dve. Môže človek, ktorý raňajkoval s mafiánom Mariánom Kočnerom v byte, byť predsedom parlamentu, byť európskym poslancom či dokonca budúcim premiérom? Môže takýto človek byť? Odpovedzte mi, prosím vás, v rámci reakcie.
A druhú mám priamo na vás. Môže byť podpredsedníčkou parlamentu žena, ktorej asistent si zo štátnych peňazí do vlastného vrecka ulieval peniaze, na vlastný účet? Ide o kauzu meta..., metodicko-pedagogického centra. A vy ste ho ešte vyhlásili za asistenta na odhaľovanie nekalých praktík v školstve. Môžete byť vy ešte podpredsedníčkou v kontexte tejto informácie?
A tento skutok sa, pani Nicholsonová, stal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:24 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, vidíte to, pani podpredsedníčka, že keď do diskusie SMER nasadí také eso, je, ako je pán Tomáš, tak budeme vidieť jednu floskulu za druhou a budeme to vedie..., vidieť v celej tejto rozprave.
A k tomu, čo ste povedali, predstavujem si takú situáciu, že by sme sa odvolali, že jednoducho neboli splnené ústavné podmienky na to, aby Robert Fico bol zvolený za kandidáta a neskôr menovaný ústavným sudcom, a on už by na tom Ústavnom súde sedel. Lebo toto je presne tá vec, ktorá sa môže stať. Profil človeka, ktorý kandiduje na ústavného sudcu, má byť nespochybniteľný. Môže byť problematický, čo sa týka jeho dajme tomu právnych názorov alebo názorov na jednotlivé otázky ústavného práva, ale ak musí pokútne zoškrabkávať po mesiaci podpisy z indexov študentov, ktorí si ho ani nepamätajú, že sa niekedy na tej prednáške ukázal, tak to samo osebe má byť jednoducho dostatočným dôvodom, aby tento človek jednoducho nešiel ani len ako kandidát, lebo na to jednoducho predpoklady nemá, a tie predpoklady sú dané Ústavou tohto štátu.
Ak matka čo len o jeden deň nedosiahne požadovaný počet dní na to, aby dostala materskú, ak pracovala 269 dní, a nie 270 dní, tak dostane len rodičovský príspevok. Ale 13 a pol mesiaca zjavne stačí na to, aby niekto 15 rokov pracoval ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:26 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Ja si vážim, že ste celú tú debatu zacielili na toho jedného kandidáta, ktorý je problémový. Ja vám možno len z toho, z toho vypočutia priblížim, asi ako som vnímal tohto kandidáta na pozadí aj iných kandidátov, ktorí vystupovali.
Tak po prvé on prišiel za sprievodu ochranky, čo bolo naozaj pozoruhodné. A keď s touto ochrankou následne vychádzal, tak táto ochranka doslova surovým spôsobom odhodila novinárku Zuzanu Kovačič Hanzelovú z cesty, za čo sa jej naozaj potrebujem ospravedlniť.
Ale zoberme si ten jeho prejav. On tam prišiel, sadol si a povedal: „Čo sa tu vy vlastne jak keby pechoríte, všetko je politická hra, všetko sú naše dohody, je to tu celkom (povedané so smiechom) zbytočné divadlo.“ Sebavedomý človek plný seba samého, plný moci, ktorý vlastne rozdáva karty.
A následne keď teda sme mu kládli také tie akože jednoduchučké otázky za občanov, tak povedzte, ako je to s tým vaším bývaním u toho Bašternáka, kde podľa nás je to korupčné správanie, tak ako povedal, že vás nepoznám, vám neodpoviem. Hej?
Potom, keď kolega Dostál mu kládol otázky, tak tam už zistil, že už bude nejaký problém, no a nakoniec na tie otázky ohľadom Gorily a zháňania peňazí vlastnou hlavou, a či pil v byte na Vazovovej kolu, už ani neodpovedal a sedel tam ako taký červený zdutý páv plný svojej pýchy a už potom nevedel reagovať, len zdúchol ako gáfor.
Ďakujem, že práve tohto kandidáta ste vniesli do tejto debaty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:28 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No, ono je to tak, človek očakáva, tobôž od vysokokvalifikovaného právnika, že keď sú vopred určené pravidlá, tak ich proste splní. A v deň D, ktorý je určený ako deň podania materiálov, donesie dostatočné materiály.
Samozrejme, nepočítal s tým, že sú takí, ktorí vedia počítať do pätnástich, a tak potom postupne, trošku ako taký lastovičí pár, ktorý stavia hniezdo a v zobáčikoch nosí blato, zoškrabával on to blato a nosil ho, ovšem Robert Fico nemá malý zobáčik, ale má celkom riadny zobák a napriek tomu, to takto skladal. Pravda je, že tie lastovičky to hniezdo stavajú s bohumilým účelom budúcej rodiny. Toto je menej bohumilý a dosť trápny spôsob doloženia svojej kvalifikovanosti, tobôž keď pred koncom aj tak niečo chýba.
A ono, pokiaľ ide o hlasovanie, je to tak, človek buď spĺňa limit a získa väčšinu hlasov, alebo ju nezíska. Ani remíza v kvalifikačnej skupine nie je víťazstvo a neopakuje sa hranie zápasov dovtedy, kým ten, ktorý chceme, vyhrá.
Fico predsa len pokročil, pretože keď mu pri kandidatúre na generálneho prokurátora chýbali zase nejaké časy a roky, tak keby mu chýbali dva mesiace, tak v dnešných časoch povie, že bol nedonosený.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:30 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani podpredsedníčka Národnej rady poukázala na veľmi závažné riziko. Totiž čo sa stalo. Koalícia aj samotný kandidát jednoducho zbabrali prípravu takéhoto dôležitého kroku, kedy on sa rozhodol odísť z politiky a ísť sa, ísť sa..., pôsobiť na Ústavný súd. V takej akejsi mocenskej pýche, o ktorej už bola zmienka, že ju preukázal aj pred výborom, pán bývalý premiér ani len nepomyslel, že naňho tiež platia tie isté pravidlá, ako platia na tých ostatných. Aj tie podmienky o 15-ročnej praxi.
Jeho chybu má teraz napraviť väčšinové hlasovanie v ústavnoprávnom výbore, ale to hlasovanie je už druhé. Pán predseda, hoci akokoľvek ochotne slúži svojmu straníckemu šéfovi, urobil fatálnu chybu. On pripustil prvé hlasovanie. V tom hlasovaní kandidát neprešiel. Tým bola kauza finita. Druhé hlasovanie môže každý napadnúť, ako aj môže napadnúť prax, ktorá sa takto lastovičo lepila, a to nás neteší. Nikto nespochybňoval prax pána bývalého premiéra za to, že je to Robert Fico, ale za to, že nebola.
Na záver ešte veľmi stručne, pretože obhajcovia tajnej voľby, to je iný súdok, ktorý si dovolím len okrajovo zmieniť, často spomínajú, že to je vymoženosť novembra. Áno, pre občanov, ale prvá závažná voľba, ktorú priniesol november, bola voľba Václava Havla, prebehla verejne, a táto voľba zo zákona bola za komunizmu tajná. Menil sa zákon, aby sme videli na prsty tým, ktorí hlasujú, lebo aj vtedy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:32 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Čítal som názov jedného článku dneska v novinách, že bude to skúška poslancov, či vedia napočítať do 15.
A ja by som chcel povedať, že pán docent Fico si nesplnil základnú domácu úlohu predtým, keď sa pripravoval na prihlá..., na prihlásenie za, ako za kandidáta na ústavného sudcu. Nepripravil sa ani on, dokonca ani jeho veľký tím, ktorý má k dispozícii, mu podľa všetkého, nepripravil doklady dostatočne. A teraz sme počuli pred chvíľočkou, že 10-krát musel dokladať. No čo to znamená 10-krát dokladať? Tak alebo som pripravený a spĺňam a môžem sa prihlásiť, alebo sa nemôžem.
No a prečo sa to teda takto deje? No pretože, on je presvedčený, že na neho neplatí žiadne pravidlo, žiadny zákon, že on môže všetko. A preto sa pýtam, môže alebo bude takýto človek potom na Ústavnom súde dodržovať nejaké pravidlá alebo zákony, ak teraz jednoznačne ukazuje, že pre neho žiadne pravidlá ani zákony neplatia?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:34 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nadviazal by som na to, čo pani podpredsedníčka uvádzala, že boli za otázky, na ktoré bol pán kandidát alebo pán uchádzač konania, pripravený. My sme mu totižto na ústavnoprávnom výbore kládli niektoré otázky a zjavne na ne bol pripravený tak, že sa rozhodol, že na ne nebude odpovedať. Jedna otázka už tu bola spomenutá, že či pil kokakolu na Vazovovej ulici s ľuďmi, ktorí podľa niektorých, sú podozriví z toho, že mali účasť na vražde.
A druhá otázka bola tá, ktorú som mu položil ja, a to je..., a to je táto, že či môže byť ústavným sudcom niekto, kto z obete trestného činu v postavení premiéra urobil páchateľku trestného činu a potom zabezpečil, že 10 rokov tento štát nebol schopný ju oslobodiť spod takto vznesenej, vzneseného obvinenia. A musela to byť až Maďarská republika, ktorá ju nakoniec oslobodila, pretože nemala slovenská prokuratúra dosť odvahy, aby sa vzoprela verdiktu Roberta Fica voči jednej nevinnej obeti trestnej činnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:35 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, ja som tou témou, o ktorej si ty hovorila, teda či Robert Fico spĺňa predpoklady pre výkon funkcie ústavného sudcu, a akým spôsobom pristúpil k preukazovaniu, žil zhruba posledné dva týždne, keďže som sa zúčastnil zasa..., alebo viac ako dva týždne už, keďže som sa zúčastnil zasadnutia ústavnoprávneho výboru, kde sme tie formálne predpoklady kontrolovali, tam sme nekontrolovali, či je to vhodný alebo nevhodný kandidát z nejakého morálneho, osobnostného alebo politického charakteru, tam sme sa venovali iba tomu, či spĺňa formálne podmienky stanovené ústavou.
A teda dospeli sme k tomu, nechcem povedať, že, žiaľ, lebo teda mňa to nezarmucuje, ale ani nebolo to nejako cielené, že Robert Fico nespĺňa ústavou stanovenú podmienku byť činný v právnickom povolaní najmenej 15 rokov, a mali sme pochybnosti, viacerí sme mali pochybnosti, vzniesli sme ich na rokovaní ústavnoprávneho výboru a v podstate sme nedostali odpoveď. Lebo pre Roberta Fica je trápne, keď niekto spochybňuje to, že bol 15 rokov činný v právnickom povolaní, tak ako to vyžaduje ústava a tak ako to interpretuje platné uznesenie Národnej rady z roku 2006, posiela všelijaké doklady, ale ani tie doklady nakoniec dnes nepreukázali, že by tú podmienku splnil, ešte stále mu tam nejaký rok chýba.
Samozrejme, môžete si ho odhlasovať, že 13 a trištvrte je vlastne 15, ale zato to nebude pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2019 o 16:37 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:39

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená a milá pani predsedajúca, v tomto prípade to môžem povedať, nemusím ani žiadneho plagiátora, gladiátora ani Maznáka spomínať, že som rád, bodaj by viedla zasadnutí schôdze stále.
Kolegovia, kolegyne, toto nie je rokovanie len tak nejaké, že toto je rokovanie o nejakom ďalšom zákone, tu sa dnes rozhoduje o budúcnosti Slovenska nie na 12 nasledujúcich rokov, ale keď mafia, ktorá nám vládne, ovládne Ústavný súd, my rozhodujeme o budúcnosti Slovenska na desiatky rokov dopredu. To, čo bude hlasovanie o sudcoch Ústavného súdu, ako to celý tento zápas dopadne, určí charakter Slovenska, či bude z neho niekedy demokratická krajina, alebo znova z neho bude nejaká čierna diera v Európe, ako sme boli v čase hlbokého mečiarizmu.
Áno, môžme hovoriť o Robertovi Ficovi ako o človeku, ktorý tam najviac kole oči. Osobne si myslím, že mali by sme hovoriť o viacerých ľuďoch a identifikovať ich, že sú tam nastrčení, a dnes už je pomaly jasné, že ich podsuniete pánovi prezidentovi a budete sa ešte tváriť, že však prezident vyberá. Áno, je tam 39 kandidátov dnes, z toho podľa nášho názoru nejakých 10-11 možno ľudí, ktorí by mali byť alebo by boli dôstojnými reprezentantmi v tejto výkladnej skrini súdnictva, a ľuďmi, ktorí by dokázali zabezpečiť právo, ale ostatní ľudia, ktorí evidentne tam budú len figúrky, ktorí budú plniť stranícke príkazy, a keď vy si svojou väčšinou navolíte, to je jedno, koľko ľudí, ale stále to bude váš výber, navolíte ten zlý výber a z toho zlého má zrazu prezident vybrať niečo dobré? Nie, to nebude jeho zodpovednosť, to bude váš, vaša zodpovednosť.
Demokracia je vláda väčšiny, ktorá je schopná tolerovať, akceptovať práva menšiny. Poviem príklad nášho poslaneckého klubu, na poslaneckom klube je väčšina konzervatívcov alebo kresťanov, zároveň sa tam nachádzajú liberáli. A práve možno je to taký inkubátor parlamentnej demokracie, kde tá väčšina, ktorá by tam mohla nejakým spôsobom určovať smer, veľakrát toleruje názor tej liberálnej menšiny a snažíme sa nájsť nejaký kompromis. To isté by malo byť v zastupiteľskej demokracii práve v takýchto chvíľach. Beriem, že keď hlasujete o vašom nejakom politickom názore, že chcete teraz dať dôchodcom dvojnásobné vianočné dôchodky, dobre, nás k tomu nepotrebujete a nepotrebujeme zrejme pri tom hľadať nejakú väčšinu. Keď hlasujete o akejkoľvek inej zmene, symbolickej, zákona, zrejme fajn, dobre dostali ste rozhodnutie od ľudí a mali by ste si rozhodnúť sami alebo môžete si rozhodnúť sami a berme, že to je fér zápas.
Ale v takýchto chvíľach, kedy sa kreuje a v podstate od piky, lebo je tam minimum sudcov, ten kľúčový orgán spravodlivosti, ten na ktorý sa v poslednej chvíli každý odvolá, tá posledná inštancia spravodlivosti v štáte, vtedy by ste si mali uvedomiť to, že by to nemalo byť len o tom, že máme väčšinu a urobíme si to podľa nás. Dupľom, keď pisatelia ústavy v minulosti nepočítali so situáciou, že nejaká vládna garnitúra alebo jedna strana tu bude vládnuť dlhé obdobie a de facto bude hroziť, že na konci tam bude 13 sudcov de facto z jedného hodnotového sveta. V takýchto situáciách sa ukazuje, že tí, ktorí vládnu, či sú schopní rešpektovať právo menšiny a neznásilnia a nevyužijú, neznásilnia tú svoju alebo nevyužijú tú svoju moc a neznásilia, neznásilnia, prepáčte, spravodlivosť. Len vy sa k tomu hrniete, vy k tomu idete v ústrety a je to krásne vidieť na príklade poslanca Fica, kde trapošíte a naháňate indexy a dokladáte a ešte aj to, čo je evidentné, že nie je splnené, si väčšinou odhlasujete, že splnené je.
Pani poslankyňa Irén Sárközy, myslel som si, že aspoň v tejto veci bude mať dostatok odvahy, no ale ukázala, že charakter sa kúpiť na trhu nedá.
Jednoducho väčšinou si odhlasujete a potom tu Erik Tomáš sa ešte prihlási a povie, čo tu spochybňujete rozhodnutie o tom, že Fico spĺňa podmienky, však to schválil ústavnoprávny výbor. Ale to hovorte voličom, ktorých vy podceňujete, o ktorých si myslíte, že žerú seno. Povedzte zároveň, keď ich nepodceňujete, že schválil to ústavnoprávny výbor, v ktorom my ako koalícia, máme väčšinu, vtedy to bude fér. Ako vy sa nehanbíte klamať do absolútne poslednej chvíle, lebo vám ide o veľa. Potrebujete z Fica garanta vašej beztrestnosti, všetkých prisluhovačov rozkrádania Slovenska a za posledných 11 rokov. 30 mld. eur ste zvýšili dlh Slovenska. O 30 mld. eur! To je 5 rokov výber všetkej DPH-čky na Slovensku. Od prvé..., od malinkého jabĺčka po veľký, veľký bavorák alebo čokoľvek. Všetka DPH-čka 5,4 mil. ľudí, čo celý rok, a nielen rok, ale 5 rokov zaplatí štátu 20 % z každého jedného nákupu, tak je dlh, ktorý vy ste urobili, a zaviazali ste naše budúce generácie, to znamená deti a vnúčatá, že s úrokmi to budú splácať. Ale tí ľudia to necítia, kde sú tie peniaze. Vedia, že ste absolútnu väčšinu z toho rozkradli. A my sme v politike preto, aby sme zistili, kde tie peniaze sú, a na konci vás predstavili, postavili pred spravodlivosť.
Áno, možno prišli za Kaliňákom a zobrali mu nakradnuté stámilióny eur. A chceme, aby to bolo dokonané do konca, aby sme mu ten majetok znárodnili. Ale keď to spravíme, ale vy obsadíte Ústavný súd a bude tam ešte, božechráň, Fico predsedom, tak ako asi bude hlasovať o svojom vernom druhovi Kaliňákovi, s ktorou kradli a rozkrádali Slovensko? To bude nezávislý sudca? Samozrejme, že bude hlasovať a presvedčí aj ostatných druhov v triku, že predsa znárodňovať nakradnuté nemôžeme, lebo to bola jeho šikovnosť.
Zjednodušene, toto je súboj o Ústavný súd vo vašom podaní. Zároveň by sme mali pamätať to, čo povedal prezident svojho času, ale tak hovoríme to aj my, pri kandidátoch by sme mali pozerať na jednej strane na odbornosť a na druhej na morálku.
Dneska som sledoval síce iba výstup predsedu Národnej rady, plagiátora Danka, kde hovoril, že v koalícii nenastal nejaký konsenzus a nemáte spoločných kandidátov dohodnutých. Áno, lebo jednoducho bavíte sa o záujmoch a nebavíte sa o odbornosti a morálke. Ak by sa bavili o odbornosti a morálke, dávno by ste sa dohodli. Ale vy máte záujmy a tie predraďujete týmto dvom kritériám, ktoré by sme v prvom rade mali pozerať.
Chcel by som poprosiť pána kandidáta Kresáka, aby sa dostavil, lebo bol svojho času, myslím, že nejaké dva týždne na vypočutí, na verejnom vypočutí, kde tvrdil, že áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou - to bola otázka k jeho spolupráci s ŠtB -, ale nikdy som nespolupracoval vedome.
Pán Kresák, bol by som veľmi rád, aby ste sa neschovávali, ste kandidátom na sudcu Ústavného súcu a mali by ste sem prísť.
Ešte raz, pán Kresák povedal na otázku, či bol niekedy vedomým spolupracovníkom ŠtB: Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou – čiže nevedomým spolupracovníkom ŠtB –, ale nikdy som nespolupracoval vedome.
Keď si vygúglite v tom Googli, pani Vaľová to hľadá v guli, ale v Googli máte čokoľvek, tak nájdete, že áno, pán Kresák, narodený 24. apríla dvetisíc..., 1954 pod krycím menom SAKO bol preverovanou osobou. Preverovaná osoba je to, čo pán Kresák o sebe priznal na tom verejnom vypočutí, čiže sledovaná osoba. On to nazval sledovaná. V registroch ŠtB, tých prístupných, je to preverovaná osoba pod registračným číslom 36308, Bratislava II.
Lenže akosi nám pán Kresák na tom verejnom vypočutí zabudol zároveň oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR, nie Ester, ale ESTR. A keď by ste potrebovali dôkaz, tu je oficiálna listina z Ústavu pamäti národa (rečník zobral do rúk dokumenty, ukazujúc ich plénu), kde sme si dali na základe infozákona žiadosť o tom, že ktorý z týchto kandidátov bol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Dovolím sa vám prečítať celé znenie.
Vec: žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. - odpoveď.
„Vážený pán... v nadväznosti na doručenie žiadosti o sprístupnenie informácií v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) vás týmto informujeme, že spomedzi Vami uvedených osôb sa v databázach, ktorými disponuje Ústav pamäti národa, nachádzajú informácie k spolupráci k ŠtB iba pri osobe Peter Kresák, ktorý bol registrovaný ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky s krycím menom ERSTR.“
Pán Kresák, myslím, že by ste sa mali sem dostaviť, a ste nám dlžný veľmi dôležité vysvetlenie.
Podľa mojich informácií spis bol skartovaný, ale existuje tzv. podzväzok v archíve v Prahe, ku ktorému by sme sa chceli v najbližšej dobe dostať. Samozrejme, legálnou cestou. A som zároveň presvedčený o tom, že by sme nemali umožniť tomuto kandidátovi, aby kandidoval. Bolo by veľkou chybou, aby sme vedomého spolupracovníka ŠtB, ak by sa to potvrdilo aj trebárs z toho podväzku v Prahe, aby sme takéhoto človeka podhodili pánovi prezidentovi ako dôstojnú, morálnu a odbornú autoritu. Nikdy som nespochybňoval a sám som sa vyjadril, že pán Kresák je po odbornej stránke jeden z najlepších. Možno rovnako dobrý, možno trošku horší ako Radoslav Procházka.
Ale v prípade sudcov Ústavného súdu by sme mali rovnako pozerať aj na morálku. A tu sa mi zdá, že pán Kresák nám jednoducho niečo úmyselne zatajil. Nie je možné, aby človek, ktorý svojho času podpísal vedomú spoluprácu, o tom nevedel a na vyslovene jednoznačnú otázku odpovedal: Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou – veta pokračuje –, ale nikdy som nespolupracoval vedome. Bolo by správne v jeho prípade odpovedať: „Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou...“ alebo preverovanou, ako sa to píše v spise pod krycím menom SAKO, ale zároveň som presvedčený, že mal informáciu, že v spisoch sa nachádza aj ako agent ESTR, tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky.
Podľa rozhodnutia Ústavného súdu z roku 1992 táto kategória - tajný spolupracovník - sa považuje za vedomú spoluprácu, za vedomú spoluprácu. Nie je, že náhodne niekto si vás iba tak napísal, ale za vedomú spoluprácu.
Existuje teoretická možnosť, že vedomá bola nevedomá, neviem čo, ale veľmi veľké podozrenie je už iba to, že pán kandidát Kresák pri verejnom vypočutí túto skutočnosť podľa mňa úmyselne zatajil. Spoliehal sa na to, že na to neprídeme, že si nepodáme nejakú žiadosť a nebudeme sa dožadovať v archívoch. A dosť nám môže povedať aj to, čo je obsahom podzväzku, ktorý k tomuto aj menu existuje v pražskom archíve.
To je jeden konkrétny príklad toho, že mali by sme byť veľmi dôslední pri preverovaní kandidátov. Mali by sme sa pýtať ľudí a mali by sme od nich vyžadovať informácie.
Aj áno, pri tom jednom kľúčovom, pri Robertovi Ficovi, by sme sa mali pýtať, ako je možné, že býva v byte Ladislava Bašternáka, dokopy s terasou skoro 500 metrov štvorcových. A platí za to 2-tisíc tuším 650 eur, Už sedem rokov tento prenajímateľ, dnes oficiálne uznaný daňový podvodník, nezvýšil nájom. Platí vraj nájom 2-tisíc a 650 za energie. Ale keď sa pozriete na prvú stránku o realitách, dnes, pred rokom, pred 5 rokmi, pred 6 rokmi, kedy tam začal bývať, cena takéhoto bytu, nájom bol od 6 500 do 7 500 plus-mínus. A drží sa to stabilne. Čiže 500 metrov štvorcových na najlepšej adrese v meste, Fico tvrdí, že má naozaj legálne, že to akože v dobrej viere ten nájom tam má dohodnutý za 2 650, ale trhová hodnota toho nájmu je skoro o 5-tisíc eur mesačne vyššia, nech 4,5. 4,5-krát 12 je 55-tisíc, pardon, je 5 500, dobre, 55-tisíc ročne krát 6 rokov je 330-tisíc. 330-tisíc tu má bývalý premiér, dnes poslanec a dnes kandidát na sudcu Ústavného súdu zvýhodnenie voči trhovej cene. 330-tisíc, pre ľudí hovorím: 10 mil. korún. Ja tomu hovorím, že Fico šesť rokov bral úplatok a naďalej ho berie možno preto, lebo sa Ladislav Bašternák spolieha, že však ho bude kryť. A v podstate mu to aj vyšlo. Len mu to iba vyšlo dovtedy, dokedy sme neprišli s informáciou, že tu nejaký Baštrnák (pozn. red.: správne „Bašternák“), nejaký biznis, nejaký Kaliňák a podobne. A zrazu sa nad Baštrnákom alebo pod Baštrnákom zatriasla stolička a skončil v base.
Je evidentné, že kandidát Fico berie dlhé roky úplatok od daňového podvodníka Baštrnáka, lebo užíva niečo, čo je hodné 7-tisíc, za 2 650 mesačne. Ani toto vám nevadí? Keď si už teda hovoríte, že mu uznáte prax, všetko mu uznáte, ak vy by ste teda v hocijakom byte niekde bývali, ktorý je hodný 600 eur, nejaký dvojizbák v Bratislave, a zrazu by vám to nejaký niekto prenajímal za 120 eur, myslíte si, že tí ľudia, ktorí by o tom sa dozvedeli, že by sa im to nezdalo čudné? Prečo by to ten človek robil, keď to je hodné 6-tisíc..., či 600, prenajímal za 120? Prečo ten Baštrnák, ktorý má v podstate problémy a teraz musí štátu niečo platiť, prenajímal niečo, čo krásne vie prenajať za 7-tisíc, Ficovi za 2 650? No preto, lebo takýmto spôsobom si ho vydržiaval a spoliehal sa na to, že Fico ho cez svojho Kaliňáka bude jednoducho kryť, nebudú ho vyšetrovať. A presne o tomto bola celá kauza Baštrnák. Jednoducho vedeli ste o tom, a keď sa na to aj prišlo a keď nejakí statoční vyšetrovatelia na to upozornili, správni ľudia to utopili. Ficovi a Kaliňákovi ľudia to utopili, aby sa to nevyšetrovalo. Jednoduchý systém.
Tento človek nikdy by nemal byť kandidátom na sudcu Ústavného súdu. A ja viem, že tu dokážete si dohodnúť väčšinu, a preto chcete voliť tajne, aby ste si ju dohodli zrejme aj s fašistami a zlomili to právo a spravodlivosť cez koleno. Lebo vy sa nehanbíte s nimi vyjednávať, keď ide o vašu slobodu, vašu beztrestnosť, o imunitu pána predsedu, lebo jednoducho ste mu vďační. Bez neho by ste tu žiadni neboli. On mal ten výtlak a bez toho, aby on sa nezmiloval a nedal vás na kandidátku, by ste tu v živote neboli. Zabezpečil vám taký malý raj na zemi s menom Slovenská republika a vy mu to teraz potrebujete oplatiť. Svedomie potlačíte, lebo ste ho nechali tam pri dveroch, kedy ste sa pánmi a paniami poslancami stali, a jednoducho ste ho zobchodovali za to, že v takýchto chvíľach tú spravodlivosť cez koleno zlomíte.
A ja vám hovorím, že tí ľudia si vás sem nezvolili preto, aby ste tu robili opičky. A nemyslím teraz srandičky, ale opičky, ktoré stláčajú gombíčky, ktoré im povedia. Svojho času som vám tu rozdal banány. Ešte ti pamätám Madeja, ktorý ďakoval, že super, že chutí mu. Tak som mu dal ešte jeden. Potom som zvolal tlačovku a hovorím, že ale to nebol vianočný darček. To bolo, aby som poukázal na to, že nie ste schopní pozerať na dobrý zákon a hlasujete podľa toho, ako vám dajú príkaz, že sa správate ako opičky.
A v tejto situácii by ste mali zdvihnúť hlavu. Lebo keď ste doteraz hlasovali o zákonoch, ktoré, si môžme povedať, že boli nejaký váš pohľad na to, ako sa Slovensko má vyvíjať, a konkrétne nejaké nadstavenia parametrov nejakých zákonov, teraz hlasujete a budete hlasovať o budúcnosti. A ja by som bol veľmi rád, aby ste nepodľahli pokušeniu, to raz, kedy sa jednoducho to niekedy aj v demokracií stáva, že demokracie, tí, čo majú väčšinu v tej demokracii si v takýchto zlomových chvíľach povedia, že my sme právo, my sme spravodlivosť, a čo nám tu vy do toho hovoríte.
Ale keď väčšina podľahne pokušeniu znásilniť menšinu v takýchto zlomových chvíľach, v takých štátoch nastáva chvíľa tyranie, útlaku a diktatúry, lebo nič iné nenastane na Slovensku jako diktatúra jednej strany alebo jednej politickej garnitúry, keď vy si zvolíte 13 svojich vlastných sudcov na Ústavný súd. Kde bude mať zastanie ten druhý politický tábor? Kde bude ako-také nejaké vyrovnanie sa v tých zlomových situáciách hlasov na Ústavnom súde, keď sa budú rozhodovať práve také citlivé kauzy? Keď sa tam dostane a budeme, vznikne alternatíva a znárodníme vám tie nakradnuté majetky, kde tam bude hlas, ktorý bude zastupovať právo súčasnej opozície a našich voličov? Lebo to nie je, že my tam chceme mať zástupcov. My reprezentujeme približne polovičku voličov, vy trošku väčšiu. Ale vy tým, že si znárodníte Ústavný súd, poviete, že tá polo..., polovička voličov neexistuje. Jednoducho vás nezaujíma ich názor. A preto vás vyzývam, aby ste neznásilňovali moc, ktorú máte v rukách. Aby ste odolali pokušeniu potajme sa s fašistami dohodnúť a získať väčšinu pre vašich kandidátov.
A hovoríte, že to nie ste schopní? Však si prečítajte správy, keď si to nepamätáte. Myslím, že tá voľba bola niekedy v novembri. V kancelárii pána plagiátora sa stretol Danko, Bugár, Fico a zavolali si tam Kotlebu. A vyjednávali o tom, teda že či im podporí zmenu zákona o kreovaní Ústavného súdu, kedy ste chceli zlomiť právo už prvýkrát a chceli ste dosiahnuť, že keď bude 90 hlasov, tak obídeme prezidenta.
Áno, burcovali sme tu, bojovali sme proti noci a podarilo sa. Mrzelo ma vtedy aj taká kolaborácia SME RODINA s touto myšlienkou, ale nakoniec vám ukázali dlhý nos. Možno ste im niečo nedali, čo za to žiadali. Ale jednoducho, vy ste s nimi obchodovali. Oficiálne v kancelárii predsedu Národnej rady s tými ľuďmi, o ktorých ste hovorili, že musíte vytvoriť ten zlepenec proti extrémizmu a musíte vytvoriť tú hrádzu, aby ten extrémizmus sa tu nešíril. Ale keď vám ide o prdel vlastnú, keď vám ide o imunitu pre predsedu, keď vám ide o vašu beztrestnosť, lebo máte toho na rovíš..., na rováši dosť, ste bez problémov schopní s fašistami sa stretať v kancelárii predsedu Národnej rady a vyjednávať o tom, že získate takto ústavnú väčšinu. A preto na základe tejto historickej skúsenosti tvrdím, že keď tu budú navolení väčšinovo, keďže tu bolo povedané, že nemáte dohodu, keď tu budú navolení väčšinovo kandidáti a bude to v tajnej voľbe, tak zas to bude na základe dohody s nimi, lebo jednoducho vy to ste schopní spraviť. A je to obludné.
Keď ľudí na jednej strane chodíte, jak vás tu vidím, viacerí do Banskej Bystrice 29. augusta, klaniate tam vecne, Danko tam bozkáva tie stužky a hovoríte, že áno, SNP, tu sme sa vzbúrili proti fašizmu, my sme antifašisti! Oceňujete tam bojovníkov proti, proti fašizmu, starých dedkov 90-ročných. A potom v pohode, v pohode, v prítmí kancelárie predsedu Národnej rady vyjednávate s hlavným fašistom o tom, že zlomíte právo, že ovládnete Ústavný súd a obídete prezidenta! Že vám nie je hanba, páni a dámy.
Ešte raz vás vyzývam, skúste odolať pokušeniu zlomiť právo cez koleno. Aj 2 mil. ľudí, ktorí nás nevolili, samozrejme, ale zastupujeme približne povedzme, teda dobre, polovičku voličov, tak keď bolo voliť 2,5, to je jedno, vyše milióna ľudí, ktorých zastupujeme, majú právo na to, aby mali svojich zástupcov na Ústavnom súde. Ak vám naozaj nejde o to, aby ste urobili, čoho sa obávam, že ide, nejde o to, aby ste z Ústavného súdu urobili svoj politický orgán a na 12 rokov si sebe a ostatným ľuďom tejto zločineckej skupiny zabezpečili beztrestnosť, tak poďte si sadnúť a pome hľadať naozaj najväčších odborníkov a morálne autority. Veľmi dobre by bolo, aby tam ani len nepáchol nejaký bývalý komunista, čo v prípade Fica takisto nespĺňa, alebo teda v prípade jeho je to takisto pán komunista bývalý.
Takisto by bolo veľmi dobré, aby tam nebol eštebák. Aby to nebol človek, ktorý nevie vysvetliť, ako je to možné, že daňový podvodník Baštrnák akurát jemu dáva zvýhodnenie každý mesiac 5-tisíc eur do kešene! Každý mesiac 5-tisíc eur do kešene! A už šesť rokov. Takíto ľudia na Ústavný súd nepatria.
Keď sa ho chcete zbaviť, my vám v tom pomôžeme, ale nie takto, prosím vás. Naberte odvahu, povedzte mu, že, Fico, fajn, dostal si nás na kandidátku, ale odteraz už my budeme sami sebou. Už nebudeme tvoje ovečky, my sa chceme zmeniť, my už nebudeme pomáhať tomuto zločineckému systému a postavte sa mu chrbtom. Ešte raz hovorím, keď sa ho chcete zbaviť, my vám veľmi radi v tom pomôžeme. Len nechcite od nás, že ho zaparkujeme na Ústavný súd!
Pome vybrať z tých kandidátov - a dalo by sa to - 18 takých, ktorých vieme s čistým svedomím spoločne, áno, v určitej miere kompromisov tam posunúť, aby prezident mohol naozaj vybrať dôstojných sudcov Ústavného súdu. Dokázali by sme to, ak by sme hrali fér, ak by to neboli nejaké tajné pokútne jednania niekde v kanceláriách, v prítmí kancelárie u predsedu Národnej rady, ale verejne. Toto je vec verejná. Ústavný súd je výklad. Je to výklad súdnictva, kde nielen firmy sa obrátia niekedy, keď majú nejaký problém, ako na poslednú inštanciu, ale tam sa obrátia aj fyzické osoby v tých sporoch, keď už sa cítia úplne zlomení všetkými ostatnými súdmi a rozhodnutiami, tak nakoniec to môže skončiť na Ústavnom súde. Aj oni chcú mať dobrý pocit na duši, že budú o nich rozhodovať ľudia, ktorí dokážu rozhodnúť spravodlivo.
Ale v tomto prípade, v tomto prípade, keďže aj pán kandidát Fico povedal, že však to je politická voľba, čo sa tu na čo hráme, tak v tomto prípade Ústavný súd má veľmi dôležitú úlohu hlavne v prípade politicky citlivých sporov. A to sú tie, ktoré som zjednodušene povedal ako príklad. Znárodní sa Kaliňákovi pár sto miliónov nakradnutých, prejde to cez okresný súd, krajský súd a nakoniec ho ochráni Ústavný súd. Tomuto by sme sa mali vyhnúť. Čiže bol by som, ešte raz, veľmi rád, aby ste našli svedomie, ktoré ste, väčšina, zaparkovali tam pri vstupe do parlamentu len preto, lebo nabudúce chcete byť znova na kandidátke, a bojíte sa toho, ak by ste ho dnes prejavili, tak by ste sa na tú kandidátku nedostali.
Zároveň beriem ako fakt, že zrejme si odhlasujete tajnú voľbu. Tak chcem vám dať aspoň taký návod, že za našich pozorovateľov, ktorí na tej tajnej voľbe budú, budeme strážiť vašu možnosť, aby ste si prejavili to svedomie, aby ste si uľavili svedomie. Budeme pozerať na to, že či vás náhodou pri tej voľbe niekto nekontroluje, keď dávate váš hlasovací lístok do urny a podobne. Čiže keď chcete a nemáte tú odvahu povedať svojim kolegov, že pome toho Fica utopiť, tak skúste, prosím vás, úplne úprimne hlasovať podľa svojho svedomia za tou plentou. Ale neobchodujte s tým svedomím pred sebou. Nezvažujte to, že ale keď tam toho Fica nedám, tak nebudem na kandidátke, lebo celé sa nám to rozsype a podobne, že bude potom asi nejaký bordel s Pellegrinim a nakoniec možno sa ten SMER rozhodne, rozpadne. Hlasujte čisto iba podľa svojho svedomia, ak by ste sa pozerali na vôľu vašich voličov. Podľa prieskumu len 18 % ľudí, keď si dobre pamätám, si praje Fica na Ústavnom súde, 18 % ľudí. Čiže keby že aj všetci voliči SMER-u, tak to nestačí. Všetci voliči SMER-u je viac ako 20, povedzme, že 22, tak ani nie 80 % voličov SMER-u.
Ale keď ste si pozreli podrobne tie výsledky, dramatická časť vašich voličov Fica na Ústavnom súde jednoducho nechce, lebo tí ľudia chcú, aby Ústavný súd bol spravodlivý, aby neznásilňoval právo, ale aby rozhodoval pre všetkých rovnako. Jednoducho vedia o tom, že keď takéto niečo idete spáchať, tak už príliš tlačíte na pílu. Tak ako ste chceli tlačiť s mojím mandátom a chceli ste mi ho zobrať, tak ste zistili, že ak by ste to dokonali, tak by tí ľudia jednoducho vám to už nezobrali, tak ako vám nezobrali váš chtíč po väčších platoch, tak stačí, áno, jeden plagát, kde im ukážem, že sirotám ste dali 2,70, sebe 1 500, a aj tí vaši voliči mi píšu, že ja som volič SMER-u, ale hanbím sa za nich. Ukazujte im to naďalej a natočte ich viacerých pri tom, ako bojujú. Bol by som veľmi rád, hovorím to piatykrát, ak by ste odolali pokušeniu znásilniť Ústavný súd a urobiť z neho iba čisto politický orgán SMER-u.
Pán Kresák sa nedostavil, tak zopakujem na záver iba jediné. Dostali sme z Ústavu pamäti národa oficiálne stanovisko na našu žiadosť, či sa nachádzajú medzi kandidátmi aj iní, alebo teda či sa nachádzajú medzi kandidátmi nejakí vedomí spolupracovníci ŠtB.
Dostali sme informáciu, že medzi, spome..., spomedzi vami uvedených osôb sa v databázach, ktorými disponuje Ústav pamäti národa, nachádzajú informácie k spolupráci s ŠtB iba pri osobe Peter Kresák, ktorý bol registrovaný ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky s krycím menom ESTR. Vzhľadom na to, že pri vypočúvaní kandidát Kresák povedal, že áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou, ale nikdy som nespolupracoval vedome, je to v príkrom rozpore s tým, aké informácie sme dostali. Áno, v registroch sa kandidát Kresák nachádza ako kandidát pod krycím menom ako SAKO, ako preverovaná osoba, ale pod krycím menom ESTR ako registrovaný tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky.
Poprosím vás, aby sme, kým sa nedostaneme k spisu z archívu z Prahy, aby ste o tomto kandidátovi ani nehlasovali. Bolo by veľmi veľkou hanbou, aby sme 30 rokov po revolúcii nejakého vedomého kandidáta, vedomého spolupracovníka ŠtB podsunuli prezidentovi ako nejakého kandidáta za sudcu Ústavného súdu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2019 o 16:39 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video