42. schôdza

18.2.2019 - 18.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:12 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:05

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, tu nik, ani pani ministerka, neobhajuje nič protizákonné, opakujem, nič protizákonné tu nik neobhajuje ani obhajovať nebude. Pani ministerka hovorila už dávnejšie v rámci rozpravy, že, že odmieta akúkoľvek manipuláciu alebo nejaký zlý úmysel. Práve naopak. Ako sme sa aj s ňou rozprávali, je plne zástancom toho padni, komu padni. Aj preto boli podané trestné oznámenie v prípade, že sa dozvedela o niektorých veciach, ktoré teoreticky môžu vzbudzovať nejaké pochybnosti. Ale opakujem znovu, kvôli tomu bolo podané trestné oznámenie.
Vy ste spomínali nejaké firmy od pekární až po tuším nejaké plazmové vŕtanie. Priznám sa, nie som odborníkom v tomto, ale nejakú pekáreň tuším ste spomínali. Prepáčte, ale toto by mal hodnotiť naozaj nie pani ministerka, ale hodnotitelia. Oni zodpovedajú za to a oni vyhodnocujú, či nejaký konkrétny projekt má nejaký zmysel, alebo nemá zmysel. Ja by som si to v živote nedovolil povedať ani pani ministerka, predpokladám, že či nejaký konkrétny projekt má zmysel, alebo nie. Na to sú hodnotitelia a oni majú vyhodnotiť, či naozaj tento nejaký projekt má zmysel pre Slovenskú republiku alebo pre nás, alebo nemá zmysel. Inak to asi nejde. Ja neviem, možnože v opozícii máte odborníkov, ktorí rozumejú od výroby špendlíkovej hlavičky až po nejaké sofistikované, ja neviem, obranné schémy v atómových elektrárňach. Je to možné, že máte takých ľudí. U nás, bohužiaľ, si myslím, že takýto ľudia ale nie sú, pretože skôr sa špecializujeme na nejaké veci.
A čo ste spomínali, a súvisí to aj s tým zákonom o registri partnerov verejného sektora. Ja som aj rád, že je tu pán Dostál, bol tu pán Baránik, opoziční poslanci ústavnoprávneho výboru, právnici, ktorí si nedovolia povedať, že niečo je v rozpore so zákonom, pretože to dokáže povedať len súd. Súd vie povedať, že áno, je to v rozpore so zákonom. My si niečo môžme myslieť, ale nemusí to byť pravda. Čiže...
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:05 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:07

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Remišová, ty sa dlhodobo venuješ eurofondom a je veľmi dôležité, aby si opakovala to isté, čo si aj povedala aj tu, že Európska komisia stiahla ten list, čo znamená, že nebude žiadať tie výdavky v tej výške 160 mil. Takže to nie je na základe toho, že by ministerstvo alebo pani ministerka urobila nejaké opatrenia alebo že by sa vyriešil celý ten problém a že všetko je teraz v poriadku. To je iba na základe toho, že tieto peniaze už nebudú preplatené, takže je to čisto iba naša záležitosť, iba tu budeme to využívať alebo bude to preplatené zo štátneho rozpočtu a tým pádom Európska komisia si povedala, že my do toho už nebudeme zasahovať, veď my to nebudeme preplácať, veď to ich problém, nech si ho oni sami vyriešia. A na základe toho stiahla ten list.
To nebolo, že by ste tam vycestovali, pani ministerka, a že by ste nejakým spôsobom niečo vyriešili. To bolo na základe toho, že tam bolo toľko pochybení, že sa rozhodlo, že už nepreplatia tieto výdavky a tým pádom vlastne ich nebudeme nárokovať, je to čisto naša záležitosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:07 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:08

Eva Antošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne za slovo. Pani poslankyňa Remišová ako vždy, nás veľmi rada poúča a veľmi rada aj používa také čarovné slovíčka, ako napr. „pravdepodobne“ alebo „podľa našich informácií“, alebo „podľa medializovaných informácií“ a tak ďalej a tak ďalej.
No spozornela som, keď pani poslankyňa Remišová vytiahla zmluvu alebo disponuje so zmluvou, ktorá podlieha mlčanlivosti, a tu sa naskytá otázka, odkiaľ ju má. A teda aj ja teda použijem to čarovné slovíčko, že pravdepodobne od pána manžela. Pravdepodobne, lebo ten pán manžel sedí v monitorovacom výbore operačného programu, ktorý teraz pani poslankyňa Remišová kritizuje.
Je to morálne, pani poslankyňa? Má to niečo spoločné s morálkou, o ktorej nám stále a stále kážete a poúčate nás? Ja si myslím, že nie. No ale usmievate sa, takže asi máte iný názor. A takisto pravdepodobne má pani poslankyňa Remišová spolu s pánom manželom poradenskú firmu, ktorá dáva rady podnikateľom alebo uchádzačom o poskytovanie eurofondov. Aj také máme my informácie, pravdepodobne.
Takže narážam tu na to, že z vášho vystúpenia, ktoré jedno trvá hodinu, druhé hodinu a pol, si občania všeličo môžu myslieť, a strašne mi je ich ľúto, pretože naozaj sa v tom už nevyznajú a vy dávate dohromady možno jeden fakt a 30 lží. A to ma nesmierne štve. A napríklad jedna z nich je aj to, že schránkové firmy nemajú adresu. Podotýkam, že nie je to pravda, ani jedna z firiem, ktoré sú tu spomínané, nie je schránková a všetky majú jasnú vlastnícku štruktúru. To je jedna z vecí, ktoré tiež ste nehovorili pravdu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:08 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Juraj Soboňa

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Viete, Veronika, vy špekuluje o tom, že sú informácie a údaje, ktoré potrebujete vedieť, pretože neveríte pani ministerke, že nejakým spôsobom nemá záujem chrániť hodnotiteľov alebo že nemá záujem zverejniť posudok, ktorý dostala. Viete, práve z tohto dôvodu som už, tretíkrát to zopakujem, povedal, že veľmi dôležité je to, že pani ministerka urobila krok, aby sa začalo vyšetrovať.
Je to moja skúsenosť práve z toho nástenkového tendra, keď sme boli dlho zavádzaní nielen my, ale aj opozícia s tým, že tam bola nejaká nástenka, na ktorej sa zverejnil ten tender. Až vyšetrovanie ukázalo, že to bolo niečo úplne iné.
Takže aj v tomto prípade, ak nechceme politicky rozhodovať o pani ministerke, ale aj, povedal by som, o chode ministerstva, ak máme pochybnosti, tak to vyšetrovanie je dôležité, to nám ukáže cestu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:12 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:13

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Veronika, ja ti ďakujem za tvoju snahu, s ktorou každodenne neustále poukazuješ na to, čo sa v tejto krajine deje. Ja pri tých kauzách všetkých sa neustále prekvapujem, že kam až tá hranica absurdít sa dokáže posúvať, lebo vždy je tam ešte niečo, čo by mi v živote nenapadlo.
Ale k tej praktickej stránke, ako napr. nezverejňovanie hodnotiteľov. No dnes už je dobrou praxou aj napríklad v oblasti kultúry a rôznych fondoch, že mená hodnotiteľov, resp. členov odborných komisií sú bežne dostupné na internete pre kohokoľvek, kto je zvedavý alebo si chce požiadať o grant, o dotáciu, môže sa pozrieť, kto všetko môže byť členom jeho odbornej komisie, takže nie je to žiadna utajovaná informácia ani by to nemala byť utajovaná informácia v žiadnom..., proste nie.
A to, že výsledky nik nekontroluje, to je skrátka problém, s ktorým sa boríme hádam vo všetkých sférach, pretože keď aj dokážeme urobiť tie kroky predtým, tak tá kontrola, ktorá by mala byť absolútnou neoddeliteľnou súčasťou všetkých projektov, práve tá absentuje. Tak verím, že do budúcnosti sa to zmení, viem, že na to pravidelne poukazuješ, tak treba s tým niečo robiť, lebo to je jedna veľká katastrofa.
Čo sa týka tých absurdít, ja normálne som sa zamyslela pri tom, že tento stimul, tieto peniaze, ktoré mali byť určené na vedu a výskum, dostala rekonštrukcia pekárne, tým mi normálne prebehlo, prebehlo hlavou, ale skrátka v takom kontexte, že mne už tam len chýbalo znenie toho projektu, kde by asi bolo napísané, že no v tej pekárni sa budú robiť nejaké elektronické myši, ktoré budú pípať a budú utekať ľudom spred úst, aby náhodou tí ľudia netlstli tým, že ich budú jesť. Takže naozaj hranica absurdít... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:13 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegom. Najprv sa vrátim len k poslednej poznámke kolegyni Milanovej.
Najprv daná firma dostala z Pôdohospodárskej platobnej agentúry dotáciu na výstavbu vidieckej pekárne a následne teraz si požiadala o stimuly na, na matematické inžinierstvo. Takže aj z tohto je vedieť, aké firmy sa v tom zozname ocitli.
Teraz k, ku kolegyni Antošovej a kolegu Soboňu. No to je tak u vás, že vám keď dôjdu vecné argumenty, kedy by ste mali reagovať na fakty, ktoré zazneli, tak začnete osobne útočiť. Áno, manžel je členom monitorovacieho výboru, je to bezplatná funkcia. Správu z monitorovacieho výboru by ste si mohli prečítať aj vy, keby ste mali o to záujem. A keby ste si ju prečítali, ako si ju prečítal ktokoľvek, kto mal záujem, tak by ste nemohli tvrdiť to, čo ste tvrdili, že som hovorila bludy. Pretože z tej správy jasne vyplýva, že jednoducho to bremeno, ak sa tie projekty raz začnú implementovať z tej, z tej výzvy, tak jednoducho to bremeno nebude niesť už Európska komisia a nebudú platené z eurofondov. Pána ministra Draxlera sa nezastávam. Pána ministra Draxlera, práve naopak, ja som citovala jeden jeho projekt, ktorý on podporil, o ktorom si myslím, že podporený byť nemal, a pýtam sa pani ministerky, či tento projekt, keďže už skončil je to jeden z mála projektov, ktorý skončil, pýtam sa, aké reálne výsledky tento projekt dosiahol. Práve preto, aby sa teda vyhodnotilo, či vôbec má zmysel podporovať z kapitoly školstva, ak, či má vôbec podporovať význam súkromné firmy. Však o to ide, máme len... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:15 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:18

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, vážená pani ministerka, dovoľte, aby som aj ja zareagoval na prebiehajúcu rozpravu. Možno začnem tam, ako vystúpila pani predkladateľka kolegyňa Remišová, keď hovorila o tom, že v zásade sa opierame aj o medializované informácie.
Ja práve považujem ten fakt opierania sa o medializované informácie o niečo, čo nie je úplne štandardný proces, a poviem to slovami Martina Poliačika, ktorý povedal, že proste médiá dostanú nejaké chrumkavé informácie, a ja budem pokračovať, áno médiá najskôr dostanú nejaké chrumkavé informácie, na základe ktorých sa začne vytvárať nejaká konštrukcia, potom sa dotvorí nejaká bublina. Toto ja považujem za fakt, ktorý je škodlivý aj pre Slovensko, aj pre spoločnosť, a myslím si, že by sa malo posudzovať viac na základe faktov ako na základe mediálne vytváraných bublín. Ja by som zacitoval z dvoch listov, ktoré mám k dispozícii a ktoré sa týkajú predmetnej rozpravy. Čiže nebudem hovoriť svoje názory, ale budem hovoriť názory tých, ktorých sa dnes prerokovaná téma priamo dotýka.
Prvým je stanovisko Zväzu priemyselných, výskumných a vývojových organizácií. Budem citovať, je z 25. januára 2019, je dostupné na internete:
„Zväz priemyselných, výskumných a vývojových organizácií združujúci 27 organizácií s viac ako 4,5-tisíc zamestnancami mimoriadne znepokojuje situácia, ktorá sa vyvinula po vyhodnotení podaných žiadostí o stimuly pre výskum a vývoj koncom roka 2018. Riešenie vysoko odborných problémov prostredníctvom médií a rôznych vyhlásení verejných činiteľov je zásahom v rozpore s ustavenými normami vedeckej etiky pri posudzovaní návrhov v projektoch na stimuly a s tým súvisiacou dokumentáciou. Zväz priemyselných, výskumných a vývojových organizácií zásadne nesúhlasí so škandalizovaním podnikateľských subjektov, ako sa to deje v súčasnosti v médiách a niektorými verejnými činiteľmi bez exaktného preverenia a overenia si faktov.
Ďalej zväz ako zamestnávateľská organizácia združujúca podnikateľské subjekty, ktorých hlavnou náplňou činnosti je vykonávanie výskumu a vývoja, vysoko oceňuje poskytovanie stimulov pre vedu a výskum zo strany ministerstva školstva ako systémový nástroj na podporu rozvoja vedy a výskumu v podnikateľskom sektore. Podľa nášho názoru a skúsenosti pri uplatňovaní zákona o stimuloch právne normy, ktoré rámcujú poskytovanie stimulov pre vedu a výskum a kontrolu ich efektívneho využívania, a ďalšie predpisy, ktoré vychádzajú z uvedených právnych noriem, ako napríklad príkaz ministra č. 62/2012, ktorým sa vydáva štatút komisie pre vyhodnocovanie žiadosti o stimuly na výskum a vývoj a ďalšie, vytvárajú kvalitné predpoklady a priestor pre nezávislé, korektné, odborne kvalifikované a nestranné posúdenie nielen podaných žiadostí o stimuly a súvisiacich projektov, ale aj celého procesu hodnotenia dosiahnutých výsledkov a riešenia projektov vedy a výskumu a posúdenia účelnosti a zákonnosti poskytnutých finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.“
Čiže toto je iný pohľad, ktorý reprezentuje vedecko-výskumné organizácie, konkrétne 27 vedecko-výskumných organizácií a ich 4,5 tisíca zamestnancov. A tu je ten problém, na ktorý upozorňujú aj oni, že zásadne nesúhlasia so škandalizovaním podnikateľských subjektov spôsobom, akým sa to deje aj dnes, lebo neprináša to nič ani vede, neprináša to nič ani zamestnancom, ktorí v týchto oblastiach pracujú, a neprináša to nič v zásade nikomu, lebo myslím si, že zásadný politický bod to neprinesie ani dnes. Ani opozícii.
Druhý list, z ktorého si dovolím zacitovať, lebo druhý problém, na ktorý tu bolo upozorňované, bola otázka 100-miliónového dekomitmentu, a budem citovať zo stanoviska Slovenskej rektorskej konferencie:
„Slovenská rektorská konferencia víta úsilie o zlepšenie situácie v oblasti európskych, štrukturálnych a investičných fondov, ktoré sú pre slovenské vysoké školstvo významným zdrojom investícií. Preto sme uvítali, že ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a výskumná agentúra vyhlásili výzvy na podporu výskumno-vývojových kapacít 2016 až 2019. Ide o výzvy, ktoré vytvárajú možnosť okamžitého čerpania ihneď po zazmluvnení, pretože jediným typom oprávnených nákladov sú mzdové výdavky výskumníkov v období od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2019. Žiadna iná výzva nemá potenciál rýchleho čerpania v prvom polroku 2019. To znamená, že tieto výzvy neberú nikomu peniaze, ale umožňujú čerpať prostriedky, ktoré by inak prepadli v rámci tzv. dekomitmentu. Záujem vysokých škôl o tieto výzvy prekročil očakávania 10-násobne. Podľa našich informácií vysoké školy predložili projekty v súhrnnej výške prekračujúcej 100 mil. eur. Slovenská rektorská konferencia ako reprezentácia vysokých škôl plne podporuje úsilie o navýšenie alokácie tak, aby bol pokrytý celý dopyt v rámci predložených projektov.“
Tu je opäť pohľad na procesy, ktoré sa dejú aj pri čerpaní prostriedkov z eurofondov, z inej strany barikády, to znamená práve zo strany tých, ktorých sa to priamo a bezprostredne týka, zo strany vysokých škôl, kde veda a výskum predstavuje významnú časť ich pôsobenia, a myslím si, že hodnotenie postupu ministerstva školstva zo strany Slovenskej rektorskej konferencie je úplne jednoznačné a má dostatočnú výpovednú hodnotu. Záver, ktorý by som možno učinil, pokiaľ ide o prebiehajúcu schôdzu. Pani ministerka povedala, že vyhodnotila niektoré konanie ako individuálne zlyhania.
Pre mňa osobne boli vyvodené personálne dôsledky, ktoré stáli miesto zodpovedných pracovníkov, a myslím si, že toto bol krok, ktorý bol vykonaný zodpovedne, a myslím si, že v tejto fáze je to krok, ktorý je určite postačujúci. Opakovane sa tu hovorí o tom, že vraj môže ísť o nejakú organizovanú činnosť, a je to spájané s nejakými inými kauzami z minulosti, ale opatrenie, ktoré vykonala pani ministerka, a tým opatrením ja, za to opatrenie ja považujem trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktoré bolo podané, aby všetky procesy, ktoré boli pri udeľovaní prostriedkov do stimulov a pri ich vyhodnocovaní jednotlivých žiadostí, aby preverili nezávislé vyšetrovacie orgány pod dozorom nezávislej prokuratúry a prijali zodpovedajúce závery, to znamená, buď boli porušené zákony organizovanou formou, účelovo, to znamená s cieľom poškodiť ostatných žiadateľov, prípadne s cieľom poškodiť rozpočet Slovenskej republiky, alebo ak nie, tak potom budeme musieť vyhodnotiť, že opäť išlo raz iba o nejakú mediálnu bublinu.
Toto je záver, ktorý, chcem povedať, že tieto dve opatrenia v tejto chvíli považujem za dostačujúce a pre mňa osobne odvolávanie pani ministerky nemá po týchto krokoch, po týchto stanoviskách, ktoré som prečítal, žiaden relevantný význam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.2.2019 o 17:18 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len na vystúpenie kolegu Petráka by som chcela povedať, že mimoriadne schôdze vôbec nie sú o politických bodoch. Na tom sa zhodneme, že jednoducho v prvom rade nám ide o to, aby 33 mil. z peňazí ľudí, čo platia dane, aby boli rozdelené zmysluplne, transparentne a férovo.
So stanoviskom rektorskej konferencie sa stotožňujem, ale to stanovisko nemá nič spoločné s bodmi, ktoré prejednávame teraz na tejto mimoriadnej schôdzi. A ja si myslím, že je potrebné vyhlásiť výzvy, že je potrebné eurofondy efektívne a zmysluplne čerpať, pretože sme v piatom roku, a vidíte, že eurofondy čerpáme tak, že musíme, že jednoducho prídeme minulý rok 27 mil. eur, teraz o 80 mil. eur. A skúsenosti z minulého programového obdobia nám ukazujú, že ak sa čerpanie nechá na poslednú chvíľu, tak dochádza k rôznym zle manažovaným projektom a musíme vracať obrovské množstvo peňazí do Bruselu.
A posledná vec, kolega Petrák, povedal si, že išlo opäť, že pôjde, tak to pôjde opäť o mediálnu bublinu. Tu som sa chcela spýtať, čo boli tie mediálne bubliny, pretože eurofondový škandál teda žiadna bublina ani hystéria, ako to nazýva pani ministerka, nebol. Jednoducho, ako aj pani ministerka uviedla, vec prešetrujú orgány činné v trestnom konaní, podávali sme podnet na OLAF, prešetruje to aj OLAF, prešetruje to aj, prešetril to Najvyšší kontrolný úrad, ktorý ukázal obrovské pochybenia obrovských rozmerov, takže nebola to žiadna mediálna bublina.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:27 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Súhlasím s pánom Petrákom, že treba sa venovať vecnému riešeniu toho problému, predovšetkým, samozrejme, preskúmať, či nedošlo k pochybeniam, k akým pochybeniam došlo, či to boli pochybenia formálne, alebo to boli pochybenia aj obsahové, vecné, ale predovšetkým hľadať aj ďalšiu cestu, lebo nestačí nám zistiť, k čomu došlo, ale treba nájsť aj cestu ako v budúcnosti pokračovať s finančnými prostriedkami, ktoré do vedy idú, aby sme predišli týmto záležitostiam. To znamená, ak chceme systémovo konať a vecne konať, tak naozaj možno menej politikárčenia a vecných riešení. A tu som prekvapený, že výbor pre vzdelanie a kultúru a médiá, teda, pardon, výbor pre vzdelanie, mládež a šport, ospravedlňujem sa, tak že tento výbor naozaj nemá, nemá medzi opozíciou a koalíciou také vzťahy, že si neviete povedať to, čo vás trápi, a povedal by som, aj predísť možno takýmto zbytočným rokovaniam, pretože som presvedčený, že tak ministerstvo školstva, ako aj koalícia, aj opozícia majú záujem na tom, aby finančné prostriedky, ktoré idú do vedy, výskumu, ale nielen do vedy, výskumu aj na školstvo, vzdelávanie, aby išli transparentne, pretože máme tých peňazí málo a veľa záujmov v školstve a vzdelávaní. Potrebujeme reformovať základné školy, potrebujeme reformovať stredné školy, systém vzdelávania vysokých, na vysokých školách, na univerzitách, a pritom ešte aj nezanedbať vedu. Takže tých úloh máme strašne veľa a možno menej podozrievania, politikárčenia, hľadania východísk, ktoré sú vecné, konštruktívne a menej môcť ísť po tom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 17:29 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video