49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:40 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:10

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predkladateľ, kolegyne, kolegovia, nemal som pôvodne v úmysle vystúpiť ešte raz, ale keďže tých faktických na moje vystúpenie v písomnej rozprave bolo toľko a otvorilo ešte niekoľko otázok, tak si dovolím ešte pár slov doplniť.
Pán poslanec Kéry tu hovoril o tých vlastných menách a skratkách. Samozrejme, že to nie je tak, že akákoľvek skratka. Skratka sa má vzťahovať na vlastné, vlastné meno, ale teda NR SR je skratka vlastného mena, IT nie je skratka vlastného mena. A ja som spomenul aj pána nitrianskeho župana Belicu, ktorý ale nemal tam uvedené, že je predseda VÚC na kandidátnej listine, mal tam uvedené, že je predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja. Nitriansky samosprávny kraj vlastné meno, samozrejme, je.
Ja som tu ako inšpiráciu spomenul český model, teda voľby komunálne a regionálne v Českej republike a, samozrejme, že som nehovoril o tom, že my máme prebrať aj s chlpami ten model, lebo prebrať ho aj s chlpami znamená, že, že sa budú, áno, samostatne voliť, samostatne voliť, nebudú teda samostatne voliť starostovia, primátori a župani, ale ich bude voliť, bude voliť zastupiteľstvo. Iný systém je tam, pokiaľ viem, aj pokiaľ ide o voľbu, voľbu v mestách, že sa tam viac uplatňuje nejaký, nejaký, nejaké to stranícke kritérium, nie je to čisto, čisto voľba konkrétnych kandidátov. Ale spomenul som to tu ako inšpiráciu, pokiaľ ide o spôsob navrhovania kandidátov, lebo aj my dnes máme ten spôsob, že kandidátnu listinu môže predložiť politická strana a kandidovať môžu nezávislí kandidáti, ktorí si vyzberajú podpisy. To je, samozrejme, možné aj v Českej republike. Nad rámec toho tam majú možnosť predložiť kandidátnu listinu aj združenia nezávislých kandidátov, prípadne koalície združení nezávislých kandidátov a politických, politických strán. Čiže ten diapazón možností je oveľa širší a oveľa viac zodpovedá politickej realite v regiónoch, politickej realite v obciach a mestách.
Čiže aj bez toho, aby sme povedzme že zrušili priamu voľbu primátorov, starostov a županov, tak je možné, že takýto spôsobom by sa, by sa vytvárali kandidátne, kandidátne listiny. A potom by si ľudia volili bez toho, aby sa menil volebný systém tých kandidátov ako dnes, že by si mohli vybrať kohokoľvek aj kandidátov, kandidátov z rôznych politických strán, aj nezávislých kandidátov.
Pýtali ste sa, čo je to Team Vallo, Tím Hattas. No nie je to ani občianske združenie, je to nejaká, nejaká politická iniciatíva, ktorá existovala v tých mestách pre, pre voľby. Ale ja opakujem, existujú prípady iniciatív, ktoré nie sú že jednorazové, že teraz ideme kandidovať, tak sa nazveme podľa kandidáta na primátora, ale Banskobystrická alternatíva, Lepšia Šaľa, Ľudia pre Malacky sú prípady občianskych iniciatív, ktoré, to nie sú že náhodné zhluky jedincov. To sú ľudia, ktorí dlhodobejšie spolupôsobia, pôsobia spolu ako poslanci v zastupiteľstve, ale niekedy aj ako nejakí občianski aktivisti, alebo aktívni občania v tom regióne niečo robia, venujú sa nejakému problému, snažia sa nejaký problém vyriešiť, snažia sa niečo zmeniť vo svojom okolí, majú nejaký spoločný program.
A to, čo ja tvrdím, že nie, nie, ja nevravím, že je v poriadku, že si to uvádzajú ako zamestnanie, nie je to v poriadku z hľadiska, z hľadiska zákona, ale ak máme robiť niečo medzi tým, že zákon takéto konanie robí, robí problematickým a máme zákon nejako upraviť, tak vy hovoríte, že natvrdo im to zakážme. A keď, keď to urobia, tak nebudú môcť kandidovať, keď si tam nevyhodia ten Team Vallo alebo Tím Hattas, Hattas z kandidátnej listiny. A ja hovorím, že práve naopak, urobme takú legislatívnu zmenu, aby sa občania mohli združovať pre účely účasti vo voľbách do samospráv obcí, miest a krajov aj na inej báze ako na báze celoštátnych politických strán, lebo to je politická realita. Dnes tá politická realita sa nemôže premietnuť do, do informácií na kandidátnych listinách a informácií na hlasovacích lístkoch inak ako obchádzaním zákona v podstate. Vy navrhujete im to natvrdo zakázať, ja práve naopak hovorím, skúsme uvažovať, ako zmeniť legislatívne prostredie tak, aby to bolo možné, aby tá občianska aktivita bola úplne legálne premietnuteľná do, do informácií, ktoré sa dostanú, dostanú voličom.
Pán poslanec Podmanický tu použil slovo, že je to volebný podvod, že si písali volebné slogany. No asi nie, to neboli volebné slogany a písali si to ako, ako zamestnanie. No vy v SMER-e máte takú tendenciu často tu obviňovať niekoho z volebných podvodov. Keď sme tu odvolávali v piatok pána premiéra Pellegriniho, tak mi pán minister Žiga povedal, že ja som sa dopustil volebného podvodu, že som sa podvodom dostal do Národnej rady. No, ja som sa nedostal žiadnym podvodom, ja som kandidoval na kandidátnej listine SaS na základe politickej dohody medzi SaS a OKS, ktorej som členom a predsedom, oznámili sme to, zákon to umožňuje, z hľadiska zákona tam nie je žiadny problém, nebolo to zatajené, bolo to otvorene priznané, bolo to, bolo to niečo, čo z hľadiska zákona nie je v najmenšom problém. Ja by som dokonca z hľadiska zákona ako predseda OKS mohol kandidovať aj za SMER, ale to by mi zase svedomie nedovolilo. Ale z hľadiska zákona by to podvod nebol.
A teda keď sa už bavíme o zvláštnom konaní, tak, tak aj niektorí dokonca vaši členovia kandidujú ako nezávislí členovia politickej strany, lebo si myslia, že tak majú väčšie šance, aby boli zvolení, lebo v mnohých obciach a mestách je už SMER tak sprofanovaný, že pre tých komunálnych politikov je jednoduchšie zatajiť svoju príslušnosť k SMER-u, ako sa k nej priznať.
Ja by som to nenazval volebným podvodom, ale teda je to zvláštny spôsob konania, podstatne problematickejší z môjho pohľadu, ako keď sa, keď si niekto na kandidátnu listinu napíše a otvorene sa prizná k nejakej skupine ľudí, ktorí kandidujú spoločne.
A potom sú to, potom sú tu, potom sú tu ďalšie problémy, na ktoré upozornil aj koleba, kolega Jakub Nedoba, že ako nezávislí kandidáti často kandiduje všelikto, aj takí, ktorí áno, sú nezávislí z hľadiska toho, že si, že si vyzbierali, vyzbierali podpisy, aby mohli kandidovať, čiže z formálneho hľadiska sú nezávislí, ale sú závislí, lebo sú členmi politickej strany, alebo donedávna boli a vystúpili, alebo, alebo, alebo sú závislí od svojich sponzorov, developerov, ktorým chcú nahrávať.
Prečo neumožníme aj nezávislým kandidátom, aby sa, aby sa nejako rozlíšili, a teda aby sme tu mali nezávislých kandidátov, ktorí idú iba ako nezávislí, k nikomu sa nehlásia, ale aj nezávislých kandidátov, ktorí, ktorí vytvárajú nejakú skupinu, majú nejakú spoločnú identitu?
A máme tu aj úplne opačné prípady, že ľudia, ktorí nie sú členmi žiadnej politickej strany, idú za nejakým okresným šéfom a vypýtajú si pečiatku a kandidujú. A nie preto, že by mu tá strana bola sympatická, ale preto, že sa im nechce zberať podpisy, tak, tak radšej navštívia nejakú najbližšiu, najbližšiu stranícku bunku. Čiže aj tie údaje o tom, že kandidovalo za ktorú stranu v komunálnych voľbách, treba brať s istou, s istou rezervou.
Ale ja sa pýtam, prečo, keď tu máme nejaký problém, rozpor medzi realitou a legislatívnou úpravou, prečo prichádzate s tým, že idete škrtiť realitu, miesto toho, aby ste legislatívnu úpravu, ktorá bola prijatá v istom čase, prispôsobili tej realite, realite spôsobom, aký existuje aj v susednej krajine, ktorá má podobný legislatívny systém.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2019 o 15:10 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Jakub Nedoba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
A už, už mi aj svieti. Ja by som chcel reagovať na teba, Ondrej, že, súhlasím s tebou, že je nezmyselné týchto nezávislých kandidátov z formálneho hľadiska, ktorí ale spolu tvoria nejaké neformálne združenie, hoc neni inštitucionalizované alebo nemá nejakú právnu formu, že by sme ich tlačili do toho, aby sa tvárili ako zhluk nejakých náhodných občanov, lebo my vieme, že pred voľbami vystupujú spolu ako skupina, a ak budú zvolení, tak vytvoria spolu poslanecký klub či už v župnom, alebo mestskom zastupiteľstve, a takto by boli druhý raz znevýhodnení oproti straníckym kandidátom, lebo v podstate stačí byť zaregistrovaný za nejakú obskúrnu straničku, a to hovorím o hocijakej strane z tých vyše sto, ktorých sú tu registrované, a práve takíto kandidáti nemusia vyzbierať tých 500 a viac podpisov, tak týmto by boli druhýkrát znevýhodnení. Týmto by boli druhýkrát znevýhodnení.
A ide tu práve o tú transparentnosť, že keď je logické, že sa už vopred hlásia k tomu, že spolupracujú, volič vie, koho bude voliť, a takto by sme ich nútili k tomu, aby boli akože nezávislými kandidátmi, a mohli by tú svoju vzájomnú príslušnosť demonštrovať možno iba nejakou spoločnou grafikou alebo spoločnými letákmi. Príde mi to ako nezmyselné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:20 hod.

Mgr.

Jakub Nedoba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, vy ste sa pýtali, že prečo niektorí členovia SMER-u nekandidovali pod hlavičkou SMER-u alebo za SMER v komunálnych voľbách.
Ja sa vás chcem spýtať, a prečo vy ako predseda OKS, predseda politickej strany nekandidujete za túto stranu, ale kandidujete za SaS. Hanbíte sa za svoju politickú stranu, ktorej ste predsedom? Čiže to je tá logika vašich otázok, ktoré ste položili. Ja som vám ju doviedol ad absurdum na vašom príklade.
Ale keď sme už teda pri tom, keď hovoríte, že sa mnohí hanbia kandidovať za SMER, napriek tomu za SMER bolo zvolených približne, priamo čisto za SMER bez koalícií, bolo zvolených približne 600 starostov, 600 starostov. A predstavte si, za SaS-ku som nenašiel jedného, dvoch? A za OKS som teda nenašiel nikoho. Tak viete, snažíte sa tu vnucovať nejaký obraz o tom, ako kto vníma akú politickú stranu. No ale tá samotná realita je úplne iná, než tu vytvárate obraz alebo sa snažíte vytvoriť obraz.
A k tomu, či je to volebný podvod, alebo nie je to volebný podvod. No ja som sa spýtal, že ako nazvať to, že niekto, kto vypisuje, kandidát, ktorý vypisuje kandidačnú listinu, má tam kolónku zamestnanie, ja si myslím, že každý človek, ktorý ide kandidovať, vie, čo je zamestnanie. Viete asi aj vy, čo je zamestnanie. A oni do kolónky zamestnanie nenapísali svoje zamestnanie, ale do kolónky zamestnanie napísali Team Vallo, napísali tam Tím Hattas. Tak jednoducho to je úmyselné zavádzanie voličov, ktorí, lebo tie informácie z kandidačného, z kandidačnej listiny sa objavili vo volebnom lístku, a takýmto spôsobom úmyselne, vedome zavádzali voličov.
No tak čo to je, ak to nie je volebný podvod? Ja som toto vôbec nevedel, až vy keď ste vystúpili, som pochopil, že aké volebné podvody sa diali v komunálnych voľbách v roku 2018.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:22 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem obom kolegom za reakcie. Pán poslanec Podmanický, že prečo nekandidujem za OKS a že či sa za to hanbím? No ale veď ja som to povedal, OKS sa dohodla na tom, že OKS postaví nejakých kandidátov na kandidátnu listinu SaS. My sme to s predsedom SaS na, na tlačovej besede oficiálne oznámili, všetci to vedeli, ja som to zdôrazňoval vo svojej volebnej kampani, tak neviem, čo si vy predstavujete pod pojmom hanbiť, ale teda ja toto ako hanbenie nevnímam.
A potom ste povedali, že máte 600 starostov. No áno, máte napríklad starostu Vyšného Mirošova Petraníka, kvôli ktorému som tu interpeloval pána ministra Gála, ktorý už bol, bol vo vyšetrovacej väzbe, 30-krát odročil, odročil súdne pojednávanie, je podozrivý zo sprenevery, predtým bol za SDĽ, potom bol za MOST - HÍD, teraz je za vás. Áno, máte, máte 600, máte 600 starostov a nájdu sa tam aj takí. Ak neviete o žiadnom OKS, tak budova Národnej rady Slovenskej republiky sa nachádza na území mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktorej starostka je Zuzana Aufrichtová, členka OKS, zvolená ako kandidátka navrhnutá OKS a koalíciou politických strán, ktorej bola OKS súčasťou. A pokiaľ ide, pokiaľ ide, no ale ste tu, ste teraz na území mestskej časti, kde je, kde je starostka OKS.
A pokiaľ ide o tie ďalšie veci, tak sú, sú údaje ako vek, bydlisko, ktoré sú jasné exaktné. Zamestnanie, akože či má niekto zamestnanie, alebo onaké, to nemá nijaký vplyv na voliteľnosť. Ak máte pochybnosť, dajte, dajte podnet, že bol spáchaný podvod, uvidíme, ako bude, ako to bude vyšetrené. Ja si, naopak, myslím, že je to väčšia transparentnosť, ako povedal Jakub Nedoba, ak volič má informáciu, že kandidát patrí k nejakému zo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:24 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:26

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky. Pani poslankyne, páni poslanci, chcel som záverečné slovo, ale toho sa zriekam, vystúpim v rozprave, aby ste na mňa mohli ešte reagovať.
Pán poslanec Dostál, som veľmi rád, že tak trošku ste nadviazali na slová vášho kolegu pána poslanca Slobodu, ktorý nás kritizoval, že niekto si nebude môcť na hlasovací lístok, teda na kandidátnu listinu uviesť trebárs povolanie IT technik, tak nie je to pravda, pretože toto naše obmedzenie sa týka len vlastných mien, a medzi všeobecným podstatným menom a vlastným menom je veľký rozdiel. To vlastné meno je meno vzťahujúce sa na, iba na určitú jedinočnú vec alebo osobu, to je napríklad Národná rada Slovenskej republiky, ale už keď si dá niekto Národná rada s malým „n“, tak už je to všeobecné.
Pán poslanec, teší ma aj vaša starostlivosť o predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu, myslíte na neho, že keď pôjde v budúcnosti kandidovať, tak si nebude môcť dať do kolónky zamestnanie, že je predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja, ale ak sa on rozhodne kandidovať, bude kandidovať len v nitrianskom regióne, a keď si tam dá predseda samosprávneho kraja alebo predseda VÚC, každému bude jasné, akú pozíciu doteraz zastával.
Som veľmi rád, že sme sa zhodli aspoň na jednom, že označenie Team Vallo, resp. Tím Hattas nie je ani zamestnanie a nie je to ani názov politickej strany, na úvod celkom dobre, zhoda aspoň na tomto.
Vy ste teraz navodili takú atmosféru, ako keby sme my boli proti všetkým, ktorí sa nejak, sú nejak občiansky angažovaní, ale to nie je pravda. V dnešnej dobe konzumnej ja oceňujem všetkých ľudí, ktorí sa angažujú či už v oblasti športu, kultúry, ochrany životného prostredia, resp. jedným slovom majú záujem o veci verejné, a ak to chcú propagovať vo volebnej kampani, ani voči tomu absolútne nenamietam, nech to je na volebných letákoch, nech to je na plagátoch, nech to je na bilbordoch, ale, prosím vás, toto nepatrí naozaj na kandidátnu listinu ani na hlasovací lístok.
Zákon dnes umožňuje uviesť na hlasovacom lístku zamestnanie, podľa dnešnej právnej úpravy, teda už podľa dnešnej úpravy by na hlasovacom lístku nemali byť uvádzané názvy občianskych združení ako vodítko, resp. reklama. Jediný problém bol doposiaľ v tom, že sa zamestnanie nemusí preukazovať, a preto v komunálnych voľbách miestne volebné komisie nemali dostatočnú oporu v zákone, aby mohli vyzvať kandidátov, aby kandidátne listiny a hlasovacie lístky upravili, a toto my teraz v našom návrhu zákona chceme riešiť.
Pán poslanec, a asi posledná vec... A ešte aby som nezabudol na pani poslankyňu Žitňanskú. Tá prišla s teóriou, že podľa nej by bolo ideálne absolútne kolónku zamestnanie dať preč, a ja s tým nesúhlasím. Nesúhlasím s tým, pretože tu máme aj komunálne a regionálne voľby, máme tu obce. A teraz, ja mám najradšej príklady zo života, ja pochádzam z malej obce, aj keď tam už nebývam, z Červeného Hrádku, ktorý má 430 obyvateľov a 40 % obyvateľov má priezvisko Šabík, Šabíková. Vy si viete predstaviť, že budú kandidovať traja ľudia, ktorí budú mať meno Ján Šabík? Tak ako ich ten volič má identifikovať? Môže ich identifikovať na základe veku a na základe povolania, ale nech si, prosím vás, každý dáva také povolenie, povolanie, aké je reálne zo života, a nie si niečo vymýšľať.
Posledná vec, pán Dostál, k vám, ale aj na ostatných kolegov. Je to teraz taká paradoxná situácia, ale na základe toho, čo sa udialo v Nitre, ja svojím spôsobom teraz, nejakým spôsobom zastávam aj nezávislých kandidátov, ktorí kandidovali a držali sa dikcie zákona a nedali si také podobné veci ako skupina ľudí, ktorí kandidovala za Tím Hattas. A aj s odstupom niekoľkých mesiacov si dovolím tvrdiť, že pán primátor Marek Hattas by voľby vyhral, ale ja sa pohybujem v politike už dosť dlhú dobu a ubezpečujem vás, že tí ľudia, ktorí kandidovali za poslancov mestského zastupiteľstva v Nitre, boli neznámi ľudia, a nebyť toho, že by tam nemali na hlasovacom lístku označenie Tím Hattas, tak by neboli tak ľahko identifikovaní ako teraz. A ja si dovolím tvrdiť, že polovica z tých kandidátov, ktorí sú dnes poslancami mestského zastupiteľstva, by sa tohto, bez tohto - ja sa to nebojím nazvať - podvodu do mestského zastupiteľstva nedostali.
Pán primátor Marek Hattas kritizoval aj mňa, aj kolegu Nemkyho za to, že takýto návrh zákona sme podali, ale ja chcem pripomenúť jednu vec. Pán primátor Hattas kandidoval ako nezávislý a veľmi sa tým hrdil. Pár mesiacov po voľbách už svoju nezávislosť odhodil a vstúpil do politického subjektu bývalého pána prezidenta Andreja Kisku Za ľudí, takže to už nechám na zvážení ľudí a voličov, hlavne z Nitry, ktorí mu naozaj mnohí verili a mnohí verili v jeho nezávislosť, ktorá sa však teraz absolútne stratila.
A posledná vec, ja už teraz vás chcem niektorých upozorniť na to, že v druhom čítaní bude mojou ambíciou zmeniť aj názov nezávislí kandidáti, a poviem vám prečo. Dneska môžete kandidovať na kandidátke politickej strany, hnutia alebo koalície a druhá možnosť je ako nezávislí. A v dnešnej dobe tá nezávislosť sa stala veľkou módou a častokrát zavádzaná verejnosť je tým, že takíto kandidáti sa dávajú do pozície, že my sme tí nezávislí, a na druhej strane to hneď evokuje, že my, čo kandidujeme za politické strany alebo koalície, my sme tí závislí. A na čom sú, na čo sme, sme my závislí? A na čom sú oni nezávislí? Keď, keď sa dostanú do parlamentu, či už regionálneho, alebo mestského, a chcú niečo dosiahnuť, takisto sa musia stretávať, musia sa dohadovať, veď to nejde len tak, ako si to niektorí predstavujú predtým, než kandidujú a neni sú poslancami mestského zastupiteľstva. Častokrát sa stáva a sú to príklady z regionálneho parlamentu v Nitre, že nás kritizujú, ako sa tie politické strany stretávajú, dohadujú, ako majú hlasovať, a keď sa nezávislí stanú poslancami, tak robia presne to isté.
Preto moja ambícia bude, aby názov nezávislý kandidát bol nahradený termínom kandidát bez politickej príslušnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.9.2019 o 15:26 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kéry, veľmi pekne ďakujem, že ste vystúpili v rozprave, a nie až v záverečnom slove. Možno, možno by som aj ja potreboval ďalšie vystúpenie v rozprave, aby som stihol na všetko zareagovať.
Nemyslím si, že je to... (Ruch v sále.) Ja hovorím k pánovi poslancovi a pán Podmanický ho vyrušuje. Nemyslím si, že to bol akýkoľvek, akýkoľvek podvod, ak máte podozrenie na podvod, dajte trestné oznámenie, dajte iný podnet. Jasné, že, že ak majú spoločnú značku, tak ich to, tak ich to môže, mohlo potiahnuť, len teda riešením, riešením nie je podľa mňa to, že im to, to, že im to zakážeme.
Takisto určite aj v tomto parlamente sedí kopu ľudí, ktorí sú tu nie preto, lebo osobne mali toľko veľa preferenčných hlasov, ale pretože boli na kandidátke strany, ktorá má dostatok poslancov, a bolo to tak a je to tak aj v komunálnych voľbách, nie v malých obciach zrejme, ale, ale v mestách, kde sú, kde je nejaká politická strana silná, že sú ľudia volení, pretože tam majú tú správnu značku. Aby som nehovoril o SMER-e, niekedy v 90. rokoch v Bratislave vo väčšine mestských častí keď ste mali za sebou tie pravicové značky, tak ste mali veľmi uľahčené, uľahčené zvolenie napríklad do zastupiteľstva mestského.
Neviem, či to bude dobré, keď to zmeníte na bez politickej príslušnosti, lebo ako nezávislí kandidáti môžu kandidovať aj povedzme tí členovia strany SMER, o ktorých sme sa tu bavili, tak to tiež nebude celkom sedieť.
A obvinili ste ma, že, že ja tu navodzujem takú atmosféru, ako by ste boli proti všetkým, ktorí sa občiansky angažujú, ale veď ja, ja, ešte raz, opakoval som, položil som vám otázku, ale nedostal som na ňu odpoveď, prečo, keď je tu nejaký rozpor medzi politickou realitou v obciach, mestách a regiónoch a legislatívnou úpravou, chcete škrtiť politickú realitu v obciach, v mestách a regiónoch miesto toho, aby ste ju uvoľnili a prispôsobili zákon politickej realite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:34 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, pán Kéry, na jedno bolo dobré toto vaše vystúpenie, že vlastne sme sa dobrali toho, že aký je dôvod tejto zmeny. Vás to strašne štve. Vás to strašne štve, že po tom, čo značka za menom hrala v prospech kandidátov SMER-u a iných politických strán, tak zrazu značka za menom začala hrať v prospech nezávislých iniciatív, alebo, alebo si ich nazvime mimovládnych organizácií, alebo občianskych združení, proste namiesto toho, aby z ústavy vyplývajúce právo politicky sa združovať bolo nad všetkým a zákon sa mu prispôsobil, to znamená, že by vytvoril pre takéto združovanie adekvátny priestor a umožnil by ľuďom sa ním identifkovať, tak to idete zbytočne škrtiť a vidíme prečo. Lebo vás štve, že existuje značka, na ktorej vy nemáte problém sa viezť rovnako na značke strany SMER - SD, ale že existuje značka, ktorá pomohla niekomu inému. Veď sa sám spýtajte seba, v mnohých obciach, koľko, ako vy hovoríte, neznámych ľudí by sa nedostalo na svoje miesta, keby nemali značku vašej politickej strany za menom.
A ak teda značka môže legitímne fungovať vo voľbách, lebo pri strane vám to nevadí, tak prečo neumožníme – presne opačne voči tomu, čo hovoríte vy –, aby občianske združenie alebo lokálna iniciatíva, alebo akákoľvek iná iniciatíva politická nemohla byť na tom istom mieste, kde dneska sú značky strán? Z akého dôvodu? Povedzte mi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:36 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na rozdiel od kolegov, ja nevidím nič zlé na tomto návrhu zákona, pretože ja osobne Team Vallo nepovažujem, alebo Tím Hattas, za nejakú značku ani za žiadne občianske združenie. Je to asi to, jak keby ja som sa teraz nazval, že ja tam budem mať napísané, že mirmidoni alebo pretoriáni, alebo ja neviem čo. To je, toto je čo?
Som za to, že ak je v zákone napísané, že tam má byť napísané zamestnanie, tak nech je tam napísané zamestnanie, lebo naozaj Team Vallo, Tím Hattas, toto nie je nič. Ak by bol Team Vallo občianske združenie alebo firma a dotyčný kandidát je tam zamestnaný, pre mňa, za mňa nech si tam napíše technik z Teamu Vallo, s. r. o., je mi to jedno, ale v tomto prípade ja určite budem hlasovať za tento zákon, pretože ja osobne som mal ix telefonátov počas volieb komunálnych, myslím ix telefonátov od našich okrskárov z volebných komisií aj z bratislavského, aj z nitrianskeho regiónu, ktorí mali na komisiách s týmto obrovský problém, pretože tie komisie v dobrej viere nevedeli, či majú prijať tie, tie kandidačné listiny, ja som ich odporučil, samozrejme, na štátnu komisiu pre voľby. Tí im tiež nevedeli dať nejakú jednoznačnú odpoveď, pretože ten zákon jednoducho týmto spôsobom mnohí kandidáti obchádzali. A len preto, že je to, Martin, váš kandidát, a len preto, že sú to vaši ľudia, tak teraz akože budeme zatvárať oči? Nie. Pravidlá majú byť rovnaké pre každého, keď to dodržiavajú jedni, nech to dodržiavajú aj druhí. Nech tu nemáme, nech tu máme rovnaký meter, nie dvojaký kilometer.
Čiže v tomto prípade ja určite budem hlasovať so svojimi kolegami za tento návrh zákona a je mi jedno, kto to predkladá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:38 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Za prvé... (Reakcie z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Budaj.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Pán poslanec Poliačik...
Dajte mi nový čas, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:40 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Za prvé buďte si istí, jak tu už bolo naznačené, obraciam sa na predkladateľov, že teda na ten predvolebný čas tie občianske združenia zamestnajú na nejaký úväzok tých svojich kandidátov a celé úsilie, ktoré vy sledujete, jednoznačne obídu. Nevydusíte ich, neodstránite ich, ani keď pritvrdíte tú tému zamestnania. To je také dobrácke upozornenie. Minie sa cieľom vaše úsilie.
Jednoducho strany – aj vaša strana – prežívajú istú krízu, celá politická scéna je po mnohých stránkach neobľúbená a využívajú to občianski aktivisti, ktorí jednoducho vtrhli do politiky a podľa môjho názoru už nikdy neodídu. Pre úvod... Nové technológie dneska už nedávajú stranám žiadnu moc, aby zastavili komunikáciu, a preto tam sú. Dokonca aj niektoré strany sú na tom postavené, parlamentné strany, a nie, že komunálna politika.
A ešte jedna poznámka. Tie mená a tie profesie sú smutným pozostatkom kandidátky jednotného Národného frontu. Tú kandidátku vtedy zostavovala jedna ruka a tá si priala, aby občania, súdruhovia občania videli priam ideálny rajský balans medzi profesiami, aby dojička sa striedala s doc. RSDr., ak viete, čo to bolo, a tak, aby vznikol dojem, že to celý národ nám tu na tej jednotnej kandidátke sa zišiel. Preto tam bolo to zamestnanie. V dnešnej politike čo už vám povie, že v Bratislave ten a ten je v civilnej profesii inžinier stavebný alebo lekár, čo vám to povie, keď...? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2019 o 15:40 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video