12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:11 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je faktom, že seniori majú dnes zákonný nárok na to, aby im bol vyplatený 13. dôchodok vo výške 460 eur. Ako má štát v očiach našich seniorov byť dôveryhodný, zodpovedný, keď nechce naplniť a zabezpečiť ich zákonný nárok, a to splniť svoj záväzok a vyplatiť 13. dôchodok? Tiež som presvedčený ešte o tom, že je možno sa z tejto cesty vrátiť, návrh zákona stiahnuť a zabezpečiť plnenie a splnenie sľubu a záväzku pre našich seniorov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 9:57 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, snáď by som povedal k tejto otázke tiež zo tri vety.
Ak sa vrátim do mesiaca február, keď sa tento zákon prijímal o 13. dôchodkoch, tak boli to politické strany SMER – sociálna demokracia, Ľudová strana Naše Slovensko a SME RODINA, ktoré strany tieto, tento zákon presadili. A teraz na moje veľké počudovanie je to práve minister za stranu SME RODINA, ktorý predkladá tento zákon, aby sme v podstate znížili alebo nezaplatili 280 mil. eur pre našich dôchodcov.
Vážení páni, vážený pán minister, vy si vôbec uvedomujete? Je to najzraniteľnejšia skupina ľudí v našej spoločnosti, to sú naši dôchodcovia. Je ich viac ako jeden milión. Včera to povedal pán Fico. Je asi 16-tisíc dôchodcov, ktorí dostávajú mesačne 210 eur. Tým, áno, tým v podstate navrhujete tých plus 300 eur, ale ostatným v podstate 50 až 80, 100 eur.
Ja si dovolím povedať, že toto neni, neni správne riešenie. Áno, vy niektorí tu predkladáte taký návrh, ako aj pán minister, že odkiaľ zobrať tie peniaze. Vážení páni, ja som to aj včera povedal, 2,4 mld. sme našli na lietadlá. Pán minister, s tým názorom ste aj vy súhlasili, pretože, áno, neposlali ste to vy, ale poslala to bývalá vláda. Ale 800-, 700-tisíc eur posielame bieloruskej opozícii, potom 300 mil. sme odpustili bankám, tie dve percentá. Peniaze by sa našli, ale, bohužiaľ, pre našich dôchodcov nie.
Takže, prosím, uvážte, keď ste hlásali, že opozičné hnutie SME RODINA vyzýva všetky strany na podporu zákona o 13. dôchodku, prosím, stiahnite tento zákon, vážený pán minister. Ja vás na to vyzývam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 9:58 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kamenický, sú tu politici, ktorí podviedli ľudí, keď sľubovali diaľnice do roku 2010, odvolávanie ministrov v prípade podozrenia, dokonca sľubovali 13. dôchodky aj odchod z politiky do roku 2014 a tak ďalej a tak ďalej. Mohol by som pokračovať.
Kolega spomínal volebnú korupciu v prípade sľúbených 13. dôchodkov schválených dva týždne pred voľbami. Žalúdok sa obracia, ak ľudia, ktorí majú podvody na voličoch v DNA, vyčítajú teraz ministrovi, že nedáva 150 mil. dôchodcom, tak ako to oni schválili na vianočné príspevky, ale dáva 307 mil. eur. Veď to je absurdné!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:00 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Všetkým, ktorí pristupovali k faktickým korektne, tak ďakujem, ale musím reagovať na pána Stančíka a na pána toho predchádzajúceho, neviem, jak sa volá už, pardon.
Podvody v DNA, páni poslanci z OĽANO, má váš predseda Igor Matovič. On je usvedčený daňový podvodník (potlesk), ktorý len vďaka tomu, že bol premlčaný jeho trestný čin, tak v podstate nie je súdený. Ja sa pýtam, opýtajte sa vášho predsedu, ako jeho manželka Pavlínka získala 10 mil. eur. Ona je totiž politicky exponovaná osoba, to by ste mali vedieť. To je človek, ktorý je naviazaný na politika, a mal by vedieť zdôvodniť, odkiaľ zobral 10 mil. eur, ktoré investoval do pyramídovej hry, kde možno, pravdepodobne si nechala vyplatiť svoje zisky, a tí chudáci a možno medzi nimi sú aj dôchodci, prídu o svoje peniaze. To je podobné, ako bol BMG Invest. Tak ja som veľmi zvedavý, ako bude potom vysvetľovať, ak bola prednostne vyplatená a prišli o peniaze tí, ktorí boli na dne tej pyramídy.
Čo sa týka, nehovorte mi, viete, keby ste nemali dnes peniaze a poviete, že prijali sme zákon, je tu zákon, kde majú zákonný nárok tí dôchodcovia dostať peniaze, a vy hovoríte, že nemáte. No máte, že vy nemôžte povedať to, vy ste si nadelili 7,8 mld., bankám ste dali 380 mil. a nemáte navyše dať 280 mil. dôchodcom. To myslíte vážne? Toto myslíte vážne? Keby ste nemali, tak možno poviem ako bývalý minister financií, že no, tak treba nejaké opatrenia, neviem čo. Vy máte toľko peňazí, koľko tu žiadny minister financií pred vami nemal. Tak sa nevyhovárajte! Zákon platí a želám, žiadam o stiahnutie tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:01 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:03

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, ešte pred tým, ako sa dostanem k 13. dôchodkom, tak chcel by som povedať pánom poslancom, niektorým, že strana SMER od roku 2010 zvýšila dôchodky z 352 euro na 460, invalidný dôchodok do 70 rokov zo 181 euro na 209, invalidný dôchodok nad 70 percent z 315 na 379 a invalidný dôchodok z mladosti z 240 na 280. A poviem vám aj ďalšie veci, ktoré boli, ktorá pravicová vláda, keď zaviedla reformu 461 a 43. Zákon, kde postihla minimálne dve generácie dôchodcov, pretože ich pripravila o, niektorých o 1 000, niektorých o 2 000 euro, v prepočte potom na eurá to bolo niekde až 150 euro. Ďalej sme na Ústavnom súde dosiahli, že Ústavný súd rozhodol, že zákon bol nesprávny a boli doplatené veci invalidným dôchodkom. A môžem vám vymenovať ďalšie sociálne veci, ktoré sme spravili.
A idem sa vrátiť k 13. dôchodku. 13. dôchodok ešte nebol ani vyplatený, bol riadne schválený a už ho rušíme. Prekvapuje ma, pretože pri rokovaní o sociálnych veciach s pánom ministrom som ho vždycky považoval nie za konzervatívneho, ale za človeka, ktorý predkladal návrhy, či sa týka minimálnej mzdy, alebo či sa týkalo 13. dôchodku, ale to isté ma prekvapuje, aj pokiaľ sa týka zrušenia stravníkov, čiže pre deti.
Vrátim sa ale hlavne k tomu 13. dôchodku, ktorý stále je v platnosti a zákon ešte nezačal ani realizovať ani raz a dôchodcovia nedostali 13. dôchodok a už ho koalícia chce, tento zámer chce zrušiť. Tento zámer vlády Ivana Matoviča, Igora Matoviča dokazuje ekonomický a právny chaos, ktorý tu vzniká. Som asi, asi, asi je to tak, že minister financií vám nechce na to vyčleniť prostriedky. Pretože za iných okolností, keď ste vedeli zrušiť bankový odvod, tak si musíte nájsť tie ich prostriedky aj na 13. dôchodok.
Súčasná koalícia nám pri zavedení 13. dôchodkov vyčítala, že ide o predvolebný populizmus, kupovanie voličov. Isteže, každá strana pred voľbami sľubuje, diskutuje s voličmi a vládna strana aj presadzuje veci v prospech ľudí. Na tom nič nie je mimoriadne a robili to aj strany v súčasnej koalícii. Na rozdiel od nich my si za 13. dôchodkami stojíme aj dnes. Ale ako má verejnosť pozrieť na stranu SME RODINA Borisa Kollára, ktorá za 13. dôchodky hlasovala pred voľbami a teraz zrazu vysvetľuje, že sú neúnosné, finančne neudržateľné? Čo spôsobilo tento obrat? Chybička, že pán Kollár skôr nepredpokladal, že sa dostanú po voľbách do koalície? Skôr je to bezcharakternosť predstaviteľov tejto strany. Voličov dôchodcov použili, oklamali a povedali, že po voľbách už ich nepotrebujeme.
Za manipuláciu najhrubšieho zrna treba označiť niektoré argumenty, ktoré zrušenie 13. dôchodku koalícia odôvodňuje. Za najväčší podvod považujeme slová: „Veď dôchodcovia dostanú viac, ako dostali minulý rok v podobe vianočného príspevku.“ Tak neviem, ako je to viac, keď mali dostať 13. dôchodok a teraz dostanú od 100 do 300 euro. A čo si myslí koalícia o tom, že dôchodcovia sú hlúpi? Veď všetci vieme, že každý poberateľ dôchodku má podľa nami schváleného zákona dostať v decembri sumu zodpovedajúcu priemernej výške jeho druhu dôchodku. U starobného dôchodku, ktorých je najviac, vychádza dávka 462 euro. Čo je viac? Štyristošesťdesiatdva alebo navrhovaný, to, čo som tu povedal, 50- až 300-eurový doplatok? Argumentovanie doterajším vianočným príspevkom namiesto schváleného zákona, ktorý dôchodcom priznáva 13. dôchodok, je naozaj primitívne.
Zákon garantoval, že 13. dôchodok bude riadne schválený, opakujúcim sa presne zadefinovaným príjmom dôchodcu v dopredu stanovenej výške. Jeho zmyslom bolo dať dôchodcom istotu, aby vedeli, koľko peňazí dostanú, a pomôcť prekonať stále zložitejšiu finančnú situáciu. Koalícia však tento zákonný inštitút chce nahradiť štátnou dávkou, ktorú môže kedykoľvek zmeniť. To je ďalší podvod na dôchodcoch.
Chcem poprosiť kolegov z koalície, aby nerobili z verejnosti bláznov a túto hanebnú zradu neodôvodňovali tým, že na to nie sú peniaze. Podľa stále platného zákona pri výplate 13. dôchodku by štát potreboval 580 mil. eur. No po zmene, ktorú navrhuje koalícia, sa na tento účel vynaloží len 307 mil. Rozdiel 273 mil. Nehovorte, že štát nemá takúto sumu na dôchodcov. Nemuseli ste vrátiť bankový odvod, ktorý bol proste, a boli by ste mali dostatok finančných prostriedkov, aby ste ten 13. dôchodok mohli dať.
A nehovoriac o tom, že banky sa vôbec aj pri jestvujúcom koronavíruse správajú tak, ako by sa nemali správať. Na jednej strane koalícia dôchodcom berie, tvrdí, že peniaze nemá, no súčasným bankám vychádzala v ústrety. Okrem toho vláda si navýšila deficit štátneho rozpočtu, kde by ste pri 14 mld. uvedené zdroje hravo našli. Situáciu pri hľadaní peňazí na 13. dôchodky, tak ako boli schválené predchádzajúcou vládou, by vám uľahčilo aj priklepnutie značnej finančnej pomoci z Európskej únie, ktoré tu tak honosne oznamovali ste verejnosti po svojej prvej návšteve Bruselu, pán Matovič.
Schválenie 13. dôchodkov našou koalíciou nebol iba populizmus pred voľbami, ako si tu dnes prezentujete. Bola to reakcia na slovenskú ekonomickú raritu, keď rastú ceny všetkého, kam sa len pozriete, či potraviny, služieb, ale v tomto prípade najmä služieb v domovoch pre seniorov. Ťažšie sú podmienky v zdravotníckych zariadeniach či ozdravných liečebných pobytov. Úpravy dôchodcov, dôchodkov na prelome rokov, teraz hovorím o novoročnej valorizácii alebo vianočných príspevkoch, tentoraz nedokáže pokryť. Životná úroveň dôchodcov sa stáva nedôstojnou. V podobe 13. dôchodku sme im chceli dať najavo, že si našu pozornosť a úctu zaslúžia, a ukázať im, že majú miesto stále v tvrdšej spoločnosti aj napriek tomu, že sú najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva. Zrušením 13. dôchodkov, ale najmä znížením objemu peňazí, ktorá bude na tento účel vyplatená, súčasná koalícia ukazuje svoj postoj k seniorom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

17.9.2020 o 10:03 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Muňko, chcem ti poďakovať, že si na úvod pripomenul zopár čísel, lebo to bolo zopár čísel, ktoré bolo potrebné spomenúť, akým spôsobom sa sociálna oblasť práve v podpore seniorov zlepšovala.
Áno, poslanci koalície to nechcú počúvať, pretože takéto, o takéto informácie, bohužiaľ, nemajú záujem. Oni jednoducho dostali do manuálu napísané, že musia opakovať ako mlynček na kávu, že sme pre seniorov nič neurobili. Ale samotní seniori to vedia a myslím si, že dnes už aj Jednota dôchodcov Slovenska veľmi prehodnocuje ten krok, ktorý unáhlene urobili, keď podpísali dohodu so stranou SME RODINA, ktorá ich podviedla svojím spôsobom, to treba povedať jednoducho. Oni zneužili tému 13. dôchodkov, lebo ich nechceli, lebo keby ich chceli, tak dnes minister nepríde s tým, že tu bude sociálne dávky vyplácať, ale príde tu s 13. dôchodkom a povie, toľkoto máme a toto chceme urobiť.
Čiže ešte raz, ja chcem vyzvať pána ministra, poďte z krátkej cesty späť, pán minister! Ak si chcete zachovať tvár a ukázať, že ste neklamali, a presvedčiť aj svojich koaličných partnerov, ktorí vás obviňujú, že ste volební korupčníci, tak poďte späť a schváľte 13. dôchodok v plnej výške, tak ako sme ho navrhli pre 1,4 mil. všetkých oprávnených dôchodcov, ktorí majú na to nárok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:10 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán poslanec Blanár. Pán minister, znova rokujte, stiahnite zákon, rokujte s ministrom financií, pretože minister práce, sociálnych vecí je vždycky závislý na ministra financií. Nech vám tie peniaze, ktoré tam potrebujete, dodá. Má na to proste a pomôžete všetkým dôchodcom na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:11 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:12

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, kedysi v parlamente tu bola noc dlhých nožov a dnes zažívame deň generačnej lúpeže. Jedna celé štyri milióna ľudí na Slovensku, tí najzraniteľnejší, tí najslabší budú olúpení touto vládou. Každý starobný dôchodca bude pripravený, obraný o 260 euro za mesiac. Toto je generačná lúpež a je to aj obrovský volebný podvod a bolo to už naznačené, pretože tuto pán minister Milan Krajniak v tomto parlamente ešte pred pár mesiacmi hlasoval za 13. dôchodok a dnes je to on, ktorý oberá tých istých dôchodcov o tieto peniaze, ktoré im mohli pomôcť. Navyše v čase korony, keď tu každý deň počúvame, že dôchodcovia a seniori sú tí najzraniteľnejší, tí najslabší, ktorých môže korona najviac ohroziť. Týmto ľuďom teraz zoberieme aj tie omrvinky, ktoré im tento štát kedysi dal. Je to naozaj nemorálne a cynické.
Ja tam cítim štyri rozmery a pokúsim sa to zhrnúť veľmi rýchlo. Prvý rozmer je politický. Rozumiem tomu, že medzi ľavicou a pravicou existujú dramatické rozdiely. Predtým bola ľavicová vláda, ktorá chcela pomáhať slabším, lebo to je základom jej programu. Pomáhať tým najslabším zamestnancom, pomáhať seniorom, pomáhať rodinám. Ale potom máte pravicové myslenie a pravicovú filozofiu, ktorú zastupuje táto vláda. To znamená pomáhať voľnému trhu, biznismenom, bankám, tým bohatším. Oni veria tomu, že to rozhýbe ekonomiku a budú mať z toho osoh aj tí najslabší. My ľavičiari hovoríme, že tak to nefunguje, ale toto je legitímny rozpor medzi ľavicou a pravicou. My ako ľavičiari sme pomáhali hodnote solidarity, oni ako pravičiari pomáhajú trhu.
Problém je tá faloš, ktorá tu bola pred voľbami. Pretože aj nominálne pravicová strana SME RODINA veľkolepo podporila 13. dôchodok a tá faloš je to, čo my dnes kritizujeme, a preto aj budeme odvolávať ministra Krajniaka a budeme kritizovať aj jeho šéfa Borisa Kollára, lebo ten podvod na dôchodcoch nie je jediný. Oni sú pokrytci prakticky v každej téme, ktorú ľuďom sľubovali. Oberajú robotníkov o minimálnu mzdu. Oberajú deti o obedy, oberajú seniorov o dôchodky. Hovorili o 25-tisíc bytov ročne, odrazu na tom netrvajú. Hovorili o tom, ako budú naháňať mimovládky, ako im nebudú dávať peniaze. Dneska idú mimovládkam státisíce. To nie je problém. Hovorili o tom, ako budú geopoliticky zmierliví, a dneska tu podporujú tú najtupšiu rusofóbiu. Toto je SME RODINA. Najväčší podvodníci v politike Slovenskej republiky v dejinách. To už ani nejdem hovoriť o tom, že pán predseda parlamentu Boris Kollár tu bol vyhlásený sukničkár a dneska sa aj v tomto obrátil a naháňa chlapov. Toto je Boris Kollár, toto je SME RODINA. Falošná, falošná, falošná a práve preto musíme na to upozorňovať a musíme odvolávať aj ministra Krajniaka.
Druhý rozmer je ekonomický. Ekonomický rozmer súvisí s tým, že ľavica verí v keynesiánsku ekonomickú politiku. To znamená, chceme pomôcť ekonomike v čase krízy tým, že budeme podporovať spotrebu a kúpyschopnosť obyvateľstva aj seniorov. To znamená, zvyšujeme sociálne dávky alebo zvyšujeme minimálnu mzdu pre zamestnancov a tých najchudobnejších robotníkov, aby mali peniaze, aby si za tie peniaze mohli kupovať tovary a aby potom tie firmy tie tovary mohli vyrábať a takto sa rozhýbava ekonomika. Takto to funguje a robia to Nemci, robia to Francúzi, robí to každý civilizovaný štát. Ale nie, oni si vybrali neoliberálnu cestu. Pomáhať podnikateľom a ošklbávať ľudí ešte aj o tie najzákladnejšie sociálne práva. A toto je podľa mňa ekonomicky samovražedné, pretože ľudia nebudú mať peniaze a ekonomika bude stagnovať a padať.
Toto je výsledok politiky tejto vlády, vlády Igora Matoviča a ten argument, že peniaze nie sú. Tak ono vraj nie sú peniaze, ale oni si stihli požičať 12 mld., čiže môžu rozdávať, koľko len chcú, ale oni rozdávajú, viete komu? Bankám. Tristoosemdesiat miliónov dajú bankám, ale nenájdu 280 mil. na dôchodcov. Aká to je zvrátená logika? To isté. Oni si nájdu peniaze 700-tisíc pre bieloruskú opozíciu, bieloruskú opozíciu. Ja neviem o tom, že by slovenská vláda mala riešiť Bielorusov alebo ľudí z Ugandy alebo z Botswany, oni majú riešiť Slovákov. Naši seniori nemajú dosť peňazí, a oni posielajú peniaze bieloruskej opozícii. To je priam neuveriteľné! Čiže je to len výhovorka. Oni peniaze majú, ale dávajú ich bankám, dávajú ich bieloruskej opozícii, dávajú ich podnikateľom, ale nedávajú ich tým, ktorí ich najviac potrebujú - dôchodcom, robotníkom, rodinám. Toto sú tí ľudia, ktorým my musíme pomáhať.
Tretí rozmer je sociálny. Sociálny rozmer súvisí s tým, že predsa my si musíme ctiť hodnotu solidarity. Naši starí otcovia a staré mamy tu vybudovali prakticky všetko, čo tu máme, po druhej svetovej vojne. Vychovali nás, dnes sa starajú o naše deti, o vnúčatá, okopávajú záhrady, zveľaďujú našu krajinu. Poznáte koncept striebornej ekonomiky. To nie je tak, že oni by tu boli na príťaž. Oni pomáhajú spoločnosti, sú mimoriadne vzácni. Tak im poďakujme aspoň tým, že im dajme vianočný dôchodok. Je to naozaj také ťažké?
A tu narazím aj na štvrtý rozmer – kultúrny rozmer. Ja cítim, že sa tu rozmáha niečo ako generačný rasizmus. Požičiam si opäť pojem od Dušana Jarjabka – generačný rasizmus. Cítim toľko nenávisti aj na sociálnych sieťach voči staršej generácie od mladých ľudí, ktorí si mysleli, že zjedli všetok rozum sveta. Veď to je neuveriteľne cynické. Títo ľudia ich vychovali a naozaj vybudovali všetko. Dokonca to boli častokrát ľudia, ktorí ešte aj bojovali v druhej svetovej vojne a len vďaka tomu sme neskončili v plyne, kde by nás poslalo nemecké gestapo. Takže povedzme im, ďakujeme, a nešírme tento generačný rasizmus.
Ja som presvedčený, že by sme sa mali postaviť proti cynickej a neoliberálnej politike tejto vlády. Už aj preto, že máme memento v dejinách, a spomeniem jeden slávny citát z druhej svetovej vojny, týka sa hitlerovského Nemecka: „Keď prišli po komunistov, tak som bol ticho, lebo som nebol komunista, keď prišli gestapáci po Židov, tak som bolo ticho, lebo som nebol Žid, keď prišli gestapáci po odborárov, tak som bol ticho, lebo som nebol odborár, a keď prišli gestapáci po mňa, už sa nemal kto za mňa postaviť.“ Obráťme tento výrok a zamyslime sa nad dnešnou situáciou. Keď okrádajú dôchodcov, nesmieme byť ticho, keď okrádajú robotníkov, nesmieme byť ticho. Keď okrádajú deti o obedy, nesmieme byť ticho.
Poučme sa z histórie, postavme sa za tých najslabších a, pán minister, prosím, nájdite v sebe aspoň kúsok sociálneho súcitu a neokrádajte naše staré mamy a starých otcov.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2020 o 10:12 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Blaha, ja by som vám aj chcel veriť, aj by som vám uveril, keby ste neboli členom strany SMER, keby ste nevystupovali za stranu SMER, keby ste neboli poslanec strany SMER takú dlhú dobu a všetky tie veci, ktoré ste hovorili o pomoci najslabším, o tom, ako vy ste im pomáhali, taká zidealizovaná predstava, že vy smeráci ste pomáhali tým najslabším a teraz sú tu títo neoliberálni extrémisti, ktorí tým najslabším uberajú. Ja sa s vami nebudem hádať o tom, že títo ľudia ukracujú tú najslabšiu časť obyvateľstva o ich príjmy, o to, čo by mali mať, ale taktiež sa bránim tej vašej zidealizovanej predstave o tom, ako vy ste veľa robili pre dôchodcov, ako vy ste veľa robili pre tých najslabších, pretože to nie je pravda.
Keď hovoríte, že táto vláda pomáha biznismenom, ja by som tu vedel vymenovať xy oligarchov, ktorí stáli za SMER-om a ktorým všetkým pomohli. Vieme dobre, jak zachraňovali Váhostav, ako riešili ďalších rôznych skorumpovaných mafiánov. Tá Počiatkova vila, ktorú ste spomínali, to je tiež váš výtvor. Viete, nemôžme sa tu k tomu stavať, ako keby vy ste boli najčistejší a teraz sa do týchto ľudí, ktorí, samozrejme, majú toľko špiny za ušami, že by sme mohli o tom dlho rozprávať, púšťate, ako keby oni boli teraz nejaká chyba.
A keď ešte spomínate mimovládky, ja nerozumiem, kde sa v smerákoch berie drzosť hovoriť o tom, že táto vláda podporuje mimovládky. Veď Robert Fico stál na tlačovke, hovoril, ako dostanú 30 mil. eur v jednom roku. Chcel si ich kúpiť a potom mu podrezali krk. Presne tak to dopadlo. Mysleli ste si, že ich skorumpujete, ale tie boli nastavené úplne inak.
Ale s jednou vecou s vami súhlasím. Odhliadnuc od toho, že, samozrejme, táto vláda má dosť peňazí na to, aby mohla dať ľuďom 13. dôchodky, že majú zdroje na to, pretože si ich požičali, a že majú zdroje na to, aby teoreticky znížili odvodové zaťaženie minimálnej mzdy, aby to neohrozilo pracovné miesta a ľudia mohli dostať väčšie výplaty, ale to, že sa tu naozaj rozmáha, nie, ako vy to nazývate, generačný rasizmus, lebo to je nezmyselný pojem, ale nejaká generačná nenávisť, že množstvo mladých ľudí naozaj ohŕňa nosom nad tými dôchodcami, že im musí platiť, ale zabúdajú na to, že to boli tí dôchodcovia, ktorí platili za ich školné, ktorí platili za ich výučbu, vzdelanie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:20 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, idete odvolávať ministra Krajniaka, 10 rokov ste tu sľubovali 13. dôchodky. Prečo ste neodvolávali svojich ministrov vtedy, keď nesplnili to, čo ste sľubovali ľuďom niekoľko rokov? Útočíte tu na prvú signálnu, ale teda musím vám povedať, že naši dôchodcovia naozaj nie sú hlupáci a už dávno vás prekukli. Podceňujete ich, keď im tlačíte do hlavy tieto vaše kaleráby, a to teda na 100 %.
Dovoľte mi, aby som zacitovala: „Garantujem vám, že keby sme neurobili posledný týždeň 13. dôchodky, tak SMER má vo voľbách 12 alebo 13 %.“ To vyhlásil po voľbách váš bývalý premiér Fico. Treba vám uznať, že teda v tomto ste fakt dobrí. Pred voľbami korumpujete voličov a po voľbách chcete, aby to riešil niekto iný. Prosím vás, pozrite si aj vlastné maslo na hlave.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:22 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video