12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:14 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 18:01

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán minister, vážená snemovňa, vlastne je priam hriechom, že vystupujem po tomto záverečnom slove, ale v jednom sa moje a vaše hodnotenie rozchádza. A teraz to nehovorím ani s krvavými očami, ani s penou huby. Ja si proste nemyslím, že poslanec Blaha verí tomu, čo hovorí. Ja si myslím a bez psychoanalýzy a bez Freuda a Fromma a všetkých ďalších, že je to proste cynická kalkulácia, že sa nejedná o vnútorné presvedčenie, ale že sa jedná o niečo, čo je ´deal´. Čo je deal, kde proste predávam svoju nejakú tvár za to, aby som mal svojich voličov. Samozrejme, cieľom každého politika je zrejme mať voličov. Ide o to, za akú cenu ich chce mať.
A poslanec Blaha zaplatil ťažkú cenu. A myslím si, že tak ako na jednej strane to, čo hlása, mu zabezpečuje to, kvôli čomu to hlása, tak to zároveň zatvára brány, ktoré by mu niekedy v živote umožnili vstúpiť do niečoho lepšieho.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.9.2020 o 18:01 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:04

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, ctené kolegyne, kolegovia, ja som v prvom čítaní, keď som vystúpil k tomuto návrhu zákona, hovoril o tom, že je potrebné chrániť zvieratá, že zvieratám je ubližované a že som stopercentne za to, aby sa aj legislatívne, pokiaľ je možné, upravili tieto sadzby tak, aby sme zabránili pokračujúcemu týraniu zvierat.
Kritizoval som v tom návrhu zákona ale množstvo vecí, ktoré prakticky hovorili o tom, že v extrémnom výklade, v extrémnej forme výkladu, že keď vám cez noc zomrie škrečok, môžete skončiť vo väzení za to, že ste mu neposkytli adekvátnu starostlivosť, keď to potreboval. Tie paragrafy boli formulované tak vágne a tak zoširoka, že sa to naozaj dalo zneužiť.
A rovnako som hovoril o tom, že keď tam bolo to ustanovenie, že nemôžete cvičiť zviera na inom zvierati, že to môže urobiť obrovské problémy pri výcviku, ja neviem, policajných psov, poľovníckych psov, pri výcviku v rôznych iných odvetviach, a preto ja som nesmierne rád, pani Zemanová, ja vám za to otvorene ďakujem, že ste prišli s tými pozmeňovacími návrhmi a tieto veci, ktoré som tu kritizoval, ste dali na pravú mieru.
Jednak odstránili a z druhého hľadiska precizovali tak, že v prípade výcviku zvieraťa na inom zvierati musí byť dokázané, že išlo o tréning s cieľom nejakých tých psích zápasov, aby to skutočne nemohlo byť použité ako bič proti poľovníkom zo strany nejakých možno premotivovaných jedincov.
Z tohto hľadiska, keď sa prijmú tieto pozmeňovacie návrhy zákona, som hovoril so svojimi kolegami a rozhodli sme sa, že tento váš návrh zákona podporíme, že budeme za to, aby bol prijatý, pretože nám záleží na tom, aby boli zvieratá chránené. Samozrejme, nemáme problém s tým, keď niekto zakáže psie zápasy. No kto normálny by sa pozeral na psí zápas? Čiže nemáme problém s tým, aby toto zakázané bolo. A zároveň nemáme problém s tým, aby sa sprísnili niektoré sadzby v prípade zanedbania starostlivosti o zvieratá, tak ako uvádzate v tomto návrhu zákona.
A práve v tomto období, kedy celým Slovenskom naozaj letia tie reportáže strašného charakteru o tých psích zabíjačkách, iste ste to videli v Chminianskych Jakubovanoch na východe Slovenska, je skutočne potrebné otvoriť širokú debatu o tom, či zvíťazí politická korektnosť, kedy nebudete za žiadnych okolností kritizovať to, čo sa deje v osadách len preto, ja neviem, či sa bojíte, že vás označia za rasistov, alebo sa bojíte, že budete proste nejakí neprijateľní extrémisti. Neviem, čo všetko. Pýtam sa vás, môžete mi to povedať. Alebo zvíťazí zdravý rozum, spravodlivosť a právo a pôjdete tam a potrestáte tých páchateľov.
Ja nevravím, že všetci príslušníci nejakých menšín týrajú zvieratá, v žiadnom prípade. Nevravím ani to, že vo všetkých osadách sa to deje, ale v mnohých sa toto deje a treba proti tomu bojovať, lebo tie zábery, ktoré ľudia vidia, to, na čo sa musia pozerať, to je niečo nechutné, to je niečo barbarské, je to primitívne a je mi úplne jedno, či to robí niekto v osade alebo v centre Bratislavy. Je to niečo, čo do 21. storočia proste nesmie patriť. A som si istý, že na tom sa tu celospoločensky zhodneme, že nikto nepríde a povie, že je normálne vyrábať zo psa masť. Toto nemôže povedať nikto zdravý, nikto rozumný a nikto normálny.
A keď vidím na tom zábere, že tam majú pripraveného psa, ktorého idú stiahnuť z kože, vyvrhnúť a zjesť a príde tam polícia a veterina a povie, no my ho nemôžeme zobrať, no lebo ho nemôžeme, a nechajú ho tam, nech ho zjedia, tak ako sa mám s normálnym pokojom na toto pozerať? Ako sa majú na toto pozerať občania, keď vidia, že polícia a štátne orgány buď majú zviazané ruky alebo sú úplne neschopné? A hľadajme odpoveď na túto otázku, pretože my priamo vidíme, ako niekto ide páchať nechutný barbarský trestný čin a my mu v ňom nemôžme zabrániť. My nemôžme zabrániť tomu, aby zavraždili živú bytosť, lebo o tomto to presne je.
Keď tu bol v minulom volebnom období prijímaný ten zákon, že zviera nie je vec, presne takto som vystupoval. A hovoril som, tak ako pri tom zákone v prvom čítaní, že nie je podstatné to, čo je napísané v zákone, ale podstatné je to, či aplikačná prax zabezpečuje to, že dodržiavanie tohto zákona je skutočne natoľko kvalitné, že si môžme povedať, že sa s kriminalitou bojuje. A presne to to je. Aj keď teraz prijímame tento návrh zákona, ešte to v praxi nemusí znamenať vôbec nič.
Nemusí to znamenať vôbec nič, ak polícia nezačne skutočne koncepčne riešiť tento problém, mapovať túto kriminalitu, zaznamenávať si ju a ja som presvedčený o tom, že sa s týmto bojovať dá a že sa s tým bojovať musí.
A myslím si alebo mám pochybnosť, alebo bojím sa skôr o to, že tá environmentálna sekcia polície proste nemá kapacity a nemá šancu bojovať s tak veľkým množstvom týchto prípadov, ktoré na východe Slovenska máme. Lebo ja som z takéhoto regiónu. Som z regiónu, kde na jednej strane patrí do prvej trojky najmenej rozvinutých okresov, a na druhej strane máme obrovský problém s týmito osadami, nie so všetkými, samozrejme. A v mnohých z nich som to videl na vlastné oči mnohokrát, keď boli zvieratá týrané a v mnohých som počul o tom a oni sa tým v podstate chvália. Na kameru vám to nepovedia, aj do televízie vám budú klamať úplne niečo iné, ale v mnohých z nich skutočne dochádza k tomu, že sa tie psy jedia a možno aj iné zvieratá, ja neviem. A proti tomu sa je potrebné postaviť.
Čiže, pani Zemanová, neberte túto rozpravu ako nejaký útok voči vám. Ja som povedal, my ten návrh zákona v takomto znení podporíme. Tie veci, s ktorými sme nesúhlasili, ktoré mi prišli absurdné, tie ste dali preč, to je výborné a sme pripravení zahlasovať za tento návrh zákona, ale ja úprimne chcem, a preto tu stojím, aby sa tým zvieratám pomohlo. Aby toto týranie nepokračovalo, aby sme sa nemuseli pozerať na to, ako sa tu niekto správa ako primitív z praveku a vysmieva sa nám do tváre, že aj tak mi nič nemôžete, ja si tu môžem zabíjať psy, mačky, hocičo a smiať sa vám do tváre, ešte aj keď je na videu, na videu, ako sťahuje toho psa z kože, aj tak mu nič nemôžeme. Tak jednoducho toto takto ďalej ísť nemôže.
Preto tu stojím a preto dúfam, že mi poskytnete odpovede na tieto otázky a aspoň mi dáte nejaké zabezpečenie, teda nie zabezpečenie, ubezpečenie vašimi slovami, že sa s týmto problémom aj vďaka tomuto návrhu zákona možno niečo pohne a zároveň, že možno vy, lebo ja som dnes dal interpeláciu na ministra vnútra, kde som sa ho presne na tieto veci pýtal. Ja ju potom zverejním, môžete si ju prečítať. A dúfam, že vy budete aktívne komunikovať ako predkladatelia tohto návrhu zákona práve s ministrom vnútra, ktorý to má v kompetencii, má tú políciu pod sebou a môže s tým niečo robiť. Lebo vieme, že minulé vedenia tohto rezortu s týmto reálne nič nerobili, lebo inak by to nebolo v takom stave, ako to je. A pomôžete tomu, aby sme nepozerali ďalšie takéto reportáže, aby sme zase nemuseli vidieť, ako tieto zvieratá trpia a aj keď viem, že sa to úplne zastaviť nedá, nikdy neeliminujeme kriminalitu na úplnú nulu, to je proste utópia, to je sen, ale aby sme väčšinu týchto páchateľov konečne poslali tam, kam patria, a to je za mreže.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.9.2020 o 18:04 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, dnes som mal k tomu tlačovku. Neviem, či ste ju sledovali aj s envirokriminalistom pánom Kernom k tejto veci, kde som odsúdil vlastne tieto medializované informácie. A takisto odsudzujem tieto praktiky, ktoré sa dejú v niektorých osadách. Tento problém nie je konkretizovaný hlavne na tieto osady, je to celospoločenský problém, kde vlastne celá spoločnosť, či to je majorita, či to je minorita vlastne týrajú tých psov a celkovo zvieratá. Čiže neupriamil by som teraz pozornosť na tieto osady. Samozrejme, k tomu nám prispievajú teraz tieto medializované informácie. Dneska som sa o tom bavil s pani Kövešovou, redaktorkou, ktorá súhlasila so mnou, že to je naozaj celospoločenský problém.
Ja nechcem rozdeľovať spoločnosť tak, ako vy, ani nebudem tu percentuálne hovoriť o tom, že aké, v akých percentách vlastne pácha, robia, alebo týrajú tých psov väčšinové spoločenstvá, minoritné spoločenstvo. Nebudem rozdeľovať spoločnosť. Vy sám ste došli za mnou vzadu a ste hovorili, že nehovoríte teda konkrétne o všetkých Rómoch a potom ste povedali, že v mnohých osadách. Ja pokiaľ viem, ide možno o dve-tri osady. Samozrejme, nespomenuli ste tam ani obce, kde majoritné spoločenstvo tak isto konzumuje psov a dokonca sa tým chvália. Ešte raz opakujem, nechcem rozdeľovať spoločnosť tak, ako vy, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:11 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Keď bol tento zákon v prvom čítaní, tak podľa mňa, ako si ty vravel, že ste to kritizovali. Kritizovali sme to aj my. Jediné, s čím sme vtedy súhlasili, bolo to, tá systematická zmena zaradenia tých trestných činov do skupiny trestných činov proti životnému prostrediu. Jedine s tým sa dalo asi v tom prvom kole súhlasiť. Teraz tu prišli nejaké pozmeňujúce návrhy. Ale tak jak si povedal, že si zvedavý na tú aplikačnú prax, tak to som aj ja veľmi zvedavý, že ako tá aplikačná prax bude vyzerať.
A keď môžem za seba povedať, rozprával si tam nejaké rečnícke otázky alebo tak. Za týranie psov a zvierat nie som ani ja, ale to, keď sa niekto rozhodne zjesť svojho psa, tak mne osobne to napríklad nevadí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:13 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja len trošku asi nadviažem na poslanca Petra Polláka a chcem teda dať na správnu mieru, že samozrejme, pán Mazurek, aj ja ako Róm a v prvom rade ako človek odsudzujem akékoľvek týranie zvierat. S tým maximálne súhlasím a bez ohľadu na to, či ide o rómskeho občana alebo ide o nerómskeho občana.
Ďalšiu vec ale, ktorú by som rád upriamil, mám pocit, že aj pani Kövešová a samotné médiá si naozaj na tom robia takú dobrú polievočku a masírujú to viac-menej tak, aby im to vyhovovalo a realita je podľa mňa niekde úplne inde. Možno pred mesiacom ste zaregistrovali aj vy určite, pán Mazurek, aj iní poslanci, išlo tiež o reportáž, myslím si, že pani Kövešová to celé teda odvysielala - nechcem teda, myslím si, že to bola pani Kövešová -, kde nerómsky občan, a to teda hovorím, nejdem si obhajovať rómsku populáciu, ale teda opakujem, človek, nerómsky občan tam doslovne týral psa, zmlátil ho a všetko možné, čo len mohol a potom sa tomu tak vysmieval a ešte dokonca to odôvodnil, však neviem, čo sa teda dialo, že som si to uvedomil až na konci, keď už ten pes bol mŕtvy. Predpokladám, že o tejto reportáži teda viete aj vy, aj mnohí. Chcem len to uzavrieť, že meter musí platiť pre všetkých občanov bez ohľadu na to, či ide o rómskeho občana alebo nejde o rómskeho občana. A ako vravel aj pán poslanec Pollák, že skutočne netreba rozdeľovať spoločnosť a skutočne netreba percentuálne vyhodnocovať, že koľko v rómskych osadách alebo v koľkých rómskych osadách sa deje alebo sa dejú tieto škaredé veci. Naozaj meter platí pre všetkých rovnako.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:14 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V každom príspevku pán Mazurek loví vo svojich vodách. Všetci vieme, aké tie vody sú, všetci vieme, na koho smeruje svojimi príspevkami. Ja absolútne súhlasím. Ja chovám psov tridsať rokov a týrať nielen psov, teda všetky zvieratá je neľudské. Ale týrať psov, pretože pes je naozaj priateľ človeka, či ho už teda zabiť a zjesť alebo ho zakvačiť za guľu a ťahať. Ale, pán Mazurek, skúste aj vy nerobiť túto duálnosť v týchto vašich príspevkoch a skúste niekedy vystúpiť aj s tým napríklad, ja vám poviem dva príklady.
Prvý bol, bola množiteľka psov, žena, ktorá mala v, predstavte si, meter krát päťdesiat dve fenky a tam v týchto bedničkách chovala asi dvadsať, dvadsať týchto bedničiek mala a chovala takto psy. Druhý bol muž, ktorý pripravoval psy na zápasy a keď mu pes nebol dobrý, tak ho jednoducho ubil palicou. Boli to bieli ľudia. A chcem vám povedať, že o obidvoch viem. A viete, čo mali obidvaja na profile? Taký zelený krúžok s takým krížom zeleným. Ale vy nikdy takýchto vašich priaznivcov nebudete tu pranierovať.
A teraz začnite s mojím čvirikom, ako behá vonku a potom vzadu mi poviete, ako ma máte rád a ako ste sledovali moje relácie. Tak začnite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:15 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Mazurek, naozaj si sa dotkol témy, ktorá je veľmi pošramotená za posledných pár dní a naozaj sa dotkla určite aj väčšinovej, ale snáď aj menšinovej populácie slovenského národa. Nikto tu nerozprával, pokiaľ som dobre počúval, a myslím si, že reakcie na pána poslanca Mazureka sa troška vymykali tomu, čo rozprával, to, čo povedal. Nikto tu nehovoril o tom, že tento problém sa týka iba osád. Táto reportáž poukazovala na problém danej lokality, na problém danej osady, na problém taký, ktorý je už niekoľko desiatok rokov na Slovensku známy. Je jasným faktom, je jasnou pravdou, je to jednoducho realita, psy v osadách, v niektorých osadách, nebudem rozprávať, že je to vo všetkých, pretože by som klamal, jednoducho sú chované na konzum, sú kupované na konzum a je to jednoducho niečo strašné. Ďalší takýto gastrozážitok sa koná pravidelne v obci Lomnička, ale tam sa to netýka psov, tam sa to týka poníkov. Aj o tom bola zaujímavá reportáž. Jednoducho všetko sú to pravdy.
Čo sa týka množiteľských staníc a chovateľov psov na bojové zápasy, bojových plemien, je to tak isto odsúdenia hodné. Nech má v krúžku, pán Pročko, krížik, nech má tam hviezdu, nech má tam kosák, kladivo, je to jedno. Takýto človek, ktorý nemá vzťah k zvieraťu, nemôže mať vzťah ani k ľuďom. Takýchto ľudí musíme odsúdiť všetkých rovnako. A čo sa týka zákona, ktorý predkladá alebo predkladateľkou je pani kolegyňa Zemanová, je, aplikačná prax tohto zákona je deravá, je neuplatniteľná. Jednoducho envirokriminalisti nemôžu tieto veci stíhať riešiť, jednoducho kapacitne na to nemajú fondy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:17 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom. Tak pán poslanec Pollák, nevidel som vašu tlačovku. Zdôrazňujete niečo, čo som zdôrazňoval sám v tom príspevku a mohla to byť naozaj dobrá faktická poznámka skutočne vo vecnej rovine. Nemuseli ste sa zase znížiť k tým zbytočným útokom, že nejak rozdeľujem spoločnosť alebo percentuálne vypočítavam. Kedy som to urobil? Ktoré slovo? Ktorá veta? Lebo som to neurobil. Nepovedal som nič o rozdeľovaní. Hovoril som o tom, že v mnohých osadách sa to deje, nie vo všetkých a že sa to nedeje len v osadách. Ako toto môžeš nazvať rozdeľovaním spoločnosti, ja neviem, ale je to škoda, lebo naozaj to mohla byť dobrá faktická poznámka.
Kolega Filip Kuffa, ty sa staneš asi internetovou hviezdou, keď tvoje video o tom, ako nemáš problém s tým, že zješ vlastného psa (povedané s pobavením), alebo teda keď niekto iný zje vlastného psa. No tak jednoducho to asi, to asi bude dosť virálne video. To už teraz viem.
Pán poslanec Herák, to, že si na tom médiá robia veľkú reklamu, no komerčné médiá sú založené na tom, že potrebujú generovať zisk. Takéto reportáže s emotívnou hudbou, cielene zostrihané, to aj hlupák musí pochopiť, že to je robené za účelom získavania sledovanosti, ktorá sa následne prejaví v ziskovosti. A je jedno, o akú tému ide. Oni myslia iba skrze čísiel. To ale samozrejme neznamená, že niektoré tie veci zverejnené v tých reportážach nie sú pravdivé. A ja som ten posledný, naozaj posledný, ktorý by sa zastával mainstreamových médií. Hovoríte, že musí byť rovnaký meter na všetko, netreba rozdeľovať spoločnosť. Ja vám k tomu tlieskam, ja to hovorím stále, od začiatku, a nemám s tým najmenší problém.
No a pán Pročko, vám len, dospejte, prosím vás, dospejte, už je najvyšší čas.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.9.2020 o 18:19 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:21

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo aj za rozpravu. Zodpoviem na niektoré otázky, ktoré tu odzneli.
V najbližších dňoch, možno budúci týždeň by sme radi predstavili takzvanú takú procesnú mapu, ktorá by mohla jednoznačne identifikovať medzery v legislatíve a v aplikačnej praxi. Konkrétne pôjde o sledovanie časovej osi od nadobudnutia zvieraťa, jeho chov, až po prirodzený úhyn pri spoločenských zvieratách a až po ich ďalšie spracovanie pri hospodárskych. Táto mapa nám pomôže odsledovať, v ktorých lokalitách prichádza najčastejšiemu týraniu zvierat a ich následnému zabitiu.
Ja som veľmi rada, že vyzerá to na silnú podporu tohto zákona naprieč tejto sále a verím, že ten sumár opatrení, ktoré chceme predstaviť, opatrení veterinárneho charakteru, pretože naozaj ten Trestný zákon hovorí už o tých represiách, keď sa už tie trestné činy dejú, tak ten sumár veterinárnych opatrení, ktoré chceme navrhnúť, ktoré zabezpečia a budú prevenciou aj pre množenie, množenie psov až po represívne opatrenia.
Samozrejme, je dôležitá spolupráca s ministerstvom pôdohospodárstva aj ministerstvom vnútra a aby vlastne aj polícia naozaj dostala tie mantinely, aby mohla viacej konať. V tomto ohľade máme v našom programovom vyhlásení vlády posilnenie postavenia enviro-polície. To je v podstate v súčasnosti odbor environmentálnej kriminality, áno, a je podhodnotený v súčasnosti. Teda táto kompetencia, ktorá im teraz pribudne, tak určite tam bude vyšší nápad trestných činov v oblasti trestných činov voči životnému prostrediu. Ak tento zákon prijmeme, kde tieto, potom následne tieto trestné činy budú patriť.
Myslím si, že z tejto debaty možno by bolo celkom zaujímavé otvoriť aj diskusiu na príslušných výboroch, či už to je výbor pre obranu a bezpečnosť a pýtať sa tam pána ministra Mikulca, aby nám možno vysvetlil, ako plánuje posilniť kapacity enviro-polície a ako plánuje vlastne dať zvýšiť nejako kapacity alebo technické zabezpečenie, čo, alebo podľa toho, čo potrebujú títo špecializovaní policajti, ktorí budú riešiť tieto trestné činy. Tak možno je to dobrá myšlienka ho prizvať na výbor, ako aj pána ministra Mičovského, pretože si myslím, že naozaj veterinárny zákon je kľúčový. Kľúčový, aby sa zmenil, aby takéto veci, ako zákaz konzumácie spoločenských zvierat, ktorý, žiaľ, momentálne nie je zadefinovaný, ale vyzerá to tak, že, že asi, asi by sa to tam do toho zákona malo dostať. V minulosti to bolo viackrát diskutované, že takáto činnosť nikomu neprekáža. No ja si myslím, že, že je to také dosť zvláštne, pán poslanec Kuffa.
Taktiež je otázne, sme to mali podnet, aby sme do tohto zákona zakomponovali medzi trestné činy krádež zvierat, medzi tie časti Trestného zákona, ktorý hovorí o takzvaných farmárskych trestných činoch, kde by vlastne mohlo byť zakomponované, a zákaz, krádež živého zvieraťa, kde by spadala aj krádež psa, ale aj krádež hospodárskych zvierat a či ovce alebo nejakých jednotlivých kusov dobytka. Trošku to bol zložitejší problém, takže sme sa nakoniec rozhodli, že nebudeme otvárať v tejto chvíli aj túto problematiku, ale pri najbližšej novele trestného zákona. Dovtedy by sme to radi vykonzultovali, že ako by to bolo tam, ako by to pomohlo a či by to pomohlo a ako by to bolo vhodné priformulovať.
Naozaj sa chceme venovať v spolupráci aj s kolegami alebo s každým, kto má záujem, zatočiť proti množiteľom. Samozrejme, aj tento trestný, novela Trestného zákona bude prijatá. Bude sa dať v niektorých prípadoch aplikovať, avšak nie, nie vo všeobecnosti. Tam bude treba vytvoriť ďaleko účinnejšie kroky. Je to mafia, ktorá je rozlezená po Slovensku od rôznych skupín obyvateľstva. Rôznych, aj vysoko postavených skupín obyvateľstva. To, čo je zásadné a ktoré tu bolo aj poukazované na takých jednotlivých prípadoch týrania na jednom zvierati, je ďalšia zásadná zmena, ktorá hovorí, že súčasný Trestný poriadok hovoril, že trestný čin je, keď sa páchal na viacerých zvieratách. V súčasnosti už hovoríme, že to môže byť aj na jednom zvierati. Čiže tie zábery alebo konania, ktoré, ktoré sme mali možnosť vidieť na rôznych sieťach, tak už aj pri jednom zvierati to bude môcť byť trestný čin.
Ak bude zákon schválený, je navrhovaná účinnosť od 1. novembra tohto roka. Takže pevne verím, že sa tak stane a že bude to naozaj jeden, stopka v týraní zvierat. Ale musíme povedať, že to je len začiatok a naozaj musíme dať pomocnú ruku aj našim štátnym orgánom, aby naozaj to nezostalo na papieri, ale aby tá aplikačná prax, po ktorej tu všetci voláme, lebo vidíme, že je nedostatočná, mala uvoľnené ruky a aby aj naozaj v teréne bolo vidno výsledky.
Ďakujem vám veľmi za rozpravu a prosím vás o podporu tohto zákona.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.9.2020 o 18:21 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:27

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Máme za sebou síce prerušenú, ale zaujímavú a v prevažnej miere vecnú rozpravu, ktorá ukázala, že aj medzi poslancami zvolenými za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko existujú rôzne názory, aj keď pravdupovediac nečakal by som, že prvýkrát sa ten hodnotový konflikt vnútri tohto subjektu alebo poslancov tohto subjektu prejaví práve v otázke názoru na jedenie psov. Nuž ale stalo sa a chcel by som ako spravodajca oznámiť, že hlasovať o tomto návrhu zákona budeme zajtra o jedenástej v prípade, že sa hlasovať bude. Ak by sa neverejná časť schôdze predĺžila po 11. hodinu a teda zajtra by sa nehlasovalo, tak by sme potom hlasovali až v utorok o jedenástej. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.9.2020 o 18:27 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video