25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:58 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:34

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda, za veľmi kultivovaný prejav. Len je trošku smutné, že vy ste hovorili o stovkách obetí denne. Hovorili ste o tom, že dnes máme 8 814 mŕtvych a jediná reakcia vládnej koalície je nepríčetné rehlenie profesora Pročka. Toto je tá tragédia, že tu nesedí nikto z vlády, že tu nesedia tí, ktorí rozhodujú o tomto štáte.
Pýtam sa, tak ako vy, kde je pani prezidentka, kde je predseda parlamentu, kde je predseda vlády, kde sú traja najvyšší ústavní činitelia? Pri všetkej úcte, pani Čaputová premenila prezidentský palác na predmanželskú poradňu. Stretávajú sa u nej kolegovia z vládnej koalície, pošvitoria, odídu. Chodí tam pán Matovič ukazovať svoje prstíky. Pán Matovič sa už týždeň neukázal, ako ste správne ukázali, na internete, z čoho už chytajú svedkovia Matovičovi klaustrofóbiu na sociálnych sieťach. V takejto sme dneska situácii.
A tuto pán predseda parlamentu, pri všetkej úcte, je schovaný v kúte a bojí sa, či ho neprídu zavrieť ako jeho šéfa tajnej služby. Takto doriadili Slovenskú republiku.
Pani prezidenta je absolútnou figúrkou, ktorú riadi americká ambasáda. Pán predseda vlády nie je schopný prehovoriť už týždeň. Tri mesiace trýznia celé Slovensko a mesiac neurobili absolútne nič, lebo sú v ťažkej vládnej kríze.
A najťažším zločinom je podľa môjho názoru to, že oni teraz ešte musia umelo čakať do stredy, ešte päť dní, ešte 500 mŕtvych ľudí, do stredy, kým sa Sulík vyhrabe z vládnej koalície, aby potom mohli slávnostne ohlásiť trojkoalíciu, na ktorej sú už teraz dohodnutí. To je tá najväčšia tragédia. Im toto stojí za to, aby 500 ľudí ešte zomrelo, len aby vybabrali s Richardom Sulíkom. Toto je taký cynizmus, aký v ľudských dejinách nemá obdoby.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:34 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:36

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda Juraj Blanár, ja ti chcem veľmi pekne poďakovať za aj dobrú prípravu a také zanalyzovanie toho celého roka z hľadiska toho, čo sa u nás na Slovensku deje. A myslím si, že toto uznesenie je úplne opodstatnené, a to z dôvodu výzvy pre všetkých, či už prezidentku Slovenskej republiky, vládu Slovenskej republiky, samozrejme, predsedu vlády Slovenskej republiky a predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.
Myslím si, že každý, každý to tu spomína a všetci to tu cítime na vlastnú kožu, že tá vládna kríza sa úplne premietla aj u nás sem do parlamentu, lebo zažívame to či včera, predvčerom. Ja som poslanec Národnej rady prvýkrát, ale z hľadiska mojej osobnej prípravy na jednotlivé body fakt akože neviem počas dňa, kedy to ide, ako to ide. Toto je niečo neskutočné a myslím si, že toto je, toto je veľká chyba a škoda hlavne preto, aby sme dokázali tu schvaľovať a prijímať veci, a zákony teda, ktoré majú v prvom rade pomáhať ľuďom na Slovensku.
To, že vláda nefunguje, nefunguje aj preto, lebo neschvaľuje zákony, ktoré by mali pomáhať ľuďom na Slovensku. Ja som v očakávaní a pevne verím, že teda koaliční poslanci to pochopia, a pevne verím, že to vidia aj oni a určite dostávajú maily a esemesky a správy, že proste treba tým ľuďom pomôcť. Ja neviem ako, či nevieme nájsť pár miliónov na to, aby sme tým ľuďom proste nakúpili, spravili nejaké balíčky. Ako ja toto, toto nedokážem pochopiť, že proste pri pozitívne testovaných, ľuďom, im dáme nejaké lieky. Mali sme možnosť sledovať jednotlivé firmy, starostovia, primátori musia takto pomáhať a myslím si, že toto je v prvom rade úloha vlády Slovenskej republiky, aby tie milióny, ktoré nezmyselne vynaložili na antigénové testy, našli na to, aby tým ľuďom vedeli reálne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:36 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:38

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začali ste kauzami, pán Blanár, no tak vám i niečo pripomeniem. Za Blanára sa malo prešafáriť 1,5 milióna, Blanár nakúpil predražené nákupy, Blanár zarobí na pozemkoch pri Bratislave. Chatu Blanára stavala firma, ktorá dostala milióny od Žilinskej župy, za podozrivú cenu. Za predražené CT odsúdili úradníka na sedem rokov a náhradu škôd 522-tisíc, to ste len vy sám. Keby som tamto z tých Alibabových zlodejov mal si vypísať, tak to tu budeme sedieť do rána.
Rozprávate, že nefunguje parlament. No ako môže fungovať parlament, keď pozrite sa, fašisti tu nie sú, odídenci, nový hlas fašistov sem pošle uvrešťaného vrešťana, ktorý sem si sadne a nič iné nerobí, len vreští, ale keď sú iné zákony, tak tu nie je. A keď tu, keď odídete stadiaľto dnes vy, ale teda nie ty, ale keď prejde toto vaše, tento váš afektovaný výstup, tak ani jeden tamto z tých komunistických zlodejov tu nebude, nikto, všetci pôjdete preč. No tak tu seďte. Takáč tu rozpráva o tom, že, že tu ne... že nemá šancu sa dostať, no ale veď tu nikdy nesedí ten Takáč... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na predrečníka.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Áno, jasné.
Hovoríte o kríze v koalícii, ja ešte k vám sa vrátim. Nefunguje parlament, vy sa naučte viesť tento parlament, ja som bol trikrát za vami. Vy neviete viesť parlament, koktáte, breptáte. (Reakcia z pléna.)
Prosím vás, môžte tam toho ukričaného upozorniť, aj jeho. Ďakujem veľmi pekne.
Hovoríte o kríze koalície, no tak ale, viete, u nás v tejto koalícii sú ľudia, ktorí si povedia svoje, naozaj si povedia svoje. Nás nedržia peniaze, ktoré ste rozkradli a rozdal tamto ten váš hranatý Fico, každému po jednému porozdával po 150 mil., po 10 mil. a potom ste držali všetci hubu a držali ste krok, samozrejme.
A vy rozprávate o vulgarizmoch?! No tak prepáčte, ale u nás nikto nezbil svojho zástupcu, ako Fico tam vymlátil Pellegriniho. Nadával niekto do buzerantov niekomu ako Fico Pellegrinimu? Nadával?! Veď vás, o vás hovoria, že ste končita. O vás tamto tí vaši pandrlíci rozprávajú, že ste končita. (Povedané s ironickým smiechom.) No tak si to vyriešte u seba.
Samozrejme, že je kríza v tejto vláde, ale to je normálne! Každý má iný názor, ale my si ju vyriešime! Ale tento parlament funguje a vláda funguje tiež!
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:38 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, z ktorej strany vy pochádzate? Odkiaľ? Odkiaľ? Z ktorej politickej strany? Lebo ste povedali, že, v svojom prejave, vyhrať voľby na základe poloprávd a klamstiev. No tak ja vám najskôr pripomeniem niektoré veci a potom vám poviem, na základe čoho vyhral Matovič voľby.
Pripomeniem vám nesplnené vaše predvolebné sľuby: diaľnica do roku 2010; odvolanie ministra pri náznaku korupcie a klientelizmu; odchod z politiky Roberta Fica do roku 2014; dotácia na rekonštrukciu vysokoškolských internátov; po vyšetrení prípadu prezradí, odkiaľ mal daňové podklady, doklady Matovičovej firmy; jedna zdravotná poisťovňa; Národný futbalový štadión do roku 2016; širokorozchodná železničná trať v roku 2010.
Ďalší výrok: „Nikdy si ja nesadnem do poslaneckých lavíc ako opozičný poslanec, považujem to za nedôstojné.“
Ďalej poučka pre Roberta Fica, povedal: „HZDS mínus Mečiar, je pre mňa svätá táto poučka.“ Vieme všetci, jak to dopadlo.
Vy máte okrem toho ešte ďalšie veci, napríklad predvolebnú korupciu najčerstvejšie, čo sa týka schválenia 13. dôchodkov.
No a teraz vám poviem, na základe čoho Matovič vyhral voľby. Matovič vyhral voľby na základe svojho dlhoročného, jednu dekádu trvajúceho boja proti mafii, proti SMER-u. Vy, SMER vydláždil cestu mafii až k špičkám v tomto štáte. Ten sľub Matovič plní! Za ten rok ho plní. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:40 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia z koalície, čiže odpoveďou na hlbokú vládnu krízu, na chaos, ktorý tu vytvorila vaša vláda, je, lebo SMER, lebo Fico. Vy sa nehanbíte?
Ak tu máte nejaký problém, ja nebudem reagovať na pána Pročka, pretože to ani nestojí za to. Ak má nejaký problém s hocikým, hocikedy mu dáme číslo na NAKU a na vyšetrovateľov, nech podá trestné oznámenie. Ale oni to neurobia, pretože im stačí, aby to marketingovo zneužívali a využívali nejaké skratky, ktoré sa v médiách objavia.
Ale takto sa môže aj o vás objaviť a objavuje sa, čo vy ste vytvorili, napríklad váš zázračný právnik Miškovič. Alebo ďalší pán, ktorý získal projekty na ministerstve životného prostredia, bol poradcom pána ministra a mohol by som pokračovať ďalej.
Firma, ktorá obstarávala alebo dodávala antigénové testy, ktoré ste dnes museli objednať v objeme 35 miliónov a doteraz ste nevysvetlili pre ľudí prečo. A pritom mali by byť tie testy určené na samotestovanie, ale v samotných príbalových balíkoch to vôbec nie je napísané.
Ale vaša odpoveď na riešenie súčasnej situácie je, lebo SMER, lebo Fico. Dokedy to, prosím vás, chcete tu opakovať tým ľuďom? Ste tu dvanásť mesiacov. Vy máte zodpovednosť za súčasný stav, v ktorom sa nachádza Slovenská republika.
Tak, poprosím vás, vráťte sa späť k uzneseniu, ktoré sme tu prijali, alebo presnejšie predložili a chceme, aby sme ho prijali, aby ste zobrali zodpovednosť za neschopnosť vašej vlády aspoň tu v parlamente a pritlačili ústavných činiteľov, aby začali konať a nepredlžovali túto agóniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:42 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:44

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predkladateľ, milé kolegyne, kolegovia, chcel by som podporiť návrh tohto uznesenia, a keď si ho prečítate, zistíte, že v tom návrhu uznesenia nie je nič také, o čom tu kolegovia vo faktických poznámkach z koalície rozprávajú. V tom návrhu uznesenia je napísané jednoznačne, že najvyšší traja ústavní činitelia sa majú vyjadriť a predstúpiť pred ľudí a vyjadriť sa o tom, ako chcú ďalej pokračovať v riadení tohto štátu a najmä v riadení pandémie, resp. epidémie, ktorú tu máme.
Chcel by som podporiť tento návrh uznesenia aj preto, že si myslím, že táto vláda v súčasnosti vládne absolútne chaoticky a ad hoc prijíma rozhodnutia bez akejkoľvek koncepcie, odôvodnenia, resp. perspektívy ďalších krokov a ďalšieho vývoja.
A prečo to hovorím, by som chcel dokázať a preukázať na nasledovnej skutočnosti.
Predvčerom 17. marca 2021 vláda Slovenskej republiky prijala uznesenie o predĺžení núdzového stavu na ďalších 40 dní. Keď si pozriete materiál z rokovania vlády Slovenskej republiky, tak sa dočítate v tomto materiáli, že tento materiál bol predložený na rokovaní vlády ako ústny návrh uznesenia.
Na internetovej stránke vlády Slovenskej republiky, kde sú všetky materiály z rokovaní vlády Slovenskej republiky, kde bývalo zvykom vždy, že všetky materiály boli zverejnené ešte pred rokovaním vlády Slovenskej republiky a len výnimočne sa pripúšťalo predkladať materiály priamo na vláde, ale aj vtedy, keď sa predkladali priamo na vláde, tak sa ten materiál okamžite zaradil na internetovú stránku a sa zverejnil.
V súčasnosti pri predĺžení núdzového stavu, ktorý má platiť od 21., myslím, 20., ktorý bol schválený 17. 3., na stránke vlády Slovenskej republiky nenájdete okrem samotného uznesenia nič. S poznámkou, že bol predložený ústny návrh uznesenia bez akéhokoľvek zdôvodnenia, bez akejkoľvek predkladacej správy, bez akéhokoľvek vyhodnotenia doterajšieho priebehu núdzového stavu a podmienok, ktoré by odôvodňovali predĺženie núdzového stavu.
Kolegovia, odcitujem vám ustanovenie ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase výnimočného a núdzového stavu a mimoriadnej situácie, ktorý v čl. 5 ods. 2, ktorý ste sami, sami nedávno pred pár mesiacmi schválili pri tom celom cirkuse s igelitmi a s poslancami, ktorí boli, ktorí boli pozitívni v tom čase z hľadiska ochorenia COVID-19, tak ste sami schválili znenie, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas predĺžiť najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane“.
A ja sa pýtam, kde je napísané, že v súčasnosti vyhlásený núdzový stav 17. 3. 2021 je vyhlásený v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, že tých 40 ďalších dní je nevyhnutný čas? Kde je to napísané?
V samotnom uznesení sa to nedočítame. V samotnom uznesení sú definované obmedzenia základných ľudských práv fyzických a právnických osôb, ale dôvody, prečo je tento núdzový stav opätovne o 40 dní predĺžený a prečo práve na 40 dní, sa nedočítame nikde. Opakujem, nikde.
Bol predložený tento návrh ústne na rokovaní vlády Slovenskej republiky 17. 3. a nie sú zverejnené žiadne závery, resp. analýzy, prečo sa tak má stať, či doterajší núdzový stav plnil úlohy, ktoré plniť mal, a prečo sa má predĺžiť ďalej a prečo sa má predĺžiť práve na 40 dní.
Zákon o Ústavnom súde Slovenskej republiky dáva možnosť tam definovaným štátnym orgánom podať preskúmanie vyhláseného alebo predĺženého núdzového stavu Ústavným súdom Slovenskej republiky. No len aj to preskúmanie Ústavným súdom musí byť odôvodnené. Musí byť odôvodnené práve tými dôvodmi, pre ktoré takýto núdzový stav predĺžený bol. Ale tie dôvody nikto nepozná, pretože boli predložené ústne na uzavretom rokovaní vlády, a nikto o nich nevie, nikto ich nezdôvodnil, nikto nevystúpil ani v médiách, ani nikde inde, kde by zdôvodnil potrebu predĺženia núdzového stavu, analýzu doterajšieho núdzového stavu, či splnila úlohy alebo nie a prečo sa má tento núdzový stav predĺžiť a prečo práve o 40 dní.
Čiže to jasne poukazuje na to, v akej kríze sa tento štát a táto vláda nachádza, že nemajú pripravené žiadne kroky na riešenie pandemickej situácie do budúcna, že prijímajú riešenia, že vláda prijímania riešenia absolútne chaoticky ad hoc podľa toho, ako im to vyhovuje. A v súčasnej vládnej kríze sa zaoberajú viac sami sebou ako riešením pandemickej situácie na Slovensku.
Táto kríza sa prenáša aj do parlamentu. Ako správne poznamenal pán poslanec Takáč, chaos v prijímaní jednotlivých zákonov sa pretavil aj tu do parlamentu, kedy poslanci vládnej koalície si robia z tohto parlamentu absolútnu srandu. Absolútne nedodržiavajú program rokovania schôdze, napriek tomu, že sú všetci prítomní tu v parlamente, úmyselne sa nezúčastňujú prerokovania bodov, ktoré sami navrhujú, pretože, práve vyplývajúc z tejto vládnej krízy, nie sú dohodnutí na tom, ako majú tieto zákony znieť, napriek tomu, že sú to všetko návrhy zákonov, ktoré sú v druhom čítaní a bol dostatočný čas medzi prvým a druhým čítaním na to, aby sa pripravili pozmeňujúce návrhy, ak by teda nejaké potrebné boli. Ale zjavne je tu vidno, že v rámci koalície nie sú dohodnutí na riešení týchto právnych vzťahov, a preto radšej neprídu na rokovanie, napriek tomu, že sú sami predkladateľmi týchto zákonov, opakovane niekoľkokrát. Niektoré zákony už tri- až štyrikrát prepadli v poradí, čo teda vytvára absolútny chaos v rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky. Je to neúctou voči Národnej rade Slovenskej republiky a je to preukázaním toho, že táto vládna koalícia je v absolútnej kríze a že vlastne ignoruje parlamentné rokovanie.
A preto si myslím, že návrh tohto uznesenia je namieste a mali by najvyšší ústavní predstavitelia sa vyjadriť, ako z tejto krízy von a najmä ako chcú riešiť v súčasnosti krízovú situáciu s pandémiou na Slovensku.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.3.2021 o 9:44 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Susko, veľmi pekne sa vám chcem poďakovať, rovnako ako pánovi Blanárovi, za váš kultivovaný prejav a za vysvetlenie dôvodov, prečo by Národná rada Slovenskej republiky tuná v pléne mala prijať toto uznesenie, pretože to, čo sa už naozaj deje na území Slovenskej republiky, je viac ako neúnosné.
To, že nám tu zlyháva vláda, to už občania vidia 12 mesiacov. To, že prezidentský palác je úplne ticho a absolútne sa pani prezidentka nezaujíma o dianie v našej spoločnosti, na to si už občania tiež zvykli. Ale to, že nám tu už druhý deň, možno už aj tretí, ak dnešný deň bude pokračovať v duchu predošlých dvoch, kolabuje plénum Národnej rady Slovenskej republiky, to je výsledkom vládnutia tejto neschopnej skupinky amatérov, česť výnimkám.
Spomínal ste vo svojej rozprave, že uznesenie vlády zo 17. marca o predĺžení núdzového stavu nie je nikde podchytené. Áno, máte pravdu, pretože donedávna dôvody na predlžovanie núdzového stavu boli vždy podchytené, ale teraz na základe ústneho podania sa núdzový stav predlžuje.
Tento organizovaný chaos ako model vládnutia Igora Matoviča je jednoducho už totálne neúnosný a občania Slovenskej republiky, ktorí už ani nevedia ako ďalej, sú jednoducho bezradní, ale tejto vláde je to absolútne jedno. Jeho infantilné a detinské správanie je už donebavolajúce a tento psychicky narušený jedinec je hanbou Slovenskej republiky a dovolím si povedať, že takéhoto premiéra si história strednej Európy bude pamätať naveky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:53 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Boris, ja sa ti chcem poďakovať a oceniť tvoje vystúpenie, lebo presne bolo to vystúpenie vecné. Presne boli pomenované fakty, ktoré celý čas, vlastne na ktoré poukazujeme, že akým spôsobom boli prijímané.
Ja si myslím, že to uznesenie, na to uznesenie čaká a hlavne na to vystúpenie tých troch najvyšších ústavných činiteľov čaká celý národ. Pretože v takom chaose a v takej neistote, ako dnes ľudia žijú, že nevedia, čo bude o hodinu, o dve, o tri, tak si myslím, že k upokojeniu tejto situácie by práve mali prispieť traja najvyšší ústavní činitelia.
Nadviažem na teba, čo si vystúpil k núdzovému stavu. Obidvaja a ďalší kolegovia sme pri prerokovaní tohto bodu ešte v prvom čítaní, keď bol za, nazvem to, normálnych podmienok prerokovaný tento bod, lebo v druhom čítaní a následné hlasovanie, to bola jedna katastrofa, si spomínal tie igelity, sme namietali presne na to, čo sa deje práve v tomto okamihu, že Národná rada bude len štatistom. A presne sme to mali možnosť vidieť, že v stredu na rokovaní vlády boli prijaté skrátené legislatívne konania, návrhy jednotlivých zákonov, ktoré prerokovávame dnes ráno. V ten istý deň na tom istom rokovaní bolo schválené aj predĺženie núdzového stavu.
Teda ako je možné, že niekto vyselektuje body z rokovania vlády, že včera si dajú tú námahu a doručia nám zákony, ktoré sú v skrátenom legislatívnom konaní? Dnes ráno ideme o nich rokovať, ale predĺženie núdzového stavu, ktoré je tak dôležité ako tie isté zákony, tak sa do parlamentu ešte nedostalo.
Čiže presne sa vlastne ukazuje situácia, na ktorú som vám poukazoval pri obidvoch čítaniach, že parlament bude štatista. Upozorňoval som na to, že sa to bude predkladať do parlamentu na 19. deň, aby sme to len formálne schválili. Ako je to možné, že to tu neni dnes?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:55 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, veľmi ste to presne a odborne zhrnul, ale myslím, že pri súčasnom stave parlamentu úplne zbytočne. Môžte hovoriť pravdu, môžte hovoriť fakty, koľko chcete, aj tak je to tu úplne zbytočné. Obmedzia 5,5 milióna ľudí, práva 5,5 miliónu ľuďom a majú tú drzosť to povedať ústne? Ani nie písomne na tú vládu, ale ústne? Bez toho, že by to nejako zdôvodnili, bez toho, že by dali nejaké dáta občanom a nám, aby sme vedeli na základe čoho.
Kde je podpredseda vlády Sulík, ktorý vykrikoval, že sa to nemôže robiť bez dát? Kde sú jeho poslanci teraz? Kde je teraz Pročko? Bez dát my ideme obmedziť celú Slovenskú republiku bez toho, že by sme videli nejaké číslo! Však toto sa stáva len v totalitných diktátorských režimoch a na Slovensku a z toho vyplýva len to, že totalitný a diktátorský režim akurát momentálne na Slovensku je. Však toto nebolo ani za ťažkého mečiarizmu, vážené dámy a páni. Toto si nedovolil ani Mečiar, čo vy teraz stvárate!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:57 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem ťa poprosiť, pán kolega, o jednu vec, pretože si otvoril vážnu tému, a to je téma, do akej miery je alebo nie je obmedzené naše právo obrátiť sa na Ústavný súd Slovenskej republiky, pokiaľ ide o predĺženie núdzového stavu, pretože nemáme k dispozícii žiadne údaje o tom, ako prebehlo rokovanie vlády Slovenskej republiky.
Stál som na čele vlády 10 rokov a neviem si prakticky predstaviť, že by niekto došiel na rokovanie vlády a len tak z hlavy by vysypal návrh uznesenia, ktoré obsahuje množstvo údajov, a že by predložil takéto uznesenie bez toho, aby došlo k analýze doterajšej situácie a dopadov rozhodnutí, ktoré už vláda v tomto duchu urobila.
Chcem ťa preto požiadať, pán kolega, pán poslanec, je tu prítomný minister vlády pán Budaj, obráť sa naňho ako spravodajca v tomto bode, hovorím teraz o bode návrhu uznesenia, ktoré predniesol pán poslanec Blanár za poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia, a požiadaj ho, pretože ja môžem hovoriť len k tebe, nemôžem hovoriť k pánovi ministrovi, ktorý je tu, len niekde pravdepodobne teraz na chvíľku odbehol, že aby nám dal okamžite teraz informáciu, ako to prebehlo na rokovaní vlády. Pretože nahrávku z rokovania vlády nám nedajú. Nedajú nám k dispozícii žiadne údaje, ktoré nás budú opodstatňovať na podanie návrhu na Ústavný súd, ale prítomnosť ministra životného prostredia tu v pléne by mohla byť využitá na to, aby nám povedal, čo sa dialo v stredu na rokovaní vlády. Kto prišiel s tým návrhom, ako to bolo prednesené, či vôbec o tom niečo viac hovorili, alebo len zahlasovali za niečo, čo bolo prednesené v priebehu jednej alebo dvoch minút. Poprosím ťa o takúto aktivitu, ak je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 9:58 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video