25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:00 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Susko, tak ja vám poviem, prečo má byť predĺžený núdzový stav. Nikto že to nezdôvodnil, no nemôžu to povedať, nemôžu to povedať a priznať sa, ale to už za nich povedal, povedal vtedy, keď sa preriekol bývalý minister Krajčí, vláda sa bojí vzbúr. Prirovnal by som to k dymovej clone, za ktorou štyria generáli chaoticky riadia pechotu a nevedia sa dohodnúť na taktike. Majú voči sebe nevraživosť a ich vojaci sa začínajú zabíjať sami medzi sebou. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:00 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Susko, tvoje zhodnotenie toho stavu núdzového, núdzového stavu a schválenia a predloženia tohto materiálu a takej tej, by som povedal, pod takým rúškom tmy, myslím si, že nás všetkých, ktorí tu sedíme, z hľadiska núdzového stavu trápia tie dôvody a to vyhodnotenie toho celého stavu, že prečo treba schváliť núdzový stav.
Doteraz sme sa vôbec nedozvedeli, že ako sa ľudia nakazujú, ako to, ako to celé funguje, že či sa nakazia v obchode, či sa nenakazia v obchode, či vonku niekde, či sa nakazia pri tom, než stoja pri testovaní, a toto sú všetko dáta a informácie, ktoré proste by mali byť súčasťou predloženého toho schválenia, resp. toho materiálu z hľadiska predĺženia núdzového stavu.
A správne si aj povedal o tom chaose, ktorý sa presunul už sem aj do Národnej rady. Ja poviem taký príklad z nášho výboru pôdohospodárskeho a životného prostredia, kde sme teda mali na tejto schôdzi rokovať o, už v druhom čítaní o zákone, o deväťdesiatjednotke, o zákone o neprimeraných obchodných podmienkach, a realita bola taká, že v pondelok na výbore sme tento zákon odložili, sme o ňom nerokovali, lebo vládna koalícia nemala zasadnutie koaličnej rady a nedohodli sa, resp. sa mali dohodnúť večer a mali sme mať v utorok ďalšie rokovanie výboru, kde sme to teda mali schváliť a posunúť ďalej do pléna, kde teda nastala situácia taká, že koaličná rada nezasadá, nezasadala a asi ani zasadať nebude a tento zákon z hľadiska jednotlivých pozmeňovacích návrhov, ktoré tam boli navrhnuté, nebol schválený a bol aj odložený ministrom až na ďalšiu schôdzu.
Takže toto je realita dnešných dní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:01 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, no ja mám trošku problém s týmto uznesením a poviem v čom. Vy tam teda požaduje, aby, aby vlastne prišli zodpovedať tie informácie, ktoré požadujete, aj pani prezidentka. Pani prezidentka pravidelne informuje v tých kompetenciách, ktoré má, a teda nemá veľmi veľké kompetencie v oblasti pandémie, teda v chránení občanov proti pandémii. Pána predsedu parlamentu sa môžete spýtať hocikedy, ten tu stále sedí, takže on vás môže informovať v akejkoľvek rozpravovej alebo v akejkoľvek inej, v inej procesnej oblasti. A čo sa týka kontroly vlády, samozrejme, opäť môžete využívať stále všetky mechanizmy a dokonca ja využívam pravidelne mechanizmus poslanca, že oslovujem ministerstvo životného prostredia, keď mi niečo nie je jasné, pravidelne sa pýtam a z pozície poslanca komunikujem, komunikujem s jednotlivými ministerstvami, keď potrebujem nejaké, nejaké informácie.
Škoda, že vaši kolegovia, resp. ani kolegovia z opozície nevyužívajú, viem to, nevyužívajú návštevu výborov, kde sa môžu priamo pýtať ministrov, ktorí predkladajú nejaké normy. Pána Žigu som tam nevidel už ani nepamätám, pán Puci chodí občas, pán Kondrót chodieva relatívne pomerne častejšie, ale niektorí nechodievajú vôbec, ani jeden poslanec zvolený za ĽSNS tam chodí veľmi málokedy. Takže nevyužívajú to, túto možnosť.
No to je asi tak zhruba všetko, čo som chcel povedať.
Takisto mám ešte jeden veľký problém s tým, že, že vy vlastne vychádzate z toho predpokladu, že vláda môže, teda že vláda vie prijať opatrenia, aby boli dôsledne občania chránení pred dôsledkami pandémie COVID-19. Ale to nevie žiadna vláda. To, žiaľ, nevie žiadna vláda, je to stále len snaha urobiť čo najviac opatrení, aby tieto, aby to zabralo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:03 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem všetkým za faktické pripomienky. Budem reagovať len na dve z nich.
Jedna je od pána poslanca Saloňa, ktorý tu jednoznačne poukázal na to, že vláda nemá pripravené zdôvodnenie ani odôvodnenie predĺženia núdzového stavu, a práve preto tento návrh do parlamentu zatiaľ neprišiel. Napriek tomu, že prišli všetky ostatné skrátené legislatívne konania aj súvisiace návrhy zákonov, ktoré boli na tom istom rokovaní vlády prijaté.
Keď sme schvaľovali predĺženie, zákon, ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase núdzového stavu, tak som v rozprave vystúpil a práve som kritizoval to, že takýto návrh má byť predložený do parlamentu až po 20 dňoch od vyhlásenia takéhoto núdzového stavu. Bol som ubezpečovaný jednotlivými poslancami vládnej koalície, že to je maximálna lehota a že nevidia dôvod, prečo by to vláda neurobila na druhý deň. No máme tu dnes práve túto istú situáciu, kedy máme predĺžený núdzový stav, v stredu, schválený na rokovaní vlády v stredu 17. marca a dodnes tu ten návrh nemáme, pričom parlament zasadá, ak by to uznesenie bolo riadne odôvodnené, tak nevidím žiaden dôvod, prečo by dnes nemohlo byť na rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky. Zjavne to ukazuje len na to, že vláda nemá pripravené žiadne odôvodnenie predĺženia núdzového stavu.
A pokiaľ ide o pána poslanca Kazdu. Pán poslanec, keď si prečítate ten návrh uznesenia, tam sa jednoznačne píše, že najvyšší ústavní, najvyšší traja ústavní činitelia majú predstúpiť pred občanov Slovenskej republiky a vysvetliť im, ako chcú pokračovať. Nie pred parlament. Čiže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:05 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:07

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, viete, je to veľmi neobvyklá situácia, videli sme podpredsedu Národnej rady Juraja Blanára za klub SMER-u – sociálnej demokracie, ako predložil veľmi kultivovane, slušne úplne štandardnú výzvu opozície, aby sa najvyšší traja ústavní činitelia vyjadrili k vládnej, pandemickej a ekonomickej kríze, ktorá na Slovensku prebieha. A teraz, samozrejme, môžem hovoriť o tom, koľko ľudí umiera, aké sú tu problémy, a budem o tom hovoriť. Ale toto predsa nie je nič extrémne, žiadať od troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sa vyjadrili pred národom, čo sa deje a čo sa bude diať. To je to trúfalé, to je drzé, čo robíme ako opozícia? Za toto si zaslúžil pán poslanec Blanár od poslanca koalície Jozefa Pročka spŕšku invektív, za toto?
Do akej nenávisti chcete ešte zobrať túto krajinu? V tejto chvíli za normálnych okolností by už boli pred parlamentom masy ľudí, ktorí by tu protestovali proti vám, proti tomu, čo stvárate, čo páchate. A vy dostanete úplne štandardnú, zdvorilú, slušnú výzvu od opozície, len aby ste prehovorili k ľuďom, a vy nás tu idete kameňovať, lebo sme si dovolili povedať, že sa nám nepáči, že v čase, kedy tu umiera 100 ľudí denne, vy riešite nie ľudí, ale vlastné egá. To je jediné, čo vám hovoríme, prehovorte k ľuďom. Vysvetlite, či už z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky, alebo predsedu parlamentu, vysvetlite im, čo bude nasledovať, čo bude ďalej, čo urobíte pre ich ochranu, pre to, aby ste im vrátili ekonomickú dôstojnosť, pre to, aby ste im vrátili zdravie a slobodu, ktorú im beriete každý deň.
Čiže, páni kolegovia, skúsme sa vrátiť do nejakej tej normálnej obsahovej roviny a bez tých invektív. Juraj Blanár nepovedal jedinú invektívu na vás a to, čo si tu vypočul, bolo drzé a pubertálne. Tak skúsme prestať s tou nenávisťou a hovoriť úplne k veci.
Pravdou je, že – a ja som to už spomínal vo faktickej poznámke – najväčšou tragédiou dneška je, že denne zomierajú stovky ľudí, 100 ľudí zomrie denne v priemere, a viete, čo my riešime tento týždeň?
V pondelok to bol spor pána poslanca, europoslanca Polláka s pani ministerkou Kolíkovou.
V utorok sme sa vrátili k slávnemu a dlhodobému sporu Matoviča so Sulíkom.
V stredu sme tu mali ako najväčšiu tému spor Sulíka s Naďom o to, či bude, alebo nebude koalícia s exkotlebovcami.
Včera tu bol najväčší spor Remišová – Kolíková.
Všimnite si titulky médií, tu sa už nerieši ani to, že ako liečiť ľudí, ako im zabezpečiť vakcíny, ako im zabezpečiť Ivermektín, ako im zabezpečiť dôstojnosť, nie, tu sa riešia pletky ako v nejakej mexickej telenovele.
Ako naozaj si myslíte, že niekoho na Slovensku momentálne zaujímajú dve intelektuálky zo strany ZA ĽUDÍ pani Remišová a pani Kolíková, ako sa tam hádajú, ako sa tu škriepia, ako, prepáčte, ako dve babizne na trhovisku? Toto chceme vidieť, toto chceme vidieť na Slovensku v tejto chvíli, keď zomierajú ľudia a prichádzajú o všetko?
A pritom už všetci vieme, všetci v kuolároch vedia, už to tu čvirikajú aj vrabce, že ste sa už dohodli, že toto už len predlžujete naschvál, aby ste toho Sulíka nechali odísť, aby dobrovoľne odišiel z koalície, aby nikto nemohol hovoriť, že ho vyštvali, on tú stredu odíde z koalície s celou stranou SaS a vy už ste si medzitým válovy rozobrali, každý z tých troch ministerstiev, ktoré patrilo SaS, pôjde jednému z koaličných budúcich partnerov. Bude trojkoalícia, pani Remišová bude celá nadšená z toho, že má jedno ministerstvo navyše, všetky ideály idú stranou, lebo však válov. Takisto dostane jeden, jedno navyše ministerstvo SME RODINA, nadšenie vrcholí, kšeft, a potom, samozrejme, OĽANO a matovičovci.
Žiadna sebareflexia. Všetko pôjde ďalej a budete sa tváriť, že vlastne doteraz všetko fungovalo úplne fantasticky a zhodou okolností sme sa ocitli na najhoršom mieste v počte úmrtí na svete, ale to nevadí, dôležité je, že si rozdelíte ďalšie tri ministerstvá a zbavíte sa Sulíka. Fantastické. A namiesto toho, aby ste to spravili rovno dneska a ušetrili nás ďalších 500 obetí, lebo to bude trvať do stredy ešte päť dní a to zomrie 500 ľudí, tak vy čakáte na to, kým to Sulík konečne zabalí, aby ste potom mohli prísť a povedať, že vy ste nerozbíjali tú vládu, to bol ten Sulík a vy ďalej pokračujete traja, ako je nevyhnutné.
Príde mi to cynické hlavne v situácii, kedy máte dennodenne pomáhať ľuďom, dennodenne, a vy už posledný, tri týždne a v stredu to bude mesiac, posledný mesiac riešite len samých seba. Je to neuveriteľne cynické.
Viete, okrem tej medicínskej roviny, ku ktorej sa dostanem, mňa osobitne desí tá ekonomická štátna pomoc, tá sociálna pomoc, ktorá je neexistujúca. A to nehovorím ja, pozrite si teraz časopis The Economist, časopis The Economist, čo je britský liberálny časopis, nemá nič spoločné s ľavicou, je to britský pravicový časopis, ktorý uverejnil na základe dát z Medzinárodného menového fondu tabuľku, graf, resp. mapu sveta, ktorú rozdelil na päť kategórií z hľadiska štátnej pomoci v čase pandémie. Najviac pomáhajú, a to je trošku paradox, najviac pomáhajú z hľadiska percenta HDP, lebo to je jediný ukazovateľ, ktorý je možné porovnávať, najviac pomáhajú krajiny, ktoré nemajú tradíciu veľkých sociálnych štátov, ako je Spojené štáty americké alebo Veľká Británia, pred, myslím, týždňom alebo dvoma ohlásil americký prezident rekordnú, historicky najväčšiu účasť štátu pri pomoci ľuďom v Amerike. Myslím, že to bol nejaký, jedna a pol bilióna dolárov, to sú neuveriteľné cifry. Veľká Británia investuje 15 % HDP do pomoci ľuďom a firmám kvôli pandémii. To je tá prvá kategória, patrí tam aj Nemecko, to je kategória nad 10 % HDP, čo pomáhajú štáty svojim občanom.
Potom máte druhú kategóriu na celom svete, do tej patrí napríklad náš sused Poľsko, to sú štáty, ktoré dávajú na pomoc ľuďom vyše 7,5 % HDP.
Potom máte tretiu kategóriu, mimochodom, tam patrí aj náš sused z Českej republiky, ktorý dávajú nad 5 % HDP podľa The Economist, podľa Medzinárodného menového fondu.
A, pozor, viete, kde sa nachádza Slovenská republika? V predposlednej, štvrtej kategórii. Tam patria krajiny, ktoré dávajú od 2,5 po 5 %. A my dávame 2,6 % HDP na pomoc ľuďom. Sme v tej istej kategórii, ako také klenoty ľudstva, ako je Zimbabwe a Mauritánia.
Za nami v piatej, poslednej kategórii sú už iba krajiny, ako je Južný Sudán, Kongo a Somálsko.
Preboha, spamätajte sa! Veď my už ani nepatríme do civilizovaného sveta, my už máme sociálnu pomoc ľuďom na úrovni Afriky, tých najchudobnejších dezolátnych štátov. Tam ste dopracovali Slovenskú republiku.
Nielenže sme na tom najhorší z hľadiska pandémie, z hľadiska úmrtí, z hľadiska hospitalizácií, my sme na tom najhoršie z hľadiska ekonomickej pomoci. Vy ste sa na ľudí úplne vykašľali, umierajú a chradnú, prichádzajú o všetko a vy na to úplne kašlete a riešite tu spory Veroniky a Márie. Toto je vaša odpoveď pre Slovensko. Prepáčte, ale myslím si, že ľudia toho už majú plné zuby.
A keď do toho prirátame ten, to medicínske nezvládnutie situácie, ako riešite očkovanie, to je jedna národná tragédia. A to ja som neni veľký fanúšik očkovania ako takého, ale je, veľa ľudí na Slovensku je a ja im doprajem to, aby sa mohli dobrovoľne rozhodnúť, či chcú, alebo nechcú povedzme Sputnik alebo či chcú, alebo nechcú vôbec sa ísť očkovať. Ale oni nemôžu. Oni tu hrajú nočné hry o život. Tu máte vnúčikov, ktorí tam sa snažia nalogovať tých svojich starých rodičov, aby mohli ísť si dať zaočkovať, a nemôžu, nedostanú sa. Vytvárajú sa no hotové demonštrácie pred očkovacími centrami a tam zrovna zhodou okolností nie je COVID. Vy máte núdzový stav, aby ste zakazovali protesty a demonštrácie o povedzme viac než 6 ľudí, ale problémom nie je, že dôjde 300 ľudí pred očkovacie centrum a tam to už neni COVID, tam už sa nenakazia, že? Tam ste dohnali Slovensko.
A, prepáčte, ale musím to povedať, už aj tá diskusia o samotnej vakcinácii, diskusia o očkovaní je tak strašne neobjektívna a propagandistická, keď tu vidím pani prezidentku, pri všetkej úcte, ako si tam nehá strčiť ihlu do pleca a nad ňou visí „Vakcína je úsmev“, tak si hovorím, či nie sme v Severnej Kórei. To takto má vyzerať objektívna diskusia o očkovaní? Prečo tí ľudia nemôžu dostať informáciu, že to má aj svoje riziká? Prečo?!
A úplným vrcholom tohto celého bolo, keď verejnoprávna televízia RTVS odvysielala úplne vyváženú objektívnu reportáž o tom, že je tu podozrenie, že 38-ročná učiteľka zomrela na vakcináciu AstraZenecou. A viete, čo sa stalo tým dvom redaktorkám, ktoré sa, ktoré našli odvahu upozorniť, že by mohlo mať očkovanie aj nejaké riziká? Lebo to je to najhoršie, to je normálne na basu dneska na Slovensku! Pripravili ich o mzdu, o odmeny, dostali trest.
A viete, prečo dostali trest? Lebo túto kolegovia z parlamentu, ako je pán Čekovský z kultúrneho výboru, tlačili na RTVS, aby tieto dve redaktorky potrestali, lebo si dovolili upozorniť na podozrenie, že niekto mohol mať následky na očkovanie. To kde sme?! To znamená, že novinári majú dneska zakázané hovoriť o veciach, na ktoré prišli?
A úplne najkrajší argument viete, aký bol, že jedna pani z tých redaktoriek poznala tú obeť, poznala tú učiteľku, ktorá zomrela na to, dala sa zaočkovať a zomrela nato za nejaké dva týždne.
Viete, keby sme zobrali túto logiku, že toto je konflikt záujmov, že sa poznajú, tak ako je možné, že Aktuality.sk do dneska píšu o Jánovi Kuciakovi? Však ho všetci do jedného poznali! Ako je možné, že ktorékoľvek médiá píšu o Jánovi Kuciakovi, však všade tam je konflikt záujmov, tam to nevadí?
A úplne najkrajšie na tom celom je, že tu sa siahne na mzdu kvôli tlaku politickému redaktorom verejnoprávnej televízie, oni im zoberú odmeny a tvrdí sa, že to preto, lebo šírili hoax, pritom hovorili iba o podozrení a vo svojej reportáži dali priestor aj odborníkom, ktorí hovorili, že žiadne také spojenie medzi vakcináciou AstraZenecou a samotným prípadom nie je.
Ale v prípade, že tento týždeň vyšlo najavo zo samotných úst generálneho prokurátora, že v kauze Vietnamec, ktorú tu živil Denník N dva roky a vytváral tu ilúziu, že Slovenská republika zasahovala a uniesla vietnamského občana, čo sa ukázalo ako absolútny nezmysel, hoax, konšpiračná teória Moniky Tódovej, tak tam z toho nemáme žiadne konzekvencie. Monika Tódová má ďalej ten istý plat. O Denníku N sa ďalej tvárime, že to je normálne, seriózne médium, pritom je to najväčšie konšpiračné médium na Slovensku. A potvrdil to, nie ja, potvrdili to nie politici SMER-u, potvrdil to váš generálny prokurátor, ktorého ste si zvolili. A tam už netreba zasiahnuť, tam už pán Čekovský nevyskakuje ako čertík z krabičky, že treba potrestať Denník N. Tam už nie!
Taká je diskusia na Slovensku. Poviete iný názor, tak vás okamžite trestajú, iný názor na očkovanie, na vec, o ktorú by mal byť verejný záujem, aby sme sa čo najviac dozvedeli objektívnych informácií.
Viete, to nie je náhoda, že iba na Slovensku, však 13 európskych krajín, 13 členských štátov Európskej únie vrátane tých najväčších – Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska – pozastavilo očkovanie AstraZenecou, lebo si vážia svojich občanov a vidia tam riziká, keď vidia, že nejaký človek možnože, oni majú podozrenie, možnože mohol dostať krvnú zrazeninu na základe toho, že sa zaočkoval AstraZenecou, tak to radšej pozastavia, aby náhodou nezomrel nejaký ich občan. Na Slovensku absolútne nič! Bolo tu podozrenie, absolútne nič. No len ďalej umierajte, ľudia, taký je postoj slovenskej vlády. Však my to risknime, však tu nejde o naše životy, že? Takto to funguje?
Nórski výskumníci z univerzity v Oslo zistili, že existuje prepojenie medzi vakcináciou AstraZenecou a reakciou imunitného systému človeka, z ktorého potom vzniká podozrenie a riziko na tvorbu krvných zrazenín, to hovoria Nóri.
Pri všetkej úcte mám k nim väčšiu dôveru ako k nášmu ŠÚKL-u. Mám. Hlavne po tom, čo počúvam od pani Baťovej, mám. A som presvedčený, že by sme sa o týchto veciach mali baviť a nie je možné trestať novinárov za to, že si robia svoju robotu a upozorňujú verejnosť na veci, ktoré by verejnosť vedieť mala.
Takže dovoľte, aby som sa snažil upriamiť pozornosť na to, čo je dneska dôležité na Slovensku, diskusia o očkovaní, diskusia o Ivermektíne, diskusia o tom, ako zachraňovať životy, ako dávať balíčky pomoci ľuďom, ktorých neháme, keď dostanú COVID, udusiť sa doma. To je jediné, čo im pomôžeme, že keď budete sa už dusiť, tak zavolajte sanitku a tam možno prežijete. Toto je jediná rada, ktorú dostáva človek, ktorý sa nakazí COVID-om, od štátu. A štát mu ešte zakazuje alebo nepomôže ani zaobstarať Ivermektín, ktorý sa považuje za funkčný experimentálny liek. Nie. My im nedáme ani očkovacie látky, my im nedáme ani experimentálnu liečbu, my im nedáme nič. A v prípade Sputnika, ktorý tu slávnostne nakúpili, to teraz momentálne testujú na morčatách. To, to je, to je výsmech! Na morčatách a potkanoch. No takýmto spôsobom sa k americkej vakcíne nesprávali, prepáčte. Ale aby aj geopolitika zasahovala do zdravia, to je podľa mňa už cez čiaru.
Sme v situácii, vážené dámy a vážení páni, kedy na Slovensku naozaj patríme k tým najhorším na svete z hľadiska úmrtí a hospitalizácií na COVID a všetci vieme príčinu. Príčinou je povinné testovanie. Príčinou je povinné testovanie, kvôli ktorému sa ľudia musia pravidelne nasilu stretávať s inými ľuďmi, čo ničí celú tú koncepciu, že znižujme mobilitu, oni musia chodiť furt do tých šórov, kde čakajú na tú svoju špajchľu, a kvôli tomu sa tu šíri COVID. Namiesto toho, aby sme to zastavili, tak tu ďalej tvrdošijne držíme tú líniu Igora Matoviča, lebo on stále má pocit, že zhadzuje atómové bomby. Tieto pocity občas pacienti mávajú. V tejto situácii, keď na Slovensku je úplne jasné, že sme najhorší na svete, lebo testujeme, nikde inde netestujú povinne, my áno, sme najhorší. Logika, haló, asi niečo robíme zle, čo to asi bude, žeby testovanie? A namiesto toho, aby sme to zrušili, tak Igor Matovič ďalej znásilňuje slovenský národ a posiela ich testovať sa.
Ja si myslím, že je to veľmi nezodpovedné a poďme sa o tom rozprávať, toto je téma pre Slovensko, a nie to, čo si o sebe hovoria, do akých idiotov, s prepáčením, citujem, si nadávajú Matovič a Sulík. Toto je skutočná téma. Zrušme testovanie, dajme ľuďom Ivermektín, dajme im ekonomickú pomoc, aspoň takú, ako dávajú naši susedia z Česka, z Poľska. Toto sú témy, ktoré zaujímajú Slovákov, a nie tie vaše pletky z mexickej telenovely.
No a potom prichádza úplne fantastická vec, vám zavrú šéfa tajnej služby a vy zo seba ešte robíte hrdinov, že aké je to super, že nám ho zavreli. Tak to už je naozaj tramtária! Šéfa tajnej služby. A teraz, ctím si prezumpciu neviny, v poriadku, samozrejme, a ja osobne si myslím, že tam je nejaký politický motív, len, viete, keď tu bolo, že zatvárali nominantov bývalej vlády, tak sme tu počúvali od kolegov z OĽANO, aké sme zločinecké organizácie, aké sme mafie, ale odrazu, keď zavrú nominanta vašej vlády, tak je všetko v poriadku. A vy nie ste mafia, vy nie ste zločinecká organizácia. Nejak to nesedí, že? Tak teraz povedzte aj vy na adresu svojich vlastných šéfov, že ste zločinecká organizácia, vy ste vlastne jedna veľká mafia podľa vašej vlastnej logiky.
Je to neuveriteľná hanba, neuveriteľná hanba, tak zavrú šéfa tajnej služby, čo znamená, že na jednu generáciu absolútne odpálili tajné služby na Slovensku, kto by im sem posielal zo zahraničia nejaké informácie, kto by sem ešte pri podozrení, že mafiáni majú prístup k tajným službám, pri tomto podozrení, kto by sem ešte niekedy niečo poslal. To jak keby MI6, päť, či jak sa volá tá britská tajná služba, zavrela Jamesa Bonda! To je neuveriteľné. (Zasmiatie sa rečníka. Reakcia z pléna.) Em, tak sa volá, že? Nemám prehľad o tajných službách. Tak náš James Bond a N sedia vo väzení a oni sa tvária, že sú hrdinovia, lebo že polícia si robí dobre svoju robotu.
Páni kolegovia, vy nemáte absolútne úroveň, vy nemáte úroveň, vy už zo Slovenska robíte africký domorodý kmeň. Kto nás môže brať vážne po tom, čo tu stvárate? Dieses just ausgerechnet uprostred pandemickej, ekonomickej krízy odvoláte vládu, dostane sa do vládnej krízy a idete tu teraz ešte riešiť zatknutie šéfa tajnej služby. Neuveriteľné, neuveriteľné.
Už to tu bolo naznačené. Existujú dva spôsoby, akými možno riadiť štát v čase krízy. Jeden predviedol Robert Fico, keď sme mali my vládu, keď tu bola hospodárska kríza a kedy prvé, čo spravil, je, že zjednocoval národ. Zvolal Radu solidarity, zavolal si samosprávy, zavolal si odborárov, zamestnávateľov, zavolal si vedcov, cirkvi, všetkých, dokonca aj opozíciu a tam sme sedeli a tam sa sedelo a tam sa hútalo, že čo spraviť, aby sme pomohli Slovákom. Toto je jeden koncept. Hovorí sa mu tiež konsenzuálna demokracia. To znamená, že v čase krízy, či už je to vojna, pandémia alebo akékoľvek ohrozenie, tak sa snažím zjednocovať národ.
Pamätáte si, keď bol, bola druhá svetová vojna, vo Veľkej Británii zhodou okolnosti bola koaličná vláda takzvaného národného zjednotenia, kde ten Winston Churchill sa snažil všetkých zjednocovať. On nevykrikoval po Attleem, že je idiot a podobne, hej. Snažili sa spoločne sadnúť si za jeden stôl a baviť sa o tom, čo ďalej.
A vaše riešenie? Vy nielenže hejtujete od rána do večera opozíciu, už ani to vás nebaví. Vy sa navzájom hejtujete. Vy sa rozhádate ešte aj sami medzi sebou. My tu počúvame nenávistné tirády od Matoviča a Sulíka na svoju adresu namiesto toho, aby ste zjednocovali celý národ.
Prečo je taký problém zvolať Radu solidarity alebo niečo podobné, čo by ste si vytvorili? Prečo je taký problém nenadávať samosprávam, nenadávať vedcom, nenadávať ľuďom na Slovensku, že sú opice a luza? Prečo je to taký problém? Veď všetci vieme, že tu je nejaká ťažká situácia a opozícia, a to musíte pripustiť, minimálne strana SMER – sociálna demokracia, ale som si istý, že aj opoziční kolegovia podporujú návrhy, kde sa snažíte pomáhať ľuďom, kde ide vám o vec, my sme pripravení pomôcť.
Keď sme sa tu rozprávali o Sputniku, tak sme my navrhovali ten zákon, aby sme uvoľnili ruky obvodným lekárom, aby tu bola nejaká záruka štátu. Ale nie. Vy sa stále len potrebujete vadiť. Dneska to bolo vidieť krásne v priamom prenose. Juro Blanár došiel, úplne kultivovaný slušný prejav a tamten pán profesor Pročko mu tu vynadal ako, ako úplný posledný grobian. Lebo vy sa už neviete normálne rozprávať. Vy ste zaslepení tou nenávisťou. Zaslepení nenávisťou.
Štát je možné spravovať dvoma spôsobmi. Buď ako budete ako štátnici a to predviedol Robert Fico, alebo ako sedláci, pri všetkej úcte, ako sedláci. A to robí Igor Matovič. No tak prepáčte, ale čo robil u pani prezidentky? Videli ste to všetci v priamom prenose. Ako je normálne, aby sa predseda vlády v prezidentskom paláci postavil pred kamery a fotoaparáty a začal tam prstíkovať a ukazovať tam nejaké, nejaké raperské alebo hiphopové symboly? To ste kde videli, preboha?! A je normálne, aby sa išiel potom, si išiel sadnúť na kreslo s pani prezidentkou, a nie že dáma, ale hlava štátu, a on si tam lofne na to kreslo prvý a vôbec nepočká, či si sadne dáma. Veď to sú, to nie že štátnické, to vám môj malý osemročný už vie, že má sa slušne správať, ale Igor Matovič to nevie.
Alebo ďalšia sedláčina. On dôjde do Francúzska a on tam rozpráva prezidentovi Francúzskej republiky nad dáždničkom o tom, ako ho strihala dcérka, a ten sa naňho pobavene pozerá, ako jaký exot došiel, odkiaľ, z akej Afriky. Veď to, to, to je strašná hanba! A toto on robí permanentne.
Vy všetci dobre viete, ja viem, že ste doňho zaľúbení, stále ešte potrebujete ho nejakým spôsobom posúvať ďalej, ale však vy to musíte vedieť, že sa strápňuje a strápňuje tým pádom aj celé Slovensko. Odkedy došiel do funkcie premiéra. A stále ho tam držíte.
Ja pevne verím, že teda tie šumy, ktoré tu sú, že idete vytvoriť trojkoalíciu a počkáte, kým ten Sulík ubzikne a potom vymeníte toho Matoviča za Hegera, dúfam, že to tak nakoniec bude aspoň z toho hľadiska, že nebude robiť hanbu v zahraničí, ale ďalej bude robiť hanbu z parlamentu. Ďalej sa budete hádať. Budete ich tu mať obidvoch, aj Sulíka, aj Matoviča. To nechcem vidieť. Čo potom bude hádzať striekačky ako kedysi po Poliačikovi? Čo to tu bude?
Namiesto toho, aby ste to položili a úplne normálne, férové riešenie, ktoré chcú ľudia na Slovensku, povedali ľuďom, áno, zbabrali sme to, nevyšlo to, pravica na Slovensku nevie vládnuť, už to ukázala znova a znova. Tak ako to ukázala počas Radičovej vlády, tak to ukazuje aj teraz. Pravica nevie vládnuť! A dajte ľuďom možnosť znova sa rozhodnúť.
Do týchto parlamentných volieb, a toto je čisto férová úvaha, do týchto parlamentných volieb sa išlo s tým, že sa nevedelo, aká tu bude obrovská koronakríza. Boli ľudia zmanipulovaní na základe úplných nezmyslov, ktoré tu šírili konšpiračné médiá ako Denník N, v poriadku. Ale potom prišla koronakríza a vy ste absolútne bezradní. Iba sa hádate a nijako ľuďom nepomáhate a v tejto chvíli je absolútne férové spýtať sa ľudí znova: Chceli by ste takúto vládu alebo chcete inú vládu?
A práve preto my sme vypísali možnosť ľuďom, aby zbierali petíciu a aby tu bolo na Slovensku referendum o predčasných voľbách. A ešte aj to spochybňujete, základné ľudské právo, pilier demokracie, aj to chcete spochybniť.
Myslím si, že nie je nič férovejšie, než sa dnes postaviť pred ľudí a toto, som presvedčený, že mala spraviť pani prezidentka, ak chápe potreby Slovenska, a povedať pánovi premiérovi, pán premiér, ďakujeme, za ten rok ste ukázali kopec práce, zomrelo iba 8 800 ľudí, ale, prosím, už choďte, už vás tu nechceme. Už vás tu nechceme. Toto mala spraviť pani prezidentka, a tým, že to nespravila, je tu obrovské podozrenie, že niekto zvonku má veľký záujem na tom, aby tu táto pravicová vláda ďalej bola a aby ďalej podporovala nákupy vrtuľníkov a podobných harabúrd, ktoré dneska fakt Slovensko nepotrebuje a zhodou okolností vrtuľníkov zo Spojených štátov amerických, len tak mimochodom.
Takže, páni kolegovia, vážené dámy, vážení páni, už tu to bolo naznačené, a už tým budem končiť, máme pred sebou obrovské otázniky, celý slovenský národ. Pôjdeme do lockdownu alebo nepôjdeme? Tvrdého lockdownu. Vyhrážali sa Slovensku, že pôjdeme od 21. do tvrdého lockdownu, to je o dva dni, a stále nič nevieme. Máme nejaké názory niektorých členov vlády, nemáme žiadne stanovisko najvyšších troch ústavných činiteľov.
Núdzový stav. Už to Boris Susko krásne vysvetlil. Oni ani len neponúkli ľuďom alebo parlamentárom informácie na to, aby sme mohli dať vôbec sťažnosť na Ústavný súd. Čiže popierajú celý proces. A oni si tu takýmto spôsobom idú dať núdzový stav? Oni si tu takýmto spôsobom hazardujú s ekonomikou Slovenska, lebo ak by ste mali ten tvrdý lockdown, tak na to sa treba pripraviť. To nie je len tak, možnože sa Matovič zase zobudí a v pondelok ráno napíše slávnostne po dvoch týždňoch konečne prvý status, že zatvára Slovensko. Ako tomu on hovorí blackout. Čo keď takéto niečo príde? Veď a teraz toto je tá predvídateľnosť, že sa teraz podnikatelia musia báť, že v pondelok sa im zavre Slovensko? A toto my nevieme.
A jediné, čo chceme, čo chcel Juro Blanár vo svojej výzve, v našej výzve, že, prosím, postavte sa pred ten národ, pani Čaputová, pán Kollár, pán Matovič, a povedzte, čo chcete ísť robiť so Slovenskom ďalej? Ale nie. Dostal vynadané a my sme teraz tí najhorší a, samozrejme, mantra „lebo Fico“. Nie! Za to, čo sa deje na Slovensku, nemôže Robert Fico, môže za to Igor Matovič a celá táto vláda do jedného.
Prosím, ukončite už túto mexickú telenovelu, lebo kým neodídete všetci, nielen Sulík, všetci, tak ľudia na Slovensku budú trpieť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.3.2021 o 10:07 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:33

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, tu nezabere ani kultivované vystúpenie, ani krik tu nezaberá, ako vidíte, tu zaberú len predčasné voľby, vážení kolegovia, nič iné. Tak ako ste povedal, výmena pár členov tu nepomôže.
Hovoril ste, že viacerí členovia vlády alebo poslanci hovoria, že my poslanci z hnutia Republika by sme mohli podporiť menšinovú vládu Igora Matoviča, ale my sme dali jasné vyhlásenie a vyhlasujem to ešte raz, poslanci hnutia Republika nikdy, nikdy nepodporia menšinovú vládu Igora Matoviča ani žiadnu inú, kde on bude. Je to v histórii najhoršia vláda, akú Slovenská republika mala. Najhoršia!
Hovoril ste, že keď niekto zomrie, ja neviem, trebárs na cirhózu pečene, tak, samozrejme, zomrel na COVID. No pravda je aj to, že to môže byť kľudne na COVID, lebo kvôli tomu sedel doma, bol zavretý a uchlastal sa. Tak je príčinou COVID, ale nie vírus, ale vírus Matovič.
Hovoril ste, že keď niekto zomrie po očkovaní, tak taká zrazenina nie je dôvodom očkovania. Tak tu vidíme, že sú dva prístupy aj novinárov, aj predstaviteľov, ktorí sa nám snažia podsunúť informácie, pričom nedovolia, aby ľudia sa mohli slobodne rozhodnúť a mali prístup ku všetkým informáciám.
Takže takáto je politika a myslím si, že kým tu nebude sloboda a ľudia sa nebudú môcť rozhodnúť, tak tu demokracia nebude, bude tu diktatúra, ako som povedal predtým.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:33 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Áno, pán poslanec Blaha, súhlasím s tým, čo si povedal. Situácia na Slovensku je naozaj v mnohých oblastiach veľmi zlá, a preto je nevyhnutné robiť niečo, čo bude zmysluplné, a nie prinášať riešenia, ktoré situáciu zhoršujú, čo sa, žiaľ, u nás deje. Preto dnes aj preto hovoríme o tom, aby tí, ktorí majú v tomto štáte najvyššie postavenie, priniesli alebo prišli s návrhmi, ktoré by situáciu mohli, aspoň trošku zmiernili, uspokojili a perspektívne aj zlepšili.
Nie som naivný a nepredpokladal som ani nepredpokladám, že koaliční poslanci nás v tomto smere podporia. Bol som však zvedavý, ako budú na to reagovať, a ani tu sa, žiaľ, nič nezmenilo. Namiesto istej miery sebareflexie od mnohých opäť len útoky proti SMER-u, znevažovanie rečníkov. Je to ale, žiaľ, ich vysvedčenie, vysvedčenie, že len na to majú, ale aj signál pre Slovensko, že s nimi Slovensko naďalej nič dobré nečaká.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:35 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán kolega Blaha, tak ako ste naozaj povedal, nikde v okolitých krajinách nie je pomoc pre občanov domovského štátu tak úbohá, ako je to práve na Slovensku. Pán exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Krajniak stále vo všetkých diskusných reláciách rozpráva o tom, dali sme pomoci toľko, dali sme pomoci hentoľko, pomoc šla živnostníkom, pomoc šla zamestnávateľom, pomoc šla zamestnancom, ale tieto vaše fakty, ktoré zverejnil tento naozaj striktne liberálny časopis, hovoria o niečom inom. Pomoc Slovenskej republiky svojim občanom je naozaj veľmi, veľmi mizivá a myslím si, že krajiny, ktoré skončili v tom piatom stupni, sa už naozaj nemôžu rovnať asi s nikým.
Čo sa týka zlyhania vlády pri nákupe vakcín, o tom sa nebudeme musieť ani baviť, pretože ak občania majú záujem o vakcináciu, tak vláda má povinnosť zabezpečiť vakcínu všetkým občanom, ktorí o to majú záujem. Ja tento záujem nemám, nemal som a mať ho ani nebudem, ale sú tu desiatky, stovky, tisíce, desaťtisíce občanov, ktorí sa zaočkovať dať chcú, ale vláda zlyháva.
Čo sa týka ľudí, ktorí v tomto čase naozaj živoria a čakajú od tohto nášho štátu pomoc, tak táto pomoc sa nedostáva. Ale skúsme sa zamyslieť nad jednou základnou, elementárnou slušnou vecou - kto je za toto všetko zodpovedný?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:36 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Blaha, chcem trošku nadviazať na tvoje vystúpenie, možno niektoré veci trošku zvýrazniť, i keď treba povedať, že po vystúpeniach Juraja Blanára, Borisa Suska a tvojom bolo povedané absolútne všetko a niektoré veci skôr už len opakujeme. Nechcem hovoriť k terajšiemu stavu a správaniu sa troch najvyšších ústavných činiteľov, možnože sa vrátim k tej najvyššej. Aká-taká autorita tu ostala ešte na prezidentke republiky.
Preto v tejto chvíli apelujem, pani prezidentka, zavrite to poradenstvo, ktoré robíte dnes v Grasalkovičovom paláci a zoberte zodpovednosť a povedzte veľmi konkrétne ľuďom, aký je stav a čo je potrebné v súvislosti s týmto robiť. Od vás to očakávajú.
Je tu stav, keď samotní ministri vlády povedali premiérovi, že, že jednoducho nevie, nestačí, koniec, dosť. Viacerí poslanci koalície, to znamená, to je veľmi dôležité. Preto začíname tu cez parlament, pretože výkonná moc sa odvíja od moci zákonodarnej, aby sa tieto otázky išli otvoriť.
V akej sme vlastne situácii? Dva dôležité rezorty sú provizórne obsadené. Koľko sa uvoľní alebo podá demisiu budúci týždeň ministrov? Aký bude ďalší stav? Slovensko potrebuje riešiť tri priority. Po prvé prevenciu, po druhé liečenie a po tretie kompenzácie. Čím bude lepšia a účinnejšia prevencia, tak tým bude menej treba liečiť, ale to liečenie, keď sa do toho stavu dostanú ľudia, musí byť podané profesionálne a zodpovedne.
No a kompenzácie sú o tom, aby ľudia a firmy, ktorí stav nezapríčinili, boli kompenzovaní. Preto neskúšajme ďalej, že koľko ľudia vydržia. Prvá pomoc, ktorá sa tu skloňuje, musí byť taká, aby bola účinná, aby sa nestalo, že prvá pomoc sa poskytla, ale pacient zomrel... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:38 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Blaha, no, znovu, vždy sa mi to stane, keď tu náhodou som, keď teda náhodou vy vystupujete, lebo ja som tu pomerne často, skoro stále, ja sa nečudujem, že ste sa stáli komunistom, lebo tá vaša spôsobilosť argumentovať je fakt naozaj veľmi desivo slabá až nedôstojná.
Napríklad, len čo som zrýchla zachytil, po prvé vy tvrdíte, že denne zomrie 100 ľudí a my riešime niečo iné. To je falošný argument. To, že zomiera v dôsledku pandémie 100 ľudí, je síce veľmi smutné, ale neznamená to, že vláda nemá vykonávať aj iné aktivity. Neznamená to ani to, že nemá riešiť vládnu krízu. Nasúkali ste sem falošný argument, je to dokonca argument blížiaci sa argumentu vzbudzujúcemu pocit, súcit, pardon, súcit, tak sa to volá, myslím, presne.
Ďalej ste povedali, že všetci sú dohodnutí o riešení vládnej krízy. Falošný predpoklad, úplne nezmyselný, vôbec ho nemáte nejako zdôvodnený. Tie rokovania stále prebiehajú, my to vieme tu konkrétne všetci zdokumentovať, že prebiehajú rokovania.
Ďalej som zistil, že ste objavili kauzalitu medzi testovaním a počtom úmrtí, to by som naozaj chcel vedieť, odkiaľ ste ju objavili, vy ste ju prezentovali asi ako výsledok nejakej vedeckej štúdie. V skutočnosti naozaj veľa vlád využíva testovanie a nie je preukázané, že by táto kauzalita existovala. Samozrejme, nejaká štúdia to v budúcnosti môže dokázať, ale vy to prezentujete, ako keby to bol fakt, ale pritom je to falošný argument.
Ďalej vyčítate premiérovi spôsoby vládnutia. Presne tento spôsob vládnutia a vedenia vlády viedol ku kríze vlády. V ďalšom kroku však kritizujete, že riešime vládnu krízu. Tak to je zaujímavé, že vy hádžete jedno tvrdenie za druhým do zdôvodnenia jedného a toho istého argumentu, hoci tie tvrdenia sa navzájom vylučujú.
Takže ja vás chcem poprosiť, naozaj je to veľmi nedôstojné na tento poslanecký zbor neustále hádzať falošné argumenty.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video