65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:30 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega Zahorčák, ďakujem aj tebe za tvoje vystúpenie. Asi to treba zopakovať. Hovoril si tu o, opäť o ústavnosti, demokratickom štáte. Ja len zopakujem, šestnásť rozhodnutí Ústavného súdu o porušení základných ľudských práv a slobôd. Rozhodnutia Generálnej prokuratúry, stanoviská odbornej obce ako dekana pána Burdu, stanoviská bývalých elitných vyšetrovateľov atď. atď. My sa dneska nebavíme o našom predsedovi, ale bavíme sa o mandáte poslanca Národnej rady ako takom. Bavíme sa o tom, ako je popierané právo poslanca Národnej rady vystupovať. Za to je predseda najsilnejšej opozičnej strany dneska obvinený. Kladie sa mu za vinu, že manipuluje verejnú mienku prostredníctvom konferencií, prostredníctvom tlačových správ, tlačových vyhlásení, čiže popierame základnú úlohu poslanca Národnej rady. Tak, takisto si hovoril na to, aby sme sa zamerali na to, že platí staré slovenské príslovie ´pozri, kto to hovorí´. Dneska bývalý politik človek, ktorý nenávidel SMER, Daniel Lipšic žaluje predsedu opozičnej strany Roberta Fica. Na toto sa treba zamerať, že či je za tým nejaký politický podtón, alebo k čomu to smeruje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:14 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Zahorčák, ďakujem za tvoj historický exkurz do toho, ako fungovali v našej histórii totalitné režimy a čím boli charakteristické. A dnes vidíme, že sa v zásade vraciame práve do tohto času totalitných, totalitných režimov a totalitných procesov, ktoré sa snaží zaviesť súčasná vládna koalícia. Ak by tak nebolo, tak je vznesené obvinenie a orgány činné v trestnom konaní štandardne konajú, môžu robiť úkony, môžu vyšetrovať a môžu dospieť k nejakému rozhodnutiu či podaniu obžaloby alebo zastaveniu tohto trestného stíhania, kde následne by rozhodoval súd a bola by šanca na spravodlivý súdny proces.
My sme však svedkami toho, že je potrebné predsedovi, lídrovi najsilnejšej opozičnej strany zavrieť ústa tým, že ho zavrieme do väzby. A treba sa pozrieť aj na to, že kto to chce urobiť. Treba sa pozrieť na to, že toto celé obvinenie je založené na výpovediach spolupracujúcich obvinených, ktorí sú honorovaní nejakými odmenami za to, že takéto veci udávajú a treba sa pozrieť, že kto bol ich právnym zástupcom. Nebol náhodou pred tým, ako stal špeciálny prokurátor špeciálnym prokurátorom právnym zástupcom práve týchto kajúcnikov? A tento človek je teraz na čele inštitúcie, ktorá podáva návrh... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:16 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:18

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Zahorčák, ja začnem tým, že chcem spomenúť, že ty si veľmi skúsený a zdatný politik a dokázal si to tým, že v Michalovciach ťa už štvrtýkrát po sebe zvolili za primátora mesta. Z pozícií primátora sa prakticky na dennej báze stretávaš s ľuďmi a preto veľmi dôverne poznáš ich problémy a starosti. Spolu so svojimi kolegami starostami a primátormi si sa v poslednom období ocitol už viackrát v prvej línii, čo sa týka vážnych problémov. Najskôr to bolo obdobie pandémie, kedy vláda Slovenskej republiky častokrát hodila na plecia samosprávy všetky problémy a kompetencie so zabezpečovaním napríklad povinného testovania a teraz druhýkrát sa so svojimi kolegami ocitáš v prvej línii pri riešení krízy utečencov a migrantov, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Preto by ma zaujímalo, či by si mi mohol povedať, koľkokrát si bol kontaktovaný priamo či už ministrom vnútra Mikulcom alebo niekto kompetentným z ministerstva vnútra?
Chcem oceniť aj fakt, že si sa venoval takému historickému exkurzu a hľadal si paralelu toho, čo sa dialo nespravodlivo a skrivodlivo v minulosti s tým, čo sa deje teraz s lídrom opozície predsedom SMER - sociálna demokracia Robertom Ficom a naozaj aj ja vidím v tej histórii veľké množstvo paralel a je mi z toho smutno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:18 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, vo svojom vystúpení si spomenul aj zneužitie nadkvalifikácie skutkov v uznesení obvinenia Roberta Fica a že si vlastne nechápal, za čo je to vlastne obvinený. Prečítam ti preto názor odborníkov z trestného práva, ako a prečo je pre nich nadkvalifikácia potrebná.
Nadkvalifikácia skutkov znamená, že skutok je posudzovaný podľa prísnejšej skutkovej podstaty trestného činu, čo spravidla umožní pri vyšetrovaní použiť tvrdšie postupy, ako sú napríklad odpočúvania, agent, využívania inštitútu tzv. kajúcnikov. Kvalifikácia skutku je myšlienkový proces, keď skutok, tak ako vyplýva z dostupných dôkazov v danom čase, je podradený pod určitú skutkovú podstatu trestného činu, pričom je naplnenie každého jedného jej znaku odôvodnené konkrétnymi dôkazovými skutočnosťami. A spoločnosti, ktorá vo všeobecnosti nezvykne ísť do detailov, odôvodnia akékoľvek vyhlásenia, čo je momentálne, žiaľ, aj prípad na Slovensku, sa potom ľahko biele vyhlási za čierne, zvlášť keď je spoločenská objednávka a politický tlak na to, aby čierne bolo čiernym, aj keby v skutočnosti bolo bielym. Inak povedané, ak je časť verejnosti, médiá, politikov dopredu presvedčená, že je niekto zločinec, budú tlieskať akémukoľvek obvineniu a preto sa takéto obvinenie ľahšie vyprodukuje a manipuluje tak, ako sa to deje aj v uznesení obvinenia Roberta Fica.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:20 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naozaj, pán poslanec, história ´est magistra vite´, história je naozaj učiteľkou života, pretože mnohé procesy a mnohé deje sa pravidelne opakujú a pravidelne sa v dejinách objaví politická moc, ktorá podľahne pokušeniu moci a rozhodne sa pošliapať všetky princípy, všetky pravidlá, a začína vždy potom obdobie veľmi temné a veľmi ťažké.
Keď si pozrieme to posledné zneužívanie moci v tých 50. rokoch, tak aj to prichádzalo tak spontánne, tak postupne, málo kto si uvedomoval, že, že sa odstraňujú postupne ľudia, ktorí nevyhovujú svojimi názormi, svojimi politickými postojmi, a zrazu tu bola totalita ako bič, zrazu tu boli popravy, zrazu tu zomierali nevinní ľudia. Preto by sme sa mali spamätať, lebo na tejto ceste, a to sa týka hlavne poslancov vládnej koalície, sme sa už niekde dostali. Už tu, už máme minimálne dve z piatich hesiel, za ktoré sa v 80. rokoch demonštrovalo. Už teraz máme heslo, ktoré by sme mohli vykrikovať a za ktoré by sme mohli bojovať, a to je zákaz cenzúry. To už je aktuálne heslo. Sloboda slova, tak isto aktuálne heslo. Ak sa poslanci vládnej koalície rozhodnú vydať Roberta Fica, tak tu budeme mať ďalšie aktuálne heslo ´prepustenie politických väzňov´. A už nám zostávajú len dva: sloboda náboženského vyznania, a to je jasné, že to bude nasledovať, a potom už budeme bojovať za slobodné voľby, lebo to bude aktuálna téma.
Takže spamätajte sa, páni vládni poslanci!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:22 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi podrobne ste popísali hlavne roky po druhej svetovej vojne, čiže 50. roky, ktoré u nás boli, ktoré u nás v Československu boli, ktoré končili až, prvé rehabilitácie v ´62. až ´68. a potom v´89. Dneska politický proces zavrieť do kolúznej väzby najsilnejšieho predsedu opozičnej strany, to je proste to isté. Znemožniť mu pokračovať v politickej strane. Na akých nohách hlinených to stojí, keď predseda koaličnej strany Kollár a predseda parlamentu povie, že je to úplné šialenstvo, keď chceme Ficovi prišiť organizované, zločineckú skupinu, lebo chcel prezradiť alebo prezradil tajomstvo pána, daňové tajomstvo pána Kisku, resp. Matovičove. Je to na smiech, páni, keď si zoberiete to, čo bola tu prečítaná, znova budem citovať pána predsedu poslaneckej snemovne pána Kollára, správa Slovenskej informačnej služby, kde sú vierohodné odposluchy, kde správa hovorí o tom, čo jednotliví vyšetrovatelia robia. Alebo si vy, páni z koalície, uvedomujete, že toto, tento materiál pôjde ďalej a že vás tento materiál dobehne? Alebo si uvedomujete, že stretnú sa najvyšší funkcionári tohto štátu, prezidentka, predseda vlády, predseda parlamentu na pôde SIS-ky a únik z tých informácií, ktoré tam boli, nebolo nič riešené. To neni zorganizovanie, organizovaná skupina? Alebo neni organizovaná skupina vyšetrovateľov, ktorí boli s odposluchom zase Slovenskej informačnej služby. Alebo ak tá Slovenská informačná služba nemá to právo, tak ju zrušme, stojí nám obrovské peniaze. Len páni z koalície si neuvedomujú vážnosť situácie. Vy zavádzate taký precedens... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:24 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. No veľká vďaka, pán štvornásobný primátor, za to, čo si všetko povedal, špeciálne o tých politických procesoch, ktoré na Slovensku začínajú. Ale tak poďme pekne poporiadku a uvedomme si, čo všetko táto koalícia už od svojho vzniku nastvárala a ako sa dotkla života občanov Slovenskej republiky. Tak najskôr to bola covidová šikana. Teraz vojnovo-cenzúrová šikana, kde ako som sa dozvedel, už sa nedoporučuje hrať na koncerte Čajkovského, preto lebo viete, no čo keby náhodou, no proste strašné, a keď si náhodou Rus a nepripneš si, pokiaľ nemáš na klope ukrajinskú vlajočku, tak, tak proste si neprijateľný. Proste čosi, čo už ľudsky, ľudsky je perverzné. No a nehovoriac o politických procesoch, ktoré začínajú, no aby to všetko ešte nebolo málo, tak dnes má rokovať výbor o zmene volebného systému na Slovensku.
No choďte do hája, vy skvelá protislovenská koalícia! Toto ničenie Slovenska, to jednoducho to, to ja neviem, kde to chcete ešte viacej teda dopracovať, ako ďaleko? Naozaj asi tou občianskou vojnou, ale dobre, však čo chcete, budete mať. Vy za to beriete priamu zodpovednosť.
Tu si hovoril veľmi veľa o tých politických procesoch. Čo vedia títo ľudia o politických procesoch v 50. rokoch? Nič. Nič. Dvadsaťpäť, tridsaťroční sa chvália tým, že ani nečítajú. Čo oni vedia o tom, koľko ľudí bolo nevinne odsúdených. To, že potom boli rehabilitovaní? No a kto to v tých rodinách, to nešťastie, tá rehabilitácia, myslíte, že to spraví? Čo o tom vedia títo koaliční grázli?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:26 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Milý pán poslanec Zahorčák, drahý Vilo, ďakujem ti veľmi pekne za zaujímavý úvod, historický úvod, začal si históriou ľudských civilizácií, išiel si k prerokúvanej téme z iného konca. Hneď si poukázal, že boj o moc je starý ako civilizácie samé, spomenul si používané metódy a teda najmä nevyberavé prostriedky. Potom si spomenul fašizmus a jeho metódy, potom buržoazinacionalšovinizmus a po ňom komunistické besnenie. Dnes tu máme "Matelkovo besnenie". Besnenie psychopatického maniaka, ktoré si našlo svoje výrazové prostriedky v zneužívaní trestného práva.
Trestné právo je ultima ratio. To už tu zaznelo a verím, že to všetci vieme. To znamená, krajné riešenie. To najkrajnejšie, kde iné nie sú už použiteľné.
Vy, vážená koalícia, sa však zo Slovenska snažíte vytvoriť krajinu pomsty. Každý z vás chce vidieť tiecť krv. Polarizujete spoločnosť, lož a ohýbanie práva sú pracovnou metódou. Rozbíjate vzťahy nielen v spoločnosti, ale aj v rodinách a z toho máte diabolskú radosť. Prosím vás, spamätajte sa. Vraciame sa do éry pomstychtivých barbarov, pričom našou prvoradou myšlienkou by mala byť spravodlivosť a nie pomsta.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:28 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec, hovoril si okrem iného aj o ústavnosti. Vrátim sa teda k poznámke, ktorá sa dotýka šestnástich rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, kde bolo konštatované porušenie základných práv a slobôd ľudí, ktorí sa nachádzajú vo väzbe alebo ktorí sú nezákonne stíhaní. Najčastejším porušovateľom ľudských práv osôb, ktorí sú vo väzbe alebo ktorí sú stíhaní, je, žiaľ, Najvyšší súd Slovenskej republiky a najčastejším porušovateľom individuálnym je sudca Najvyššieho súdu Kliment.
My sme opakovane žiadali ministerku spravodlivosti, aby začala disciplinárne konanie voči tomuto sudcovi, pretože Ústavný súd vo viacerých prípadoch konštatoval, že sudca Najvyššieho súdu konal absolútne svojvoľne. Ide o sudcu, ktorý bol kandidátom Matoviča na generálneho prokurátora, ktorý bol v Súdnej rade za OĽANO a ktorý sa nikdy netajil sympatiami k tejto politickej strane. Ide o sudcu, ktorý spoločne so sudcom Špecializovaného trestného súdu Hrubalom pustil na slobodu Kudličku, za čo dostal nevinný špeciálny prokurátor Kováčik štrnásť rokov. A tento sudca Kliment nemal problém včera rozhodnúť a poslať významného slovenského advokáta Mareka Paru do väzby za to, že Marek Para poukazoval verejne na tieto ohyzdnosti, ktoré pácha sudca Kliment.
Dámy a páni, ja už nepoznám iný prípad zaujatosti a strannosti sudcu, dokonca ani nepočkali na rozhodnutie päťčlenného senátu, ja len verím, že päťčlenný senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky bude mať rozum a rýchlo rozhodne, že bol zaujatý ako hrom a že pustia na slobodu Mareka Paru.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:30 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nikdy v histórii neboli na strane pravdy tí, ktorí likvidovali opozíciu a tí, ktorí zavádzali cenzúru. Slovensko sa mení na militaristický totalitný štát, kde vládnuca trieda s pomocou médií a ambasád si upevňuje moc a likviduje opozíciu. Samozrejme súhlasím, že politici by nemali byť nepostihnuteľní. Majú byť súdení a môžu byť aj odsúdení, ale nech je to v rámci práva a spravodlivosti, nie politickým procesom. Dneska to môže byť odsúdený, zavretý do kolúznej väzby pán Fico, zajtra to môžem byť ja, lebo nezdieľam vaše názory vládnucej triedy, nie som, ´Sláva Ukrajine´ nekričím každý deň, takže môžme čakať aj to, že bude zrušená neskôr aj strana, hnutie REPUBLIKA.
Vládnuca trieda zlyháva vo všetkom, do čoho sa pustila. Stačí spomenúť epidémiu, katastrofálne výsledky, najhorší na svete, teraz sme tu, pridali sme sa na stranu, podporujeme vojnu na Ukrajine vojenskými dodávkami, ignorujeme požiadavky a narastajúcu chudobu spoločnosti a do toho si vládna koalícia zinscenuje takýto proces, v ktorom sa snaží zlikvidovať najsilnejšiu vlastne opozičnú stranu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:32 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video