65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

5.5.2022 o 9:57 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:43

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Blcháč, ja som reagoval na to, čo pán Ferenčák hovoril ohľadom Slovenského pozemkového fondu počas rozpravy niekoľkokrát, takže ja si myslím, že som zareagoval k veci. Nie možno k predmetu zákona, ale k rozprave áno.
Mne len vŕta v hlave, že vy nie ste predsa primátori prvý rok. Vy ste tu boli 10 rokov a mali ste tú moc, dokonca jednofarebnú vládu SMER-u a takéto veci ste mohli vyriešiť úplne v pohode. Mohli ste to vyriešiť. A teraz, teraz ste múdri, proste teraz by ste vyriešili všetko. (Reakcia z pléna.) Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 9:43 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:44

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Žiadna samospráva, pán kolega Šefčík, nemá vplyv na Slovenský pozemkový fond. Slovenský pozemkový fond rozhoduje o pozemkoch iba na základe žiadosti samosprávy. Čiže či sa, či sa pán primátor Ferenčák vyjadroval vo svojej rozprave alebo vo svojom úvodnom slove o problémoch, ktoré majú, buď veľké okresné mestá, alebo malé obce, to je absolútne jedno.
Samospráva nemá na tento proces žiaden vplyv. A jednoducho, kto to chce pochopiť naozaj, ten to pochopiť musí a či vládol predtým SMER a mali nejaký vplyv na Slovenský pozemkový fond, snáď možno áno, ťažko povedať, ale jednoducho skostnatený systém, ktorý na tomto Slovenskom pozemkovom fonde je, dlhodobo pretrváva a jednoducho treba s tým začať niečo robiť. Tento zákon naozaj rieši iba to, že explicitne z tohto konania vylúči desiatky tisíc žiadostí a aj ten poddimenzovaní personál, ktorí na tom Slovenskom pozemkovom fonde je, si bude vedieť poradiť s tými niekoľko tisíc žiadosťami, ktoré tam ešte zostanú. Čiže v tomto nevidím absolútne žiaden problém.
Celá problematika spočíva iba v tom, že aj tá najmenšia obec, ak by sa chcela vyvíjať, tak potrebuje mať tie pozemky vysporiadané. Aj v intraviláne, aj v extraviláne. Intravilán ideálny na rodinnú výstavbu a podobné iné veci. Extravilán možno na nejaký priemyselný park alebo na niečo.
Mnohí politici a čelní predstavitelia z vládnej koalície stále idete rozprávať, že z plánu obnovy a odolnosti, tak ako pán Ferenčák povedal, idete stavať stovky kilometrov cyklotrás. Ja sa pýtam, kde ich vo vzduchu postavíte, keď nemáte vysporiadané tie pozemky. Toto je vlastne gro problému. Tuná máte jednoducho na papieri jednoduché riešenie, ale ja neviem, o čom špekulujete. Aj v radoch vládnej koalície sa nachádzajú primátori, či už je to Igor Hus, alebo pani primátorka Skalice Mierna. Tiež by sa k tomuto problému mali vyjadriť. Neviem, prečo do tejto debaty sa nezapájajú, pretože aj táto debata je o nich.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 9:44 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:46

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem len doplniť pánov primátorov, že táto myšlienka nie je nová a už počas vlády, keď som bol predsedom vlády Slovenskej republiky, sme už zo ZMOS-om viedli rokovania a mal to byť ďalší krok v rámci vzťahov štát verzus samosprávy a dokonca sme to ZMOS-u naznačili na jednom zo snemov, že to bude ďalší z krokov vlády, aby sa zbavila týchto pozemkov, resp. previedla ich v intravilánoch, pretože naozaj častokrát ako štát vlastní rôzne trojmetrové pásy popri chodníkoch a keď chce robiť obec nejaký odvodňovací kanál alebo potrebuje spraviť len nejaké výkopové práce pre nejaké svoje siete, tak sa jednoducho nevie dopátrať stanoviska a tak ďalej.
Jednoducho sme si uvedomovali, že tá situácia je zložitá a mali sme to v pláne urobiť. Samozrejme, cez voľby došlo k výmene vlády, takže sme to už my nestihli spraviť, ale vám garantujem, že keby sme boli pokračovali vo vládnutí, tak je to už dávno spravené. Keďže táto vláda ani žiadne dobré myšlienky z minulosti absolútne nepreberá a všetko ruší, ale zas sama nerobí nič, tak sme už po druhýkrát sa rozhodli tento zákon do parlamentu sem pridať. To nie je prvýkrát. Už je tu druhýkrát. Druhýkrát vidím, aký záujem vzbudil u koaličných poslancov. Je to naozaj praktická vec. Odťažilo by sa obciam a mestám, zrýchlila by sa výstavba, zrýchlilo by sa plánovanie, zrýchlilo by sa čerpanie eurofondov. Jednoducho by sa zjednodušil a zlepšil život ľudí žijúcich v našich obciach a mestách a jednoducho vidíte, títo ľudia tu budú sedieť alebo ani nesedieť a keď aj sedieť, tak robiť všetko preto, len aby tu robili deštrukciu a tárali tu. Oni furt niečo z minulosti. Ja som ešte nepočul v tomto pléne pri konkrétnej odbornej veci, že by sa diskutovalo zo strany koalície k faktom, ale vždy tu tárajú, čo bolo pred piatimi alebo desiatimi rokmi, lebo k pointe veci sa nevedia vyjadriť. Žiaľ, to je ich obraz.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 9:46 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vidím, že z koalície tu nikto nie je, takže absolútny nezáujem. Viete, kolegovia, čo ste tu aspoň z opozície, obec ani nemôže investovať prostriedky do majetku, ktorý nie je jeho a ani mesta. To znamená, že keby aj chceli zveľadiť, vyčistiť, pokosiť, rigoly urobiť odvodňovacie a podobne, aby nedochádzalo napríklad v záplavových častiach k záplavám, tak nemôže, lebo to neni ich majetok. Ak nemá k nemu nejaký právny vzťah, ale počúva tu, že ako keby sa išli títo dvaja primátori na tom obohatiť. Ale to nie je pre nich, ani pre tých starostov, ktorí to potrebujú pre rozvoj obcí. Je to pre občanov, ktorí v tých obciach žijú. Pre nich je to.
Vážení kolegovia, čo tu nie ste z koalície. Bol by som rád, keby aspoň niektorí z vás chodili sem. SaS-ka, čo hovorí, že tu má vždy dákeho zástupcu, nikto. OĽANO nikto, BEZ ĽUDÍ nikto. Takže je to dosť smutné.
Takže ešte raz, vážení kolegovia, tí občania, ktorí tam žijú, je to pre nich, pre rozvoj tých obcí. Tak nevracajme sa do minulosti. Nemá z toho žiadnu výhodu žiaden primátor, ani starosta, ktorý tam žije, ale tí ľudia, ktorí to potrebujú, ktorí sú tam a roky na to trpia. Ako bolo už povedané, veľakrát sa jedná o malé, krátke, úzke pásy, cez ktoré idú chodníky a nemôže sa robiť. Cez ktoré idú rôzne odvodňovacie kanály, príjazdové cesty a podobne. Tak nevidím, čo za tým hľadáme a stále ako sa to nedá a pri každom vystúpení, aj keď tu niekto bol náhodou z opozície 5 minút, tak len bolo, že čo bolo v predchádzajúcom období a čo bolo za posledné dva roky? Veď ste neurobili absolútne nič s týmto! Dokedy sa chcete vyhovárať na minulosť, kolegovia? Tak zahoďme politiku a spravme nejaký dobrý zákon pre ľudí, čo sa dotkne komplet celého vidieka, všetkých malých miest, všetkých malých obcí a, samozrejme, aj veľkým to pomôže. Ale nie, my tu ideme stále ťahať politiku a to, čo bolo v minulosti.
Ďakujem pekne za takúto pomoc občanom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 9:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci, a kolegom za faktické poznámky.
Pánovi Kuffovi chcem povedať, že neviem, či je dobrý pojem, že štát je zlý správca, štát nespravuje. Pozemky vlastní štát, ale spravuje ich Slovenský pozemkový fond. Takže táto pojmológia by mala byť jasná.
Pán Šefčík, on sa tam, asi má nejaké problémy, je tu s počítačom. Viete, ja sa vás len môžem spýtať, že prečo vy takýto jedinečný, potrebný zákon, po ktorom prahnú obce, mestá, ako povedal pán kolega Peter Pellegrini, už to bolo na stole, a preto je to teraz tu, lebo už sa tým zaoberá aj on, aj naša partia, tak jednoducho to stačí podporiť. Prečo to nechcete podporiť vy osobne, prečo to nechce podporiť OĽANO, prečo to nechce podporiť SaS? To naozaj tie mestá a obce už idú do toho režimu, že tá samosprávna funkcia úplne padne? Počuli sme tu aj to, že čo nás čaká na budúci rok, mínus 700 až 800 miliónov eur a podobne a toto je ďalší, ďalší klinček zdá sa. Ďakujem pekne.
Áno, plán obnovy odolnosti, pán Kočiš, ten by sa mal využiť aj na takéto veci. Je pravda, že už druhýkrát tento návrh zákona tu je. Prvýkrát nenašiel podporu. Uvidíme, čo bude teraz podľa tých prázdnych lavíc koaličných poslancov. Možno po včerajšku naozaj majú ťažké ráno, ale znamená, že asi, no uvidíme. Necháme sa prekvapiť milo, ale všetko potvrdzujem, aj to, čo povedal pán kolega Pellegrini, pán poslanec a predkladateľ zákona a aj pán kolega Suja. Akým spôsobom by tento návrh zákona pomohol samosprávam a obyvateľom, lebo to sú aj občania Slovenskej republiky, tí obyvatelia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 9:50 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:52

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, chcem vám poďakovať za konštruktívnu diskusiu v niektorých prípadoch. Chcem vás požiadať o podporu schválenia tohto zákona, pretože tento zákon nerieši individuálne potreby. Rieši problémy všetkých občanov na Slovensku, a to prostredníctvom miest a obcí, v ktorých žijú. Tento zákon je rozvojový. To znamená, pomôže sa rozvíjať mestám a obciam a na druhej strane výrazne uľahčí aj štátnym inštitúciám vyriešiť problémy, s ktorými sa nevedia vysporiadať. To znamená, veľmi výrazne uľahčí aj Slovenskému pozemkovému fondu, aby nemal takú agendu, akú má. Je to na prospech nás všetkých občanov a aj ako primátor mesta a za všetkých primátorov a starostov chcem vás požiadať, aby ste ten zákon podporili a bol schválený. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.5.2022 o 9:52 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:53

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Chcem len uviesť, že hlasovanie o tomto návrhu sa bude konať dnes o jedenástej. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.5.2022 o 9:53 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:54

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, len krátko uvediem zákon a potom sa prihlásim ako prvý do rozpravy, aby ste mali možnosť prípadne reagovať. Je to v princípe veľmi jednoduchý a jasný zákon. Viete dobre, že Národná rada včera schválila skoršie vyplatenie tzv. 13. dôchodku. My to však nepovažujeme, nielen my, ale aj Jednota dôchodcov Slovenska za žiadnu pomoc, pretože tie peniaze by dôchodcovia dostali tak či tak, a preto navrhujeme, aby dôchodcom bol vyplatený v rovnakom objeme celkom aj tzv. 14. dôchodok pred koncom roka, tak ako to dostávajú bežne. Viac sa vyjadrím v rozprave. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

5.5.2022 o 9:54 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:55

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 993. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky, preto v zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokujeme v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1032 z 11. apríla tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokoval: ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 10. júna tohto roku a v gestorskom výbore do 13. júna.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

5.5.2022 o 9:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:57

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne ešte raz za slovo.
Kolegovia a kolegyne, ekonomická situácia na Slovensku je naozaj vážna a najviac postihuje, samozrejme, tie najohrozenejšie skupiny, medzi ktorých alebo medzi ktoré seniori určite patria. Včera Národná rada schválila skoršie vyplatenie tzv. 13. dôchodku, schválne hovorím takzvaného, pretože o žiadny 13. plnohodnotný dôchodok nejde, ide o sociálnu dávku a, naopak, táto vláda 13. dôchodok z dielne predchádzajúcich vlád zrušila.
A treba povedať, že ani to skoršie vyplatenie 13., tzv. 13. dôchodku nie je žiadnym riešením. Nielen podľa nás, ale aj predstaviteľov Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí asi k tomu majú najviac čo povedať. Jednoducho skorším vyplatením 13. dôchodku sa prakticky žiadnym spôsobom seniorom nepomáha, pretože oni by aj tak mali nárok na tieto peniaze a na tento objem peňazí. Musím skonštatovať, že je mi naozaj smutno, ako sa vláda stavia k seniorom, pretože už od jesene sme vedeli, čo v tomto roku príde, aká vlna zdražovania, ba dokonca aktuálne čísla prekonávajú aj tie najtemnejšie odhady. Stále o tých číslach hovoríme, ale musím ich pripomenúť, lebo, ako som povedal, neustále sa zhoršujú. Inflácia, teda zdražovanie len za marec vystúpala na vyše 10 %, dôchodcovská inflácia, teda tá, ktorá sa týka samotných dôchodcov, je už podľa prvých odhadov vyše 11 % a dôchodky rástli len o 1,3 %. Toto je fakt. Toto proste nepustí a nejaké skoršie vyplatenie sumy, na ktorú aj tak dôchodcovia majú nárok, nie je, opakujem, žiadnym riešením.
My za stranu HLAS – sociálna demokracia tu môžeme hrdo stáť, pretože už od jesene nielenže upozorňujeme, ale aj navrhujeme rôzne druhy riešení pre seniorov. Najprv sme prišli s tým, aby dôchodcovia dostali jednorazový kompenzačný príspevok. Bolo to podľa výšky dôchodku od 300 do 100 eur. Potom sme prišli s tým na jeseň, aby sa aspoň predĺžilo pokračovanie mechanizmu minimálnej valorizácie, ktorý spočíval dlhé roky v tom, že pokiaľ dôchodcovi nevyšla adekvátna suma na základe aktuálnej inflácie, tak mu bolo garantovaných minimálne 2 % z priemerného dôchodku. Ten sa v súčasnosti pohybuje už vyše 500 eur, viem, že mnohých seniorov to prekvapí, ale je to tak, taká je výška priemerného dôchodku, tak keď by si vyrátali 2 %, tak určite aspoň niečo by to bolo, aspoň by to bola tá minimálna garantovaná hranica.
Potom sme prišli s ďalším návrhom, keď teda Igor Matovič a spol. rozhodli o tom, že budú motivovať peniazmi k očkovaniu seniorov. A iba tí, ktorí sa dali zaočkovať, dostali príspevok, buď 300, alebo 200 eur. My sme okamžite prišli s tým, aby aj nezaočkovaní dôchodcovia, teda všetci seniori, dostali 200 euro na finančnú pomoc. Aj toto vládny valec neschválil, aj toto bolo zmätené zo stola.
Štvrtý návrh, ktorý sme predložili, ten sa ani nedostal na rokovanie do parlamentu, oni ho normálne vyradili. Pamätáte si, navrhovali sme mimoriadnu valorizáciu dôchodkov v tejto ťažkej situácii po vzore Českej republiky, kde to urobili, bohužiaľ, pán Dostál na rozdiel od prípadu marihuana našiel nejaký problém v šesťmesačnej lehote a návrh sa ani len nedostal na rokovanie parlamentu. Chcem hneď z tohto miesta vyhlásiť, že v máji na tejto schôdzi bude, pretože už tá šesťmesačná lehota, už sa ňou nebudú môcť oháňať, čiže príde návrh do parlamentu na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov.
No a teda keď všetko toto bolo zmietnuté zo stola, tak prichádzame s ďalším riešením pre seniorov. Veľmi jednoduchým. Teda ak už bol skoršie vyplatený ten 13. dôchodok, chceme, aby bol vyplatený tzv. 14. dôchodok, a to pred koncom roka tak, ako sú dôchodcovia zvyknutí a v takom istom objeme. To by bola aspoň nejaká pomoc, tu by boli naozaj tie peniaze navyše a musím opäť povedať, že s takýmto riešením opäť súhlasí Jednota dôchodcov Slovenska. Preto vás chcem všetkých poprosiť, pomôžte aspoň takýmto spôsobom. My každý mesiac niečo predložíme, čo sa týka dôchodcov, ale aj mladých rodín a ďalej, veď budeme o tom ešte hovoriť, pracujúcich a podobne, ale teraz sa bavíme o tomto zákone.
Chcem vás všetkých poprosiť, podporte tento zákon, nie je to veľká záťaž pre štátny rozpočet, je to približne vo výške 300 mil. eur, štátny rozpočet na to má, za dva roky sú daňové nadpríjmy 3,5 mld. eur, napožičiavala si vláda toľko, že zvýšila dlh o 15 mld. a tak ďalej a tak ďalej. Tie peniaze sú k dispozícii, dajte ich tým, ktorí to potrebujú, a jednou z týchto skupín sú dôchodcovia. Ja vás v mene ich pekne žiadam o to, aby ste podporili tento návrh zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

5.5.2022 o 9:57 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video