65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:21 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Erik, začnem reakciou na tvoje vystúpenie, tým, čo si končil. Táto vláda peniaze má, ale dôchodcom ich nechce dať. Pretože okrem daňových nadpríjmov, okrem rekordných zadlžovania Slovenska, teda 15 mld., ktoré naviac majú a míňajú a nikto nevie načo, robila tu predsa aj celosvetové experimenty ako testovanie za 800 mli., rozličné bonusy. Ale keď ide o seniorov, keď ide o 1,1 mil. ľudí, tak im nechce dať nič.
Ja som veľmi zvedavý, ako bude reagovať minister práce, pretože tvrdil, že pokiaľ by sa naozaj situácia vyvíjala tak, že seniori nebudú mať peniaze, že si vie predstaviť nejakú podporu, tak ja mu už teraz rovno odkazujem, že si neviem predstaviť, akoby tento zákon on ako minister práce a sociálnych vecí mohol nepodporiť. Pretože rast cien potravín, ktoré teda naozaj idú do rekordných výšok, ceny energií, ceny bežných životných nákladov rastú a budú rásť aj naďalej. Takže toto je zákon nie o pomoci dôchodcov, ale toto je zákon, ktorý môže zachrániť dôchodcov, aby prežili aspoň na tej úrovni, ktorú teraz majú, čiže nie je to žiadna extra pomoc, je to záchranné koleso preto, aby zvládli to, čo sa na nich zo všetkých strán valí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:03 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ako to bolo povedané v tejto rozprave, aj predchádzajúcej, vážení kolegovia, kolegyne, aj tí z koalície, ktorí tu nie ste, včera tu vláda alebo vládna chunta nazvážala poslancov, ktorí chýbali z celého Slovenska, aj tých, čo majú zošroubované končatiny, kosti, len aby prišli na hlasovanie, aby mohli lynčovať opozičného poslanca.
Od rána tu preberáme zákony, ktoré majú reálne pomôcť ľuďom, tak presne ako zaznalo v rozprave, ktoré majú reálne pomôcť starostom, primátorom, občanom, ktorí tam žijú, dôchodcom. Hodinu tu nebol nikto, maximálne jeden poslanec. SaS-ka, tí odborníci, keď sa týka široké spektrum, tak to by bolo absolútne nikto, teraz prišiel predsedajúci a túto pán poslanec Kazda, citrus. Absolútny nezáujem vládnej koalície, ZA ĽUDÍ si ani nedovolí sem prísť. A potom oni majú tú drzosť, ako povedal predchádzajúci rečník, že idú dole na tlačovku a hovoria, ako oni idú pomáhať Slovensku. Ale keď sa jedná o zákony, ktoré sa tu predkladajú, tak tu nie je absolútne nikto. Takže je im to absolútne jedno, ich nezaujíma život ľudí na Slovensku, tu z hradného kopca od zeleného stola rozhodujú o osude celého Slovenska. Ja tu nevidím jedného zástupcu vlády, jedného koaličného poslanca, ktorý by sa k týmto zákonom vyjadril, ktorý by ich podporil, povedal áno, tí ľudia to potrebujú, tí dôchodcovia to potrebujú, tí občania v tých obciach to potrebujú, lebo zabíjame vidiek, zabíjame malé mestá, zabraňujeme rozvoju väčších miest. Toto je tá vaša práca? Keď sa tu lynčuje, tak nás je tu 150, ste tu všetci nastúpení, nemáte problém vydierať opozičných poslancov, že im nebudú prechádzať zákony, ale keď sa schvaľujú zákony pre ľudí, tak tu nie je nikto, môžte sa hanbiť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:04 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Erik, musím naozaj povedať, že tie akože 13. dôchodky možno navonok dobre znejú, ale pravdou je, že len pre tých, ktorých sa netýkajú, pretože ten 13. dôchodok je vlastne naozaj iba sociálna dávka. A poberatelia veľmi rýchlo v peňaženke zistia, že to nie je nič iné, len kôpka peňazí, ktorú by aj tak dostali. Skutočným navýšením a istou pomocou pre poberateľov dôchodkov, je súčasný návrh zákona z dielne strany HLAS – sociálna demokracia. A ja budem veľmi pozorne sledovať, ako budú hlasovať naši koaliční poslanci, kolegovia, ktorí majú teoretickej pomoci plné ústa, len realita je, bohužiaľ, prázdna, iná a bezzubá.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:06 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Erik, myslím, že si to veľmi presne pomenoval, pretože táto vláda si od svojho nástupu urobila z dôchodcov nepriateľov. Veď, stačí sa na to pozrieť, čo bol jeden z prvých krokov, ktoré urobili, zrušili reálny 13. dôchodok a namiesto toho zaviedli akúsi sociálnu dávku. Spomeňme si na to, ako sa správali k dôchodcom počas pandémie, ako s nimi šaškovali, ako z nich urobili občanov druhej kategórie. Spomeňme si na to, ako valorizovali dôchodky 1,3 %. A keď má prísť návrh HLAS-u, kde chceme tú valorizáciu prispôsobiť tej skutočnej inflácii, ktorá tu je, tak nás pošlú preč, pretože zrazu akési legislatívne pravidlá im prekážajú v tom, aby sa o tomto dalo rokovať. Ale keď majú rokovať o drogách, tak s tým nemajú absolútne žiaden problém poprieť všetky pravidlá aj tí najväčší právni puristi, ako je už súčasný štátny tajomník pán Dostál, tak vtedy už problém nemajú.
Keď ide o drogy, sú schopní urobiť všetko, keď ide o pomoc dôchodcom, tak vtedy sa hrajú s písmenkami, bodkami a čiarkami. To iba vystihuje tú celú náturu tejto vlády, že dôchodcovia, mladé rodiny, pracujúci pre nich nie sú prioritou. Pre nich je prioritou zatýkanie. To je ich priorita, pretože ľuďom nevedia dať chlieb, tak im dávajú iba hry. A to iba celé podškrtuje aj to, ako sa vyjadril nedávno v televíznej debate pán poslanec za OĽANO jeden nemenovaný, ktorý povedal, že oni idú pomáhať iba tým zodpovedným, zodpovedným dôchodcom, tým čo sa dali zaočkovať. Tí, ktorí sa zaočkovať nedali, tak tí majú smolu, pretože to sú nezodpovední ľudia a oni si podľa tejto vládnej bandy zjavne žiadnu pomoc nezaslúžia. Tak ja iba verím, že títo všetci dôchodcovia, aj ľudia, ktorým táto vláda nepomohla, si spomenú o dva roky, ako sa k nim títo ľudia postavili a pošlú túto najhoršiu vládu do histórie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:07 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Tomáš, ďakujem za vašu rozpravu ohľadne problematiky 13. dôchodku, ktorý táto vláda, áno, pripúšťam, vyplatí v skoršom termíne, to znamená v termíne júnovom, ale toto skoršie vyplatenie tohto 13. dôchodku, resp. dávky v hmotnej núdzi pre dôchodcov, by som to asi pomenoval takto najsprávnejšie, vôbec nerieši nejakú systematickosť, resp. nerieši nejaký proces, akým spôsobom by táto vláda chcela systematicky a najmä postupne zlepšovať a skvalitňovať finančnú, ale aj sociálnu situáciu jednej z troch najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, medzi ktorých naozaj podľa Eurostatu patria dôchodcovia.
Keď sa na to pozrieme v globále, tak dôchodcovia, osamelé matky s deťmi, resp. rodič osamelý vychovávajúci jedno až dve deti a nízko príjmové pracujúce rodiny, tzv. pracujúca chudoba, to sú tri tzv. najrizikovejšie alebo najcitlivejšie segmenty v sociálnom systéme, ktoré sú najviac ohrozené infláciou, chudobou, zdražovaním. Čiže ja sa len chcem spýtať, pokiaľ ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nepríde s niečím kvalitnejším alebo aspoň s niečím rozumnejším, tak nevidím naozaj dôvod, prečo by sme sa naprieč celým politickým spektrom, odhliadnuc na to, kto za koho kope v tejto sále, nevedeli dohodnúť, resp. nevedeli si povedať to, čo je pre týchto ľudí správne a napriek tomu 13. dôchodku, ktorý vláda chce takto štedro vyplatiť, porozmýšľať, či by nebolo vhodné aj, v úvodzovkách, ako ste povedali, ten 14. dôchodok vyplatiť, buď v novembrovom, alebo v decembrovom termíne.
Čiže každá pomoc dôchodcom, ktorá naozaj aj v tomto prípade ide zhruba o 300 mil. eur, nie je vôbec na škodu, pretože títo naši rodičia a starí rodičia niečo odpracovali, niečo vybudovali a toto by mala byť iba taká vďaka nás pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:09 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem poďakovať kolegom za všetky faktické poznámky.
Myslím si, že je možné v nich nájsť zhodu a takú jednu hlavnú myšlienku v tom, že naozaj pokiaľ vládna koalícia naháňa opozičných politikov alebo pokiaľ má riešiť také veci ako drogy, tak tomu venuje patričnú pozornosť, samozrejme, s obrovskou účasťou. Pokiaľ ide o pomoc ľuďom, pokiaľ ide o pomoc dôchodcom, mladým rodinám, zdravotne ťažko postihnutým ľuďom a všetkým týmto ohrozeným kategóriám, tak tu buď nikto nie je, alebo jednoducho predkladá argumenty, ktoré sa týkajú minulosti a minulosti a minulosti, čo, samozrejme, týmto ľuďom nepomôže.
Čiže no naozaj ja aj tvrdím, že aj to vyplatenie tzv. 14. dôchodku je len takou, takou malou pomocou v celom tom komplexe, ktorý by si dôchodcovia zaslúžili, a preto som hovoril o všetkých opatreniach, ktoré sme my už doteraz predkladali, a preto aj hovorím o tom, že v máji bude podaný opäť návrh na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov stranou HLAS – sociálna demokracia, ale aspoň niečo hej, pretože skoršie vyplatenie 13. dôchodku, už sme to tu tisíckrát povedali, je len tým, na čo mali aj tak dôchodcovia nárok, nie je to nič navyše. Ani cent navyše.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:11 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:13

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Kolegyne, kolegovia, pokladám za istú aj povinnosť moju možno vystúpiť a povedať pár myšlienok k tomuto návrhu ako bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý aj s tým obsahom má relatívne veľmi veľa spoločného. Na druhej strane ma teší, že je záujem do rozpravy k tejto problematike, ale zas, bohužiaľ, musím konštatovať vzhľadom na prítomnosť zástupcov vládnej koalície, že tento návrh už vopred zarezali.
Samozrejme, podporujem návrh ako taký, ja si myslím, že je aj dobre odôvodnený a vychádzajúc z toho, čo sa vonku deje, myslím vzhľadom na tú sociálno-ekonomickú situáciu, je aj celkom pochopiteľný. Ale bolo to už aj v úvodnom slove predkladateľa, ale aj v jednotlivých faktických poznámkach jasne povedané, že my sa potrebujeme najskôr vysporiadať s 13. dôchodkom. Trinásty dôchodok, dobre ste povedali, je štátna sociálna dávka, ktorá je vyplácaná zo štátu, to znamená, z rozpočtu. My potrebujeme dostať ten 13. dôchodok tam, kde zo zákona bol. To znamená, aby bol z dôchodkového systému vyplácaný a stal sa úplne stabilným a systémovým riešením. V tomto prípade sa dotknem aj možno trošku takej nepopulárnej témy. My sme predložili návrh zákona na 13. dôchodok, reálny dôchodok, možno na sklonku svojho vládnutia. Len chcem povedať, že malo to aj svoju veľkú logiku. Pokúsim sa ju veľmi v krátkosti pomenovať.
Vianočný príspevok bol zavedený ešte za prvej vlády Roberta Fica, keď tu sedela kolegyňa Tomanová ako ministerka, bolo veľmi dôležité zistiť, do akej miery tie vyhrážky, ktoré pravica mala voči tomuto zavedeniu, naplnia. Pretože oni to chceli zrušiť. Nabehla potom vláda Ivety Radičovej, minister Mihál a čuduj sa svete, nezrušili. Ponechali, to znamená, tam sa založila istá systémová nutnosť jednoducho pokračovať tomuto, no a vzhľadom na to, že aj vtedy bola nejaká tá ekonomická kríza iného charakteru, samozrejme, ako teraz, bolo potrebné istým spôsobom na niečo nadviazať. A to niečo sa volalo hospodárenie Sociálnej poisťovne. Keď som v roku 2012 preberal rezort, Sociálna poisťovňa mala, by som povedal, deficit jeden aj pol miliardy. To znamená, zo štátneho rozpočtu bolo potrebné naliať do Sociálnej poisťovne jeden a pol miliardy, aby si mohla plniť všetky zákonné povinnosti z hľadiska vyplácania dôchodkov všetkých typov.
No a prečo až na tom sklonku? No rok 2019 bol rokom, kedy sa podarilo zabezpečiť, že Sociálna poisťovňa mala vyrovnaný rozpočet. Vyrovnaný. To znamená, jeden a pol miliardy sme zlikvidovali, a preto sme sa systémovo mohli zaoberať aj myšlienkou ako ďalej, ako pomôcť tým dôchodcom, pretože bol k tomu reálny čas a, samozrejme, aj reálne ekonomické výsledky tej Sociálnej poisťovne. Každopádne si myslím, že vianočný príspevok ako taký splnil svoju, by som povedal, svoj, svoj účel, ktorý tu mal pri samotnom zriadení, a práve preto je potrebné poďakovať všetkým tým, ktorí sa podieľali na vyplácaní a zavedení a vôbec realizácii za tie roky a skutočne prejsť na systémové riešenie. A systémové riešenie sa volá reálny dôchodok trinásty, ktorý by mal mať zachované dva princípy. Princíp solidarity, ten je absolútne nevyhnutný, ale aby aj zohľadňoval zásluhovosť. My sme ju v tom riešení, ktoré sme vtedy navrhli, mali zachovanú. Pretože rovnaký priemerný dôchodok, myslím, že 465 alebo koľko eur to vtedy bolo, by bol býval dostal každý dôchodca, aj ten, čo má ten najnižší príjem okolo 260 eur, ale aj ten čo má ten najvyšší. To znamená, tam by bola každopádne zachovaná aj solidarita, ale už do istej mieri zohľadnená, zohľadnená aj tá zásluhovosť.
No a druhá myšlienka, ktorú chcem povedať, viete, mimo tohto systémového riešenia je nevyhnutná tu na tých návrhov, ale skôr z opozície tu bolo v predchádzajúcom období dosť, aby vláda, resp. ministerstvo reagovalo na tú konkrétnu sociálno-ekonomickú situáciu. To znamená, ako to vyzerá vonku a toto absolútne, absolútne, by som povedal, odmietla a jednoducho tieto veci nerieši aj napriek tomu, že tu bola pandémia, dnes tu máme extrémne zdražovanie energií, ale v podstate všetkých tovarov a reakcia vlády k tomuto je nijaká na rozdiel od okolitých štátov, a preto si osobne myslím, že je nevyhnutné, aby sme sa vrátili k niektorým dobrým zákonom, ktoré tu boli a ktoré oni jednoducho, jednoducho zrušili. Ja v tom predchádzajúcom období ako minister som tiež mal také nejaké príležitosti, kde bolo treba veľmi operatívne reagovať. Prvá taká príležitosť bola deflácia. To znamená, čas, keď nebola inflácia, ale bola deflácia, to znamená, keby sme boli bývali v tom čase dodržali zákon, ja ako minister by som musel znižovať dôchodky všetkým o výšku, o výšku tej deflácie. Veľmi rýchlo sme podali návrh zákona a tento, dovolím si povedať, teraz nezmysel jednoducho zrušili.
Za ďalšie, vzhľadom na to, že tá inflácia v tých prvých rokoch, keď tá sociálno-ekonomická situácia bola lepšia, nebola veľká, prišli sme veľmi operatívne s návrhom o minimálnej valorizácii. Zakotvili sa minimálne dve percentá, ale Sociálna poisťovňa musela zohľadňovať, ak niekomu lepšie vychádzala percentuálna stránka, no tak mal nárok, aby bola vyplatená percentuálna, ak pre niekoho vychádzala tá absolútne číslo, no tak dostal to absolútne číslo. Bolo to na štyri roky, štyri roky uplynuli a na moje veľké prekvapenie pán minister Krajniak na to absolútne nereagoval. Stačilo len veľmi malinkú možno jednoriadkovú novelu, že účinnosť tohto zákona sa predlžuje o ďalšie roky alebo že je systémová a ostane stále zachovaná. Neurobil to, a preto máme na tento rok zvýšenie dôchodkov o infláciu 1,3 %.
Je tu totiž jedno veľké riziko, ktoré napríklad nastalo v tomto roku. Tá inflácia sa vždy zohľadňuje za predchádzajúci rok. Ale veľmi, by som povedal, rizikový je ten rok, ktorý prebieha, ako je aj teraz tento. Pretože po roku sanovať, to je ako také prirovnanie, že operácia sa podarila, pacient zomrel. To znamená, preto je potrebné reagovať na ten stav zvonka, veľmi pružne zakotviť do systému sociálneho zabezpečenia riešenia, aby doslova a do písmena viacerí ľudia prežili, už v tejto chvíli sa nedá hovoriť o nejakej dôstojnej starobe, ale doslova o nejakej hmotnej núdzi v starobe, ktorá by zagarantovala všetkým ľuďom, že by, že by aspoň jednoducho prežili. Toto je dôležité, si myslím si, že uvedomiť, a preto aj z tohto pohľadu niekde treba začať a to začatie s tým návrhom na 14. dôchodok je možno práve čas, aby sa následne prijali ďalšie systémové opatrenia, ktoré tu boli dobré, ktoré sa osvedčili a ktoré mali ďalej pokračovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2022 o 10:13 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, je dobré, že si uviedol zopár vecí aj z historického hľadiska, pretože je to potrebné spomenúť a ja si dovolím ešte dodať k tomu, že jednoznačne podporíme tento návrh, ktorý predkladajú kolegovia, pretože pomoc seniorom je z úrovne tejto vlády mizivá. Ak sa spoliehajú len na 1,3-percentnú valorizáciu a pritom samotná dôchodcovská inflácia sa nachádza na úrovni 11,2 %, tak keď to spočítame, tak v podstate o 10 % majú dôchodcovia v súčasnosti menšie dôchodky z hľadiska kúpyschopnosti a ponuka tejto vlády je čistá nula. Pretože odprezentovali to pred dvoma týždňami, potom sa postavili, že sa dohodli, pritom to nie je pravda, lebo SaS je proti tomu a čakáme teraz konečne, že či niečo príde do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, pretože predtým v skrátenom legislatívnom konaní tu bolo zo dňa na deň, keď trebalo zapchávať ústa kritikom tejto vlády, hneď to tu bolo. Ale tu akosi nič sa nedeje. Preto tento návrh určite podporíme a budeme aj predkladať ďalšie pozmeňujúce návrhy k tomu, čo by malo prísť konečne z vlády, ktorá sa nevie na tom dohodnúť a nevie pomôcť ľuďom a predovšetkým v tomto prípade seniorom, dôchodcom. Takže určite podporíme tento návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:21 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Richter, veľmi dobré vystúpenie, zhrnul si fakty, ďakujem, ale povedal si, že vás veľmi teší, že je záujem zapájať sa do diskusie a že tu sedíme. No škoda, že len opoziční poslanci Republiky, SMER-u a HLAS-u tu od rána sedia a zapájajú sa do rozpravy, tak ako ťa to tešilo, a bojujú zákony, ktoré majú reálne pomôcť ľuďom. A koalícii je to absolútne jedno. V tomto konkrétnom zákone sa týka dôchodcov.
Koaliční poslanci akosi zabudli, že berú štyri a pol tisíc plat a mohli by aspoň predstierať, že ich zaujímajú zákony, ktoré reálne pomáhajú ľuďom, aj keď sa nechcú zapájať do debaty a aspoň sa sem prísť posadiť za tých štyri a pol tisíc. Ale oni ani to predstieranie nemajú záujem ukázať tým ľuďom, nič. To aspoň vidíme, ako súčasná vláda a vládni poslanci zvysoka, ale zvysoka kašlú na každý zákon, ktorý má reálne pomôcť občanom Slovenskej republiky. Ani sa nedokážu tváriť, že ich to zaujíma, ani sem nedokážu prísť. Prvú hodinu tu nebol nikto okrem jedného poslanca, ktorý na druhý zákon aj tak odišiel niekde dozadu, zo SaS-ky absolútne nikto z tých odborníkov, BEZ ĽUDÍ – absolútne nikto. Vraj jediné tri opozičné strany, ktoré tu boli, bola Republika, HLAS a SMER. Ja budem rád, ak si toto ľudia budú všímať, že kto bojuje za nich a kto presadzuje to, aby sa prijímali zákony, ktoré majú reálne pomôcť ľuďom a nie sprostosti o drogách, o zníženie trestu na drogy, o, ja neviem, o tretích záchodoch pre tretie pohlavie a podobných somarinách. Vtedy je, sú nastúpení absolútne všetci. Alebo keď treba, nedajbože, lynčovať opozičného poslanca. Ale inak nie. Ale pred kamerami dole budú moralizovať a budú si brať do úst opozičných poslancov a vykrikovať nejaké veci z minulosti. A teraz, keď sú tu viac ako dva roky, tak neriešia absolútne nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:23 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, naozaj arogancia moci týchto vládnych poslancov je neskutočná. Oni si myslia, že už sú naozaj za vodou, že nemusia riešiť problémy bežných ľudí. Trvá im to rozhýbať sa neskutočne dlho, všetci čakajú na toho svojho spasiteľa, psychopata Matoviča, kým sa nejakým spôsobom rozhýbe. Potom príde s riešením, ktoré rozháda všetkých navzájom, celé Slovensko pozerá na to, kým ostatné štáty niečo robia, či už pre mladé rodiny, či už pre deti, či už pre dôchodcov, či už pre zamestnancov, jednoducho pre podnikateľskú sféru tak, aby nastavili pravidlá a možnosti v rámci vládnych opatrení, aby ľuďom pomohli zvládať ľahšie túto situáciu, tak táto vláda robí presný opak.
A keď im chcete prehovoriť do svedomia, narazíte na to, že tu teda nie sú. No ale svojím spôsobom to ani až tak nevadí, lebo keď tu sú, tak tu vidíte tie mĺkve tváre bez duše, ktoré nie sú schopné vypotiť jedno zmysluplné slovo a keď sa aj ku vám do faktickej poznámky prihlásia, tak čo vám povedia? No ale čo ste robili 12 rokov? Čo tu bolo v roku 2001? Čo sa dialo v roku 1727? A čo vtedy robil ten alebo tamten? Ako keby toto dnes potrebovali ľudia počuť. Neskonale nekonečné výhovorky, úbohosť stelesnená v každom jednom z týchto pajácov, ktorí tu sedia a nevedia si ani len priznať, že to po všetkých stránkach pokašlali. Odkedy nastúpili k tejto pozícii, tak to bolo jedno väčšie sklamanie za druhým.
Čiže my rovnako v rámci hnutia REPUBLIKA podporíme tento návrh, aby sa dôchodcom pomohlo. A ja použijem ten istý argument, ktorý používam vždy. Nech nám oni nehovoria, že nie sú peniaze. Proste nech nerobia z ľudí hlupákov. Choďte sa pozrieť na ministerstvo obrany a na tie Naďové obstarávania. Veď to je šialené, to je šialené takéto investície do armády, aby Naď mohol kričať na Putina, to tu v minulosti nikdy nebolo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2022 o 10:25 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video