79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:40 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 12:40

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No tak sme si vypočuli vlastne tie dôvody, pre ktoré by táto vláda mala zostať. Tie dôvody sú, že lebo Fico, že teda vlastne sa vráti, keď, keď táto vláda padne.
Pritom pravda je, že dve poslankyne z kandidátky OĽANO, sedí tu iba pani Tabák, ale aj pani Hatráková, podržali Roberta Fica, aby nebol vôbec vydaný pred sudcu. Čiže nie do väzenia, ale aby ho vôbec mohli súdiť, či má ísť do kolúznej väzby, alebo nie. Pritom je pravda, že práve 363, ktorú, ktorej obmedzenie blokuje táto koalícia a aj poslanci OĽANO, tak tá pomohla Robertovi Ficovi zbaviť sa obvinenia. Pritom je pravda, že keď táto koalícia začínala, tak Robert Fico mal vtedy 10 % Dnes spolu s HLAS-om, čo je teda pôvodná súčasť SMER-u, majú 35.
Takisto napríklad naposledy sme tu mali odloženie hlasovania o znížení 2 % dane alebo zrušení 2 % pre umelcov. To bolo takisto so SMER-om. A takýchto bolo viacero.
Čiže hovoriť, že lebo mafia, lebo Fico, a zároveň robiť všetko preto, aby Fico rástol, viem, že nie úmyselné, z toho vás určite nepodozrievam, ale výsledok toho pôsobenia jednoducho je, že tomu Robertovi Ficovi pomáhate. A my sme nadobudli pocit po tom, čo sme teda interne žiadali, aj Eda samotného žiadali, aj vás osobne, aby, aby sa niečo zmenilo a aby ten... a žiadali sme o to preto, aby ten Fico prestal rásť. Tak my máme jednoducho úplne legitímne, a prosím, neberte to v zlom.
Ale úplne vám to úprimne hovorím, máme legitímne pocit, že keď sa nič nezmení, tak za pätnásť mesiacov je to že úplná istota. Veď prečo by sa malo niečo zmeniť, keď, keď nemeníte nič vo vlastných radoch? A ešte vlastne podporujete tie veci, čo som spomínala.
Hovoríte o tom, že lebo korupcia. Že teda uvoľnené ruky majú orgány v trestnom či... v trestnom konaní. A áno, vy, mnohí z vás, drvivá väčšina, úplne drvivá väčšina z vás za toto bojuje a úprimne si to želá. Myslím si, že vrátane Igora Matoviča. Napriek tomu, ale spomínala som 363, napriek tomu sa vám stalo, že ste odhlasovali správu generálneho prokurátora spolu so SME RODINA, aby veď teda náhodou nepochyboval, že robí dobre, keď oslobodzuje všetky tie exponované kauzy. A zaujímavé je, že keď teda chcete tú, tie voľné ruky, tak strašíte úradníckou vládou, lebo v prípade, že by táto vláda padla, si povedzme úprimne, to je predsa lepšia verzia, ako že sa vráti Fico. Nie? Prečo tým strašíte? Však keď tu bude pani prezidentka zostavovať teoreticky nejakú vládu odborníkov, ak by k tomuto teoreticky prišlo, tak je to predsa lepšia verzia, ako keď sa vráti Fico. Zostane ďalej, zostanú voľné ruky tým orgánom činným v trestnom konaní. Na tomto sa snáď zhodneme, že to bude lepšie ako Fico. Ale nie, vy tým budete strašiť. Veď na to, aby sa vrátil Fico, musí od vás niekto dodať hlasy. Opäť, viete o niečom, o čom my nevieme? Chcete dodať hlasy na návrat Fica? Takže toto, keď hovoríte, tak samé sa to vylučuje.
Potom hovoríte o to... o tej... o tom konci demokracii na Slovensku. Ale vy o tom hovoríte (povedané so smiechom), a pritom spolupracujete s extrémistami. A zámerne sa snažím vyhýbať slovu fašisti. Aj rozumiem tomu, že teda toto je trestné. Ten, kto je fašista, jednoducho bol odsúdený, ale je úplne, akože to sa nikto nemôže uraziť, to je legitímny fakt, Marian Kotleba bol odsúdený za sympatie s... za sympatie faš... s faš... s fašizmom, ospravedlňujem sa, a ľudia, s ktorými spolupracujete, prišli na jeho kandidátke. A sú to extrémisti. Jednoznačne sú to extrémisti. A s nimi ste odhlasovali v čase, keď SaS odchádzala z vlády, 125 zo 189... Takto, aby som to povedala úplne presne, 125-krát nejaký poslanec z OĽANO stlačil gombík za návrh, ktorý predkladal nejaký poslanec, ktorý prišiel na kandidátke ĽSNS. Tak už, ja už to neviem zmysluplnejšie povedať, pritom napríklad tu bolo, že pán poslanec Čepček a tak ďalej. Ja tam mám aj presné dátumy. My sme to naozaj rátali len dovtedy, kým bol v klube. Keď už nebol, tak sme to nerátali. Toto, toto je, že evidentný fakt.
Ja si pamätám, keď som na toto upozorňovala Eda Hegera na tých, na tých návštevách, čo chodil každý mesiac, a hovorím, lebo veľká časť bolo, bola interrupčná agenda, kde OĽANO si predsa vyrokovalo v prog... v tejto... v koaličnej zmluve, že môžte podávať takýto návrh, ktorý sa týka ochrany života po vašom, tak a podľa... po mojom prenasledovanie žien, tak to môžte podávať kedykoľvek bez súhlasu koalície. Ale nebola nikdy dohoda, že môžte hlasovať za návrhy niekoho iného, kto to podáva. Preto ste mali tú moc, tú možnosť v tom, v tej koaličnej zmluve, aby ste toto robiť nemuseli. Ale nie, OĽANO musí aj podávať svoje a ešte aj hlasovať za návrhy extrémistov. A výsledok je, že jednoducho ste ich podporovali, legitimizovali. Úplne že objektívny faktor, sa dá akože normálne pozrieť v tom exceli, ku ktorému som dala ešte aj zdrojové dáta, tie hlasovania. Tak teraz sa vyhovárať na to, že ježiš, však potom bude koniec demokracie. Inak ochrana pred nedemokratickými silami má byť akože podpora vlády, ktorá visí na šnúrke od extrémistov? Lebo toto robíte. No a takisto aj ten balíček, ktorý prešiel s ich pomocou, zdanenie dôchodkov je pri jednorazovom výbere, teraz na zdravotníckom výbore ochrana hospodárenia VšZ... VšZP, ktorá je teda najhoršia v histórii.
Ďalšiu vec, hovoríte o pomoci ľuďom, že to má byť dôvod prečo tu máte zostať. Ale vaša pomoc ľuďom spočíva v tom, ako som už ixkrát hovorila, že dáte 200 euro mojim deťom, každému jednému alebo deťom Borisa Kollára, každému jednému, ale zoberiete ich šičke z Brezna, invalidnému páru nejakému, robotníkovi z Trebišova. Stále vám to dokola hovoríme, že toto nie je pomoc, toto vaše plošné rozdávanie peňazí. Vy nemáte jediné vlastné euro. Všetky peniaze, ktoré rozdávate, sú peniaze, ktoré niekto iný zarobil, miesto toho, aby to dal svojej rodine, to dal vám. A vy to rozhadzujete spôsobom, že poslanec so svojím poslaneckým platom dostane pomoc, ale šička z Brezna alebo... ale šička, robotník, naozaj invalidný pár tu pomoc nedostane. Toto nie je pomoc. Toto akurát tak naštve. A výsledok je, že máme najväčšie zadlženie v histórii, že jednoducho budú toto splácať naše deti.
Tak o čom rozpravy... rozprávate? O jakej pomoci? Dlh Všeobecnej zdravotnej poisťovne, pri ktorom, teda o ktorej stále rozprávam, ten tromfol paškovcov, éru Pašku, tromfol finančnú krízu, no, takže to sú tie vaše argumenty.
Hovoríte o tom, že je to od nás osobné, ale to nie je pravda. Veď keby to bolo osobné, tak by sme odišli z tej koalície oveľa skôr, oveľa útočnejšie by to bolo, alebo ako to povedať. Však my vám hovoríme teraz len, teraz som vymenovala že objektívne fakty, ktoré sa dajú zmerať, ktoré sa dajú pozrieť. A hovoríte to vy, ktorí vlastne tým, že nechcete urobiť žiadnu zmenu, po ktorej my sme zúfalo volali, aby sme tam mohli zostať, aby sme mohli spoločne za tie veci bojovať. Tá zmena bola v osobe Igora Matoviča len preto, lebo to bol on, ktorý uráža všetko, čo s ním nesúhlasí. Pamätáte sa veľmi dobre, či to boli učitelia, vedci. To je jedno. Ktokoľvek s ním nesúhlasil, nebude to tu menovať, ixkrát to bolo a stále to je.
Pamätám si, keď uč... keď boli zavreté školy, kým sa neospravedlní Richard Sulík Matovičovi, lebo neviem čo. Pamätám si, keď firmy nedostali pomoc, pretože to bolo osobné zo strany Igora Matoviča, až kým neodoš... neodišiel Richard Sulík, teraz sa už sa to dá. Pamätám si, keď v rôznych iných situáciách blokoval a používal ľudí ako, ako materiál na vydieranie. Toto je osobné, to sa deje.
A výsledok je, že jednoducho už ani verejnosť vám absolútne nedôveruje. A to nie je, že, že my. To je, že, to je, že my, prezidentka, tá verejnosť, to akože všetci chcú čo, spolupracovať s mafiou? To tomu naozaj veríš? Však vy to musíte vidieť, že to nie je tým, to je tým, že to jednoducho nerobíte dobre. A nerobia to u vás jednotlivci dobre, ale vy ako najsilnejší poslanecký klub s tým odmietate niečo spraviť. Miesto toho to chránite a postupuje ďalej.
A to isté Edo. Ja si pamätám tu diskusiu na tom klube, keď som prosila o to, aby ste dodržiavali koaličnú zmluvu a nehlasovali za tie návrhy. A Edo mi na to povie, no tak a čo mám teda robiť, a nejaký vtip, Edo, ak si pamätáš, tam bol o tom, o tom, o tej zlatej rybke. A ja som sa vtedy prvýkrát tak akože naozaj naštvala, že do kelu, veď takto nemôžeme fungovať, veď výsledok bude úplne hrozný. Čiže strašíte, čo všetko sa môže stať, ak táto vláda padne. Ale úplne zabúdate na to, že pokračovanie v tomto, čo robíte ďalej, je zárukou katastrofy. Je to zárukou toho, že ešte viac bude rásť Fico, že sa sem vráti so stopercentnou istotou o 15 mesiacov. Je to záruka toho, že ešte viac legitimizujete tých extrémistov, proti ktorým máte akože bojovať. Je to záruka toho, že tu bude ešte viac nenávisti. Veď si pozrite tie vystúpenia. Tie reakcie. To všetko je osobné. A najvyšší dlh v histórii.
Tak keď chcete takto pokračovať, tak to jednoducho nemá zmysel. My sme vás prosili interne. Nedokázali ste si urobiť interne poriadok. Odišli sme. Dúfali sme, že sa to zmení, nezmenilo sa. Miesto toho ste začali spolupracovať ešte viac s extrémistami. A teraz vám hovoríme, takto sa ďalej vládnuť nedá. Nie kvôli nám. Kvôli tej krajine, na ktorým... na ktorej úprimne záleží aj vám.
Tak si urobte buď poriadok doma, alebo sa potom nečudujte, že tu stojíme a robíme, čo môžme robiť, lebo iné nemáme v rukách.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2022 o 12:40 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. K dôvodom, ktoré vymenovala kolegyňa Janka Cigániková, pridám ďalšie a k takým, k tejto téme vyjadrili osobnosti v ankete Denníka N, ktoré sa vyjadrovali k tomu, či by bolo pre krajinu lepšie, keby vládla vláda Eduarda Hegera alebo padla, a či sú za predčasné voľby. K tomu dodám jedno, že ja za predčasné voľby nie som, preferujem prvé dve možnosti a som ochotný za ne zahlasovať len vtedy, ak by chaos presiahol akúkoľvek únosnú mieru. A pritom iba pripomeniem, že chaos, určitú miestu chaosu tu máme už aj teraz.
Iveta Radičová sa vyjadrila takto: „Po páde nenastane väčší chaos ako doteraz. Vláda padá kontinuálne bez ohľadu na to, či jej parlament dôveru vysloví, alebo nevysloví.“
Ivan Mikloš: „Radšej hrozný koniec ako hrôza bez konca.“
Soňa Szomolányi: „Predčasné voľby môžu vliať nádej.“
Miroslav Beblavý: „Zmena príde tak či tak.“
Lucia Žitňanská: „Odmietam predstavu, že Slovensko nemá alternatívu.“
Sociológ Michal Vašečka: „Skaza je už dokonaná.“
Gratulujem nám tu všetkým. Antický homérovský príbeh ako vyšitý. Plávame ako Odyseus medzi Scyllou a Charibdou. Tridsaťtri rokov po novembri ’89 je nám znovu podsúvaná falošná dilema a ja osobne už mám všetkého toho vydierania plné zuby. Odmietam vidieť svet v kategóriách, v tých našich a v tých ich. Máme problematickú vládu, ktorá dávno nie je protikorupčná, nemá väčšinu v parlamente a spolieha sa na hlasovanie obskúrnych postavičiek.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:40 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Snažím sa krotiť, aj keď je to trošku ťažké, ale... Budem trošku vecný.
Tak, pani Cigániková, ste trošku zapolemizovali, či máme nejaký iný scenár. Ja nie som politik. Ja som bol väčšinou športovec a dostal som sem tak, ako som sa sem dostal, a potom aj v rozprave poviem niečo o spolupráci so sekciou ministerstva školstva.
Ide o to, že sme parlamentná demokracia. Vy keď budete mať úradnícku vládu, vy budete len kúriť a svietiť, lebo Fico s Pellem vám nedovolia robiť nič iné. A spejete len k predčasným voľbám. A ešte aj zmenia volebný systém. To už je, už, to už potom, to už potom môžme aj my, aj vy ísť si po svojom, lebo viac už nebudete mať šancu ani vy, ani my, ani žiaden demokrat tu na Slovensku.
Ešte by som sa vrátil trošku... k tým... pomôcť tehotným ženám. Rozpamätajte sa, tie boje, čo ste tu viedli. To bola ozaj len pomoc, to nebol zákaz potratov. To, že ste tu teraz vytkli konzervatívnym, že hlasovali za Kotlebovcov, ten poľský model, je trošku od vás nemiestne, ale dobre, však to je ten politický boj.
A to, jak hovoríte, že aké sú tu, že čo sa tu deje, aký rozvrat tu je na Slovensku, tam vonku sa normálny život žije a rozvrat, rozvrat je tu v tej... v tomto, v tejto snemovni.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:40 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Cigániková, ak vláda je zodpovedná, prijme ponuku predčasných volieb za schválenie pomoci ľuďom, čím myslím rozpočet. Ľudia potrebujú stabilitu.
Pani poslankyňa Cigániková, ja si plne stojím za hlasovaním o pánovi Ficovi, každého jedného, ktorého väzobne stíhali, pustili. Ja pevne dúfam, že budú odsúdení a spravodlivo odsúdení. A dovtedy musí platiť prezumpcia neviny.
Pani poslankyňa Cigániková, tiež si stojím za obranným úderom, ktorý som vám uštedrila, ktorý ste si plne zaslúžila. Napadla ste ma, dourážala ste moju rodinu a ste hanbou slovenskej politiky. Pani poslankyňa Cigániková, vy ako odborníčka na zdravotníctvo ste ani nehlasovali za paliatívny zákon, jeden z najdôležitejších zákon... zákonov tohto roka, o ktorom sa vôbec mediálne nerozprávalo, lebo nebol niečím zaujímavý, ale vy ako odborníčka ste za tento zákon nehlasovali.
Zárukou katastrofy ste akurát tak vy s vašou celou stranou Sloboda a Solidarita.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Ja len v krátkosti. Vrátim sa, pani poslankyňa, k tým slovám, ktoré ste hovorili, že úradnícka vláda je niečo lepšie ako Hegerova vláda.
Pani poslankyňa, pre boha živého, však úradnícka vláda je vláda, ktorá nemá legitimitu zo zdroja moci, a to je od ľudu. Každá vláda, ktorá, od 2020., čo ja viem, buď Matovičova, alebo Hegerova, mala zdroj moci od ľudu z volieb.
Ale úradnícka vláda menovaná v Prezidentskom paláci pani prezidentkou nemá tú legitimitu a ja si neviem predstaviť... Dobre, teraz príde úradnícka vláda, príde do tridsiatich dní s programovým vyhlásením vlády, nezíska dôveru, príde ďalšia úradnícka vláda? Budeme mať rozpočtové provizórium? To si neviem predstaviť, tú anarchiu, a hlavne že sa nedoručí pomoc ľuďom.
Hovorili ste tu o najväčšom zadlžovaní v histórii Slovenskej republiky. Samozrejme, však ak ste si to všimla, tak máme za sebou tri obrovské krízy, od vojenskej, energetickej, zdravotníckej. A, samozrejme, že máme veľké zadlžovanie, pretože tú pomoc potrebujeme doručiť, ako som aj v minulosti už hovoril, keď si to porovnáme s Českou republikou, kde majú štvornásobne vyššie ceny energií.
A čo sa týka toho argumentu, že viacerí poslanci tejto koalície porušujú koaličnú zmluvu, pani poslankyňa, kto bol proti programovému vyhláseniu vlády pána Hegera? Jana Bittó Cigániková. Takže vy ste tá posledná, ktorá tu môže moralizovať a hovoriť o tom, že niektorí poslanci nehlasovali v súlade s koaličnou zmluvou.
Vaše vyjadrenia sú asi tak legitímne ako jarný sneh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vládnuť s Igorom Matovičom sa nedalo, nedá a podľa mňa sa ani dať nebude. To už pochopili všetky - v úvodzovkách - demokratické strany, o ktorých tu pani kolegyňa rozprávala vo svojej rozprave, čiže už žiaden predseda akejkoľvek strany nikdy nebude zvažovať, uvažovať a nebude pozývať Igora Matoviča, ak vôbec ešte niekedy dostane od ľudí dôveru a prejde do parlamenta... do parlamentu cez päťpercentnú hranicu, aby sa niekedy podieľal na výkonnej moci v štáte. Jednoducho je to holý fakt. Ľudia dali určitý stupeň dôveryhodnosti alebo zverili moc do rúk niekoho, kto jej nebol hoden a nebol na to spôsobilý, či už tak, alebo onak. Čiže vysvedčenie dostal, dostane a predpokladám, že ešte dlhé roky dostávať bude.
To, že vo svojej rozprave ste spomenuli to, že rastie nejaký extrém a rastie niekto, kto tu predtým vládol, nepovažujem za príliš šťastné a korektné, pretože každý jeden volič na území Slovenskej republiky je demokratický, pretože rozhoduje sa sám, rozhoduje sa demokraticky a na základe tohto demokratického práva dá svoj hlas niekomu, v kom vidí nejakú dôveru alebo nádej.
To, že vám naozaj teraz, ako SaS-ke, tečie do topánok, pretože tu vzniká nejaký nový subjekt, ktorý je ešte v nejakých plienkach alebo v nejakom, v nejakom vzduchoprázdne, ale považujete to za silnú konkurenciu, to je podľa mňa ten hlavný dôvod, prečo chcete túto vládu povaliť, nie to, čo ste dali do toho paškvilu ohľadne odvolávania, že sa nevyšetrila vražda na Zámockej ulici alebo že vláda neaplikovala nejaké zvláštne nariadenia alebo úzusy voči LGBTI komunite.
To sú len také taľafatky, to sú len také reči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani kolegyňa Cigániková, áno, súhlasím, že Matovič vydiera ľudí, ale on to robí od začiatku, dva a pol roka, už viac ako dva a pol roka, ale vy ste mu to dva a pol roka tolerovali. A keď teraz poviete, že mu to vyčítate, kde ste boli dva a pol roka? Prečo ste sa nezbalili a neodišli? Dva a pol roka tu vydiera ľudí, dva a pol roka vás nazýva vrahmi, poslal vás kopať hroby a inak vám vulgárne nadáva. Bolo bližšie koryto alebo, ja neviem, nejaká hrdosť? Takže toto je také zaujímavé.
A ja som nemohol zareagovať na vaše vystúpenie predtým, kým som z kancelárie prišiel, tak ste skončili, kde ste vykrikovali niečo Mirovi Urbanovi, že išiel na výbor.
Ja sa vás spýtam inú vec, pani poslankyňa Cigániková. My sme mali výbor, ktorý zasadal kvôli vám, kde sa malo prejednávať odvolávanie súčasnej vlády. Ani jeden váš kolega na tom výbore nebol! Ja som nepočul, že by ste im to niekde vyčítali alebo sa k tomu nejako vyjadrili. Výbor bol kvôli vám!
My sme boli neuznášaniaschopní kvôli tomu, že my sme tam všetci z opozície boli nastúpení plus predseda, ale vaši poslanci chýbali a tým pádom sme nemohli reagovať. Toto je nezodpovedné, ja si myslím, že tak by sme mali mať rovnaký meter. Nielen tuto hovoriť Urbanovi, že áno, bol na výbore, to je jeho povinnosť, je lekár, nech tam chodí. Aleže vy zvoláte mimoriadnu schôdzu na odvolávanie vlády a neprídete na výbor, kde sa to má prerokovať, to, si myslím, že to už je drzosť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milá Janka, každý poslanec je rovnakým poslancom a má jeden zo stopäťdesiatich hlasov. Keď je niekto fašistom, nech ho za to odsúdia. Mnoho vládnych a poslaneckých návrhov prešlo naprieč politickým spektrom, pretože tieto zákony boli tie, ktoré pomáhali ľuďom. Aj to je výsledok ústretovej politiky Eduarda Hegera. Politika je umenie možného.
Za viac ako dva roky vlády sme prijali mnoho zákonov, ktorými sme odstránili neprávosti, napríklad pri odchode žien 1957 - ’61 do dôchodku. Mnoho zákonov, ktoré podala Janka Žitňanská, ktoré pomáhajú ľuďom ťažko zdravotne postihnutým. Sú veci, v ktorých sa zhodneme, no určite v ochrane života od počatia po smrť budeme mať vždy rôzne pohľady a budeme ich mať vždy, pretože ja mám na to iný názor. Ja vždy budem ochraňovať každý život, pretože si ho veľmi vážim.
Tento týždeň organizácia Fórum života oslávila 20. výročie svojho založenia, 216 deťom podari... pomohli narodiť sa a sú dnes z nich lekári, a preto tvoju metódu alebo tvoj pohľad na ochranu života nikdy nebudem uznávať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zitka, však... Zitka, však ja to od vás ani nechcem, ja to úplne beriem, je to legitímny pohľad na veci. Ja hovorím o niečom úplne inom. A teraz o tých dodržiavaniach pravi... dodržiavaní pravidiel. Tam aj pán poslanec Svrček má problém rozoznať programové vyhlásenie vlády a koaličnú zmluvu. Ale ja som človek, ktorý proste na rovinu povie, s týmto súhlasím, a potom to dodržujem, alebo s týmto nesúhlasím, a potom, potom to nepodpíšem. Ale nemôžem sa pod niečo podpísať a potom sa vyhovárať na to, že ja mám iný názor. Tak načo ste to podpísali? Čo ste nesvojprávni? Veď viete, čo tam je napísané.
Dôležité veci, ktoré pomáhajú ľuďom, ste schválili vďaka SaS. Odkedy SaS nie je vo vláde, tak jednoducho cúvate späť. Príkladom je napríklad, že sa stopla súdna reforma.
Pán Suja, nie je pravda, že sme to tolerovali. Naopak, netolerovali. Sme jediní vlastne, kto sa dokázal Igorovi Matovičovi postaviť.
A čo sa týka tej úradníckej vlády, my nebudeme mať žiadnu úradnícku vládu. To nie je niekoho úradnícka vláda. Takisto Fico s Pellem ju nebudú mať a zrušiť ju vedia len s hlasmi OĽANO. Opakujem to znova. Čiže tú legitimitu pridať keď, tak OĽANO.
Čo sa týka, pán poslanec Cmorej hovoril, ja iba doplním, že áno, a v podstate kolegovia uprednostnili menšinovú vládu a teraz visia na šnúrke od extrémistov a od Borisa Kollára. A toto zostalo z protikorupčnej koalície.
No a, pani poslankyňa Tabák, aby ste tomu rozumeli, vašou rečou, hĺbka, kam vy ste vystúpali, reprezentuje najlepšie kandidátku OĽANO, teraz SME RODINA, ktorí sa za vás hanbia, a ste dokonalým stelesnením jej úrovne. A keď s takouto pravdou nesúhlasíte, tak na to netreba reagovať fyzickým útokom, lebo to robí len primitív.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 12:55 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
79. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 13:55

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som zároveň aj navrhovateľ, samozrejme, pán predsedajúci. A, vážení kolegovia, kolegyne tu ešte nemáme, chcel by som povedať iba tri veci.
Prvá, chcel by som zareagovať na niektoré argumenty kolegov z vládnej koalície, ktoré sa objavili v rozprave.
A napríklad pán poslanec Pročko obvinil poslancov SAS, to, že šíria lži a klamstvá. A potom o pár sekúnd povedal, že poslanecký klub SAS sa o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde rozhodol tak, že väčšina niečo odhlasovala a tá menšina sa im musela prispôsobiť. Je to lož a klamstvo. Na tomto návrhu sme sa zhodli.
Ale zaujímavejšie sa mi zdá reagovať na argumenty pána podpredsedu Národnej rady Gábora Grendela z dopoludňajšej rozpravy, kde hovoril, že vy, SaS, prihováral sa poslancom SaS, by ste mali s nami spolupracovať, vy ste naši partneri, nie HLAS. No áno, mali. Problém je len ten, že váš predseda Igor Matovič si po voľbách za hlavného partnera vybral Borisa Kollára a k Richardovi Sulíkovi sa začal správať ako k triednemu nepriateľovi. A nesedí tá argumentácia, keď si, Gábor, hovoril o tom, koľkokrát sme my spolu v dôležitých hlasovaniach hlasovali, teda poslanci OĽANO a poslanci SaS, a nie poslanci SaS s opozíciou.
A zaznelo to vo viacerých či už vystúpeniach, alebo verejných prejavoch, že veď poslanci OĽANO nehlasovali za vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej alebo Richardovi Sulíkovi. Ako keby to, že vládny poslanec nehlasuje za vyslovenie nedôvery členovi vlády, bolo niečo zvláštne, niečo, čo by bolo treba dávať na piedestál. Koľkokrát poslanci SaS, kým boli súčasťou vládnej koalície, hlasovali za vyslovenie nedôvery členovi vlády? Veď to je snáď normálne, že vládny poslanec nehlasuje za vyslovenie nedôvery členovi vlády.
Alebo § 363. A je pravda, že, samozrejme, ani HLAS, ani SMER, ani nikto iný nemá záujem o zmenu § 363, a je pravda, že poslanci OĽANO podporili niektorí náš návrh a väčšina podporila aj návrh, návrh, s ktorým prišli sami, ktorý bol taký umiernenejší. Ale ten návrh nepodporil ani nikto zo SME RODINA, ktorý je vaším koaličným par... partnerom. Nepodporili ho viacerí poslanci, ktorí boli zvolení na kandidátke vášho hnutia a už nie sú v poslaneckom klube OĽANO. A dokonca ho nepodporil aj jeden člen poslaneckého klubu OĽANO pán poslanec Hus. A ten návrh neprešiel o jeden jediný hlas. O hlas poslanca OĽANO pána Husa.
Alebo si tu spomínal, Gábor, národné parky, reformu národných parkov, optimalizáciu siete nemocníc. Áno, aj za to hlasovali bez problémov poslanci SAS, ale nehlasoval za to, nehlasovali za to poslanci SME RODINA, vášho hlavného a vašim predsedom preferovaného koaličného partnera.
Ako druhé, ako druhé by som chcel povedať, čo vidím ako podstatný dôvod, pre ktorý sme prišli s návrhom na vyslovenie nedôvery vlády, a to je rozklad dôvery v normálne fungovanie demokratických inštitúcií a demokratickej politiky. A na to má leví podiel Igor Matovič. A nie je to nič osobné. Nie je to nič, že by Igor Matovič o mne niekedy niečo zlé povedal, povedal, ale to je v tomto prípade nepodstatné. Nie je to o tom, že by niečo zlé povedal alebo zle urobil Richardovi Sulíkovi. To je o štýle vládnutia, o štýle komunikácie, o štýle, akým sme spoločne prepásli dôveru verejnosti, ktorú do nás verejnosť vkladala v roku 2020.
Exemplárny príklad, známa tlačovka Igora Matoviča počas Sputnikovej éry, kde napádal Štátny ústav na kontrolu liečiv a jeho riaditeľku vtedajšiu pani Baťovú. To nebolo o Sulíkovi, to nebolo o SaS. To bolo o tom, že Igor Matovič ako vládny politik útočil na nezávislú inštitúciu, ktorá si robila to, čo si robiť má. Je to niečo také, ako keď Robert Fico robí tlačovky a napáda orgány činné v trestnom konaní za to, že si robia svoju robotu, za to, že vyšetrujú korupciu. Je to rovnaký rozklad dôvery verejnosti v normálne fungovanie štátu.
V niečom je to podobné s tým, čo sa udialo za vlád Mikuláša Dzurindu, keď sa urobilo kopu dobrých vecí, reformy, vstúpili sme do Európskej únie, do NATO, ale vtedajšia garnitúra skladá... sklamala nádej verejnosti v to, že politika môže byť nekorupčná, lebo korupcia vo významnej miere sa diala aj za vlád Mikuláša Dzurindu, napokon Gorila je o období vlády Mikuláša Dzurindu. A to umožnilo Robertovi Ficovi prísť s tým svojím známym heslom: „Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne za Dzurindu.“ Nebola to pravda, za Fica sa potom kradlo ešte viac, ale ľudia jednoducho stratili tú rozlišovaciu schopnosť, že toto sú tí zlí korupčníci a toto sú tí dobrí, ktorí bojujú proti korupcii.
A rovnakým spôsobom vlády po roku 2020 premrhali nádej ľudí, že sa tu môže robiť slušnejšia politika. Leví podiel má na tom Igor Matovič a nie je na tom nič osobné.
Ako tretie by som sa chcel prihovoriť poslancom OĽANO a ZA ĽUDÍ, ktorí sa nám tu prihovárajú opako... opakovane, poslancom SaS. A snažia sa nám nahovoriť, že jedinou možnosťou v prípade, že bude vyslovená nedôvera vláde, sú predčasné voľby, tak ako sa to udialo v roku 2011. Ja rozumiem, že to hovorí SMER alebo HLAS, ktorí sa chcú vrátiť k moci čo najskôr, rozumiem tomu, že to skúšajú aj fašisti, ktorí si myslia, že možnože po predčasných voľbách budú v hre, ale zo strany poslancov OĽANO a ZA ĽUDÍ je to účelové strašenie, lebo to tak nemusí byť. Aj v našej novodobej histórii máme príklady, keď vláda skončila uprostred volebného obdobia a nenasledovali predčasné voľby. Áno, boli aj prípady, keď, keď sa tak udialo, v roku 1994, v roku 2006, v roku 2006 to bolo dokonca aj bez, bez toho, aby bola vyslovená vláde nedôvera, v roku 2011.
Ale máme tu aj iné príklady. Máme tu rok 2018, keď po Ficovej vláde nasledovala Pellegriniho vláda. A máme tu aj my z tohto volebného obdobia skúsenosť, že koniec vlády Igora Matoviča v roku 2021 neznamenal predčasné voľby. A je to vcelku bežné v demokratických krajinách, že koniec vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Sú krajiny, kde sa tak deje.
Z našej vlastnej histórie, počas prvej Československej republiky v rokoch 1918 až 1938, do Mníchovskej dohody, za 20 rokov boli štyri voľby a vystriedalo sa tu 19 vlád. Ten osud nie je predurčený. Ak bude vláde vyslovená nedôvera, to, či budú, alebo nebudú predčasné voľby, o tom rozhodne, ako sa k tomu postavia poslanci Národnej rady.
Ale chcem sa vám prihovoriť aj pre prípad, že by sa stalo, že vláde nebude vyslovená nedôvera, lebo aj to sa môže stať, možno presvedčíte pána poslanca Borguľu, že má zmysel, aby pokračovala táto protikorupčná koalícia, alebo pána poslanca Čepčeka presvedčíte, že je dôležité, aby pokračovala demokratická vláda, ktorá podporuje prozápadnú orientáciu, a Ukrajinu a nebude sa paktovať s extrémistami.
Ak sa tak stane, ak zajtra Národná rada nevysloví nedôveru vláde, tak prosím a opäť sa prihováram poslancom OĽANO, poslancom ZA ĽUDÍ, neberte to tak, že všetko je v poriadku a môžete pokračovať tak, ako doteraz, lebo keď to budete robiť tak, ako doteraz, tak tie ďalšie voľby dopadnú úplnou katastrofou bez ohľadu na to, kedy budú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2022 o 13:55 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video