15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:36 hod.

Mgr.

Oskar Dvořák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

17:14

Oskar Dvořák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Dovoľte mi predniesť stanovisko za klub Progresívneho Slovenska.
V koalícii idete rozkladať ďalšiu nezávislú a dobre fungujúcu inštitúciu. Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve sa má primárne starať o to, aby sme vedeli ako krajina s obmedzeným rozpočtom čo najvýhodnejšie nakupovať drahé lieky pre našich pacientov. To sú aj tie lieky na rakovinu alebo iné zriedkavé choroby. Po novom bude môcť vláda odvolať riaditeľa tohto úradu bez dôvodu a dosadí si svojho nominanta, napríklad aj priamo z farmafirmy s priamym konfliktom záujmov.
Aj spôsob, akým sa tento zákon dostal do parlamentu, vzbudzuje vážne obavy. Prišiel prílepkom cez nesúvisiaci zákon s administratívnymi chybami, kvôli ktorým ste ho museli podávať až na dvakrát. Dokonca sa zdá, že kritériá pre budúceho riaditeľa zákon upravuje tak, aby sa mohol do funkcie dostať konkrétny človek. Ak by si ho napísali samotné farmafirmy alebo súkromné zdravotné poisťovne, vyzeralo by to presne takto.
Sľúbili ste odpolitizovanie zdravotníctva v programovom vyhlásení vlády, ale robíte úplný opak. Týmto krokom zároveň ukazujete všetkým ľuďom, že si neviete vážiť ich odbornosť a službu pre štát. Ak táto inštitúcia nebude nezávislá, znamená to drahšie lieky, a tým pádom aj menej inovatívnych liekov pre našich pacientov. A z týchto dôvodov my ako Progresívne Slovensko nemôžeme tento prílepok podporiť.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

12.6.2024 o 17:14 hod.

Mgr.

Oskar Dvořák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:18

Peter Stachura
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Za klub KDH by som chcel takisto vyjadriť znepokojenie a rozhorčenie nad tým, že ste sa rozhodli odvolať človeka, ktorý vystaval národný inštitút pre hodnoty a technológie na zelenej lúke, prišiel zo zahraničia s bohatými skúsenosťami a zaňho hovoria nie slová, ale činy. Chcem zopakovať ešte raz, že národný inštitút pre hodnotu a technológie zachránil Slovenskej republike v roku 2022 50 mil. eur a v roku 2023 100 mil. eur. Toto nie sú výmysly, to sú skutočnosti, ktoré vieme podložiť faktami.
Idete odvolať človeka, ktorý je transparentný a neúplatný, asi preto to idete urobiť, toto je váš hlavný zámer, sme z toho pobúrení a zhrození.
Takisto opakujem, že tieto veci mohli odznieť na výbore, pán predseda Baláž to neurobil, pravdepodobne sa bál diskusie. Takto sa naozaj nerobí politika, slušná politika pre ľudí na Slovensku. Myslím si, že už máte vybratého kandidáta, ktorého chcete tam poslať, a bude to znamenať pre slovenských pacientov len menej zdrojov, ktoré budeme vedieť dať do liekov, ktoré majú evidenciu a ktoré môžu pomôcť našim pacientom.
Je to veľmi smutný obraz slovenskej politiky, že idete za... idete potrestať človeka, ktorý má kompetencie, ktorý priniesol naozaj dostatok reálnych dô... reálnych, reálnych, reálnej pomoci nášmu systému. Čiže za klub KDH vyslovujeme znepokojenie, budeme hlasovať jednoznačne proti.
A je to smutný obraz slovenského zdravotníctva. (Potlesk.)
Skryt prepis

12.6.2024 o 17:18 hod.

MUDr, Dr. med. MBA

Peter Stachura

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:20

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Stanovisko za klub SLOVENSKO.
Vládna koalícia ide zbabelým spôsobom spolitizovať ďalší nezávislý úrad, Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Strana HLAS a celá koalícia nemala ani toľko odvahy, aby zákon, ktorým si chce do čela tohto nezávislého inštitútu dosadiť svojho človeka, predložila ako vládny alebo poslanecký návrh zákona a robí to cez prílepok, pozmeňujúci návrh zákona. Týmto spôsobom politizuje ďalší nezávislý úrad, oslabuje vedecký a odborný prístup pri rozhodovaní.
NIHO podľa výročnej správy v prvý rok fungovania v roku ´22 viedlo k uvoľneniu až 55 mil. eur v zdravotníctve a za minulý rok ´23 k úspore viac ako 110 mil. eur, čo je vyše 60-násobná návratnosť pre štát. Pacienti sa ku novým liekom, samozrejme, dostali, štát za nich zaplatil menej, a tak si ich mohli dovoliť mať viac. Tým, že oslabíte nezávislosť tohto úradu, pacienti k liekom podľa všetkého dôjdu k oveľa drahším a budú ich mať menej. Žiaľ, je to hanba, toto, čo teraz robíte. (Potlesk.)
Skryt prepis

12.6.2024 o 17:20 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:22

Tomáš Szalay
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, ďakujem pekne za možnosť vystúpiť v treťom čítaní, môžem sa vyjadriť iba k tým pozmeňovákom, ktoré teda zazneli, a rád by som teda pred celou snemovňou a nielen pred tými 15 poslancami, ktorí tu boli poobede, zopakoval hlavné výhradu voči tomu, čo sa tu udialo a čo sa ide práve udiať so zákonom o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve.
Tento inštitút bol založený pred troma rokmi, v roku 2021, ako nezávislá inštitúcia v zdravotníctve, ktorá mala hodnotiť hodnotu za peniaze v zdravotníctve. Hodnotu za peniaze v prípade liekov a nových technológií. Táto inštitúcia mala byť nezávislou agentúrou, takzvanou HTA agentúrou, Health Technology Assessment agentúrou. A podarilo sa ju založiť, naozaj klobúk dole, vďaka tomu, že sme sem pritiahli šikovného človeka zo zahraničia, ktorý sa rozhodol, že bude pracovať pre štát a bude šetriť verejné zdroje. Počuli sme, že táto agentúra dokázala za svoju krátku existenciu ušetriť viac ako 150 mil. eur, pričom jej ročné náklady na prevádzku sú asi 2 mil. eur. Je to skutočne, naozaj hodnota za peniaze, ktorú Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve prináša.
V DNA tejto organizácie je napísaná nezávislosť. Keď si prečítate dôvodovú správu, ktorá bola súčasťou zákona 358/2021, slovíčko nezávislosť tam nájdete asi 20- alebo 30-krát. Preto s veľkým znepokojením sledujem skutočnosť, že tu ideme rozšróbovať tento zákon nie normálnym legislatívnym procesom, nie takým legislatívnym procesom, ktorý by aspoň zdravotnícky výbor mal možnosť vidieť. Nie. Ideme to meniť pozmeňovákom v druhom čítaní v pléne bez možnosti nejakej dlhšej, odbornejšej diskusie, bez toho, aby sa k tomu mohla vyjadriť verejnosť, a bez toho, aby sme rozumeli, prečo sa vlastne táto zmena deje.
Prečo sa táto zmena deje? Aký aktualizačný moment máme pre to, aby sme tu prijímali takýto pozmeňujúci návrh, ktorý je prílepkom, ktorý je regulérnym prílepkom, pretože otvára nový článok v tom zákone. Nie je to vec, ktorá by súvisela s pôvodným návrhom pána poslanca Baláža. Pôvodný návrh pána poslanca Baláža mal možno 10 riadkov, ani to nie. Toto má dve strany A4 a ďalších päť strán dôvodovej správy. Aký je aktualizačný moment, že sa potrebujeme zbaviť riaditeľa nezávislej agentúry, nezávislej inštitúcie, ktorá má hodnotiť technológie, inovácie a hodnotu za peniaze v zdravotníctve?
Jediné, čo si viem vysvetliť, je, že niekomu vadí, že tu je nezávislá inštitúcia, ktorá hodnotí efektivitu používania peňazí v zdravotníctve. Niekomu vadí, že sa tu naozaj na lekárenských vážkach zvažuje, či pustíme, alebo nepustíme nejaký drahý liek do kategorizácie, či ho budeme, alebo nebudeme platiť z verejných zdrojov.
Pretože, dámy a páni, každé jedno rozhodnutie o tom, že niečo budeme platiť z verejného zdravotného poistenia, znamená zároveň v tej istej chvíli, že niečo iné platiť nebudeme a nejakí iní pacienti liečbu nedostanú. Preto je to dôležité. Je to dôležité z finančných a zároveň aj z etických dôvodov. A preto považujem za škandalózne, ak dostávame možnosť pre pána ministra alebo pani ministerku odvolať riaditeľa bez udania dôvodu.
Je škandalózne, že máme možnosť odvolávať šéfov takýchto úradov bez udania dôvodu. Akým spôsobom, akým, akou motiváciou chceme pritiahnuť ľudí, aby pracovali pre štát, aby dávali do toho všetko, aby dávali do toho svoje srdce, keď si kedykoľvek môžu prečítať svoj návrh na svoje odvolanie bez udania dôvodu? Prečo bez udania dôvodu? Prečo máme mať túto flexibilitu? V čom sa previnil pán riaditeľ Staňák, že v skrátenom režime mu ideme, ho ideme dekapitovať?
A to nie je jediná zmena, ktorú tento poslanecký pozmeňovací návrh v druhom čítaní v pléne prináša. Zároveň sa menia podmienky, kto môže byť novým riaditeľom NIHO. Doteraz to mal byť, mohol byť človek, ktorý päť rokov nevykonával činnosť a nebol platený farmaceutickým priemyslom. Teraz sa táto lehota skracuje na tri roky. To znamená, že rýchlejšie sa tam dostanú ľudia, ktorí predtým pracovali pre priemysel, ktorý má byť touto agentúrou regulovaný. Volá sa to zajatie regulátora, to, čo nám hrozí, pretože ten priemysel tam niekoho pošle, kto bude zároveň o tom priemysle rozhodovať. Je to riziko a nevidím dôvod, prečo sa má táto lehota skracovať.
Rovnako sa mení okruh osôb, ktoré môžu byť riaditeľom tejto inštitúcie, pretože donedávna to mohli byť absolventi rôznych vysokých škôl, teraz to môžu byť už len lekári alebo lekárnici. Doteraz ten riaditeľ musel preukázať, že v minulosti pracoval a mal skúsenosť s hodnotením zdravotníckych technológií, lebo to je náplň práce tej inštitúcie. Po novom stačí, keď má lekársku alebo lekárenskú prax. To je výsmech, dámy a páni, a domnievam sa, že týmto návrhom zákona, týmto návrhom, pozmeňovacím návrhom, ktorý je súčasťou teda tohto návrhu zákona, porušujeme to, k čomu ste sa zaviazali pri schvaľovaní programového vyhlásenia vlády. Že tu budeme prijímať normálnym, kultúrnym, kultivovaným spôsobom zákony a nie prílepkami v druhom čítaní budeme rozoberať nezávislosť inštitúcií, ktoré majú chrániť verejné zdroje.
Dámy a páni, prosím vás, nehlasujte za tento návrh zákona, nepodporujte takýmto spôsobom rozvrat slovenského zdravotníctva.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.6.2024 o 17:22 hod.

MUDr. PhD.

Tomáš Szalay

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec, ale toto je prístup ku všetkým nezávislým úradom a štátnym inštitúciám. Táto vládna koalícia posiela odborníkov na ulicu a na vysoké štátne funkcie dosadzuje ľudí, kde jediným kritériom je stranícka knižka.
Pán poslanec sa pýta, prečo to robia. No tak preto, aby mali naozaj všetko pod palcom a lieky, lieková politika, to je naozaj niečo, čo, v čom je veľký biznis. Hlasovali sme, my sme boli proti, ale bol tu zákon o zrušení verejných vypočutí pri kultúrnych inštitúciách, pri galériách, to je podobné. Verejné vypočutia sa rušia, to znamená, že výberové konania budú prebiehať absolútne netransparentným spôsobom. To isté sú ďalšie inštitúcie. Ja spomeniem životné prostredie, doména SNS, je opäť krásnym príkladom. Na SHMÚ to nebol náš nominant, ktorý tam bol. My sme tam jednoducho toho človeka nechali, hoci to bol nominant predchádzajúcich vlád. Nechali sme ho tam preto, lebo, pretože bol odborník a nebol dôvod vyhodiť odborníka na ulicu, keď tento ústav dobre riadil. Vy, naopak, ste ho museli vyšmariť a dosadiť si tam svojho človeka, aby ešte aj to počasie ste mali pod palcom. Je to naozaj hanba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:28 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ctené panie poslankyne a páni poslanci koalície, máte teraz skvelú príležitosť preukázať, že ste tu fakt len na to, aby ste hlasovali, ako vám príde pokyn. Dobre ste tu počuli, že 150 miliónov ušetril ten mladý muž, ktorý to tam vedie. Idete ho dať preč veľmi nekorektným spôsobom, lebo teda počuli sme, že to je prílepok na poslednú chvíľu. Ja si veľmi dobre pamätám, ako pán Erik Kaliňák aj s pánom Blahom, ako sa tu strašne zavzdušňovali kvôli tej správe NKÚ k Dubaju. Tam išlo o 600-tisíc, ktoré teda boli údajne nehospodárne použitých, vrátane 115-tisíc pána Žigu, s ktorým ja som nemal nič do činenia. No tak to ste urobili veľké teátro, ježišmária! Toto tu je suma, ktorá je 300-krát vyššia. Pán Kaliňák, 300-krát vyššia, 300-krát vyššia suma! A to nič, hej? Tam sa tvárite, že veď to je v poriadku, lebo došiel pokyn. Ste tu všetci dokopy, jak tu ste, aj tí, ktorí akože robia celkom slušný dojem a majú, celkom dobré životy viedli, slušné. Robíte všetci, všetci sa tu stávate hlasovacími figúrkami nejakej, ja neviem ani koho, koaličnej rady, alebo kto vám dal takýto pokyn a teraz tu budete všetci pekne hlasovať. Tie argumenty sú tak silné proti tomu, čo idete urobiť, tak silné, že... akože že sa vy nehanbíte?! Že vám to nepripadá blbé, však ako ja chápem, že si tu kopec vecí pretlačíte, ktoré chcete mať, lebo áno, treba, aj kopec vecí vám tu prechádza. Za iks vecí, čo prichádzajú vládne návrhy, aj my hlasujeme, lebo urobila to nejak tá úradnícka mašinéria, je to zjavne niečo, čo prospeje krajine. Ale toto?! Toto je predsa evidentné, od A do Z v rozpore so zdravým rozumom, so slušnosťou, s pravidlami, so všetkým. A vy jak takí panáčici to tu idete, panáčikovia, to tu ide za to zahlasovať! Ja tomuto nerozumiem, že sa nehanbíte pred svojimi rodina... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:30 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Peter Stachura
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Môžem, alebo bude tu stále hluk? (Zaznievanie gongu.) Ďakujem pekne.
Chcem ešte raz poznamenať. Excelentné vystúpenie, Tomáš, ďakujem veľmi pekne. Zhrnul si všetky veci, ktoré potrebovali sme povedať.
Ja chcem ešte raz apelovať na poslancov, nerobte to naozaj, je to skvelý odborník. Vy ste, pre vás je to len číslo, pre vás je to nejaká osoba, nejaké meno, ktoré ste počuli možno prvýkrát. Ale naozaj je to človek, ja som sa tam bol pozrieť, ako pracuje tento človek. Ja som videl, ako boli nadšení jeho mladí kolegovia, ktorí sú radi, že tam je na tejto pozícii riaditeľa. Ja som videl pravidelné výstupy, keď si pozriete, keď máte LinkedIn, alebo hocikde, pozrite si jeho výstupy, sú excelentné. Sú vynikajúce. Ku každej jednej molekule, ktorú on skúmal, vie vám dokladovať podľa evidencie, prečo má takú hodnotu alebo nemá. Tie výstupy majú hlavu a pätu. Sú vysoko nadpriemer slovenských výstupov, ktoré dávame.
Vy idete odvolať človeka, ktorý je naozaj jedným z najlepších odborníkov. Keby ste vedeli, ako je ťažké nájsť človeka, ktorý je fundovaný, erudovaný, vyzná sa v takejto ťažkej problematike. Kto z nás sa tu vyzná v tom, aká je cost effectiveness jednotlivých liekov. Ako ťažko sme museli hľadať človeka, ktorý je nezávislý, ktorý je nezávislý od záujmov farmafiriem, od poisťovní, od rôznych iných záujmových skupín. Vy idete vyhodiť človeka, ktorý vyrástol v slušnom systéme v zahraničí! Vy idete vyhodiť človeka, ktorý nepozná, že zoberie úplatok, ktorý nepozná, že bude robiť netransparentné veci! Vy idete vyhodiť človeka a idete si tam dosadiť človeka na svoj obraz! Hanbite sa, je to pod úroveň, je to nehoráznosť, čo robíte! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:32 hod.

MUDr, Dr. med. MBA

Peter Stachura

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

František Majerský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tomáš, ďakujem za vystúpenie. Kolegovia z koalície, viacerí z vás, si myslím, že vy čítate a vidíte príspevky na facebooku, kde sa zbierame, alebo sa skladajú ľudia na lie... na zbierku na lieky onkologické, na ktoré štát nemá peniaze. Určite z vás niektorí na takéto zbierky prispeli. Viete, kvôli čomu tie peniaze nemáme v štáte? Lebo takto plytváme peniazmi. Ten človek nám ročne a jeho inštitúcia ušetrila 100 miliónov euro. Tie peniaze sa mohli investovať do vzdelá... do ďalších liekov. Pamätáte si na, určite si pamätáte na mladú speváčku, ktorá, ktorá zahynula, lebo nemala včas liečbu. Vďaka aj jej iniciatíve sa ten liek schválil a dnes môžu ďalšie onkologické pacientky byť liečené. My dnes ideme normálne že hanebným spôsobom vyhodiť človeka, ktorý šetril štátu peniaze, aby sa mohli liečiť ďalší pacienti, aby sa mohli prispievať na ďalšie onkologické lieky. To vážne sa, to ideme dneska spraviť?
Človeka, ktorý s nikým z nás tu nič nemá. Je to človek, ktorý prišiel zo zahraničia a šetrí štátu stovky miliónov eur ročne. To je... to sa nedá ani normálne že vysvetliť, že prečo to vlastne dneska ideme spraviť. Veď sa nad tým normálne zamyslite ľudsky, že prečo dnes takýmto spôsobom idete vyhodiť človeka, ktorý štátu šetril peniaze, aby sme mohli liečiť ďalších onkologických pacientov. Viete si na to odpovedať? Ja si to neviem na to odpovedať, prečo to robíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:34 hod.

Mgr.

František Majerský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Oskar Dvořák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Ja som chcel podobnú vec vám pripomenúť. Ten ľudský rozmer, ktorý, o ktorom práve hovoril aj kolega Majerský. Ja si myslím, že mnohí ste sa ocitli viackrát v situácii, keď ste zdieľali rôzne zbierky, alebo videli ste rôzne zbierky na zbieranie štuplíkov, vrchnáčikov, prípadne ste priamo prispievali. Nedávne prípady ohľadom malých detí, ktoré majú svalovú atrofiu a lieky stoja okolo dvoch miliónov eur. Onkologické lieky, nové inovatívne lieky, prichádza nová doba, kedy máme rôzne génové terapie, kde naozaj sa bavíme o rádovo miliónoch eur pre jedného pacienta. Tento človek, ktorého teraz momentálne idete vyhodiť, ušetril Slovenskej republike za posledné dva roky 150 miliónov eur. My budeme takého, takéhoto človeka, takýto úrad bytostne potrebovať, ak chceme tie drahé lieky, ktoré nám sem budú prichádzať, platiť. A vy tohto človeka, ktorý ušetril tých 150 miliónov eur, a tých 150 miliónov eur môžme použiť inde v zdravotníctve, tak ho idete vyhodiť a idete ten úrad absolútne spolitizovať a urobiť ho závislým.
Ja už som to hovoril. Vyzerá to, ako keby si farmaceutické firmy alebo súkromné zdravotné poisťovne priamo napísali tento zákon a vy im ho idete schváliť. Tak, prosím pekne, keď najbližšie niekto z vás bude chcieť zdieľať nejakú zbierku na nejaký raritný liek pre nejaké malé dieťa, ktoré má onkologické ochorenie alebo svalovú atrofiu, alebo, alebo nejakú úplne inú diagnózu raritnú, tak si spomeňte, prosím, na to, ako ste dneska zahlasovali.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:36 hod.

Mgr.

Oskar Dvořák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem tiež poďakovať Tomášovi Szalayovi za tento príspevok, kde veľmi dobre aj rozhorčene zhrnul to zdesenie, ktoré sme dnes ráno zistili, keď k zákonu, ktorý sme predtým jednomyseľne podporili v celej snemovni, zrazu narýchlo prilepili niečo, čo je obsahovo ešte náročnejšie ako ten samotný zákon, a malo sa o tom hlasovať hneď o jedenástej. To je naozaj neuveriteľná zbabelosť. A otázka je, prečo tak veľmi idú vy... potrebujú vymeniť toho človeka. Čo im kto za to sľúbil, prečo tam potrebujú nasadiť niekoho iného?
Na Slovensku dlhodobo chýbali kapacity na kvalitné hodnotenie nových liekov. To viedlo k tomu, že predtým, ako sme my pri... mali teda možnosť prísť na ministerstvo zdravotníctva, tieto veci meniť, tak sa na Slovensku niektoré lieky vôbec nedostali, alebo na Slovensko prišli lieky, za ktoré sa platili plné ceny, hoci v zahraničí sa bežne predávali aj s 50-percentnou zľavou. Tým, že sme to zmenili a základom bol nezávislý úrad, nezávislý inštitút, tak sme ušetrili tieto obrovské peniaze. Vy z neho idete teraz spraviť slúžku vašej vládnej moci! Chcem vidieť pre koho dobro toto je, keď nie len pre tých, ktorí idú sa na tomto nabaliť. Naozaj, je nám z toho veľmi ľúto. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2024 o 17:37 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video