15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:29 hod.

JUDr.

Branislav Vančo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:02

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem. Vážený pán podpredseda vlády, vážené kolegyne, kolegovia, vážený predsedajúci, rád by som vystúpil k zákonu, ktorý preberáme.
Hneď na začiatok musím povedať, že pokiaľ sme na klube sa o tomto zákone bavili, tak bola tendencia, že náš klub ho aj podporí, až do chvíle, keď prišli pozmeňujúce návrhy. A práve k tomu by som sa chcel vyjadriť, k pozmeňujúcemu návrhu, ktorý ruší, ktorý ruší Radu pre štátnu službu. Chcem povedať, že existencia Rady pre štátnu službu bola požiadavkou zo strany Európskej únie, pri vyjednávaní bola záväzkom Slovenskej republiky a zahrnula sa do záverečných dohôd. Zrušenie Rady pre štátnu službu alebo zrušenie jej nezávislosti ohrozuje peniaze z európskych zdrojov, ako aj z plánu obnovy. A môžte protiargumentovať, ale naše skúsenosti sú také, že keď ste rušili NAKA, ktorá bola tiež zárukou, aby sa európske peniaze nerozkrádali, tak ste tvrdili, že máte všetko dohodnuté s Európskou úniou, že idete po vzore ostatných krajín Európskej únie, a nakoniec vieme, čo všetko z toho bolo, aké konzekvencie z toho vyplývali.
K procesu, k procesu rušenia. Radu pre štátnu službu má v svojej gescii výbor, sociálny výbor, kde rada každý rok predkladá svoju správu a ktorý je príslušný k tomu, že sa k tej rade vyjadruje, rada sa mu ako keby zodpovedá. Výbor zasadal v pondelok. Na tom výbore, neviem akou zhodou okolností, predseda rady predkladal svoju správu, diskusia bola obsiahla a napriek tomu nikto na tej rade nespomenul, že táto rada sa ide rušiť, diskutovalo ako ďalej, ako sa, ako, čo je potrebné zmeniť, aby táto rada bola efektívnejšia. Predseda rady dával nové návrhy s tým, že som na sto percent presvedčený, že nikto z poslancov, ktorí sú v sociálnom výbore, o tom nevedel, lebo celá diskusia by prebiehala v inom smere. Jednohlasne sa prijali závery, to znamená, ako keby sa schválilo a potvrdilo, že tá práca rady je v poriadku. Neviem si predstaviť, pokiaľ by tí poslanci vedeli, že ďalší deň sa ide rušiť táto rada, aby takto konštruktívne k tomu pristúpili a všetko potvrdili.
Ďalší deň rokoval výbor pre verejnú správu, kde prišiel tento pozmeňujúci návrh a tam sa odsúhlasilo, že tá rada sa ide rušiť.
Chcem povedať, že Rada pre štátnu službu alebo nominanti tejto Rady pre štátnu službu sú nominanti Najvyššieho kontrolného úradu, nominanti ombudsmana, nominanti odborov, nominanti neziskových organizácií a nominanti parlamentu a títo partneri o tom nevedeli. Ja veľmi často počúvam vášho pána ministra sociálnych vecí, ktorý hovorí, ako komunikujete, ako na rozdiel od bývalých vlád všetko odkomunikujete, ako sa s partnermi dohodnete, no v tomto prípade váš najbližší partner – odbory – o tom netušili. Vydali stanovisko, ktoré keď mi zvýši čas, tak nakoniec prečítam, ktoré deklaruje jasne, že sú zásadne proti tomu. A ja si myslím, že ostatné inštitúcie, ktoré som tuná spomínal, keď sa o tom dozvedia, tak vydajú obdobné stanoviská.
Chcem upozorniť, že vytvárame si nový problém vo vzťahu k Európskej únii. Miesto toho, aby sme rokovali s Európskou úniou, ako čo najlepšie, najefektívnejšie čerpať prostriedky, miesto toho sa zasekneme a zase budeme vysvetľovať, prečo sme to spravili a aká náhrada bude za zrušenú Radu pre štátnu službu, lebo kompetencie, ktoré prešli na úrad vlády, nedeklarujú nijakým spôsobom nezávislosť a neviem si predstaviť, štátny úradník na niektorom ministerstve, keď bude mať nejaký problém, aby sa obrátil na úrad vlády a ten úrad vlády mal rozdielne stanovisko ako príslušné ministerstvo. Takže bude to bezzubé.
Každý rok nám Rada pre štátnu službu dáva správu a na základe tej správy parlament môže meniť zákony, poprípade dávať návrhy na ministerstvá, aby sa tá štátna správa skvalitnila. Ja si naozaj neviem predstaviť, kto iný nám bude vypracovávať tieto analýzy a tieto správy, lebo, áno, máme tu zákon o slobodnom prístupe k informáciám, ale na základe týchto, týchto informácií si určite nevieme zanalyzovať tak dôsledne a tak dôkladne tú štátnu správu, ako to robila Rada pre štátnu službu.
Táto Rada pre štátnu službu vznikla za tretej Ficovej vlády, čiže nominantov, ktorí tam boli a predsedu tej rady, predsedu Rady pre štátnu službu si vlastne zvolil parlament, kde mala väčšinu Ficova vláda. Ten teraz končí, lebo mu končí funkčné obdobie, nanovo kandidovať nemôže, čiže zase by ste si tam dali svojho nominanta. A ja sa zamýšľam a pýtam sa, prečo to robíte, keď vlastne tie posty si môžte obsadiť a toho predsedu si môžte dať nového svojho. A nič iné mi z toho nevychádza, len že nechcete, aby sa verejnosť dozvedela o šafárení v štátnej službe. A naozaj tá správa v niektorých miestach je kritická a upozorňuje, že z roka na rok, z roka na rok sa neefektívnejšie míňajú peniaze pre pracovníkov štátnej služby.
Ja sa tiež pýtam, že ktorý kontrolný úrad najbližšie sa takýmto spôsobom zruší, lebo máme ešte niekoľko kontrolných mechanizmov, ktoré, ktoré nám fungujú, a mám obavy, že takýmto pozmeňovákom bez diskusie, bez diskusie v príslušnom výbore sa zruší.
Ja ešte by som sa pristavil pri tom, čo tá posledná správa nám hovorí. Tá posledná správa nám hovorí o tom, že znova za minulý rok nám počty, o stovky nám narástli počty štátnych úradníkov. Tá posledná správa nám hovorí o tom, že narastajú nám každoročne osobné platy. Tie platy sú spravidla viac ako 5-tisíc euro, ide to až do výšky 20-tisíc a sú ministerstva, ako bolo ministerstvo zdravotníctva, kde každý štvrtý človek, každý štvrtý človek mal osobný plat. A ja si nemyslím, že ten výkon ministerstva bol taký, aby to tak muselo byť.
Takisto táto správa nám hovorí o tom, že nám narastajú, narastajú nám miesta v štátnej správe na dohodu, dohodári. Je ich viac ako 10-tisíc. Ale stále ten, stále ten počet narastá. Takisto nám hovorí o tom, že nám narastajú aj tabuľkové miesta, ktoré sú neobsadené, ale ministerstvo financií na tieto miesta prideľuje jednotlivým ministerstvám peniaze a tieto peniaze sa, samozrejme, minú. A nejedná sa o žiadne drobné, lebo ročne to robí desaťtisíce, pardon, ročne to robí viac ako desiatky miliónov eura a keď zoberieme za štyri roky, za jedno volebné obdobie, vieme na tom ušetriť viac ako 100 miliónov.
Takisto chcem upozorniť na to, že práve táto správa a analytické údaje v nej nám ukazujú slabé miesta v štátnej správe, ako vieme, ako vieme jednak ušetriť zdroje v štátnej správe, ale nám ukazujú aj slabé miesta, napríklad že niektoré regionálne úrady majú tak prestarnutý personál, že keby sa rozhodli ísť všetci do dôchodku, lebo oni už v dôchodkovom veku sú, tak celý regionálny úrad padne. Ja si myslím, že nikto iný na tieto problémy neupozorní lepšie ako zriadená Rada pre štátnu službu.
Včera som tu počul, že pracovníci zo štátnej služby nechodia do práce, majú slabý výkon, sú impotentní. Tak áno, Rada pre štátnu službu má malú kompetenciu, lebo nakoľko je na ňu nejaký podnet a ona reaguje aj pozitívne, tak to príslušné ministerstvo alebo ten úrad prá... alebo ten úrad vlády nemusí zapracovať ten jej podnet, alebo nemusí akceptovať ten jej podnet, čo sa aj niekoľkokrát stalo, napriek tomu viac ako 50 % tých podnetov, tých podnetov bolo akceptovaných.
Ale treba si na rovinu povedať a tie pravidlá ste určovali vy, tretia Ficova vláda, ktorá prijímala tento zákon, ktorá túto Radu pre štátnu službu zaviedla, že pracovníci alebo nominanti Rady pre štátnu službu nemajú určenú pracovnú dobu, nemajú určenú miesto výkonu práce, dokonca nemôžu si ani vyúčtovávať služobné cesty, lebo, lebo v úplne inom režime sú. Takže my sme im zaviedli takýto režim, neviem, ja som tu nebol, neviem, prečo práve takýto režim sa zaviedol, ale potom ich nemôžme kritizovať, že nechodia na ten úrad, lebo jednoducho pracujú v úplne v inom režime. Ani my poslanci nemáme pracovnú dobu, aj my pracujeme v inom režime a takisto by som vám mohol povedať presne to isté, že v mesiaci, kde nerokuje parlament, že tuná ste sa neboli zapísať a ste boli len dva alebo tri dni v práci. To je presne to isté. Keď sa nám to nepáči, tak jednoducho zmeňme pravidlá.
A na záver by som chcel prečítať stanovisko odborov, ktoré včera vydali okamžite, ako sa dozvedeli o tom, že táto, táto Rada pre štátnu službu sa ide rušiť. Odbory s rozhorčením prijali informáciu o predloženom návrhu novely kompetenčného zákona, ktorým sa má rušiť Rada pre štátnu službu. Tento neodôvodnený legislatívny zámer je sporný aj z dôvodu, že existencia Rady pre štátnu službu ako nezávislého orgánu, teda požiadavka Európskej únie, je záväzkom Slovenskej republiky. Rada pre štátnu službu v súčasnosti pôsobí v rôznych oblastiach, predovšetkým napomáha efektívnemu riadeniu ľudských zdrojov, preskúmava podnety a prešetruje výpovede, ochraňuje princípy štátnej služby, zlepšuje kvalitu štátnej správy, vzdelávacích inštitúcií zamestnancov a tiež buduje analytické kapacity pre oblasť štátnej správy, napríklad na tvorbu správy o stave a vývoji štátnej služby na Slovensku.
Osobitne významnou v súvislosti s činnosťou Rady pre štátnu službu je práve jej nezávislosť, ktorá je daná spôsobom jej kreovania a subjektami, ktoré členov Rady pre štátnu službu navrhujú. Členovia Rady pre štátnu službu sú navrhovaní aj inštitúciami, ktoré zaručujú spoločenskú kontrolu vo vzťahu k štátnej službe, kontrolu nakladania s verejnými financiami, zdrojmi, ako aj inštitúciami, ktoré pôsobia v oblasti základných ľudských práv a slobôd, ako aj ochranných práv štátnych zamestnancov.
Charakter a spôsob navrhovania tejto zásadnej legislatívnej zmeny možno spájať s avizovaným prepúšťaním štátnych zamestnancov, ktorí by po zrušení Rady pre štátnu službu stratili priamu možnosť prešetrovania výpovedí nestranným orgánom: Radou pre štátnu službu, keďže po jej zrušení prešetrovať výpovede by mal úrad vlády, ktorý nestranným zjavne nebude. Zrušením Rady pre štátnu službu zamestnanci štátu prídu o nezávislý orgán, ktorý chráni nielen ich službu, ale aj ich práva, a predovšetkým preto Slovenský odborový zväz verejnej správy a kultúry spoločne s partnerskými odborovými zväzmi vyjadruje zásadný nesúhlas s predloženým návrhom novely kompetenčného zákona, ktorým sa má zrušiť Rada pre štátnu službu.
To je váš najbližší partner, ktorým sa stále oháňate, takže minimálne by ste ho mali rešpektovať v tom, že predtým, než takú zásadnú vec idete urobiť, ho o tom informujete.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2024 o 9:02 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:18

Viliam Zahorčák

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:20

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja budem reagovať krátko iba dvomi bodmi. Áno, nemyslím si, že ochraňujete nejakých svojich nominantov, alebo rušíte nejakých svojich nominantov, že zámer je jednoznačný: utajiť informácie analyticky spracované o štátnej službe, to znamená, keď sa budú navyšovať platy, navyšovať osobné platy, navyšovať sa budú počty úradníkov, navyšovať sa budú tabuľkové miesta, ktoré nebudú obsadené, nebude o nich vedieť nikto, a tým pádom nikto nebude kritizovať, toto si myslím, že je hlavný zámer. A držím naozaj, držím vám prsty, aby sa to nezačalo rozmazávať na pôde Európskej únie, lebo ja osobne som presvedčený, že pokiaľ si to zástupcovia Európskej únie všimnú, že sa budú na to pýtať, budú klásť otázky a bez tých odpovedí budeme mať zase problém s čerpaním.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:20 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:21

Ján Hargaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja si ešte na úvod splním jednu formálnu povinnosť. Pán spravodajca, žiadam, aby sa o bodoch 10, 12, 13, 14, 15 zo spoločnej správy pri hlasovaní o spoločnej správe hlasovalo samostatne. Tieto body dohromady, ale samostatné hlasovanie. To sú práve tie body, ktorými sa ruší Rada pre štátna službu, takže preto žiadam, aby bolo o tomto samostatné hlasovanie, aby sme sa mohli vyjadriť k tomuto samostatne. (Reakcia spravodajcu.) Nie, nie, nie, všetky dohromady, ale teda samostatným hlasovaním. Čiže 10, 12, 13, 14, 15, čo je teda váš pozmeňujúci, pozmeňujúci návrh vlastne v celosti. Čiže to je, to je formalita, ktorú som včera zabudol v rámci rozpravy ešte predniesť. Takže teraz som si splnil svoju povinnosť.
A ešte by som dodal jednu poznámku k tomu, čo ste hovoril, pán spravodajca, vo faktickej poznámke. Veď nikto vás neobviňuje, že ste spravili nezákonný krok predložením toho pozmeňujúceho návrhu. Čo hovorím ja a čo hovorí aj kolega Ledecký, je, že ak by ste mali silné argumenty na zrušenie tejto rady, tak sa to ocitne už priamo v tom prvotnom návrhu zákona. Veď tento zákon bol predložený v čase, keď už sme všetci vedeli, že ideme konsolidovať. To nie je teraz nejaká novinka, že za posledný týždeň ste si uvedomili, že musíte konsolidovať, tak ste rýchlo vymysleli pozmeňujúci návrh, ktorým zrušíte Radu pre štátnu službu. To, že konsolidujeme, vieme minimálne od decembra, takže tento zákon kľudne už mohol obsahovať aj tieto ustanovenia, aby bolo jasné, ako idete konsolidovať napríklad zrušením Rady pre štátnu službu. Nedali ste to tam, aby okolo toho nebol humbug v rámci MPK. Priniesli ste to ako pozmeňovák na výbor, ktorý vlastne ani nie je gestorským výborom pre Radu pre štátnu službu. Je gestorským výborom pre zákon, samozrejme, tomu rozumiem. Čiže úplne súhlasím s tým, čo hovoril kolega, že malo to byť prerokované aj vo výbore, ktorý gestoruje túto, túto radu. Čiže nehovorím, že to je, že to je nezákonné, to by sa tu asi nestalo, ale minimálne ten postup je zvláštny, to asi uznáte, že to je zvláštne, keď tak, takýto dôležitý krok robíte poslaneckým pozmeňujúcim návrhom, o ktorom ani samotní členovia tej rady vlastne nevedeli, že takéto niečo idete spraviť. A z čista jasna blesk z čistého neba.
Druhá vec, ktorú by som ešte k tomu dodal, je, že niektoré tie kompetencie zostávajú, len teda prechádzajú na iný orgán, teda na úrad vlády, ale niektoré kompetencie sa úplne strácajú. Jednoducho miznú bez náhrady a to je to, čo hovoril kolega Ledecký, že napríklad tú správu o stave štátnej služby, tak tá sa nebude vydávať, pretože tie paragrafy ste zrušili a tá kompetencia na nikoho ďalšieho neprešla. Tak keď hovoríte, že máte problém s radou, tak v poriadku, vyriešte možno nejaké personálne obsadenie, keď sa vám nepáči personálne obsadenie tejto rady. Ale ak máte problém s inštitútom, že tu niekto vydáva správu o stave slovenskej štátnej služby, že niekto upozorňuje na to, čo sú problémy štátnej služby, tak potom prečo to rušíte bez náhrady? Môže to robiť niekto iný, keď sa zhodneme, že také niečo potrebujeme. Tým, že to rušíte bez náhrady, vlastne hovoríte, že nepotrebujeme ani vedieť, čo sa nám deje v štátnej službe, nepotrebujeme tu mať nezávislý orgán, ktorý bude vybavovať sťažnosti a podnety občanov na porušovanie zákona o štátnej službe, nebudeme tu mať žiaden orgán, ktorý bude vybavovať podnety zamestnancov štátnej služby, ak majú podozrenie na nezákonné ukončenie pracovného pomeru. Čiže všetky tieto veci ostávajú bez náhrady, respektíve niektoré z nich ostávajú náhradou, len náhradou bude pán Gedra, vedúci úradu vlády, takže predpokladám, že všetkým je jasné, že je veľký rozdiel medzi tým, keď vašu sťažnosť vybavuje nezávislá rada a keď ju vybavuje politický nominant pán Gedra. Čiže u tých úradníkov myslím, že je veľmi jasné, aký signál týmto úradníkom, úradníkom vysielate.
No a ešte k poslednej veci, to šetrenie, lebo mne to naozaj, naozaj nedá. Včera som používal príklad nájmu pre ministerstvo športu, dnes použijem iný príklad, z mojej oblasti, z oblasti informatizácie. Ja som tu včera veľa hovoril o tom, ako sme najímali profesionálov do štátnej služby v oblasti informatizácie. Tak jedným z nich bol generálny riaditeľ takej agentúry, ktorá sa volá NASES. To je taká veľká inštitúcia, ktorá prevádzkuje celý portál Slovensko.sk a všetku tú infraštruktúru pod tým. Čuduj sa svete, možno viacerí viete, možno neviete, ale že my sme za prevádzku toho systému, keď nastúpila bývalá vláda, tak Slovensko za ňu platilo jeden milión eur mesačne dodávateľovi, firme GlobalTel. Jeden milión eur mesačne. Po tom, ako sme prijali tohto nového generálneho riaditeľa, ktorý mal bohaté skúsenosti z komerčnej sféry, bol šéfom IT-čka v komerčných bankách a jednoducho toto bola taká čerešnička na torte pre jeho kariéru, že chcel ukázať, že aj v štáte sa dá robiť dobrá, dobrá robota v oblasti IT, tak po nejakom čase toho, čo tam fungoval, myslím, že to bolo po nejakom roku alebo roku a pol, sme dokázali faktúru za prevádzku toho systému stlačiť na polovicu. Platili sme 450-tisíc, ak si správne pamätám, za mesačnú prevádzku. Milión verzus 450-tisíc mesačne.
Takže vám vadí Rada pre štátnu službu, ktorá nás stojí 600-tisíc ročne, a kvôli tomu vysielate signál odborníkom, ako bol napríklad tento generálny riaditeľ, ktorý tam už dnes nie je, pretože ho vyhodila nová vláda, priniesla si svojich, tak vysielate im signál, že vlastne odbornosť sa necení, aj keď títo ľudia dokázali za mesiac ušetriť tejto krajine skoro takú istú sumu, ako vám vadí pri tejto Rade pre štátnu službu. Chápete tú matematiku? Čiže zrušením rady ušetríte 600-tisíc, ak by ste nechali robiť odborníkov svoju robotu, ako napríklad v prípade, v prípade pána generálneho riaditeľa NASES-u, tak šetríte 400-tisíc mesačne, 4 milióny ročne. Päť miliónov ročne približne. Čiže chápete tú logiku? Namiesto investovania do odbornosti v štátnej správe rušíte tú jednu inštitúciu, ktorá má garantovať odbornosť v štátnej správe. Oháňate sa šetrením, tak tu vám dávam konkrétny príklad, prečo tá matika jednoducho nevychádza.
Verím, že to vyňatie na samostatné hlasovanie vám dá ešte možnosť prehodnotiť tento návrh aj preto, že tá vlna odporu sa zdvihla nielen u odborov, čo teda je podľa mňa svetový unikát, máme sociálnodemokratickú vládu, ktorú pomerne rázne kritizujú odbory za kroky, ktoré robí a nekonzultuje ich s nikým, ale tá vlna sa zdvihla aj v neziskovom sektore, aj medzi úradníkmi, jednoducho do utorka je ešte čas, pretože v utorok budeme o tomto asi hlasovať, prehodnotiť tento, tento konkrétny bod a tým vyňatím na samostatné hlasovanie chcem aj vám, kolegom z koalície a kolegyniam, dať šancu zvrátiť tento proces, pretože tie argumenty naozaj nestoja na vašej strane.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2024 o 9:21 hod.

Ing.

Ján Hargaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:28

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega Hargaš, vy vo svojom vystúpení ste hovorili o tom, že ak rada zanikne, nebude sa mať kto zastať zamestnancov. Tak sa vás pýtam, ako sa rada zastala tých zamestnancov, ktorých odvolávala predchádzajúca vláda alebo predchádzajúce vlády, keď zrušili alebo umožnili, aby sa odvolali bez dôvodov. Nijako, pretože jednoducho tú kompetenciu stratila. A to platí doposiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:28 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Branislav Vančo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ďakujem, kolega Hargaš, poukázal na jednu vec, ktorá, a pýtal sa, že kde je tá logika. No nie je tam logika, lebo keď niekto argumentuje, že chce šetriť, a ušetrí 600-tisíc, pričom, pričom ten orgán alebo tá organizácia dokáže šetriť oveľa viac len na jednej veci, alebo teda v iných, v iných prípadoch, a tam jednoducho sa neberie ohľad a potom, potom je ťažké veriť tomu a stáva sa nám to opätovne od začiatku tohto volebného obdobia, že koalícia argumentuje pri svojich návrhoch zákonov nejakým spôsobom, ale vôbec to nesedí a potom, a to je aj tento prípad, a potom je jasné, že my rozmýšľame nad tým, že čo sú tie skutočné dôvody. A je jasné, že aj tento návrh zákona podľa tejto rozpravy, podľa tých dôvodov, ktoré koalícia komunikuje, jednoducho nesedí. A je jasné, že tie dôvody musia byť niekde inde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:29 hod.

JUDr.

Branislav Vančo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja sa trošku z iného pohľadu zameriam vo svojej poznámke. Keď sa uskutočnila reforma verejnej správy začiatkom, resp. koncom volebného obdobia prvej Dzurindovej vlády, tak jednou kapitolou v celom tom balíku bolo vzdelávanie vo verejnej správe, na základe ktorého sa potom aj vytváral zo zákona Úrad pre štátnu službu. To, o čom, kolegovia, hovoríte v súvislosti s Radou pre štátnu službu, v mnohom akoby hovorilo o tomto úrade, ktorý mal zmysel, pretože on bol zároveň aj osobným úradom. On stál štát približne, ak sa nemýlim, 1,5 milióna eur ročne a v porovnaní so 600-tisícmi radu, ktorá povedzme si to celkom otvorene, ani, ani nesiaha ani svojím pohľadom na tento úrad, ktorý fungoval, myslím, že štyri roky, tak z tohto pohľadu by som, samozrejme, bral do úvahy kritiku. Ale nezamieňajme si, prosím, postavenie Úradu pre štátnu službu s Radou pre štátnu službu, pretože to je úplne o niečom inom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:30 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:32

Ján Hargaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vaše reakcie, kolegovia. Budem reagovať na pána Zahorčáka.
Pán Zahorčák, snažím sa rozpomenúť, čo ste, čo ste mi povedali. (Reakcie z pléna) Á, že sa nedostala, áno, áno, ďakujem. No dobre, veď argumentujme, no ja by som čakal, že nebudeme sa baviť akoby že anecdotal evidence, že príbehy z natáčania, ale že reálne prídeme, veď poďme sa rozprávať o tom, či tá rada funguje dobre, nefunguje dobre, ale ja som žiadne argumenty nepočul, iba to, že ideme šetriť. Tak ten argument o šetrení vám tu vyvraciame pomerne, myslím, že celkom k veci. Ale keď vy hovoríte, že nezastala sa nijakých, nijakých zamestnancov, tak nerozprávajme v anekdotách, veď povedzme, že tu je desať prípadov, kde to rozhodnutie rady malo byť podľa nášho názoru takéto, rada rozhodla takto alebo nerozhodla vôbec a je to problém, lebo a, b, c, d. Ale keď vy len poviete, že nezastala sa zamestnancov, ktorých minulá vláda prepúšťala, no tak ja neviem, koľkých? Jedného, dvoch, troch, desiatich, dvadsať, sto? Rada vybavuje štyridsať podnetov ročne približne plus tie podnety proti nezákonným výpovediam, čiže to je nad rámec tých štyridsiatich, tam to presné číslo počtu percent teraz neviem z hlavy, ale veď povedzme presne, hej, že v čom teda tá rada pochybuje, v čom nerobí dobre, ak vám vadí personálne zloženie alebo ďalšie argumenty, ktoré tu zaznievali, tak sme, Národná rada ich tam nominuje, tak nájdime spôsob, ako možno prehodnotiť to personálne zloženie.
Ale to, čo my hovoríme, je, že vy ničíte ten inštitút samotný. A tie argumenty, ktoré si vyberáte, jednoducho neobstoja alebo sú veľmi nekonkrétne, že anekdoty. Ja vám tu dávam veľmi konkrétne príklady, veľmi konkrétne príklady šetrenia, kde sa dá ušetriť tá suma, o ktorej, o ktorej tu vy rozprávate. Ja nehovorím nejaké anekdoty, to sú veľmi konkrétne čísla. Tak skúste byť možno konkrétni, ešte do utorka máme čas.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2024 o 9:32 hod.

Ing.

Ján Hargaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:34

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Iba v krátkosti, v prvom rade by som chcel poďakovať všetkým tým, ktorí podporia novelu kompetenčného zákona v súvislosti s vytvorením samostatného úradu podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku, pretože sú to veľmi dôležité témy, ktoré si budú vyžadovať silné politické riadenie a koordináciu.
K tomuto, k tejto diskusii ohľadom Úradu pre štátnu službu by som len chcel povedať, že ja by som sa rád zapojil do odbornej debaty ohľadom ochrany štátnych zamestnancov, pretože ja osobne som bol dlhé roky štátny zamestnanec a viem, že kontinuita v štátnej službe je veľmi dôležitá pre kvalitu chodu krajiny. Avšak túto debatu som vnímal ako čisto politickú a nie odbornú, pretože pri obidvoch tých rozhodujúcich vystúpeniach kritikov tejto novely kompetenčného zákona mi chýbali dve mená, ktoré mali byť spomenuté pri kritike tohto aktuálneho stavu, a to sú mená Mikloš a Matovič. Ako vieme, Mikloš bol hrobárom Úradu pre štátnu službu pod vedením vtedajšieho predsedu Plaia. Igor Matovič bol zase hrobárom tejto Rady pre štátnu službu. To je len, to je len vlastne zvyšok, zvyšok toho, čo malo byť vlastne funkčný mechanizmus na vzdelávanie zamestnancov a Igor Matovič proste zrušil tieto kompetencie. Takže bude sa treba pozrieť nanovo na fungovanie zákona o štátnej službe.
Pán poslanec Hargaš spomenul britský model. Paradoxne, ten britský model vždy presadzovali sociálnodemokratické vlády aj tým, tou novelizáciou zákona 2017. Vaša garnitúra, ktorej ste aj vy boli súčasťou, ste zaviedli americký model, kde sa vymieňajú až upratovačky. Takže, takže poďme sa najprv pobaviť o tom, že aký model tu chceme zaviesť, či britský, alebo americký, a potom, potom sa dohodnime na dlhodobom riešení. Pretože toto sú politické čistky, ktoré boli za predchádzajúcich pravicových vlád a neprináša to potom stabilitu do štátnej správy, bohužiaľ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

14.6.2024 o 9:34 hod.

JUDr.

Peter Kmec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:38

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Keďže to podstatné, čo som chcel v závere povedať, povedal pán podpredseda, tak ja už skonštatujem len to, že hlasovať o tomto návrhu zákona budeme v utorok o jedenástej. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.6.2024 o 9:38 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video