Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2019 o 9:39 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2019 9:39 - 9:41 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja akurát začínam. Nebudem reagovať tak ako moja predrečníčka úplne mimo reakcie na pána poslanca Dostála, čím bol porušený podľa mňa rokovací poriadok, ale poviem rovno.
Pán Dostál, vy ste spomínali, že tento zákon sa týka hlavne pána Kisku, ak si dobre pamätám, že ho ideme teraz obmedzovať? Znova zopakujem, ak vznikne nová strana, môže "vyzbierať" 3,5 milióna eur rôznymi spôsobmi, ktoré ste tu popísali. Na volebnú kampaň do Národnej rady môže použiť 3 milióny eur. Čiže vôbec toto nie je nejaký lex Kiska, je to lex peniaze, ako tu bolo včera povedané. Ak chcete byť nejaký, by som povedal, že chcete, vám ide o vec, bavme sa o tom, že znížime výdavky na volebnú kampaň. Bavme sa o tom, prečo by mala strana vynaložiť napríklad tri milióny eur a nie menej alebo v prezidentských voľbách takisto menej. Včera bolo spomínané, že ľudia majú naozaj iné problémy a rôzne strany, politické strany vyhadzujú na predvolebnú kampaň na čokoľvek veľmi veľa peňazí. Bavme sa o obmedzení aj výdavkov politických strán. Kľudne.
A ešte k tretím stranám. Sám ste spomínali, že tretie strany aj podľa vášho názoru, teda ak som to dobre pochopil, že ich existencia je sporná, pričom vy ste, v podstate že sa pridávate k názoru, že sú ale dobré, ale nevylučujete to, že sú sporné. Naozaj cez tretie strany je možné obchádzať volebnú súťaž, to je zase môj názor, a napríklad aj počas "volebnej kampane" tieto tretie strany, ktoré nikdy nevieme, kto za nimi je, môžu robiť aj antikampaň. To znamená, že môžu aj ubližovať iným kandidátom, iným politickým stranám. Čiže preto aj z môjho pohľadu, aj z pohľadu Štátnej volebnej komisie tretie strany naozaj by nemali byť, respektíve mali by byť vylúčené z nášho právneho poriadku a naozaj nemali by byť, nemali by... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 18:43 - 18:45 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Bolo to spomínané meno bývalého prezidenta, ale tento zákon naozaj, ako spomínal pán podpredseda, je lex peniaze. O ničom inom sa tu nehovorí a nič iné tento zákon nerieši.
Pretože spomínali ste, že teraz niekto zbiera podpisy na vznik novej strany. Dajme tomu, že vznikne v septembri, v októbri? Sme vo volebnej kampani. Koľko môže minúť na volebnú kampaň politická strana? Tri milióny eur. Koľko môže vložiť ktokoľvek do politickej strany, v úvodzovkách, v nejakom limite? Tri a pol milióna eur.
Takže tento zákon žiadneho nového, resp. žiadnu novú politickú stranu ovplyvňovať nebude, pretože táto nová strana môže získať finančné prostriedky po zaregistrovaní vo výške 3,5 milióna eur, ale vo volebnej kampani môže minúť 3 milióny eur. Čiže nie je to žiadny účelový zákon a takéto invektívy si vyprosím. To je jedna vec.
A druhá vec, ja som sa zamýšľal, prečo vy strašne útočíte do tretích strán a že politici sú odkázaní na milosť a nemilosť predsedu. Mne to trošku tak docvaklo, že, že vlastne vy ste sa sem dostali na kandidátke Slobody a Solidarity a asi sa strašne obávate predsedu SaS pána Sulíka, len neviete, ako to zrejme dopadne, alebo... To je jedna možnosť, samozrejme, že máte obavy pred ním. A druhá možnosť je tá, že, neviem, chystáte sa k pánovi Kiskovi? Neviem, to je druhá možnosť. Iné mi nenapadá, prečo tak zúrivo bojujete proti zrušeniu tretích strán, s ktorými majú problémy komplet všetci, vrátane Štátnej volebnej komisie, kde sú zástupcovia rovnako koalície aj opozície.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 18:14 - 18:15 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. V podstate moji predrečníci hovorili aj o tom, čo som chcel hovoriť ja. Ja takisto z tých vašich slov som mal pocit, že v podstate vy by ste za tento zákon, tento návrh mali hlasovať, pretože naozaj jedná sa o väčšie stransparentnenie financovania politických strán a volebnej kampane, aby všetky strany mali rovnaké podmienky. Aby všetky strany, v úvodzovkách, cez nejaké tretie, alebo ako tu aj bolo spomínané, kadejaké iné strany na volebnú kampaň neminuli ďaleko, ďaleko, ďaleko viac finančných prostriedkov, ktoré by získali prostredníctvom tých tretích strán, ktovie od koho. Preto hovoríme, má byť jasne, jasné a transparentné financovanie. Čiže žiadne nejaké skryté, nejaké, v úvodzovkách, dary, alebo nejaké iné finančné prostriedky, ktoré prostredníctvom tretích strán by vlastne vstupovali do volebnej kampane.
Takže ja naozaj, ja skôr z toho, čo počujem, predpokladám, že budete hlasovať za tento náš návrh zákona. A v prípade, ak máte nejaké vylepšenia, tak ako bolo spomínané, kľudne môžte sa kedykoľvek zastaviť, v prípade chcete niečo sprísniť, alebo, alebo niečo ešte viac, kľudne, príďte za nami, môžme sa o tom porozprávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.6.2019 17:03 - 17:03 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, v mene troch poslaneckých klubov vás poprosím preložiť hlasovanie o bode č. 46, to je tlač 1372, tzv. atómový zákon, zároveň bod 38, tlač 1454, zákon o prokuratúre, a bod 37, tlač 1446, zákon o registri partnerov verejného sektora, čiže hlasovanie by malo byť vo štvrtok o 11.00 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 17:48 - 17:50 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja na rozdiel od kolegu, si myslím, že tento návrh je úplne zlý a je to čistá provokácia, pretože sme na Slovensku, rozprávame sa o štátnom jazyku v slovenskom jazyku na území Slovenskej republiky. Keby ste takýto návrh zákona predložili napr. v susednom Maďarsku, tak vám garantujem, že vás ľudia, Maďari, ani do parlamentu nepustia. Takí by boli nahnevaní. U nás v našom parlamente, bohužiaľ, to tak, to tak, resp. v podstate môže človek čokoľvek tu predložiť, a ako keby nič sa nedialo. Je to podľa môjho názoru, jednoznačne aj takým zásahom do našej suverenity.
Hovoriť o tom, že vy chcete vypustiť ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na území Slovenskej republiky, podľa mňa toto je naozaj nehoráznosť, pretože neobstojí ani vaše tvrdenie, ktoré ste rozprávali, že keď dvaja nejakí Rusíni v nemocnici sa rozprávajú, že predsa nebudú rozprávať v slovenčine, tu to absolútne nepatrí, toto, toto nie je príklad, to je úplne normálna vec, to je normálna komunikácia, ale v prípade, že sa ustanoví napr. takéto niečo, že niekto si zavedie v nejakej svojej inštitúcii, používanie napr. používanie, ja neviem, rusínskeho jazyka, tak ten Slovák, keď tam ide robiť, tak ako keby sa musel ten rusínsky jazyk naučiť, aby vedel komunikovať s tým druhým. Čiže toto absolútne neobstojí.
A takisto vypustenie ustanovenia, že, že agenda cirkev, náboženských spoločností by sa mala, nemusela viesť teda v slovenskom jazyku, ale v akomkoľvek inom, prepáčte, keď niekto príde, alebo, alebo aj v školách. Keď niekto príde napr. na inšpekciu, na školskú inšpekciu, tak on by sa musel učiť, ja neviem, po rusínsky, aby rozumel všetkému, čo tam ako je uvedené v tej agende? Naopak, všetko by malo byť vedené len v slovenskom jazyku a len tá časť, ktorá je nevyhnutná pre ich zachovanie vlastne nejakej národnostnej, resp. nejakej ich... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 10:52 - 10:53 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem, ja len krátko. Páni kolegovia, kto zastavil zvyšovanie koncesionárskych poplatkov na začiatku tejto vlády? Kto? Myslím si, že je to absolútne jasné, a všetci, čo ste boli tu v parlamente a boli ste svedkami nejakých takých informácií, či už mediálnych, alebo priamo tu Národnej rade, alebo kuloárnych, bolo jasné, že Slovenská národná strana zastavila zvyšovanie koncesionárskych poplatkov, a od začiatku sme tvrdili, že koncesionárske poplatky treba zrušiť. Akonáhle sme sa dohodli s našimi koaličnými partnermi, tak sme to urobili a robíme to teraz. Keby sme sa na tom dohodli pred 3 rokmi, tak to urobíme pred 3 rokmi.
Ale som prekvapený aj zo SaS-ky napríklad, lebo tá tvrdila, že, samozrejme, že súhlasí so zrušením koncesionárskych poplatkov, a zrazu nejak otáčate zvláštne a... To je jedna vec. A druhá vec, myslím si, že aj tých 20 zhruba, no do 30 eur pre dôchodcu ročne je smiešny peniaz? No, ja si to nemyslím, že to je smiešny peniaz, práve naopak, to je dosť slušná suma pre dôchodcu.
Takisto som naozaj zvedavý, čo sa SaS-ke podarí a čo by sa teoreticky mohlo podariť v nejakej vláde, v ktorej teoreticky by mohla niekedy fungovať, obávam sa, že žiadne pečené holuby ľuďom do úst padať nebudú, bohužiaľ, si to myslím a som o tom presvedčený. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2019 10:38 - 10:40 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. V podstate pán poslanec Baláž povedal všetko, resp. nahrubo všetko, čo som mal na mysli aj ja. Ja len teda doplním, že naozaj Slovenská národná strana neprináša len v tejto chvíli nejaké návrhy, úplne nejak tak, ako ste to vy pomenovali, že pred voľbami. Ale ja neviem, rovnako sme mohli navrhnúť aj zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov až teraz. Navrhli sme ich na začiatku. Takisto daňové licencie pre právnické osoby sme navrhli. Však my každú, každý rok navrhujeme istú sériu opatrení, ktorá síce má nejaký dopad na štátny rozpočet, ale keby že všetko dáme na začiatku, tak ten rozpočet v tom prvom roku by tiež mal problémy. Preto sa to postupne musí nastavovať a dávať tak, aby sme s koaličnými partnermi v podstate nejak, nejak si to odsúhlasili a odkomunikovali.
Čiže viete, teraz povedať, že práve v tejto chvíli s týmto opatrením. No, prepáčte, ale tak vy máte právo predkladať návrhy zákonov, my máme právo predkladať návrhy zákonov. A keď sa na tom dohodneme, tak prečo nie. Dopad 8 mil. ste spomínali. Ja by som dal do súvislosti 8 mil. eur, ktoré dôchodcovia ušetria napríklad s referendom, podľa niektorých bývalých členov OĽANO nezmysleným referendom, ktoré ste chceli vyhlásiť, a to tiež v úvodzovkách povedali vaši bývalí poslanci, že bol, že bol to nezmyselný návrh. Čiže viete, 8 mil. by vypadlo na referendum nejaké nezmyselné podľa vašich bývalých členov. My radšej tieto, týchto 8 mil. eur ušetríme dôchodcom, to je naša filozofia.
A čo sa týka dôchodcov a zvyšovania životnej úrovne dôchodcov, toto neni jediné opatrenie Slovenskej národnej strany, kde chceme dôchodcom pomôcť. Dočkáte sa, predseda Národnej rady, resp. Slovenskej národnej strany ohlasoval ďalšie opatrenia, tak aby našim dôchodcom sa lepšie žilo, a predpokladám, že aj po dohode s koaličnými partnermi takisto ešte v priebehu tohto roka naše návrhy uzrú svetlo svetla.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 10:28 - 10:29 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, za Slovenskú národnú stranu predkladáme ako navrhovatelia novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou a cieľom tejto novely je oslobodiť od povinnosti platiť koncesionárske poplatky poberateľov dôchodkových dávok, to znamená starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, vdovského a vdoveckého dôchodku a sirotského dôchodku, ktorí nemajú pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti a nežijú v domácnosti s inou osobou s pravidelnom, s pravidelným príjmom zo závislej činnosti, a zároveň sa jedná o poberateľov dávky v hmotnej núdzi a osoby spoločne posudzované s poberateľom dávky v hmotnej núdzi.
Práve tieto fyzické osoby, čiže dôchodcovia prípadne poberatelia dávok v hmotnej núdzi sú v mnohých prípadoch ohrozené rizikom chudoby, a preto sa domnievame, že požadovať platiť koncesionárske poplatky, hoci aj v polovičnej sadzbe, je od týchto fyzických osôb vzhľadom na možné negatívne sociálne dôsledky nevhodné.
Za predkladateľov zo Slovenskej národnej rady máme za to, že po oslobodení vyššie uvedených fyzických osôb od povinnosti platiť koncesionárske poplatky dôjde k ďalšiemu miernemu zvýšenie životnej úrovne týchto fyzických osôb. Za predkladateľov zatiaľ takto.
Pán predsedajúci, poprosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

24.6.2019 10:07 - 10:08 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, predkladáme návrh zákona, ktorým sa upravuje to, že vlastne zákon č. 315/2016 Z. z. novelizoval viaceré právne predpisy regulujúce prístup k verejným zdrojom s požiadavkou na zápis príslušných subjektov do registra partnerov verejného sektora, pričom zákon o stimuloch ostal nedotknutý. Podľa nášho názoru a vlastne aj podľa názoru hlavne legislatívneho odboru, resp. právnikov z ministerstva školstva je potrebné s cieľom vyvarovať sa v budúcnosti akýmkoľvek nedorozumeniam a prípadným pochybnostiam, aby sa toto špeciálne, resp. jasne uviedlo v tomto predmetnom zákone. Čiže to je stručné zdôvodnenie.
Pán predsedajúci, poprosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

20.6.2019 15:55 - 15:58 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem. Ešte k hlasovaniam, aj k predchádzajúcemu, aj k tomuto bodu. Hlasovanie o týchto dvoch bodoch bude v utorok o 17.00 hodine. Ďakujem.
Skryt prepis