18. schôdza

13.6.2017 - 21.6.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán poslanec Blanár, našťastie si budú elektronické médiá tento váš prejav pamätať aj do budúcna. Bol to mimoriadne demagogický a zlý prejav. Prichádzate s poslaneckým návrhom uznesenia, ktorý významným spôsobom zasahuje do hospodárenia krajiny? To snáď ani, ani nemá obdobu, to nemá jednoducho obdobu. A konečne sme mnohé pochopili. Na začiatku schôdze ste si odhlasovali skrátenie obedných prestávok, rokovanie do ôsmej, strašne sme sa ponáhľali, až tak, že na organizačnom oddelení netušili, ktorý bod je v programe, a vy na samý záver schôdze prídete s poslaneckým návrhom uznesenia, s poslaneckým návrhom uznesenia, ktorý takouto dramatickou, ktorý má byť základom pre dramatickú zmenu v hospodárení štátu. A ja sa pýtam, kde vy beriete mandát, keď sa pýtate nás na rokovanie, keď si pýtate od nás diskusiu? Dobre vieme, že sa vám nepodarilo vyrokovať nič na úrovni predsedov strán, dobre to vieme. A my nie sme ochotní zadlžovať naše deti. Takže môžem hovoriť za poslanecký klub SaS, že žiaden zodpovedný poslanec za uvoľnenie dlhovej brzdy jednoducho nezahlasuje. Nebudeme kupčiť s budúcnosťou našich detí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:05 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Miroslav Ivan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Blanár, vy ste jednoducho si akýmsi spôsobom uchopili dogmy, že diaľnice je jednoducho treba a treba ich tak, ako sú dnes nakreslené. A zároveň ste v svojom prejave hovorili, že infraštruktúra je návratná. Ja tvrdím, že podľa toho aká. A vy v svojom návrhu jednoducho prejudikujete to, že jednoducho len diaľnice a rýchlocesty a to je to, proti čomu my sme. My chceme vidieť jednoducho, že to ministerstvo dopravy niečo robí, že má nejaký strategický plán, že má, že vie presne, čo chce, a ja som to v svojom prejave predniesol. Chcem vidieť, že tu uvidím niekedy ministra dopravy, ktorý nám bude referovať, ako je ten dopravný model využívaný, že vie vôbec, čo chce stavať. Pretože toto, čo vy ste tu predložili, je naozaj čistý, čistý populizmus.
A k tomu rozpočtu, prečo 48 miliárd? Jednoduchá matematika. Tisíc, obrazne povedané, tisíc kilometrov a 48 miliónov za kilometer, to sú posledné dve zmluvy, ktoré Érsek podpísal. Konkrétne Čadca – Svrčinovec a obchvat Prešova. Takže neviem, z čoho mám vychádzať. Mám vychádzať Turany – Hubová, ktoré budú ešte drahšie za kilometer? To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:07 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán župan Blanár, nemohla som počúvať, teda nemohla som si vypočuť celý váš príspevok, ale teda z toho, čo som započula. Vy ste nám chceli nakukať, že ľuďom je jedno, či sú financie míňané neefektívne, že im je jedno, že proste zaujíma ich cesta, nie to, že či štát na to má a že ľuďom je to jedno. No ja vám garantujem, že ľuďom to naozaj nie je jedno. Vôbec im neni jedno, že či budú mať postavených 100 km ciest alebo 300 km ciest. V tomto sa teda určite rozchádzame.
Hovorili ste o tom, že požičiavanie je bežný ekonomický nástroj. Áno, určite. V spoločnosti najmä, kde existuje živý príklad toho, že štát si vie naozaj efektívne aj peniaze požičané minúť. Vy ste nám doteraz roky dávali príklad len toho, že tie peniaze efektívne míňať neviete. Viete ich predražene používať pre svojich blízkych, známych, pre oligarchov. Najživší príklad toho je firma Váhostav. Pamätáte si ešte? Záväzky tejto firmy sú na ramenách štátu. Spláca záväzky firmy, ktorá robila štátnu zákazku, spláca občan.
A to je to možno, čo nedokáže opozícia prežrieť, to, že vy sa hráte na to, že máme veriť tomu, že naozaj vám ide o vec. Možno ak by ste nám dali jeden živý príklad toho, že dokážete aj požičané peniaze míňať efektívne, dáme vám za pravdu a tá dôvera sa začne budovať. Ale v takomto stave tá dôvera je naozaj veľmi, veľmi naštrbená.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:09 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, povedali ste, že keby ste vy, teda poslanci SMER-u, boli takí konštruktívni ako ja, tak tu žiadnu dlhovú brzdu nemáme. No. Ja som nielen rovnako ako vy hlasoval za ústavný zákon o dlhovej brzde, ale na rozdiel od vás som sa aj podieľal na činnosti skupiny, ktorá ten návrh pripravovala. Za vás tam, myslím, chodil najmä súčasný pán minister Kažimír a mali sme na niektoré veci iné názory, ale nakoniec sme sa dokázali dohodnúť a dokázali sme ten návrh schváliť aj s vašou účasťou. Ja to oceňujem, bolo to zodpovedné, bolo to krátko predtým, ako ste už mohli tušiť, že znova sa vrátite do vlády. Bolo to konštruktívne. A keď vás teraz kritizujeme, tak vás kritizujeme práve preto, že ten zodpovedný prístup, ktorý oceňujem, chcete opustiť, chcete dlhovú brzdu, ktorú sme spoločne schválili, na čom sme našli konsenzus, chcete ju uvoľniť.
Na výhrady kolegov, že prečo s takýmto návrhom neprichádza ministerstvo, ste povedali, že dlhová brzda sa rozdelila tak, že tu minister nebol, že to poslanci. Ale teda keďže som chodil na stretnutia tej pracovnej skupiny, tak niečo o tom viem a viem, že to tak nebolo. Na tie stretnutia chodili aj zástupcovia ministerstva. Ten návrh, technický v podstate, pripravovali zástupcovia ministerstva. To nebolo tak, že sa partička poslancov zišla, dali hlavy dokopy, vypili pohárik vína a niečo napísali. Tam veľmi významnú účasť mali aj zástupcovia ministerstva.
Posledná poznámka. Vymenovali ste ďalších predkladateľov, ktorí nie sú županmi alebo kandidátmi na župana za SMER. No tak ja by som to modifikoval. Nie všetci podpísaní sú župani alebo kandidáti na župana, ale všetci županskí kandidáti SMER-u sú pod tým návrhom podpísaní, pretože v polovici krajov buď nie sú v parlamente, alebo nevieme, kto to je. Ale tí, ktorí sú poslancami a vieme o nich, že budú kandidovať na župana, tam podpísaní... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec Blanár, milý Juraj, všetka úcta k tvojej osobe, ale ja sa nezhodujem s kolegami, že ten prejav bol nejaký hodnotný. Väčšinou hovoríš dobre a k veci a teraz si sa snažil k veci, ale hlavne ten apologetický tón a taká určitá defenzívnosť a ustráchanosť sa mi zdala. Rozmýšľal som, že čo za tým je, nejakým spôsobom to proste chcete, chcete presadiť a boli by ste veľmi radi, keby sme vám nejak na to skočili a odsúhlasili a aby sme vzbudili dojem, že veď to treba, tú dlhovú brzdu. Ja som presvedčený, že ju netreba a že aj z politických a vecných dôvodov ju odmietame.
A keď som sa ešte pozrel do tých materiálov, neviem všetko nájsť ihneď počas faktickej poznámky úplne presne, tak za tú dlhovú brzdu hlasovalo 146 poslancov aj v prvom, aj v druhom čítaní. Stoštyridsaťšesť poslancov, myslím, že jediný, kto mal s tým problém, bola pani poslankyňa Belousovová. Všetci ostatní unissono išli, ktorí tu boli prítomní. Čiže na to treba naozaj obrovskú zhodu, ak by sme s tým niečo chceli robiť.
A nechcem teda reagovať na predrečníka, ale takisto, ako to komentovala aj pani predsedníčka poslaneckého klubu SaS Blahová, naozaj tu nakoniec doložiť nejaké uznesenie, ktoré podľa kritiky, ktoré vyplynuli z rozpravy, nie je prerokované ani s vašimi všetkými koaličnými partnermi alebo v dostatočnej miere, tak mi príde, že takto to proste nepôjde, že môžme sa o tom baviť, ale takto to nepôjde. Však povieme si viac na grémiu.
Naozaj, hovorím, k tvojej osobe všetka úcta, ale mňa ten prejav presvedčil len o tom, že je to nejaký politický pokus. Zatiaľ ešte celkom neviem úplne presne odhadnúť aký, ale u mňa a myslím, že aj u väčšiny mojich kolegov ste nejakú dôveru alebo ochotu zmeniť názor z nie, z toho rozhodnutia nie, nejak zatiaľ nezmenili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:13 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja, naopak, si myslím, že to bolo skôr také úprimné vystúpenie a súhlasím s viacerými vecami. A jednou z nich je aj to, že keby som mal percentuálne vyjadriť, možno 70 % z tých vystúpení boli skôr politické reči á la Baránik a podobne. Niekedy sa mi zdá, že ako keby kolegovia z opozície dostali nejaký taký strach, že náhodou by sa niečo také mohlo podariť a čo keby na tom nemali nejakú zásluhu. Tie vystúpenia jednoducho niektoré ma o tom tak presviedčajú.
Na druhej strane si vážim naozaj konštruktívny prístup a vystúpenie pána poslanca, pána kolegu Krajniaka, ktorý to nezabil hneď a nezarezal a je ochotný trebárs sa o tom rozprávať. A to je to, čo v tvojom vystúpení zaznelo aj voči ostatným kolegom z opozície, aby sa ďalej diskutovalo, aby sa rozprávalo, pretože uznesenie nie je ešte schválený zákon a myslím si, že aj voči našim voličom a občanom by bolo korektné sa o tomto rozprávať.
A takisto jednoducho vystúpenie, niektoré boli aj údaje naozaj nekorektné, pretože až si, až zoberiem výpočet celej sumy 48 alebo koľko miliárd, ako povedal pán kolega Ivan, a poviem jednu cifru 45 miliónov, poprípade to nespriemerujem, tak jednoducho je to nekorektná informácia, ktorú možno, keďže viem, že je aj stavbár, by som asi ani nevypustil z úst. Takže tiež si myslím, že v prvom rade je to o tej diskusii a diskutovať, myslím, že treba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:15 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Blanár, povedal si tam jednu vetu, na ktorú chcem zareagovať. Väčšina politikov totiž vo vzťahu k dlhu permanentne zavádza občanov Slovenska, keď hovorí, že v posledných rokoch náš dlh klesá. Povedal si to ty a nie je to pravda. Ja ti to poviem na číslach. Za vlády Roberta Fica, nemám tu od začiatku údaje, ale v roku 2008 bol dlh Slovenska 19 miliárd. Teraz sa vyšplhal takmer na 45 mld. euro. Ten rozdiel je ako markantný, takže zadlženie Slovenska je obrovské. Možno si zachytil nejakú informáciu inú, pretože v Európe naozaj dlh klesá na obyvateľa, ale na Slovensku rastie a za rok 2016 to bolo o 170 euro. Keby sme mali splatiť ten náš dlh, tak každý občan našej republiky by zaplatil viac ako 9 600 euro.
Takže tvrdenie, že dlh klesá, je klamlivé. On klesá voči HDP, ale absolútny dlh rastie a budeme ho musieť raz vrátiť. Dôležité však je, že čo sme za tie peniaze urobili. Všetky tie sľuby, ktoré Robert Fico mal, tak nesplnil. 2010, jazdíme do Košíc diaľnicou? No nejazdíme. Nebudeme jazdiť ani v 2020 a možno ani 2030, keď neminieme ďalšie a ďalšie peniaze, o ktoré sa teraz snažíte, aby sme sa podpísali pod to, že znova zadlžíme viac a viac naše deti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:17 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Tiež oceňujem, pán poslanec Blanár, že ste nám dali možnosť reagovať na vaše vystúpenie. Pýtali ste sa, že či požičiavanie peňazí je zlé. Nuž, nie je zlé. Nie je ani požičiavanie peňazí zlé, ani zvyšovanie dlhu, ale keď to navrhujete vy a keď to chcete vy, vládna koalícia, tak sme na pozore a vyzývam, že aj národ musí byť vtedy na pozore. Pretože, prepáčte mi to, ale naozaj nie ste dobrými správcami verejných financií a vy ste nám to dokázali. Veď tak dlho vládnete aj s takou mocou a naozaj ste to národu dokázali. Pozrite sa, služby, sociálne služby, zdravotníctvo a školstvo, to je na kolenách. Diaľnica do Košíc nie je. Ľudia sú v uliciach, pretože sú zhnusení z klientelizmu a korupcie. Politiku zamestnanosti robíte celé tie časy iba z eurofondov a regionálne rozdiely obrovsky narástli. Ako vám môžeme veriť, že s ďalšími financiami, ktorými zadlžíte naše deti a budúce generácie, budete narábať lepšie? Ste pre nás nedôveryhodní, no a, prepáčte mi to, babrácki. Za tie zlé cesty môžete vy. Vládnete naozaj dosť dlho na to, aby cesty boli v poriadku, aby boli dobré aj na východe. Toto máme urobiť našim deťom? Za mňa, ja to mojim vnukom a vnučkám neurobím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:18 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Juraj, ja som rád, že sme prišli s touto iniciatívou tohto uznesenia a hlasovali sme aj v roku 2011 za ten ústavný zákon o dlhovej brzde. Prešlo šesť rokov a musíme sa naozaj nejakým spôsobom zamerať na to, akým spôsobom tieto diaľnice a túto nadradenú cestnú infraštruktúru postaviť. Je nám jasné, že ministerstvo dopravy eurofondy má minuté a vyčerpané do roku 2020. Čo bude potom s eurofondami, nikto nevie. Preto je veľmi dôležité, aby sme, a preto sme zvolili tento postup, aby sme najskôr debatovali v Národnej rade Slovenskej republiky, či a akým spôsobom uvoľniť túto dlhovú brzdu. Som rád, že táto debata tu je a že sme neprišli hneď so zákonom alebo s novelou ústavného zákona o dlhovej brzde. To by malo nasledovať ako druhý krok niekedy na jeseň.
A keď sa tu hovorí stále o nejakej dôveryhodnosti alebo dôvere, že tie peniaze sa budú používať správne, veď je tu veľmi veľa kontrolných nástrojov, či je to samotné ministerstvo financií, ktoré má svoje oddelenie, svoj odbor hodnoty za peniaze. Máme tu rôzne štátne expertízy. Tu je rozpočtová rada, ktorá teraz hovorí teda, že neuvoľňovať túto dlhovú brzdu, ale ministerstvo financií zasa môže každým rokom určité finančné prostriedky z rozpočtu nad teda na tú dlhovú brzdu uvoľniť.
A čo sa týka ešte aj tej kontroly samotnej, tak kľudne, nech sú tam koaliční aj opoziční poslanci, ktorí budú rozhodovať o tom, aký ten objem sa môže nejakým spôsobom zvýšiť finančný a na aké projekty môžu tieto finančné prostriedky ísť. Veď predsa aj opozícia stále navrhuje tu rôzne zákony, ktoré majú dopad na štátny rozpočet. Už som dnes spomínal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:20 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Pánovi Hegerovi, niet k tomu čo dodať.
Pán Marosz, nezakladá sa to na pravde. Hovoríte, že bude chýbať kapacita. Ako sa budú končiť tie, ktoré sú rozostavané, tak sa budú začínať tie, ktoré bude treba financovať. Takže nie je to tak, ako hovoríte.
Pán Baránik, ja si vyprosujem, ja som žiadneho oligarcha nikdy nepodporoval, takže vážte slová, prosím vás. Ale povedali ste jednu vec, že štát má veľký problém, lebo je nedôveryhodný. Prečo tomuto štátu nedôveryhodnému požičiavajú medzinárodné banky za záporný úrok? Zamyslite sa nad tým!
Pán poslanec Jurzyca, vysvetlili sme si pôžičky, pochopil som, že ste to tak nemysleli. Ja som len reagoval na to, ako ste to povedali. Asi ste nemali čas to rozvinúť.
Pán poslanec Osuský, ospravedlňujem sa ešte raz, že som mal výpadok vášho priezviska, ale vás som vôbec neobviňoval, že ste proti pôžičkám. To sme sa bavili len s pánom Jurzycom. Takže my máme v tom jasno takisto. A len dodám, že keď sa schvaľovala dlhová brzda, tak aj vy ste potrebovali môj hlas. Lebo teraz ste povedali, ja potrebujem váš, no a vy ste povedali vtedy, vy ste potrebovali môj hlas. Tak to len na repliku, aby ste vedeli.
Pani poslankyňa Blahová, ja som nerokoval so žiadnym predsedom strany. Ak viete o niekom, povedzte mi, s ktorým som. Určite s vaším predsedom Sulíkom som nerokoval. Neviem, odkiaľ to máte.
Pán poslanec Ivan, hovoríte, nuž viete, ja môžem tiež vytrhnúť z kontextu, ale nebrať do úvahy morfológiu terénu, geológiu a porovnávať to neporovnateľné, to nie je veľmi odborné. Dávajte si na to pozor, ak sa staviate do pozície odborníka, tak dávajte si pozor!
Pani Jurinová, nepovedali ste ani jeden príklad, že kde sa čosi udialo. Áno, povedali ste Váhostav, ale to je úplne niečo iné.
Pán Dostál, vtedy vám naše hlasy boli dobré, keď sme to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 16:22 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video