49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.9.2019 o 18:12 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:42

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja sa priznám, že som bola trošku prekvapená, keď sa to hlasovanie a samotná rozprava presunula z pôvodného termínu až na nejaký nasledujúci, ktorý nebol známy. V rozprave som vystúpila v prvom čítaní a poukázala som na všetky možné otázniky, ktoré s touto problematikou súvisia, ale pred druhým čítaním som si dala tú námahu a oslovila som čo najväčšie množstvo ľudí, ktorí v tomto priestore, v tejto oblasti pracujú, dennodenne sú s ňou v kontakte a vedia, čo je pre ňu dobré a čo je pre ňu zlé.
Určite potvrdzujem, že je namieste opatrnosť, je na mieste opatrnosť, pretože, a povedala som to už niekoľkokrát, ja som za fondy rada, ale nefungujú dokonale a majú miesta, ktoré poskytujú priestor na to, aby tie peniaze nejakým spôsobom unikali tam, kde by unikať nemali.
Avšak čo sa týka priamo filmového priemyslu, myslím si, že si zaslúži vstať z popola už len preto, že to, aký bol predtým, bol veľmi kvalitný a tí ľudia, ktorí tvorili všetko to, čo vzniklo pred rokom aj ’89, sú ešte k dispozícii, sú medzi nami a bola by škoda nevyužiť ich potenciál aj v zahraničných produkciách. Pripomeňme si, že posledná zahraničná produkcia tu bola v roku 2005, bola to Posledná légia, a len, len by som tak chcela zhrnúť, že tu sa nebavíme len o tom, že dostanú tie peniaze ľudia, ktorí pracujú priamo v tom filmovom priemysle, ale keď príde veľká filmová produkcia natáčať k nám film, dostanú peniaze hotelieri, že dostanú peniaze šoféri, že dostanú finančné prostriedky aj naši členovia štábu, to znamená, nemôžme povedať len o tom, že by to išlo do vrecka jednej osobe a tá to teda naplno zneužije.
Ja osobne by som bola naozaj veľmi rada, keby tie projekty aj zahraničné k nám prichádzali. A je pravda, že v okolitých krajinách, hoci to kolegyňa považuje za argument, ale tie podmienky sú nastavené naozaj tak, aby tí zahraniční producenti do tých krajín chodili a tie peniaze tam nechávali. My sme v tomto spiatočnícki, poviem to tak. My sme tie podmienky nenastavili dosiaľ dobre, nemáme filmové štúdiá, nemáme daňové úľavy, máme málo priestoru na to, aby nám prichádzali súkromné peniaze do filmového priemyslu. Ale ak je nejaká možnosť, aby sa naštartoval, hoci taktiež nepovažujem riešenie za systémové, tak tých 35 % na vratkách vie byť motivačné. Zahraničné produkcie si všímajú tento ukazovateľ ako jeden z prvých. A netvrdím, že to ich konečné rozhodnutie stojí a padá iba na ňom, ale zohráva významnú úlohu. My sa môžme pochváliť naozaj krásnymi exteriérmi, nádhernými, okolité krajiny nám môžu závidieť, ale nemáme štúdiá, aké ich majú napr. v Maďarsku. Ale to, že trošku pootvoríme dvere západným investorom, môže znamenať, že o pár rokov tu budeme mať aj tie štúdiá. A môžte si myslieť, že som prehnaný optimista a idealista, ja sa priznávam, ja som, ale zase nie som naivná a vravím si, že pokiaľ neurobíme vôbec nič a budeme sa tváriť, že všetko je zlé, tak sa skrátka nikam nedostaneme.
Ale, samozrejme, akceptujem, akceptujem a znova opakujem, treba byť v každom prípade opatrní, lebo vieme, že mechanizmy nefungujú úplne hladko a dokonale, tak ako by sme chceli a predstavovali si, v každom prípade ja tento návrh zákona podporím.
Ďakujem veľmi pekne.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Ďakujem. Na vystúpenie pani poslankyne faktická.
Pani poslankyňa Kaščáková.

Kaščáková, Renáta, poslankyňa NR SR
Krátko, lebo už sa blíži čas hlasovania. Je tu ruch.
Áno, Natália, hovoríš o tých synergických efektoch, že filmovačka, to nie je len samotná filmová produkcia, ale aj hotely, catering, reštaurácia a tak ďalej. Áno, ja som hovorila o cene jedného nakrúcacieho dňa, ktorý zahŕňa toto všetko. To znamená, že pri tom všetkom servise by ten jeden nakrúcací deň nemal stáť viac ako, a to sme, naozaj buďme obrovsky veľkorysí, viac ako 100-tisíc eur, aj to už musí byť naozaj veľká produkcia. Takže ja som v tom myslela aj toto.
Samozrejme, že ak by to všetko ideálne fungovalo a tie peniaze by tu naozaj reálne preinvestované boli, tak by to práve že bolo cítiť nárastom výkonov práve týchto aj, aj sprievodných sektorov, ktoré sú naviazané na filmový priemysel.
A druhá vec. Tvoj optimizmus, že týmto krokom naštartujeme nejaký filmový priemysel, je fajn, ale tí producenti, a je to, je to realita, jednoducho na Slovensko neprídu iba kvôli tomu, že tu máme pekné exteriéry, pretože práve to, že nám tu chýbajú ateliéry, chýbajú nám tu štúdiá, chýba nám tu servis, ľudia, proste kompletné zázemie, tak jednoducho sem neprídu si rozložiť ten svoj base camp. Rozložia si ho v nejakej krajine, kde celý tento servis majú. A na Slovensku si prídu akurát tak vytiahnuť tú vratku prostredníctvom slovenských koprodukčných firiem, nejakých partnerov, ktorí v tom dokážu chodiť a ktorí tie podmienky majú nastavené tak, že ich vôbec nikto neskontroluje.
A práve preto tento stimul nie je naozajstným stimulom. Ničomu nepomôže, akurát nejakým spôsobom vytuneluje prostriedky, ktoré by inak mohli poslúžiť viacerým iným filmárom, ktorí by možno mohli natočiť nejaké naozaj slovenské a kvalitné projekty. Takže ochudobňuje v podstate aj nás divákov o možno nejaké iné kvalitné projekty.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.9.2019 o 16:42 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:50

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Naozaj len dve vety. Nejde o nič iné, iba o to, aby sme boli konkurencieschopní. Samozrejme, že nevidíme u nás výsledky, keď filmári idú ďalej. My máme 20 %, chceme dať 33. Maďari, Poliaci, Česi majú 30, Rumuni dokonca 35. To znamená, ide o nakopnutie filmového priemyslu, v ktorom momentálne pracuje 5-tisíc ľudí.
A ešte dodám poslednú vetu. Prvýkrát bude mať tento zákon finančný dopad na rozpočet v roku 2020 - 2021. Takže neriešime rozpočet budúceho roka.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.9.2019 o 16:50 hod.

Ľubica Laššáková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16:59

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán... Vážený pán predsedajúci, podávam procedurálny návrh, aby Národná rada prijala toto uznesenia:
Národná rada Slovenskej republiky žiada mandátový a imunitný výbor podľa rokovacieho poriadku Národnej rady prerokovať vzdanie sa mandátu bývalej pani poslankyne Moniky Jankovskej zo dňa 27. 6. 2019 a podal o tom plénu informáciu, aby Národná rada Slovenskej republiky mohla o to, toto zobrať na vedomie, a zároveň že prerušuje rokovanie 49. schôdze, a to až do podania informácie Mandátovým a imunitným výborom Národnej rady podľa predchádzajúceho bodu a podanie informácie, či poslanecký klub SMER-u - SD rokuje v legitímnom zložení poslancov.
Odôvodnenie: Nepodaním informácie došlo k porušeniu rokovacieho poriadku. A je... Takisto nemáme vedomosť o tom mechanizme, náhradníctve v poslaneckom klube SMER - SD. Tiež je potrebné vysvetlenie, prečo uvedená informácia nebola podaná... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.9.2019 o 16:59 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:20

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať všetkým poslancom, 145, ktorí hlasovali za uznesenie o ochrane slobody náboženstva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, to nie je procedurálny návrh.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
A chcem povedať, že to bolo niečo skvelé aj v ľudskoprávnom výbore. Ďakujem im za tú konštruktívnu komunikáciu. Je to skvelé, vyslali sme signál, že chceme chrániť náboženskú slobodu.
Ďakujem.
Skryt prepis

10.9.2019 o 17:20 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:40

Peter Gajdoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, predkladám vám na prerokovanie vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 281 o štátnej službe profesionálnych vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony.
V roku 2005 bol v štátnej službe profesionálnych vojakov zavedený systém odmeňovania založenom primárne na odmeňovaní podľa vojenskej hodnosti. Aplikačná prax však postupne ukázala viaceré nedostatky a deformácie tohto systému, a to najmä v tom, že sa odstránili platové rozdiely medzi vojenskými hodnosťami z hľadiska zodpovednosti, náročnosti úloh a kompetencií vyplývajúcich zo zastávanej funkcie a charakteru činnosti na jednotlivých stupňoch velenia a riadenia. Preto je nutné pristúpiť k zmene filozofie systému odmeňovania spočívajúcom v prechode zo systému odmeňovania založenom na rýdzo hodnostnom plate na systém odmeňovania založenom na odmeňovaní za výkon funkcie. Takto chceme dosiahnuť aj určitú zvýšenú férovosť.
Cieľom predloženého návrhu zákona je nastavenie systému odmeňovania tak, aby sa v ňom odrážala náročnosť vojenského povolania v nadväznosti na vykonávanú funkciu a aby sa vytvorili predpoklady taktiež na konkurencieschopnosť vojenského povolania na trhu práce.
Návrh zákona zachováva hodnostný plat s tým, že hodnostný plat bude pozostávať z hodnostnej tarify a z funkčnej tarify. Podiel na hodnostnom plate bude tvoriť približne jednu tretinu hodnostná tarifa a dve tretiny funkčná tarifa. Návrhom zákona sa zavádza taktiež inštitút zvyšovania hodnostného platu o 1 % za každý rok výkonu štátnej služby a vo vzťahu k vykonávanej funkcii v jednotlivých vojenských hodnostiach sa zavádza možnosť zvýšenia funkčnej tarify, pričom jedným z rozhodujúcich prvkov bude charakter vykonávanej funkcie. Účinnosť tohto zákona navrhujeme, sa navrhuje od 1. februára roku 2020.
Uvedené nastavenie systému odmeňovania profesionálnych vojakov považujem za prvý a dôležitý krok, ktorým sa ozbrojené sily pribli..., ktorým sa ozbrojené sily priblížia k systému odmeňovania ozbrojených bezpečnostných zborov, ktorý je založený na odmene za výkon funkcie.
Tento krok považujem za dôležitý aj z titulu toho, že ak chceme hovoriť o rovnakých platových pomeroch profesionálnych vojakov, policajtov a príslušníkov väzenskej a justičnej stráže, tak v prvom rade spoločným menovateľom by mal byť, by mala byť porovnateľná právna úprava ich systému k odmeňovaniu. Preto druhým krokom, ktorý bude nadväzovať na predloženú novelu zákona a ktorý ministerstvo obrany deklaruje vo vládou schválenej koncepcii, je dokončenie transformácie a reformy systému odmeňovania profesionálnych vojakov v rámci spracovania nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Tento systém odmeňovania by mal byť z hľadiska svojej konštrukcie kompatibilný s právnou úpravou platových náležitostí príslušníkov ostatných ozbrojených bezpečnostných zborov.
Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ktorý bude v prvom, v plnom rozsahu krytý v rámci limitov stanovených v kapitole ministerstva obrany na rok 2020 a ďalšie roky.
Návrh zákona bude mať pozitívny sociálny vplyv, ktorý sa prejaví v zvýšení disponibilných príjmov profesionálnych vojakov, a nebude mať vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie, vplyvy na informatizáciu spoločnosti, vplyvy na služby verejnej správy, pre občanov, vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu.
Vážený pán predseda, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie vládneho návrhu a jeho postúpenie na ďalšie prerokovanie vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.9.2019 o 17:40 hod.

Peter Gajdoš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:46

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, ktorý je pod tlačou 1617. Dovoľte mi predložiť informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali nasledovné výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Zároveň odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis

10.9.2019 o 17:46 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:46

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi vyjadriť sa k vládnemu návrhu zákona, ktorý do Národnej rady predložil minister národnej obrany Slovenskej republiky, teda z poverenia vlády.
Preštudoval som si predmetný vládny návrh zákona, ktorého nosnou a základnou ideou je zmena systému odmeňovania profesionálnych vojakov. Aby som však získal väčší obraz toho, čo viedlo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky k spracovaniu tohto vládneho návrhu zákona, nahliadol som aj do jedného zo základných materiálov, ktorý predchádzal jeho spracovaniu, a to do Koncepcie manažmentu vojenského personálu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý v máji tohto roku schválila vláda Slovenskej republiky. Uvedená koncepcia obsahuje analýzu nielen doterajšieho systému odmeňovania, tak ako to hovoril aj pán minister vo svojom vystúpení, profesionálnych vojakov, v spojitosti s hľadaním vnútorných finančných zdrojov, ale tiež zhodnotenie súčasného výkonu štátnej služby profesionálnych vojakov. V koncepcii je transparentne uvedené, uvedená odôvodnená a ekonomicky podložená etapovitá postupnosť transformácie systému odmeňovania profesionálnych vojakov s tým, že v prvej etape sa spracuje predmetný návrh zákona a v druhej etape bude spracovaný nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov. Som rád, že Ministerstvo obrany Slovenskej republiky zodpovedne pristúpilo k riešeniu otázok dotýkajúcich sa vojenského personálu.
V tomto smere si treba uvedomiť, že spracovanie takýchto materiálov je dlhodobá záležitosť, pričom jedným zo základných atribútov ich napĺňania je nájsť dostatok vnútorných disponibilných finančných zdrojov. To sa Ministerstvu obrany Slovenskej republiky podarilo a zmena systému odmeňovania profesionálnych vojakov odzrkadľujúca sa v návrhu zákona bude v plnom rozsahu zabezpečená v rámci limitov rozpočtových prostriedkov pridelených v kapitole štátneho rozpočtu ministerstva obrany a to je veľmi chvályhodné, pretože aj tí ďalší, ktorí sa dožadujú zvýšenia platov, by mali predovšetkým siahnuť na vnútorné zdroje.
Ako vyplýva z dôvodovej správy a nakoniec to vyjadril aj predkladateľ vo svojom úvodnom slove, cieľom vládneho návrhu zákona je úprava systému odmeňovania profesionálnych vojakov, odrážajúca sa náročnosť vojenského povolania v nadväznosti na vykonávanú funkciu.
Je pochopiteľné, že súčasťou navrhovanej zmeny systému odmeňovania je aj úprava platových náležitostí profesionálnych vojakov, ktoré vytvoria predpoklady konkurencieschopnosti vojenského personálu na trhu práce. Musím povedať, že doterajší systém, aj keď som robil na ministerstve obrany, bol veľmi kritizovaný najmä z dôvodov toho, že vlastne bol čiste podľa hodnosti a kancelársky podplukovník, ktorý nemusel nikdy vyzuť poltopánky, bol takisto ohodnotený ako veliteľ práporu, ktorý musel pravidelne chodievať do výcvikového priestoru a tráviť tam dlho, dlho času. Takže tento prístup, ktorý zvolilo ministerstvo obrany, je podľa môjho názoru začiatkom toho, aby sa konečne v odmeňovaní ozbrojených síl, teda príslušníkov ozbrojených síl, dával dôraz nielen na hodnosť, ale aj na funkciu, ktorá je s touto hodnosťou spojená.
Podľa mňa však je trochu prekvapujúce, že počas legislatívneho procesu tohto vládneho návrhu zákona, v prvom rade rezonovala len oblasť úpravy platových pomerov. Teda nie to, čo som pred chvíľou povedal, ale stále sa hovorí len o zyyšovaní, pritom omnoho dôležitejšie je zmena systému, ktorý sa pritom... Osobne, osobne veľmi oceňujem postupnosť krokov Ministerstva obrany Slovenskej republiky, ktoré v prvom rade predložilo dôraz na zmenu systému odmeňovania, ktorou týmto vládnym návrhom zákona nastúpilo cestu na nápravu súčasného deformovaného systému odmeňovania profesionálnych vojakov, teda že sa to postupne bude napravovať tak, aby sme sa nakoniec dostali k očakávanému koncu, ktorý urobí celkový poriadok, a zároveň teda v odmeňovaní a zároveň aj atraktívnosť vojenského povolania v rámci populácie.
Slovenská národná strana od prvopočiatku, odkedy prevzala rezort ministerstva obrany, vždy otvorene prezentovala, že z hľadiska zabezpečenia obrany štátu jej záleží na zvyšovaní pripravenosti a bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky, pričom v tomto smere považuje za jednu z kľúčových oblastí ľudské zdroje a zabezpečenie ich rozvoja s dôrazom na zvyšovanie vzdelanostnej a odbornej pripravenosti vojenského personálu, vytváraní a zlepšovaní podmienok v oblasti motivačných a stimulačných faktorov súvisiacich s výkonom štátnej služby profesionálnych vojakov, sociálneho, zdravotného a materiálneho zabezpečenia.
Vládny návrh zákona, ktorý predložil minister obrany Slovenskej republiky, z môjho pohľadu, a teda hovorím v mene klubu Slovenskej národnej strany, plne rešpektuje a odráža našu politiku, ktorá je zameraná na zlepšenie podmienky výkonu štátnej služby profesionálnych vojakov.
Je samozrejmé a beriem to aj ako reálnu skutočnosť, že tento vládny návrh zákona a navrhovaná zmena systému odmeňovania profesionálnych vojakov v ňom uvedená sa nie každému bude páčiť a bude s tým stotožnený, poprípade bude mať určité výhrady. Treba si však uvedomiť, že v tak náročnom rezorte, akým je rezort ministerstva obrany, je veľmi ťažké, najmä popri predchádzajúcej mon..., popri prebiehajúcej, popri prebiehajúcej (povedané so smiechom) modernizácii Ozbrojených síl Slovenskej republiky nájsť dostatok vnútorných zdrojov, tzv. voľných finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť použité bez vecného bremena v prospech vojenského personálu nie z krátkodobého hľadiska, ale zabezpečiť to dlhodobo. To sa zástupcom Slovenskej národnej strany v rezorte Ministerstva obrany Slovenskej republiky podarilo a výsledkom je už spomínaná koncepcia a na ňu nadväzujúci vládny návrh zákona, v ktorých Slovenská národná strana napĺňa svoj program v úseku obrany a bezpečnosti.
Chcel by som však povedať, pán minister, že predsa podľa môjho názoru sú tam niektoré veci, ktoré sa budeme snažiť v rámci druhého čítania doplniť. Ale aby ste vedeli, že budeme aj na tomto pracovať, a dúfam, že ministerstvo si naše návrhy osvojí.
Preto plne podporujem tento návrh zákona a odporúčam pánom poslancom a paniam poslankyniam, aby tento náš návrh zákona posunuli do druhého čítania a umožnili tak zlepšiť podmienky výkonu vojenskej služby.
Ďakujem.
Skryt prepis

10.9.2019 o 17:46 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:52

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne, pán predseda. Vážený pán minister, kolegovia z SNS, ale aj ostatní (povedané so smiechom), chcel by som nadviazať na tento zákon.
A v prvom rade, čo mi tak pri tomto zákone sa vynára, sú, opäť sa trošku vrátim do toho obdobia 2000 - 2001, kedy dochá..., teda sa diala reforma ozbrojených síl, a to možno priamo, priamo k pánovi ministrovi, pretože práve vtedy prebiehala veľmi taká, by som povedal, rušná debata o tom, ako nastaviť ozbrojené sily, ako nastaviť platové podmienky. A ja osobne si veľmi dobre pamätám, že táto debata bola na stole už pred 18 rokmi. Dnes pán minister povedal, že praxou sa ukázali deformácie. Áno, ukázali sa deformácie praxou, pretože sa nevybral úplne ten spôsob, ktorý, o ktorom sa vtedy veľmi konkrétne hovorilo, a to je to, že to ohodnocovanie má byť na jednej strane na základe hodnosti, ako keby nejaký ten základný plat, k tomu sa pridáva funkcia, aby naozaj necítili, keď je niekto lekárom, a či je lekárom v Ružomberku, alebo v Krupine, tak ako lekár by mal mať funkčný plat rovnaký, ale potom sa tam pridávala ďalšia nadstavba toho celkového platu a to bolo to, že kde presne vykonáva danú funkciu. Lebo je iné aj náklady na život sú iné povedzme v Bratislave, iné je v Ružomberku a iné je napríklad v Krupine. Takže tá diferenciácia je veľmi dôležitá a na to, aby to bolo spravodlivé, tak je dôležité, aby to bolo dobre nastavené, aby to tak vnímali aj samotní vojaci.
Na druhej strane, pán minister, vy ste v úrade už štyri roky, takmer štyri roky, volebné obdobie končí, a teda pod taktovkou, tento rezort je pod taktovkou SNS. A preto mi nedá ako keby sa pozrieť trošku aj na výsledky tohto rezortu, pretože vidíme, že tento rezort za tie, za to volebné obdobie sme zažili obrovské množstvo káuz. V postate ich, v podstate každý jeden týždeň, by sme mohli povedať, že bola nejaká kauza. Škody za stovky miliónov eur kvôli netransparentným tendrom, či už si pamätáte, chýbajúca munícia alebo dokonca tajné dokumenty rozhádzané po ulici v Nitre, ale aj spolitizovanie ozbrojených síl a v konečnom dôsledku aj medzinárodná hanba. Tento odpočet, samozrejme, by sa dal urobiť omnoho dlhší a myslím si, že ešte príde čas, kedy aj náš tieňový minister ten odpočet urobí, pretože je dôležitý. Ale keď to zjednoduším, tak... (Ruch v sále.) Páni kolegovia, poprosím nerušiť. (Povedané so smiechom, rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.) Áno (reakcia z pléna), áno, áno. Pán Kondrót zase ide k téme zákona, jasné. Sme v prvom čítaní, upokojte sa, seďte pokojne a môžte počúvať.
Keď to zjednoduším, tak pôsobenie SNS na obrane je príznačné práve tou netransparentnosťou, a tak ako som povedal, viaceré alebo mnohé tendre, ten posledný práve, ktorý bol o vozidlách, kde mal vyhrať jedno konkrétne vozidlo, kde to bolo úplne našité na, na parametrom, parametrami na jedno konkrétne vozidlo, toto sú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, držte sa témy, dobre.

Heger, Eduard, poslanec NR SR
Áno, ďakujem pekne, držím sa témy. Čiže je to príznačné tou veľkou netransparentnosťou a nesystémovosťou a spôsobuje to veľkú nespokojnosť a odchody civilného aj vojenského personálu, čo úzko súvisí, jednak toto je jedna oblasť a druhá oblasť sú práve tie platy.
A musím, pán minister, povedať, že, pamätáte si, aj keď ste nastupovali, vy ste človek, ktorý je v rezorte veľmi dlho. Ste profesionálny, bývalý profesionálny vojak a myslím, že vkladali do vás mnohí vojaci nádeje, že budete vedieť presadiť veci pre vojakov. Nepodarilo sa vám to. A podľa mojich informácií, ktoré dostávam alebo ktoré dostávame, vám vojaci už ani neveria. Vojaci stále majú problém s výstrojnými súčiastkami. Musia si kupovať obutie aj oblečenie na internetových burzách a v army shopoch a chýbajú im základné veci pre prácu. A práve v tom kontraste, keď vojaci, ktorí vidia, a ja musím povedať, že sám som osobne stretol na viacerých stretnutiach, poviem, keď sme boli aj toto leto v regiónoch a rozprávali sme sa s vojakmi, ktorí sú profesionálni vojaci, sú vo výkone služby a rozprávali nám svoje skúsenosti, tak bolo z nich cítiť naozaj veľmi veľké znechutenie z toho, čo vidia, aké veľké tendre sa prihrávajú ako keby konkrétnym skupinám. Takto to oni úplne bytostne cítia a vnímajú. A na druhej strane, oni ako vojaci sú na vedľajšej koľaji, sú ako keby až na poslednej koľaji, by som povedal.
Tento kontrast spôsobuje to vnútorné sklamanie vojakov. A dobre si pamätáme tie debaty, ktoré sme tu mali mnohokrát o tom, aké ťažké je regrutácia, ako je ťažké dostať vojakov do ozbrojených síl. Jednak kvôli tomu, že majú nízke platy, a to teraz prichádzame so zákonom na konci volebného obdobia a ešte poviem tú absurdnosť za chvíľočku, ako je aj tento zákon nastavené, a myslím si, že, že naozaj to je úplne ako čerešnička na torte práve toho pohľadu, a ja by som si dovolil naozaj povedať, že až takého napľutia do tváre možno tých profesionálnym vojakom, tak ako je to nastavené. Pretože v tých ozbrojených silách aj tí samotní vojaci vidia, že tých peňazí tam je dosť, ale proste do nich stále nikto nechce investovať. A preto som aj povedal, že vkladali do vás dôveru, lebo bolo veľa ministrov, a asi nebol minister, ktorý by bol tak najbližšie ich profesii a ktorý by dokázal pochopiť ich problémy a starosti. A to je práve to, čo hovorím, že tá dôvera, ktorú do vás vkladali, sa stratila, a dnes vám už neveria, lebo vidia, že to neni vo vašich rukách a neviete to presadiť. Takže toto je, toto je práve to, čím je tento rezort príznačný, že je tam ten kontrast míňania peňazí nesystémovo, a to by bola jedna vec, to by bolo, ešte by som povedal, O. K. To už je veľká vec, ale netransparentne sa obstarávajú naozaj veci, ktoré, ktoré sú nepotrebné a sú proste šité na konkrétnych, konkrétnych, konkrétnych ľudí.
Čiže tieto kauzy (zaznievanie gongu), o ktorých sme naozaj neraz hovorili aj na tlačových besedách, sú, jednoznačne ukazujú, že prioritou tohto rezortu neboli vojaci, ale boli sponzori a oligarchovia okolo SNS. A teraz prichádzate práve s tým návrhom zvýšenia platov, opakujem, na konci volebného obdobia a má vstúpiť do platnosti k 1. februáru 2020. A ak teda pán predseda parlamentu vyhlási voľby na 29. februára, tak to budú presne štyri týždne pred voľbami, ak, samozrejme, bude to tesne pred voľbami a toto naozaj veľmi, veľmi zaváňa alebo smrdí, ešte lepšie slovo, práve kupovaním si vojakov. Myslím, že mnohí vojaci toto čítajú a vidia. A nebude to, tento trik ako keby nevyjde, predpokladám, že sú, že naozaj to veľmi citlivo vnímajú, a je to podľa mňa naozaj zlyhanie, zlyhanie z tohto pohľadu rezortu voči vojakom.
Nie jedenkrát sme sa tu bavili a aj ja si uvedomujem, že tí vojaci potrebujú zvýšiť platy, pretože na jednej strane zvyšujú sa aj percentá, sme to tu ako Národná rada odhlasovali, schválili sme to uznesenie, čiže narastá podiel výdavkov na obranu z HDP, rastie HDP, čiže tie peniaze tečú do tohto rezortu, a čo je dôležité pri ozbrojených silách, je, že musia byť dobre vyzbrojené, vystrojené a vycvičené. A to, že sa investujú peniaze len do tej výzbroje, a mohol by som tu a nechcem sa tomu veľa venovať alebo nechcem sa tomu až tak venovať, ale napríklad tie stíhačky, o ktorých by sme sa tu mohli dlho rozprávať, tak to je naozaj proste kontrast, ktorý, ktorý úplne bije do očí, a o to viac, keď vidíme, že tí vojaci nemajú na tú základnú výstroj a ani na poriadny výcvik. O to viac, dobre vieme a vy to viete, pán minister, veľmi dobre ako, ako skúsený vojak, že to mužstvo, a teda tí vojaci s nižšími hodnosťami, tam potrebujeme mať tiež kvalitne vycvičených vojakov a v dostatočných počtoch. A tam je aj ten problém, že dnešný systém výpočtu platu, ktorý tu bol v minulosti a ktorý, ste sám povedali, že je deformovaný a nefunguje, teda nie je ideálny, preto my aj my podporíme tento návrh, pretože je potrebné vojakom zvýšiť, zvýšiť ich platy, ale, samozrejme, dá sa ísť ešte ďalej a tento zákon určite, alebo teda tento systém jednoznačne vylepšiť, pretože ani samotný návrh zďaleka taký ideálny, a je to podľa, aj podľa analýz, ktoré samotní vojaci urobili. Takže má viacero nejasností a tie bude treba, ako som povedal, vyčistiť.
Chceme však urobiť jednu vec do druhého čítania a chceme priniesť pozmeňujúci návrh, ktorý tu prednesiem, a to, aby sa, aby sa napravila tá krivda alebo neférovosť, ktorá sa voči vojakom deje, a tá absurdnosť toho, že sa, tento návrh má vstúpiť do platnosti 1. februára 2020, tak navrhnem, aby tento zákon vstúpil do platnosti už pred Vianocami. Ak to s nimi myslíte vážne, aspoň toto by ste mali podporiť, pretože ten vplyv na rozpočet to, samozrejme, nebude žiadny závratný, ale bude to veľké gesto voči vojakom, ktorí si to podľa mňa zaslúžia.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Ďakujem. S faktickou poznámkou jeden poslanec, končím možnosť prihlásiť sa.
Pán poslanec Hrnko, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.9.2019 o 17:52 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Heger, ja úplne žasnem, čo ste schopný vy všetko tu vypovedať, najmä keď viem, že ste pri tých niektorých sám asistovali. Napríklad tento systém, ktorý tu je, je vlastne dôsledkom takých politikov, ako ste, ako ste vy, ktorí jednoducho aj s chlpami brali to, čo nám radili. Ja neviem, či vy ste boli zamestnancom Cubic Applications, alebo ste sa okolo nich točili, ale to oni vymysleli tento systém.
A potom transparentnosť. Vy hovoríte niečo o transparentnosti? Ja si pod transparentnosťou predstavujem niečo úplne iné. Váš tieňový minister je skutočne vzorom transparentnosti.
A keď už hovoríte o tých stíhačkách, tak treba aj to povedať, že sa pásol po rôznych konferenciách a bral veľké honoráre za rôzne veci, ktoré platil Gripen. No a keď teraz už to odstrihli, tak už sa na tom nepasie, tak, samozrejme, že je rozčúlený a nadáva SNS, že kúpila pre Slovensko stíhačky, ktoré skutočne Ozbrojené sily Slovenskej republiky potrebujú.
Nuž a čo sa týka toho zmena, zmeny toho, ak chceme cvičiť ľudí, tak musíme mať najskôr techniku, aby sme na nej mohli cvičiť, lebo poradovú prípravu, tým sa to síce začína, ale nemôže skončiť. Takže musíme mať aj techniku, to je ďalšia vec. (Reakcia z pléna.)
No a tá posledná vec, no, viete, keď to bude od 1. februára, tak to nebude mať žiaden vplyv na voľby, lebo prvá výplata bude až v marci, ale určite dodajte a budeme súhlasiť, lebo nám to pomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.9.2019 o 18:00 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, kolega Hrnko. Pamätáme si tie časy, keď v Cubic sa preberali tieto veci, a ja si veľmi dobre pamätám tie pôvodné návrhy, kde sme presne hovorili o tej štruktúre platu tak, ako som hovoril, že je hodnostná, je funkčná a potom je, samozrejme, geografická, keď to tak poviem, na základe nákladov, nákladov platov. Ja som v 2004. odchádzal z ministerstva a úplne nemal som ani dosah, lebo však schvaľovalo to samotné ministerstvo, ako, ako tá konečná verzia bola, ale teraz sám vidíte, že sa vraciame ako keby k tomu, čo sme hovorili vtedy v tom počiatku, že tieto vrstvy je dôležité zachovať, aby na jednej strane cítili vojaci férovosť v ohodnotení a na druhej strane bola zohľadnená tá geografickosť.
Čo sa týka Gripenov a pána nášho tieňového ministra Jara Nagya, stanovisko OĽANO k stíhačkám je, že my nepotrebovali sme kupovať žiadne stíhačky, ani Gripeny, ani F16. My sme kľudne mohli, ale aj premiér sa k tomu tak vyjadril, istého času to hovoril, že môžme na isté obdobie prechodné spolupracovať napríklad s Poliakmi na tom, aby kryli aj náš vzdušný priestor, a to je tá cesta, pretože keď hovoríme o výcviku, keď hovoríme... (reakcia z pléna), nie zadarmo, ale za podstatne lacnejšie ako nákup stíhačiek, takže to je tá vec.
A keď hovoríme o výcviku, tak mi, prosím vás, povedzte, ako k výcviku prispeje technika v štýle F16 za 2,3 mld. a viac. To je presne to, čo hovoríme, že ten výcvik sa má diať na technike, ale ktorá je relevantná k našim, k poslaniu našich ozbrojených síl. A zároveň nemôže byť len technika, musí byť aj výstroj a musia byť aj peniaze na ten výcvik.
To je to, čo som hovoril, tá vyváženosť, tie vyvážené ozbrojené sily, o ktorých sme hovorili už v roku 2000 - 2001. Balanced Force, ak si dobre pamätáte to bola jedna z mantrí, o ktorej sme veľa rozprávali v tom čase pri reformách, a tá pozostáva aj z týchto troch elementov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.9.2019 o 18:12 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video