49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:55 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Eva Smolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja sa tiež chcem poďakovať tak ako kolegyni Antošovej, tak aj pani ministerke, že prichádzate s takýmto návrhom zákona, pretože tento zákon o potravinách sa týka nás všetkých, nielen poľnohospodárov a potravinárov, ale týka sa nás všetkých, našich slovenských rodín, našich detí, pretože nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. A každý z nás, každý zodpovedný rodič, každá zodpovedná mama a otec sa pozerá, čo dáva na ten tanier svojim deťom. Pretože, tak ako si, Evka, ty spomenula, veľmi dobre si povedala ten základ, ktorý je v tomto zákone, že v prvom rade tu ide o zdravie našich ľudí. A to je dôležité, akú budeme mať generáciu, pretože vidíme, že chorobnosť na rôzne ochorenia, ťažké ochorenia, onkologické, v našom štáte dosť stúpa, čo je veľmi smutná štatistika, a určite to má aj podiel v tom, čo vlastne jeme a čo kupujeme.
Preto aj pre mňa, ako pre ženu, je veľmi dôležité, ako aj pre bežného spotrebiteľa, pretože túto dobu žijeme veľmi hekticky, každý máme naponáhlo, stravujeme sa a je veľmi dôležité, keď si budeme môcť byť istí, že to, čo nám ponúknu aj v tých reštauráciách, že to bude mäso kvalitné a budeme presne vedieť, odkiaľ je a nebude to niečo také, ktoré môže ohroziť život kohokoľvek z nás.
Preto naozaj, pani ministerka, ďakujem. A tak isto aj pani kolegyni Antošovej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:44 hod.

Mgr.

Eva Smolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja na rozdiel od predrečníkov nebudem ďakovať pani ministerke, ani poslankyni, ale chcel by som sa niečo spýtať. A teda ospravedlňujem sa, ak som, ak som to nezachytil, keďže som tu nebol počas celého vystúpenia pani poslankyne. Ale či ten svoj pozmeňujúci návrh konzultovala s nejakými organizáciami alebo združeniami zastupujúcimi (reakcia z pléna), nie, nie, zastupujúcimi reštaurácie alebo reštauračné, reštauračné zariadenia napríklad. Ide mi teraz o nejakú praktickú, praktickú uskutočniteľnosť.
Neviem, čo máte napríklad proti argentínskemu hovädziemu, pán poslanec Bernaťák, ale, ale samozrejme, že v nejakých väčších prevádzkach by to asi, asi nemal byť veľký problém, povedzme v situácii, keď majú nejakých stabilných dodávateľov. Ale teda predpokladám, že nejaké menšie prevádzky nakupujú normálne v obchodoch, v obchodoch mäso a to mäso môže mať rôzny pôvod. Takže neviem, že či, či budú mať rôzne jedálne lístky, lebo teda uvádzate v dôvodovej správe alebo v odôvodnení návrhu, že "informovanie spotrebiteľa prostredníctvom stručnej informácie v jedálnom lístku alebo iným vhodným spôsobom predstavuje relatívne malú administratívnu a finančnú záťaž", že či toto je váš odhad, predstava alebo ste to naozaj s niekým reálne konzultovali. A teraz ja nehovorím tak ani tak, je sa len, ja sa len pýtam. Lebo teda predpokladám, že keď nejaká prevádzka nakupuje v obchode, tak to mäso z toho obchodu môže mať, môže mať rôzny pôvod. Tak neviem, či budú mať rôzne varianty jedálnych lístkov alebo ako by sa to malo podľa vašej predstavy riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:46 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Magdaléna Kuciaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Áno, pani kolegyňa Evka Antošová, ďakujem veľmi pekne aj za ten pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu. Samozrejme, že tento zákon vo mne evokuje silno, pretože tu ide skutočne o spotrebiteľa v konečnom dôsledku, ale ide o zdravého spotrebiteľa. Zdravie v nás vyvoláva vždy a je základom pohody, šťastia v rodinách, všade, kde sa pohybujeme. Pokiaľ človek je zdravý, má tisíc želaní, tisíc prianí, a ak to zdravie nám pokuľháva, tak naozaj máme ho potom už len, už len to jedno prianie, aby to zdravie bolo. A ja si myslím, že podstata a význam a zmysel tohto zákona je práve o tom, aby sme mali na našich stoloch zdravé potraviny.
Preto z mojej strany ja osobne veľmi vítam túto iniciatívu od podpredsedníčky vlády a ministerky, že naozaj bol a je prepotrebný, a chcem tiež rovnako ako moji kolegovia poďakovať. Poďakovať za tento zákon a ja verím, že sa nám poďakujú aj občania, že to ocenia a že je to v prospech nás všetkých.
Takže ešte raz ďakujem a vítame túto iniciatívu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:48 hod.

JUDr.

Magdaléna Kuciaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Eva Antošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem veľmi pekne. Ďakujem za faktické poznámky od všetkých kolegov. Je to veľmi potešujúce a povzbudzujúce, keď si myslím, že zákonodarcovia by si mali uvedomovať zodpovednosť, ktorá začína pri prevencii. Keď sme už chorí, ako to povedala aj moja predrečníčka, pani doktorka Kuciaňová, vtedy už je neskoro a hľadáme všetky možné pomoci. A myslím si, že je to aj isté, že prevencia je lacnejšia ako už potom následné behanie po lekároch a samotné liečby tých nepríjemných ochorení.
Preto som aj ja veľmi rada, že v tomto zákone sa rieši napríklad aj teda tá implementácia z, ktorá prišla z Európskeho parlamentu, z Európskej komisie ohľadom pomenovania výrobkov pre malé detičky, potom tiež pre športovcov, výživové doplnky a tak ďalej. Veď si všimnime, že už v tých obchodoch, v tých predajniach je tak neskutočný chaos, že vlastne ani neviete, vy chcete kúpiť dobrú kvalitnú, dobrý kvalitný výživový doplnok a nakoniec zistíte, že, s prepáčením, máte v tej krabičke nejaký elaborát, ktorý vám skôr môže uškodiť ako pomôcť. A toto tá Európska komisia nám odporučila zjednotiť, spolu teda s názvami, ktoré platia v celej Európskej únii, čo si myslím, že je tiež dobré a ja to vítam.
No a potom na otázku pána Dostála, ja by som sa ešte prihlásila do ústnej rozpravy a tam by som sa mu snažila teda odpovedať aspoň pár slovami.
Ďakujem veľmi pekne zatiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:49 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:52

Eva Antošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Poniektorí ma už budú neznášať, ako vidím, prepáčte, naozaj len odpoviem pánovi kolegovi Dostálovi. A som si uvedomila teraz, že koľko je hodín, takže už nebudem otravná s týmto mojím návrhom.
Áno, hovorili sme so Združením reštaurácií a hotelov, hovorili sme ale aj s malými podnikateľmi a hovorili sme aj s napríklad, pán Dostál, s ľuďmi, osobne som s nimi hovorila, ktorí boli aj trocha vyľakaní. Veď povedzme si pravdu. Každá úprava v zákone alebo každý zákon, ktorý parlament prijíma, má svojich podporcov a má aj svojich odporcov. A vždy je to na tej, vždy je to na tej miske váh, že čo spraviť a ako viac pomôcť a menej uškodiť. To je teda taká moja filozofia. No a keď hovorím o tých vystrašených, to boli napríklad majitelia fast-foodov, ktorí teraz nevedeli, že čo teraz máme, ako to bude, kde to budeme vešať, ako to budeme oznamovať. Vy ste tu na začiatku neboli, ja som, to vôbec nevadí, ja len teda chcem povedať, že táto úprava, ktorú navrhujeme, sa týka surového mäsa a vyrátala som, vyratúvala som, že z akého mäsa, hej?
Napríklad netýka sa to hotdogov, ako párok v rožku, áno? Pretože párok už nie je surové mäso, je to už polotovar alebo surovina, kde vlastne sa tento výrobok skladá z viacerých komponentov a teda už sa neradí medzi, samozrejme, surové mäso a teda nespadá do tohto nášho pozmeňujúceho návrhu a teda tým pádom aj do nariadenia alebo vyhlášky, ktorá príde z ministerstva po schválení teda tejto novely zákona. (Reakcia z pléna.) Nie. Len to, ako som povedala, surové mäso, ktoré potom pripravia v reštaurácii, v zariadeniach, v školských jedálňach, jednoducho v zariadeniach, kde sa stravujeme bežne, a pripravia z neho pokrm, ktorý teda dostanete vy už v upravenom stave na tanieri, aby ste vedeli, z čoho sa, odkiaľ bolo dovezené, odkiaľ bolo toto mäso bolo dovezené, tak teda si predstavujeme, že by zákazník bol informovaný skôr, ako si sadne za ten stôl, objedná si nejaké, nejakú minerálku a čaká na ten obed.
Takže to som chcela povedať, ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.9.2019 o 18:52 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem aj znova kolegyni Eve Antošovej, ktorá vysvetlila pánovi kolegovi, že o čo vlastne ide. A predpokladám, že aj pán kolega Dostál teda má na mysli a vlastne pred sebou takisto zdravie spotrebiteľov, slovenského, spotrebiteľa, podľa toho podľa mňa bude aj hlasovať.
Len som chcel ešte aj kolegyni Eve Antošovej a pánovi poslancovi dodať, že absolútne nemám nič proti dobrým steakom, v žiadnom prípade nie. Len je potrebné, aby spotrebiteľ naozaj vedel, odkiaľ to mäso pochádza, odkiaľ je, aby bol naozaj informovaný a podľa toho sa prípadne aj zariadil, či do nejakého stravovacieho zariadenia pôjde alebo nie. Pretože naozaj je veľa, veľa stravovacích zariadení, ktoré dovážajú mäso, nikto nevie odkiaľ, aké je, čo v ňom je. A naozaj, ako bolo už viackrát povedané, zdravie, zdravie spotrebiteľa by malo byť prvoradé. A myslím si, že naozaj toto by malo byť cieľom nielen nás za Slovenskú národnú stranu a pani ministerky, ale všetkých poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby slovenský spotrebiteľ bol zdravý v prvom rade.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.9.2019 o 18:55 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:55

Gabriela Matečná
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Stihneme, ja naozaj, naozaj budem len veľmi krátko. V každom prípade ďakujem aj za ten pozmeňovací a doplňujúci návrh.
A možnože na také ozrejmenie, ja len taký malý príklad naozaj poviem. Boli sme na nejakých slávnostiach a zastavila som sa v malom reštauračnom zariadení v obci Likavka a nemali problém už dnes tam písať pôvod mäsa. Slovenský spotrebiteľ je náchylný kupovať slovenské mäso. A to bude aj podpora našich poľnohospodárov a potravinárov, aby naozaj dorábali viac mäsa, ktoré je jednak čerstvé a ktoré v druhom a nemenej dôležitom rade zanecháva menšiu uhlíkovú stopu.
To, čo ste hovorili, pán poslanec Dostál, že, áno, dovážame mäso aj z Argentíny. Áno, máme dohodu, ktorá ešte nie je podpísaná s Mercosurom. Kvôli argentínskemu mäsu horia amazonské pralesy. Ja by som bola nerada, aby sme tu dovážali mäso, ktoré sme avizovali, že je zlepené lepenkou chemickou, aby držalo tvar, že je namáčané v kyseline, aby držalo farbu, to sú všetko zistenia, ktoré zistila naša Štátna veterinárna správa. Práve preto spotrebiteľ má mať možnosť sa rozhodnúť, ak také mäso chce aj zo zahraničia, nech sa páči, vie, že čo ho, čo ho, samozrejme to mäso je samozrejme skontrolované a Štátna veterinárna a potravinová správa práve to mäso z tretích krajín má väčšiu možnosť kontroly. A to mäso je potrebné, ak ide z tretích krajín nahlásiť minimálne 24 hodín dopredu, aby mala šancu veterina to skontrolovať, ale spotrebiteľ je ten, ktorý by sa mal vedieť rozhodnúť, a on sa aj chce už dnes rozhodnúť.
Takže ja ďakujem veľmi pekne za tento novelizačný bod, ktorý tam do tohto návrhu zákona dávame.
Ďakujem veľmi pekne za podporu tohto zákona všetkým.
Skryt prepis

11.9.2019 o 18:55 hod.

Ing.

Gabriela Matečná

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:55

Vladimír Matejička
Skontrolovaný text
Pán predsedajúci, zajtra o 11.00 hodine. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

11.9.2019 o 18:55 hod.

Mgr.

Vladimír Matejička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
49. schôdza NR SR - 3.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:00

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie pléna Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku a doplnení niektorých zákonov.
Vlani ctené plénum malo možnosť prerokovať tento zákon, ale v inej verzii, nakoľko tam bolo veľa iných novelizačných bodov, ktoré priamo nesúviseli so zaisteným; správou zaisteného majetku a boli tam ešte nejaké záležitosti, ktoré neboli dopracované. Tak teraz dávame do prvého čítania zaistenie majetku a správu zaisteného majetku v zmysle transpozícií čiste očistené na to, na čo tento zákon má slúžiť, a to je správa zaisteného majetku.
Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2020. Odložená účinnosť k 1. júlu 2020 navrhuje sa kvôli tomu, že čo má úlohy Finančná správa Slovenskej republiky ako správca zaisteného majetku, aby mohla organizačno-personálne zabezpečiť svoju, svoje úlohy.
Návrh spĺňa všetky formálne aj právne náležitosti, preto poprosím vás o prerokovanie a posunutie do ďalšieho legislatívneho procesu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.9.2019 o 9:00 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:02

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpila v prvom čítaní ako spravodajkyňa určená ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajkyňa určená navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Vážený pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.9.2019 o 9:02 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video