12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:51 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:39

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Herák, úplne ste to perfektne zhrnuli. Toto nie je konzer... (Reakcia z pléna.) To... (povedané so smiechom), to, toto nie je konzervatívno-liberálna téma, pretože ešte pred sto rokmi, ak niečo ľudí spájalo, tak to bola ochrana života a bralo sa to ako za niečo normálne, ale poukázali ste na také v podstate dva okruhy.
Jeden, veľmi počas tohoto dňa sa tu žongluje s rôznymi termínmi, čo sa deje v 28. deň, 3. mesiac, 6. mesiac, dokonca niektorá pani poslankyňa vie, že do akého dňa, do akého mesiaca ani dieťa nebolí, keď ho rozstrihajú, ale pointa je to, že my nevieme, kedy je, po prvé, už ani ten 28. deň, ani tretí mesiac, pretože my nevieme, kedy je to počatie. A keď nevieme sekundu, keď nevieme minútu, keď nevieme ani stotinu sekundy, kedy začína ten tretí mesiac, kedy začína ten štvrtý týždeň a neviem čo všetko, tak potom celá táto teória o týchto dátumoch jednoducho padá.
A predstavme si, že by niekto vás odsúdil na trest smrti a povedal by, že jedine, ako sa oslobodíte, je, že povedzme tieto tri mesiace vás nemôžu chytiť. Tak by vás to nezaujímalo, kedy ten tretí mesiac sa stáva platným? V ktorej sekunde, v ktorej minúte, to, presne kedy to je, len pri živote, pokiaľ ide o deti, to neberieme.
No a potom ste veľmi správne poukázali, áno, na Slovensku bolo tak strašne veľa potratov urobených, že my musíme pomôcť ženám, ktoré v skrytosti v podvedomí trpia depresiami, pretože jedna štúdia aj poukazuje na to, že ženy, ktoré na potratoch boli, buď trpia depresiami, alebo sú neskutočne aktívne aktivistky v prospech potratov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:39 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:41

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Herák, ja teda ešte možno s kolegom Dostálom sa tu snažím celý deň byť úplne vecná a celý deň vám čítam iba z nejakých podkladov od odborníkov a zo štúdií, neadresovala som jedinú osobnú poznámku nikomu tu, a tak budem teda vecná naďalej.
Hovoríte o psychických problémoch. Ja už som, a hovorili ste, že nikoho to nezaujíma, ja už som vám teda ukazovala tzv. turnaway study, ktorá vlastne sledovala rok po tom, čo absolvovali ženy potrat, ženy v Spojených štátoch, a súčasne sledovali aj ženy, ktorých, ktoré je..., ktoré z rôznych dôvodov potrat nepodstúpili, a hovorila som už aj tie závery, ale špeciálne pre vás ich zopakujem.
Potrat nezvyšuje riziko podľa tejto štúdie, jasne dok..., jasne dokazuje, nezvyšuje riziko, že by ženy mali samovražedné úmysly, pravdepodobnosť, že by im, sa im vyvinula posttraumatická stresová porucha, depresie, úzkosť, nízka sebadôvera alebo nižšia spokojnosť so životom. Dokázala, že potrat nezvyšuje používanie alkoholu, tabaku či drog, 95 % žien, ktoré na potrat išli, povedali, že to bolo správne rozhodnutie pre ne. Ženy, ktoré podstúpili chcený potrat, mali vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať pozitívny pohľad na budúcnosť a na dosiahnutie svojich životných cieľov. Väčšina žien má viacero dôvodov pre riešenie tejto životnej situácie, tie ženy, ktoré sa na potrat nedostali, musia tieto problémy riešiť spolu s tehotenstvom. Ženy, ktorým bol ale potrat odmietnutý, majú štvornásobne vyššiu šancu, že príjem ich domácnosti bude pod hranicou chudoby. Je vyššia pravdepodobnosť, že ženy nebudú mať dostatok zdrojov na zaplatenie základných potravín, bývania či dopravy. Také ženy majú vyššiu pravdepodobnosť, že ostanú v kontakte s násilníckym partnerom. Ženy, ktorým bol odmietnutý potrat a porodili dieťa, zažili rast chudoby počas minimálne štyroch rokov v porovnaní s tými, čo sa na potrat dostali. Roky po odmietnutom potrate je vyššia pravdepodobnosť, že ženy nemajú dosť zdrojov na pokrytie základných životných nákladov, ako je potraviny, bývanie, doprava a tak ďalej a tak ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:41 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:43

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. A ďakujem aj tebe, Janko, za tvoje vystúpenie a za tvoju podporu. Po tom, čo som tu počúvala dva a pol mesiaca, by som si myslela, že prídeš k tomuto pultu a povieš: „Poslanci Národnej rady, majte rozum a neschváľte zákon, ktorý navrhuje Záborská, lebo viete, koľko nechcených detí sa narodí, pretože tie ženy sa ulakomia na to, že dostanú peniaze? Ja to môžem, ja to môžem dosvedčiť, ja som žil v detskom domove, videl som ix iných a toto sú nešťastné deti celý život.“
Možno Janko mal to šťastie, že sa stal až poslancom Národnej rady, ale určite s takýmto vystúpením by neprišiel, ak by bola pravda, že všetky deti, ktoré sú nechcené, sú nešťastné. Tu nejde o to, či to dieťa je chcené alebo nechcené, tu ide o to, či to dieťa je prijaté alebo je neprijaté. A tam je veľký rozdiel.
Janko, ešte raz, veľká vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:43 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:45

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Herák, no to je presne to, o čom som sa snažil hovoriť v časti svojho vystúpenia, že vnímame na druhej strane tie emócie, niekedy až vypäté, vnímame niekedy tú argumentáciu, ktorá sa nám zdá, zdá vyhrotená, ale na tej svojej strane to, to nevnímame.
Ja som tu bol, tu pred chvíľou osočený zo strany pána poslanca Kotlebu, ktorý priam ukázal, ako sa o tejto téme, téme nemá, nemá diskutovať.
Samozrejme, že je to vypäté z oboch strán, ale myslím si, že tak ako ja som uznal, že predkladatelia tohto návrhu nie sú vedení snahou vytĺkať politické body, ale svojím presvedčením v tejto veci, ktoré sa nemusí úplne zhodovať s mojím presvedčením, tak rovnako by ste vy nemuseli upodozrievať alebo obviňovať pani poslankyňu Bittó Cigánikovú z toho, že, že sa medializuje alebo že má mediálny výtlak brutálny, alebo, alebo že to robí kvôli politickým bodom, ale mohli by ste aspoň pripustiť, že to robí preto, lebo je o tom presvedčená, že je presvedčená a háji svoje presvedčenie, čo je úplne legitímne, rovnako legitímne, ako je zo strany druhej strany hájiť svoje presvedčenie, a na konci dňa rozhodneme hlasovaním.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:45 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:46

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Herák, spomínal si tu časť svojho profesionálneho života, kde sa vlastne stretávaš so ženami, ktoré trpia teda depresiami, psychickými problémami a tak ďalej, ja to môžem tiež potvrdiť. Ja v podstate dlhé roky mám možnosť chodiť do zariadení, ktoré sa starajú aj o ženy. Časť života som dokonca bol profesionálne, alebo teda aj zamestnaný v takomto zariadení. A je to pravda, že tieto ženy trpia aj psychickými problémami, aj depresiami, a pamätám si, keby ti chcel, no tak keby ti chcel náhodou niekto tuná vyvracať nejakými pseudovýskumami z Ameriky a tak ďalej, ja si pamätám na tú rozpravu pani Hatrákovej, ktorá vlastne pekne v to, v tej prvej rozprave vlastne povedala, že naozaj tie ženy, že trpia tými psychickými problémami, a myslím, že aj číselne to tam vyjadrovala, takže je to pravda, že tieto ženy majú problémy, a tento zákon v podstate tam navrhuje mnoho tých prostriedkov a návrhov, kedy práve tieto ženy majú, budú mať teda dlhší čas na rozmyslenie si, a aby potom následne v budúcnosti nemuseli ľutovať a hlavne aby nemuseli trpieť týmito postabortívnymi syndrómami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:46 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec Janko, skutočne to bolo opäť to, čo si povedal svojím srdcom, to, čo si prežil, aké máš osobné skúsenosti. A ja si myslím, že tie emócie a tieto stavy ku dnešnej rozprave patria, pretože ak ide o život, je to vždy vážne a je to vždy emočné. Tak by to malo byť, pretože tuná tento zákon, keď ponúka navyše čas pre ženy, aby sa rozhodli správne, správne za život, tak je to o tom čase.
A z praxe vám hovorím tiež to, že v podstate mnohokrát by tí ľudia, ktorí bojujú o život, zaplatili sekundy, ba minúty nevyčísliteľnou sumou, len aby mohli ten ži..., ten život žiť dlhšie. A preto je najdôležitejšie, tak ako si aj ty povedal, že ten psychický dopad a toto všetko, čo proste, akými traumami tie ženy prechádzajú, je to v podstate len pomáhajúci fakt, že tým ženám doprajme čas, doprajme to objatie, doprajme im tú pomoc a zachránime tie životy, lebo to je najdôležitejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:48 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:49

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, v tvoje..., v tvojej, v tvojom vystúpení zaznelo, že my a vy, no tu nie je žiadne my a vy. Tu sú, tu sú len ženy a tie ženy majú plné právo sa samé rozhodnúť o sebe. To právo im nikto neberie. Ja si tiež myslím, že muži absolútne by sa do toho nemali miešať, a som rád, že to predkladá pani Záborská, a som rád, že naozaj sa ro..., ten, tie veci, ktoré sú tam, to podporia.
Ty si povedal ešte jednu krásnu vec, že niektorí poslanci to majú, mediálny výtlak. Áno, majú mediálny výtlak a to je to, čo stále budem tvrdiť a tvrdím, im nejde o to, o ten, o tie doplnky do toho zákona, ale toto je naozaj skvelá príležitosť nabrať si politické body, urobiť si marketing: a ja som bojovníčka za ženy a vy ste tí, ktorí im idú obmedziť tie, obmedziť tie interrupcie, ja som tá jediná správna, vy ostatní nerozumiete, vy ničomu nerozumiete. No nie je to tak. Je to tak, že každý jeden z nás má svoj názor, ale nikto neberie tie politické body, len niektorí sa to tu pokúšajú to zneužiť.
A stále, na záver to ešte budem opakovať a zopakujem to, ženy, vy máte svoje právo sa rozhodnúť, my to rešpektujeme, ale tieto body, ktoré sú tam, vám len a len pomáhajú a pomáhajú a pomáhajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:49 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:51

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len chcem sa úprimne poďakovať všetkým teda rečníkom vo faktickej poznámke aj napriek tomu, že teda vystúpili aj teda tu poslanci, ktorí teda nesúhlasia s mojimi, a teda s mojíma, teda - raz, dva, tri - nesúhlasia teda s mojím prejavom a len by som sa rád vyjadril, ak dovolíte, k pani Cigánikovej, poslankyne.
Pani Cigániková, viete, to nie sú výmysly z mojej hlavy. Ja som fyzicky naozaj niekoľko rokov stál pri tých ženách ako sociálny pracovník. A ak mi vy poviete, že to nemá absolútne žiaden dopad na nejaké suicidálne sklony alebo, ja neviem, na nejaké depresie, alebo úzkosť, aj o tom ste sa zmienili, tak pri všetkej úcte, to je hlúposť, to je absurdita, pretože s tou ženou sa to nesie. To sa nesie niekoľko rokov. A je to veľmi individuálne, či je to možno rok, alebo sú to dva roky, alebo je to možno nejaká krátkodobá záležitosť, to s tou ženou sa to naozaj nesie.
Pán poslanec Dostál, ja som nemal naozaj potrebu zaútočiť na pani poslankyňu. Ja si ju vážim ako ženu a nie som nejaký hlupák, aby som tu niekoho urážal. Ja tento poslanec nie som a verím, že ten poslanec ani nebudem o ďalšie dva alebo tri roky. Len som upozornil na to, a myslím si a som o tom presvedčený, že áno, pani Cigániková si robí rada mediálny výtlak a médiá majú o ňu záujem, len nehovorí úplne pravdu. Čo je na tom zlé?
Pán poslanec Pročko, teší ma, pekne ďakujem aj pani poslankyne Záborskej.
Áno, pani poslankyňa Záborská, škoda, že som sa nevyjadril presne k tej téme, alebo teda k bodu, že tie deti sú častokrát neprijaté, len nebolo veľa času, ale máš teda úplne pravdu, čiže mohol som sa o tom v krátkosti zmieniť, ale teda toho času teda nebolo.
Čiže ešte raz, dvakrát vďaka všetkým poslancom aj za OĽANO, a opakujem, nechcel som sa nikoho dotknúť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:51 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:53

Peter Kremský

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:59

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kremský, ja veľmi oceňujem váš vecný tón, ktorý máte k tejto téme, a hoci som teda nie stále tu, ale počas dňa počúvam, kdekoľvek som, veľmi úpenlivo túto rozpravu, je to veľká téma, veľký rešpekt pred touto témou, veľký obdiv k tejto téme, skutočne, čo mi vadí, ale je isté, istý čas, kedy túto tému začíname tuná prerokovávať z jedného dôvodu. Nie preto, že by tu bola korona a tak ďalej a tak ďalej. To je jedna zásadná vec, ktorá tu existuje, ktorej už sa zrejme nezbavíme, ale v súčasnosti táto téma rozdeľuje spoločnosť neskutočným spôsobom. A bude ju rozdeľovať aj ďalej. Čiže veľký rešpekt pred touto témou, ale v tomto čase táto téma naozaj nie je vhodná.
Pani poslankyňa, pri všetkej úcte, nie je vhodná z toho dôvodu, že rozdeľuje spoločnosť, a tie následky len uvidíme, keď ten návrh zákona bude prijatý v takej alebo onakej podobe.
Čo mi vadí v tej rozprave, a preto oceňujem ten vecný tón pána poslanca, je to vzájomné citové vydieranie. Ja to proste nemám rád. Citové vydieranie v akomkoľvek, v akomkoľvek zmysle je pre mňa jednoducho neprijateľné. Ja sa nenechám nikým vydierať a citovo už vôbec nie.
Preto hovorím ešte raz, veľká téma, žiada si pragmatické riešenie v prvom rade, ale nie v tejto dobe, lebo rozdeľuje spoločnosť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:59 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video