34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:13

Martin Beluský

Vystúpenie v rozprave 15:14

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, dámy a páni, vypočuli sme si už dnes toho pomerne veľa v Národnej rade a chcem zdôrazniť, že nemám odborné vzdelanie, aby som urobil osobný profil ministrovi financií Slovenskej republiky, ako ho on robí každému z nás. A to ani nie je úlohou môjho vystúpenia. Z jeho vystúpenia však by som si vybral iba dve alebo tri vety, ktoré potvrdzujú jeho vnútornú rozpoltenosť, ktoré potvrdzujú, že ako keby začal strácať cit pre realitu.
Zobral do rúk návrh na odvolanie na vyslovenie nedôvery a čítal tú časť, ktorá sa týkala jeho prepojenia na malú trnavskú firmu, o ktorej hovoril aj predkladateľ Peter Pellegrini. Zareagoval, že on nikdy o tej firme nepočul a nikoho nepozná a nemá žiadne prepojenie a že prvýkrát v podstate o tej firme sa dozvedel až vtedy, keď začala obstarávať antigénové testy. A potom bez zaváhania asi o 20 minút nato povedal, že preto sa obrátil na školu, do ktorej chodili jeho deti, aby testovali, lebo vraj osobne pozná majiteľa školy.
Neviem, aký je na to odborný lekársky výraz, ale fakt je ten, že majiteľ školy je majiteľ Eurolab Lambdu. Fakt je ten, že manželka, pri všetkej úcte, ja nerád vťahujem rodinných príslušníkov do politiky, pána Matoviča bola v správnej rade tejto školy a že deti pána ministra financií do tejto školy chodia. Takže prepojenosť ministra financií na spoločnosť Eurolab Lambda, ktorá zarobila obrovské peniaze na nákupe antigénovým testov, je úplne, aleže úplne zrejmá a je mi ľúto, že niekto stráca takto cit pre realitu.
Dámy a páni, z podstaty politiky, ktorú prezentujú tu v Národnej rade Slovenskej republiky 26 poslanci za stranu SMER – sociálna demokracia, jednoznačne vyplýva, že musíme hlasovať za návrh, za vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Myslím si, že by v tomto okamihu už bolo nosením dreva do lesa, keby som prispel ďalším zoznamom argumentov, ktoré potrebujeme povedať, aby sme sa presvedčili, že Igor Matovič nepatrí nielenže na pozíciu ministra financií, ale že vôbec nespĺňa kritériá ani odborné, ani vzdelanostné, ani morálne, ani etické na výkon akejkoľvek funkcie v tomto štáte.
Mňa mimoriadne zaskočilo, že opäť pristúpil minister financií k zastrašovaniu opozície. A tejto téme sa chcem venovať aj v mojom vystúpení a chcem predložiť, pán podpredseda, aj návrh uznesenia v rámci môjho vystúpenia.
Opäť naznačuje, že má informácie o tom, čo sa deje v orgánoch činných v trestnom konaní, pretože už avizuje, čo sa všetko bude diať v najbližších dňoch, kto na koho vypovedá, ako vypovedá.
Dámy a páni, neviem, pokiaľ to hovoríme my v opozícii, chápem, že to nemusíte brať ako bernú mincu, ale ak to hovorí správa Slovenskej informačnej služby a ak to hovorí bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry pán Zurian, že sú priamo svedkovia, ktorí sú dnes v pozícii obvinených, ktorí sedia vo väzbe, tlačení a manipulovaní do výpovedí, tak môžeme hovoriť o hrubom zneužívaní trestného práva na boj s opozíciou na Slovensku a to nemôžeme akceptovať.
Dámy a páni, je nemožné, aby ak ide človek, ktorý je vo výkone väzby, na výsluch, tak predtým má tri operatívne výsluchy, kde ho pripravujú na to, čo má presne povedať, aké mená má povedať. Je nemožné, aby išiel po troch operatívnych výsluchoch na ten záverečný, finálny výsluch s poznámkami, na ktorých je dokonca napísané, že v ktorom okamihu má požiadať o prerušenie výsluchu, lebo sa cíti unavený. On presne vie, ešte len ide na výsluch, že v ktorom okamihu bude unavený, pretože sú tak dotýraní, tak sú domučení tí ľudia psychicky, že sú pripravení, len aby sa z toho pekla, v ktorom sa nachádzajú, dostali, schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek a je im to už úplne jedno. Pretože vidia vidinu trestu, ako napríklad pre námestníka riaditeľa SIS pána Beňu, ktorý, doživotie mu hrozilo reálne za trestné činy, z ktorých bol obvinený, a skončil s podmienečným trestom odňatia slobody a s neuveriteľne vysokou pokutou vo výške 15-tisíc eur.
Samozrejme, že ľudia, ktorí sú obvinení a majú nadkvalifikované trestné činy, budú sa správať tak, aby sa čo najrýchlejšie z tohto pekla, ktoré vytvára táto vládna koalícia, aj dostali.
Ja nemám pochybnosti – a teraz vôbec to nepotrebujem rozvádzať to detailov –, že s nápadom pozatvárať opozíciu došiel Igor Matovič. O tomto už nikto v tejto krajine nepochybuje, pretože preukázali sme, že sa stretával, stretáva a pozná hlavných udavačov. Bol to sám pán Igor Matovič, ktorý vo výsluchu priznal, že sa niekoľkokrát stretol s jedným z najvýznamnejších udavačov pánom Slobodníkom. Sú tu ďalší svedkovia, ktorí hovoria, že sa Matovič stretol s Makóom a priznal to aj samotný Igor Matovič.
Ďalej musím použiť argument, ktorý by sa v mojom prípade použil ako korunný dôkaz, že Igor Matovič dobre pozná pána Suchobu, ďalšieho kajúcnika a udavača. A ten argument podopriem tým, že sú spolužiaci zo školy vysokej. Hoci hovoriť o žiakovi a študentovi Matovičovi, to vyžaduje veľkú mieru predstavivosti, samozrejme, ale taká je slovenská realita. Ktorýkoľvek spolužiak na základnej škole, strednej škole, vysokej škole, aj keď nás bolo v ročníku 500, samozrejme, je človek, za ktorého ja zodpovedám a nesiem za neho celú vinu. Takže v tomto tiež môžme tento argument použiť na Igora Matoviča.
Je pravda, a preukázali sme to, dámy a páni, že Slovenská informačná služba obdržala 20 mil. eur, použijem žargón, keďže máme majstrovstvá Európy vo futbale, ako nejaké prestupné z medziobdobia, kedy nemal žiadnu prácu, do Slovenskej informačnej služby. Aby to nebolo iba v polohe, ktoré použil predkladateľ, pretože, samozrejme, pri návrhu musel byť v niektorých situáciách aj všeobecnejší, tak vám to presne zopakujem.
1. 6. 2020 odchádza pán Makó z toho Kriminálneho úradu Finančnej správy a potom tu prichádza takto.
Šiesteho, prepáčte, 5. júla 2020 prichádza prvá tranža 5 mil. na Slovenskú informačnú službu a nazýva sa to, že prekročenie limitu výdavkov.
Potom je to 8. 12. 2020, zase prekročenie limitu výdavkov 10 mil. eur, už sme na 15 miliónoch.
Potom je to 18. 2. 2021, prekročenie limitu výdavkov, ďalšie 4 mil., sme na 19 miliónoch. A aby sme boli teda korektní, nebolo to presne 20 mil., ale bolo to 19 946 212 eur, lebo posledná tranža bola 21., myslím, februára 2021.
Jednoducho hotovo, tu je dôkaz, že tvrdenia, ktoré potvrdzovali zaplatenie určitého obnosu peňazí Slovenskej informačnej službe, aby prikryla tohto človeka, sú tvrdenia podložené konkrétnymi písomnými dôkazmi.
Viete, čo je hrozné, dámy a páni? Že najvýznamnejším udavačom Slovenskej republiky je dnes zamestnanec Slovenskej informačnej služby. Najhroznejšie na tom je, že tento človek ešte aj bere peniaze. Je obvinený z mimoriadne vážnej trestnej činnosti a má také úľavy, o ktorých sa jednoducho nesníva podľa mňa nikomu, ani keby pozeral tie najfantastickejšie filmy o mafii, o Cosa Nostre, ktorá tu už dnes bola spomínaná niekoľkokrát, alebo o rôznych kajúcnikoch a udavačoch, ktorí mafiu zradzovali či už v talianskych, alebo amerických dejinách.
Ono to znie ako z filmu, ale on fakt leží v Dubaji pri bazéne v luxusnom hoteli. On naozaj lieta súkromným lietadlom na územie Slovenska. Nemáme zatiaľ potvrdené, kto to financuje, ako to financuje, ale pravda je taká, že pán Makó je jeden z tých udavačov a kajúcnikov, o ktorých presne hovorí tá správa Slovenskej informačnej služby, ktorá prišla sem do Národnej rady a ktorú tu čítal pred všetkými poslancami Národnej rady predseda Národnej rady.
Veď tá správa hovorí úplne jasne. Je tu pracovná skupina, ktorá manipuluje s týmito ľuďmi, ktorá ich pripravuje, ktorá tlačí na nich, ktorá im dáva všetky informácie o predchádzajúcich procesných úkonoch. Cieľ je jasný, voči vybranej osobe poskytnúť krivé svedectvo, krivé obvinenie, aby tento človek bol okamžite zadržaný.
Dámy a páni, a teraz urobím reklamu jednému týždenníku, hoci to nerád robím, lebo to je bulvárny týždenník, nech si každý prečíta, čo porozprával bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry pán Zurian pre týždenník Plus sedem dní. Keby táto krajina fungovala, ako nefunguje, okamžite by musela vláda Slovenskej republiky podať demisiu.
A tak ako ja, aj po mne predseda vlády Peter Pellegrini vie, že keby sa to nám stalo, že by toto porozprával o našom pôsobení riaditeľ, bývalý, ktorý odišiel pod nátlakom z tejto inštitúcie, toľko chochmesu máme a vedeli by sme, čo máme urobiť. Jednoducho okamžite by muselo dôjsť k demisii, pretože to, čo hovorí riaditeľ NAKA, bývalý, je dôkaz úplného rozvratu policajných zložiek, ale predovšetkým dôkaz toho, že správa Slovenskej informačnej služby neklamala ani v jednom jedinom riadku. To, čo sa hovorí, je úplná pravda.
Dámy a páni, nechcem ísť do nejakých špeciálnych detailov, ale mohol by som veľa hovoriť, v akom stave sú dnes niektorí obvinení a čo ešte mnohých obvinených aj čaká, pretože peklo, ktoré im pripravili vyšetrovatelia a prokurátori, predovšetkým z Úradu špeciálnej prokuratúry, o tom presne hovorí pán Zurian vo svojom článku, o ktorom som teraz hovoril.
Ale predsa nie je možné – a teraz sa pozastavme a bol by som veľmi rád, keby ste sa nad tým zamysleli najmä vy, dámy a páni, vo vládnej koalícii, čo to je už za neľudskosť, keď špeciálny prokurátor právoplatne odsúdený, ktorý by mohol mať nejaký zmysel pre život, pre zdravie už len preto, že to, čo sa mu stalo, sa mu stalo. Áno, bol to nedbanlivostný trestný čin, a že mimoriadne nepríjemný, ale jednoducho je právoplatne odsúdený. Tak on podá podnet ministerke spravodlivosti pani Kolíkovej, aby podala dovolanie a vrátila naspäť obvinenú Moniku Jankovskú do väzby. Ženu, ktorá má zlomené zdravie, pretože bola psychicky týraná, bola psychicky mučená. Môže o tom veľa rozprávať. Ženu, ktorá zaplatila všetko, čo mala zaplatiť z hľadiska tej dane za to, že je podozrivá. Bola veľmi dlho vo väzbe a teraz je stíhaná na slobode, čo je úplne bežný jav. On chce ženu, ktorá má zlomené zdravie, ktorá len tak-tak prežila ten pobyt vo väzbe, opäť hodiť do výkonu väzby. A najlepšie bude, keď sa to urobí teraz, keď je vonku 37 stupňov. A nech ju dajú na piate poschodie ženskej väznice, kde je plechová strecha, a nech si to tam jednoducho pani Monika Jankovská užije.
Ja teda žiadam pána Lipšica, humanistu na pozícii špeciálneho prokurátora, viete čo, pán Lipšic, a odkazujem to odtadiaľto z pultu z Národnej rady, evidentne chcete pani Jankovskú zabiť. Tak viete, čo urobte, zoberte ju a zhoďte ju z mosta alebo ju zoberte na 13. poschodie nejakého vežiaka a rovno ju hoďte dole. To bude k nej milosrdnejšie, humánnejšie ako to, čo s ňou idete teraz robiť.
Takto sa pracuje na Slovensku. Takto sa bojuje s opozíciou. Nie tým, že by ste prišli s nejakými nápadmi, ktoré by boli lepšie pre verejnosť. Ja som zatiaľ nič nepočul, pokiaľ ide o vládnu koalíciu, čo by nejako prekvapilo, že ste lepšie pripravení.
Byty staviate už rok a pol, a stále ešte ani jeden som nevidel. Peniaze rozdávate, ešte som stále žiadne nevidel, a všetky smerujete k rómskym rodinám. Chápem, že vás volili Rómovia a potrebujete udržiavať telesnú teplotu tejto skupiny voličov. Rozumiem tomu. Ale povedzte mi, prosím, ešte niečo také úžasné, čo ste za ten rok a štvrť okrem toho, že sa nám vyhrážate, vykopávate dvere predstaviteľom opozície a robíte zle, čo ste ešte niečo také fantastické v tejto krajine urobili?
Je šokujúce, dámy a páni, že to nekončí len pri tom, že nájdu si nejakého udavača, ktorý je obvinený zo závažnej trestnej činnosti, a ho vydierajú, keď nebudeš hovoriť a vymýšľať si, no tak pôjdeš na 25 rokov do väzenia, alebo budeš hovoriť a potom sa môžeš opaľovať v Dubaji v luxusnom hoteli a môžeš chodiť po rodnej obci Jelenec a možno môžeš mať aj ďalšie výhody.
Už aj to je silná káva. Ale podstatne silnejšia káva, dámy a páni, je, keď sa štát rozhodol, že týchto ľudí bude ešte aj korumpovať. To nie je, že im dám nejakú výhodu. Toto nie je výhoda, to je čistá korupcia, pretože za to, že Makó a jeho firma dostali významnú štátnu zákazku a ešte o mnohých veciach nevieme, ešte ich preverujeme, sa od, pochopiteľne, Makóa očakáva, že bude rozprávať a že si bude ďalej vymýšľať. Našťastie Makóov príbeh je na konci, pretože kto ešte bude veriť takémuto človeku? Jeho príbeh, ktorý dáva v prípravnom konaní, stráca na akejkoľvek autorite a význame pri pohľade na to, čo urobil so Slovenskou poštou, a je prakticky nepoužiteľný v konaní pred súdom.
Mrzí ma, pretože my nestrieľame od boku, som to povedal tisíckrát. Keď sme tvrdili, že firma LAMA, ktorá dostala zákazku od pošty v objeme 10 mil. eur, cirka, bez DPH, že táto firma reálne patrí a je kontrolovaná pánom Makóom, tak ste mnohí kričali, že to nie je pravda, že dajte dôkazy, dajte dôkazy. Keď to v roku 2018 alebo ´19 písali Aktuality a ďalšie médiá, ktoré nás nenávidia, vtedy ste to brali ako fakt, že Makó je prepojený na LAMU, lebo to bolo proti nám. Ak to teraz má slúžiť ako dôkaz proti vám, zrazu to už dnes nie je žiadna pravda.
Obludnosť je v tom, že je tu Slovenská pošta, štátna akciová spoločnosť, a táto štátna akciová spoločnosť, mimochodom pod kuratelou pána Sulíka, pretože nominant pošty bol vybraný pánom Sulíkom. A bol som prekvapený, že pán Sulík, že sa k tomu aj vlastne prihlásil. Bola hodina otázok, kde o tom veľmi otvorene hovoril a začal obhajovať tento biznis na Slovenskej pošte. Slovenská pošta zadá ochranu nehnuteľností, prevoz peňazí, stráženie bezpečnostnej službe, na čele ktorej a ktorú vlastní a ktorú jednoducho kompletne kontroluje človek obvinený z mimoriadne závažnej ekonomickej trestnej činnosti.
Prečo asi tak? Nech mi nikto nepovie, že to je len taká náhodička, že oni išli do súťažičky a v súťažičke vyhrali, všetko je transparentné a čisté. Lebo nám odpovedáte, to je čisté, to je zákonné, lebo to je v súlade so zákonom. Veď aj za našich vlád bolo všetko v súlade so zákonom. Ale keďže to bolo za našich vlád, to nestačilo, lebo vy ste ešte mali 85 prívlastkov k tomu, aby to bolo nielen zákonné, ale neviem ešte aké.
A čo je toto? To je obyčajná špinavá štátna korupcia špinavých udavačov. Nič iné za tým nikto dnes nemôže vidieť.
Nepôjdem do detailov, pretože dobre vieme, že bolo zmanipulované aj výberové konanie. Táto firma nespĺňala základnú požiadavku, nebola zapísaná v Registri partnerov verejného sektora. Tu v tejto partii sedia ľudia, ale aj v partii okolo Petra Pellegriniho, ktorí niesli zodpovednosť a vedia, čo to je verejné obstarávanie, čo to je podpísať nejaký papier v nejakej situácii. A vedia veľmi dobre, že podľa zákona musí byť spoločnosť napísaná v Registri partnerov verejného sektora, ak chce obchodovať so štátom.
Samozrejme, firma LAMA nebola zapísaná. Tak čo urobili? Rýchlo zobrali jednu námietku, vytvorili časový priestor a LAMA si medzitým všetko upratala, vrátila sa naspäť do súťaže. Jasné, vyhrala, bum. To je ale náhoda. Firma najvýznamnejšieho udavača na Slovensku.
Vážený pán podpredseda, neviem, ako to mám urobiť procesne teraz, alebo procedurálne, možno sa budeme musieť poradiť s organizačným odborom, máme informácie, dôkazy písomné, ja ich tu mám. Nemôžem však v tomto okamihu povedať, či sú klasifikované ako vyhradené, dôverné alebo aký majú stupeň utajenia. Neviem. Ale je to autentický doklad, ktorý mám k dispozícii. Tento doklad bez akýchkoľvek pochybností, opakujem, bez akýchkoľvek pochybností potvrdzuje, že firma LAMA patrí pánovi Makóovi. Bez akýchkoľvek pochybností, ešte raz to opakujem a ja nestrieľam, keď vám hovorím, že to máme, tak to máme.
Ak to chcete vidieť, dajte neverejné zasadnutie na desať minúť alebo na tri minúty. Stačia tri minúty. Ja vám prečítam, čo povedal pán Makó o tejto firme, lebo máme k dispozícii jeho výpoveď. Ním podpísanú výpoveď. A tam presne povedal, ako to je s tou firmou LAMA a jeho osoby.
Viete, ale my sme už tiež ľudia, ktorí rozmýšľajú pri vás, čoho ste všetkého schopní. Zurian zavolá svojmu synovi, že choď im odomknúť, tým policajtom. Nepočkali ani 15 minút, tie fotky tých vyvalených dverí ste, dúfam, videli. Toto je váš štýl: zastrašiť, zadržať, zobrať a poutláčať.
Preto procedurálne znovu to pripomínam, tuto mám fyzický dôkaz, ak ho chcete počuť, ja nepôjdem teraz do rizika, že tu vyjdem von a na mňa hodíte nejaké komando policajtov. Ja ho tu prečítam, ten dôkaz, ale chcem v tejto situácii zasadnutie neverejné. Stačí mi minúta neverejného zasadnutia, lebo minimálne som presvedčený, že asi to nemá väčší stupeň ochrany, ako je vyhradené alebo asi vyhradené, čo by malo postačovať pre účely Národnej rady Slovenskej republiky. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, dovolím si vás prerušiť. Sám viete, že to nie je možné takto urobiť narýchlo, že na niekoľko minút, aby sme sálu zabezpečili na vyhradené, tak treba polhodinovú prestávku.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Dohodnime sa tak, dobre, dohodnime sa tak teda, pán podpredseda, kto chce...

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Takže ja, ja nie som...

Fico, Robert, poslanec NR SR
Dobre, prepáčte, prepáčte.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno. Nech sa páči.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Kto chce, ja mu to ukážem. Ja nepôjdem teraz do žiadneho rizika. Mám to. Kto má záujem to vidieť, dôjdite ku mne. Presne vám ukážem, čo povedal Makó o firme LAMA, a vtedy potvrdíte, že nestrieľame a že ste skorumpovali najvýznamnejšieho slovenského udavača.
My sme chceli, pán podpredseda, na túto tému hovoriť už na mimoriadnej schôdzi. Rešpektujem, nebol schválený program. Ja viem, aká je politická realita, ale predsa len táto schôdza je predovšetkým aj o tejto téme.
Všimnite si, koľko času venoval pán Matovič téme, ktorá sa týka právneho štátu alebo likvidácie právneho štátu, že čo všetko sa bude diať. Ja som mal pocit, že tu stojí generálny prokurátor alebo minister vnútra, ktorý je odvolávaný. Ale tu bol minister financií, človek, ktorý preukázateľne riadi túto pyramídu cez Mikulca smerom dole k vybraným vyšetrovateľom, operatívcom a, bohužiaľ, aj vybraným prokurátorom špeciálnej prokuratúry a, bohužiaľ, zdá sa mi, že už aj voči niektorým sudcom.
Poznáte krajinu, dámy a páni, kde by v priebehu piatich mesiacov Ústavný súd Slovenskej republiky vydal dve rozhodnutia, dva nálezy, a konštatoval, že sudca Najvyššieho súdu, jeden, ten istý, stále Kliment v dvoch prípadoch hrubo porušil základné ľudské práva sťažovateľov? Ja som bol vždy v tom, že sudcovia na Najvyššom súde sú na ochranu ľudských práv, a nie na porušovanie ľudských práv. A nič sa nedeje!
Napíšeme ministerke Kolíkovej podnet na začatie disciplinárneho konania, ani neodpíše. To už je jednoducho vaša úroveň, samozrejme, pretože vy ani to neviete, že minister zodpovedá parlamentu ako exekutíva zákonodarnej moci.
Ale budeme v tom pokračovať. My budeme používať všetky legitímne prostriedky, aby sme na tieto veci upozorňovali.
To, čo predvádza a za čo je zodpovedný Igor Matovič, je jeden z hlavných dôvodov. Ostatné dôvody boli dostatočne prezentované v návrhu, ktorý predniesol predkladateľ v mene skupiny opozičných poslancov.
Ale chcem využiť túto možnosť a predkladám návrh uznesenia, ktorý som už v podstate odôvodnil v mojom vystúpení, pretože sa dotýka podstaty tejto schôdze. Dotýka sa odvolávania človeka, ktorý sa rozhodol v svetle 50. rokov minulého storočia zneužívať trestné právo v boji proti opozícii, lebo inak to nevie. Veľmi bolo to presne povedané, najprv si mysleli, že to len tak urobia a potom, keď zistili, že to nejde, tak začali vyhľadávať, uplácať, korumpovať, tlačiť, týrať a neviem čo, udavačov, kajúcnikov, ktorí dnes robia špinavú robotu, ktorú robia.
Navrhujem preto, aby sme v rámci tejto schôdze, keď bude hlasovanie o uzneseniach, hlasovali aj o nasledujúcom návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky z dnešného dňa, to znamená z 30. júna 2021, k štátnej korupcii.
Národná rada Slovenskej republiky
A. s veľkým znepokojením prijala správu Slovenskej informačnej služby, adresovanú predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorej sa konštatuje manipulácia s trestnými konaniami na základe vyhľadávania spolupráce a koordinácie s tzv. univerzálnymi svedkami s cieľom obviniť vybrané osoby zo závažnej trestnej činnosti, čo vedie k deštrukcii základov právneho štátu a vysokej pravdepodobnosti krivých obvinení a nezákonného vzatia do väzby;
B. odsudzuje praktiky vlády Slovenskej republiky vedúce k nemorálnej motivácii tzv. univerzálnych svedkov a kajúcnikov udavačov, podozrivých zo závažnej trestnej činnosti, pokračovať v poskytovaní nedôveryhodných svedectiev proti vybraným obvineným osobám, akou je oficiálne potvrdená a účinná obchodná zmluva medzi Slovenskou poštou, akciová spoločnosť, a súkromnou bezpečnostnou službou LAMA SK, s. r. o., v objeme 9,5 mil. euro bez DPH, ktorú bez akýchkoľvek pochybností kontroluje a riadi jeden z najaktívnejších slovenských kajúcnikov obvinený L. M. – používam v tomto prípade skratku, hoci myslím si, že už to nemá žiadny praktický význam, všetci dobre vieme, o akých osobách hovoríme. A
C. žiadam vládu Slovenskej republiky, aby okamžite prijala všetky potrebné opatrenia a zabezpečila, že Slovenská pošta, akciová spoločnosť, okamžite odstúpi od vyššie uvedenej zmluvy so spoločnosťou LAMA, s. r. o., a po druhé aby zabezpečila dôsledné prešetrenie, či nedošlo k uprednostneniu tejto súkromnej firmy pri verejnom obstarávaní.
Dámy a páni, 26 poslancov strany SMER – sociálna demokracia podporí aj tento návrh uznesenia, ktorý som teraz predložil, ale predovšetkým sa v plnej zostave hlásime k návrhu na vyslovenie nedôvery pánovi Igorovi Matovičovi, ktorý je členom vlády a je poverený riadením Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 15:14 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, poukázal ste na prepojenia, na zjavné prepojenia Igora Matoviča a na ľudí, ktorí na priamo cez štát obstarávali či už testy alebo na priamo cez štát zabezpečujú služby prostredníctvom Slovenskej pošty na jej chránenie, stráženie alebo podobné iné veci.
Igor Matovič ešte donedávna tvrdil, že s majiteľom firmy, ktorá obstarávala tieto úžasné testy, sa v podstate ani nepozná, ale jeho deťúrence chodia do škôlky, ktorú vlastní, jeho manželka je v dozornej rade. Čiže to sú takéto kľučky, takéto nejaké výhovorky, ktoré tento pán používa, a v skutočnosti pravda je úplne iná.
Ale to sme si už jednoducho zvykli, pretože tento pán používa klamstvo a faloš ako svoju pracovnú metódu a toto sa jednoducho nezmení, pretože tento človek inak pracovať nevie a ináč sa pracovať nenaučí. Je to človek, ktorý je takto pomstychtivý a nastavený voči terajšej opozícii a jednoducho takýmto spôsobom prostredníctvom riadenia tejto zločineckej organizácie, na ktorej čele stojí on, stojí Mikulec, stojí ministerka Kolíková, a z univerzálnych kajúcnikov, ktorým boli odpúšťané naozaj obludné tresty, urobili akýchsi svedkov, ktorí na počkanie dostanú do väzby kohokoľvek, za čokoľvek a kedykoľvek.
Čiže ak chceme, pán Igor Matovič, hrať férovými zbraňami a naozaj sa nehrať iba na politiku a politikárčenie, tak sa všetkým týmto problémom treba postaviť čelom, a nie zbabelo opustiť plénum Národnej rady Slovenskej republiky, ako ste to urobil vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:41 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, z tvojho veľmi dobrého, vecného, argumentačného vystúpenia by som chcel vyzdvihnúť jednu dôležitú vec, a to naozaj, že nápad Igora Matoviča kriminalizovať a následne dostať opozíciu za mreže je niečo neskutočné, ale, žiaľ, pravdivé. A na tento cieľ si vybral svojich najbližších spolupracovníkov – ministra vnútra Mikulca a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.
Čoho sme svedkami? Zatýkania bez riadnych dôkazov, len na základe výpovede ľudí, ktorí v minulosti páchali závažnú ekonomickú trestnú činnosť, za ktorú by im v normálnom demokratickom štáte hrozili tvrdé tresty. (Zaznenie gongu.) A títo ľudia, z ktorých sa stali profesionálni udavači, sú naozaj schopní častokrát povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli trestom. A toto, toto je niečo nevídané, čo tu doteraz nebolo.
A o tom, že policajti diktovali výpovede kajúcnikom, tým kajúcnikom, ktorí sa stali profesionálni udavači, o tom svedčí aj správa Slovenskej informačnej služby. Žiaľ, koalícia a za výdatnej asistencie pani prezidentky Čaputovej a médií o tom nechce ani len počuť a všetko popiera.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:43 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, vo svojom prejave ste spomínali rozhovor exšéfa NAKY Zuriana pre Plus 7 dní a hovorili ste o politickom zemetrasení a povedali ste to veľmi správne. Prosím, prečítajte si tento rozhovor s exšéfom NAKY. Pán Zurian nie je strážnik na parkovisku. On je človek, čo vie, o čom hovorí, a ja odcitujem iba dva, dva krátke odseky.
Pýtala sa ho novinárka: „Naznačujete, že podozrenia voči súčasnej vláde pána Hegera sa vyšetrujú inak?“
Odpoveď pána Zuriana: „Áno. Akosi ticho je aj v ďalšej veci. Dano Čech, bývalý generálny riaditeľ sekcie daní na Finančnej správe, dnes kajúcnik, mi hovoril, že Mikulec“, to je minister vnútra, „vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve.“
Ako pokračuje pán Zurian: „Toto sa zametá pod koberec.“
Toto je ten slávny Matovičov minister vnútra, o ktorom sme tu už jednu schôdzu mali. Oni nielenže korumpujú Makóa, že mu posielajú 10 miliónov, aby udával ľudí, ktorých sa potrebujú zbaviť, oni si ešte aj chránia svojich vlastných zlodejov. Toto je neuveriteľný mafiánsky systém.
A ďalšia vec, čo hovorí pán Zurian. Hovorí o Milanovi Lučanskom. Pýta sa ho novinárka: „Ako ste sa dozvedeli o jeho smrti?“
A on hovorí: „Jeden z operatívcov mi poslal screenshot obrazovky, ako si policajti, ktorí robili na Lučanského prípade, cez aplikáciu WhatsApp zvestujú správu o jeho smrti. Bolo to samé „yes“, „yes“, palec hore, tešili sa, oslavovali. To bolo strašné. To bolo strašné.“
Vy ste obyčajní vrahovia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:45 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega ma trochu predbehol, ale ja by som tiež chcel reagovať na ten článok. Ja som si ho ráno prečítal a bol som v úžase, nie ani v šoku, ale v úžase, čo sa tam písalo. Volá sa, že „Smrť Lučanského niektorí kolegovia oslavovali“. Tak keď už niekto oslavuje smrť generála pokrikmi "yes", "yes", palec hore, tak to je, to je hyenizmus.
Ale v tomto článku sa píše aj o tom, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Kysel žiadal ministra Mikulca, aby odvolal Zuriana, lebo má rovnaké praktiky ako Lučanský. Šéfa NAKA odstavili od akejkoľvek činnosti vo vyšetrovaní kauzy Očistec a vraj všetko manažoval prokurátor Kysel. Tento prokurátor v podstate hovoril aj o tom, že treba ho odstaviť, lebo asi sa nemá pán Zurian dostať k niektorým informáciám a pán Zurian uvádza, že „dozvedel som sa“, že „až o osemmesačnej nečinnosti v trestnej veci, ktorá sa týka podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov“.
Ďalej sa v článku hovorí o tom, že kajúcnik Čech označil pána Mikulca ako človeka, ktorý zobral niekoľko tisíc eur za IT systémy pre Vojenské spravodajstvo.
Tak ja sa pýtam, vyšetruje niekto pána Mikulca? Je to rovnaké výpovede kajúcnika ako v ostatných prípadoch? Vykopol mu niekto dvere alebo pán minister má nejaký špeciálny prístup?
Vy idete hovoriť o tom, že my sme boli mafia?! Mafia ste vy, páni, a veľká!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Fico, škoda, že ste váš prejav museli adresovať prázdnym poslaneckým laviciam, najmä tým koaličným a najmä tým napravo odo mňa, pretože všetci títo pročkovci by si to mali vypočuť a mali by si povinne aj prečítať ten rozhovor bývalého šéfa NAKY pána Zuriana, ktorý len potvrdzuje to, čo tu už bolo povedané, že ich šéf Igor Matovič je hlava organizovanej skupiny a je zodpovedný za tieto politické čistky a za tieto politické objednávky.
Pretože Igor Matovič a celá táto vláda zlyhala vo všetkom, na čo siahli. Vy ste absolútne nezvládli pandémiu, boli sme najhorší na svete. Nedokázali ste pomôcť ľuďom, nedokázali ste pomôcť ekonomike. Jediné, čo po vás zostalo, je spálená zem. A tak jediné, čo viete robiť, je plniť to pexeso Remišovej. Ale nie na základe dôkazov a faktov, nie na základe práva na spravodlivý proces súdny, na základe skupinky vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry. A to vám hovorí bývalý šéf NAKY, ktorý pri tom bol, ktorý to všetko videl.
A ja sa pýtam, keď má platiť, padni, komu padni, prečo tu dnes nie je pán Mikulec, prečo nie je na NAKE, prečo už nevypovedá, keď sú to také vážne obvinenia ďalšieho kajúcnika pána Čecha? To vám dnes nevadí? Dnes nejdete protestovať pred ministerstvo vnútra? Hlasovacie automaty Igora Matoviča, to jediné ste.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:49 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Fico mal veľmi dobré vystúpenie, presne to zhodnotil, poukázal na závažné veci. Je, áno, dôvod odvolať Igora Matoviča. Vrátil by som sa k niektorým.
Veľmi ma zaujal ten vzťah Matovič – Makó, vážení kolegovia, kolegyne, to neni len tak. Ak sú dôkazy, že Makó sa stretával s Matovičom už počas vlády vašej, to znamená, že už tam mohlo dochádzať k nejakým dohodám a korupčnému konaniu. A prečo sa to nevyšetruje?
Ja by som bol veľmi rád, keby sme si tú prestávku urobili a tá správa sa tu prečítala. Máme to právo vedieť. Ak sa máme rozhodovať a hlasovať správne, ja si myslím, že keď dáme všeobecným súhlasom, že nikto nemôže normálny byť proti tomu, aby sme sa tu dozvedeli informácie a už ako s tým naložíme, je naša vec.
Viete, vyhrážky opozíciou, áno, musím s vami súhlasiť. Len oni to tu hovoria, že my sa vyhrážame polícii, len my sa vyhrážame polícii. Ja som nepočul nikoho sa vyhrážať v tejto sále polícii, ale veľa vládnych poslancov alebo vládnych predstaviteľov, ministrov, dokonca aj bývalého premiéra som počul, ako sa vyhráža opozícii NAKOU zo Žiliny a podobne.
A, páni, ak to chceme takto ťahať ďalej, tak tu taká nevraživosť vznikne, že ani ďalšie a ďalšie volebné obdobie sa to nenapraví a už to nezastaví nikto. Tak mali by sme tohto blázna stopnúť čím skôr. Je to aj vo vašom záujme, tak isto ako v záujme všetkých Slovákov, lebo, ako niekto z vás tu povedal, 90 % Slovákov ho neznáša, ja neviem, či by sa on dokázal sám prejsť dneska po ulici.
A spomenul ste aj Klimenta. Ale vyjadrenie Klimenta, že ak ho zvolíme za generálneho prokurátora, že zavre aj vlastnú mamu, keď mu prikážeme, hovorí za všetko. Tak sa nečudujme, ako tento Kliment rozhoduje.
A ešte jedna vec. My sme tu takisto v plnej zostave okrem doktora Urbana, ktorému zomrel otec, preto ho ospravedlňujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:50 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Fico, niekedy uvažujem, že aká je téma tejto schôdze, lebo to, čo zaznievalo z vašich úst, išlo teda rôznymi smermi. Vidím tu nejakú ambíciu robiť z Národnej rady súdny tribunál.
Čo sa týka všetkých tých prepojení, ktoré popisujete a aj vaši kolegovia z vašej vlastne dcérskej strany, tak mne to pripadá naozaj veľmi, veľmi silné. Ako mám pocit takého naozaj veľkého obdivu voči Igorovi Matovičovi, lebo pokiaľ je naozaj schopný takýmto spôsobom manipulovať orgány činné v trestnom konaní a všetky ministerstvá a všetko, tak klobúk dole. Ja si osobne myslím, že, že takýto omnipotentný je iba Boh.
Hovoríte, že neviete o žiadnej pomoci. Možno, pán poslanec Fico, keby ste tu sedávali a počúvali, tak by ste aj vedeli, že tej pomoci v oblasti zdravotníctva napríklad bolo 451 mil., v oblasti dopravy 179 mil., ministerstvo práce 143 a tak ďalej. Čiže tam tej pomoci odišlo dosť veľa.
A na margo, na margo možno toho mafiánstva, tak by som len tak pripomenula pani Troškovú, ktorá slúžila ako spojka s Ndranghetou a vy ste jej osobne zabezpečil exkurzie na lukratívne diplomatické rokovania. Čiže potom sa ani nečudujem tým fantáziám, ktoré tu rozvíjate.
A ešte by som na margo toho, v akom stave bol tento štát a čo by ste mali vnímať, povedala toľko, že vám sa darili všetky tunely okrem toho Višňového. Čiže myslím si, že tieto, tieto vaše slová nemajú váhu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:52 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda Fico povedal, že sa kriminalizuje opozícia. Ja tvrdím, že SMER sa kriminalizoval už v komunálnych voľbách, a to preto, aby ste si tam vlastne dosadili svojich nominantov. A poviem príklad. Poviem test Fico, Vaľová, možná test Makó.
Keď v Humennom Transparency International napadlo stavbu strechy zimného štadióna za 480-tisíc, stalo sa to, že miestny podnikateľ nebol zapísaný v zozname poskytovateľov služieb pre verejný sektor za 480-tisíc, tak ÚVO naparilo Humennému pokutu a, samozrejme, tvrdilo, že tento, tento, tento... (Rečníčka, otočiac sa dozadu, žiada o nevyrušovanie.) Môžem poprosiť?
A napokon potvrdilo (zaznenie gongu), že tento, ten človek alebo táto firma, ktorá robila túto zákazku, mala byť vyradená z verejného obstarávania.
Čo sa stalo firme LAMA? Firma LAMA urobila to isté, ale dostala zákazku za 10 mil. Takisto ako firma v Humennom sa zapísala do registra poskytovateľov a čo sa stalo? Všetko je v poriadku! Čiže test Vaľová, keď bola primátorka Vaľová a pán Beblavý to udal cez Transparency, vtedy to bolo v poriadku, že nemohol sa zapísať do registra miestny podnikateľ z eseročky, ale firma LAMA sa môže zapísať a na tlačovke sa dopočujem, ako vehementne redaktorky obhajujú – a čo? Však on sa tam potom zapísal, všetko je v poriadku!
Ako je možné, vážení? Veď ten zákon sme tu schvaľovali. Veď zákon sa nezmenil! Ale viete, ako je to možné? Zmenila sa vláda. Teraz je všetko možné. To, čo kedysi v zákone nebolo možné, za čo sme dostávali pokuty, za čo boli vyradzovaní ľudia, teda zo zákaziek, dneska firma LAMA za 10 mil. je úplne v pohode, je to v poriadku, zapísala sa, aj keď to zákon nedovoľuje. Lebo ja som to prežila takéto. Zákon nedovoľuje sa zapísať do registra obstarávateľov, ale zmenila sa vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:54 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video