3. schôdza

24.3.2020 - 25.3.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:24 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, na jednej strane ja si uvedomujem, že situácia je vážna. Ja si myslím, že nemali by sme tu politikárčiť, ale riešiť danú problematiku.
Čo sa týka, čo sa týka toho, ja by som sa chcel pani ministerky opýtať: Prosím vás, kde okrem Singapuru, Taiwanu, to, čo tu počúvam, je to zavedené v rámci Európskej únie? Či je to vôbec v súlade s európskou legislatívou, lebo ja tu mám rôzne správy od rôznych právnikov, tých názorov, ja nie som právnik, ale tých právnych názorov je určite veľa a skutočne by som chcel vedieť, či toto je v súlade. Tak ako už bolo povedané, tu sa bavíme o prevádzkových údajoch, nielen lokalizačných údajoch, bavíme sa o osobných údajoch komunikujúcich strán, čiže to nie je len o tom, že niekto zisťuje, či náhodou niekto bol v Taliansku a že mu príde esemeska, že prosím vás, potom sa prihláste do karantény, ale viete, sledovať, sledovať aj, o čom komunikujú dané strany? To myslím, že ste pichli do osieho hniezda, toto nie je len také, taký, taký nejaký zákonik, ktorý by sme mali prejsť, lebo chceme ochrániť ľudí.
Chcem upozorniť, že dnes, to, čo povedal aj jeden z kolegov, ale budem reagovať na pána poslanca, že ľudia si dnes telefonujú dlhohodinové rozhovory. To sú intímne rozhovory, povedzme si otvorene, dnes sa ľudia bavia cez telefóny o veciach, ktoré si hovoria iba na štyri oči. A toto všetko vy chcete mať pod kontrolou, odpočúvať a prípadne mať informácie alebo teda Úrad verejného zdravotníctva k takýmto, takýmto údajom? Ja nemám nič proti tomu, ochráňme ľudí, ale nastavme to tak, aby sme nenarušovali základné práva ľudí. Myslím, že to je najdôležitejšie na tomto. A urobte to tak, aby to bolo tak, aby to neohrozovalo práva ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:12 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:14

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kuffa, veľmi dobre si spomenul veci z tohoto zákona a mňa zaujíma, ak by potom aj pani ministerka alebo pán, pán spravodajca, prečo vlastne máme skúmať všetky dáta. Veď predsa, ja by som aj súhlasil s tým, ak niekto má, je pozitívne testovaný na koronavírus, ak mu bola uložená karanténa, dobre, nemám problém s týmto, žeby sa tento človek monitoroval, ale v podstate iba jeho pohyb, nie odpočúvať hovory, nie sledovať jeho dáta na internete a tak ďalej.
Ďalej pán poslanec Kuffa veľmi dobre spomenul, čo s ľuďmi, ktorí nemajú telefón.
Ďalšiu otázku mám, predstavte si, že som monitorovaný, nechám telefón doma a idem vonku. Veď ľudia sa veľmi rýchlo vynájdu.
Ďalšiu otázku mám, čo ak, pani ministerka, vlastne keď niekto by podal ústavnú sťažnosť na tento zákon, že je veľmi, je veľký zásah do jeho, jeho ľudských práv, ako by to asi dopadlo. A ja v tomto vidím veľmi ľahkú situáciu zmierniť tento zákon, tak ako povedal pán spravodajca Dostál, monitorovať identifikovaných ľudí, neni s týmto problém, ale monitorovať iba ich pohyb.
A po ďalšie, môže vláda vyhlásiť mimoriadny stav a je to vy-ba-ve-né a nemusíme tu o tom vôbec rokovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:14 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som chcel reagovať na pána poslanca Kuffu aj pána Mazureka, ktorí spomínali o tom, že sa tu bude šíriť, že teda Úrad verejného zdravotníctva bude poznať obsah e-mailov a správ a hovorov. To nie je pravda. Podľa toho návrhu, ktorý je predložený, sa týka iba § 63 1b až d, netýka sa § 1, teda 63 ods. 1a, obsahu prenášaných správ. Takže ten príbeh bol síce pekný, ale chápem, že ste si ho nechceli pokaziť pravdou, ale tak faktom je, že nebude predmetom tejto úpravy obsah prenášaných správ.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:15 hod.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kuffa, čo ste predviedli, je nebezpečný náboženský fanatizmus a nič iné. Vy hovoríte, že nikto nezomrie na koronu? Veď vo svete zomrelo doteraz 16 365 mŕtvych, to všetci boli čo? Alebo keď možno boli len neveriaci, to je v poriadku, keď tí umierajú? 267 840 ľudí bolo potvrdených prípadov. Potvrdený prípad nie sú, nie; korona nie je nebezpečná len pre tých, ktorí zomreli, ale aj pre tých, ktorí ju prekonajú, pretože korona spôsobuje tzv. fibrózu pľúc. Vám sa neokysličuje krv, keď to máte. Tam, tam prichádza k fatálnym dôsledkom, človek nie je okysličený, má vážne problémy doživotne. Šesťsto ľudí denne, vyše 600 ľudí v Taliansku zomrie. Ako to, že, že nikto nezomrie?
A čo sa týka kostolov, veď to je ideálne miesto na množenie koronavírusu. Veď si zoberte sväteničky, spoločné modlitebné knižky v kostoloch, ružence, znak pokoja podaním rúk, spoveď, hostia, veľa ľudí na jednom mieste, toto všetko len podporuje množenie toho vírusu. Ja by som vás chcela veľmi pekne poprosiť, aby sme akože naozaj boli vecní, našu krajinu nezachráni Pán Boh. Keby ju chcel zachraňovať, tak by tú koronu nemáme. Našu krajinu si aj našich ľudí si musíme chrániť sami a začnime podporou tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:16 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, máte absolútnu pravdu, že asi najväčšou časovanou bombou na Slovensku je v súčasnosti tento parlament, pretože sme asi najväčším verejným zhromaždením, aký, aké v súčasnosti sa stretlo v našej krajine, v našom štáte. Ja preto v tomto kontexte nerozumiem rozhodnutiu predsedu Národnej rady, že nechal pokračovať v tejto schôdzi po informáciách, že pán poslanec Baránik z SaS je podozrivý, že by mohol byť nakazený koronavírusom. Nerozumiem, prečo nepadlo racionálne rozhodnutie a sme nenechali testovať pána Baránika a Národná rada sa mala zísť až potom, čo by sme poznali výsledok toho testu. Nerozumiem, ale dobre, pretože vyzývame všetkých občanov na zodpovednosť, ale sami my sa nesprávame zodpovedne. A teraz to nehovorím len kvôli nám, ale aj kvôli ľuďom, medzi ktorých sa vlastne o chvíľu rozídeme. A namiesto toho prijímame úplne nezmyselné zákony, nezodpovedné zákony, pretože ešte by som chápal, že potrebujeme lokalizovať ľudí, ktorí sa nesprávajú tak, ako sa správať majú, ale už naozaj nerozumiem tomu, prečo aj musíme vedieť, s kým telefonovali, s kým sa bavili. Vy pravičiari to asi máte tak v krvi, pretože ešte v predchádzajúcich volebných obdobiach sme tu mali tzv. pána Galka, teraz sme ho vyprevadili z parlamentu, a opäť idete urobiť to isté čo on. Monitorovať ľudí len pod záštitou nejakého vyššieho verejného záujmu.
Prosím vás, nerobte to, dohodnime sa a dajme nejaké pozmeňujúce návrhy, urobme iba to, čo máme, ale nechcite, aby sa tzv. vaša demokratická opozícia hneď nejakým ústavným valcom zmenila na eštebácku koalíciu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:18 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení kolegovia, chápem, že keď poviete, že sa ide špehovať, tak je to silná emócia. A to, čo mnohí robia, je, že pracujete s emóciou ľudí a vyvolávaním strachu. Len pozor, aby ste v zápale emócie neprestrelili nedávny pokus poslancov z ĽSNS hodiť vírus na migrantov. Nevyšiel úplne asi podľa ich predstáv, pretože zakrátko zistili, že na Slovensko sa v skutočnosti vracajú Slováci pracujúci zo zahraničia. Ale ak tu mienite pokračovať, tak v poriadku, je to vaše právo. Je skutočne zaujímavé sledovať, ako mnohí, ktorí teraz návrh kritizujú, pravidelne na sociálnych sieťach obhajujú totalitné režimy, aké sú skvelé, pretože si úžasne s vírusom poradili, ale ak príde naša krajina s návrhom na zaznamenávania, a teraz pozor, lokalizačných služieb, lokalizácie telefónu, tak sa idete postaviť na hlavu, ako ideme ničiť slobodu.
A teraz to podstatné, keďže niektorí tu už citovali najznámejšie osobnosti o tom, ako si ideme podkopávať slobodu. Ja sa pýtam, slobodu koho alebo čoho. Vášho mobilného telefónu? Tu sa niekto rodí s mobilom v žalúdku? Ak sa chcete slobodne pohybovať, necháte predsa mobil na poličke. Ale ja chápem snahu ministerstva spravodlivosti, že aj táto možnosť pomôže zachytiť čo najviac prípadov, keď ľudia porušujú karanténu, a to aj formou lokalizačných služieb.
Ešte raz, lokalizačné služby, to je to, čo dnes robia desiatky aplikácií, ktoré máte nainštalované v telefóne a sledujú vašu polohu. A tak ako si môžte vypnúť tieto lokalizačné služby vo vašom telefóne, tak sa vypne aj účinnosť tohto zákona hneď, ako sa skončí mimoriadna situácia. Máte to napísané v tom zákone, neviem, či ste si to prečítali v tom návrhu, a rovno je tam aj vymedzené, kto a za akých okolností môže tieto údaje zbierať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:20 hod.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja súhlasím v jednej veci, že zákon v bode 4 sa minie účinku. Máme tu ľudí, ktorí úmyselne prechádzajú zelenú hranicu, úmyselne, aby sa vyhli karanténe. Keď ľudia dokážu toto spraviť, tak je najmenej pre nich nahať si telefón doma a pokračovať v tom, čo robia. Takže môžme my sledovať, koho chceme. Budeme sledovať slušných ľudí, ale tí, čo dennodenne aj v tejto chvíli prechádzajú zelenou hranicou z Maďarska, z Poľska je to už ťažšie, tak to nerobia kvôli tomu, aby sa sem dostali, ale aby sa vyhli karanténe. A keď teraz zistia, že sa nevyhnú, ak nenahajú telefón doma, tak čo spravia ako prvé? Nahajú si ten telefón doma a tak sa vyhnú. Tak si myslím, že v bode 4 sa zákon minie účinku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:22 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán podpredseda.
Vážený pán poslanec Kuffa, ja sa opriem vlastne o to isté, čo aj Erik Tomáš predo mnou, že tento parlament je časovaná bomba. No nielen tento parlament, ale vyzerá, že to bude možno aj Úrad vlády a možno to bude aj celý ústredný krízový štáb. Niekto tu pred chvíľou obvinil pána poslanca Vážneho, že nehovoril pravdu o pánovi poslancovi Baránikovi, tak ja vám prečítam vyjadrenie pána poslanca Baránika k jeho situácii, a to bolo 15.47 hod. na denníku SME. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Mali by ste reagovať na predrečníka, pán poslanec.

Saloň, Marián, poslanec NR SR
Ja reagujem, reagujem na tú časovanú bombu. Ďakujem pekne za upozornenie. "U člena mojej rodiny sa prejavuje neobvyklý symptóm, ktorý je podľa niektorých textov možno spájať s koronavírusom," povedal Baránik pre SME. Poslanec, počúvajte dobre, poslanec sa zúčastnil na piatkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu v čase, keď člen jeho rodiny musel absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia.
Pani poslankyňa Cigániková, počúvajte dobre, sa zúčastnil parlamentu, kedy mal doma dcéru v karanténe! Z toho vyplýva, že v tej karanténe mal byť aj on! A ak sa náhodou, nedajbože, potvrdí pozitívny nález v jeho prípade, tak potom začnime rozmýšľať, čo sa bude diať. A presne na takýchto by mal byť tento zákon ušitý, ako je tento príklad, že poslanec Národnej rady, ktorý má vedome doma dcéru v karanténe, dôjde na rokovanie Národnej rady. Tak toto je ale vrcholne nezodpovedné a v tomto určite ideme všetci príkladom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:22 hod.

Ing.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, panie poslankyne a páni poslanci, takisto sa prikláňam, že ak je predložený nejaký zákon v tomto čase, tak by mal riešiť základné problémy života ľudí a to, čo potrebujeme riešiť okamžite. Ako možno je, prebehlo tu veľa diskusie, či sledovanie ľudí je tou najdôležitejšou vecou práve pri riešeniach koronavírusu, ale nevravím, že sledovanie, ale ich údajov, ktoré tam dávajú, tak asi nie, si povedzme rovno, že niektoré veci sú tuná nesprávne.
Ja ako predstaviteľ samosprávy práve sa chcem vrátiť k čl. I a § 5, kde sa venuje, pojednáva o právnických osobách a podľa občianskeho, obchodného práva. A teraz sa spýtam: Samospráva, ako má teraz konať samospráva? To sú tí ľudia, ktorí dennodenne sú v priamej línii, v prvej línii v boji práve proti koronavírusu. A my máme povinnosť raz za tri mesiace zasadať a zasadnutia majú prebehnúť v zbore. To je také niečo, ako my sa teraz stretávame. A teraz ja sa pýtam, v čase týchto situácií ako má prebehnúť toto zastupiteľstvo, kde tento paragraf pojednáva len o obchodných spoločnostiach, kde je možné per rollam hlasovanie, a obchodných spoločnostiach podľa občianskeho a obchodného práva. Čiže nie je umožnené vôbec ani týmto samosprávam, aby mohli vykonávať svoju činnosť. A tuná to nie je pojednávané.
To znamená, ak je niečo predložené, tak malo by pojednávať o veciach, aby sa zlepšil život aj v čase núdze alebo krízy. A možno to je tá otázka, že prečo tomuto sa nevenujeme, ale venujeme sa práve otázkam, lebo vláda sa venuje otázkam možno uchovávania prevádzkových údajov o tých, ktorí používajú mobilné telefóny, alebo svoju polohu. Teraz je tu práve taká, také možno, čo my potrebujeme veľmi rýchle preriešiť a neriešime to tuná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:24 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcel by som upozorniť na slová premiéra Matoviča. Zopakujem ich pre tých, ktorí tu hovoria o sledovaní hovorov, esemesiek a tak ďalej a tak ďalej: "Nepotrebujeme sledovať, kto komu telefonuje, čo telefonuje a aké správy si posiela. Jedinou informáciou, ktorú bude štát zaujímať, bude, kde sa nakazený človek predtým pohyboval. A preto by sa mali monitorovať aj zdraví ľudia, lebo nikdy nevieme, kedy sa zistí, že kto bol nakazený a s kým sa stretol. V Čechách tento systém už pomaličky začína fungovať. Dajme si ruku na srdce a prestaňme ľudí klamať a zavádzať len kvôli tomu, aby sme mohli vystúpiť v nejakej televízii, aby ľudia o nás vedeli."
Ďakujem krásne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:26 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video