5. schôdza

7.4.2020 - 7.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:20 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:54

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Počuli sme to na, počuli sme tu na pána poslanca Kuffu množstvo pripomienok, ja naopak sa prikláňam k jeho názoru a chcel by som vyzvať ministra životného prostredia, aby skutočne zvážil, ak chce pomôcť tejto republike, to sa rovná, aby boli sklenené fľaše, a poviem prečo.
Aj z vašich, aj z faktických poznámok na pána Kuffu vyplýva, že ten plast je škodlivý. V exkluzívnej každej reštaurácii pijete vodu zo sklenenej fľaše, ale obyčajní ľudia ju pijú z umelej fľaše, poviem to ľudovo. Je pravda, skúste si pozrieť na umelú fľašu, koľko tá voda bola naplnená, a zistíte, že niekedy je to niekoľko mesiacov, a vy tu sa stále vyhovárate na koronavírus, čiže vyzývam pána ministra životného prostredia, keďže ho poznám, ako kritizoval bývalú vládu, nech sa týmto zaoberá, a pime kvalitnú vodu, máme kvalitnú vodu, ale aj z kvalitných fliaš.
Druhá vec, keďže gestorský výbor bol pre pôdohospodárstvo, má pán poslanec Kuffa absolútnu pravdu, pozrite si na to, celé Slovensko je a bude žlté. Žlté od repky olejky. Pritom sme mali kvalitné potraviny, mali sme všetko, a keďže prišla táto situácia koronavíru, tak asi sa bude treba vrátiť k riadnemu hospodárstvu a k riadnej výžive tohto obyvateľstva Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 14:54 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. K pánu Drdulovi chcem toľko povedať, ja nebudem hovoriť to, čo vy chcete počuť, predsedajúci vás aj dostal do obliga, keď životné prostredie veľmi úzko súvisí s poľnohospodárstvom, hej, a ono kedysi tieto ministerstvá z..., v podstate ministerstvo životného prostredia samostatné ako také nebolo. (Ruch v sále.)
Chcem znova zdôrazniť fakt a to je ten a stojím si za ním, aby sme pitnú vodu nečapovali do plastových fliaš. My tú pitnú vodu máme v domácnostiach a argumentovať tým, však je dopyt, veď a potom načo tuná rokujeme a načo tuná tieto veci tu riešime, to sme vôbec naozaj mohli tuná ušetriť ten čas a, a nebyť tuná. Adresujem to hlavne pani Kaveckej, načo sa prihlásila s faktickou poznámkou. Dve minúty alebo minútu a pol načo nás zdržiavala? (Ruch a smiech v sále.) To je presne to isté.
A k pánu Valockému, presne tak pochopil to posolstvo, ktoré som povedal, lebo v luxusných reštauráciách pijeme, keď idete do normálnej ako reštaurácie, dajú vám fľaštičku, krásnu fľaštičku nápoja v sklenenej fľaši. Nie je to len voda, ale sú to aj ostatné nápoje. My dnes vieme tie nápoje baliť aj do kartónových krabíc bez toho, že by sme zaťažovali životné prostredie, vieme sa zariadiť takto, a aby sme tú vodu nebalili do tých plastových fliaš. Ja som povedal, že tie deoxíny sa uvoľňujú do všetkých nápojov, pretože veľakrát tými skladmi, ktoré sú, ktoré sú naliate alebo skladované v tých plastových fľašiach, lebo veľakrát na nich svieti slnko a prechádza to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 14:56 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:58

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pochopil som, že pán Kuffa je už súčasťou nového urbárneho folklóru parlamentu, blahoželám vám k tomu. Samozrejme, že by som sa podobne ako vy na tom trochu pousmial, keď si kladie otázku, že ako poriešiť názvy niektorých produktov stolových vôd, tak to je naozaj toto to pravé miesto. Predsa ale, keďže využil Národnú radu na šírenie nepravdivej zvesti o škodlivosti PET fliaš, a chcel by som to naozaj dať na pravú mieru.
Takíto odborníci na životné prostredie sa opierajú zrejme o názory Zem a Vek a šibnutých webov, ale názory hlavného hygienika Slovenskej republiky, ako aj vedeckých kapacít sú proste iné. Toto je hlásanie bludov a odpustite mi, pán poslanec, nijak inak sa to nedá nazvať a zbytočné vymýšľanie strašidiel na ľudí. PET fľaše budú tiež zálohované a práve o takom zákone aj teraz rozprávame a mnohé sklenené fľaše už sú zálohované, ako viete, lebo sa takzvane berú v tých obchodoch. Takisto nerozumiem s vašou sentenciou, kde ste si sťažovali na minuloročné rokovania vlády a parlamentu, to bol možno nejaký preklep. S jedným ale súhlasím. A to, to chcem, aby som nebol taký negativistický, a s tým vaším výkrikom, že, že načo baliť vodu. Súhlasím, nebaľme vodu, ak vás kolegovia uvidia piť tie minerálky, jak sa aj tu predávajú, tak vám to iste pripomenú. A pre vašu informáciu v tých lepších hoteloch sa predávajú sklenené minerálky preto, lebo tie hotely signalizujú ohľaduplnosť k životnému prostrediu, pretože nechcú používať umelé hmoty, ktoré by prípadne neboli recyklované alebo by ešte nie sú vratné. Uisťujem vás, že nemá to žiadny hygienický dôvod a minerálna voda z plastových obalov je rovnako zdravá ako zo sklenených.
A ešte jednu poznámku. Dámy a páni, vlády v Slovenskej republike naozaj za uplynulých 30 rokov veľa vecí nerobili, veľa vecí zanedbali. Mohli by sme tu celé dni rozprávať. Aj odpadové hospodárstvo meníme len pod tlakom požiadaviek Európskej únie. Mal pravdu pán poslanec, že nie sme na tom tak zle, že by tu všade lietali PET fľaše, ľudia recyklujú prinajmenej okolo 38 % zmesového odpadu a ja verím, že dosiahneme za toto volebné obdobie aspoň tú päťdesiatku-šesťdesiatku. Nie sme na tom tak zle, ale vlády za tých 30 rokov mnoho vecí aj v ekológii zanedbali, zanedbali aj v iných oblastiach.
Dámy a páni, ale tá súčasná vláda je naozaj v bezprecedentnej situácii. Ešte nikdy tu nebol problém, ktorého dĺžku trvania ani hĺbku nevie nikto odhadnúť. Nevie to odhadnúť domáci odborníci ani zahraniční. Uvedomme si, že naozaj sú toto opatrenia robené v krátkom časovom strese za pár týždňov po voľbách, kedy za normálnych okolností by vláda mala svojich 100 dní a mohla by si chystať vládne vyhlásenie, a nie ratovať krajinu pred vírusom, ktorý nám ohrozuje zdravie a životy ľudí. Čiže toto je naozaj bezprecedentný okamih, vy ste, parlament, v rúškach a tieto fotografie vojdú do dejín, ja si cením každého z vás, ktorý tu netára sprostosti, ale uvedomuje si, že sme teraz zodpovední za niečo viac, než sú to stranícke prekáračky, alebo teda, nedajboh, šírenie sprisahaneckých hlúpostí o tom, ako tu niekto otravuje verejnosť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2020 o 14:58 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, aj táto debata dokazuje, že, že toto nemá nič s koronavírusom, proste pretláčate si tu veci, ktoré sú absolútne okrem tých lehôt, plastové fľaše si, tu si riešite svoje parciálne problémy, ktoré si na ministerstve potrebujete vyriešiť, a preto, ak chcete byť vecný, tak sa chcem spýtať ako podpredseda výboru pre hospodárske záležitosti, z akého dôvodu hospodársky výbor nedostal na posudzovanie tento zákon. Keď sme o tom hlasovali, tak koaliční poslanci unisono to odmietli. Myslím si, keď som to v prvom čítaní tak pochopil, že ekonomické dopady sú jasné, s ekonomickými dôvodmi ste to odôvodňovali, že prečo by sme mali prijať tieto zmeny, pretože nie sú pripravení výrobcovia, nie sú pripravení predajcovia a neviem kto všetko, a potom to nedáte do hospodárskeho výboru.
Takže myslím si, že nemusíte to po..., tuná ponižovať druhých poslancov, každý má právo si tu vyjadriť svoj názor, to znamená, nemusí sa vám páčiť štýl pána Kuffu, tak ako nám sa nemusí páčiť váš štýl a podobne, a myslím si, že strpte každému dve minúty, ktoré tu má právo, alebo desať minút, ktoré má právo za, za kecpultom povedať, takže toto nekomentujte, ale skôr by ma zaujímalo, z akého dôvodu sme nedostali na posudzovanie túto vec do hospodárskeho výboru, keď teda sa tu všetci oháňate tými škodami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:03 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Počkám, až pán minister ma bude počuť. Prosím, čas. Poprosím si nové dve minúty.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Dajte čas pánovi Valockému.

Valocký, Jozef, poslanec NR SR
Dobre, ďakujem pekne. Pán minister, ja si vás pamätám, keď ste vždy hovoril, že treba byť slušný, treba posudzovať veci tak, ako sa majú, a teraz vlastne, keď ste vystúpil a ste kvázi osočoval poslanca Kuffu, že ste povedal, že šíri poplašnú správu, že sú to bludy a tak ďalej, no tak vy ako odborník a pravdepodobne na životné prostredie a na všetko od tribún po, po, ja neviem, diskotéky, tak pravdepodobne budete aj zodpovedný, ak vydržíte štyri roky, tak sa vás budeme pýtať v druhom-treťom roku, ako je to teda s tými fľašami, či sú teda tie z umelej hmoty, ja to tak pre ľudí poviem, lepšie, ako sú sklenené, a tak ďalej, čiže z tejto problematiky sa, pán minister, nevyzujete.
Hovorili ste v minulosti a vy ste bol ešte tak aj relatívne slušný ako opozičný poslanec, hovorili ste vždycky o kultúre. No vaša kultúra prejavu smerom k opozičnému poslancovi sa rovná nula a mínus desať na deviatu. Tak sa, prosím vás, spamätajte, lebo vy ani ministrom vždy nemusíte byť, a keď ste taký odborník, čo predpokladám, že asi ste, keď ste zobral životné prostredie, tak sa vás budeme na toto vždycky pýtať. Na sklené fľaše a umelé fľaše.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:04 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne tak, pán minister, vy si tu riešite svoje veci a tu ich zaobaľujete nie do PET fliaš, ale do návrhu zákona a, a tá etiketa je COVID-19. Toto sú veci, ktoré ste si mohli posunúť. Protirečili ste si vo vlastnom príspevku, dobre, ja to nebudem komentovať, ako vystupuje jeden minister, ale vy, pán Budaj, ste z toho folkló..., folklóru len nedávno vypadli ako jeden z hlavných protagonistov. Ja som vás tu počul, jak ste rozprávali o polievačke, že či chlapci budú polievať, alebo nebudú polievať na Veľkú noc, no toho roku, zdá sa, že tak príde na vaše slová, pozrite si to z archívu, nepozerajte na mňa tuná takto. No nebudú polievať, lebo bude, lebo je COVID-19. To je aká etiketa? Tú si dajte na svoje PET fľaše, ktoré tam máte.
A reštaurácie, ktoré berú ohľad na životné prostredie, tak podajú vám nápoj v sklenenej fľaši, aby vyslali také posolstvo smerom na verejnosť. Prečo my toto posolstvo nevy..., nevyšleme celá naša krajina, celý tento štát, že berieme ohľad na životné prostredie, a nečapujme nápoje a vodu do plastových fliaš?! Pitnú vodu baliť do fliaš je hriechom našej krajiny, a to v tom zmysle, že, vďakabohu, my keď ešte ideme aj do prírodu vonku, a mohli by ste to vedieť ako minister životného prostredia, prejdite sa tam, máme ešte studničky také, z ktorých sa môžme voľne napiť vodu. Vo vodovodoch nám tečie pitná voda. Načo my ju balíme ešte do nejakých PET fliaš a vyrábame tuná odpad a potom sa tvárime, koľko ton odpadu, pán minister, sme vyseparovali? My neprodukujme odpad, je to najekologickejšie a najlepšie riešenie, ako triediť odpad. Nevyrábať ho.
Vodu, ktorú sa napijete, jednoducho máte vo vodovodu a nepotrebujete do nijakých fliaš ich dávať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:06 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:09

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, toto vystúpenie chcem venovať pánovi Kuffovi. (Smiech v sále.) Tešil sa na mňa, kedy vystúpim, spýtal sa ma (povedané so smiechom), kedy vystúpim.
Teraz vážne. Prosím, toto vystúpenie moje bude venované špeciálne životnému prostrediu a tomuto zákonu, pretože osem rokov som ako poslanec obecného zastupiteľstva v mojej rodnej obci mal na starosti životné prostredie. Poprosím, môžte poprosiť, aby nekomentovali, že som odborník. Prosím vás veľmi pekne. Môžem vás poprosiť? Pán Suja, môžem vás poprosiť?
Ďakujem. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan podpredseda NR SR
Páni poslanci. Páni poslanci, ukľudnite sa.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Môžte mi vrátiť čas? (Reakcia z pléna.) Môžte mi vrátiť čas, prosím vás?
(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Vráťte čas pánovi poslancovi.
A prosím, kľud v sále.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
A, pán Kotleba, ja vám netykám, netykajte mi, prosím vás. Dobre? Ďakujem.
Ešte raz. Osem rokov som robil poslanca, ktorý má na starosti životné prostredie. To, čo tu dvanásť rokov robila vláda SMER-u v životnom prostredí, bola katastrofa. Žiadne zákony, ktoré by naozaj to životné prostredie nejakým spôsobom zlepšovali, nebolo, nebolo, nebolo tu naozaj nič. Nič. Tie samosprávy sa opierali sami o seba, pomáhali si sami sebe.
Áno, problém obrovský sú, sú fľaše umelohmotné, ktoré vyhadzujú nezodpovední občania, obrovské problémy, sami dobre viete, ako v osadách končia tento, ako končí tento odpad. Tie osady sú pri potokoch a pri riekach. Toto všetko, všetko splavujú naše vody a ide to svojím spôsobom s Božou pomocou tam, kde to nemá ísť. Zákony, ktoré teraz pripravuje táto vláda, nechcú poškodiť Slovensku, práve naopak.
A to, že sa oháňate, milí smeráci a kotlebovci, koronavírusom a že hovoríte, že táto vláda zakrýva za koronavírus svoje kšefty, je také bohapusté klamstvo a taká, taký politický marketing, ktorý tu od začiatku predvádzate. Už som to tu dnes hovoril, vy, prihlási sa jeden poslanec kotlebovský a druhí mu robia ňuňuňu-ňuňuňu. Žiadne riešenia, nič! Nič! A pomoc, rozprávate o pomoci a nič nerobíte, nič iné, len politicky tu robíte z tejto vlády zlodejov. A ešte nič neurobila, táto vláda za 12 alebo 13 dní urobila viac ako Fico za celé obdobie. Všetci dobre vieme, čo sa tu dialo, ako sa kšeftovalo. A ešte sa a ešte sa stále kšeftuje, ešte pohrobkovia SMER-u robia zle, stále robia zle! A všetci to vieme! A čo robí, čo robí opozícia?! Čo robí Fico? Spravia si tlačovku, kde všetko je zlé. Všetko je zlé. Fico mal 100 dní, mal 100 dní na to. Koľko má Matovič? 100 minút? A robíte z nás idiotov, vysmievate sa?!
Ja som v živote nevidel také niečo, keď vystúpil kolega Šefčík, ako ste sa tu správali! Aké vulgarizmy ste púšťali, aké sprosté slová ste púšťali. Ja som osobne zažil na chodbe pána poslanca, ktorý mi nadával do odporných slov, a čo si to ja predstavujem. No ja mám svoj názor a ja si vyprosujem, aby ste sa ku mne takto správali. Ja sa k vám tak nesprávam. Táto vláda jednoznačne počas svojho pôsobenia naozaj sa snaží obmedziť dôsledky koronavírusu a nerobí, nerobí si kšefty, ale práve naopak, v týchto ťažkých podmienkach sa snaží zachrániť túto republiku a ľudí, ktorí to potrebujú. Vy tu rozprávate o tom, prihlásite sa, musíme zachrániť mladé rodiny, musíme zachrániť tých, zachráňme tých, zachráňme tých! No ako ich zachránime?! Dajte jedno riešenie! Pomôžte. A potom sa prihlási ďalší a povie: Tak to je správne, zachráňme rodiny, zachráňme rodiny! Robíte si politický marketing a videjká si potom dávate na Facebook a rozprávate, akí ste skvelí a fantastickí!
Ja chcem len povedať všetkým vám a ja vás prosím, prosím vás, ja som človek, ktorý založil spoločnosť, máme reštauráciu, ktorá tiež dáva do skla tieto, zariadenia triedime. Ja keď stadiaľto odídem, tak mám ísť kde, viem sa o seba postarať, ale keď sa na vás tu pozerám niektorých, tak tu robíte, viete čo, sednete, sedíte a rozprávate bludy len preto, aby ste ten plat skvelý, o ktorom rozprávate, dostali. Ale aby ste ten plat, ktorý ste dostali, ktorý máte skvelý, a aby ste sa ho vzdali, keď sa chcete vzdať, o všetkých, tak to nespravíte! To je také, farizejstvo! Neskutočné! Neskutočné! Tak to keď myslíte dobre, tak sa toho vzdajte.
Ja by som chcel naozaj úprimne podporiť nielen tento zákon, pretože pred voľbami sme všetci rozprávali o tom, ako majú občania právo sa zúčastňovať na rozhodovaní štátu, a ja som sa ako občan sem zapojil, ja nechcem byť politik, ja chcem byť verejný činiteľ, ktorý sa bude snažiť pomôcť tejto vláde svojím konaním. Nechcem kšeftovať, neprišiel som si tu robiť kšefty, neprišiel som rozdávať bagre svojim blízkym za jedno euro. Ale tento zákon jednoznačne aj teraz chce pomôcť občanom, aby sa zapojili do toho celého procesu.
Mne je ľúto, ak teda naozaj ste nedostali ten zákon, neviem, na prerokovanie, to, to, to mi je fakt ľúto, lebo proti tomu som, ja som za spravodlivosť a som za to, aby každý mal právo sa vyjadriť, ale vyjadrujte sa, prosím vás veľmi pekne, naozaj tak, ako, ako vám to káže svedomie, nie tak, ako vám to káže Robert Fico, ktorý sem príde. Ja keď ho vidím, ako tu rozhadzuje rukami, ako si z vás spravil svojich poslíčkov, to je katastrofa, neskutočná katastrofa! A takto tu to fungovalo 12 rokov. Robo porozdával svojim blízkym peniažky a blízki držia hubu a krok! Ale ja nemusím, ja som slobodný človek, nikdy som od tejto vlády nedostal nič, všetko som si urobil svojimi, svojimi rukami, nekšeftoval som v Čistom dni.
Takže vás chcem poprosiť naozaj o podporu tohto zákona, ktorý jednoznačne, ale jednoznačne chce pomôcť. A nielen tento zákon, ale všetky zákony, ktoré sú v tomto skrátenom legislatívnom konaní, nie sú proti Slovákom. Ani proti jednému Slovákovi. Aj mne ľudia píšu, ja mám naozaj stránku, ktorá má obrovskú sledovanosť, a píšu mi a prosia o pomoc, lebo nemajú tí ľudia možnosť, sú ľudia, ktorí boli dlhodobo na úradoch práce, sú tam ľudia, ktorí majú obrovské problémy, ale snažíme sa im pomôcť. Nielen, nielen slovami, ale snažíme sa im pomôcť naozaj skutkami a činmi a tým, čo sa tu deje. Ak ste si tak, ak si takto predstavujete to, tu ďalšie pôsobenie v parlamente, tak sa budem tešiť, pretože sa tu niektorí budú naozaj prihlasovať, budú si robiť politický marketing, budú klamať a budú si robiť tlačovky.
Ale ja chcem poprosiť vás všetkých doma, ktorí teraz pozeráte, ak je toto živé vysielanie, prosím vás, zamyslite sa nad tým, čo sa tu dvanásť rokov dialo. Kto vás dvanásť rokov okrádal, kto zarábal na všetkom, na každom jednom štátnom kšefte?! A toto, toto chcem, aby sa tu skončilo, aby tu naozaj konečne začali vládnuť občania, a nie aby sme boli sluhovia nejakej politickej strany!
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2020 o 15:09 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Pročko, doposiaľ som si myslel, že ste odborníkom na humor, ale vy tu sa prezentujete ako odborník na životné prostredie. No toto ma veľmi ako prekvapilo. A to, čo ste tu povedali, tak to posolstvo alebo to riešenie, problému životného prostredia vyzerá asi vaše, citujem: „ňuňuňu“, to je váš návrh riešenia, na životné prostredie. „Ňuňuňu“ - to bol aký prejav z vaše strany?
Povedali ste okrem iného: „Robíte z nás idiotov.“ Nikto z vás idiotov nerobí ani to nemusíme robiť, to posúdia iní a uvidíme čas, čo povie v danej veci.
„Dajte riešenia.“ Ja som jedno dal, nech sa stiahne návrh zákona z rokovania a nech sa pripraví normálny zákon, taký, aký má byť a prípadne aj v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva.
Ale keď vy sa len z toho smejete, ňuňuňu, viete, ja som pozorne vás počúval, že čo odborné poviete ako odborník na životné prostredie. No pre mňa ste to posolstvo zanechali, že riešiť životné prostredie ja asi, vašimi slovami, ňuňuňu.
„Kto vás okrádal na každom kšefte.“ No tak ako to súvisí s témou životného prostredia, keď tu teraz ste hovorili desať minút, všeličo možné ste rozprávali? Okrem toho, že ste zopakovali to, čo som povedal ja v rozprave, že tie potoky sú plné PET fliaš, áno, je to aj kolo osád tak, jak ste si, ste to povedali. Ale nielen tam v týchto potokoch, ale aj v šírom ďalekom chotári. Nemáme my takú čistú krajinu. Pozrite sa na susedné Švajčiarsko, ako má vyzerať čistá krajina.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:17 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán Pročko, tykali sme si, ale môžme si vykať. Takže kľudne ešte raz.
Pán Pročko, slabý herecký výkon, veľmi slabý. My nemusíme z vás robiť idiota, naozaj my nemusíme z vás robiť idiota. Vy ste sa tu prezentovali ako odborník na životné prostredie, lebo vo vašej rodnej obci mali ste na starosti životné prostredie ako poslanec a boli ste aj vo výbore.
Ja si dovolím tvrdiť, že 12 rokov som bol poslanec mestský alebo Vyššieho územného celku v Banskej Bystrici a mal som na starosti alebo spolupodieľal som sa na tvorbe územného plánu v časti životného prostredia, čo sa týka ťažby zlata a podobných vecí, čo sa, bolo v Banskobystrickom samosprávnom kraji, pomáhal som v boji proti bridlicovým plynom na východe a nedovolím si tvrdiť o sebe za tých 12 rokov, že som odborník na životné prostredie.
Z vášho vystúpenia som sa nič odborné nedozvedel. Ako za toto vystúpenie by ste sa mohli hanbiť, aj keby ste akokoľvek sa to snažil verbálne a neverbálne vystúpiť. Niekedy s Ďurom Mokrým ste mali oveľa lepšie vystúpenia. A ak chceme tu nejak na odbornej báze pokročiť, tak si myslím, že takýmito útokmi alebo takýmito divadelnými vystúpeniami, ako ste teraz predviedol, si myslím, že sa nedo..., nedôjdeme nikam.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:20 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ďakujem za slovo. No toto, toto, pán Ňuňuňu, vy ste si dovolili označiť osady a osadníkov za príčinu zamorenia riek plastami? Toto, toto. No neviem, čo by sa to stalo, keby som to urobil ja, už by som bol obvinený z rasizmu. A keby som to povedal na verejnosti či v rádiu, už by fungovala NAKA, Špecializovaný súd, Najvyšší súd a tak ďalej. Ale máte pravdu, ministrovi ste ale mal povedať, nech sa ide pozrieť na priehradu Ružín, zlepšili by ste ten nekvalitný výkon na ihrisku, na javisku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:21 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video