60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.3.2022 o 18:57 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďak... (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.) Ďakujem, pán predsedajúci. Vítam, že sa urobil kompromis a finančné prostriedky budú, sa pridelia všetkým organizáciám, Matici slovenskej, Csemadoku, a konečne sa schvália aj financie pre fond Kultminor, fond národnostných menšín, ktorý nemôže robiť svoje projekty, pretože nemá dostatočné financovanie. Verím, že všetci budú spokojní a všetci si budú u nás robiť aktivity, ktoré prispejú k národnému povedomiu a takisto budú pomáhať aj v oblasti kultúry národnostných menších.
Vďaka prostriedkom z Fondu národnostných menších sa v našej obci Chmeľnica uskutoční už 29. ročník Dní nemeckej kultúry 5. júna 2022, ktorý je zaujímavou medzinárodnou akciou karpatských Nemcov. Verím že Kultminor bude konečne fungovať tak, ako má, určite spravilo veľa chýb a ono závisí vždycky od ľudí, ktorí vedú tieto organizácie, a ja verím, že všetci si uvedomia, že skutočne tieto organizácie treba vrátiť tým myšlienkam, pre ktoré boli založené a pre ktoré vznikli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 18:41 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, opäť nepravda. Ani ja, ani nikto iný nepovedal, že treba zrušiť Maticu slovenskú. To, čo som povedal, že buď by som zrušil zákon o Matici slovenskej, nech Matica slovenská funguje ako trebárs občianske združenie, alebo by som ju teda odstrihol od štátneho financovania. To je rozdiel.
Tie tri zákony, naozaj to nie je, že tri strany jednej mince. Tvoj návrh zákona ide dať nejaké výsadné postavenie Csemadoku, tak ako ho má samostatným zákonom Matica slovenská, Fond na podporu kultúry národnostných menšín je otvorený finančnej podpore všetkých národnostných menšín a žiadna z tých menším ani žiadna z tých organizácií nedostáva tie peniaze automaticky len preto že existuje, tak ako ich dostáva Matica a tak ako ich, ak bude schválený tvoj návrh, bude dostávať Csemadok, ale na základe nejakých projektov, ktoré sú posúdené, a, a teda dostanú, dostanú financie.
Či Matica a Csemadok reprezentujú národný konzervativizmus a Fond na podporu kultúry národnostných menšín liberalizmus, no to mi príde také trochu úsmevné, lebo však ja neviem, či teda menšiny - okrem maďarskej - sú všetky liberálne, ale tak je to také zvláštne.
A to, za čo by som ja bol, aby sa vytvorili podmienky pre inštitucionálne financovanie aj iných menšín, ale to treba nastaviť nejaký systém, to nie, že nielenže dáme niekde 100-tisíc, to by sa muselo, muselo, muselo nejako zadefinovať, že komu na základe čoho, lebo, lebo nemá, nemá, nie sú prostriedky, aby každý dostal 100-tisíc alebo sa to rovnomerne rozložilo.
A existujú rovnako aj iné zdroje, aj verejné zdroje, z ktorých by napríklad mohli byť skôr financované, a predpokladám, že aj sú financované kultúrne aktivity národ... teda Matice slovenskej, je tu Fond na podporu umenia, samosprávne kraje, obce, vedecké granty. Tých možností je veľa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 18:43 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. György, je to tak, že tie inštitúcie historicky sú spojené skôr s národno-konzervatívnym priestorom. Môžme to napríklad vidieť, že takto pred rokom, ak si spomínate, neexistovala väčšia mediálna žumpa ako to, čo predviedla RTVS, keď, keď sa spovedalo na záchode pri tej slávnej relácii OTO, a to tu nikto nenapadol z tých, ktorí dnes čítajú kadejaké výseky. To proste, to, nič horšie ešte, lebo vysmievať sa niekomu z viery, tak to už je najväčší stupeň primitivizmu a to bolo na verejnoprávnej televízii. A odvtedy sa tá televízia posunula úplne niekde inde, takže mňa len vyrušuje, keď počúvame, že RTVS je nejaká verejnoprávna, no, žiaľ, má ten štatút. A práve preto to treba obmedziť na jeden kanál a de facto rozpustiť, lebo to, čo predvádzajú, to je jeden, to je absolútne subštandard.
No a práve preto ten druhý naratív, ktorý tu je, že nemala by vlastne byť dávaná nejaká hotovosť tej inštitúcii, že nech sa uchádza každý, každý rok. No a o to ide, pretože, pretože tí, ktorí častokrát tvrdia, že treba dávať projekty a podobne, no tak zaujímavé, že na niektorých rezortoch sú úspešní len tie, len tie sexistické kvízy, tie dostanú každý rok. To sa dá odhadnúť nielen tento, aj budúci, ešte keď tam tá panička bude dva roky, tak dva roky tie sexistické kvízy pôjdu a tam sú státisíce. Tu 700-tisíc každý rok a to môžme ísť rezort po rezorte. A to zrazu neni problém, ale problém je, že nejaká 200-ročná história by mala byť, v podstate štát by sa k nej mal hlásiť, to je problém.
No a práve preto to je útok na tú identitu národa, pretože tie inštitúcie sú súčasťou identity tej národa, takže práve preto to podporím a podporím aj tvoj návrh zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 18:45 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, ďakujem za tvoje vystúpenie. Myslím si, že si to vcelku dobre zhodnotil.
Páčilo sa mi tvoje prirovnanie, že sme prsty jednej ruky, lebo všetci tí občania, tie národnostné menšiny, žijeme na jednom území a každý si chce tú svoju identitu nejakým spôsobom zachovať. Preto ja som za to, aby sme podporovali kultúru ako takú a nehľadali rozdiely, či je to národnostná kultúru, alebo kultúra slovenská.
A jednoducho mne sa páčil ten tvoj príspevok a ďakujem ti zaň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 18:47 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak ja len tak v skratke kolegovi Tomášovi Lehotskému, áno, veď presne o tom som hovoril, že tie Slovenské národné noviny, alebo voči Slovenským národným novinám môžme mať výhrady, ale nemôžme posudzovať Maticu slovenskú ako celok len z pohľadu národných novín. Dokonca ministerstvo kultúry má v Matici slovenskej svojich nominantov, tak štát môže nejakým spôsobom zasahovať aj do, aj do týchto záležitostí. Čiže je vlastne aj úlohou štátu, aby to kontroloval, keď sa mu to nepáči. Ale posudzovať celú Maticu len v rá... len v súvislosti s jednými novinami, si myslím, že sa nezdá až také celkom korektné.
Kolegyni Pleštinskej veľmi pekne ďakujem. Vie presne, o čom hovorím. Máme, zdieľame ten istý názor a som veľmi rád, že si ho povedal aj nahlas. Kolegovi Dostálovi sa ospravedlňujem, že som dezinterpretoval jeho slová o tom, že chce zrušiť Maticu slovenskú, pardon, chce zrušiť financovanie štátne Matici slovenskej a naviazať ho len na nejaké projektové granty, čo, si myslím, že vo veľkej miere, ak by takýto návrh niekedy v budúcnosti prešiel, by znamenal likvidáciu tej inštitúcie alebo aspoň jej veľkej časti.
A pokiaľ som hovoril o, o tom, že Matica slovenská je organizáciou, ktorá skutočne presadzuje národno-konzervatívne hodnoty, tak to je fakt. To, že to robí aj Csemadok, je tiež fakt a to, že v Kultminore, a na to som upozornil už asi minulý rok, čo sa dialo, teraz hovorím len o maďarskej národnostnej menšine, pretože ostatné som neskúmal, tak to prirovnanie, ktoré som, som použil, je viac ako namieste.
A všetkým ostatným kolegom ďakujem za faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 18:48 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:50

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Keďže som tu bol vyzvaný, aby som sa aj vyjadril k obsahu Slovenských národný novín, ja zastávam ten istý názor ako pán Gyimesi. Jednoducho nemôžeme sa pozerať cez prizmu Slovenských národných novín na činnosť celkovo Matice slovenskej. Matica slovenská je jedna obrovská ustanovizeň, ktorá má pod sebou stovky folklórnych súborov, desiatky domov Matíc po celom Slovensku, pracuje s mládežou, pracuje so stovkami učiteľov, fakt má obrovský dosah na rozvoj vedy a kultúry na Slovensku.
A čo sa týka obsahu Slovenských národných novín, ja hovorím, ako je rozdiel určite v tom, čo sme tu mali do roku 2018, napríklad ako tu boli citované niektoré vyjadrenia, resp. články, neviem, či sa jednalo o nejaký blog ohľadne generála Lučanského, ale stále hovorím, že určite by tam mala byť tiež kontrola, mal by tam byť editor, ktorý zodpovedá za ten obsah, ako je to v normálnych médiách od Pravdy cez Denník N po SME-čko. A jednoducho keď niekto niečo vypustí, tak musí byť za to zodpovedný. A v prípade, ak s tým niekto nesúhlasí a už má dokonca aj pocit, že prechádza cez tú hranu zákonnosti a porušil možno aj ustanovenie, nejaké ustanovenie Trestného zákona, no tak má možnosť sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Čiže treba presne pomenovať, že s čím asi nesúhlasím. A keď vidím, že je tam možné porušenie, no tak môžete sa obrátiť buď na prokurátora, alebo na vyšetrovateľa.
Čiže ja hovorím určite za seba, že ja som ten posledný, ktorý by podporoval nejaké extrémistické prvky alebo vyjadrenia. Ja, mne, mne sa to osobne bridí a jednoducho ja som aj vďačný za to, keď som tu počul napríklad vyjadrenia pána poslanca Tarabu, že poďme spolupracovať ako Slováci a Maďari, po tých rokoch tých, tých živých diskusií, by som to tak diplomaticky povedal. Teraz je priestor na to, aby sme začali spolupracovať, a ukážme napríklad aj tú spoluprácu tým, že podporíme jednak zákon o Matici slovenskej, jednak zákon o Csemadoku, zákon o Fonde pre kultúru, alebo resp. pre národnostné menšiny, Kultminor, aby sme ukázali aj možno Slovákom, že, alebo celkovo ako v republike, že je tu priestor na to, aby sme spolupracovali.
Čiže opakujem, určite nesúhlasím s nejakými extrémistickými prvkami, dokonca keď tu niekto ospevuje Slovenských brancov, ako povedal pán poslanec Dostál aj citoval niektoré ustanovenia, toto by nemalo patriť do demokratickej spoločnosti.
A to, že máme dnes aj prijatú legislatívu, ktorá rieši možno čistenie - v úvodzovkách - toho kybernetického priestoru, myslím si, že sú tu už určité páky na to, aby sme to riešili, možno aj týmto spôsobom. Ale ja hovorím, že je určite oveľa väčší rozdiel oproti tomu, čo sa písalo do roku 2018 a čo sa píše dnes v Slovenských národných novinách.
Čo sa týka vedenia Matice slovenskej, spolupracujem s pánom predsedom súčasným Matice slovenskej s pánom JUDr. Gešperom asi dva roky. Ja ho poznám dva roky a môžem povedať z osobnej skúsenosti aj s ľuďmi, ktorí sú v jeho okolí, že sú to fundovaní, erudovaní ľudia, študovaní, ktorí majú vysoké školy a ktorí jednoducho veľmi dobre vedia, čo si môžu dovoliť a čo sa nemôžu dovoliť vypustiť vonku.
Tie veci, ktoré sa momentálne riešia pri tých, pri tom spôsobe financovania, aké majú mizivé možnosti na to, aby sa riešilo financovanie jednotlivých projektov, tak klobúk dolu. Ako musím povedať, že za to, čo sa im podarilo za dva roky, ako posunuli napríklad určité projekty, ako podporujú vzdelávanie mládeže, ako podporujú folklór na Slovensku, tak za to im patrí len jedna obrovská vďaka. A len preto, že došlo napríklad aj na základe toho auditu, ktorý bol robený zo strany ministerstva kultúry, Matice slovenskej, a že boli tam zistené niektoré, nechcel by som povedať, porušenia, ale pochybenia z pohľadu audítorov, čo sa nakoniec aj vyriešilo, je riešená nová zmluva medzi ministerstvom kultúry a Maticou slovenskou, tak jednoducho aj predstavitelia rezortu kultúry, s ktorými som sa stretol, sami kvitovali, že jednoducho spolupráca medzi rezortom a medzi Maticou slovenskou je úplne na inej úrovni, ako to bolo v minulosti, že sa normálne, korektne vedia baviť a dohodnúť na tom, aby táto inštitúcia mohla fungovať tak, ako má.
Takže ja zo svojej strany len preto, že bola daná aj požiadavka, že majú riešiť financovanie regionálnej kultúry, v tomto roku tuším 50 tisícami eur, v budúcom roku 100-tisíc eurami, tak z toho dôvodu sme dali túto požiadavku, aby sa im trošku finančne polepšilo a podporila sa táto inštitúcia.
Úplne záverom len toľko, že dobre, počujeme tu, že možno by sa teoreticky mohlo riešiť aj to, alebo otvorila sa otázka možného zrušenia financovania inštitúcie Matice slovenskej. Presne, plne súhlasím, pán kolega Gyimesi ma predbehol, v prípade, ak tam máme v § 2 tohto zákona o Matici presné úlohy, ktoré má plniť Matica, a zrušíme jej financovanie, potom môžeme zrušiť rovno celý zákon, pretože keď máte kopu úloh na svojich pleciach a na svojich bremenách a keď nemáte financovanie, tak logicky asi tie úlohy nemôžete plniť, takže ja by som nešiel do toho extrému určite, aby sa zrušilo možné financovanie. Poďme skôr druhou cestou. Poďme tou, tou cestou konsenzu a možno, keď bude aj záujem, predstavitelia Matice ma ubezpečili, že keď bude záujem aj z vašej strany baviť sa možno o obsahu Slovenských národných novín, o možnosti financovania, o možnosti rozšírenia úloh pre Maticu slovenskú, sú plne k dispozícii a vedia sa s každým z vás ako s poslancami a zákonodarcami v tomto pléne stretnúť a porozprávať odborne a určite na erudovanej úrovni.
Ďakujem pekne, za mňa všetko.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.3.2022 o 18:50 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:57

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Ja budem krátka. Matica slovenská má určite veľa pozitív, veľa pozitív, ale Národné noviny to nie sú. Takže toľko k tomu.
Poprosím, hlasovanie v utorok o 11.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.3.2022 o 18:57 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
60. schôdza NR SR - 4.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 8:55

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobré ráno prajem. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne poslankyne, vážení poslanci, cieľom tohto vládneho návrhu zákona je posilniť a zefektívniť prvky cenovej regulácie na trhu dodávok elektriny a plynu pre odberateľov elektriny v domácnosti, odberateľov plynu v domácnosti a tzv. malé podniky, t. j. odberateľov elektriny a odberateľov plynu mimo domácnosti s ročným odberom elektriny najviac 30 MWh alebo pri plyne 100 MWh.
Návrh zákon prináša aj rozšírenie okruhu cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve o odberateľov elektriny mimo domácnosti, ktorí prevádzkujú zariadenia sociálnych služieb na základe zápisu do registra sociálnych služieb alebo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí, ktorí odoberajú plyn na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody v spoločnom tepelnom zdroji bytového domu.
Cieľom návrhu zákona je taktiež posilniť bezpečnosť dodávok elektriny a plynu prostredníctvom inštitútu dodávateľa poslednej inštancie a okamžite podporiť rozsiahly, ale kontrolovaný rozvoj lokálnych zdrojov z obnoviteľných zdrojov energie. Tieto si budú môcť inštalovať koncoví odberatelia elektriny až do výšky maximálnej rezervovanej kapacity ich odberných miest a využívať predovšetkým na účely vlastnej spotreby. Tiež budú mať možnosť dodávky prebytočnej elektriny do sústavy s oslobodením od úhrady tarify za prevádzkovanie systému až do 1 000 MWh vyrobenej a spotrebovanej elektriny ročne.
Návrh zákona odstraňuje doterajší limit inštalovaného výkonu 500 kW, ako aj ďalší doterajší limit 10 % inštalovaného výkonu lokálneho zdroja pre dodávku prebytočnej elektriny vyrobenej lokálnym zdrojom.
Materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, nemá sociálne vplyvy, vplyvy na informatizáciu spoločnosti, na služby verejnej správy pre občana, vplyv na manželstvo, rodičovstvo, rodinu. Návrh zákona bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie a na životné prostredie.
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.3.2022 o 8:55 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

8:55

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil ako spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 250/2012 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 952). Návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

18.3.2022 o 8:55 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 8:55

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, súčasná situácia na Ukrajine a s tým súvisiaci hromadný prílev osôb ohrozených vojnovým konfliktom sa denne dotýkajú aj Slovenska. Základné potreby týchto ľudí prechádzajú celým spektrom právnych úprav jednotlivých oblastí života. V snahe uľahčiť im pobyt na našom území hoci len dočasne sa predkladá súbor noviel viacerých zákonov, ktoré túto problematiku upravujú.
Invázia ruských vojsk na územie Ukrajiny si vyžaduje tiež zmeny v niektorých zákonoch v pôsobnosti ministerstva obrany.
V oblasti azylového a cudzineckého práva sa rieši najmä poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca, kde sa tiež rozširuje okruh oprávnených osôb o právnické osoby, ktoré nie sú podnikateľmi. Zároveň sa presúva pôsobnosť pri poskytovaní príspevku z ministerstva financií na ministerstvo vnútra.
Na úseku pobytovej agendy sa predlžuje platnosť udelených pobytov, ktorá by inak skončila počas mimoriadnej situácie. Vzhľadom na vyťaženosť policajných útvarov a po dohode so zástupcami samosprávy bude zmenu adresy svojho pobytu odídenec hlásiť na obci alebo mestskej časti. Štátni príslušníci tretích krajín prichádzajúci najmä z Ukrajiny, ktorí však nie sú občanmi Ukrajiny, budú môcť po vstupe na naše územie požiadať o dobrovoľný návrat do domovskej krajiny, čím sa urýchli repatriácia osôb, ktoré nemajú nárok na poskytnutie dočasného útočiska, z nášho územia.
V oblasti zdravotníctva sa presúva uhrádzanie zdravotnej starostlivosti odídencom z ministerstva vnútra na ministerstvo zdravotníctva. Upravuje sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti odídencovi a s tým súvisiace úkony Národného centra zdravotníckych informácií. Rozširuje sa okruh subjektov, ktorým je držiteľ povolenia na veľkodistribúciu liekov povinný dodávať humánny liek, o medzinárodné humanitárne organizácie poskytujúce humanitárnu pomoc a taktiež možnosť povoliť im vývoz humánnych liekov zaradených v zozname kategorizovaných liekov do postihnutých oblastí Ukrajiny.
Upravuje sa možnosť vykonávať dočasnú odbornú stáž vo všetkých zdravotníckych povolaniach a zjednodušuje sa prístup k výkonu zdravotníckeho povolania pre záujemcov vykonávajúcich zdravotnícke povolanie v rámci Európskej únie. Poskytovateľovi záchrannej zdravotnej služby sa ukladá povinnosť zabezpečiť aj poskytovanie inej ako neodkladnej zdravotnej starostlivosti, ak mu bolo uložené opatrenie hospodárskej mobilizácie.
V pracovnoprávnej oblasti a v sociálnej oblasti sa rieši problematika preukázania bezúhonnosti občanov Ukrajiny počas mimoriadnej situácie pri výkone práce vo verejnom záujme a v postavení pedagogického zamestnanca a zjednodušujú sa opatrenia na trhu práce vo vzťahu k občanom Ukrajiny. Prerušuje sa povinné sociálne poistenie občanov Ukrajiny, ktorí sú povinne nemocensky poistení, avšak zdržiavajú sa na území Ukrajiny z dôvodu výkonu služby v armáde.
V súvislosti s migráciou z Ukrajiny sa rozširuje okruh prijímateľov sociálnych služieb, ktorí nespĺňajú podmienky podľa platnej právnej úpravy. Úpravou zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa zabráni negatívnemu dopadu príspevku za ubytovanie na príspevky, ktoré sa poskytujú podľa týchto zákonov.
Návrhom zákona sa v súvislosti so situáciou na Ukrajine odpúšťajú niektoré dane a poplatky. Ide napríklad o dane za ubytovanie, za psa a poplatok za komunálne odpady, úhrady mýta za vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov alebo úhrady diaľničnej známky pre vozidlá registrované na Ukrajine.
V oblasti cestovného ruchu sa upravuje schéma poskytovania príspevku za ubytovanie odídenca podnikateľským subjektom, ktorá bude v gescii ministerstva dopravy.
Na úseku hospodárskej mobilizácie sa umožní vykonať opatrenia hospodárskej mobilizácie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo z dôvodu vojnového konfliktu na území iného štátu.
V zákone o ozbrojených silách sa navrhuje, aby vláda pri riadení ozbrojených síl schvaľovala návrh na určenie ozbrojených síl, ktoré majú plniť úlohy NATO na území Slovenskej republiky. Taktiež sa rozširuje možnosť určiť jednotky ozbrojených síl na území Slovenskej republiky do pôsobnosti príslušného veliteľa NATO. V rámci štátnej služby profesionálnych vojakov sa upravujú lehoty v oblasti štátnozamestnaneckých vzťahov vojakov v súvislosti s krízovou situáciou. Novelizuje sa tiež zákon o ochrane osobných údajov, čím sa vytvára zákonný podklad na poskytovanie osobných údajov našimi orgánmi do zahraničia. Pôjde najmä o poskytovanie osobných údajov diplomatickej misii alebo konzulárnemu úradu iného štátu, napríklad pri zabezpečení repatriácie.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, záverom si vás dovoľujem požiadať o podporu predloženého návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.3.2022 o 8:55 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video