65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.4.2022 o 11:05 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa Vaľová, chcem ti poďakovať za vystúpenie hlavne z toho pohľadu tej tvojej osobnej skúsenosti a osobnej skúsenosti aj z toho, ako chodil napríklad do Humenného terajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zo svojim tímom a pracoval aj proti tebe. A zistenia, ktoré si aj ty spomínala, ktoré sme sa tu aj teraz dozvedeli, o tom, že predsedníčka výboru pani Andrejuvová sa údajne dnes ráno stretla s Danielom Lipšicom, je pre mňa úplne bezprecedentná zaujatosť. To je, to je neskutočné a keď som si vygooglil, lebo pani poslankyňu nepoznám, keď som si ju vygooglil, tak som zistil, že robila asistentku Danielovi Lipšicovi ako poslancovi Národnej rady v rokoch 2012 až 2020. Predtým pracovala na ministerstve pod Danielom Lipšicom v rokoch 2002 až 2005 a v 2010 až 2012. A začala ešte ako študentka stáž na ministerstve vnútra pod Danielom Lipšicom. Ja neviem, či existuje na planéte ešte zaujatejší človek, ako je predsedníčka mandátového a imunitného výboru. Však to je nieže pravá ruka, však to je celý človek Daniel Lipšic a takáto osoba teraz ide kádrovať a tá zaujatosť je neskutočná. A keď si porovnám, ako kádrovali nášho kandidáta do Rady Slovenského pozemkového fondu, ktorý robil asistenta poslancovi, ktorý bol oslobodený v plnej miere, tak vidíte, tak ako som povedal viackrát, je tu nieže nejaký metrový rozdiel, to sú kilometre. Na jednej strane totálne porušovanie práva a na druhej strane proste to je nonsens, čo si koaliční predstavitelia dovoľujú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:21 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Vaľová, úplne súhlasím s tebou v tom, že Igor Matovič a Roman Mikulec celé dva roky pracovali na diskreditácii opozície, zvlášť strane SMER – sociálna demokracia sa venovali. A dali si za cieľ zdiskreditovať Roberta Fica, Roberta Kaliňaka a urobiť všetko preto, aby títo menovaní páni skončili vo väzbe.
Škoda, že toľkú energiu nevenovali pri riešení problematiky, ktorá sa dotýka všetkých ľudí na Slovensku. Škoda, že sa nevenovali zmierneniu dopadov pandémie, škoda, že sa nevenujú s takou vervou, aby zmiernili dopady rastu cien potravín, tovarov, stavebných materiálov, služieb, pohonných hmôt, a to ešte ľudia len o niekoľko mesiacov pocítia, aký prudký nárast plynu bude. Teraz to cítia len starostovia, primátori a my v regionálnej samospráve. Poviem príklad, starostovia ma informujú, že doteraz platili ročne elektrickú energiu vo výške 1 000 eur, tak teraz im prichádzajú 3 000 eur a vyššie. Ale v médiách o tom nikto nehovorí a nepíše.
No a na záver by som nadviazal aj na tvoje slová, pani poslankyňa, ktoré si venovala pánovi poslancovi Šudíkovi, tak by si mu mohla odporučiť, že keď bude chodiť na sociálne siete, predtým než niečo začne písať, tak by si mal zložiť tie ružové okuliare.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:23 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa, správne si hovorila o tom, že vyjadrenia niektorých koaličných poslancov v tom, že ideme brániť spravodlivosti, že ideme rozhodovať o niečom, čo má zastaviť trestné stíhanie, je neskutočné. Naozaj si tu treba ujasniť a dať jasný dôraz na to, aký je stav v tejto veci, ktorú prerokovávame. Ja som nepočul jedného koaličného poslanca pred médiami sa vyjadriť, áno, v pléne Národnej rady ideme rozhodnúť, že ideme dať do väzby poslanca Národnej rady. Nie, každý to kamufluje tým, že ideme brániť pokračovaniu trestného stíhania, ktoré už začalo. Všimnite si, že je to tak. Ale predsa ani Robert Fico, ani náš poslanecký klub sa nepostavil proti tomu, aby mal šancu sa obhájiť pred orgánmi činnými v trestnom konaní a v žiadnom prípade nejdeme niečo zastavovať. Ale tento spôsob komunikácie, ktorý na jednej strane tu hovorí o tom, že my bránime demokracii, oni chcú demokraciu, sa potom v médiách pred verejnosťou má ukazovať ako niečo, čo je absurdné. Naozaj si toto uvedomme a v tomto prípade ti plne dávam za pravdu, že takýmto spôsobom, ak budú pokračovať, musíme jasne hovoriť, o čom Národná rada rozhoduje. Rozhoduje o tom, že nejde brániť slo..., nejde zabezpečiť slobodný výkon poslaneckého mandátu svojmu poslancovi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:25 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa, ja ti ďakujem veľmi pekne za tvoje vystúpenie. Hovorila si o dôvere tejto vlády. Ja to skúsim trošku jednoduchšie, lebo koaliční poslanci tomu možno nerozumejú, budem to ilustrovať na príklade. Zo štyroch ľudí traja ľudia nedôverujú tejto vláde, niekedy štyria zo štyroch. To znamená, že na Slovensku neni človek, ktorý by veril tejto vláde. Veľmi správne si hovorila aj o tom, že my sa dneska nebavíme o vine a nevine, že my sa bavíme o tom, že či vydáme opozičného lídra na nezmyselné trestné stíhanie, resp. do väzby. Len to ako keby si hrach na stenu hádzala.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:27 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Ján Richter
Skontrolovaný text
Ja už som hovoril, ale pre veľký úspech to rád zopakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:28 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Janka, vo svojej rozprave si veľmi správne poznamenala to, že krvavé oči momentálne vládnych politikov a čelných predstaviteľov štátu sú už tak podliate tou krvou, že ani nevidia, kto vlastne za kým stojí a kto vlastne na koho ukazuje prstom. Pretože tak ako povedal v jednej diskusnej relácii jeden líder opozičnej strany a, žiaľ, boli tam aj kamery, ktoré to zachytili, a tento jeho výrok je taký veľavravný a veľavýstižný, keď vravel, že ak začneme jeden na druhého rozprávať, tak nás pozatvárajú všetkých. Čiže ja sa chcem spýtať, zorganizovanie zločineckej skupiny a zosnovanie zločineckej skupiny netýka sa to aj tejto koaličnej vlády, netýka sa to aj tohto koaličného zoskupenia. Či budeme len fabulovať, budeme len konštruovať a vymýšľať si a prekvalifikovať a nadkvalifikovať procesy, len aby sme sa zbavili opozície?
Demokracia je jeden úžasný príklad toho, že demokratickými spôsobmi by sa malo bojovať nielen tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, ale aj v súdnom procese a v rámci prokuratúry, ale toto nemá s demokraciou nič spoločné. Je veľmi jednoduché obviniť niekoho z niečoho, ale obrovsky ťažké, ak sa ten dotyčný nebude môcť brániť. Stíhajte kohokoľvek na slobode, s tým nemám absolútne žiaden problém, ale aby ste si vymýšľali nadkvalifikovali a prekvalifikovali rôzne skutky len preto, aby ste umlčali niekoho hlas preto, pretože je vám značne nepohodlný, to mi príde už choré, úbohé, alibistické a v konečnom rade je to úplne zvrátené.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:28 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Kolega Jožo Pročko, ty keď sa rozčúliš normálne povieš pravdu, ja s tebou musím súhlasiť. Ty si povedal, že Fico vládol sám, keby chcel, tak by nás pozatváral, teda vás, ako jahody. Ale Fico bojoval politicky, Fico nekriminalizoval a nechcel zatvárať. Takže povedal si úplne totálnu pravdu.
Ďalej povie, povie pravdu aj pán Šefčík, keď sa rozčúli, tiež s ním budem súhlasiť. Povedal, že teraz tu hráte o to, aby dve minúty Fico ešte zostal na slobode. Čiže je jasné, ako pán Šefčík rozmýšľa, lebo už vopred všetci vedia, že Fica chcú zatvoriť. Preto sa tiež preriekol, že hráme tu, aby bol ešte na slobode. No, chlapci, to je fajn, lebo keď si šlehnete a sa rozčúlite a ja už ten výraz budem používať, lebo ho píše aj Denník N, nech ho nezabudne vyschránkovať aj v Humennom, 12-tisíc kusov, aby niekto zase zaplatil, lebo Denník N vychádza v 2-tisícoch.
A vrátim sa, prečo som hovorila, ďakujem všetkým svojim kolegov za to, že doplnili moje slová, pretože ešte odbornejšie podložili veci, o ktorých som rozprávala, čo sa týka toho, skutkovej podstaty, z ktorej je Robert Fico obvinený.
A vrátim sa rýchle ešte k Humennému, prečo to spomínam. Nie ako ukrivdená, ja to spomínam ako déjá vu, lebo takýto istý lynč, ktorý som zažila ja, len vo väčšom množstve sa deje aj tuná a ešte som zabudla povedať, že v Humennom boli aj novinári – Bán, Kern – nielen sa dva filmy o mne natočili, dokonca ma lustrovali a o tom bude aj Laco Kamenický rozprávať a vy ste teraz takí úzkocitní, len keď vám niečo povieme alebo niekto náhodou, že sa na vás pýtal, nás lustrovali, lynčovali, chodili k nám do rodín. Mne preskočili novinári v dome z Denníka N a dali si kapucne, strašili moje deti. Veď toto je, toto a toto je teraz ešte horšie, veď toto, čo vy robíte, to je úplný, úplný strach. Čo vy tu robíte na ľudí, aby ste ich umlčali a čo ste robili, ste si to vyskúšali v komunále a teraz v tom pokračujete ako fašisti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 10:30 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:05

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážené dámy, vážení páni, dnes sa tu bavíme o tom, či Národná rada vydá Roberta Fica na to, aby bolo alebo nebolo umožnené jeho väzobné stíhanie. Budem o tom ešte hovoriť, ale chcel by som upozorniť na to, čo som avizoval v mojej poslednej rozprave. Bohužiaľ, nevidím tu médiá, ale budem sa prihovárať aj k samotným médiám. Ja som hovoril, že budem hovoriť o jednom prípade, ako sa táto vláda, ako sa výkonná moc na Slovenku ide vysporiadavať so svojimi oponentami. To, čo sa deje voči Robertovi Ficovi, je veľmi jednoduché. Roberta Fica treba zavrieť a Roberta Fica treba umlčať. Včera tu pán Šeliga hovoril o tom, že by bol radšej, keby bol pán Robert Fico porazený v politickom boji, ale to, čo robíte, je presný opak toho, čo včera hovoril.
Čo sa týka toho, že sa bojíte Roberta Fica, je úplne jasné. Je to najhlasnejší kritik tejto vlády vrátane strany SMER – sociálna demokracia, vrátane podpredsedov, ktorí nastavujú zrkadlo toho, čo tu táto vláda vyvádza. Robíme to na dennej báze a, samozrejme, že aj my keď sme boli vo vláde, to sa nikomu nepáči, keď je vo vláde, ale o tom je parlamentná demokracia. O tom je to, čo má robiť opozícia, čo je hlavná úloha opozície.
To, v akej dobe sa momentálne nachádzame, je veľmi zlé a hlavne z toho dôvodu, že parlamentná demokracia na Slovensku prestala fungovať a oponenti, ktorí politicky ukazujú na prešľapy tejto vlády, sa umlčiavajú. To je prípad aj Roberta Fica. Keď si pozriete dané uznesenie, tak sa tam stále hovorí o tom, že Robert Fico má ísť do väzby za to alebo má byť stíhaný za to, že poukazoval na prešľapy Igora Matoviča, na jeho daňové pochybenia a to isté o daňové priestupky pána prezidenta Andreja Kisku. A nebude sa to týkať len Roberta Fica alebo Roberta Kaliňáka.
Včera alebo predvčerom sme tu mali už možnosť vidieť, ako je dôležité toto hlasovanie pre Igora Matoviča, pre Eduarda Hegera, pre pána Mikulca vzhľadom na to, že sa tu dejú veľmi podivné náhody. Jedna z podivných náhod je, že zrazu to načasovanie je úplne úžasné, zrazu sa vytiahlo obvinenie na pána Borguľu. Zrazu akurát v období, keď sa tuto rieši v Národnej rade Robert Fico. Ja to vnímam ako tlak všetkých tých, ktorí odkazujú politickej strane SME RODINA, aby si uvedomili, ako oni majú hlasovať v tomto hlasovaní.
Dnes nebudem hovoriť o tom, že máme takisto signály, a to sa týka niekoľkých členov strany SMER – sociálna demokracia o tom, že viacerí členovia majú byť kriminalizovaní. Nebudem to dnes konkretizovať, ale ak na to príde čas, tak to budem, samozrejme, veľmi hlasno, hlasno komentovať. Chcete sa zbaviť celej strany SMER, chcete sa zbaviť všetkých opozičných strán a chcete si uzurpovať moc. Problém je, že vy tú moc zneužívate. Nie SMER – sociálna demokracia je zločineckou skupinou alebo organizovanou zločineckou skupinou, ale táto vláda, zopár ich členov, ktorí to tu celé organizujú a robia to tak, ako to robia.
Teraz k tomu, čo som chcel povedať o tých novinároch. Všetci novinári a mnohí si ani neuvedomujú, čo robia. Strana SMER nie je obľúbená medzi médiami a ja to ani nechcem komentovať, ale ja som bol veľmi prekvapený, keď najprv v pondelok sme mali mať výbor na vypočutie kandidátov na NKÚ, výbor pre financie a rozpočet. K môjmu podivu sa to preložilo na utorok ráno a ešte k väčšiemu podivu bola prvým bodom tohto výboru vlastne nejaká správa, ktorú nám došiel zvestovať pán policajný prezident Hamran za doprovodu Národnej banky Slovenska. Nebudem sa vyjadrovať k obsahu, jednalo sa o prevoz peňazí z Národnej banky, čiže to nie je ani podstatné v tom, čo chcem povedať. A dokonca aj to bolo aj v utajovanom režime. Takže k tomuto sa vyjadrovať nebudem.
Ale k tomu, čo sa môžem vyjadriť, pán policajný prezident najskôr 5. 4. oznámil, že sa ide po nejakom tom politikovi. Týmto politikom bol Robert Kaliňák a následne Robert Fico. Na tomto utorkovom výbore pre financie a rozpočet policajný prezident Hamran oznámil, že sa ide po ďalšom politikovi a má to byť koaličný politik. Čo sa stalo? Na druhý deň sme tu mali obvinenie pána Borguľu.
Toto mi chce niekto povedať, že táto polícia je nezávislá? Že policajný prezident o ničom nevie? Že minister Mikulec o ničom nevie? Ale hlavne, že to avizujú dopredu, čo sa bude diať. To sú náhody. Veľké náhody. A tých náhod bude ešte viac, lebo, si myslím, že táto zločinecká organizácia, ktorá toto celkom celé organizuje, pôjde po každom z nás. Ja očakávam útoky na každého podpredsedu SMER-u – sociálna demokracia. Aj na moju osobu.
A chcem oznámiť zločincovi Matovičovi, že ja osobne sa budem brániť až do tej, do toho momentu, dokedy tento človek nebude stíhaný za to všetko, čo vykonal voči svojim politickým oponentom. Ako sa to zmanipulovalo a čo sa tu dialo.
Ja na rozdiel od pána Matoviča mám svätožiaru nad hlavou. Budoval som si svoje dobré meno celý svoj život a nenechám si ho pošpiniť takýmto človekom, ako je Matovič alebo Hamran, alebo Mikulec. Nenechám.
Takže ďalej poďme k tomu výboru, o ktorom som hovoril. Na tom finančnom výbore pán Hamran, v podstate ja som nevedel, prečo ten bod sa vôbec prejednáva, dozvedel som sa od pána Hamrana, že nejaká pani Šimičková z Hospodárskych novín, a to je odkaz pre všetkých novinárov, ktorí si myslia, že po týchto všetkých perzekúciách nebudú oni perzekuovaní, napísala nejaké články o tom, o tom danom bode. Ja som ten článok ani nečítal a nebudem ani potvrdzovať, ani vyvracať niektoré údaje, ktoré táto pani novinárka zverejnila.
A keď si spomínate na vlády SMER-u, koľko všelijakých článkov sa popísalo. A pán Hamran oznámil, že na pani Šimičkovú z Hospodárskych novín pravdepodobne podá trestné oznámenie, lebo si dovolila niečo pýtať od nich, a že ona ich otravuje a že im dá, že im kladie otázky. A ja sa pýtam, keď pán Hamran ako policajný prezident je prezidentom Policajného zboru, má v rukách moc, má takýto človek, ktorý priamo môže vplývať na základe toho, čo som povedal na to, aby pani Šimičková sa odnaučila písať o ňom? Má právo vôbec podávať nejaké trestné oznámenie. Ja som sa tejto novinárky zastal a povedal som: „Pán Hamran, dajte nohu z toho plynu dole.“ Zavriete celú opozíciu a novinárom odkazujem to, čo sa tu dialo v 50-tych rokoch. Keď vládna moc tu bola, to bolo postalinské obdobie alebo stalinistické obdobie ešte, dala obesiť niekoľko desiatok ľudí. Toto sa tu dialo. A kto nasledoval? Nasledovali novinári.
Čiže ak si myslíte, že robíte dobre, že Roberta Fica treba dostať do basy alebo ostatných predstaviteľov strany SMER – sociálna demokracia, tak si šijete bič sami na seba. Čo sa týka mojej osoby, môžem oznámiť, že narazí kosa na Kamenického. Nedovolím, aby nejakí podvodníci a vagabundi, ako je Matovič, pošpinili moje meno.
Poďme ďalej. A opäť budem hovoriť o novinároch a spomeniem novinára Adama Valčeka. Novinár Adam Valček pred pár hodinami uverejnil jeden facebookový status, kde sa vracia k článkom z minulosti Denníku N a podobne, v ktorých sa hovorilo o tom, že bol tu nejaký, je tu nejaký pán Kaňka. Je to šéf Tiposu. Je to kamarát pána Hegera dlhoročný. A ja som 27. 11. 2020 uverejnil svoj facebookový status, kde som poukazoval na to, že tento pán je dokonca podozrivý z karuselových obchodov na DPH podvodov. Bola mu dorúbená daň, on sa potom bránil. A tieto karuselové obchody boli za nejakej participácie firiem, kde bol mŕtvy Grék, kde bol Fín, ktorého nikto nikdy nevidel, fínska polícia nevedela identifikovať, o akého človeka sa jedná.
Ale prečo o tom hovorím. Hovorím preto o tom, že je tu nejaký pán Makó. Svetový rekordér, čo sa týka kajúcnikov. Hej? On bude zapísaný do Guinessovej knihy rekordov, v 86 prípadoch tento pán svedčí proti tým, kto si tu niečo, keď si tu niekto niečo objedná. A čo sa udialo? Pán Makó vzhľadom na to, že, predpokladám, že vedel o týchto machináciách, tak vydieral pána Kaňku. Ale čuduj sa svete, vraj pán Makó vydieral aj pána Hegera, predsedu vlády Slovenskej republiky. To je ten človek, ktorý sa vyjadril, že Robert Fico má ísť do basy. Pán Makó mal zálusk totiž na firmu Oliva. To je tá firma, to je sieť čerpacích staníc, ktorá bola zapojená do tých karuselových obchodov, o ktorých som vtedy písal na facebooku. Bolo to na základe novinových článkov, ktoré vyšli.
A dnes tu máme vyjadrenia a budeme sa k tomu ešte vyjadrovať na tlačovej konferencii. Predpokladám, že bude dnes, kde máme, kde Branislav Zurian, bývalý riaditeľ NAKA, hovoril o tom, že pán Makó mal vydierať v tom čase pána Hegera. Mal ho vydierať v súvislosti s Tiposom a pán Kaňka mal byť konateľom nejakej spoločnosti Oliva. Tieto dokumenty mal proti pánovi Hegerovi v tom čase Makó a mal s nimi obchodovať. Menovaný bol vtedajším ministrom financií Eduard, Eduardom Hegerom.
Takže kto tu ukazuje? Pozri, kto to hovorí. Kto tu hovorí o tom, že má byť opozícia umlčaná? Kto hovorí o tom, že Robert Fico má ísť do väzby? Keď tu je teda rovný meter, keď tu má byť každý stíhaný, padni komu padni, ako sa tu viackrát hovorí. Prečo pán Heger ešte nie je vyšetrovaný? Prečo pán Kaňka je šéfom Tiposu?
A spomeniem ďalší prípad – pán Miškovič. Kamarát opäť pána Hegera a pána Matoviča. Tento elitný advokát si práve zo všetkých ministerstiev OĽANO účtoval právne služby. Má zmluvy na skoro milión euro. A čuduj sa svete, tento človek, ktorého rozvlákali noviny niekoľko dní, bol členom Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky. A myslíte si, že po tomto škandále sa tento človek zbalil z tej Legislatívnej rady vlády? No nezbalil. Myslím, že včera alebo predvčerom vyšiel článok, kde sa hovorí, že Michal Miškovič končí ako člen Legislatívnej rady vlády. Schválili jeho odvolanie k 30. aprílu. Viete prečo k tridsiatemu roku ´22, 2022. Viete prečo? Lebo si mal účtovať neexistujúce úkony. Toto sú kamaráti pána Hegera, toto sú kamaráti Igora Matoviča.
Keď spomeniem napríklad pána Kaňku, viete, čo bola jeho najväčšia kvalifikácia? To, že robil mediálnu kampaň pre OĽANO, ktoré riadil Igor Matovič. Takisto pán Heger, terajší predseda vlády, sa vyjadril, že ho pozná viac ako rokov ako 15 rokov ešte z mladíckych čias. Takže tu sa nedohadzujú pozície, nedohadzujú sa kšefty kamarátom? Dohadzujú!
Aby toho nebolo málo, tak napríklad pán Kaňka z Tiposu pripravil jeden reklamný spot, ktorý zadal Tipos. Viete, komu ho zadal? Firme BigKids. Neskôr sa ukázalo, že pán Kaňka bol bývalý majiteľ tejto firmy a konateľ tejto firmy v minulosti. A táto firma si každý mesiac účtovala vratky DPH za desiatky tisíc eur a bolo to vo výške 600 000 eur. Toto je kamarát pána Hegera. Ten čo hovorí o nejakej organizovanej zločineckej skupine SMER. Nie, toto je organizovaná zločinecká skupina.
Chcem povedať jednu vec. Slovo spravodlivosť na Slovensku už nemá žiadny význam. Vy ste ho tak zdevalvovali. Aká spravodlivosť? Chcem sa opýtať, ako môže byť spravodlivý špecializovaný súd, ak sa tu dokázalo že čurillovci manipulovali vyšetrovania. Že máme tu prokurátorov angažovaných, ktorí sa tohto celého zúčastňujú a máme tu aj angažovaných sudcov. To je kolečko. Tu kolega hovoril minule o trojdelení moci. Tak ja sa pýtam, keď sa bavíme tu o súdnej moci, nie sú tieto orgány náhodou oddelené preto, aby sa jeden druhého neovplyvňovali a aby nebol výsledok týchto súdnych procesov vopred jasný?
Dámy a páni, to sa tu nedeje. A môžete za to aj vy. Lebo ste tu pripravili tzv. lex Lipšic. Vy ste urobili špeciálny zákon na to, aby Daniel Lipšic sa stal špeciálnym prokurátorom a bolo to kritizované médiami. A dnes média čušia. Pozrite si svoje články, ak ste hovorili o tom a hovorili o tom všelijaké aj tie neziskovky a NGO-vky. Že nebol prokurátorom, nemal sa stať. To bolo prvá výtka.
Ďalšia vec, zabil človeka na prechode pre chodcov. Tento človek mal pochybné advokátske skúšky a už ani nebudem hovoriť o tom, ako ste zabezpečili, aby Daniel Lipšic dostal bezpečnostnú previerku len na to, aby sa mohol stať špeciálnym prokurátorom. Je to dlhodobý politický oponent Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, strany SMER. Tento človek má v rukách osudy všetkých tých, ktorých tu budete perzekvovať dnes, v minulosti a v budúcnosti. Toto je tá spravodlivosť, o ktorej hovoríte? Každý by mal mať nárok na spravodlivý proces. Ale spravodlivosti sa tu nedovoláte. Vy ste zmenili, dokonca ste hovorili, že musíme upraviť kolúznu väzbu. Tak ste upravili. Kolúzna väzba maximálne šesť mesiacov. Ale nie pri zločineckej skupine. Takže čo sa stane? Všetci politickí oponenti budú zahrnutí do zločineckých skupín umelo len za to, aby ste ich v tých väzbách mohli držať až do volieb, ktoré sa budú konať v roku 2024. Toto chcete? Toto je tá demokracia parlamentná? To je parlamentná tyrania, čo tu robíte a diktatúra. Tam ste to až dopracovali za dva roky. Za krátke dva roky ste rozbili právny štát. Ste rozbili demokraciu na Slovensku a nastoľujete na Slovensku fašistickú diktatúru. A to si za týmto slovom stojím. Všetko to, čo som povedal. Ja som zvedavý, kedy tu teda bude ten rovný meter a kedy pán Heger objasní, v čom ho ten pán Makó teda vydieral a či má právo byť ešte predsedom vlády Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.4.2022 o 11:05 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, ja si myslím, že naozaj treba viackrát opakovať, že je rozdiel medzi výkonom väzby a výkonom trestu. Trest dostáva človek po spravodlivom súdnom procese, končí mu vtedy prezumpcia neviny, lebo je odsúdený. To je trest. Väzba nie je trest. Väzba je zaisťovací úkon v trestnom konaní. Má sa používať výnimočne, keď hrozia zákonom uvedené dôvody, či už je to ovplyvňovanie svedkov, či už je to útek alebo pokračovanie v trestnej činnosti. Ani jeden prípad, ani jeden prípad nezodpovedá tomu, čo, z čoho je teda obviňovaný Robert Fico. Nehovoriac o tom, že viacerí odborníci sa vyjadrili, že ide celkom zjavné nadkvalifikovanie trestného činu, aby bolo možné použiť väzbu. Viacerí odborníci hovoria, že aj keby sme pripustili, že teda môže na tom niečo byť, tak v žiadnom prípade nejde o organizovanú skupinu. A je to jasné nadkvalifikovanie len za účelom toho, aby mohol byť opozičný líder vzatý do väzby.
No aké sú teda tie dôvody tej väzby? No pokračujúce, pokračovanie v trestnom čine, ako prvý dôvod v zákone, je celkom zrejmé, že takýto dôvod neexistuje, lebo Robert Fico už nie je vo funkcii, takže nemôže pokračovať „v údajnom trestnom čine“, z ktorého je obviňovaný.
Druhý dôvod, útekový dôvod, aby neušiel podozrivý. No tak ja si myslím (povedané so smiechom), že každý, kto pozná situáciu a vidí Roberta Fica, tak je jasné, nieže neuteká, ale on sa postavil čelom k tomuto, k celej tejto situácii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:25 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:27

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Treba pomenovať, čo toto celé teatro je. Je to čistá obštrukcia, pričom všetky béčka, céčka a déčka SMER-u idú vystupovať len preto, aby ste natiahli čas, aby na tú väzbu nakoniec ani nebol dôvod. My dnes vidíme, že tie dva roky, čo ste tu každý deň pomaly robili tlačovku a spochybňovali všetkých, spochybňovali ste médiá, to je v poriadku, to je taký evergreen, potom ste spochybňovali policajtov. Tí istí policajti, ktorí predtým dali dole hrubokrkú mafiu, sú dnes veľkým problémom, pretože idú po krku vám, potom ste spochybňovali prokurátorov, potom ste spochybňovali sudcov. No a, samozrejme, ste spochybňovali svedkov, pretože to sú kriminálnici a vôbec vám nevadilo, že vy počas vašich vlád ste týchto istých kriminálnikov držali na najvyšších funkciách v štáte. Tá celá táto konšpirácia mala jediný cieľ, a to pripraviť si obhajobu pre to, aby ste nemuseli jedného dňa čeliť spravodlivosti.
Každopádne dnes vidíme pod ťarchou dôkazov, kolega Pollák hovoril o tom, ako mu prišiel list z Úradu inšpekčnej služby o tom, že on a jeho rodina boli nezákonne ktovie kým lustrovaní OČTK len preto, že jeho otec bol poslanec za OĽANO. Takto fungoval váš mafiánsky štát.
My nehlasujeme o tom, či Fico pôjde do väzby a vy to dobre viete. My hlasujeme o tom, či súd bude môcť posúdiť, či Fico pôjde, alebo nepôjde do väzby. To, že sa toho bojíte ako čert kríža, vypovedá o vás viac ako o nás. Každopádne ja budem, samozrejme, hlasovať za a myslím si, že poslanec protikorupčného hnutia, ktorý takto hlasovať nebude, nemá v takomto hnutí čo robiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:27 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video