65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.5.2022 o 9:32 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:13

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Dámy a páni, koaliční poslanci, tak ešte raz ma dobre počúvajte. Zavádzate bezprecedentné kroky. To, že vás riadi chobotnica, mafiánska chobotnica, ktorú riadi Mikulec, Heger, Matovič, Lipšic a ďalší, kde ste si teraz odsúhlasili rokovanie po 19. hodine non-stop, lebo si dávate večer príspevky s pohárikmi, štrngáte si, tešíte sa na to, ako tuto budete hlasovať za to, že chcete kolúzne stíhať predsedu najsilnejšej parlamentnej opozičnej strany, chcete ho dostať do väzby len preto, lebo sa ho bojíte, bojíte sa jeho tlačových konferencií a idete ho kolúzne stíhať väzobne za to, že váš predseda OĽANO Matovič a bývalý predseda ZA ĽUDÍ Kiska sú daňoví podvodníci, dámy a páni. A to si nevymýšľame, to je preukázateľné. Kiska je obžalovaný a Matovič má jediné šťastie, a to to, že je to premlčané.
Dámy a páni, môžte sa usmievať, koľko chcete, ale karma je zdarma a vy to dobre viete. Všetko sa vám vráti, to, čo robíte a robíte neskutočné kroky. Robíte neskutočné kroky a ja pevne verím, že občania na Slovensku vidia, čo sa v skutočnosti deje a nás takýmto spôsobom určite nezastavíte. Môžte si byť istí a ja pevne verím, že všetko v skutočnosti vyjde na povrch a všetci sa dozvedia tú skutočnú realitu. A vidíme to denno-denne. Viete, právnika kolúzne stíhať, väzobne len preto, aby nemohol obhajovať niektorých predstaviteľov, lebo to neviete obhájiť na súde, tak musíte likvidovať právnikov. Nič iné. Katastrofa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:13 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Vážny, správne si poukázal na to, že ide o čisto politický proces. Jasne si poukázal na tie dôvody. Keď si prečítate žiadosť Generálnej prokuratúry o danie, vydanie súhlasu s väzobným stíhaním na strane 13, tak je napísané, že: "Je možné dôvodne predpokladať, že v konaní o tejto žiadosti Doc. JUDr. Robert Fico, CSc., bude spochybňovať dôvodnosť samotného trestného stíhania, a to nielen z hľadiska jeho domnelého politického účelu, ale aj z hľadiska naplnenia kvalifikačných znakov zločinu, založenia, zosnovania, podporovania zločineckej skupiny, čo aj sám prezentoval vo svojom verejnom vyhlásení." Veď je to predsa samozrejmé, že obvinený sa bude brániť a máme tu aj rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré jasne poukázali na to, že obvinený, ak je to politicky činný človek, má právo sa brániť aj vo forme vyjadrenia v masovokomunikačných prostriedkoch.
Takže nie je to nič zvláštne ani nič neštandardné a myslím si, že tieto veci, na ktoré poukázal pán poslanec Vážny vo svojom prejave, jednoznačne poukazujú na to, že je tu nadkvalifikácia tohto skutku len z toho dôvodu, aby mohol byť poslanec Národnej rady dočasne obmedzený na výkone svojho poslaneckého mandátu a teda aby nemohol politicky vyjadrovať svoje názory a že ide o čisto politický proces.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:15 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:17

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Vážny, vo svojom vystúpení v rozprave si absolútne presne popísal situáciu, ktorá predchádzala tomuto škandalóznemu obvineniu predsedu najsilnejšej opozičnej strany Roberta Fica. Rozprával si o tom, ako sa manipulovalo so svedkami, ako účelovo svedčili kajúcnici, čo sa dialo na polícii, a jasné, že finále tohto procesu, vykonštruovaného, je stíhanie Roberta Fica, o ktorom každý v podstate koaličný poslanec hovorí, že to nie je nejaká politická pomsta, to stíhanie nie je politické, ale ja som presvedčený, že toto je politický proces, aj toto dnešné odsúhlasenie nočného rokovania je iba o tom, aby nám zavreli ústa, aby to čo najmenej ľudí sledovalo, lebo je vysoký predpoklad, že v noci rokovanie Národnej rady nebude nikto sledovať. Áno, je to tak. Za posledný rok a pol štyrikrát vzniesli obvinenia na Roberta Fica. Nejde tu o nič iné, len o umlčanie predsedu najsilnejšej politickej strany za účelom dostať ho do kolúznej väzby. Za čo? Pre svoju prácu, pre svoju robotu, za to, že poukazuje na prešľapy tejto vlády a hovorí o nich otvorene na tlačovkách.
Takže taká je reálna situácia, o to vám ide, páni a dámy z vládnej koalície. Ale tak ako už bolo povedané, za nami je obrovské množstvo ľudí, ktoré rozumie tomu, čo sa tu deje, a verte mi, že raz prídu voľby, slobodné voľby a tam sa ukáže, kto mal pravdu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:17 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Vážny, tvoje slová, ktoré si tu vyriekol v rozprave, som si konfrontoval aj s vyjadreniami najmä koaličných poslancov, ale aj niektorých médií. Naozaj stále pokračuje, pokračujú v prezentovaní názorov, že tento parlament ak nevysloví súhlas s vydaním Roberta Fica do väzby, zastavuje trestné stíhanie. Tento, tento zmätočný návrh alebo skôr by som povedal, že návrh, ktorý má zmiasť verejnosť, sa ale nezakladá absolútne na pravde, pretože trestné stíhanie pokračuje a parlament má rozhodovať o ďalšom, by som povedal, rozhodnutí alebo návrhu prokuratúry, ktorý má teda viesť Roberta Fica do väzby. Dáva sa tu dokonca za precedens rokovanie parlamentu a vydanie Ivana Lexu na trestné stíhanie, ktoré sa ale nedá s týmto absolútne porovnávať, pretože vydanie Ivana Lexu vtedy bolo na základe trestnoprávnej imunity, ktorá bola zakotvená v ústave.
To znamená, ak budeme teraz rozhodovať o tomto návrhu, nebudeme rozhodovať o vydaní na trestné stíhanie, ale budeme rozhodovať o akejsi nadstavbe k tomu, čo ešte mnohí koaliční poslanci chcú, teda nielen trestné stíhanie, ale aj do väzby, tak, aby sa opozičnému lídrovi zamedzila politická činnosť. Toto je úplne zjavné a každý, kto chce, tomu porozumie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:19 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:21

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, najskôr by som sa chcel obrátiť na vás, prosím vás, upozornite poslancov vládnej koalície, aby nevykrikovali na mňa a na mojich kolegov, že nereagujeme k veci. Deväťdesiat percent poslancov vládnej koalície ani netuší, kto vystupoval v rozprave ako posledný.
A teraz budem reagovať na pána poslanca Vážneho.
Pán poslanec Vážny, podal si procedurálny návrh, ktorý pred chvíľou vládna koalícia zamietla, a jednoducho môžem skonštatovať, že valec sa rozbehol a je pripravený urobiť to, čo urobiť má. Ďalej by som nadviazal, pán poslanec, na tú pasáž v tvojej rozprave, kde si hovoril o zatýkaní bez riadnych dôkazov len na základe výpovede ľudí, ktorí sami v minulosti páchali trestnú činnosť, častokrát závažnú ekonomickú trestnú činnosť, za ktorú im hrozia prísne tresty a títo ľudia, títo kajúcnici, z ktorých sa stali profesionálni udavači, sú pripravení kvôli svojej beztrestnosti povedať takmer čokoľvek na kohokoľvek. Spomeniem príklad, takto sa ocitli vo väzení aj bývalý predseda, bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Pčolinský alebo bývalý špeciálny prokurátor pán Kováčik.
Pán poslanec, sú naozaj dôkazy o tom, že policajti, tí elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry diktovali kajúcnikom výpovede, to, čo majú hovoriť, a to v normálnej spoločnosti by sme mali všetci odsúdiť. Hovorila o tom dokonca aj správa Slovenskej informačnej služby, len niektorí sa tvárili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:21 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Stanislav Kubánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Pán poslanec, vo svojom vystúpení si hovoril, ako politici zasahujú do práce orgánom činným v trestnom konaní. Na novinársku otázku ale politik by do práce orgánov činných v trestnom konaní alebo do práce daňových úradníkov zasahovať nemal, dekan právnickej fakulty odpovedal nasledovne: "Pokiaľ ide o posmeľovanie k pokročeniu vyšetrovania zo strany predmetných politikov, tak z hľadiska evidentnej politickej motivácie to považujem za amorálne. Nenašiel som však v odôvodnení obvinenia známky vedúce k tomu, že by sa v rámci toho malo manipulovať s faktami. Ono pri vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti sa vo vyšetrovaní s faktami dá manipulovať omnoho ťažšie, než je to napríklad pri trestnom čine korupcie.
Samozrejme, otázka interpretácie faktov môže byť niekedy kľúčová. Ak teda Fico konal v tomto prípade ako verejný činiteľ, dával pokyny, aby sa niečo vyšetrovalo, tak to nie je trestný čin. Ak v tomto nekonal ako verejný činiteľ, ale len využíval svoju autoritu, opäť nejde o trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože nekonal ako verejný činiteľ. Isteže ak plánoval pri politickom použití takto získaných informácií páchať trestný čin, napríklad trestný čin vydierania, teoretická požiadavka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:23 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:26

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Ľubo, ty si hovoril o politizácii v policajnom zbore. No veď tá politizácia začala odchodom generála Milana Lučanského, ktorý pri svojom odchode jasne jeden z dôvodov uviedol, že vláda chce spolitizovať policajný zbor a že on sa tomu nemieni prizerať.
Ďalším krokom politizácie policajného zboru bola zmena voľby policajného prezidenta, kde ešte za ministerky Denisy Sakovej bol tento zákon zmenený, pretože práve nám bolo vytýkané to, že policajný prezident je menovaný priamo ministrom a vlastne súčasná koalícia a súčasný minister ako dôvod zmeny zákona uviedol to, že on je priamo politicky zodpovedný za prezidenta, teda on si chce vybrať svojho prezidenta a mali sme možnosť vidieť, aká bola fraška pri voľbe nového policajného prezidenta, resp. menovania. Politizácia policajného zboru je aj v tom, čo sa teraz deje ohľadne okolo nášho predsedu Roberta Fica a potom aj Roberta Kaliňáka.
Ďalšia politizácia a ďalší dôkaz sú esemesky, ktoré vyšli z telefónu generála Milana Lučanského, kde jasne minister si žiada živý spis, kde aj jeho vlastný policajný prezident ho skritizoval, že minister nemá čo takýmito vecami disponovať. Čiže a čo viac ako politizácia policajného zboru môže byť aj to, keď policajný prezident, ktorý zjavne trpí nedočkavosťou, aby sa vedel pochváliť a ani nerozmýšľa pri tom, čo hovorí, tak na jednom z výborov Národnej rady Slovenskej republiky dopredu oznámi, že bude zobratý ďalší, resp. bude obvinený ďalší poslanec, konkrétne povedal dokonca, že aj koaličný poslanec, tak presne o tom je tá celá politizácia a presne o tom je tento celý proces, o ktorom teraz rokujeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:26 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Vážny, aj budem trošku citovať z tvojej, z tvojej rozpravy, lebo povedal si vcelku viacero vážnych vecí, ale táto vec, ktorú by som odcitoval, je v podstate dôležitá: "Ak Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obviňujú zo zosnovania zločineckej skupiny, tak vášmu Matovičovi a jeho pravej ruke Lipšicovi sa podarilo za pár mesiacov vytvoriť nebezpečnú protištátnu chobotnicu, ktorá krágľuje svojich oponentov.". Za pár mesiacov dosiahla matovičovsko-lipšicovská chobotnica pomerne rozsiahlu organizačnú štruktúru. Jej zárodkom boli stretnutia Matoviča s kajúcnikom Bernardom Slobodníkom a Makóom, a títo sa stretávali ešte v roku 2018, 2019 a 2020.
A dôležitý je citát, ktorý si, ktorý si hovoril vo svojej rozprave, a ja by som, ja by som ho dal opäť do pozornosti. Ja som do, je to citát o tom, ako sa Matovič stretával s kajúcnikom: "Ja som do toho šiel s tým, že sa pokúsim z nich vydolovať nejaké informácie, ktoré by som mohol použiť v politickom boji." Toto povedal Igor Matovič na nejakej asi tlačovej konferencii, predpokladám, keď je tu citát v rozprave, no a teraz idú za, za toto, čo Matovič povedal, zatvoriť Roberta Fica.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:27 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážení páni poslanci a pani poslankyne, ďakujem za zmysluplné reakcie a prakticky plné podporné stanoviská na moje vystúpenie. Stotožnili, stotožnili ste sa s tým, že je to veľký nezmysel dať do kolúznej väzby či už pána Kaliňáka, tak isto aj pána Fica, a stotožnili ste sa s tým, že je to jednoznačné zneužitie štátnej moci na politický boj, čo je v demokratickom štáte neprijateľné. A stotožnili ste sa s tým, že budúcnosť Slovenska dávate veľmi-veľmi dozadu a míľovými krokmi Slovensko ustupuje z pozície moderného demokratického štátu.
Veľmi dôležité je to, že to uznesenie, ktoré je predlohou k tomuto dnešnému rokovaniu, ktoré máte, ktoré je súčasťou tlače 1010, a už odôvodnenie v tomto uznesení je úplne nedostatočné. Jednoducho nemôže to tak byť, že chceme zatvoriť človeka do kolúznej väzby za to, že chce robiť tlačové konferencie. Je to výsmech ozaj právneho poriadku štátu, ak tá vypovedacia schopnosť tohto odôvodnenia je úplne na vode. Ja som to vnímal tak, že tým procedurálnym návrhom vám podávam ruku, podávam vám ruku, myslím tým vás koaličných poslancov, podávam vám ruku na to, aby ste si zachovali tvár, pretože naozaj tie dôvody sú tam nijaké, a ten procedurálny návrh vo veci doplnenia, vo veci doplnenia odôvodnenia o relevantné argumenty ste pred pár minútami zamietli.
Čiže stratili ste definitívne tvár a neprijali ste túto podanú ruku, aby ste mohli Slovensko vrátiť do nejakého normálneho stavu. Čiže ostávame ozaj krajina, kde demokracie, demokracia ustupuje míľovými krokmi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:29 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:32

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som sa aj ja osobne, ale aj v mene strany HLAS - sociálna demokracia vyjadril k návrhu, ktorý tu už niekoľko dní prerokovávame. Na úvod mi dovoľte povedať, že áno, v štandardnom demokratickom a právnom štáte môže sa stať, že pri takom veľkom množstve poslancov, ako máme my, a sú krajiny, kde majú podstatne viac poslancov 500, 600, 700, sa môže stať, že sa môže dopustiť jeden z poslancov potenciálne nejakého trestného činu a je obvinený a nejakým spôsobom vyšetrovaný. To nie je nič výnimočné a deje sa tak vo všetkých európskych krajinách naokolo nás. A v normálnom a demokratickom a právnom štáte sa môže stať aj to, že môže v tých krajinách, kde takúto podmienku majú, dôjsť k požiadavke o to, aby niektorý z poslancov bol vydaný súdu na rozhodnutie o tom, či má byť alebo nemá byť stíhaný vo väzbe vzhľadom na nejaké okolnosti.
Chcem pripomenúť, že Slovensko nechráni poslancov pred trestnými činmi a teda pred stíhaním za trestné činy. Slovensko nemá taký systém ako napríklad v Českej republike, kde poslanci svojím hlasovaním rozhodujú, či vôbec poslanca Národnej rady možno stíhať, či vôbec môže ho polícia vyšetrovať a niečo s ním robiť. Na Slovensku už dávno, a musím to povedať, pretože sa to dezinterpretuje, na Slovensku už dávno takáto forma ochrany na poslanca neplatí a jediné, o čom tu dnes diskutujeme, je o tom, či Národná rada poslanca Národnej rady vydá špecializovanému, v tomto prípade trestnému súdu, ktorý môže alebo nemusí rozhodnúť o tom, že poslanca si zoberie aj do väzby. Ale bez ohľadu na to, či my tu dnes o tejto veci rokujeme alebo nerokujeme, každý jeden trestný čin bez ohľadu na to, či sa týka poslanca Národnej rady alebo iného občana, je normálne ďalej vyšetrovaný a nikto, ani Národná rada, ani iné inštitúcie mu nebránia.
Ale chcem zdôrazniť ten úvod. Povedal som, v normálnom demokratickom a v normálnom právnom štáte sa takéto veci dejú a majú na to, každý štát má svoje nejaké procesy, kde ale fungujú aj kontrolné mechanizmy a kde sa človek dokáže dopátrať pravdy, ak je mu robená krivda.
Ale na tomto mieste si musíme povedať, je Slovensko dnes a môžme s čistým svedomím povedať, že Slovenská republika je dnes právnym a štátom a demokratickým štátom, v ktorom platia všetky tieto kontrolné mechanizmy a platia spôsoby, že človek, ak sa voči nemu zomkne časť štátneho aparátu, sa dokáže obrániť? Žiaľ, na základe toho všetkého, čo tu vidíme, čo sa tu deje posledné dva roky, musím povedať, že Slovensko dnes štandardným, demokratickým a právnym štátom nie je. A nikto, nielen poslanec Národnej rady, ale žiadny občan Slovenskej republiky dnes nemôže sa na sto percent cítiť bezpečne a spoľahnúť sa na to, že ak nič neurobil, tak žiadny štátny orgán voči nemu nemôže viesť žiadne stíhanie, ani ho nejakým spôsobom trestať, ani ho nejakým spôsobom ovplyvňovať, nedajbože ešte aj zobrať, obmedziť na slobode. Dnes, žiaľ, s čistým svedomím z tohto miesta takéto povedať nemôžem a nemyslím si, že by to s čistým svedomím mohol povedať aj niekto z členov terajšej vlády Slovenskej republiky, pretože oni sú pôvodcom toho marazmu a tohto stavu, v akom sa dnes slovenská spoločnosť nachádza.
Na tomto mieste zaznela správa SIS. Tu z tohto miesta ju prečítal predseda Národnej rady, druhý najvyšší ústavný činiteľ tohto štátu, Slovenskej republiky, a povedal nám tu v priamom prenose, že sa ukazuje a je legálne odpočuté, ponahrávané, pozapisované, že existuje na Slovensku vybraná skupinka špeciálnych vyšetrovateľov, niektorých prokurátorov a aj vybraných sudcov, na ktorých sa dokonca čaká, a sa tým ešte aj chvália, že vždy prídu zobrať niekoho ráno do väzby len preto, lebo vedia, že na druhý deň má službu tá a tá alebo ten a ten, ktorý im potom aj tú väzbu potvrdí. Povedal to predseda parlamentu, nie ja. A povedala to im nimi riadená Slovenská informačná služba.
Ďalej sme sa mohli všetci verejne dočítať z legálne odpočutých nahrávok našich elitných, tzv. elitných vyšetrovateľov, ešte raz, nie z nahrávok ani našich, ani druhých kolegov z opozície. Touto políciou tohto štátu, ktorý riadi Matovič a Heger, nimi nahraté nahrávky, v ktorých sa hovorí, že Fica treba robiť, Kaliňáka a Pellegriniho, kde sa hovorí, že toto bude riadne rodeo, akože to nám povedal aj sám minister. Čítali sme esemesky, ktoré tu spomínal pred chvíľkou pán poslanec Saloň, policajného prezidenta, ktorý bol policajným prezidentom ešte rok počas tejto vlády, ktoré dokazujú, že minister Mikulec si žiadal od policajného prezidenta spisy, živé spisy a chcel do nich nahliadať.
Sme svedkami a ešte budeme svedkami stokrát menených výpovedí kajúcnikov, univerzálnych svedkov, ktorí tu vypovedajú hore-dole na každého a ani netušíme, čo v skutočnosti za to dostávajú, aké benefity alebo akú doživotnú imunitu a nikto sa na nich už viac nepozrie, žijú si svoj luxusný život a rozprávajú a tárajú a nikto ich nestíha za ich zločiny, ktoré robili.
Máme tu 15 alebo 16 vyjadrení Ústavného súdu Slovenskej republiky, že boli porušené ľudské práva u ľudí, ktorí boli držaní vo väzbe niekoľko mesiacov alebo skoro pomaly už aj niekoľko rokov. Opäť to nehovoríme my v opozícii, to hovorí Ústavný súd ako najvyššia inštancia, posledná inštancia, na ktorú sa občan tejto krajiny môže obrátiť, ak sa mu deje krivda. Hovorí to Ústavný súd Slovenskej republiky.
Nemôžeme opomenúť, že v štandardných demokratických krajinách pravdepodobne dlhoročný politický nominant nemôže byť menovaný do pozície špeciálneho prokurátora a tváriť sa, že je nestranný. V normálnom štáte by o takejto nominácii ani len nehovorili, nieto ešte zvolili naozaj politika, politika naozaj čistokrvného do pozície špeciálneho prokurátora. Aká je toto garancia nestrannosti a absolútneho bezovplyvňovacieho fungovania špeciálnej prokuratúry?
No a už, samozrejme, musím pripomenúť aj vyjadrenia z tohto miesta, predsedu vlády vtedajšieho, Igora Matoviča, ktorý nám tu ukazuje hocikedy, keď sem vystúpi, okrem toho, že tu vulgárne nabrýzga všetkým, ponadáva, pouráža, nič nepovie k veci, o ktorej sa má vyjadriť, len sa furt vracia do minulosti, tak tento človek tu na nás ukazuje prstom a hovorí, že máme ticho šúchať nohami a čakať, kedy si príde po nás NAKA, predseda vlády, predseda vlády. To nerobí pomaly ani diktátor vážnych diktátorských režimov v niektorých častiach sveta, to, čo si dovoľuje tu predseda vlády. Nehovorím už o našej úplne úžasnej všetko vediacej vicepremiérke, ktorá si hneď na úvod svojho mandátu vyrobila pexeso s tvárami predstaviteľov opozície a ich nominantov, ktoré potom škrtá fixkou teatrálne za každým, keď niektorého z nich zobrali do väzby. Pýtam sa, toto čo som teraz povedal, dáva občanom tejto krajiny garanciu, že žijeme v právnom, demokratickom a štáte, kde naozaj platí spravodlivosť a že kde nemôže dôjsť k zneužitiu orgánov činných v trestnom konaní na politický revanš? Nie. Toto všetko nám nedáva túto garanciu a nedáva ju nielen poslancom Národnej rady, ale hlavne nedáva ani jednému občanovi tejto krajiny.
Dámy a páni, dnes ešte raz, nerokujeme o tom, či bude alebo nebude niekto trestne stíhaný. Na to právo nemáme. My dnes ideme rozhodnúť o tom, či jedného z nás vydáme na rozhodovanie Špecializovaného trestného súdu, ktorý má rozhodnúť, či daného poslanca ide alebo nejde stíhať väzobne. A tu by sme mali byť naozaj veľmi obozretní a nesnažiť sa rozhodovať len na základe toho, koho sa to konkrétne týka. Ale mali by sme naozaj sa zamyslieť nad tým, či pri rozhodovaní, bez ohľadu na to, či je to Robert Fico alebo niektorý iný, aj koaličný poslanec, pretože môj postoj je rovnaký v prípade aj, že by sa to dneska týkalo pána Borguľu alebo iného, aj z OĽANO poslanca, by som hovoril to isté. Pretože dnes ideme rozhodovať o tom, či človeka vydáme tomuto spráchnivenému systému, spráchnivenému systému spravodlivosti, u ktorej nemáme garanciu, že funguje tak, ako fungovať má. A ešte raz zopakujem, bez ohľadu na to, či je to vládny alebo je to opozičný poslanec. Pretože dnes s čistým svedomím nemôžme povedať, že vydávame človeka na spravodlivosť. Naopak, všetky indície ukazujú, že takýmto rozhodnutím vydávame poslanca Národnej rady do rúk politickému revanšu a do prostredia, v ktorom sú orgány činné v trestnom konaní alebo silové zložky pravdepodobne predsedom vlády, ministrom financií, ministrom vnútra a špeciálnym prokurátorom zneužívané na výkon politickej objednávky.
Žiaľ, je mi to veľmi ľúto, že toto musím v 21. storočí skonštatovať o Slovenskej republike. A preto na základe týchto pochybností chcem povedať veľmi jasne, že HLAS nepodporí vydanie v tomto prípade ani predsedu SMER-u na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, či má byť alebo nemá byť stíhaný vo väzbe, ale nezahlasuje za žiadneho poslanca Národnej rady pri takomto istom návrhu, hoc by prišiel aj zajtra na vládneho poslanca. Neurobili by sme to ani z pomsty vládnemu poslancovi, pretože tu ide o princíp a ochranu výkonu mandátu poslanca Národnej rady, aby bol nedotknuteľný. Pretože vy to veľmi zľahčujete, dámy a páni, pretože si to neviete predstaviť, ale máme predsa deľbu moci. Máme súdnu moc, máme výkonnú moc a parlamentnú moc a tieto sa navzájom nesmú nijakým spôsobom dokázať ovplyvňovať. Sú striktne oddelené. A Národná rada musí byť absolútne chránená pred zásahom orgánov činných v trestnom konaní, samozrejme v tej časti výkonu mandátu poslanca Národnej rady. To znamená, nikto nebráni nikoho stíhať ani obviňovať. Veď máme tu poslanca, ktorý je obvinený, je teraz už aj v dvoch alebo troch. Ale nemusia ísť do väzby. Jednoducho si vykonávajú svoj mandát a polícia koná, ako konať má a teda uvidíme, či zozbiera dôkazy a či vôbec niekto bude aj spravodlivo odsúdený, alebo sa, dúfam, títo ľudia môžu aspoň normálne brániť.
Tento proces, ktorý dnes vidíme, je pravdepodobne viacej politickým ako skutočnou snahou o získanie nejakej, nejakej pravdy. Pretože ja sa nebudem vyjadrovať ku konkrétnemu obvineniu, hoc mám o ňom svoje pochybnosti, pretože podľa tak napísaného obvinenia by pomaly každá vláda vo svete, nielen v Európe, vo svete, pri svojej činnosti mohla byť označená za jednu veľkú organizovanú zločineckú skupinu. No a podľa tohto obvinenia by politická strana OĽANO bola trikrát organizovanou zločineckou skupinou oproti SMER-u alebo iných politických strán, ktoré sa, trikrát na základe toho, čo tu stvárajú od prvého dňa nástupu do moci, ako si tu obsadzujú, nominujú, aké kšefty si tu robia krížom-krážom.
Takže ak si páni myslia, že ich to obíde, aby neboli prekvapení, keď rovnaké obvinenie nakoniec budú mať na krku ešte aj oni. Pretože ak tu teda spravodlivosť funguje normálne, tak očakávam, že OČTK rovnakým spôsobom začnú preverovať aj ich konanie ako vládnej strany.
Viete, neubránim sa pocitu, že v tomto prípade ide vládnej koalícii o dve veci. Prvý je mať skalp. Mať gesto, mať fotku, mať video politického oponenta v putách, ktoré ho vedú pred kamerami niekde na výsluch a potom následne do cely kolúznej väzby. Pretože ukazuje sa, že celý ten ich boj za spravodlivosť, ktorým pobalamutili tu všetkých a ktorý tu dva roky vydávajú za svoje jediné poslanie, sa im vôbec nedarí. A uvedomte si, že zatiaľ jediné úspechy celého tohto procesu, ktorý tu spustil Igor Matovič so svojou celou skupinou, sú len ľudia, ktorí boli v kolúznej väzbe. To sú jediné ich úspechy a jediné zábery, ako títo ľudia boli vedení do kolúznej väzby.
V žiadnom takomto prípade ešte nebol nikto právoplatne odsúdený, okrem nejakých kajúcnikov, ktorí sa popriznávali, porobili si rýchle dohody, za pár tisíc eur sa vykúpili a išli preč. Nemáme dnes žiaden právoplatný rozsudok v žiadnej z týchto káuz. A jediné úspechy sú ľudia v base s putami na rukách, kde už šestnásťkrát, pätnásť alebo šestnásťkrát Ústavný súd povedal, že to bolo porušením ich ústavných slobôd, to sú ich jediné úspechy. A preto si myslím, že aj teraz chcú takýto jeden billboard, takýto jeden televízny šot, aby si mohli povedať a vycapiť na svoje Facebooky zase so slaboduchými textami pod ním, že aha, už sa to podarilo, už je vo väzbe. Nikomu nepovedia, že je to len kolúzna väzba, ktorá nič neznamená, o vine a treste a že tam až do doby rozhodnutia súdu poslednej inštancie sa musí človek brať za, za nevinného. Nie. Ale budú mať fotku. To je prvý moment, prečo som o tom stopercentne presvedčený, že im ide len o toto. O nič iné. Vôbec sa nezamýšľajú nad tým, aké sú tu technické alebo procesné zlyhania v tomto štáte, že sa to vymklo spod kontroly, že sú tu jednoducho schopné orgány činné v trestnom konaní alebo vybraná ich skupina si urobiť v tomto štáte, čo chcú, keď chcú, bez ohľadu na to, kto túto krajinu riadi, respektíve v našom prípade je to skôr horšie, lebo vykonávajú politickú objednávku.
No a druhým, samozrejme, momentom, prečo to tu dnes na stole máme, je prekryť absolútnu neschopnosť tejto vlády riadiť túto krajinu a riešiť problémy, ktoré túto krajinu trápia už niekoľko mesiacov. Táto vláda nie je schopná, tak ako nevedela schopná byť, riadiť alebo zvládnuť pandémiu, kde sme boli dvakrát po sebe najhorší na celom svete, nezareagovala dodnes na žiadne protiinflačné opatrenia a sa Slováci, Slováci a Slovensky sa musia hanbiť, keď sa pozrú do Maďarska, keď sa pozrú do Poľska, keď sa pozrú do Českej republiky, keď sa pozrú do Rakúska a do iných krajín, kde vlády pripravili už ix balíčkov opatrení na to, aby zmiernili ich ťažkú situáciu v oblasti zdražovania energií, potravín atď. atď., pohonných hmôt. Slovenská vláda neurobila nič a preto potrebuje prekryť túto svoju neschopnosť tým, že nám hodí sem takúto hru. Nevie dať ľuďom chleba, tak nám sem hodí takúto špinavú politickú hnusnú hru, aby sme sa tu týždne alebo neviem koľko dní na tom bavili a oni mali alibi, že vlastne nemôžu ani konať pre tých ľudí, lebo teraz sa rieši závažná vec.
Ešte raz zopakujem a pýtam sa, to obvinenie a to celé uznesenie je vonku pomaly už dva alebo tri týždne. No som, kým prídeme ešte k hlasovaniu, som zvedavý, ako sa dá ešte zdôvodniť, že po troch alebo štyroch týždňoch ešte niekto môže alebo nemôže ísť niekoho ovplyvňovať spomedzi tých ďalších, ktorí sú v tej organizovanej skupine. Ešte raz, nevidím ten dôvod, pretože ak ste pomaly po obvinení mesiac na slobode a potom vám niekto hrozí kolúznou väzbou, aby ste náhodou neovplyvnili svojich svedkov, tak to nedáva logiku ani pomaly bežne zdatnému človeku, ktorý nemusí byť ani právnik a nemusí byť ani matematik alebo ani nič iné, aby si to dokázal vypočítať, že či to takto vôbec fungovať môže alebo nemôže.
Jednoducho potvrdzuje sa, že vláda potrebuje prekryť tieto svoje zlyhania. Potravinári oznámili minulý týždeň ďalšiu vlnu extrémneho zdražovania. Už aj prezidentský palác sa na to nemôže pozerať a vyzýva každý jeden týždeň na činnosť, na nejakú aktivitu vládu. Ako hrach na stenu. Dodnes nemáme predložený žiadny návrh zákona. Ak by to neboli urobili poslanci, aj to len v rámci trápneho skoršieho vyplatenia 13. dôchodku, nič nemáme v parlamente, čo sa týka ochrany ľudí pred zdražovaním a zložitou situáciou, ktorú tu máme. Nič tu nemáme z parlamentu, ktoré by sa zákony alebo opatrenia týkali ochrany národnoštátnych záujmov Slovenskej republiky. Nič tu nemáme, čo by sme riešili v oblasti toho, ako budeme mať na jeseň zabezpečenú potravinovú bezpečnosť. Nielen ceny sú problém, ale aj nedostatok. Budete vidieť, že nebude čo doviesť na Slovensko, pretože sami si to nedokážeme vyrobiť. A ak si to dokážeme vyrobiť, tak to vyvezieme za drahé peniaze von. Nič sa tu nehovorí o ochrane národnoštátnych záujmov v oblasti energetickej bezpečnosti Slovenskej republiky. Tu tárajú nám o tankeroch, jeden, druhý. Prišiel teraz, čo, aleluja. Nech povedia pravdu. Z toho prvého tankera ani jeden kubík plynu nedošiel na Slovensko, pretože ten bol odčerpaný dávno do inej krajiny a my sme zase na spotovom trhu kúpili na výmenu nejaký iný plyn. Čiže to, aby sa ľudia, ani si nech nemyslia, že to fyzicky ten, čo na Krku v Chorvátsku vyčerpajú z toho tankera, že on reálne aj príde do ich šporáku do bytu. To je, úplne inak funguje.
Tak nech nás tu nebalamutia. Jednoducho hrozí nám obrovský problém, obrovská recesia, obrovská bieda a táto vláda sa tu odbavuje na tom, že chce zobrať do väzby poslanca Národnej rady, hoc jej nič nebráni, aby normálne a spravodlivo mohla vyšetrovať a aby sa tento poslanec ako každý iný mohol aj normálne a slušne brániť. Ide im o politický skalp, o politický revanš a my takýto politický revanš nemôžeme podporiť a HLAS, a hovorím za všetkých poslancov HLAS-u, nepodporí vydanie predsedu strany SMER na rozhodnutie Špecializovanému trestnému súdu, pretože si myslíme, že spravodlivosť nie je ovplyvnená naším rozhodnutím, orgány činné v trestnom konaní môžu konať bez ohľadu na to, či ho vydáme alebo nevydáme, pretože na to právo zastaviť trestné stíhanie nemáme a nechcem, aby sme si dakedy museli vyčítať, že sme tu teatrálne hlasovali za niečo, čo nakoniec so spravodlivosťou nemalo nič spoločné.
A opakujem, rovnaký postoj by som dnes za tohto marazmu, ktorý v Slovenskej republike v oblasti bezpečnostných zložiek funguje, za situácie, kedy bezpečnostné zložky sú pod priamym vplyvom bývalého premiéra Matoviča, ministra Mikulca a špeciálneho prokurátora Lipšica, rovnako by sme za tohto marazmu nezahlasovali za vydanie žiadneho poslanca Národnej rady Slovenskej republiky do väzby, hoc by išlo aj o koaličného a dokonca aj keby to boli poslanci z OĽANO, pretože ak máme byť spravodliví, tak hlasovať za tejto situácie za vydanie poslanca do väzby nikto z nás s čistým svedomím nemôže.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2022 o 9:32 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video