75. schôdza

19.10.2022 - 10.11.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.10.2022 o 16:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Pročko, ja som vás nepochválila, podľa mňa to ani v živote neurobím, lebo nie je za čo, vy tu robíte akurát tak veľkú hanbu, aj teraz ste to urobili. Vy mi hovoríte, že ja nemám argumenty? A čo asi bolo to, že 224-tisíc návštev neurobí 1 700 pôrodných asistentiek a sestry, ktoré nemáme v nemocniciach, preto nám kolabuje celý zdravotnícky sektor. Riešime to zvyšovaním platov, na ktoré nemáme peniaze, pretože v rozpočte tie peniaze neboli dané ani minulý rok, ani tento rok, toto by stálo majland, ktorý tiež nemáme, pretože nemáme ani na tie platy a že to v reále sa stane, že tí ľudia to budú očakávať a že to nedostanú.
A ja neviem už akože ako jasnejšie argumentovať a dôkazom toho je, že my sme sa aj s pani navrhovateľkou o tom bavili na výbore, jej na tom mimoriadne záleží, tak ako na iných veciach. Rozumie tomu, že nie sú peniaze, je jej to tiež ľúto, dúfa, že, a asi to aj sama povie, že tento návrh zákona pomôže tlačiť na ten rozpočet, aby na to peniaze boli dané, aby to bolo riešenie. A dôkaz toho, že teda určite to neni proti pani Žitňanskej, je to, že my sme niekoľko návrhov schválili aj na minulej schôdzi a plánujeme aj na tejto schôdzi. Proti Janke Žitňanskej osobne ja vôbec nič nemám a aj keby som mala, ja dokážem byť úplne vecná. Dôkazom je aj dnešná diskusia, napríklad s pánom Visolajským alebo aj s vami, pán Pročko. Takže ja sa dokážem baviť úplne s každým.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.10.2022 o 16:25 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:25

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nie (reakcia z pléna), poprosím, ďakujem veľmi pekne. Ďakujem aj pani poslankyni Cigánikovej za vystúpenie. Ja si myslím, že je to téma, ktorá si, samozrejme, zaslúži aj takúto debatu, vecnú debatu.
Ja by som možno na úvod povedala, že teda je pripravený pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhujeme posunutie účinnosti, pretože už ten čas je krátky, do tej pôvodnej, čo sme navrhovali. Čiže po dohode aj s kolegyňami a s kolegami z hnutia OĽANO posúvame túto účinnosť o jeden rok. Čiže snažíme sa naozaj brať do úvahy všetky možné riziká, ktoré sú s týmto spojené.
Ale nedá mi ešte nespomenúť jednu tému, keď tu stojím, o ktorej sme sa bavili možno takto pred rokom, a to boli školskí zdravotníci. Kde tiež, a ja chápem tie obavy, ktoré zaznievali, že či zavedenie školského zdravotníka, sestry na škole nespôsobí masívny odlev, odliv z našich nemocníc. Z toho, čo mám zatiaľ navnímané, je to skôr o tom, že tí, ktorí možno už aj tak by nepracovali v tom zdravotníctve, prijali tieto pozície. Tí, ktorí chceli ísť do zahraničia, prijali tieto pozície. Čiže ja naozaj si od toho sľubujem aj to, že aj spomedzi absolventov študentov, ktorí nejdú ale pracovať do nemocníc ako pôrodné asistentky alebo sestry, lebo proste plat, lebo podmienky. Možno nejaká časť z nich si to rozmyslí, keď bude vedieť, že bude môcť poskytovať aj takúto starostlivosť a že jej to poisťovňa preplatí. To znamená, že aj po tých diskusiách s komorou sestier my potrebujeme viac tých nástrojov na to, aby bolo viac študentov. Čiže ja sa teším, dnes napríklad bola ohlásená tá informácia, že o 500 miest sa navýši počet študentov medicíny. Ja budem robiť všetko preto, aby sa našli finančné zdroje aj z kapitoly ministerstva školstva na zdravotné sestry, aby teda aj na školách ich bolo viacej. Ale zabezpečme aj to, aby tie platy potom už v tých nemocniciach alebo ambulanciách a takisto aby aj bola táto možnosť, aby proste zotrvali v tom povolaní.
To znamená, že áno, ten stav je taký, aký si, Janka, hovorila, že dnes máme málo tých zdravotných sestier, respektíve pôrodných asistentiek, ale ja si myslím, že to je naozaj niekoľko tých nástrojov, ktoré vieme použiť, vrátane tohto na to, aby sme zvýšili atraktivitu toho povolania a ja pevne verím, že áno, to pomôže. A hovorím, je to aj po konzultácii so slovenskou komorou sestier, kde aj pani prezidentka sa vyjadrila, že áno, toto je jeden z tých krokov, ktoré treba prijať. A keď ho prijímame, tak, samozrejme, som brala do úvahy aj to, že ten pôvodný návrh obsahoval tých deväť hodín, pretože aj o tom sme rokovali, že by bolo ideálne mať tie, tých päť hodín pred pôrodom a štyri hodiny po pôrode alebo naopak. Čiže tak ako aj ty si povedala, bolo by to úplne ideálne, ale vzhľadom k tomu, že si uvedomujem, že proste ten stav je, aký je, tak aj po dohode s kolegyňami sme sa dohodli, že tak dajme aspoň nohu medzi dvere, to znamená, že dve hodiny pred, dve po.
Nie je to povinnosť tých matiek, budúcich matiek, mať takúto starostlivosť. Čiže my nemôžme robiť automaticky prepočet. Ja rozumiem, že ideme na maximum, že ak by všetky, ale nie je to tak, vieme veľmi dobre, že nie každá to využije. Priznám sa, že ja už teda asi rodiť nebudem, skôr nie, ale že už mám za sebou tri pôrody, to znamená, že už asi by som ja vychádzala zo svojich skúseností. Čiže je to niečo, čo môže pomôcť, najmä prvorodičkám, si myslím, ale možno aj ďalším. Možno niektoré by využili len tú možnosť zavolať si niekoho po tom pôrode, aby naozaj to odbremenilo to chodenie k lekárovi, ja neviem, s problémami pri dojčení a tak ďalej. A pre mňa je aj dôležité to, že to domáce prostredie je oveľa menej stresujúce pre tú ženu. To znamená, že, že dokáže naozaj ako keby viac sa pýtať, dostať viac odpovedí v tom svojom prostredí.
Máme situáciu, kedy nám pribúdajú aj mamy s laktačnou psychózou. Proste s rôznymi problémami, čo tiež môže pomôcť to detekovať. Čiže ja si myslím, že je tam viac tých výhod. Áno, odsunuli sme účinnosť a dali sme len tie štyri hodiny preto, aby ten systém zvládol a proste aby bol ten tlak. Lebo dnes naozaj nie je žiadny tlak na to, aby takáto nejaká starostlivosť bola poskytovaná.
Čiže neviem, ešte z tých argumentov, z ktorých by som vás presvedčila. Samozrejme, ja budem veľmi rada, ak podporíte túto novelu. Samozrejme, budem úplne rešpektovať, keď budete mať na to iný názor. Hoci pevne verím, že raz dospejeme k tomu, aby naozaj ženy mali túto podporu aj v domácom prostredí a v tom rozsahu, ktorý by bol ideálny, čiže tých deväť hodín.
Ale dovoľte teraz, aby som predstavila pozmeňujúci návrh, ktorý teda bude súčasťou tohto návrhu. Čiže iba krátko zdôvodním, posúvame účinnosť a druhá vec je, že vlastne zavádzame to, aby bola podpísaná zmluva s poisťovňou, aby teda mohlo dôjsť k preplácaniu týchto, tejto starostlivosti z verejného zdravotného poistenia.
Čiže pozmeňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Jany Žitňanskej k návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Jany Žitňanskej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotníckej starostlivosti uhrádzaný na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, tlač 1145.
1. V čl. l bode 1 sa v § 3 ods. 12 na konci pripájajú tieto slová:
„a má uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti30) so zdravotnou poisťovňou, v ktorej je poistenkyňa verejne zdravotne poistená podľa osobitného predpisu.16a)"
2. V čl. II sa slová „1. januára 2023" nahrádzajú slovami „1. januára 2024".
Ďakujem, skončila som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.10.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Tak potom ja súhlasím, treba to vypnúť, ale vypnúť aj pani Cigánikovú, pretože tá sa vypla a potom sa zapla. Takže ja sa vypínam. Teraz súhlasím, ja s vami súhlasím, ne, zrušte nás, aj pani Cigánikovú, aj mňa. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.10.2022 o 16:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nechcem, ja si teda svoje, svoje chcem povedať, lebo sa chcem vyjadriť k Janke Žitňanskej.
Ja ešte raz chcem teda zdôrazniť, mňa aj mrzí, Jani, že, že som tým poslom tých, tých takých nejakých racionálnych správ, ale chcem povedať, že súhlasím, že to zvýši atraktivitu povolania. Toto jednoznačne podporujem a oceňujem veľmi posunutie účinnosti. Predsa len teraz to vôbec nie je reálne a, a teda o rok to bude, to je iba skoro vôbec nereálne. Tak je to furt lepšie ako vôbec. Hej? Čiže oceňujem toto, myslím si, že aj v SaS podporíme.
No ale čo sa týka tých, školskej, školskej zdravotnej sestry, veď tam ja som bola veľkým podporovateľom, aj som sa snažila lobovať na zdravotníctve za to, aby to bolo. Ale tam je rozdiel, že to bolo dobrovoľné. To znamená, že nebol tam automatický nárok, že keď teda škola chce, tak automaticky musí dostať, lebo má zákonný nárok. Kdežto tu tá mamička, ona jasné, aj to máš pravdu, nevyužijú to všetky, jednoznačne áno. Ale má zákonný nárok a ja nechcem, ja to totiž vidím v tom zdravotníctve a vidíš to nakoniec aj ty, čo robí to, keď tu Fico roky rozpráva ľuďom, jak všetko je zadarmo. Jak zdravotníctvo je zadarmo, všetci máte na všetko nárok, samozrejme, že tí ľudia sú obrovsky sklamaní a potom tomu neveria. A ja by som chcela, aby sme najprv to nastavili finančne a aby to bolo aj realizovateľné. Aby sa nám nestalo, že tí ľudia tam prídu a, a jednoducho nedostanú tú zdravotnú starostlivosť.
Čiže ešte raz, veľmi oceňujem, podporujem všetkými desiatimi ten zámer, ale jednoducho v tomto čase, kde máme úplne že fatálne problémy, ktoré som doteraz riešila aj s kolegami, tak je to iba to, že je to nerealizovateľné. Prepáč mi to ešte raz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.10.2022 o 16:40 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len v krátkosti. Skutočne keď chceme byť teda argumentační a faktační, ja vás všetkých prosím kvôli tomu podporiť tento zákon, pretože jeden z argumentov je, že už jedna zdravotná súkromná poisťovňa napríklad ponúka takúto zdravotnú starostlivosť. A keďže chceme byť aj teda v trhovom mechanizme funkční, tak si myslím, že by to malo byť. Použili sme ďalší dôležitý faktor, a to je odsunutie splatnosti. Čiže poisťovne samé povedali, že áno, že to vedia zvládnuť, aby mali teda prechodné ustanovenie na to časové.
Čiže vôbec tam nevidím progrém, problém. Ak to je iba na báze subjektívneho takého posúdenia, že v podstate ja sa rozhodnem, že, že nie, len preto, že to nie je možno môj zákon alebo preto, nič s tým nesúhlasím, aby som si postavil hlavu. Tak bohužiaľ, vtedy to je, myslím si, že nesprávne. Pretože v iných prípadoch sa tu diali veci, kedy sme si postavili hlavu, urobili sme si mediálne tlačovky, samozrejme, výstupy, pretože, keď nám to vyhovuje, tak áno, a keď nám to nevyhovuje, nie.
Dúfam, že teda plénum naprieč politickým spektrom uzná tento zákon ako za zákon prospešný pre naše budúce rodičky, ale už aj čerstvé rodičky. A preto vás všetkých chcem poprosiť o podporu tohto zákonu. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.10.2022 o 16:40 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážení kolegovia, vážené kolegyne, chcem poďakovať všetkým poslancom Národnej rady, ktorí sa cítia byť sociálni alebo sú sociálni demokrati, alebo ako to nazvať, to je jedno, ktorí hlasovali za tento návrh zákona. Tento návrh zákona má nejakým spôsobom aspoň malou čiastkou zvýhodniť vdovy, ktoré dochovali jedno dieťa, a po dovŕšení, teda deti, keď dovŕšili vek dospelosti, tak im bol prestaný teda vydávať vdovský dôchodok. Ale opäť ho mohli poberať až v istom veku. Čo sa týka vdov, ktoré vychovali tri a viacej detí, je to nepretržite. Vdovy a vdovci, ktorí vychovali dve deti, je to od 52 rokov veku. A ja som spravil takú drobnú úpravu, že aj vdovy a vdovci, ktorí vychovali jedno dieťa, by tento vdovský dôchodok poberali opätovne od päťdesiatehosiedmeho roku života. Takže toto je taká drobná zmena, ktorá si, myslím, že vdovám a vdovcom, ktorých nie je málo, nejakým zásadným spôsobom pomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.10.2022 o 16:40 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja vám ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Čepčeka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, tlač 1042.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1684 zo 4. októbra 2022 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch. Predmetný návrh zákona, tlač 1042, prerokoval a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky schváliť výbor pre sociálne veci.
Ústavnoprávny výbor neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Z uznesenia výboru Národnej rady Slovenskej republiky uvedenom v treťom bode tejto spoločnej správy vyplýva jeden pozmeňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča návrh zákona v znení schváleného pozmeňujúceho návrhu schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 228 z 18. októbra 2022.
Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.10.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, dáma, dámy, vážení páni, k prerokovanému návrhu zákona som si pripravil pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý pozostáva z dvoch článkov.
V I čl. navrhujeme uviesť úplné znenie, čím sa opravia, úplné znenie zákona, čím sa opravia chyby v uvádzanej vete zákona, v úvodnej vete zákona a zároveň sa do nej doplnia všetky novely zákona o sociálnom poistení.
Čl. I predloženého návrhu, predloženého návrhu má dva body. Nový novelizačný bod 1 sa navrhuje v záujme zvýšenia podpory ovdovených poistencov, nakoľko preberanie vdovského a respektíve vdoveckého dôchodku v dĺžke trvania iba jedného roka v prípade poistencov, ktorým po jednom roku skončí nárok na výplatu vdovského, respektíve vdoveckého dôchodku, napríklad bezdetná vdova, ktorá ešte nedovŕšila dôchodkový vek, nepredstavuje v tejto osobne ako aj ekonomicky náročnej situácii dostatočne dlhé obdobie na prispôsobenie sa novým okolnostiam.
Na základe navrhovanej zmeny sa vdove, ktorej skončil nárok na výplatu vdovského dôchodku v trvaní jedného roka od smrti manžela a ku dňu účinnosti navrhovanej právnej úpravy neprešli dva roky od smrti manžela. Od 1. januára 2023 sa obnoví nárok na výplatu vdovského dôchodku za zostávajúce obdobie, to jest, vdovský dôchodok sa jej bude vyplácať za obdobie od 1. januára 2023 až, až do uplynutia dvoch rokov od smrti manžela.
Napríklad, ak poistenkyňa ovdovela 1. februára 2021 a nárok na výplatu jej trval do 31. januára 2022, nárok na výplatu by sa jej za predpokladu splnenia ostatných podmienok v zmysle návrhu obnovil 1. januára 2023 a trval do 31. januára 2023. To jest, vdovský dôchodok by sa jej vyplatil za jeden mesiac. Nárok na výplatu vdovského dôchodku by následne zanikol a obnovil by sa až po splnení zákonom definovaných podmienok, napríklad do dovŕšenia dôchodkového veku.
Tento pozmeňujúci návrh má aj druhý bod, ktorým sa upravuje pôvodný návrh poslanca Národnej rady pána Čepčeka s oprávnenou, s opravenou uvádzacou vetou novelizačného bodu.
V čl. II predloženého návrhu je potrebné s ohľadom na potrebu zabezpečenia dostatočne dlhej legisvakačnej doby za účelom riadnej vykonateľnosti právnej úpravy.
Teraz by som prešiel k čítaniu pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu, ktorý má, v úvodnej vete musím prečítať všetky novely zákona, ktorý sa týka zákona o sociálnom poistení. Preto poprosím o trošku strpenia.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Hlinku k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Čepčeka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, tlač 1042.
1. Čl. I znie:
„Čl. I
Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 600/2003 Z. z., zákona č. 5/2004 Z. z., zákona č. 43/2004 Z. z., zákona č. 186/2004 Z. z., zákona č. 365/2004 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 439/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 721/2004 Z. z., zákona č. 82/2005 Z. z., zákona č. 244/2005 Z. z., zákona č. 351/2005 Z. z., zákona č. 534/2005 Z. z., zákona č. 584/2005 Z. z., zákona č. 310/2006 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 460/2006 Z. z., zákona č. 529/2006 Z. z., uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 566/2006 Z. z., zákona č. 592/2006 Z. z., zákona č. 677/2006 Z. z., zákona č. 274/2007 Z. z., zákona č. 519/2007 Z. z., zákona č. 555/2007 Z. z., zákona č. 659/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 204/2008 Z. z., zákona č. 434/2008 Z. z., zákona č. 449/2008 Z. z., zákona č. 599/2008 Z. z., zákona č. 108/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 200/2009 Z. z., zákona č. 285/2009 Z. z., zákona č. 571/2009 Z. z., zákona č. 572/2009 Z. z., zákona č. 52/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 403/2010 Z. z., zákona č. 543/2010 Z. z., zákona č. 125/2011 Z. z., zákona č. 223/2011 Z. z., zákona č. 250/2011 Z. z., zákona č. 334/2011 Z. z., zákona č. 348/2011 Z. z., zákona č. 521/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 252/2012 Z. z., zákona č. 413/2012 Z. z., zákona č. 96/2013 Z. z., zákona č. 338/2018, pardon, roku 2013 Z. z., zákona č. 352/2013 Z. z., zákona č. 183/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 204/2014 Z. z., zákona č. 240/2014 Z. z., zákona č. 298/2014 Z. z., zákona č. 25/2015 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 61/2015 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 87/2015 Z. z., zákona č. 112/2015 Z. z., zákona č. 140/2015 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 336/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona č. 407/2015 Z. z., zákona č. 440/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 285/2016 Z. z., zákona č. 310/2016 Z. z., zákona č. 355/2016 Z. z., zákona č. 2/2017 Z. z., zákona č. 85/2017 Z. z., zákona č. 184/2017 Z. z., zákona č. 264/2017 Z. z., zákona č. 266/2017 Z. z., zákona č. 279/2017 Z. z., zákona č. 63/2018 Z. z., zákona č. 87/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 191/2018 Z. z., zákona č. 282/2018 Z. z., zákona č. 314/2018 Z. z., zákona č. 317/2018 Z. z., zákona č. 366/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 35/2019 Z. z., zákona č. 83/2019 Z. z., zákona 105/2019 Z. z., zákona č. 22, pardon, 221/2019 Z. z., zákona č. 225/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 320/2019 Z. z. (321/2019 Z. z., pozn. red.), zákona č. 381/2019 Z. z., zákona č. 382/2019 Z. z., zákona č. 385/2019 Z. z., zákona č. 390/2019 Z. z., zákona č. 393/2019 Z. z., zákona č. 466/2019 Z. z., zákona č. 467/2019 Z. z., zákona č. 46/2020 Z. z., zákona č. 63/2020 Z. z., zákona č. 66/2020 Z. z., zákona č. 68/2020 Z. z., zákona č. 95/2020 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 127/2020 Z. z., zákona č. 157/2020 Z. z., zákona č. 198/2020 Z. z., zákona č. 258/2020 Z. z., zákona č. 275/2020 Z. z., zákona č. 296/2020 Z. z., zákona č. 330/2020 Z. z., zákona č. 365/2020 Z. z., zákona č. 372/2020 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 600, pardon, 388/2020 Z. z., zákona č. 426/2020 Z. z., zákona č. 126/2021 Z. z., zákona č. 130/2021 Z. z., zákona č. 215/2021 Z. z., zákona č. 265/2021 Z. z., zákona č. 283/2021 Z. z., zákona č. 355/2021 Z. z., zákona č. 397/2021 Z. z., zákona č. 412/2021 Z. z., zákona č. 431/2021 Z. z., zákona č. 454/2021 Z. z., zákona č. 92/2022 Z. z., zákona č. 125/2022 Z. z., zákona č. 248/2022 Z. z. a zákona č. 249/2022 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 74 ods. 2 sa slová „jedného roka" nahrádzajú slovami „dvoch rokov".
2. V § 74 ods. 3 sa za písmeno d) vkladá nové písmeno e), ktoré znie:
„e) dovŕšila vek 57 rokov a vychovala jedno dieťa,".
Doterajšie písmeno e) sa označuje ako písmeno f).
2. V Čl. II sa slová „dňom vyhlásenia" nahrádzajú slovami „1. januára 2023".
Ďakujem za pozornosť a verím, že podporíte tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.10.2022 o 16:40 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:55

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem poprosiť všetkých poslancov Národnej rady, aby zvážili podporu tohto návrhu zákona, aby zaň zahlasovali. 98 poslancov posunulo tento zákon do druhého čítania a je to, je to posun k lepšiemu. Keďže pozmeňovací návrh, ktorý čítal pán poslanec, vdovám a vdovcom, ktorí po smrti manžela doteraz poberali rok vdovský, teraz budú poberať dva roky vdovský a ešte plus vdovy a vdovci, ktorí vychovali alebo dochovali jedno dieťa, budú môcť tiež poberať vdovský dôchodok po 57. roku života, čo doteraz nebolo možné.
Takže všetkých poslancov Národnej rady prosím o podporu tohto zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

25.10.2022 o 16:55 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:55

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Termín hlasovania bude vo štvrtok o jedenástej.
Skryt prepis

25.10.2022 o 16:55 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video