15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:50 hod.

RNDr.

František Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Milan Majerský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Sloboda je naozaj dar, a my keď chceme nejakým spôsobom obmedzovať túto slobodu a chceme to urobiť normálnym legislatívnym nástrojom, tak naozaj by mala byť toho zapojená aj opozícia, aj koalícia. Nemôže to byť koaličnou väčšinou jednoducho iba nejakým spôsobom nadiktované. Buďme vecní, počúvajme sa a som presvedčený, že sa nám podarí vytvoriť dobrý zákon, ktorý bude na prospech aj jednej, aj druhej strane, lebo aj vládna koalícia môže o pár rokov byť v opozícii a môže ich to dobehnúť. A možno budú si biť hlavu o stenu, že prečo sme prijali taký zákon, ktorý teraz nás obmedzuje. Čiže musí to byť naozaj pre všetkých.
Ja iba dúfam, pán poslanec Bartek, pán kolega, že ten záver vášho vystúpenia nepatrilo mne, lebo ja som sa nikdy nesnažil naozaj nejakým agresívnym spôsobom komunikovať, vystupovať a dokonca štvať jedných proti druhým. A dúfam, že tak to bude aj ďalej v mojej politickej kariére alebo ceste. Mne ide o to, aby naozaj bola vypočutá jedna i druhá strana. A ak tvrdí pán poslanec Gašpar, že toto sa netýka iba výjazdov, ale aj ďalších, pomenujme to, pomenujme konkrétne situácie, udalosti. Ja viem, že nie úplne všetko sa dá, ale práve tým, že budeme debatovať medzi sebou, tak budeme aj my ľahšie stláčať to „za“ pri tom zákone, ak, ak budete s tým stotožnení, samozrejme, takže tá dobrá a vecná diskusia nám pomôže vyjasniť tie otázniky, ktoré tu sú teraz nezodpovedané.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:40 hod.

PaedDr. PhD.

Milan Majerský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

104.

Ďakujem.

Milé kolegyne, milí kolegovia, hneď v úvode chcem poďakovať predsedajúcemu Žigovi, pán Žiga, prepáčte, pánovi Žigovi, že naozaj viedol schôdzu tak, ako mal, a pána poslanca Gašpara, ktorý reagoval na mňa, nemal na mňa reagovať, upozornil, ale hneď ho pán poslanec Gašpar skritizoval aj pán poslanec Richter. No, no, no, čo ty, ty robíš! Takže ďakujem veľmi pekne, pán poslanec, a verím, že to aj napriek tomu, že vás tuná pán Gašpar veľmi razantne upozornil, že to si nedovoľuj, tak to budete robiť aj naďalej.

Škoda, že odišiel pán poslanec, ktorý rozdáva dôchodcom darčeky, Bartek, pretože ten tu rozprával, že ako oni kultivovane vystupujú a vystupovali, a my sme tí, ktorí robíme zle. Počuli ste dnes pána poslanca Gašpara, ktorý už rozprával o tom, o tom, že médiá, opozícia a rôzne skupiny iných ľudí sú zodpovední za to.

Ja vám, vy si nepamätáte, čo sa tu dialo, teda vy ste tu neboli, ale ja som tu bol, ja som sedel tam hore. Každého jedného z nás to zasiahlo, každého jedného a naozaj ten pocit, že strieľali po Robertovi Ficovi, to bolo niečo neskutočné. Mne mráz behal po chrbte a hovorím si, čo sa to deje, preboha.

Ako s Robertom Ficom sa poznám od roku 1997, keď prišiel a prosil, aby mohol vystupovať v našej relácii. Ja ho poznám veľmi dobre. Absolvovali sme ix akcií futbalových. Ja ho poznám naozaj veľmi dobre,



Žiga, Peter, podpredseda NR SR

105.

Pán poslanec, chcem vás upozorniť, aby ste... (Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, preberáme vládny návrh na skrátené legislatívne konanie, pokiaľ neprejdete k danej téme, budem vás musieť...

Pročko, Jozef, poslanec NR SR

106.

... a vyrazil mi mobil. Toto sa tu dialo. Toto sa tu dialo.

A teraz idú rozprávať, že skrátené legislatívne konanie idú urobiť preto, lebo Robert Fico potrebuje ochranku. Mne je veľmi ľúto naozaj, čo sa mu stalo, ale skrátené legislatívne konanie k tomuto? Hovoria, vystupovali tu celý čas v rozprave o tom, čo sme zodpovední, čo robíme, tak ja len chcem pripomenúť, prečo to skrátené legislatívne konanie nie je dobré a čo robila ko... čo robila opozícia. Čo robila opozícia? Teda koalícia, pardon. Áno, je to skrátené legislatívne konanie a pre mňa ten dôvod vôbec nie je.

Lenže počuli ste, vystúpil kto? Minister dopravy a minister dopravy povedal ten najdôležitejší dôvod, prečo to treba, lebo Robert Fico si to zaslúži. Po štyroch vládnutiach Robert Fico predsa nepôjde niekde robiť. Robert Fico predsa nepôjde niekde pracovať. Zaslúži si doživotnú rentu. Zaslúži si to. Ja mu to neberiem. Naozaj, ja mu to neberiem, aj mu to doprajem. Ale ako vyriešiť to, že Robert Fico dostane ochranku, ako vyriešiť to, že Robert Fico dostane doživotnú rentu od štátu, to, čo tu rozprával pred chvíľou Tibor Gašpar, že budú pokračovať ďalšie násilia.

Mne od, mne od útoku na Roberta Fica prišlo toľko vyhrážok, toľko správ, toľko vyhrážok zabitím, toľko vyhrážok nielen v statusoch, ale aj v súkromných správach. Počuli sme, že koalícia a vláda nejakých 150 podaní má na ľudí, ktorí schvaľujú atentát. Ja som ešte nepočul o jednom, o jednom človeku, ktorého by koalícia, koalícia alebo vláda stíhala za to, že sa vyhrážajú, že treba nás zabiť, že nás treba ukameňovať, že nás treba zastreliť. Ani jedného som nepočul. A keď koalícia sleduje Facebook, sleduje facebook poslancov, tak potom sledujme facebook aj týchto ľudí. Buďme spravodliví! Buďme spravodliví. Na jednej strane rozprávate, na jednej rozprávate, akí ste vy korektní, akí ste šľachetní, akí ste udatní, ale, ale aj prednedávnom tuná za mnou sediac, teraz tu nesedí, nesedí pán predseda mediálneho výboru, Michelko, vo svojom vystúpení rozprával, že nás treba zničiť, že sme, to, to vystúpenie keď si pozriete, tak toto je to, čo, čo ja som nikdy ne... ani o jednom z vás nepovedal špatné slovo. Nikdy. A keď hovorím, keď hovorím, že Fico bol zlodej, tak to hovorím preto, lebo Počiatek to povedal vo svojom vystúpení, že Slota a Fico ukradli dve miliardy. Ukradli dve miliardy! To hovorí váš minister bývalý financií Počiatek.

A ja chcem poďakovať aj pánovi Majerskému, aj pánovi Mikloškovi, že spomenuli rok 1989, lebo my sa vraciame pred rok 1989, naozaj do čias, kedy sme sa nemohli zhromažďovať, kedy nám v tom bránili. Ale viete, prečo nám v tom bránili komunisti? No lebo sa báli, vox populi, vox dei. Oni sa báli, oni sa báli tých, tých vecí.

Veď Robert Fico aj povedal, že jednoducho v tom vystúpení, ktoré bolo hneď po atentáte, v ktorom rozprával, že odpúšťa tomu človeku, čo som ja zase kvitoval, a ja som to naozaj hneď povedal, že to veľmi kvitujem. Ale Robert Fico hneď v tom vystúpení označil opozíciu, médiá a rôzne mimovládne organizácie a novinárov za tých, ktorí sú za toto zodpovední. Teraz to nebudem hovoriť, ale poviem, naozaj tisíc vecí, a keď si pozriete jedno vystúpenie Roberta Fica, Blahu alebo ďalších koaličných poslancov, keď boli v opozícii, na námestiach, tak sa vám musia panenky pretáčať, čo tam rozprávali a ako štvali ľudí.

Aj pred môj dom chodil človek, dal mi tam na bránu, že ma treba obesiť, chodil a otravoval, aj mojim deťom sa vyhrážali zabitím! Myslíte si, že to niekto z týchto ľudí odsúdil?! Poslanec Glück, ktorý päsťami udieral Matoviča odzadu?! (Reakcia z pléna.) Áno?! Môžte ho, prosím vás, môžte ho upozorniť? (Reakcia z pléna.) Kopal do hrude?! Predstavte si, že by niekto išiel do vášho auta, že by do vášho auta išiel. Viete, čo by spravil tamto ten, čo kričí?! By mu rovno rozbil hlavu päsťou. Rovno rozbil hlavu päsťou. Tebe. Počuli ste? Tebe. Počuli ste, čo povedal? Tebe. Tebe by som rozbil hlavu päsťou. Toto sú tí, čo na jednej strane... (Reakcie z pléna.) Zaslúžiš si! (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Žiga, Peter, podpredseda NR SR

107.

Pán poslanec Pročko... (Reakcie z pléna.) Pán poslanec Pročko, pokiaľ sa nebudete vyjadrovať ku skrátenému legislatívnemu konaniu, ukončím vaše vystúpenie. (Reakcie z pléna.) Môžte ešte pokračovať, ešte raz sa miniete téme, tak vám ukončím vystúpenie.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR

108.

Ospravedlňujem sa vám. Viete, povedal mi, že tebe by som rozbil hlavu, takže to je to vaše ukončenie.

Ale vrátim sa k tomu skrátenému legislatívnemu konaniu. Naozaj nie je to legislatívne skrátené konanie vôbec, ale vôbec dôležité. Dôležité je to, aby sme Ficovi dali doživotnú rentu, aby sme Ficovi dali doživotnú ochranku. A zopakujem to ešte raz, žiaden dôvod, žiaden dôvod a neukážu nám ani jeden jediný dôvod, ako by sa to zmenilo, ako sa to zmení, ako zabezpečia, teda že už nikoho nebude, že už po nikom nebudú hádzať, päsťou odzadu, búchať, po hlave vajíčka, že nebudú ľudí napádať, že im nebudú vyhrážať sa deťom. Ako toto zabezpečia? Myslíte tým, že budú rozprávať, že tebe treba rozbiť hlavu? Alebo tými vystúpeniami, ktoré tu má Michelko? Tým, že budú rozprávať o tom, že médiá a opozícia sú zodpovední?

A vrátim sa k tomu skrátenému legislatívnemu konaniu, v ktorom pán Mikloško tu rozprával, ďakujem veľmi pekne, naozaj predstavte si, že pre koalíciu nie je problém, dozvedia sa, že je niekde na námestí SNP míting. Pre nich a ich sofistikovanú, sofistikovanú logiku to nie je dôležité. Vôbec to nie je dôležité, vôbec to nie je ťažké. Za tri dni vedia si tam kúpiť, nejaký politik byt, previesť ho a teraz predstavte si, no na námestí SNP nebude míting, pretože tam je Tibor Gašpar, to je príklad, má tam Tibor Gašpar byt, tak tam nebude míting. Takže toto je, myslíte, že pre nich ťažké? Myslíte si, že pre nich ťažké je to, čo uviedol aj pán Mikloško, že keď rušíte susedov, vy rušíte susedov, tak nemôžte organizovať žiaden míting, žiaden protest? Naozaj toto je len ďalšia ukážka toho, že toto skrátené legislatívne konanie má pomôcť vládnej koalícii opäť nás zatlačiť pod zem, opäť po nás dupať, opäť dupať po našich právach. To je nič iné, nič iné.

Obšírnejšie ešte vystúpim v tomto, ale chcel by som pánovi poslancovi ešte povedať, že tlupa je organizovaná skupina ľudí, organizovaná. Vo Wikipédii. A niekde sa označuje aj sociálna skupina, ale tlupou sa označuje aj veľká skupina veľkých zvierat, takže ja som myslel tlupu ľudí, ktorí sú organizovaní, ale, Tibor, ty sám sa musíš zaradiť, v akej tlupe si. (Povedané so smiechom.)

Ďakujem veľmi pekne.

Skryt prepis

18.6.2024 o 16:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

František Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko, spomenul si aj mňa, tak ja by som to doplnil.
Ten zákon 84/1990 dáva obci možnosť zakázať v troch bodoch zhromaždenia. Teraz podľa lex atentát sa to rozširuje o ďalšie tri body.
Prvý, keď je to pred domom nejakého politika, v poriadku. Povedali sme v poriadku. Druhý, keby sa mohli zraziť dve skupiny, v poriadku. Tretí, prečítam celý: „Z miesta konania zhromaždenia alebo iných oznámených skutočností plynie dôvodová obava, že konaním zhromaždenia dôjde k zásahu do základného práva na súkromie viacerých osôb alebo k zásahu do pokojného užívania obydlia viacerých osôb a ochranu týchto práv nemožno zabezpečiť žiadnymi menej rušivými opatreniami.“
Sem možno vložiť čokoľvek. Toto je kľúčový problém, s ktorým nesúhlasíme, a budeme protestovať. O tých možnostiach, teda pokút, ktoré môžu likvidovať malé obce, o tom budeme hovoriť po... pri druhom čítaní, ale toto je proste problém, z ktorého proste, z tohto nemôžeme ustúpiť. Sem môžeme vložiť čokoľvek podľa vôle obce, podľa výkladu polície, že je narušený proste nejaký pokoj nejakého občana. Toto je alfa a omega, od ktorej nemôžeme ustúpiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:50 hod.

RNDr.

František Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Richard Glück
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán zabávač Pročko, ja si myslím, že by ste sa mohli vrátiť naspäť na ulicu a behať tam nahý. Ostatne aj tie udalosti, ktorými ste sa stali slávnymi asi mali pokračovanie aj počas vašej politiky, pretože to nehovorím ja, ale ste známy vašimi gurmánskymi úchylkami. Hovorili o tom nejedné poslankyne Národnej rady bývalej vládnej koalície, takže vy, prosím vás pekne, pán Pročko, nemoralizujte.
A možno by som tomuto plénu dal do pozornosti jedno veľmi vtipné memečko, ktoré svedčí o vašom výnimočnom nadaní hereckom. Bola tak, taký zostrih fotografií a na jednej polke bol Robert Fico na videu po štyroch guľkách, niekoľkých operáciách a na druhej strane ste boli vy s konštrukciou alebo s golierom po štyroch vajíčkach, keď vám urobili praženicu na hlave, a doteraz tie vajíčka cítiť, takže, pán Pročko, vy, prosím, nemoralizujte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:52 hod.

JUDr.

Richard Glück

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Tibor Gašpar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Pročko, k dôvodnosti alebo nedôvodnosti skráteného legislatívneho konania nepovedal nič. Urobil niekoľko provokácií, ako to robí počas celého tohto volebného obdobia, aby vyvolal reakciu najmä poslancov z koalície, na čom sa potom, samozrejme, zabával. A ak tu niekto zadupal demokraciu, tak ste to boli vy a vaši kolegovia z vašej politickej strany v rokoch 2020 - ’23, keď ste zatvárali, ešte raz to opakujem, predsedu strany SMER na verejnom zhromaždení, keď ste zatvárali aj iných ľudí s iným názorom, keď ste zatvárali politickú opozíciu na vymyslených trestných konaniach.
Treba otvoriť oči, pán Počko... Pročko, pozrieť sa trošku realite do očí a určite budeš vedieť zhodnotiť všetko, čo tu bolo objektívnejšie, najmä, ak sa chystáš na ďalšie vystúpenia.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:53 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
SAS nesúhlasí s týmto návrhom, pán poslanec Pročko, tak ako aj moji kolegovia alebo z dôvodov, ktoré moji kolegovia veľmi pádne, jasne a argumentačne vys... vysvetľovali bez akýchkoľvek negatívnych emócií, ale teda vecne. Napriek tomu ja teda musím za seba povedať, ja napr. súhlasím s tým, aby sa zlepšovalo postavenie vládnych činiteľov, zlepšovalo postavenie poslancov, kľudne aj platové, aj ochrana a tak ďalej, špeciálne v prípade Roberta Fica, ktorý naozaj bol obeťou atentátu, tak jednoducho je tam namieste debata o tomto a môžme vecne argumentovať, že kam až zájsť.
Ale napriek tomu chcem povedať, že vy ste práve, aj vyše vystúpenie, že vy ste práve prototyp človeka, ktorý tú nenávisť šíri, že v podstate sa vyjadrujete (potlesk), ako by ste hovorili za celú opozíciu, postavíte to sa sem, kričíte, bľačíte veci, o ktorých nemáte vôbec žiadne dôkazy, a napriek tomu, že rovnako nesúhlasím s obsahom, s obsahom tohto návrha... návrhu, tak nesúhlasím so spôsobom, akým, akým prezentujete svoj nesúhlas. A to hovorím ja, ktorá teda viem byť hubatá, viem byť drzá, ale pochopila som v tejto situácii, že my sme ako spoločnosť, že máme vážny problém. A aj ja sa nechávam trochu tlmiť, aj ja rozumiem tomu, že nemôžem takýmto hulvátskym nenávistným spôsobom vys... vy... vystupovať.
A vy sa sem postavíte a ako prototyp toho, čo sa robiť nemá, idete obhajovať nejak, nejaký svoj názor. Ja si teda myslím, že problém je aj, keď sa zneužíva na jednej strane moc, a ten návrh zákona, ktorý má opodstatnenie v debate, ale teda naozaj je prehnaný, prepísknutý a nemal by byť takto navrhnutý, ale myslím si, že rovnako je problém, keď svoj nesúhlas vyjadrujeme takýmto nenávistným, hulvátskym spôsobom po tom, ako na premiéra tejto republiky, či je to Fico, alebo hocikto iný, bol spáchaný atentát. Tu proste ide všetko ostatné bokom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:54 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Jozef, no ja si práveže myslím, že si celkom zrozumiteľne vysvetlil, prečo neexistujú žiadne právne, alebo teda legislatívne dôvody na skrátené legislatívne konanie, a ony neexistujú dokonca ani vecné, lebo Robert Fico má pokračovať vo funkcii, ak je to teda tak, čiže nie je dôvod prijímať v skrátenom legislatívnom konaní to, že bude mať rýchlo ochranku.
Takisto nie je dôvod prijímať to, že bude mať doživotnú rentu. Keď, keď vlastne toto nastane, ak teda máme veriť tomu, čo sa deje, až, až po troch rokoch. Čiže tam takisto nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie.
Ochranku predsedom koaličných a opozičných strán je možné dať aj teraz. Ak sú teda indície, že sú v nebezpečí, že tú ochranku potrebujú, tak jednoducho na základe uváženia polície, tú ochranku môžu dostať. A teraz v skrátenom legislatívnom konaní sa to vlastne urobí zákonom. A možno ju dostane nejaký predseda, ktorý ju nepotrebuje a nejaký poslanec, ktorý ju potrebovať bude, tak ten ju nedostane.
Jediný vecný dôvod, kedy by to malo zmysel, to, čo sa robí, a ja si myslím, že to je tak, je, že Robert Fico chce skončiť, že jednoducho nebude ďalej v politike a po určitom čase skončí, a to je dôvod, prečo treba okamžite a rýchlo prijať tento zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Ale nie legislatívny. To je len vecný dôvod.
A na záver jednu drobnú výčitku, Jozef, k tebe. Myslím si, že si mal upratať predsedajúceho pána Žigu, lebo nie je normálne, aby po tebe poslanec vykrikoval, že máš dostať po papuli, lebo si to zaslúžiš, a tebe on vypne mikrofón. Ako takéto niečo je niečo neuveriteľné, čo urobil!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:56 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pani Cigániková, áno, ja som veľmi emotívny človek, neznášam nespravodlivosť, ale vždy... ale ani jedno hulvátske slovo som nepoužil. A keď sa vám zdá, že som bol agresívny, no neviem v čom. Potom ste nepočuli tie agresívne reči na mňa od, od kolegov. Ale vás, vám rozumiem, pretože naozaj vy, čo ste dostali od Haščáka v Plus 7 dní veci, tak rozumiem, prečo spolupracujete s nimi a prečo sa ich zastávate, a rozumiem aj tomu, prečo ste napríklad v relácii markizáckej povedali, že by ste radšej išli so Šutajkom Eštokom ako so Šipošom, takže vám, pani Cigániková, rozumiem.
Tibor Gašpar, no vieš, ono pravda je veľmi, veľmi nepríjemná, keď sa hovorí, a vy potrebujete človeka znevážiť, vy potrebujete človeka, vy potrebujete urobiť z človeka psychopatov, vy rozprávate, že berieme lieky, ale nikdy v živote mi nepovieš (povedané so smiechom), že budem obvinený, Tibor, ako ty, za tie veci, za ktoré si obvinený.
No a, pán poslanec Glück, to je taká trošku schizofrénia. Na jednej strane poviete, že netreba reagovať na Pročka, a potom na Pročka reagujete. A rozprávali ste o mojom holom prebehnutí cez námestie pred 25 rokmi. No viete, videli ste ma niekedy teraz bežať cez námestie? Ale ja poznám jedného, ktorý holý, holý trošku troškoval každý deň, takže tam si pozametajte vo vlastných radoch. Keď nebudete holý trošku troškovať, tak to je, to je pre mňa choré, to je úbohé.
A vy, vy, ktorý ste zbabelo udierali Igora Matoviča, keď mu Kaliňák držal ruky! Veď to bolo také zbabelé! A že vykopol, vykopol Igor toho človeka z auta? No veď mu vliezol do auta. Ale čo je krásne, počuli ste to? Mne povedal poslanec tuto z koalície, že tebe by som rozbil hlavu. A vy tu idete rozprávať o tom, akí ste kultivovaní a ako to krásne robíte. No nie. Tento, toto skrátené legislatívne konanie je len preto, lebo Robertovi Ficovi chcete dať doživotnú rentu. A mne je veľmi ľúto, čo sa mu stalo, a stále to odmietam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:58 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:00

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážené dámy, páni, len veľmi stručne pred tým, než budem prerušený. Ja som v podstate už chcel vystúpiť pred tým, len som musel odísť na jedno stretnutie s českým ministrom zahraničných vecí.
V úvode som chcel povedať, že ďakujem za kultivovanú formu diskusie. Než som sa vrátil, sa to trochu zmenilo, ale napriek tomu tu poviem, že aj keď nie celá, ale aspoň časť dajme tomu v podobe pána Grendela, to bolo vystúpenie, ktoré malo hlavu, pätu, boli tam jasné výhrady, čo sa páči, čo sa nepáči. To isté platí aj o ostatných.
Moje stanovisko k tomu len jedno, že v mnohých veciach, aj to, čo povedal pán poslanec Mikloško, o nich diskutujeme a v zásade budeme o nich diskutovať aj medzi prvým a druhým čítaním. Časť môže sa zmeniť vo výboroch, časť počas samotnej diskusie v druhom čítaní, preto obsahovo by sme si nemali vlastne brať tú možnosť diskutovať tam, kde diskutovať máme, to znamená medzi prvým a druhým čítaním. Ale áno, rozumiem tým výhradám, ktoré som počul. V mnohých z nich urobíme nejakú úpravu.
A tu je možno vidieť ten obrovský rozdiel, že niekto sa nepoučil z toho atentátu a niekto áno. A ja si len dovolím povedať, že tie dôvody, prečo to skrátené konanie má byť, sú dané tým atentátom a mne príde trápne vôbec vysvetľovať, prečo sú tie dôvody na skrátené legislatívne konanie. Myslím, že by sme v tomto to mali ako uvážiť, a to, že s tým môžte nesúhlasiť, je legitímne. Ako o tom je ten parlament. Keby sme všetci so všetkým súhlasili, sme pred rokom ’89. Čiže ja by som dokončil potom to vystúpenie ešte neskôr, aby som vám neuberal čas na hlasovanie, ale len chcem povedať, že v tom úvode berieme na vedomie mnohé poznámky, ktoré hovoríte, aj sú mimo toho, že sa bavíme o skrátenom legislatívnom konaní, lebo už idú do obsahovej časti. Sme tu, je tu pán predseda výboru Tibor Gašpar, je tu aj Boris Susko, aj ja, čiže sme tak zastupiteľní, že môžme tu kolovať a môžme si niektoré veci aj vypočuť, a predložíme niečo, čo vlastne bude dané.
Z nášho pohľadu tá konštrukcia je správna, lebo odpovedá na to, čo viedlo k samotnému atentátu. K tomu sa dostanem v prvom, v druhom čítaní, pri diskusii. A tam, kde sú pochybnosti, relevantné, nie absurdné, relevantné, budeme robiť posuny tak, aby to vlastne bolo naozaj vyvážené.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.6.2024 o 17:00 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:06

Roman Michelko
Skontrolovaný text
Ďakujem. V mene troch poslaneckých klubov žiadam o zaradenie zákona o mediálnych službách, ktoré prerokovávame v skrátenom legislatívnom konaní, parlamentná tlač 323, na štvrtok 20. 6. o 9.00 hod. ráno. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.6.2024 o 17:06 hod.

Mgr.

Roman Michelko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video