58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:57 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, za slovo.
Pán poslanec Hlina, celé to vaše vystúpenie bolo smiešne. To, že vy vystúpite a budete kritizovať etický kódex, myslím si, že to na Slovensku nikoho neprekvapilo. Vy, pre ktorého žiadne soft law neplatí a teraz sa tu teda tvárite, že aké soft law, a je to, že jednoducho vy, ktorý ste napadli iného kolegu poslanca, čo nemá v obdobách dejín tohto parlamentu, to sa ešte nestalo, tak to, že ste vy vystúpili s kritikou etického kódexu, to nikoho neprekvapuje.
Ale čo je na tom najkrajšie, pán poslanec Hlina, je pravda, že pre vás žiaden etický kódex nebude platiť. Vy nemáte problém chodiť po ministerstvách a po fakultách a ohovárať svojich kolegov len taký fukot v domnení, že sa to ten kolega nikdy nedozvie. Vy nemáte problém si vymyslieť veci typu pomaly, že nech to je terorista alebo že niekto zakladá vlastnú politickú stranu a chodia rozprávať to medzi novinárov, že je to pravda. Pán Hlina, viete čo, celé to vaše vystúpenie bolo smiešne a je pravda, že pre vás nielen etický kódex by žiaden neplatil. Pre vás ani zákon neplatí, lebo ešte aj to si vybavíte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:50 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:51

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja zareagujem na tú pasáž, kde si, pán kolega, uvádzal poslanecký prieskum. Ja tiež som si naivne myslel, že keď som tu prvýkrát prišiel, že keď príde nejaký podnet, ja ako poslanec môžem ísť na tento prieskum a veľmi ma to hendikepuje aj dodnes, pokiaľ je to iba na rozhodnutí výboru. Vieme, ako je zloženie výborov, takže opozičný poslanec má smolu, aby sa na nejaký prieskum dostal a je to skôr výnimočne ako pravidlo. Preto by som bol veľmi rád, keby sme sa aj do budúcna, neviem, aká tu bude konštelácia zloženia poslancov v ďalšom volebnom období, ale aby poslanecký prieskum mohol robiť aj samostatný poslanec, stačilo by, aby prišiel podnet do Národnej rady a príslušný výbor aby povedal, že ideme na prieskum. A či tam pôjde jeden, desať, pätnásť, bolo by to automaticky, že má riešiť Národná rada tento prieskum, lebo občania sú nespokojní s tou a s tou vecou. Takže dúfam, že aj do takejto demokracie raz dozrieme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:51 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:53

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Hlina, musím sa stotožniť s tým, čo tu zaznelo v tejto sále, že vám by nepomohli ani tri etické kódexy, keby sme prijali v tomto parlamente. Etický kódex pre vás by neznamenal nič, pretože pre vás neznamená nič ani rokovací poriadok, ktorý porušujete minimálne neviem koľkokrát denne a rád by som to niekedy vypočítal, koľkokrát za jednu schôdzu. Takže vy ste presne exemplárny príklad toho, na koho neplatí nielenže etický kódex, ale ani zákon o rokovacom poriadku. Mimochodom, ste tu čítali sľub poslanca, kde ste sľúbili, že budete dodržiavať zákony tejto republiky a jeden zo zákonov je aj zákon o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý porušujete, takže nedodržujete ani svoj poslanecký sľub, ktorý ste dali v tejto snemovni, keď ste položili ruku na ústavu. Robíte z Národnej rady cirkus!
Ak sa vrátim sa k tomu etickému kódexu. Etický kódex majú zavedené podstatne staršie parlamenty. Vy rád tu spomínate a rád tu za príklad nám dávate, ja neviem, Britské kráľovstvo, kde sú historicky dané niektoré veci. Nemusia byť písané ani v zákone. Sú iné parlamenty iných krajín, kde etický kódex je normálnou súčasťou legislatívy parlamentu a poslanci sa ním snažia riadiť a ho dodržujú a nepovažujú to vôbec za niečo, čo by ich malo uraziť, lebo im niekto na základe kódexu pripisuje, ako sa majú správať.
Viete, váš problém, pán poslanec, je ten, postaviť sa za rečnícky pult a tárať dve na tri ku každej jednej veci, to dokáže hocikto. Keď ste chceli byť taký veľký frajer a taký veľký odborník, som očakával, keďže vám asi ide o to, ako má rokovať táto Národná rada, a za tie štyri roky, čo ste tu nastvárali, ale aj zažili, ste asi zistili niektoré nedostatky alebo možné vylepšenia, že sa tu postavíte ako chlap, predložíte pozmeňujúce návrhy, o ktorých by sme aspoň mohli rokovať. Ale postaviť sa sem, pourážať všetkých naokolo a, ešte raz poviem, trepať dve na tri, to viete. Očakával som od vás po štyroch rokoch, že konečne aspoň niečo predložíte, o čom by sme vôbec aspoň mohli s vami diskutovať. Lebo v opačnom prípade sú to len táraniny a hlúposti.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.11.2015 o 17:53 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja už si zvykám, že či minister proste z desaťminútového vystúpenia osem minút venuje mne. Ja hovorím, ja kľudne dám vám aj občiansky, všetko, aby ste vedeli, že aj slipy aké nosím, a potom dve minúty prípadne meritórne, ja už teda; aj vy, pán predseda, aj vy? Nech sa páči.
V prvom čítaní, či veríte, či nie, ja som tu hovoril, áno, Írsko, Anglicko, Dánsko, Poľsko. A mám vám, teraz som si pozrel v taške, mám to tu, tu mám ten anglický. Mám vám ho prečítať, že ako je definované etické? To sa ináč volá. A viete, ako je definované? Je to soft law, prihlasujú sa k tomu a je tam úplne niečo iné. Tá rétorika toho je úplne niečo iné. Oproti anglickému prihláseniu sa je váš etický kódex záchodový papier, prosím vás, záchodový papier! Záchodový papier!
Vy riešite nejaké pracovné povinnosti, dochádzku do roboty a že kto ju kontroluje alebo do tohto. Ja vám to dám, keď chcete, ja vám to dám, mám to tu ten anglický aj čiastočne írsky, preklad toho etického kódexu, pracovne keď to nazvem. Venoval som sa tomu v prvom čítaní, snažil som sa na to upozorniť, že ako to je. Že to nie je tak, že vy poviete, že iné krajiny to majú, vymenujem vám ich: Anglicko, Írsko, Dánsko a Poľsko. V Poľsku majú s tým veľké problémy, majú to odkopčené, majú to prekopírované z anglického, ale idú to meniť. Proste tak povedzte aj vy b. Ja som sa v rámci mojich možností časových, hej, tomu venoval ako-tak, aby som dokázal, že niekde robíte chybu. Vy ste tu vystúpili, neviem, z piatich minút ste štyri minúty rozprávali o mne, ako ja to vydržím, len ak teda hovoríte, že máme dodržiavať rokovací poriadok, tak aj vy tiež prípadne dodržiavajte rokovací poriadok!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:55 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán predseda, ja vám rozumiem, prečo ste vystúpili, len mali by sme byť féroví. Bez toho, aby som si nejak extra zastával kolegu Hlinu, tiež mu rozumiem, prečo vystupuje tak, ako vystupuje, pretože niektorí poslanci v tejto sále aj za minulé volebné obdobie stratili mieru a parlament nepožíva takú dôveru, ako by mal požívať. Ale toto je naša kolektívna vina. A podľa mňa tá miera sa stráca práve vtedy, pán predseda, keď na rovnaké situácie nepoužijete rovnaký meter. A ruku na srdce, dobre viete, že rokovací poriadok sa v tejto sále zneužíva na obidvoch stranách. Dobre viete ako predsedníctvo, ako predsedníctvo, poviem to tak, takmer celé alebo celé občas prižmúri jedno oko pri svojom poslancovi, občas ho proste otvorí pri opozičnom alebo pri poslancovi z druhej strany. Takže ak chceme byť féroví, mali by sme mať pravidlá alebo posudzovať rovnakú situáciu rovnako a o to viac to platí, ak sa bavíme o predsedníckom stolčeku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:57 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán predseda, ja sa musím čiastočne zastať preto, že dostali sme štúdiu Parlamentného inštitútu, ktorý rozpracoval otázku etických kódexov dosť dopodrobna, a keďže toto je verejný dokument a mám pocit, jak pozerám, že pani doktorka Kubišová Katarína to poslala všetkým poslancom Národnej rady. Je to celkom zaujímavé čítanie o tom, akým spôsobom, ak si to dobre pamätám, 17 parlamentov európskej alebo 19 parlamentov Európskej únie má rôznym spôsobom a rôznou formou upravené etické kódexy. V kritike, ktorú som ja hovoril, že predsa len by som si predstavoval ten proces pre vždy otvoriť tému etického kódexu pri nástupe nového parlamentu alebo nového zloženia, je kritika, že áno, myslím si, že nejaký takýto dokument by tu mohol vzniknúť. Mňa tam zaujali aj dokumenty, kde dokonca do tohto je zainteresovaný samotný predseda parlamentu, mnohé zo štátov Európskej únie to dávajú ako dobrozdanie novozvoleného predsedu parlamentu svojim budúcim kolegom a poslancom, alebo sú teda rôzna forma. Ja teda len pre kolegov chcem tento podľa mňa dosť vyčerpávajúci dokument, ktorý pani doktorka Kubišová Katarína poslala každému jednému na štúdium tejto problematiky, a stále by som zotrval na tom, že predpokladám, že táto téma bude otvorená alebo mohla by byť otvorená aj začiatkom nového funkčného obdobia akéhokoľvek parlamentu, ktorý tuná bude zvolený do budúcnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 17:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Hlina, neviem, prečo sa bavíme ešte v tomto momente o etickom kódexe, keďže bol v rámci spoločnej správy vypustený z návrhu zákona. Okrem toho; alebo aj na základe určitých návrhov, ktoré sme mali aj poslanci z ústavnoprávneho výboru.
Ja som už v prvom čítaní povedal, že nie som zástancom etických kódexov poslancov, avšak po skúsenostiach z týchto štyroch rokov v tomto volebnom období sa mi zdá, že možno niekedy naozaj po tých skutkoch, ktoré sa tu udiali, by nejaký etický kódex možno mohol byť. A vzhľadom k tomu, že nechceme zaväzovať novú Národnú radu, tak sa do tohto zákona dala možnosť prijať etický kódex v nejakej forme v budúcom volebnom období, ak o to bude záujem.
A keď ste hovorili o tom, že či je normálne, že zákon má predpisovať, ako sa má poslanec správať, no máme tu už dnes zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, kde v článku 4 je napísané určitým spôsobom, ako sa majú verejní funkcionári správať, čiže aj v súčasnosti podľa de lege lata platia určité spôsoby správania sa verejných funkcionárov, ktoré sú stanovené v zákone.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 18:00 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda parlamentu, no, pár slov k vám, až ma budete počúvať. Ja tiež mi ide Lojzo Hlina niekedy na nervy, aj mi išiel v minulosti a teraz sa to, myslím, troška zlepšilo, len fakt, že odvtedy som omnoho viac na jeho strane, keď ho dvakrát zmlátili ako psa. Prvýkrát som, to bolo všetko v poriadku podľa pána ministra, druhýkrát to bolo nedávno, videli ste. Pán minister v interpelácii, zajtra sa k nej vrátim, povedal, že to zmastenie, to, ten jeho protest nebol trestným činom, že to zmastenie rozhodol ten náčelník tých piatich ľudí, že tam pobehovali a jeho, náčelník ich povedal, že to bolo v poriadku teda. Nehovoril, že, minister povedal o tom. Čiže, poslanca sa nebije, to je moja zásada, a keď sme sa tak rýchlo vzdali všetkých imunít, tak potom je toto dôsledok, že proste môžeme hocikedy zbiť. To je moja prvá poznámka.
Druhá, je fakt, že za chvíľu končíme mandát a ja som na poslaneckom prieskume raz v živote bol, to náhodne na nejakom slovenskom ústave pre zahraničných Slovákov. Odvtedy sa pchám všelikde a nikto ma neberie a nikto ho nechce, no úplne, som tisíckrát navrhoval, že chceme ísť na poslanecký prieskum, nikdy sa to neodsúhlasilo, tak je to takto.
Menenie jedného zákona iným, to je veľmi dobré, že to teraz dávame, ale koľkokrát sme to urobili. Alebo dať pozmeňovák ako posledný pri DPH, aby už nikto nemohol k tomu diskutovať. Alebo dáme zákon a potom dáme tristo pozmeňovákov, napríklad pri odpadoch, čiže to boli všetko veci, ktoré bodaj by sa týmto vyriešili. A tak isto sa mi zdá, že je múdre, že päť minút dávame na odpoveď aj premiérovi, premiér doteraz vždy využil 15 minút a už ten druhý nemal šancu.
No, čiže niektoré veci tam veľmi pozitívne, som za ne, ale proste "odtál potál", a teda verím, že v budúcom volebnom období to bude ináč ako v tomto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 18:02 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predseda Národnej rady, ja osobne nemám problém s etickým kódexom, myslím si, že to nie je zlá myšlienka, bol som jeho spolutvorcom kedysi v Lesoch Slovenskej republiky a myslím si, že nepadne nám koruna z hlavy, keď ho budeme mať aj tu.
Ale s čím mám problém, to je ten štýl vášho vystúpenia, ktorý si myslím, že nebol celkom adekvátny vašej funkcii. Ja viem, že sa niekedy chováme zvláštne, ale myslím si, že vy ste prvý muž, ktorý by si mal práve túto zvláštnosť odpustiť a možno byť veľkorysý napríklad v tom zmysle, že aj keď pán poslanec Hlina volí niekedy spôsoby, ktoré možno nie sú celkom štandardné, ale možno ste si mohli všimnúť to, že jeho neštandardné spôsoby dokázali niekedy Národnú radu – čo je dosť výnimočné pri vašej väčšine – donútiť zmeniť niektoré veci, napríklad len pripomínam takú vec, ako donútil vládu Slovenskej republiky rešpektovať rokovací poriadok z hľadiska jej účasti pri interpeláciách.
A spomínali ste aj štatistiku toho, koľkokrát porušil rokovací poriadok, a zároveň ste aj v tejto súvislosti spomenuli aj možnosť podať pozmeňujúci návrh, že by to bolo lepšie riešenie. Ja súhlasím, ale zase sa vás pýtam na takú štatistiku, čo si myslíte, koľko pozmeňujúcich návrhov opozičných poslancov za tri a pol roka bolo tu schválených? Tak viete, možnože práve od vás by som čakal rétoriku, ktorá by nebola taká, ako ste ju teraz predviedli. To je môj pocit.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 18:04 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:05

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za tie slová, ktoré podporili niektoré tie časti.
Ja len chcem povedať, že, a možno pripomenúť kolegom, pred chvíľkou sme rokovali o zákone o športe a keď sa chce, tak sa diskutovať dá. My sme etický kódex mali v dobrom úmysle prijať, keďže ten text možno nebol dokonalý, očakávali sme, že konštruktívne pristúpime k jeho vylepšeniu, ale takúto ochotu na žiadnej strane opozície sme nenašli, a preto sme sa rozhodli, že radšej etický kódex v takomto znení stiahneme a nech ho pripraví nová Národná rada. Ja pevne verím, že vtedy už nájde vôbec ten konsenzus, aby nejaké takéto textovanie dokázala urobiť. Čiže z našej strany to bola opäť len snaha konštruktívne sa dohodnúť, ale keď vám nikto iný neporadí, ako ho vylepšiť, len kritizuje, tak to prenechajme na novú Národnú radu.
Pán poslanec Mikloško, vy ste povedali, že poslanec sa nebije. Ja súhlasím, ale ja neviem, kto prvý tu bil poslanca, či to nebol práve váš novoprijatý člen klubu KDH, ktorý ako prvý v tejto snemovni v tomto volebnom období zbil druhého poslanca. Takže v tomto súhlasím s vami, poslanec sa nemá čo biť.
A, pán poslanec Kadúc, ja naozaj od vás zasa by som nečakal, že vy vyhodnotíte mňa, že by som bol málo spravodlivý v tom, keď sa porušuje rokovací poriadok. Ja sa naozaj snažím a upozorním aj vlastných kolegov a urobil som to častokrát počas vedenia schôdze, keď som riadil ja, bez ohľadu na to, že to bol smerák, takže v tomto sa snažím byť maximálne spravodlivý a nie vždy sa to možno dá.
Takže naozaj, kolegovia, ak chceme rokovať o rokovacom poriadku, zvolali sme x-krát pracovnú poradu, zoberte, že čo vypracoval všetko Parlamentný inštitút pre vaše potreby, aby ste všetci mali podklady všetky možné o rôznych parlamentoch z iných krajín, o etických kódexoch a tak ďalej, aby sme vám vytvorili priestor na dohodu. Žiaľ, evidentne v tomto prípade chcete len kritizovať a ja pevne verím, že niektorí z vystupujúcich predložia aj nejaké pozmeňujúce návrhy, o ktorých vôbec budeme môcť rokovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2015 o 18:05 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video