10. schôdza

11.10.2016 - 27.10.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:00 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:46

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážená pani predsedajúca, milé kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi povedať pár slov k navrhovaným dvom návrhom zákona, ktoré máme v tejto chvíli možnosť prerokovávať spoločne. Sám som sa seba pomerne dlho pýtal, čo, prepánakráľa, viedlo k zlúčeniu tejto rozpravy? Tí, ktorí čo i len trošičku tušíte, čo je lobing a aký dôležitý je lobing ako nástroj boja proti korupcii, mi akiste dáte za pravdu, že tu niektorí nepochopili, čo to vlastne lobing je, a to napriek tomu, že keď som si pozeral návrh zákona o lobingu z dielne politického hnutia SME RODINA, tak vykazoval všetky prvky toho návrhu zákona, ktorý sme tu už raz v roku 2004 mali. Dokonca ešte aj v dokumente je vidieť rovnakého autora. Snáď s niektorými zmenami je to presne to isté, čo už raz do druhého čítania v Národnej rade Slovenskej republiky neprešlo. Napriek tomu som sa úprimne potešil, že tu máme skupinu poslancov, ktorá chce riešiť otázku lobingu.
Lobing je totižto vo verejnej politike mimoriadne dôležitý. Nestotožňujem sa s tým, čo povedal pán Kotleba a teda, že keď nás niekto má presviedčať, tak musí využívať korupčné praktiky. Práve o tomto totižto lobing je. Lobing totiž vymedzuje pomerne jasnú hranicu medzi tým, čo je ešte korupcia, čo je klientelizmus a čo už je lobing a lobistická aktivita. Bohužiaľ, zdá sa, že to niektorí vôbec nepochopili. A je zrejmé, že to nepochopili tak zásadne, že boli ochotní súhlasiť s tým, že tu zlúčime rozpravu s niečím, čo slušný človek hádam nemôže ani pochopiť.
Tu by som sa rád opýtal navrhovateľov, že ak označovanie "zahraničný agent" je podľa nich prvým krokom, aké majú byť tie ďalšie kroky? Budeme označovať ľudí žltými hviezdami? Aj to sme tu už v tejto republike mali. Takže rád by som dostal možno aj na túto otázku odpoveď. A keď tu kolegovia z Ľudovej strany Naše Slovensko hovoria o tom, že tu bola nejaká FARA, áno, bola v roku 1938. V roku 1941 na Slovensku bol prijatý Židovský kódex, chceme sa k nemu vracať? A ak hovoríme o FARE, akoby náhodou ste zabudli povedať, že v Spojených štátoch amerických v roku 1946 schválili iný lobistický zákon, ktorý sa volal FRLA a v roku 1995 ďalší lobistický zákon, ktorý sa volal LDA. To sú skratky, samozrejme, na tie sa už neodvolávate, ale to sú práve tie, ktoré presne riešia hranicu medzi lobingom a korupciou. Preto považujem lobing za dôležitú aktivitu a preto považujem to, že tu dnes spájate lobing s niečím, čo zo Slovenska má urobiť ruskú guberniu, za mimoriadne nešťastnú medvediu službu, tomu, čo lobing vlastne znamená.
Veľmi zaujímavé sú v tejto súvislosti aj odvolávky nielen na Spojené štáty americké, ale na niektoré iné krajiny. Ako správne poukázal kolega Dostál, v Izraeli je situácia taká, že krajina je obklopená v podstate permanentne svojimi nepriateľmi a je v podstate permanentne vo vojenskom konflikte. Pochopiteľné, že sa proti infiltrácii, ktorá tu už tiež dneska odznela, musia nejakým spôsobom brániť.
Ale omnoho zaujímavejšie je v tejto súvislosti odcitovať jedného z navrhovateľov tohto návrhu zákona pána Uhríka: "Putin zakázal v Rusku mimovládky financované zo zahraničia a pracujúce v prospech cudzích záujmov a urobil dobre. Najvyšší čas, aby sme tak spravili aj na Slovensku." Takže prvý krok je označením za zahraničných agentov, druhý krok bude zákaz. Pýtam sa, aký bude tretí krok?
Alebo ďalší citát: "V Rusku sa už dnes mimovládne organizácie, ktoré sú financované v prevažnej miere zo zahraničia, musia označovať ako cudzí agent. Je preto potrebné, aby si bežní Rusi mohli uvedomiť, že názory, ktoré od týchto mimovládok aktivisti vychádzajú, môžu byť na prospech iným krajinám, v záujme iných vlád a teda im ako Rusom na škodu."
A prečo by to nemalo byť presne opačne? Prečo by práve tieto názory o, napríklad o otvorení spoločnosti, ktorú ste tu tiež niekoľkokrát spomínali, nemal byť v prospech Ruskej federácie? Ja sám patrím k obdivovateľom ruskej kultúry a ruskej spoločnosti. Mám množstvo priateľov z Ruskej federácie a keď sa s nimi rozprávam o otvorenej spoločnosti, mnohí z nich len zalamujú rukami. Áno, to je presne to, čo by sme chceli. Bohužiaľ, v našich podmienkach je to takmer nemysliteľné. Ale my sa ideme pozerať na podmienky, z ktorých mnohí ľudia utekajú.
Zároveň ma zaujalo aj to, ako nám bol predstavený tento návrh zákona. Mám teraz na mysli zákon, ktorý má označovať mimovládne organizácie financované zo zahraničia ako zahraničných agentov, kde sa okrem iného hovorí o tom, že tieto neslúžia v prospech slušných pracujúcich a bielych Slovákov. Mám tomu rozumieť tak, že tí, ktorí nie sú bieli alebo nie sú Slováci, nemôžu byť slušní a nemôžu byť pracujúci? Toto by bolo tiež celkom zaujímavé vysvetliť a potom sa niet čo čudovať, že sú tu takí, ktorí vás označujú za fašistov.
Keď už hovoríme o tom lobingu a o tom, ako nám bol predstavený zo strany ďalšieho navrhovateľa pána Krajniaka, mňa by zaujímalo, ako vy si predstavujete definíciu lobingu, lebo tú, ktorú ste odkopírovali od Dana Lipšica, považujem za jednu z tých vydarenejších, ale fakt je ten, že existuje niekoľko rôznych druhov zákonov, ktoré o lobingu hovoria pomerne presne a ktoré ho zadefinovávajú pomerne presne. Realita je taká, že vy ste to obmedzili v podstate na lobing v Národnej rade Slovenskej republiky. Hovorili ste o tom, že vám nevadia ochrancovia prírody, že vám nevadia možno okrášľovacie spolky, sám som podpredsedom jedného z nich. A verte mi, že to stojí permanentnú námahu lobovať v prospech naše záujmy, aby sme niečo mohli vyčistiť a aby nám napríklad na tieto naše aktivity mesto uvoľnilo pár hrablí, alebo nejakú tú farbu so štetcom. Takýto lobing vás nezaujíma? Ako ste naznačili nie, toto podľa vás lobing nie je.
Ale prečo potom robiť návrh zákona o lobingu, keď vlastne kvôli pár možno chorým stromom podpálime celý les, že áno? Ak ste chceli skutočne seriózne o lobingu diskutovať, osobne poznám niekoľko ľudí, ktorí sa tomu venujú profesionálne, či už sú to lobisti, alebo o lobingu podobne ako ja niekoľko rokov prednášajú na univerzite. Veľmi rád by som si s vami prešiel veľmi konkrétne príklady, ako je lobing upravený v rôznych legislatívnych podobách, v rôznych krajinách sveta, kde lobing naozaj slúži na to, aby odbúral rozdiel medzi korupciou, klientelizmom a tým, čo v slušnej spoločnosti znamená v prvom rade donášanie informácií. Ako s týmito informáciami naložíme my, volení zástupcovia ľudu a nielen my, ale podstatne väčšia časť lobingu len pre vašu informáciu sa odohráva na exekutívnej úrovni, čiže register na úrovni Národnej rady vám veľmi nepomôže, to už je potom, samozrejme, na rozhodnutí tých, ktorí túto zodpovednosť nesú, a teda napríklad aj vláde Slovenskej republiky.
Keď už ste, pán Krajniak, spomínali, že budete robiť všetko pre to, aby padla táto vláda, rád by som pripomenul, že na hlasovaní o nedôvere vláde ste neboli prítomní, vtedy ste mohli urobiť svoj prvý krok. Keď hovoríte o tom, že ľudia odchovaní tretím sektorom sú tí, ktorí tu v podstate infiltrovali Národnú radu, tak podobne ako kolega Martin Poliačik, aj ja sa hrdo hlásim k tomu, že som odchovaný tretím sektorom a aj ja sa hrdo hlásim, že práve tento tretí sektor umožnil to, že tu možno dnes ešte všetci slobodne rokujeme.
Práve v roku 1998, a to ste nakoniec nespochybnili aj vy, čo sa práve smejete, práve tento tretí sektor umožnil to, aby nám tu nevládla možno taká guvernia, ktorú vy tak s radosťou obdivujete.
Spomínali ste okrem iného aj to, že Národná rada Slovenskej republiky je dnes infiltrovaná zahraničnými agentmi. No dobre, ale ako tak sledujem diskusie rôznych Marťanov z Kuchajdy a podobných nezmyslov, tak áno, máte pravdu, táto Národná rada je intenzívne infiltrovaná rôznymi agentmi z cudziny. A keď sa pozrieme na to, čo sa popísalo okrem iného o financovaní vašej politickej strany a odkiaľ údajne teda vietor fúka, tak sa treba opýtať, že či práve v tomto prípade nie je z vašej strany tá hus, ktorá zagágala.
No a nakoniec jedna taká čerstvá správa. Pred chvíľkou som dostal pozvánku do Atén, aby sme riešili veľmi vážny problém, ktorý tu máme s utečencami a migrantami na území Grécka a aby sme riešili to, ako nastavíme budúce vzťahy s Tureckom v tejto súvislosti. Letenka mi bola zaplatená mimovládnou organizáciou. Takže rád by som bol, keby ste pri všetkých ďalších vašich vyjadreniach o mojej osobe využívali to, že som zahraničný agent. Budem vám za to nesmierne povďačný, podobne ako kolega Dostál.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2016 o 16:46 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ono je ťažké reagovať na najinteligentnejšieho, najmúdrejšieho poslanca v galaxii a zároveň aj zahraničného agenta, ale keď už ste toľko hovorili, pán Klus, o tom lobingu, aké sú príklady, čo je to lobing, čo sú to definície lobingu, kde sa lobing nachádza, kde sa nenachádza, neviem, čo všetko, hovorili ste, že by ste si sadli s nami a prebrali konkrétne príklady lobingu. To by bolo super. Ja by som si s vami sadol a prebral konkrétne príklady, kde lobuje Rotary Club, za čo lobuje, o čo sa stará, čo chce zmeniť, čo jeho agenda a čo jeho konečné riešenie na Slovensku, ako pôsobí, koho dotuje, koho nedotuje, proti komu je, za koho je a tak ďalej a tak ďalej. Tá diskusia bude na dlho a dozvieme sa určite veľmi veľa zaujímavých informácií. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 16:57 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Klus, dali ste si námahu, musím uznať, šmírovať profily na Facebooku a tak. (Reakcia z pléna.) Denník N šmíruje profili na Facebooku.
Čo sa týka ďalších krokov, keď ste sa pýtali na to, že toto je len prvý krok, bolo to myslené v tom ponímaní, že toto je len prvý legislatívny krok, ktorý sa venuje nadáciám, ale stále tu zostáva akýsi neošetrený priestor, (reakcia z pléna) pardon, sa venuje neziskovým organizáciám, ale zostáva tu neošetrený priestor občianskych združení a nadácií, ktoré by sa v nasledujúcich legislatívnych úpravách mali oprieť práve o túto legislatívnu úpravu, ktorú predkladáme dnes.
Musím zareagovať aj na to, čo ste povedali, že či to nemôže byť naopak v tom Rusku, že čo keď tam tie zahraničné mimovládky chcú dobre. Ja sa Ruska vôbec nezastávam, mne, verte mi, že nedostávam odtiaľ ani rubeľ alebo, čo tam majú, kopejku. Viete, ale zas nemôžte byť naivný ako malé dieťa alebo malé dievča, myslieť si, že nejaká zahraničná veľmoc sa snaží len tak nezištne pomáhať Rusku alebo teda cudzej krajine a nejakým spôsobom ju neovplyvňovať, je fakt naivné. A čo mi vadí na, alebo pýtali ste sa ešte na to, že sme hrdí, bieli a podobné veci. Viete, pre mňa, mne na tých neziskových organizáciách a na tých mimovládnych organizáciách vadí, že ony chápu boj proti rasizmu len výlučne ako boj proti bielym. Nikdy nie naopak. Ja si dovolím tvrdiť, že ja rasista nie som. Poviem jedno kontroverzné tvrdenie, môžte sa nad tým doma zamyslieť, pre mňa imigrant ako cigáň, lebo ak raz rozdiel medzi ľuďmi nerobím, tak ten rozdiel nerobím a je jedno, koho dám medzi to rovná sa.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 16:58 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, o čom to tu motáte? Kto tu zavádza nosenie židovských hviezd? Už keď sme pritom, moja rodina ju nosila. A dodnes ju mám odloženú. Žltá hviezda plechová, obalená látkou, vzadu ledabolo prichytená a pricínovaná zicherka. Nebojte sa, ja viem, čo bol holokaust a nikdy nedopustím, aby sa toto opakovalo, pokiaľ to bude v mojich silách.
A ešte ďalšia vec. Prečo si myslíte, že týmto zákonom my sa ideme odovzdať Rusku? My sa možno týmto zákon ideme odovzdať Izraelu alebo Amerike, oni majú rovnaké zákony. Takže ja by som týmto zákonom sa rád odovzdal Amerike. Podľa vášho myslenia, áno? Týmto pádom. Ja si myslím, že by sme mali byť hrdí a svojbytní. V prvom rade hrdí na seba, na našu štátnosť, na náš národ, na náš znak a nie furt tunak strašiť Rusmi, Američanmi, Židmi a neviem, kým všetkým.
A ďalšia vec, my sa netajíme tým, že sme vychádzali z toho lobingu, že sme rozmýšľali, že či použijeme Hrušovského alebo Lipšicov návrh. Nakoniec sme vychádzali z Lipšicovho. Vy sa tu hráte na detektíva Orieška, ako keby ste tým objavili Ameriku. My sa k tomuto priznávame, pán kolega.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:00 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Občan zahraničný agent Klus tu obhajuje štát Izrael. Štát Izrael je agresor s vojnovými zločincami na čele od samotného jeho vzniku. Štát Izrael má krvavé ruky a má na svedomí státisíce palestínskych civilistov, mužov, žien a detí. Štát Izrael je najrasistickejší štát a štát Izrael je štát zločinecký. Tak nechápem, ako ho môžete obhajovať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:01 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Martin, pokiaľ si nečítal tento zákon, tak ja ti zodpoviem na jednu z tvojich otázok. Hneď v § 1 ods. 2 sa píše: "Tento zákon sa vzťahuje na lobing týkajúci sa prípravy prerokovania a schvaľovania návrhov, všeobecne záväzných právnych predpisov a ich zámerov prípravy a prerokovania a schvaľovania dokumentov, plánovacej, koncepčnej a strategickej povahy.". Kde tam máš hrable?
Veď presne o tom hovoríme, že tento zákon o logingu má riešiť organizácie a združenia, ktorých cieľom je úprava, zmena alebo nejaký nový zákon. Bavíme sa tu o legislatíve, o ovplyvňovaní v rámci legislatívy. Tu neriešime okrášľovacie spolky.
Ďalej by si sa dočítal v tom zákone, že osoba bude mať povinnosť sa zaregistrovať ako lobista na základe živnostenského oprávnenia jedine v prípade, pokiaľ poberá nejaké finančné príspevky, resp. je financovaná od tretej strany. V prípade napríklad tvojho okrášľovacieho spolku, ktorý vykonáva činnosť bezodplatne a z presvedčenia, tak nebudeš mať povinnosť sa zaregistrovať ako lobista.
Čiže nabudúce, pokiaľ nemáš zodpovedané niektoré otázky týkajúce sa zákona, o ktorom si hovoril, no tak bolo by fajn si ho aj prečítať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:02 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Martin, ja len krátko. Ja by som po tom, čo sme tu počuli doteraz poslednú dobu, chcela veľmi oceniť tvoj prejav a hlavne tvoj rozhľad a snahu nadobudnúť za tie roky čo najviac vedomostí. Neriešiť problémy, ukázať prstom a toto je vinník, ľudia, pozrite sa, ja viem riešenie, ale naozaj sa snažíš tie problémy nejakým spôsobom hlbšie analyzovať a chcem teda naozaj oceniť tvoj prejav a ten spôsob, akým sa snažíš bojovať za lepší svet v kontraste s niektorými inými rečami a s niektorými faktickými poznámkami. Je to naozaj dar a ja ti zaňho ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:03 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Martin, v jednej veci máš pravdu. Spojená rozprava k týmto dvom zákonom ukázala, že ich predkladatelia sú v rovnakom mentálnom svete, čo doteraz nie úplne bolo mnohým jasné. Myslím, že teraz už to jasné je. To je prvá vec.
Druhá vec. Myslím si, že hádžeš hrach na stenu, lebo ľudia, s ktorými sa tu bavíme, sú pokrytci. Oni nikdy nepovedia, o čo im naozaj ide, oni to vždycky za niečo zakryjú, vždycky to niečím maskujú. Keď si chceš pozrieť, že čo je to autentický člen Ľudovej strany Naše Slovensko, tak si pozri video pána poslanca Mazureka zo stanice v Bratislave, z hlavnej stanice, kde si mýlil Arabov s Turkami. Nevedel, aký je medzi nimi rozdiel a pozeral sa na to, ako na plačúce dieťa, matku a rodinu jeho kolegovia a kamaráti hádžu kamene, fľašky a nadávajú im. To je autentická tvár Miňa Mazureka v bielom golieriku, ktorí sa tu teraz chechce. To, čo predvádzajú tu, je iba zástierka, je pokrytectvo.
A keď sa pýtaš, že čo je plán, tak ten plán je úplne jasný. Stačí si pozrieť staršie vyjadrenia pána Kotlebu. Potlačiť, vyhnať z verejného priestoru, zakázať a totalitne ovládnuť. Totálna nedôvera k demokracii, totálna nedôvera k správe štátu na základe demokratických princípov, favorizovanie totality autoratívnych systémov a favorizovanie tvrdej ruky. To je reálna tvár predkladateľov tohto zákona a pred tým by sme nemali uhýbať, lebo to je naozaj dôvod, prečo exhibujú posledných pár hodín v tejto poslaneckej sále.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:04 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:06

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán docent Klus, pán docent Klus, vy ste povedali, že týmto naším návrhom novely sa snažíme vytvoriť podmienky, z ktorých mnohí ľudia vo svete utekajú, pričom predkladatelia vám mnohokrát zdôraznili, že novela zákona bola inšpirovaná situáciou v Spojených štátoch amerických a v Izraeli. Ak ste teda zhodnotili veci tak, že v Amerike a v Izraeli je život taký, že ľudia utekajú, tak je to dosť zaujímavé zhodnotenie z vašej strany ako docenta politológie a myslím si, že to bude mať ešte nejaké, nejaké ďalšie dozvuky.
Ale druhá vec, ktorá ma viac zaujala v tom vašom príhovore alebo vystúpení, bola tá, že vy ako člen Rotary Clubu ste zase všetko otočili na židovskú otázku a z otázky riešenia mimovládnych organizácií ste spravili doslova nieže, dobreže nie pogrom nejaký. Ale v tej vašej snahe, pán docent, ste asi celkom dobre nepostrehli vec, ktorú ste povedali, a síce, že v Izraeli sa to robiť môže, ale na Slovensku si to dovoliť nemôžeme. To znamená, podľa vás Izrael si môže dovoliť niečo, čo si Slovensko dovoliť nemôže. Tak ak vy ste povedali, že my sme fašisti, tak potom v tom prípade vďaka takémuto tvrdeniu vy ste jednoznačne sionista a neviem, čo z toho je horšie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:06 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:08

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, aj za zaujímavé faktické poznámky.
Janka, Martin, ďakujem vám aj za istú formu pochvaly a cením a vážim si to. Rovnako ako si vážim aj tie príspevky, ktoré tak trošku demaskovali, kto naozaj z akého mentálneho sveta pochádza.
Páni Mazurek a inžinier magister Kotleba, ste srdečne vítaní na Rotary Cluboch naprieč celým Slovenskom, pretože my na rozdiel od vás fungujeme verejne. Všetko, čo robíme, robíme verejne a ja sa vôbec nehanbím za to, že som prezidentom akurát tento rok jedného z týchto Rotary Clubov a som presvedčený o tom, že práve tento Rotary Club urobil za svoju existenciu, čo je odteraz už viac ako 25 rokov, podstatne viac dobrého pre túto krajinu, ako celá vaše partia dohromady a môžeme to pokojne aj porovnať na základe určitých exaktných dát. Takže keď už hovoríme o Rotary Cluboch, tak hovorme úplne otvorene a konkrétne.
Čo sa týka Spojených štátov a Izraela, nebudem komentovať nezmysly typu, že Izrael je zločinecký štát, takto by sme sa mohli baviť o mnohých iných krajinách sveta, pani poslankyňa Grausová. Ale ja by som vám zopakoval to, že vy sa tu odvolávate na zákon z roku 1938, ktorý už neplatí. Mali sme tu zákony z 1946 a 1995 roku zo Spojených štátov amerických. To, že Izrael má stále takúto legislatívnu podobu, to súvisí s tým, v akej situácii sa nachádza a rozhodne nie je rovnaká, ako v prípade Slovenskej republiky. Čiže podobne ako všetci vaši trólikovia na Facebooku pletiete hrušky s jablkami a tvárite sa pritom inteligentne a mne je to úprimne ľúto, pretože časť tohto národa ste, bohužiaľ, oblbli. Ja dúfam, že iba v tomto funkčnom období.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 17:08 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video