12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:16 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je vždy dobré, keď opozícia môže konfrontovať vládu so sľubmi, ktoré dávala pred voľbami, a s reálnymi činmi, ktoré sa dejú po voľbách. A debaty na tému minimálnej mzdy sú toho príkladom. Na druhej strane tento parlament každý jeden rok zažíva cyklickú debatu o tom, aká vysoká na Slovensku by mala byť minimálna mzda, a nikto nepreberá otázku produktivity na Slovensku.
Ja poviem jeden príklad. V Spojených štátoch amerických existuje firma Amazon, ktorá je firma, ktorá najviac tlačí na nárast minimálnej mzdy. A robí to preto, pretože má najvyššiu produktivitu z maloobchodnej siete, to znamená, že zvyšovanie minimálnej mzdy hrá v prospech Amazonu, pretože dokáže likvidovať ostatnú, vlastne konkurencieschopnosť firiem, ktoré robia s oveľa menšou maržou. A preto ja si myslím, že cieľom slovenských politikov by primárne malo byť, aby ľudia zarábali výrazne, výrazne nad minimálnu mzdu, a niekedy táto debata mi pripomína, ako keby naším primárnym cieľom alebo cieľom tohto parlamentu bolo, aby čo najviac ľudí zarábalo minimálnu mzdu. Veď 60 % z priemerných príjmov ak má byť minimálna mzda, tak poviem príklad, prečo sa nebavíme aj o tom, v akom stave je miera zamestnanosti medzi mladými ľuďmi.
Sú krajiny v Európe, ako napríklad Nemecko, ktoré tu bolo spomínané, ktoré do dvetisícjedenásteho žiadnu minimálnu mzdu nemali, pretože to nepotrebovali. A prečo? Pretože produktivita bola oveľa, oveľa vyššia a za minimálnu mzdu takmer nikto v nemeckej ekonomike nerobil. Na druhej strane máte ekonomiky ako Grécko, ktoré mali výrazne nadpriemernú minimálnu mzdu a najvyššiu mieru nezamestnanosti mladých ľudí. To isté Španielsko. 45-percentná nezamestnanosť medzi mladými v Španielsku. Takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:16 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Ján Kerekréti

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja som si podrobne vypočul pána exministra pána Richtera, ale aj pána súčasného ministra pána Krajniaka a na 100 % súhlasím s pánom exministrom Richterom.
Dámy a páni, uvedomujete si jednu vec? My, ktorí žijeme v menej rozvinutých okresoch, to znamená juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, je viac ako 21 okresov menej rozvinutých. Máme 580 euro minimálnu mzdu. Odborári navrhujú momentálne 656, pán minister i napriek tomu, že v rámci predvolebnej kampane politická strana SME RODINA deklarovala pomôcť navýšiť minimálnu mzdu na vyššiu úroveň, on teraz hovorí, že úplne postačuje 623 eur.
Dámy a páni, nože sa zamyslime. Ak zoberieme tých 580 eur dneska alebo na budúci rok, ak tento zákon prijmeme, 623 eur, čo ten človek vôbec dostane? Čo tá rodina, z čoho vlastne tá rodina bude žiť? Však dostane na ruku necelých 400 eur. Tak prečo neuvažujeme na odvodovom zaťažení, znížení odvodového zaťaženia. Áno, ja do určitej miery chápem aj tých podnikateľov v tých menej rozvinutých okresoch, ale na druhej strane uvažujme nad tým, znížme odvodové zaťaženie, práve čo sa týka týchto minimálnych miezd, aby ten občan dostal čo najviac finančných prostriedkov na ruku. Však nie je mysliteľné, zo 400 eur sú ľudia, ktorí žijú. Dámy a páni, viac ako 30 % ľudí žije na hranici biedy pomaličky na území Slovenskej republiky a my sa bojíme pridať tých 25 eur navyše, aby boli spokojní odborári, aby nešli priamo na námestia v rámci krajských miest do protestov.
Pán minister, prosím, zvážte to. Pretože ja si dovolím povedať, že tých 656 eur nie je veľa a ja v každom prípade by som podporil tých 656 eur.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:20 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem veľmi pekne poďakovať kolegom, ktorí reagovali a v podstate podporili, respektíve rozvinuli tie myšlienky, ktoré som použil vo svojom vystúpení. Každopádne však chcem zvýrazniť jednu vec. Nikdy žiadna relevantná inštitúcia, akadémia vied ani žiadne ekonomické združenie nepotvrdilo súvislosť medzi zvyšovaním minimálnej mzdy a zamestnanosti. To znamená, tento argument nikdy neprijmem a to nie som sám. Takto reagujú viacerí kolegovia alebo reagovali kolegovia ministri. To znamená, že, naopak, vyššia minimálna mzda je motivačnejšia, je celkom prirodzene, to, čo tu aj bolo povedané, že minimálna mzda sa neukladá do banky, ale ide rovno do spotreby a o to viacej ten obrat a prínos aj pre štátny rozpočet je väčší.
Bojoval som proti minimálnej mzde. No, pán Kremský, ak dovolíte, dovolíte, je to asi holý nezmysel, naopak, vždy sa zvyšovala minimálna mzda. Ja som mal záujem jednu vec, udržať sociálny zmier medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, pretože je pravda, nedohodli sa nikdy, pretože každý obhajuje úplne iné zoskupenie a skupinu, ale vždy som mal na zreteli jednu vec, aby nebolo víťazov a porazených. A preto 60 % odbúra akékoľvek rozhodovanie politikov a bude určovať vývoj ekonomiky aj samotný vývoj minimálnej mzdy. Dobré riešenie, skoro najlepšie riešenie.
Tridsať percent zamestnancov na minimálnu mzdu sú v štátnej a verejnej službe. Nie je pravda, že štát nikdy nevytvoril žiadne nové pracovné miesto. To znamená, že toto je aj istá, istá, by som povedal, zloženie, 70 % súkromníci, 30 % štát a verejná služba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:22 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:24

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážené dámy, vážení páni, téma minimálna mzda, bude nasledovať 13. dôchodok, ale ja sa pokúsim už v tomto prvom vystúpení možno načať tu niektoré veci, ktoré mi na týchto dvoch témach, tak ako sú predložené, vadia.
Pán minister Krajniak, za minimálnu mzdu ste pred voľbami hlasovali. Takže chcem sa opýtať, tvrdíte o sebe, že ste silný konzervatívec, pred voľbami ste sa všetci v SME RODINA tvárili, že ste socialisti a dnes pomaly ultraliberáli. Neviem, čo je vaše smerovanie, ale musím povedať, že takto, ako robíte momentálne, keď ste sa dostali k moci, politiku, sa to nerobí. SMER – sociálna demokracia to, čo aj v minulosti hlásala, aj sa snažila doručovať. A môžte kritizovať, že nie všetko sa nám podarilo, ale vždy sme bojovali za minimálnu mzdu a minimálna mzda je v podstate jednou zo základných tém, za ktorú budeme stále bojovať.
Hovoríme tu o minimálnej mzde. Ja si pamätám, keď som prišiel do tohto parlamentu, minimálna mzda bola na úrovni 370 eur, dnes sa tu bavíme skoro o dvojnásobku, 656 eur. Vy hovoríte 623 a hovoríte, že takto teda to vyzerá dobre, je to fajn, je to dohoda. Musím sa tu zastať ministra Richtera, o ktorom ste hovorili, aj tuto kolega si neodpustil poznámku, že v minulosti sa arbitrárne, áno, určovalo na základe rozhovorov v tripartite výška minimálnej mzdy a, samozrejme, zamestnávatelia väčšinou povedali, že najlepšia by bola žiadna, odborári niečo povedali a potom bol z toho nejaký výsledok, ktorý bol väčšinou podobný tomu, čo ste vy dnes doručili.
Viete, v čom je základný rozdiel? Základný rozdiel je v tom, že bol schválený zákon a vy v podstate na to, aby ste si povedali, teda zákon o tom, že bude minimálna mzda stanovená na úrovni 60 % priemernej mzdy a v podstate by sa mal vylúčiť ten zbytočný dialóg alebo trialóg, ktorý tu prebiehal a mimo vplyvu politikov sa mala určiť minimálna mzda. Čo je na tom zlé? Však to sme v podstate urobili to, po čom všetci volali. My sme chceli, aby sme tu nemali tieto dohadovačky a určila sa minimálna mzda na úrovni, ktorá sa z niečoho vypočíta. Doručili sme to, samozrejme, všetci ste začali kričať, že to je predvolebná korupcia a neviem aké veci, ešte to tu určite zaznie.
Ja sa pýtam; všetci hovoria, že nemali sme to rozpočtované. Nemali, nemali, ale ja sa pýtam, či táto vláda mala rozpočtovaných 380 mil. pre banky, tie ste odtiaľ vyčiarkli, takto ste ich škrtli (rečník naznačil rukou preškrtnutie) a zrazu neboli v tom rozpočte. To tiež nebolo rozpočtované.
Na jednej strane ste odpustili bankový odvod, dokonca tak ste sa ponáhľali, že ste urobili skrátené legislatívne konanie, aby banky náhodou, chuderky, nemuseli ešte zaplatiť jednu splátku, a potom ste im dokonca odpustili odvody do fondov, do ktorých mali ešte za minulý rok odviesť peniaze na to, aby chránili vklady slovenských občanov, ktoré majú v bankách. To ste im v podstate vrátili 230 miliónov.
Potom ste urobili novelu zákona, tu ste aj pred chvíľou hovorili o tom, že je zlá ekonomická situácia, veľká kríza a že na nič nie sú peniaze. Potom ste si urobili novelu zákona o štátnom rozpočte a nadelili ste si 7,8 mld. eur do výdavkov. Len tak ste si ich hodili do všeobecnej pokladničnej správy, za ktorú ste nás každý rok kritizovali, že tam dávame niečo, čo tam nemá byť. Tam bývalo okolo miliardy, ktorá bola zväčša špecifikovaná. Vy tam dneska máte 7,8 mld. navyše. Ale paradox je, že na jednej strane máte vo výdavkoch takúto obrovskú sumu, to je 43 % rozpo... skoro polovica štátneho rozpočtu navyše, a paradoxom je, že vaša pomoc pre ekonomiku je na úrovni jednej desatiny toho, čo ste sľúbili. To znamená nie 5 miliárd, ale 500 miliónov. Nie miliarda mesačne, ale 100 miliónov mesačne. Neviem, prečo potom hovoríte o tom, že na minimálnu mzdu, na dôchodky nie sú peniaze.
Ja osobne poviem, som bol ministrom financií a to, čo ste hovorili, že by sme nezvládli, vám poviem, ľavou zadnou by som bez problémov vedel odfinancovať aj trináste dôchodky, na ktoré ste tvrdili, že sme nemali peniaze. (Reakcia z pléna.) Keď len zoberete... (Reakcia ministra.)
Pán minister, nerušte ma! Vy ste, vy ste darovali bankám 380 mil., o čom tu roz... (Reakcia ministra.) To by boli, to boli peniaze... (Reakcia ministra.) Pán minister, počúvajte! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, nechajme rečníka rozprávať.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Nebavme sa tu, prepáčte. Vy keď, vy, musím, musím na to reagovať. Vy keď rozprávate o prázdnej špajze a rozprávate, že vám zo skrine vypadávajú dlžobné úpisy, absolútne nerozumiete, ako sa financuje štát. Prečo mne tu skáčete do reči, prepáčte!
Takže pripravili ste každého jedného človeka o 33 eur mesačne, to je 360 eur ročne. Na minimálnej mzde ste pripravili ľudí o 43,56 mil. eur. Na minimálnych mzdových nárokoch ste pripravili všetkých, ktorí na to mali nárok, o 871 mil. eur. Za príplatky na soboty ste pripravili ľudí o 8,3 mil. eur, za nedele príplatky o 13 mil. a v noci 26,6 mil. eur, dokopy 962,74 mil. eur. Bankám ste nadelili 380 mil. eur, takže tu máte rezervy 1,243 milióna, miliardy teda eur, o ktorú ste pripravili slovenských ľudí.
Áno, ja súhlasím s tým, čo hovorí minister Richter, že keď tu máte žiť na sociálnych dávkach a, príklad, dostávate 300 – 400 eur, no tak keď budete mať 300 – 400 eur za mesiac minimálnu mzdu, tak sa vám nebude oplácať chodiť do roboty. Čím je väčší rozdiel medzi minimálnou mzdou a medzi dávkami, ktoré dostanete, tým je vaša motivácia pracovať väčšia a ja s týmto plne súhlasím.
Dovolím si povedať, že spôsob, akým; ja napr. postoj tripartity plne chápem. Oni tam boli na tom rokovaní a platil zákon, ktorý hovoril o 60 % priemernej mzdy, a vy ste ich išli presviedčať, že toto je nezmysel, že vlastne vy si tu niečo dohodnete so zamestnávateľmi a že oni to musia akceptovať. No nemusia. Ja byť odborár, tak mám tu zo zákona vyplývajúce nejaké nároky, tak prečo by som sa mal baviť o tom, že bude tá minimálna mzda nižšia.
Vy hovoríte, že sme sa tu na niečom dohodli, vy ste sa nedohodli, vy ste sa dohodli mimo zákon. Vy ste sa riadili starým zákonom, ktorý už vtedy, v tej dobe neplatil. Ja neviem, či tu rešpektujeme rozhodnutia Národnej rady, ale my musíme tiež rešpektovať to, čo vy tu odsúhlasíte. A mnohokrát odsúhlasíte veci, s ktorými absolútne nesúhlasíme, a budeme sa za chvíľu o tom baviť pri fonde obnovy, a proste to musíme rešpektovať. Táto snemovňa schválila zákon a vy ho nerešpektujete. A to sa týka aj zákona o trinástych dôchodkoch. Vy si proste poviete, no, tak dáme menej a zmeníme si pri tom zákon a potom to doručíme.
Chcem povedať, čo sa týka za, hovoríte všetci, že za SMER-u tu bolo zle, tak ja vás vyvediem z omylu. Tak ako som povedal, minimálna mzda rástla, jak si pamätám, z 370 eur na dnešnú úroveň, skoro dvojnásobok. To nie sú sľuby Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch, ktoré nikdy nesplnil, ale; a takisto, čo sa týka priemernej nominálnej mzdy za SMER-u, od roku 2012 do roku 2019 priemerná nominálna mzda na Slovensku rástla o 2,4 do 7,8 %, rekord bol v roku 2019 7,8 percenta. Dnes priemerná nominálna mzda klesá, klesá o 1,2 %, v reálnom vyjadrení po zohľadnení inflácie 3 % a pri sezónnych, zohľadnení sezónnosti mínus 4,9 percenta.
Takže toľko z mojej strany a dúfam teda, že tento antisociálny čin roka, ktorý tu idete robiť, neuzrie svetlo sveta, a ja pevne verím, že si vstúpite do svedomia a že takýto zákon neodsúhlasíte.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.9.2020 o 16:24 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kamenický, dve poznámky, ak dovolíš, k tvojmu vystúpeniu. Možno je dobré spýtať sa všetkých, ktorí tu sedia v tejto sále, kde je tých 7 mld. eur, čo každý rok ukradol SMER, či to bola vláda Roberta Fica, alebo vláda Petra Pellegriniho. Veď stačí jednoducho nekradnúť, ako vy hovoríte, a nebolo treba siahať na tých najslabších. Ja si myslím, že je hanba nad hanby, že ste si dali zvýšený deficit o takmer 8 mld. eur. Chválite sa obrovským množstvom peňazí z fondov Európskej únie, ale sa neštítite ešte aj siahnuť na minimálnu mzdu. Keby ste siahli na maximálne mzdy, možno bankárov, vysokých manažérov, nič nepovieme, ale siahať na tých najchudobnejších a najslabších, to naozaj je sociálna ohavnosť.
Mám ešte jednu otázku, ktorá ma trápi podstatne viac ako to, že tu bola silná demagógia voči SMER-u, a keď to rátam, tak to nejako nevychádza, tá demagógia vás dostáva do zvláštneho svetla. A tá moja otázka je, prečo, preboha, idete zobrať človeku, ktorý robí v noci, jedno euro na hodinu. To závidíte tomu robotníkovi, že od desiatej hodiny si sadne k sústruhu alebo sa postaví k nejakému stroju a že robí do rána do šiestej, a vy mu ešte znižujete nočné príplatky?! Máme najvyšší podiel nočnej práce v Európskej únii, opakujem, najvyšší podiel a vy sa nehanbíte pri deficite, kde ste si dali navyše 8 mld., kde tvrdíte, že my sme 7 mld. kradli každý rok, zobrať človeku, ktorý ťažko robí v noci, jedno jediné euro za každú jednu hodinu! Toto, toto je sociálna ohavnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:35 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali. A ja teda pevne verím, že toto, čo sa tu udialo, skutočne uzrie svetlo sveta. Ja si vážim napr. to, že, že strana SMER bojuje vždycky za minimálnu mzdu a budeme naďalej bojovať, a ja som presvedčený o tom, že minimálna mzda pomáha tomu, aby rástla aj priemerná mzda. A tá priemerná mzda aj na Slovensku vždycky za nás rástla. Dnes je prvýkrát, čo ide klesať od vzniku pomaly Slovenskej republiky. Takže ak by sme nebojovali za minimálnu mzdu, tak čo urobíte, že bude budúci rok ešte o 5 % nižšia tá priemerná mzda na Slovensku?
Treba to poňať aj tak, že ľudia z niečoho musia žiť a 656 eur skutočne, pán minister, dajte si ruku na srdce, keby ste ich doniesli manželke, tak vás s tým vyhodí spred dverí a pevne verím, že každého z nás, ktorý tu sedíme. To je peniaz, z ktorého sa nedá normálne žiť, a ja si myslím, a teda dúfam, že jedného dňa budeme mať povedzme tú minimálnu mzdu možno na úrovni Slovinska, kde je momentálne okolo 920 eur. Ale ešte tam nie sme a treba robiť maximum pre to, aby sme sa tam raz dostali.
A hovoriť o tom, že všetko je, že mzdy sú vysoké na Slovensku, prepáčte, ale to je absolútne scestné. My vo všetkom sa snažíme nejakým spôsobom dobiehať Západ, ale v mzdách každý tvrdí, že máme vysoké mzdy. To nie je pravda a treba urobiť maximum, aby sme sa priblížili aj v tomto parametri západnému svetu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:37 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Ďalším rečníkom v rozprave je pán poslanec Dušan Muňko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 16:37 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:39

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, to, čo už tu bolo aj povedané, robíte presne to isté, čo robilo SDKÚ pred voľbami, keď schválilo 22 sociálnych zákonov a po voľbách ich zmenilo, proste išlo s nima, s opravou. To isté vy ste zahlasovali za trinásty dôchodok, zahlasovali ste za minimálnu mzdu, že sa nám podarilo, aby sa tu nehandlovalo, tak jak sa handlovalo po iné roky, že sme z hľadiska automatu nastavili, aby, aby, s ktorým ste mali pokračovať, aby minimálna mzda bola stanovená, sa odvíjala od priemernej mzdy.
Vzhľadom na to, že som pomerne dlhý čas pôsobil v Sociálnej poisťovni, tak by som vám chcel povedať niektoré čísla, ktoré v tej Sociálnej poisťovni sú, že zhruba zamestnancov sa pohybuje ročne medzi 2 mil. 400- až 2 mil. 700-tisíc. Okolo 250- až 300-tisíc sa pohybujú živnostníci, potom sú tam 200-, 220- až 250-tisíc ľudí, ktorí sú dohodoví.
Viete, minimálna mzda aj keď, áno, prišiel koronavírus a postihol niektoré odvetvia, ale povedzte mi, kde zoženiete pracovníka aj na strednom alebo východnom Slovensku, aby vám išiel pracovať na hodinovú mzdu tak, ako je teraz, ste, ako bude sa odvíjať, 3,58 na budúci rok. Čiže 623 euro minimálna mzda, keď to zoberete, to je 3,58 na hodinu. Hŕba ľudí a hlavne na západnom Slovensku sú odvetvia, kde pracovali na minimálnej mzde a ostatné im dorovnávali proste zamestnávatelia načierno. Pri prepúšťaní teraz na to doplatili sakramentsky, takže proste som si, bol som presvedčený, že si uvedomia a že k týmto veciam sa nebude pristupovať.
Bolo tu už povedané, zhruba minimálna mzda, na úrovni minimálnej mzde sa dneska pohybuje medzi 240- až 300-tisíc ľudí, z toho je 70 % alebo 69,2 % v súkromnom sektore a zbytok je v štátnom. Čiže keď už sme pristúpili a hovoríte o tej minimálnej mzde, tak ako je, bol by som rád, keby ste dorovnali tarifné mzdy aspoň ľuďom, ktorí sú v štátnom sektore, čiže, ktorí, či sú to upratovačky, školníci, ale tie profesie jednoducho vám vieme vymenovať, ktorí sú postihnutí, či sú to, ale sú to aj kuchárky a je to viacej, noční strážnici a ďalší, aj ďalšie veci, ktoré sú na minimálnej mzde a tí ľudia v skutočnosti žiadne iné nemajú, lebo štát nedopláca tak, ako dopláca súkromný sektor. Pretože mi nikto nepovie, že v Bratislave kuchár bude robiť za minimálnu mzdu alebo proste čašník tak isto. Toto, tieto nožnice, ktoré sa momentálne otvárajú, zas bude odliv pracovníkov, hlavne mladých pracovníkov do zahraničia. To si treba, to si treba uvedomiť.
Pokiaľ sa týka minimálnej mzde, tak jak bola nastavená, tak ste dneska obrali ľudí o 393 korún, 393 euro proste ročne každého jedného, ktorý bude na minimálnej mzde. Máte ešte čas, pretože tento zákon je v skrátenom legislatívnom, vlastne minima, tento zákon je v prvom čítaní, keby ste ešte na koalícii rokovali a prakticky dohodli sa. Pretože my sme to, čo ste tu hovorili, že bola vždycky dohoda, to nebola dohoda, my sme sa snažili zvyšovať minimálnu mzdu. A to, čo tu povedal aj pán Kamenický, od roku 300, od roku 2010 doteraz; v roku 2010 bola minimálna mzda 307 euro 70, v roku 2020 580 euro. Pokiaľ minimálna mzda bude klesať, respektíve nebude rásť takým tempom, ako sme ju nastavili, tak sa nevyplatí ľuďom z hľadiska dávok, pretože budú na dávkach v hmotnej núdzi a zároveň budú pracovať načierno, čo sa dneska vo veľkej miere robí hlavne v slabých, slabých regiónoch, čiže v tých okresoch, kde je vyššia nezamestnanosť. Preto by som doporučoval, aby sme sa znova vrátili v druhom čítaní a aby sme túto minimálnu mzdu upravili na tú sumu, tak jako ju nastavil automat.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.9.2020 o 16:39 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:44

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, vážený pán minister, prihováram sa k vám nielen ako opozičný politik, ale aj ako spoluautor zákona o minimálnej mzde, ktorým sa zaviedlo automatické zvyšovanie minimálnej mzdy ako 60 % z priemernej mzdy. Chcem vám, pán minister, pripomenúť, tak ako aj moji predrečníci, že boli ste to aj vy osobne, váš stranícky šéf Boris Kollár, ako aj všetci poslanci hnutia SME RODINA, ktorí za tento zákon hlasovali.
Chcem vám tiež pripomenúť to, že váš šéf Boris Kollár, stranícky šéf, ako aj súčasný premiér Igor Matovič pred voľbami sľubovali voličom, že keď sa stanú súčasťou vlády, nesiahnu na žiadne zo sociálnych opatrení z dielne predchádzajúcich vlád. Pán minister, keď ten volič ide s tým hlasovacím lístkom k urne, no tak verí, že to tak bude, že keď mu raz hnutie SME RODINA povedalo, že nikdy nezruší sociálne opatrenia, tak že ich nezruší. Určite sa ten volič potešil, keď videl, že hnutie SME RODINA nominovalo ministra práce. To mala byť absolútna garancia. Ale, bohužiaľ, ukazuje sa, že nielen pri tomto opatrení, ale aj pri ďalších iných nebolo.
Dlhé roky sme hľadali nejakú schému, nejaký automat na to, aby už neboli každoročné nešváry a nedorozumenia a dlhé rokovania o nastavení minimálnej mzdy. Napokon sa nám to podarilo. Našli sme automat. Ponechali sme síce v zákone možnosť dohodnúť sa medzi odborármi a zamestnávateľmi, ale keď sa nedohodnú, tak sa automaticky zvyšuje minimálna mzda. A takto sa tá minimálna mzda mala zvýšiť na budúci rok na 656 euro.
Pán minister, v rozpore s vaším hlasovaním, v rozpore s vašimi sľubmi ste vstúpili do tohto zákona, zmenili ste to, išli ste poruke zamestnávateľom zjavne a výsledkom toho je nie, ako vy hovoríte, zvyšovanie minimálnej mzdy, ale zníženie minimálnej mzdy. Pretože tí ľudia majú ešte stále legislatívne garantovaných 656 eur a vy im idete dať 623 eur. Každý, kto mal aj trojku z matematiky, si to zráta, že znižujete tú minimálnu mzdu o 33 eur. Jednoducho tým ľuďom, desiatim percentám zamestnancov na tej základnej minimálnej mzde dávate o 33 eur menej.
A tu už nehovorím o ďalších stupňoch minimálnej mzdy. Prečítam vám, že napríklad na druhom stupni už dávate tomu človeku menej o 48 eur, na treťom stupni o 63 eur, na štvrtom stupni o 78 eur, na piatom stupni o 93 eur a na šiestom stupni dokonca o 109 eur menej! Pán minister, o toľko ukracujete týchto ľudí s najnižšími príjmami, s najnižšími mzdami. Pýtam sa, čo sa také stalo, že ste tak otočili o 180 stupňov. Dokonca sa pýtam, čo sa stalo, že tí zamestnávatelia odrazu upustili od tej pozície, že minimálne mzdy majú byť zmrazené, a súhlasili s tým vaším tzv. kompromisom 623 eur.
Ja vám poviem, čo sa stalo. Tým zamestnávateľom, najmä tým veľkým, vôbec nezáležalo na tej základnej mzde minimálnej. Či sa zvýši, ich sa to, prakticky väčšiny z nich sa to netýka. Oni chceli to odpojenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov. A v tom ste im vyhoveli. Toto je ten váš najväčší podvod. Ešte väčší ako to, že ste znížili základnú minimálnu mzdu. Ale vy ste vyhoveli zamestnávateľom v tom, že nebudú zvyšované príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov od roku 2022, aby som bol presný. Zmrazili ste ich. Odpojili ste ich a zmrazili. Už to tu bolo povedané, to fakt závidíte tých pár centov navyše tým ľuďom? Viete, koľko ľudí na Slovensku pracuje v nočných službách a na nepretržitých prevádzkach? Keď to dáme dohromady aj nočné služby, aj nepretržité prevádzky, je to viac než 20 % ľudí. Pri nočných službách sme premianti v Európskej únii. Takto ste, pán minister, išli poruke zamestnávateľom, a hovorím, v rozpore s vašimi sľubmi a s vaším hlasovaním v parlamente.
Ja už som to niekde nazval, že to je doslova antisociálne šialenstvo, čo sa tu deje, pretože rovnako tak rušíte ďalšie sociálne opatrenia, ale k tým sa dostaneme určite neskôr. Stále zamestnávatelia strašili, po celé roky, že zvyšovanie minimálnej mzdy bude znamenať okamžité prepúšťanie, ba až zatváranie podnikov. Počas predchádzajúcich vlád sme rapídne zvyšovali minimálnu mzdu, napriek tomu, že som počul z vašej strany aj iné argumenty o nejakom prvom roku a tak ďalej. Celé Slovensko vedelo, že sme zvyšovali rapídne minimálnu mzdu a k žiadnemu prepúšťaniu a nebodaj zatváraniu fabrík nedošlo. Ak teraz náhodou, aj po tom vašom tzv. zvýšení minimálnej mzdy k niečomu takému dôjde, tak to určite nebude kvôli minimálnej mzde, ale kvôli nedostatočnej, pomalej a byrokratickej finančnej pomoci. Čo je zase ďalšia veľká téma, ale tú už otvárať nechcem.
Dostali ste sa, pán minister, pri obhajovaní biznismenov a podnikateľov na takú hranu, že prvýkrát v histórii ste narušili sociálny dialóg na Slovensku. Z tripartity ste urobili len vlastnú selanku s podnikateľmi. Ešte dokonca sa vyhrážate odborárom, zástupcom zamestnávateľov, že zmeníte zákon o tripartite, že otvoríte Zákonník práce, aby ste ich prinútili poslúchať, pretože si dovolili protestovať, pretože si dovolili povedať, že, pán minister, dodržujte zákon platný, za ktorý ste hlasovali aj vy. Jednoducho sa vo vás prebudil ten pravicový politik.
Pán minister, vy nie ste nováčik, vy nie ste žiadny sociálny nový politik. Môže váš stranícky šéf tu behať každý deň s červenou kravatou, ale ukazuje sa, a ja na tom nevidím nič zlé, že dokazujete, že ste telom a dušou pravicový politik. Ste bývalý človek z prostredia KDH, bývalý pokladník. Už vtedy ste mali pravicové názory a ja nič proti nim nemám. Sme ľavičiari, vy ste pravičiari, okej. Len sa, prosím vás, vy aj pán Kollár netvárte, že ste nejaký ľavicoví a sociálni politici. Vaše činy ukazujú, že nie ste. Ak chcete takýmto spôsobom spravovať krajinu, je to legitímna úroveň, legitímny postoj, ale treba sa k tomu normálne hlásiť.
A preto chcem povedať, že my poslanci za stranu Hlas – sociálna demokracia navrhneme ešte v rámci druhého a tretieho čítania veľmi jednoduchý pozmeňujúci návrh, kde navrhneme stiahnutie tohto zákona z parlamentu, lebo jeho stiahnutie, tejto novely, stačí na to, aby všetko ostalo tak, ako je, aby všetko zostalo nastavené tak, ako sme to za posledné roky nastavili my, aby naozaj ten sociálny štát zostal sociálnym štátom. Stačí jednoducho, len ho proste nepredložte, resp. ho stiahnite. Ja vás o to žiadam.
Druhú vec, ktorú chcem uviesť, že poslanci za stranu Hlas – sociálna demokracia podporia protesty odborárov v uliciach, aj odtiaľ, priamo ich podporujem priamo z pléna, ale aj osobne, pretože jedným z dôvodov na uskutočnenie týchto protestov bolo to vaše zníženie a nabúranie minimálnej mzdy, ako aj prerušenie sociálneho dialógu.
A tretia vec, pán minister, to, čo sme už avizovali, že pokiaľ naozaj toto svoje sociálne alebo antisociálne ťaženie dotiahnete legislatívne do konca, to znamená, keď budú zákon o minimálnej mzde, ako aj zákon o tzv. trinástom dôchodku schválené v parlamente, budeme iniciovať návrh na vaše odvolanie z funkcie. Ako som povedal, ak raz volič ide s lístkom hlasovacím k urne, dôveruje tomu politiku a tomu hnutiu a tej strane, že dodrží svoje sľuby. Vy ste to neurobili a sociálny štát je v troskách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.9.2020 o 16:44 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video