3. schôdza

24.3.2020 - 25.3.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.3.2020 o 18:00 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V podstate Tomáš Taraba zhodnotil situáciu tak, ako je. Jednoducho zbieranie metadát môže byť do určitej miery na prospech veci, ale v tomto prípade mám veľmi silnú pochybnosť, že by to tak bolo. Jednoducho niekto, kto už bude mať vaše, naše metadáta, bude vedieť jednoducho zistiť, kde sme telefonovali, s kým sme telefonovali, kde sme trávili čas, aká bola naša mailová, esemesková komunikácia, poprípade komunikácia v iných aplikáciách. Jednoducho tento spôsob doslova šikanovania ľudí prostredníctvom šírenia poplašných správ, že len tento prostriedok bude tým najvhodnejším prostriedkom na to, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu, nepovažujem za príliš šťastný.
A, pani ministerka, jednoducho ak vypustíte ten článok IV, ktorý je podľa mňa naozaj zlý a ak tam naozaj nebude, viem sa stotožniť možno s časťou vášho návrhu zákona, ktorý je možno niekedy aj systematický, možno trošku aj dobrý. Ale jednoducho tento bod č. IV, tento článok je podľa mňa veľmi nedobrý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:46 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Budem veľmi, veľmi stručný. Správne si použil výraz "šedá zóna". Osobne si nemyslím, že prestane fungovať dovoz lacného tabaku z Maďarska, že prestane fungovať dovoz iných tovarov, napríklad drog. Nie, neprestane, bude sa totižto pašovať. Nato je to slovo, pašovať. Bude sa prechádzať cez zelenú hranicu. Ono sa to už deje. Myslíte si, že nie? Tak žijete v oblakoch. A myslíte si, že pašeráci či ľudia, ktorí sa chcú vyhnúť zelenej hranici, vyhnúť karanténe, nebudú prechádzať zelenú hranicu? Že si zoberú so sebou mobil?
A k tomu sledovaniu a šmírovaniu som sa už vyjadril v mojich predchádzajúcich faktických poznámkach. Je to návrat do najhlbokejšej totality.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:47 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, tých šedých zón je tuná veľmi veľa. Myslím si, že stále máme rezervy, kde by sme mohli prijímať tie opatrenia, tak ako to pán kolega tu správne podotkol. Na prechodnú dobu je skutočne na zváženie to, že či budeme platiť v hotovosti, alebo všetko sa naozaj bude cez kartičky a podobne. Viete, nedá mi ešte, aby som možno spomenul tiež takú vec, lebo ten duchovný rozmer, ktorý tu bezpochyby, ja ho vnímam tak, môžte ho každý vnímať nejak inak, ale trnavská novéna, ktorá sa v Trnave každý rok opakuje, tak podľa, počúvam tuná niektorých kolegov, by to bol náboženský fanatizmus. Áno, bol. Bol tu mor a ľudia vyšli do ulíc. Paradoxne, denne 50 ľudí na mor zomieralo. A keď zobrali obraz Matky Božej a Trnavčania s touto dôverou takto chodili po meste, zo dňa na deň spadol ten mor. Zo dňa na deň. Ak by tomu tak nebolo, tak za tie roky táto novéna by sa v Trnave vytratila.
Dnes máme novozvoleného premiéra Igora Matoviča, ktorý z tohto mesta pochádza. Nemyslím si, že by aj on bol ten, ktorý by sa z tejto veci ako posmieval. Ak by to urobil, to by si strelil gól do vlastnej brány. Ja som chcel, nepodceňujem tuná tie svetské opatrenia, ktoré sú potrebné, bezpochyby sú. Ja som len chcel ukázať ešte na ten iný rozmer, ktorý tu existuje, a to je ten duchovný.
A keď poniektorí tu takto pyšne dnes vystupujete, zajtra môžeš dostať tú pomyselnú frčku do nosa a s pokorou kdesi v kúte budeš plakať. Nerobme to! Ja som s pokorou prijal grémium, ktoré rozhodlo, že Národná rada bude pokračovať. Preto som sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:48 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, kolegovia, za spätnú väzbu.
Pán poslanec Osuský, samozrejme, že viem rozdiel, aký je pri prenose HIV a respiračných chorôb. Ale medzi respiračné potom problémy sú aj pandémie počas chrípky, aj tam zomrú starí ľudia. A ja sa pýtam teraz, keď Úrad verejného zdravotníctva povie, že túto geniálnu aplikáciu chce používať ďalej, tak ju bude používať ďalej a my budeme už iba v polohe nejakých štatistov? Kto tu aplikáciu bude vyvíjať? Predpokladám, že to nebude žiaden nejaký štátny programátorský útvar, ale bude to nejaká súkromná spoločnosť. Aké sú tam garancie, kde to skončí? Ja si myslím, že každý v tejto poslaneckej snemovni vie, že toto je cez čiaru, čo ideme urobiť. Jediný v rozprave, som pochopil, že komu absolútne nevadí špicľovanie svojej osoby, ste vy. To znamená, mohli by sme to urobiť, že nech sa to aplikuje kompletne na vás a nás ostatných nechajte ako slobodných ľudí, pretože my si ctíme demokraciu a myslím si, že ako štát by sme mali vedieť ako demokracia sa s touto pliagou vysporiadať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:50 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:52

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ja si dovolím v záverečnom slove sa vrátiť len k jednému bodu, o ktorom tu bolo najviac pripomienok. Ja som ich veľmi starostlivo sledovala a rozumiem. Rozumiem tomu, že právnu úpravu, ktorú navrhujeme, oprávnenie, ktoré dávame Úradu pre verejné zdravotníctvo, je vážne oprávnenie. Rozumiem vašim obavám, ktoré súvisia so zásahom do vašich základných práv a slobôd. Rozumiem.
Súčasne myslím, že všetci vnímame, že prečo to predkladáme a to, že to predkladáme iba na možnosť využitia na nejaké obdobie. To znamená, že toto ustanovenie vlastne celé sa nebude môcť využiť po ukončení tohto roka. To znamená, že ak nám skončí tento stav, to bude dôvod, že sa to nebude môcť uplatniť, ale ak by vláda v budúcnosti uvažovala o jeho využití, nebude to môcť uplatniť, pretože to ustanovenie nám vlastne bude takto platiť iba do konca roka. Takže to je ďalšia vec, že v tomto je tiež takéto obmedzenie. Okrem tých, ktoré som už hovorila, je to za účelom ochrany života a zdravia.
Pre vašu informáciu, my už máme podobnú právnu úpravu, vlastne rovnakú právnu úpravu ohľadom rozsahu a tá je pre iný úrad, NBÚ, pre kyberútoky. Je to v rovnakom rozsahu a je to pre ochranu bezpečnosti. Tak teraz máme ochranu života. Mne sa javí, že ochrana života, keby som porovnávala bezpečnosť a život, sa mi javí, že prinajmenšom asi je to rovnaký účel, pri ktorom môžme uvažovať o tej hranici, keď rozprávame o tých váhach, pri ktorej by sme vážili, či tie dáta, ktoré sú pre nás citlivé, sa sprístupňujú alebo nie. Tak pri NBÚ pre ochranu bezpečnosti sme tie dáta pustili.
Tu sa rozprávame o tom, že sa nám jedná o život, o zdravie. Je to pre konkrétny Úrad pre verejné zdravotníctvo, je to ešte pre vymedzený čas, nebude to môcť vláda použiť neskôr, tak máme aj vážnu obavu, ale už hovorím, takú právnu úpravu máme a je to vlastne aj z toho čerpaná tá právna úprava, ten rozsah. Samozrejme, kebyže vám tu prezentujeme teraz tú aplikáciu technickú, tak sa môžme konkrétne baviť, bolo to presne alebo nemôžme to ešte nejak zúžiť? No keď nebude zákonný priestor, nemôže sa spustiť aplikácia.
Ja si myslím, že viete asi dobre, že keď sa robí nejaká technická aplikácia takáto v takomto rozsahu pre, ktorá súvisí so základnými právami, tak jednoducho musíme jej vytvoriť priestor na to, aby sa mohla realizovať. My ten priestor týmto vytvárame. Nastúpili sme, vláda, sme tu vlastne aj s cestou od soboty tretí deň. Čerpali sme z tej právnej úpravy, ktorú máme. Čerpali sme z Českej republiky. V Českej republike spúšťajú takú aplikáciu, je tam tento rozsah, majú tam k tomu aj využívanie kreditných a platobných kariet. Takže nie je to tak, že by sme si to len tak vymysleli a teraz rozmýšľali, že či toto je ono alebo nie a uvidíme.
Bola tu otázka ohľadom legislatívy európskej. Je to v súlade s európskou legislatívou. Bol už dopyt na Európsku radu pre ochranu dát a tá sa vyjadrila, ak je to vo verejnom záujme, pre ochranu zdravia, súhlas dotknutých nie je potrebný. Je to v súlade s európskou legislatívou.
Bola tu daná otázka, ak si neberieme mobily. No tak iste, samozrejme, tá aplikácia má zmysel pri mobiloch, ale z tých skúseností, ktoré vieme z iných krajín, tam, kde boli úspešní, tak tá aplikácia mala zmysel. No tak keď si niekto nebude brať mobil, nechce sa na tom zúčastňovať, tak, samozrejme, ja rozumiem tej pripomienke, ale jednoducho je to zjavne efektívny spôsob, ako môžme chrániť seba, svojich blízkych a chrániť život. Nič nie je stopercentné, my tu chceme vytvoriť priestor, každý deň hrá svoju rolu, každý deň. Preto to máte teraz a ja si za tým stojím. Môžme to dať na zajtra, na pozajtra, o týždeň, môžme to dať o mesiac. Jedná sa o vašich blízkych, o vašich starých rodičov. Pán Kuffa, jedná sa o vašich klientov. Záleží na nás všetkých, či budeme nosiť mobily. My môžme ľuďom vysvetliť, prečo ich majú nosiť, lebo je to o ich ochrane, pretože oni budú vedieť, keď ich budú nosiť, koho v blízkosti majú, kto je infikovaný alebo nedodržiava karanténu. Nemôžu to byť len infikovaní, musia to byť aj tí, ktorí sú, u ktorých je podozrenie, že infikovanými môžu byť. Veď tí, čo sú infikovaní, no tak tých budeme mať predsa, potom by sa mali liečiť, mali by byť izolovaní. Hej? Tých treba potom izolovať, to je ďalšia vec, ďalšie opatrenia, ktoré bude treba prijať, ak nebudú spolupracovať.
Prosím, vnímajme, že teraz sme skutočne v mimoriadnej situácii, veď sa na seba pozrime. Sme v mimoriadnej situácii, potrebujeme chrániť život a zdravie. Rozprávate tu o tom, že sme teraz vystavení tomu, že vlastne teraz ohrozujeme sami seba. Tak o tom diskutujme, nech sa páči, robme rozpravy nadlho, ale ja vám vravím, robili sme maximum preto, aby sme vám dali čo najskôr právnu úpravu, aby sme vás mohli chrániť. Isteže čím dlhšie sa budeme o tom rozprávať, môžme rozmýšľať nad aplikáciou, môžme ju skúsiť zúžiť maximálne, ako sa dá, ale ten čas nám bude chýbať. Tu hráme o čas.
A ako hovorím, nie je to vymyslená právna úprava, vychádzame zo skúseností z Českej republiky, z ich právnej úpravy, je užšia, a vychádzame tiež z toho, že už dnes ju máme pre NBÚ, pre ochranu bezpečnosti v takomto rozsahu. Takže je namieste podľa mňa, aby sme, aby sme ju prijali, aby sme ju prijali takto v skrátenom legislatívnom konaní, pretože tým budeme chrániť život a zdravie nás všetkých.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.3.2020 o 17:52 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:00

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Sme v skrátenom legislatívnom konaní a, samozrejme, že postupujeme rýchlejšie ako obvykle, ale je namieste, aby sme debatovali, lebo nato sme tu, aby sme ako parlament posúdili ten návrh zákona, upozornili na jeho problémy. Čiže ja vnímam tú debatu ako úplne legitímnu, je v poriadku a je dôležité, že o tom hovoríme, lebo hneď prvý návrh zákona, o ktorom hovoríme v tejto snemovni po voľbách, sa týka aj základných práv a slobôd a veľmi zložitej témy, ako nájsť rovnováhu medzi verejným záujmom na ochrane zdravia a životov ľudí a medzi ich právom na ochranu súkromia a ochranou pred zásahmi štátu do ich, do ich súkromia. Len bolo by dobré, keby sme pri tej debate zostali vo vecnej rovine a neulietavali k nejakým novým svetovým poriadkom a podobným ideologickým nezmyslom.
Aj táto debata ale ukázala, že je potrebné o tejto téme hovoriť v pokoji a s dostatočným časom, a preto teda dúfam, že ten čas si nejako, nejako vytvoríme a nebudeme dnes o pol deviatej v noci hlasovať o tomto zákone, ale, ale teda aspoň, aspoň ten odklad do zajtra, do zajtra si dáme a vecne sa k tomu zajtra vrátime na výboroch a vecne budeme zajtra rokovať v druhom čítaní, čítaní v pléne.
A poslednú vec, ktorá, teda chcem doplniť rozpravu, pán poslanec Kuffa sa pýtal pána poslanca Osuského, odkiaľ je ten citát z Biblie, lebo si nespomína, že by taký citát v Biblii bol. Pán poslanec Osuský mu ho odcitoval celý, tak ja len doplním, že je to list Titovi 1.15, tak pán poslanec Kuffa si to tam môže pozrieť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.3.2020 o 18:00 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:02

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne a kolegovia, zmeny v školstve momentálne sa odvíjajú od rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva, hlavného hygienika a ústredného krízového štábu. Všetky tieto tri subjekty včera rozhodli, hlavným dôvodom bolo ochrániť zdravie všetkých žiakov a všetkých aj rodičov, aj nás, tak tieto tri inštitúcie včera rozhodli o tom, že sa prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 30. marca až do odvolania.
V rámci tohto rozhodnutia my musíme prijať ďalšie rozhodnutia, ktoré sa týkajú všetkých skúšok, ktoré som tu už spomínal. Ja som si veľmi v rýchlosti iba vytiahol, ak mi dovolíte, vám to prečítam, že čoho všetkého sa to týka a prečo je dôležité, aby sme ten návrh zákona veľmi rýchlo schválili. A to my musíme určiť obdobie školského vyučovania a prázdnin, podávanie žiadostí o prijatie na predprimárne vzdelávanie, zápis dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, kvalifikácia žiakov základných škôl a stredných škôl, riadne skúšobné obdobie a mimoriadne skúšobné obdobie záverečnej skúšky, maturitnej skúšky, záverečnej pomaturitnej skúšky a absolventskej skúšky, prihlasovanie na maturitnú skúšku, prihlasovanie na opravný termín maturitnej skúšky z externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, schvaľovanie maturitných zadaní alebo tém ústnej formy internej časti maturitnej skúšky z jednotlivých predmetov, podávanie prihlášok na vzdelávanie na stredné školy, zverejňovania žiakov, ktoré možno prijať do tried prvého ročníka škôl, prijímacie skúšky do stredných škôl vrátane ďalších termínov a náhradných termínov a prijímacie skúšky do základných umeleckých škôl.
Toto všetko my musíme reálne stihnúť do tohto piatku, resp. do nedele a musíme určiť jednotlivé termíny na to, aby sme upokojili situáciu v školstve, pretože momentálne, a všetci to určite zažívate aj doma, nevedia žiaci, kedy majú ísť do školy, učitelia nevedia, kedy majú do školy, akým spôsobom sa bude vzdelávať, ako bude fungovať školstvo naďalej. A kvôli tomu prinášame túto veľmi jednoduchú technickú úpravu, ktorá doteraz nebola využitá, lebo sme nemali žiadnu mimoriadnu situáciu ani núdzový stav a nepotrebovali sme takéto opatrenia a bola na to vytvorená iba vyhláška, ktorá nemá takú zákonnú váhu ako to, čo potrebujeme teraz uzákoniť do zákona alebo vložiť do zákona, aby ohľadom všetkých týchto možností sme mohli reagovať individuálne na to, ako rozhodne ústredný krízový štáb. A keďže my nevieme, do akej miery budú uzatvorené školy, tak sa musíme pripraviť na to, že ideme variovať s jednotlivými týmito opatreniami do určitej miery a na to potrebujeme to ustanovenie v rámci zákona.
Aby ste ešte boli informovaní, okrem všetkých týchto posunov termínov sa zároveň v rámci toho druhého odstavca paragrafu navrhuje, aby minister mal možnosť aj zrušiť časti záverečnej skúšky, aby sme mohli zrušiť maturitnú skúšku, záverečnú pomaturitnú skúšku, absolventské skúšky a iné formy maturitnej skúšky alebo Testovanie 9. Všetci, ktorí ste školáci, poprípade rodičia, už viete, že Testovanie 9 v podstate nevieme reálne stihnúť, pretože mladí ľudia keby teraz prišli do škôl, tak v podstate ich nemôžme overovať vedomosti, pretože by sme im museli dať určitý čas na to, aby sa zabehli v tej škole, aby si tie vedomosti v tých školách obnovili a na základe toho opätovne nestíhame toto testovanie. A ja už som sa dnes aj vyjadril, že sa veľmi prikláňam teda k tomu, ak schválime tento návrh zákona, že Testovanie 9 bude zrušené, že externá časť maturity, teda tá písomná časť maturity bude tiež zrušená, pretože nemáme časový horizont, ako to vieme stihnúť v danom okamžiku.
Preto, ak dovolíte, kolegovia, ja vás naozaj žiadam, keby sme mohli posunúť tento návrh zákona ďalej, aby sme ho mohli ešte dnes prerokovať vo výbore školskom. Tam bola súhra, my sme si už vysvetlili niektoré veci. Ak dovolíte, ja by som vás požiadal o chvíľu strpenia, aby sme ten zákon reálne mohli dnes schváliť, aby zajtra mohol odísť prezidentke, aby sme do piatku mohli urobiť všetky tieto úkony, aby sme od pondelku v podstate neboli v nejakom vákuu a nemohli konať v prospech v prvom rade žiakov a následne aj nás všetkých a rodičov.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.3.2020 o 18:02 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:07

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 31). Predkladám informáciu k predloženému vládnemu návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný vládny návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali na tejto 3. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.3.2020 o 18:07 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:09

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán predsedajúci, dovoľte mi niekoľko slov. Týmto návrhom zákona, keby som bol študentom a žiakom, by som sa veľmi tešil, určite áno. Lebo mať prázdniny a my sme stále čítali si knihu, že mať dva roky prázdnin, to bolo super. Toto je jeden z tých dôvodov.
Pán minister, to je dobré, že v podstate to zhromažďovanie tých detí v školách, v škôlkach, na stredných školách, univerzitách, že to vlastne máme ako v merku, v drobnohľade, pod drobnohľadom, ale chcem sa vás, pán minister, opýtať a položím vám otázku a keď mi budete vedieť odpovedať, budem veľmi rád. Na jednej strane tuná prijímame opatrenie, aby tie deti sa nestretávali v školách. Pýtam sa, ste členom vlády, aké opatrenie ste prijali to, že tie deti sa stretávajú ďalej, ale mimo školy a školských zariadení. Toto mi tu stále chýba.
Viete, tí stredoškoláci, adolescenti, puberťáci, to je ruka hore. Zažil som už aj to a bol som svedkom toho, že som videl, že si vyhliadnu, ja neviem, možno chalupy, chaty ako rodičov a podobne, tam sa zgrupujú títo mladí ľudia a majú príležitosť pre žúrky. Ja sa pýtam, pán minister, títo mladí ľudia sú takí imúnni? Viete, aj my sme boli mladí, keď sa na nás dievčatá pozerali, z čím väčšej skaly do plytšej vody na hlavu sme skákali rybičky, lebo sme sa chceli predvádzať. Takisto sa predvádzajú aj títo mladí ľudia. Ale toto je veľmi vážna vec, kedy v podstate toto mi chýba, aby sme pamätali hlavne na tieto ako skupiny mladých ľudí. A to sú, najviac sú to základné školy a stredné školy, ako zamedziť tomuto stretávaniu týchto ľudí. Ak sú rodičia v práci, dobre, možnože nie sú, lebo majú prácu ako z domu, ale nie všetci. A títo mladí ľudia sa naozaj stretávajú. Buďte taký dobrý, zamyslite sa nad touto vážnou vecou a toto by som nepodceňoval. Toto by mohlo byť tiež jedno zo svetských opatrení a možno prijať nariadením vlády a proste zakázať týmto mladým ľuďom, aby sa vo svojom voľnom čase stretávali mimo školských priestorov.
Viete, už zažili sme, hovorili mi to synovcovia dva týždne dozadu, kedy deti, mládežníkov mestská polícia zháňala a vyháňala ich zo športovísk. Čo by som povedal, že je to aj oprávnené. To ešte keď športujú mladí ľudia, je to dobré. Ale veľakrát naozaj nemajú na to dôvod a v podstate sú to také zhýralosti, ktoré ako robia a v podstate to využívajú. Poprosím, aby ste sa ako vláda aj týmto fenoménom zapodievali. Lebo toto je veľmi vážny fenomén. My školy budeme mať zavreté a medzi tými mladými ľuďmi ten koronavírus sa bude šíriť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.3.2020 o 18:09 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Kuffa, ja som sedel na tom školskom výbore a mne sa zdajú racionálne tie dôvody, o ktorých pán minister hovoril. A treba riešiť tie veci. A ja by som zareagoval na to, čo hovoríte vy, že sa mladí stretávajú. Ja som otcom troch detí, štvrté čakáme, a sedíme doma. Sedíme celá rodina doma, vychádzame len v najnutnejších prípadoch. Už tí rodičia to zabezpečujú, aby tie deti sa nestretávali.
A ešte jedna poznámka. Počul som, ja som z Holíča a v našom meste to funguje tak, že samotná mestská polícia tých mladých, nechcem povedať, že rozháňa, ale posiela domov, odporúča im, aby sa nezgrupovali. A pokiaľ viem, tak je toho čím ďalej, tým menej. Takže tam by som problém nevidel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 18:12 hod.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video