58. schôdza

17.2.2022 - 23.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:55

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení poslaneckí kolegovia, a chcela som povedať aj vážení zástupcovia vlády, na jeseň minulého roku sme tu sedeli v týchto parlamentných laviciach a po mnohých kauzách na ministerstve vnútra, po podozrivých úmrtiach vyšetrovaných osôb a po informáciách o univerzálnych kajúcnikoch, ktorí vypovedajú na želanie, po ére vzájomného zatýkania a vojny v polícii a aj po správe SIS, ktorá pojednávala o nezákonnostiach pri vyšetrovaní a následnom bezprecedentnom zásahu voči riaditeľovi SIS, sme mohli vystaviť vysvedčenie ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi za to, čo sa všetko v jeho rezorte dialo a za čo on zodpovedá. A tých podozrení a informácií bolo toľko, že v každej normálnej krajine pán minister vnútra by mal podať demisiu za už len jednu z tých činností, ktoré som spomínala, a nie za všetky dôvody spolu. Žiaľ, my nežijeme v normálnej demokratickej spoločnosti a táto vláda a vládna koalícia sa zubami-nechtami drží moci a pritom je jej úplne jedno, čo sa deje a či jej nominanti zvládajú úlohy, ktoré si vyžaduje riadenie Slovenska ku prospechu jeho občanov.
Minister vnútra Roman Mikulec odvolaný nebol, podržala ho väčšia časť koalície a na svoje odstúpenie nevidel ani žiadne dôvody a argumentoval tým, že on nezasahuje do práce polície a necháva jej voľné ruky. Ako sme poukázali z opozície, ako sme poukázali aj my zo strany HLAS – sociálna demokracia, je veľmi veľký rozdiel medzi voľnými rukami pre políciu a policajnou svojvôľou niektorých policajných funkcionárov, prokurátorov, ktorí vykonávajú nielen nadprácu pri plnení si svojich všetkých povinností a hlavne pri plnení všetkých politických objednávok, ale podľa medializovaných informácií neštítia sa ísť ani za hranu a opakujem, nie na hranu, ale za hranu zákona.
Od roku 2007 som pôsobila na ministerstve vnútra na rôznych pozíciách a nakoniec ako ministerka vnútra. A musím povedať, že tento rezort má svoje špecifiká a tie špecifiká sú oveľa náročnejšie, ako je to v mnohých iných rezortoch, a to z jediného jedného dôvodu. Tento rezort vnútra riadi donucovaciu moc štátu voči svojim občanom. Čiže zasahuje priamo do ich práv a slobôd. A preto si táto práca v tomto rezorte vyžaduje ľudí, ktorí sú profesionálne, profesne a morálne zdatní, ale najmä tých ľudí, ktorí vždy majú na zreteli, že v ich práci sú chyby neprípustné a ich činy musia byť zákonné. Pretože na tieto chyby môžu ľudia doplatiť svojimi slobodami, svojimi právami a niekedy aj svojím životom. A to je tá najdôležitejšia skúsenosť, ktorú nadobudnete pri práci v tak špecifickom rezorte, ako je ministerstvo vnútra.
Preto by som vás rada aj poprosila upriamiť pozornosť na otázku, či sme dnes svedkami stavu v polícii a na ministerstve vnútra, s ktorými môžeme byť spokojní, a či zvláda svoju úlohu a s tým spojené povinnosti aj pán minister vnútra Roman Mikulec. Pretože on je ten najvyšší orgán, ktorý zodpovedá za to, ako polícia koná a s akými výsledkami.
Kým som ešte v septembri tu v pléne Národnej rady verila a verejne povedala, že možno nepopieram dobrý úmysel pána Mikulca, žiaľ, dnes už nemôžme povedať ani to. Nielen výsledky práce pána Mikulca sú tragické, ale zjavne jeho úmysly vždy neboli také, ako by si táto náročná funkcia vyžadovala. A dovolím si povedať, že stav a obraz tohto rezortu vo verejnosti a v médiách je asi najtragickejší za posledných 30 rokov. A čoraz častejšie sa k tomu pridávajú slová ako chaos a anarchia. Ja by som dodala ešte, že aj pánovi Mikulcovi sa rozpadá rezort pod rukami. A tu si treba položiť aj otázku, aký podiel on sám na tomto rozpade má.
Už vo februári 2021 sme dosta... pardon, dostali viacerí vládni predstavitelia správu SIS. Podľa vyjadrení pána ministra obrany Naďa, tých správ dokonca bolo niekoľko. Nominant dnešnej vlády exriaditeľ SIS pán Pčolinský v nej upozorňoval, podľa medializovaných informácií, že tu dochádza k hrubému ovplyvňovaniu svedkov falošnými obvineniami viacerých univerzálnych kajúcnikov voči vybraným osobám, ale aj voči vybraným predstaviteľom a funkcionárom polície a prokuratúry. A o tom, či po týchto správach pán Mikulec konal, alebo nekonal, sme sa od neho nedozvedeli ani ex post. Čoho sme však boli svedkami, bol nočný prepad a zatýkanie exriaditeľa SIS pred očami jeho manželky, našej kolegyne, pred očami jeho dcéry. Následne, ako po týchto skutočnostiach začali prenikať informácie na verejnosť, sme boli svedkami vykopávania dverí u ďalších ľudí a, ako sme sa neskôr dozvedeli, všetko na základe svedectiev tých, ktorí sami páchali ohavnú trestnú činnosť, a s posvätením tých istých policajtov a s posvätením prokurátorov, pred ktorými práve varovala správa SIS.
A medzitým sme boli svedkami ešte ďalších okolností, stretnutia na pôde SIS najvyšších predstaviteľov štátu práve ku situácii, ktorá sa na Slovensku odohrávala. A ani tí sa nevedeli zhodnúť, k čomu vlastne sedeli a ako to majú komunikovať. Neskôr tzv. vojna policajtov, ako ju nazvali médiá, zasiahla aj inšpekčnú službu ministerstva vnútra. A práve inšpekčná služba ministerstva vnútra je orgán, ktorý je poverený vyšetrovateľom, vyšetrovaním všetkých postupov policajtov a následne kde bol aj tím, ktorý vyšetroval postupy polície, ktoré sa tu odohrávali a aj momentálne odohrávajú. Následne sme ešte boli svedkami ďalších podozrivých a účelových konaní, aby inšpekčná služba nekonala tak, ako jej prikladá zákon. A opäť sme počuli od pána ministra vnútra len účelové lži, a dnes to už môžeme povedať, on nijako nezasahuje do práce policajtov ani do ich konania ako takého.
No posledné dni a týždne tieto skutočnosti vygradovali zverejnením odposluchov niektorých príslušníkov Policajného zboru, zákonne získanými práve inšpekčnou službou ministerstva vnútra, pokiaľ nebola uprataná novým policajným prezidentom. A informácie, ktoré z nich odzneli, usvedčili ich zo všetkého, čo som tu spomenula, a usvedčili nielen príslušníkov Policajného zboru, ale usvedčili aj ich prepojenie a komunikáciu s vedením rezortu ministerstva vnútra. A len na dôvažok obhajoba zo strany ministerstva vnútra a koaličných poslancov k tejto komunikácii je nasledovná: Išlo len o súkromné rozhovory alebo o bežnú komunikáciu vyšetrovateľov.
Ja rozumiem, že nie úplne všetci sme si sympatickí a každý má vysloviť, právo vysloviť svoj názor. Ale tu páni vyšetrovatelia okrem svojho názoru a vyslovenia svojich myšlienok – a aj nadávok – začali konať. Veď oni začali písať vymyslené úradné záznamy, začali si zabezpečovať kamerové záznamy, ku ktorým pridávali svoje príbehy. A čo je vrchol, všetko toto konali pod dozorom prokurátora a pod dozorom prokurátora začali trestné stíhanie. Tak mi povedzte, o akú súkromnú debatu išlo? V tomto prípade už išlo o prípravu z ich strany. A pýtam sa, kde by toto všetko skončilo, keby inšpekcia ministerstva vnútra nekonala. Koľko nevinných ľudí by dnes ešte bolo vo väzbe? A pýtam sa, či skutočne takto v 21. storočí my ideme vyšetrovať.
Ako odvetu v posledných dňoch politický nominant pána ministra vnútra a policajný prezident zrušil vyšetrovací tím inšpekcie, ktorý mal názov Oblúk a ktorý prešetroval túto nezákonnú činnosť policajtov namočených do všetkých týchto káuz a zjavne konajúcich aj s posvätením ministra vnútra. Ako hovorí slovenské príslovie: Každá pravda raz vypláva na povrch.
Dnes sme sa tu stretli z jediného dôvodu, vážení poslaneckí kolegovia, a tým je odvolávanie pána ministra Mikulca. Poprosím vás, ctení kolegovia, prv než dostanete stranícky príkaz, ako máte hlasovať, veľmi zvážte, aké sú dôvody na jeho odvolanie. Zvážte, čo tu dnes odznelo a čo tu dnes ešte odzneje. To, čo sa deje na Slovensku, či je tu chaos, že je tu anarchia, sú tu podozrenia, ktoré keby len z čo i najmenšej časti sú potvrdené, tak sú tragédiou a pošliapaním práv občanov tým najodpornejším a najhorším spôsobom.
Zvážte to, o čom počujeme dennodenne z médií a od verejnosti a čoho sme so železnou pravidelnosťou svedkami každý týždeň v polícii. A zvážte ešte viac, či je to možné len odbiť zvyčajnou frázou o vine bývalých vlád.
Pán Mikulec riadi rezort, ktorí nerozhoduje o peniazoch ani o funkciách, ale o ľudských životoch. A majte to na zreteli prv, než sa rozhodnete o tom hlasovať, či vo svojej práci robí všetko pre to, aby sa nediali chyby, a skutočne koná v prospech spravodlivosti na Slovensku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.2.2022 o 9:55 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa, chcem sa ti naozaj poďakovať za tieto slová, ale nedá mi neskonštatovať, že teda na jednej strane je to fajn, že tu nikto nie je z tej protivnej vlády súčasnej a že teda je tu čistý vzduch. Na druhej strane by tu niekto mal byť z tej protivnej vlády súčasnej, aby si vypočuli tieto veľmi vážne slová bývalej ministerky vnútra. Lebo keď bývalá ministerka vnútra hovorí to, čo povedala, tak asi by to ten minister súčasný protivný, ktorý tu tiež, chvalabohu, nie je, mal byť. Je to jeho povinnosť, aby tuná sedel, je to jeho povinnosť, aby na tieto veci reagoval, ale to, proste to je ignorácia všetkého, čo sa v tejto spoločnosti deje, preto lebo my sme tu na furt. No mýlite sa, páni. Možnože tu už o dva roky ani smietko po vás nezostane. Ale toto vôbec nie je podstatné.
Dôležité je to, čo povedala pani poslankyňa, a boli to len fakty a fakty a fakty. A ja som mal taký pocit, že už tu nikto z tých koaličných poslancov nie je, lebo takto sa zmenšovali. Hlavy dole, hanbite sa a vy sa hanbíte a takto to tuná zakrývate a predstierate v tejto chvíli, že tu nie ste, namiesto toho, aby ste sa proti tomu postavili čelom a hovorili fakty, aj keď ich máte napísané v tých vašich poondiatych laptopoch, bez ktorých by ste nepovedali jednu jedinú súvislú vetu. Takže buďte takí láskaví a reagujte, postavte sa k tomuto problému čelom, postavte sa k týmto faktom čelom a už konečne niečo vymyslite aj z vlastnej hlavy. Nie to, čo vám posielajú z vašich centrál, aby ste tuná povedali do pléna.
Ešte raz, pani poslankyňa, ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa, na môj vkus ste bola príliš diplomatická. A ty si tam spomínala rozpustenie tímu Oblúk a ja sa priznám, že ja som bol veľmi prekvapený, že k takémuto kroku došlo, pretože dva roky tu počúvam o rozviazaných rukách a nech vyšetrujú. Pán minister vo svojom vystúpení tu rozprával, že ten tím na inšpekcii makal vo veľkom rozsahu, jednoducho mal tú podporu. Potom nerozumiem tomu kroku, prečo bol rozpustený. Pretože keď má polícia rozviazané ruky, tak nech vyšetruje. Prečo im v tom brániť, nie? Keď rozprávame, že majú rozviazané ruky, tak nech vyšetrujú. Lenže zjavne, zjavne sa nepáčila cesta, ktorou sa ten inšpekčný tím vybral, respektíve čo zistil, pretože ak na jednej strane tu máme legálne odposluchy schválené súdom, ktoré sú použiteľné v trestnom konaní, ak tu máme odposluchy, ktoré realizovala Slovenská informačná služba, ktoré boli takisto legálne a schválené súdom, tak nerozumiem, prečo ten tím Oblúk musel byť rozpustený.
A na záver len taká úvaha. Ja som raz počul takú vetu, že zatvárajme ľudí nie za to, čo si myslíme, že urobili, ale za to, čo vieme dokázať, že urobili, a mne pri týchto rôznych trestných stíhaniach, ja to budem hovoriť na príklade môjho brata, tá dôkazná situácia je tam že nula. Nula! Všetko postavené na jednej výpovedi. Niekto niečo tvrdí a nie je problém zavrieť človeka na pol roka do väzby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa Denisa, naozaj ďakujem za mimoriadne kultivovaný prejav a korektný aj k politickej opozícii, až príliš korektný, lebo naozaj si to oni svojimi vystupovaniami ani činmi nezaslúžia. A úplne faktograficky. Bolo tu úplné ticho, na to naozaj nikto nemohol zareagovať nejakým protichodným názorom, lebo to boli samé fakty, ktoré sa týkajú obludnej činnosti, ktorá sa deje v polícii. Aj na základe reakcií opozičných, koaličných poslancov vidno, že úplne rezignovali na obhajobu ministra Mikulca. Zaňho sa nepostavil už nikto. Aj v tých pár faktických poznámkach, ktoré tu odzneli, sa zaňho nikto nepostavil. Každý tu rieši rozličné bludy na vrchole s keltskými pamiatkami, ktoré, mimochodom, sú úplne zachované, ale nikto sa ho, pani bývalá ministerka, nezastal. Lebo jeho sa zastať nedá. Pôsobenie Mikulca na ministerstve vnútra je čiernou stránkou histórie ministrov a navždy aj ostane. Lebo to, čo sa deje teraz, sa nikdy historicky nedialo.
A naozaj by som dal do kontrastu tvoj prejav, naozaj rozvážny, kultivovaný, s tým, čo tu prebiehalo v piatok. To by som naozaj doporučil zostrihať a ukázať, ako vystupuje opozičný poslanec a ako vystupuje psycho. Lebo to, čo tu bolo, to patrí do psychiatrickej liečebne, v piatok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja si myslím, že si to dobre pomenovala v tvojom príhovore v časti, keď si hovorila, že tie reči vyšetrovateľov, to, ako sa bavili o tom, ako zapália to auto kanistrom, ako kopnú niekoho do pé a tak ďalej, to neboli iba reči pri pive. To bol rozhovor vyšetrovateľov, ktorí sedia v kancelárii na NAKA a nie iba sa rozprávajú o niečom, ale oni aj konali. A o tom, ako konali, s tým súhlasil dozorový prokurátor špeciálnej prokuratúry.
Ešte raz, všetci pročkovci, to nie sú krčmové veci. To sú činy, ktoré vyšetrovateľom NAKA odsúhlasil dozorový prokurátor špeciálnej prokuratúry. A tie rozhovory sú iba zlomok toho, o čom sa bavili, pretože sú ešte ďalšie stovky hodín, ktoré nie sú prepísané, kde sa dozvieme ešte ďalšie zaujímavé veci, z ktorých sa nám bude zdvíhať žalúdok.
A ja iba pre porovnanie, lebo dotkla si sa aj toho, že bol zrušený tím Oblúk, ktorý mal tieto obludné činy vyšetriť. Tak spomína si tu niekto, ako v roku 2019, kedy Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím vraždy Kuciakovcov, po súhlase dozorového prokurátora, po tom, ako bola podaná ob-ža-lo-ba, bol rozpustený tím. Vtedy súčasná vládna koalícia išla vyskočiť z kože, že čo to má znamenať, prečo tím bol rozpustený. Teraz, keď bez súhlasu dozorového prokurátora je rozpustený tím, ktorý mal prešetriť všetky tie svinstvá, ktoré páchala čurillovská mafia a čurillovská mafia je ešte povýšená, tak dnes tu koalícia nie je, ticho mlčí. A tí, čo mlčia, sú spolupáchateľmi všetkého toho, čo pácha táto organizovaná skupina na čele s Matovičom, Lipšicom a Mikulcom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa, veľmi kultivovaný a slušný, slušné vystúpenie. Sa čudujem, že nikto nezaútočil, ani Šudík, ani Šefčík, ani Stančík, stratili slová, ale nechcem k tomu sa vyjadrovať.
Ja chcem povedať jednu vetu, pani kolegyňa. Je jedno, čo príde, musíme si všetko odpustiť. Toto si povedali predstavitelia súčasnej vlády. Je jedno, vážení kolegovia, kolegyne, čo príde, musíme si všetko odpustiť. Sa teraz čudujete, že tu zastávajú Mikulca, keď je viac ako jasné, čo všetko napáchal? Však tie dôkazy z odposluchov, z legálnych odposluchov, čo už chcete viacej, vážení kolegovia, čo už chcete viacej? Ja sa čudujem niektorým pročkovcom, že im to niečo nepripomína z minulosti. To tak tragicky zasiahlo do ich životov a ktoré teraz sa tu opakuje nanovo. Čím si zaslúžila vyšetrovateľka Santusová, že ju má niekto rozkopať a fyzicky ublížiť, pohlavné orgány, pán Benčík, je vám to na smiech, že? Čím si zaslúžila, že jej mali zapáliť auto, pán Benčík, skáčete mi do rečí, je vám to na smiech. Nemáte koho udať, že? Takže, pán Benčík, skôr ako mi budete skákať do reči, tak sa zamyslite, čo z týchto odposluchov sme sa tu dozvedeli, že chcú zničiť život jednej ženy, že jej chcú fyzicky ublížiť a zapáliť auto, a vy máte tú drzosť mi skákať do reči?! (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa Saková, naozaj veľmi pekne ďakujem za príspevok k tejto debate, hoci ten, ktorý by si ho mal vypočuť, prítomný v sále nie je, ale snáď mu to jeho kolegovia pripomenú, že poukázateľne a preukázateľne ste iba argumentačnými faktami chceli uviesť to, v čom všetkom má prsty pán Roman Mikulec a ktorý tu už skoro dva roky úspešne riadi organizovanú skupinu, úspešne riadi vyšetrovacie tímy, úspešne riadi elitných vyšetrovateľov a systematicky na príkaz či už Igora Matoviča, alebo Daniela Lipšica ide jednoducho po krku všetkým pre nich nepohodlným nielen politikom, ale aj jednoduchým ľuďom.
Ak opozícia poukazuje na to, že legálne odposluchy, ktoré boli naozaj schválené súdom, sú niečo obludné, niečo nehorázne a niečo naozaj neúnosné a z pohľadu profesionálnych vyšetrovateľov, podotýkam profesionálnych elitných vyšetrovateľov na NAKA, sú tieto odposluchy zosmiešňované aj samotnými poslancami v Národnej rade, ktorí o nich tvrdia, že takéto neformálne debaty sa dejú bežne, tak ja sa chcem spýtať, vážené kolegyne, vážení kolegovia z koaličných lavíc, kedy ste naposledy počuli takéto neformálne debaty elitných vyšetrovateľov počas výkonu práce.
Ja si myslím, že toto ste mohli počuť iba teraz, a ja sa naozaj hanbím, že elitný vyšetrovateľ Čurilla pochádza z rovnakého mesta ako ja. Jednoducho tento pán nemá štipku chrbtovej kosti na sebe.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani emeritná ministerka, viete, považujem trošku za amorálne a absurdné, keď predstavitelia SMER-u, respektíve HLAS-u, ktorí nám po ix rokov vládnutia zanechali políciu v takom stave, v akom je, ako po morálnej, aj odbornej stránke, nám kážu o morálke a pasujú sa do pozície sudcov. Za vašej éry možno na každom okresnom, respektíve krajskom riaditeľstve existovali určití vybavovači, ktorí mali svoje prezývky, niekde to bol starký, niekde otec, ktorí regulovali a dohliadali, aby vybavovali veci, ktoré vybavovali v Policajnom zbore. Radovým policajtom sa vzďaľovali, vzďaľovali sa tie méty, vzďaľovali sa im normálne rozhodnutia. Boli to kauzy, ktoré ste vyprodukovali, a tým pádom, tým pádom ste to zavzdušnili tak, ako to bolo. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Kto sa len trošku orientuje v tejto problematike, nepochybuje a vie, že náprava tohto chorého a skorumpovaného systému nebude jednoduchá a že si vyžaduje doslova sizyfovské úsilie a že to bude ešte beh na dlhé trate, aby sa tento systém napravil. Vy viete, o čom hovorím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.2.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:10

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Všetkým kolegom ďakujem za faktické poznámky a možno asi len dva také postrehy.
Áno, rozpustenie tímu Oblúk, ktorého sme boli svedkami pred dvoma týždňami približne, tak ako povedal pán poslanec Pčolinský, bolo pod zaujímavým rúškom, pretože, tajomstva, pretože dokonca ešte pán policajný prezident na to, aby túto svoju, toto svoje rozhodnutie zdôvodnil, tak povedal, že sú slabé personálne kapacity na inšpekcii a po druhé nevedeli nadriadení, čo tím Oblúk robí.
Takže on v podstate len priznal, o čo im išlo a čo my nieže sa tu dohadujeme, ale čo my tu už dávno všetci vieme, pre istotu niečo rozpustili, aby na tím vyšetrovateľov nemohli niečo mať a nemohli na ňom pracovať. A tak ako to bolo spomenuté, takisto aj tím Kuciak bol rozpustený, ale s jedným veľkým rozdielom, tam už bola podaná obžaloba, a hlavne všetci vyšetrovatelia z tímu Kuciak išli do iných vyšetrovacích tímov, kde sa ďalej vyšetrovala Threema a všetko, čo v Threeeme bolo napísané. A bolo jasne deklarované, že pokiaľ na súde bude potrebné znova priložiť nejaké iné dôkazy, vyšetrovatelia do tohto tímu Kuciak budú prinavrátení.
A, pán Hus, pokiaľ vy tu hovoríte o nejakej trestnej činnosti páchanej na krajskom alebo okresnom riaditeľstve, ja si myslím, že je povinnosťou pána poslanca dať trestné oznámenie a nie to tu prečítať z PC-čka.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.2.2022 o 10:10 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:25

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, aby som sa aj ja vyjadril na tejto mimoriadnej schôdzi.
Rozkaz znel jasne: Treba zničiť opozíciu.
Pomáham si, samozrejme, bonmotom zo známej českej komédie Pelíšky, toto je naozaj veľmi humorný film, ale okolnosti, za ktorých používam tento bonmot, sú strašné a smutné. Z uznesenia Generálnej prokuratúry, ešte raz to zopakujem, z uznesenia Generálnej prokuratúry vyplýva, že orgány činné v trestnom konaní sú politicky zneužívané v boji proti opozícii. Z uznesenia Generálnej prokuratúry vyplýva, že určitá časť, určitá skupina tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA je obvinená z trestných činov zneužívania právomocí verejného činiteľa alebo z marenia spravodlivosti.
Ani v tomto prípade ja nebudem nikoho súdiť. Aj v tomto prípade si budem ctiť prezumpciu neviny. Nebudem odsudzovať ľudí, tak ako to robíte vy, vládni predstavitelia, bez toho, aby o niekom alebo o niečom rozhodol súd, ale z daného uznesenia jasne vyplýva, že určitá skupina vyšetrovateľov, ba dokonca aj prokurátorov sa zapredala vládnej moci a zapredala, respektíve spreneverila sa svojmu povolaniu. Nie totiž my ani žiadne výpovede kajúcnikov, ale legálne odposluchy, respektíve ich prepisy odhaľujú strašné veci, ktoré by za normálnych okolností policajtov, prokurátorov diskvalifikovali a za normálnych okolností by sme ani nemuseli odvolávať ministra vnútra, ale okamžite by odstúpil z funkcie nielen on, ale aj celá vláda.
Ako som povedal, rozkaz znel jasne, treba zničiť opozíciu, ba dokonca bolo potrebné ten rozkaz aj mierne upraviť v procese. Ten rozkaz potom znel: Najprv musíme zničiť tých, ktorí nám na naše nezákonné praktiky prišli, musíme zničiť dôkazy a až potom musíme zničiť aj opozíciu.
Príbeh, ktorý tomuto škandálu predchádzal, je už chronicky známy. Slovenská informačná služba pod vašou kontrolou, dámy a páni, prišla s podozreniami, že kľúčové medializované kauzy, známe pod rôznymi názvami, Oblúk, Mýtnik a podobne, sú manipulované určitou skupinou vyšetrovateľov, schválne hovorím o skupine vyšetrovateľov, pretože ja pevne verím, že veľká časť policajtov a prokurátorov je slušná a čestná, a viem, mnohí mi už píšu a volajú, že sa hanbia za túto skupinu, čiže určitá skupina vyšetrovateľov mala manipulovať dôkazmi v týchto kauzách. (Zaznievanie gongu.) Logicky na zistenia Slovenskej informačnej služby sa reagovalo tak, že príslušná inštitúcia, teda úrad inšpekčnej služby, začala tieto podozrenia preverovať. Tá inštitúcia, ktorá má na starosti pochybenia policajtov. A aj začala, tím vedený pani Santusovou pod názvom Oblúk veľmi rýchlo konal. A čo sa začalo diať? Čo sa začalo diať? Spomínaná elitná skupina, v úvodzovkách elitná, vyšetrovateľov, začala okamžite konať proti tímu Oblúk, proti tým, ktorí začali preverovať, či pri svojich postupoch v daných kauzách dodržujú alebo porušujú zákon.
Ešte raz, máme na stole od-po-slu-chy, prepisy legálnych odposluchov. Netvrdíme to ani my, ani žiadny kajúcnik, ani nikto iný. A, dámy a páni z koalície, vaše svedomie teraz bude konfrontované s týmito odposluchmi, pretože máte hlavy dole, hovoríte o čomkoľvek inom, len nie o podstate, tak ideme na to. Podľa týchto odposluchov mali spomínaní vyšetrovatelia najprv sa pokúšať sfalšovať uznesenie o obvineniach pani Santusovej a jej kolegov. Napríklad spomínaní vyšetrovatelia sa bavia takto: "Len, aby sme ja len preto, že aby sme neprepálili, vieš, sme dačo, neboli takí, že nakoniec skončíme my jak najväčší k... Poberú nám spisy a povedia, že je to účelová pomsta z našej strany..." A teraz počúvajte, "... že bez dôkazov a bez ničoho, ech totok, lebo sme chceli vedieť, čo kto na nás vypovedá." Takto sa bavia elitní vyšetrovatelia pri snahe sfalšovať uznesenie o obvinení pani Santusovej a spol.
Čo je neuveriteľné, začína im pomáhať pri tom vtedajší, podľa tých odposluchov, aby sme boli presní, vtedajší nový riaditeľ Úradu inšpekčnej služby pán Scholtz, teda ten riaditeľ, ktorý mal chrániť svojich ľudí, pani Santusovú a spol. ktorí vyšetrujú prešľapy policajtov, tak ten spolupracuje, naopak, s týmito tzv. elitnými vyšetrovateľmi. Opäť pre vaše svedomie, páni poslanci koaliční, bavia sa medzi sebou vyšetrovatelia: "Kamaráta máme inak nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, teraz je tam a sťahuje nám záznamy z parkoviska."
"Že ju (tento Scholtz, ten nový riaditeľ úradu) ide kopnúť do p... Hneď ako to pôjde, že ju ide odstaviť od roboty."
"Len ju treba ako keby, ju normálne spraviť a do väzby je..."
"Ju keď spravíš, budeš robiť aj domovku, budeš robiť aj prehliadku auta, budeš robiť prehliadku auta tých ďalších pánov a budeš robiť aj prehliadku na Úrade inšpekčnej služby v kancelárii, kde ja zoberiem spis na nás."
Bum, trafili sme klinec po hlavičke, o to tu išlo, odstať sa k spisu, čo ten Oblúk, čo tá pani Santusová má na nás.
A, dámy a páni, vy tu často hovoríte o mafii v polícii, tak sa vás chcem opýtať, sedí tu aj jedna žena, koaličná poslankyňa, ako si vy vysvetľujete komunikáciu "ideme ju kopnúť do p..., zapálime jej auto kanistrom". Ako toto ináč nazvať ako mafiánskymi praktikami?
Máte hlavy dole. Budete opäť vo faktických poznámkach hovoriť úplne o niečom inom. Ale toto naozaj je vážny precedens.
No a prečo minister? Jednak je politicky zodpovedný za rezort, teda aj za políciu, ale podľa týchto odposluchov pravdepodobne aj on, hovorím pravdepodobne, vidíte, používam slušné, korektné výrazy, aj on bol do toho zapletený, pretože títo vyšetrovatelia sa bavia takto: "Na Úrade špeciálnej prokuratúry je ešte minister, lebo to rieši aj minister."
Ďalej: "No čo minister? Ide za ním teraz riaditeľ Úradu inšpekčnej služby a idú vymyslieť, či sa im podarí zastaviť tú Santusovú."
"Však keď nie, nech dá echo minister, my ju zastavíme, do p..."
"Povedal, že máme robiť, že ju môžeme spraviť, keď chceme."
A ešte jedna citácia o tých vyšetrovateľoch smerom k ministrovi: "Toto bude ródeo, akože to nám povedal aj minister, že ja viem, že to bude masaker, ale musíme ich zastaviť, robte, čo treba. Musíme zastaviť Santusovú a spol., ktorí nám na to všetko prišli."
No a na záver, čerešnička na torte, aby sme nepochybovali, že o čo niektorým policajtom a prokurátorom v polícii ide, resp. v orgánoch činných v trestnom konaní ide: "Treba robiť opozíciu," dámy a páni, "Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho."
Prepánajána, keby sa niečo také stane v inej krajine, nie je o čom, koniec ministra vnútra, koniec vlády. A vy tu budete proste sedieť a normálne ešte aj toto obhajovať. A pritom sa hovorí, dámy a páni, že tých nahrávok a tých odposluchov je oveľa viac.
Čo viac už potrebujete počuť, povedzte mi, čo viac už potrebujete počuť? Treba robiť Fica, Kaliňáka, Pellegriniho, čo viac potrebujete počuť? Hovoríte aj vy, že išlo o nejaké neformálne súkromné rozhovory. To naozaj? To takto sa majú baviť vyšetrovatelia? Takto sa majú baviť predstavitelia moci? Ja vám pripomínam, že aká je moc vyšetrovateľov. Vyšetrovatelia môžu obviniť človeka, môžu navrhnúť väzbu a bez ohľadu na to, ako o dva-tri roky rozhodne súd, môžu tomu človeku zničiť život. A títo vyšetrovatelia sa nebavia pri pive, oni sa bavia priamo na svojom pracovisku, toto nie je žiadna krčmová debata.
Mrzí ma aj to, že médiá buď mlčia, alebo zahmlievajú túto tému, že z toho nie je celospoločenská téma. A chcem položiť otázku, čo by sa dialo, už som to tu dnes raz postavil, keby bol predsedom vlády Peter Pellegrini, ministerkou vnútra Denisa Saková a policajným prezidentom nebohý generál Lučanský, čo by sa dialo v spoločnosti, čo by sa dialo tu v parlamente, ako by ste skákali ako opičky z krabice až po plafón. Čo by sa dialo v uliciach? Tak buď sa zhodneme, že to problém je alebo to problém nie je. A nielen politici, ale aj celá spoločnosť. A ja stále budem hovoriť, nech sa všetko vyšetrí, čo sa vyšetriť má, ale vyšetriť sa to má zákonným spôsobom a nie na politickú objednávku.
O nezákonnosti postupov vyšetrovateľov svedčia, svedčí aj 15 rozhodnutí Ústavného súdu. Ústavný súd už 15-krát rozhodol v tých známych kauzách, že boli porušené zákonné práva obvinených. Čiže máte tu aj rozhodnutie, 15 rozhodnutí Ústavného súdu. A namiesto toho, aby vyšetrovatelia boli minimálne postavení mimo výkon služby, kým sa teda nerozhodne v ich veci, tak sú ešte aj povýšení. Pán Pčolinský, váš koaličný poslanec, tu presne hovoril, akým spôsobom boli títo vyšetrovatelia povýšení.
A mrzí ma, aké stanovisko k tomu zaujala aj hlava štátu, pani prezidentka Čaputová, pretože keď ich obvinili, keď ich dali do väzby, tak vyjadrila znepokojenie nad celou situáciou. A teraz, keď na povrch vyplávali tieto, opakujem, legálne odposluchy, tak len povedala, že ona živé veci komentovať nebude. To je naozaj alibistické a myslím si, že práve v tejto situácii mala hlava štátu zaujať principiálne stanovisko a postaviť sa na obhajobu demokratických princípov a objektívneho vyšetrovania. Každý človek má právo na spravodlivý proces a toto je všetko iné, len nie spravodlivý proces.
Namiesto toho sú perzekuovaní pani Santusová a spol., pani Santusová už bola dvakrát na detektore lži, ktorým úspešne prešla, a tím Oblúk bol rozpustený. Dokonca títo páni sa aj sami priznajú, minister vnútra a spol., vlastne sme ho rozpustili, lebo sme ho nevedeli kontrolovať. Je toto možné? Proste oni nemajú čo kontrolovať, oni majú nechať tých ľudí konať, veď hovoria o rozviazaných rukách. Čiže pretože minister a spol. nemohli kontrolovať tento tím Oblúk, no tak ho rozpustili. Opäť pripomínam, čo by sa dialo, keby sa takéto veci stali za predchádzajúcich garnitúr.
No a keď už nechcete teda počúvať opozičné argumenty, lebo áno, je to aj o politickom súboji, tak ja vám prečítam z toho istého uznesenia Generálnej prokuratúry jeden citát. To je citát Generálnej prokuratúry, opakujem: "Ak príslušníci NAKA, ktorí sa takto vyjadrovali a plánovali nezákonné postupy voči iným osobám, majú byť skutočne elitou Policajného zboru, tak vyjadrujeme obavu o spravodlivé presadzovanie práva a uplatňovanie zákonnosti ,elitnými policajtmi´ v rámci trestných konaní a vo svojej podstate aj obavu o zachovanie princípov právneho štátu v tejto krajine."Hovorí Generálna prokuratúra, ktorá je pánom prípravného konania, ktorá bdie nad každým vyšetrovaním. Toto vám odkazuje Generálna prokuratúra.
A všetkým ľuďom, nielen vám, ktorí sa teraz pozerajú, a mnohí z nich možno len myknú plecom, no veď čo, veď ide o SMER, ide o HLAS, ide o opozíciu, tak tým, čo mykajú tými plecami, chcem odkázať, že pokiaľ toto budeme tolerovať, pokiaľ toto neuznáme za problém, tak sa pokojne, vážení občania, môže v budúcnosti takéto niečo prihodiť aj vám.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.2.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video